IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.09, 20:10
Mam pytanko?
Chcę kupić mój pierwszy motocykl!
Mam ochotę na SUZUKI GSX-R 750 K4.
Chodzi mi o to czy początkujący da sobie radę z takim sprzętem, czy zejść na mniejszą pojemność (SUZUKI GSX-R 600 ,albo YAMAHA R6)?
Z góry dzięki!!!
Pozdrawiam!!!
Obserwuj wątek
    • winnix Re: Motocykle 16.09.09, 21:29
      Zanim Panowie z forum Cię zlinczują, to się odezwę ;)
      Po pierwsze, wątków o pierwszym motocyklu jest od cholery - próbowałeś szukać?
      Po drugie, to zależy. Od tego gdzie chcesz jeździć (miasto, trasa?).
      Po trzecie, widzę, że celujesz w sporty. Powtórzę to, co pisałam już kiedyś. Oczywiście, że wszystko zależy od oleju w głowie, a każdy twierdzi, że jest rozsądny. Ale trzeba pamiętać o dwóch sprawach: sportowy motocykl o mocach, którymi szczycą się wymienione przez Ciebie sprzęty, mało wybacza błędów, a początkujący robi ich sporo. Druga sprawa, to koszty w przypadku wywrotki, a ta początkującemu bardzo prawdopodobnie się zdarzy - motocykl cały obudowany uderzy po kieszeni mocno.

Jak dla mnie, wszystkie te sprzęty są nie dla początkującego. Jeśli poniżej Twojej godności i dumy jest pyrkanie pięćsetkami, to na początek raczej radziłabym coś szosowo-turystycznego, a wybór jest spory. Honda CBF600S, mały Fazer, Kawasaki ER-6, mały Bandit, Suzuki Diversion, itd.
      Panowie jeszcze pewnie doradzą inne sprzęty :)
      • Gość: goguś Re: Motocykle IP: *.228.c73.petrotel.pl 16.09.09, 21:51
        Zgadzam sie z poprzednim postem....Kup sobie coś ,z czym sobie
        poradzisz.To nie jest zabawka....
      • Gość: motodebil Re: Motocykle IP: 188.33.69.* 16.09.09, 22:24
        winnix napisała:

> Zanim Panowie z forum Cię zlinczują, to się odezwę ;)

A co? Czy my jakieś peje jezdeśmy?! ;)
      • Gość: Lysa Re: Motocykle IP: *.centertel.pl 17.09.09, 06:23
        winnix napisała:
        .......Suzuki Diversion, itd.......

Taaa, Suzuki :D
        • Gość: zi-k Re: Motocykle IP: *.chello.pl 17.09.09, 08:01
          Jak sę przestawi przecinek to jest ok;
          'Honda CBF600S, mały Fazer, Kawasaki ER-6, mały Bandit Suzuki, Diversion'

Tito GSX-R 750 K4 to wspaniały moto,znacznie ulepszony w porównaniu do
          poprzednika K3,po prostu era kosmiczna.I nie o to chodzi że ostro zapieprza
          tylko to perfekcja,wykonanie ,technologia,prowadzenie.Nie mogłeś wybrać lepiej.
          No ale możesz posłuchać dobrych rad,kupić Diversiona,pojeżdzić na nim parę razy
          i zanudzić się na śmierć.
          Pozdro.

• winnix Re: Motocykle 17.09.09, 10:09
          Tfu, Yamaha :D

Ładna wtopa ;)
    • Gość: Tito Re: Motocykle IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.09, 05:31
      Jeśli chodzi o to żeby zaczynać od mniejszych motocykli to czytałem ni raz nie dwa, ale znam kilku którzy etap mniejszych mocy pominęli i jeżdżą bez wypadku, choć są i tacy którzy przeorali asfalt. Plastiki podobały mi się odkąd tylko sięgnę pamięcią.Kupując ściga nie chodzi mi, żeby latać na krawędzi, czy na kole. Wymienione sprzęty leżą mi na oku, a o 1000-ach to nawet nie myślę bo ich osiągi to już naprawdę masakra.
      • winnix Re: Motocykle 17.09.09, 10:17
        Mi też się plastiki podobają, nie w tym rzecz. Chodzi o to, że
        możesz mieć nie wiem ile oleju w głowie, a motocykl Ci pewnych
        błędów nie wybaczy. No i naprawdę ciężko się powstrzymać, żeby
        człowieka nie poniosło ;))) Pewnie, że są tacy, co przestrzelili
        zakręt, tacy, co mieli pecha i tacy, co jeżdżą bez problemu do dziś.
        Kwestia mieszanki umiejętności i szczęścia :)

> Jeśli chodzi o to żeby zaczynać od mniejszych motocykli

Te, które wymieniłam nie są mniejsze, są nieco słabsze i inaczej
        reagują i o to głównie chodzi.
        Wiesz, zrobisz jak będziesz chciał, ja po prostu uważam, że na ścigu
        zmniejszasz swoje szanse w razie błędu i zmniejszasz mocno stan
        konta w razie gleby. I ja wolę jednak takie ryzyka minimalizować :)
    • justynazx9 Re: Motocykle 17.09.09, 09:59
      Fajnie jest mieć od razu to co się chce. Ale zawsze jest ryzyko glebienia na
      sprzęcie.
      Z własnego doświadczenia powiem: na początek patrz na to, że moto musi być
      sprawnie technicznie a piękne i błyszczące jeszcze być nie musi z powodu wyżej
      wspomnianego ryzyka. Ja zaczynałam wprawdzie od 600-tki ale była to stara
      maszyna i wyglądem nawet lekko odstraszała. jednak miałam to gdzieś, bo to był
      sprzęt do nauki a nie do lansu. I wybór był trafny. Zaliczyłam 3 gleby
      parkingowe, potem go polakierowałam i wyglądał normalnie. Miałam go jakieś dwa
      lata. Teraz mamy z moim facetem wspólne moto, ładne i wycacane i raz mi się
      stopka nie otworzyła do porządku... ...no i już dekiel od silnika porysowany.
      Nawet nie wiesz jak to ból w sercu, gdy sam sobie uszkodzisz swoje piękne
      błyszczące moto... Pomyśl nad tym i zastanów się kilka razy zanim wydasz kasę.
      Bo jako początkujący będziesz bankowo popełniał błędy. Obojętnie czy większe czy
      mniejsze. Powodzenia!
      • Gość: Adaś. Re: Motocykle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.09, 12:48
        A ja ze swojej strony dodam tyle, że z tych dwóch to owszem Yamaha R6, najlepiej
        roczniki do 2002, a dlaczego? A powiem Ci dlaczego. K4 nie odkręcisz na maksa i
        tylko Ty się będziesz stresował przyspieszeniem i mocą maszyny, która sama może
        Cię ponieść, a i silnik takiej maszyny będzie męczony, bo nie odkręcisz go tak
        jak maszyna tego potrzebuje z powodów w/w. Sam uczyłem się jeździć na R6 i
        podpowiem, że najgorsze są pierwsze 200km, bo boisz się, że wyglebisz, a to
        boli. Ja np., jak się uczyłem to ściągnąłem plastiki boczne, więc jeździłem
        tylko z czaszą i oczywiście zadupkiem(nawet pług ściągnąłem) i wisiało mi jak
        wyglądam, bo bardziej zależało mi jak moto i ja będę wyglądał przy ew. glebie.
        Oczywiście założone miałem crashe i założone mam je do dziś ;).

A rak swoją drogą to R6 i K4 to złe porównanie bo ludzie zamieniają po paru
        sezonach R6 na K4, bo to drugie to jednak bestia ;).
    • szuwarek777 Re: Motocykle 20.05.13, 13:51
      śmieszne ale prawdziwe.. odpowiedź jaki pierwszy motor ?
      > Mam pytanko?
      > Chcę kupić mój pierwszy motocykl!
      > Mam ochotę na SUZUKI GSX-R 750 K4.
      > Chodzi mi o to czy początkujący da sobie radę z takim sprzętem, czy zejść na mn
      > iejszą pojemność (SUZUKI GSX-R 600 ,albo YAMAHA R6)?
      > Z góry dzięki!!!
      > Pozdrawiam!!!
      • Gość: Gixerrr Re: Motocykle IP: *.ksi-system.net 04.08.13, 10:11
        Stary mógłbyś nawet i od 1000 zaczynać o ile masz trochę oleju w głowie. Grunt to powoli poznawać motor i jego możliwości, w końcu nie od razu Rzym zbudowano. Nie można liczyć na to, że po miesiącu- dwóch jazdy będziesz schodzić na kolano czy jeździć na jednym kółku. Wszystko dla ludzi - poznaj trochę teorii techniki jazdy, później próbuj w praktyce, bez pospiechu, a żadna maszyna na początek nie straszna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka