Dodaj do ulubionych

Dookoła Polski 2010

IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.10, 19:30
Witajcie,
przymierzam się do wyprawy dookoła Polski. Póki co mam takie założenia:
Wyjeżdżam z Warszawy piątek 2.07, powrót w niedzielę 18.07. Trasa wygląda
mniej więcej tak: bisi.pl/dookolo2
Celem jest poznanie Polski taką jaka jest, była i może zostać- będę poszukiwał
wrażeń z: pięknych krajobrazów, zapomnianych wsi, dziwnych miast, jak i śladów
przeszłości, pamiątek komuny i lat/wieków wcześniejszych, ale też dzieł na
miarę XXI wieku, czy dokonań ostatnich 20 lat. Chodzi o stworzenie sobie
wyobrażenia o naszym kraju i rodakach, poczucia smaku różnych miejsc, doznania
przygód i zdobycia wspomnień na całe życie!

Główny wątek o wyprawie jest na forum motocyklistów:
forum.motocyklistow.pl/index.php?showtopic=125915&st=0
Wszystkich zainteresowanych zapraszam do udziału w temacie. Poszukuję
wszelkich wskazówek odnośnie ciekawych miejsc, których w ciągu normalnych
wycieczek nie doświadczę; wskazówek tanich noclegów; porad w wyborze
niezbędnych akcesoriów.
Wszystkich chcących udzielić wsparcia w postaci noclegu, oprowadzenia po
okolicy, wzięcia udziału w odcinku, etapie, czy nawet całej trasie gorąco do
tego zachęcam.

serdecznie pozdrawiam
lewa!

Kamil
Obserwuj wątek
    • pablo-se Re: Dookoła Polski 2010 16.04.10, 20:32
      Propozycji do zmiany trasy czy zboczenia z niej jest wiele. Mnie osobiście
      przyszły od razu dwie propozycje.
      1. będąc koło Kudowy Zdrój skręcić w góry stołowe by zobaczyć Szczeliniec Wielki
      2. będąc koło Starego Sącza pojechać doliną Popradu
      Co do Bieszczad to w ubiegłym roku po nich samych nakręciłem ok. 900km i jest na
      co patrzeć. Na szczęście większość z dróg jest w dobrym stanie, ale trzeba
      uważać na piach naniesiony wodą po deszczach.
      • Gość: goguś Re: Dookoła Polski 2010 IP: *.247.c79.petrotel.pl 17.04.10, 20:09
        Pomysł fajny...Powodzenia!
    • turpin mały fragment 17.04.10, 22:35
      Polecam, bom opony w tych okolicach wytarł, następujący odcinek: z Gorlic na
      Konieczną przez kapitalne CK Serpentyny na przełeęczy Małastowskiej do
      Gładyszowa, potem (w Gładyszowie) skręt w prawo na Uście Gorlickie (ongiś
      Ruskie). W Uściu na Hańczową (z Hańczowej, wsi dość lichej, można odbić do
      Wysowej; w Wysowej masz mnóstwo możliwości noclegowych, od przyzwoitej
      agroturystyki za dwie dychy po zgoła europejskie warunki hotelowe w Glimarze);
      potem przez Śnietnicę do Brunar i Florynki (była stolica byłej Republiki
      Łemkowskiej); z Florynki przez Królową Ruską (przepraszam - Górną) i Królową
      Polską do Sącza.

Najpiękniejsze krajobrazy Beskidu Niskiego. Czarny Bocian mieszka po drodze w
      Smerekowcu i skurczybyk, motocykli się nie boi. Drewniane cerkwie w unikalnym
      stylu. Jak jeżdzisz konno, to jest gdzie. Można w jeziorze na Klimkówce
      popływać. Bardzo dobre żarcie w Gościnnej Chacie we Wysowej. Trochę historii
      (cmentarze z I WŚ). Jak masz większy skok zawieszenia, mogę tu i ówdzie
      zaproponować trasę nieasfaltową. A jak masz nieco czasu - warto wyskoczyć w bok
      do Bardejowa na Słowacji.

Turpin
      F800GS
    • kamusiall Re: Dookoła Polski 2010 18.04.10, 11:34
      ad. Turpin- piękny opis, bardzo zachęcający żeby tam pojechać, dzięki. Dysponuję
      TDMą 900, na oponach raczej szosowych niżeli terenowych, co niestety ogranicza
      możliwości podboju wielu miejsc. Niestety mój organizm nie pozwala mi na jazdę
      konno, czego bardzo żałuję- alergia. Ale miejsca które wskazałeś z chęcią
      odwiedzę i o nich poczytam.
      Na googlu tak to wygląda jak mniemam: bisi.pl/beskidniski

Ad. pablo-se w zasadzie jadę Dookoła Polski po to, aby w przyszłości wiedzieć
      jakie miejsca warto raz jeszcze odwiedzić, mam nadzieję, że w przyszłości też
      nakręcę po Bieszczadach tyle kilometrów jakimś lżejszym niż TDMa sprzętem.
      Rozumiem, że trasy które proponujesz wyglądają tak:
      bisi.pl/dolinapoprad
      oraz w Kotlinie Kłodzkiej mam ułożony taki odcinek: bisi.pl/kotlinakodzk

Łącząc Wasze wskazówki, może taki odcinek byłby sensowny
      bisi.pl/sczgorlice ???

Zasadniczo na tę chwilę udało się ułożyć odcinki od Warszawy do Łeby, następnie
      od Miszkowic do Złotego Stoku (Kotlina Kłodzka).
      Dlatego bardzo przydadzą mi się Wasze informacje odnośnie południa Polski, za
      które dziękuję i czekam na więcej :) (oczywiście zachód i południowy wschód też
      czekają na ułożenie, także wszelkie propozycje mile widziane)

Jeszcze raz dzięki!
      • Gość: spiwor Re: Dookoła Polski 2010 IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.04.10, 13:54
        Jeśli dookoła Polski lekko zmodyfikowałbym trasę na Dolnym Śląsku.
        bisi.pl/ci - ta górna trasa, nie wiem jak to dolne wykasować.
        Będąc w Lądku Zdr. warto na chwilkę pojechać na czeską granicę, to jest
        niedaleko i podziwiać widoki. Na tamtych terenach dobrze jest wjeżdżać w
        wszelkie boczne drogi, naprawdę fajne miejsca można znaleźć.
        np.
        p1.bikepics.com/pics/2009%5C05%5C01%5Cbikepics-1653561-full.jpg
        W Głuszycy można wpaść do podziemnego miasta, ale nie koniecznie bo fajniej jest
        w Walimiu w kompleksie Włodarz i koniecznie trzeba opłacić zwiedzanie łódką.
        Tam koło Mieroszowa na granicy jest znak zakazu ale olać go całkowicie,
        dziesiątki razy tam przejeżdżałem, i nie tylko ja, i nikt się nie przyczepił.
        Mimo, że ostatnio wylano tam asfalt to i tak jest to urokliwe miejsce.
        p1.bikepics.com/pics/2008%5C09%5C07%5Cbikepics-1409782-full.jpg
        I będąc już po czeskiej stronie w Adrspach koniecznie zwiedzić skalne miasto i
        koniecznie trasą gdzie jest napisane "wejście na własną odpowiedzialność"(czy
        jakoś tak podobnie).
        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/6e46af5a8b0b44b0.html
        Według Twojej mapy tamtędy też będziesz przejeżdżać;) :
        p1.bikepics.com/pics/2008%5C11%5C02%5Cbikepics-1469639-full.jpg
        Za mostkiem to już Polska.
        • Gość: spiwor Re: Dookoła Polski 2010 IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.04.10, 14:02
          A i po Czechach dobrze jest jeździć przepisowo. Za przekroczenie prędkości o 45
          km/h, żeby nie zabrali motocykla na parking policyjny musiałem zapłacić na
          miejscu 6tyś. koron kaucji(1100zł), które i tak poszły na mandat i na sprawę na
          którą trzeba było się zgłosić w późniejszym terminie do Czech i dodatkowo zakaz
          poruszania się każdym pojazdem przez minimalnie pół roku(mi się udało negocjować
          do 3 miesięcy ale to wyjątkowa sytuacja).
      • pablo-se Re: Dookoła Polski 2010 18.04.10, 14:04
        Właściwie wybrałeś dość ciekawa drogę dojazdową do Kudowy. Najpierw będziesz
        jechać drogą stu zakrętów prowadzącą między innymi przez las gdzie sporo jest
        głazów i parę ścian skalnych. Po drodze przed miejscowością Karłów z prawej
        będzie szczeliniec wielki a u podnóża jak się zachce to jest ogród z dinozaurami
        do zwiedzania. Zanim jednak dojedziesz do zjazdu na szlak pieszy to ciut
        wcześniej po lewej jest restauracja gdzie w miarę smaczne jedzonko dają a
        kelnerki były niczego sobie ;)
        Jeśli najdzie Cię ochota wejścia na szczeliniec to pomimo, że przeważająca część
        szlaku jest w formie schodów z poręczami to obuwie lepiej mieć lepsze niż do
        jazdy motocyklem. Cały szlak potrafi dać w kość i dla silnego człowieka trzeba
        liczyć ok 1,5 godziny na zwiedzenie całego szlaku. Trudy są rekompensowane
        rozpościerającymi się widokami, formami skał oraz drzewami rosnącymi w śród nich.
        • pablo-se Re: Dookoła Polski 2010 18.04.10, 14:29
          nie wiem ile map stosujesz do planowania trasy, ale do odnalezienia ciekawych
          miejsc mam takową mapę satelitarną:
          www.fullinfo.pl/katalog
          Tutaj ludzie nanoszą fotki na mape i dzięki nim można zobaczyć wiele miejsc o
          których nawet w przewodnikach nic nie ma. Myślę że będzie bardzo przydatna.
      • turpin Re: Dookoła Polski 2010 (drobiazg) 18.04.10, 21:58
        Ach, jeśli na oponach szosowych, to lepiej nie jechać Hańczowa - Śnietnica,
        tylko Uście - Czarna - Śnietnica. Droga Hańczowa - Śnietnica, choć przyzwoita i
        zwykle dość sucha, jest szutrowa, mimo, że na wielu mapach oznaczana jest jak
        pobliskie asfalty.
        • kamusiall Re: Dookoła Polski 2010 24.04.10, 08:57
          Dzięki za odpowiedzi i przestrogi na Czeską stronę. Spiwor- zdjęcia niesamowite,
          już chciałbym tam być :)

Pablo-se, udało by Ci się dokładnie wskazać na mapie miejsce tej knajpy przy
          Szczelińcu?

Macie jakieś pomysły co zobaczyć na zachodzie- tj. od Świnoujścia, do Jeleniej Góry?
          • pablo-se Re: Dookoła Polski 2010 24.04.10, 10:58
            Tą knajpę łatwo odnaleźć bo jest na skraju miejscowości Karłów. Jadąc drogą nr
            387 od strony Radkowa bar będzie po lewej stronie.

Natomiast co do okolic Świnoujścia to samo miasto ma parę atrakcji do
            zaoferowania, których całkiem nie znam bo jedynie widziałem z pokładu promu gdy
            wypływałem lub wracałem promem ze Szwecji. Jedna z atrakcji jest przeprawa przez
            port promem na lewą cześć miasta gdzie na ul. Jachtowej są jakieś stare budynki
            o charakterze wojskowym z czasów carskich lub I wojny. No i w samym porcie stoją
            wojskowe okręty.
            Będąc w tamtych okolicach można wstąpić do Dziwnowa gdzie przy ul. Słowackiego
            cumują (jeśli nie wypłynęły z turystami) przebudowane kutry na styl dawnych
            żaglowców (mały kicz). Jest gdzie połazić nad morzem, ale będąc na pomorzu
            będzie okazji ku temu.
            Muszę cię przestrzec, że jadąc ze Świnoujścia na Szczecin od miejscowości
            Golemiów droga jest w opłakanym stanie. Co prawda jest ona w przebudowie w
            niektórych odcinkach, ale jednak sporo jest dziur i poprzecznych nierówności.
            Jedzie się tak jak by cała droga to był jeden wielki przejazd kolejowy.
          • Gość: marider Re: Dookoła Polski 2010 IP: *.elpos.net 26.04.10, 02:08
            Plan fajny. Na poludniu polecialbym przez Ladek Zdroj i zahaczyl o Jaskinie
            Niedzwiedzia w Kletnie czy kopalnie uranu i pobliska knajpe motocyklowa (fajnie
            zrobiona i jest czym oko nacieszyc a i zarcie niezle). Na polnocy jak bedziesz
            lecial z Gdanska na Swinoujscie to nie trzymaj sie 6tki tylko jedz jak najblizej
            morza (fajna trasa widokowa miejscami). Z "mojej " strony - z Suwalk jedz na
            Szypliszki to zahaczysz pare fajnych zakretow, pozniej w lewo na Goldap i za
            Wizajnami masz 3styk granic oraz fajna trase widokowa do samej Goldapii + mosty
            w Stanczykach- jak trafisz w weekend to moze i skoczyc sie uda ;) Aha, i jak
            bedziesz lecial przez Pomorze to nie zapomnij bujnac sie na Hel :)

Pzdr i powodzenia.
            PS: przy dobrym tempie trasa do zrobienia w 24h jak sie ma "dobra" motywacje,
            kumplowi sie udalo na 929 takie polskie "TT" ;)))
          • pablo-se Re: Dookoła Polski 2010 26.04.10, 12:38
            Wiem z własnego doświadczenia, że jadąc w trasę, która będzie liczyć parę tys.
            kilometrów i pomimo sporego zapasu czasu na tę podróż dojdzie do tego, że wiele
            atrakcji widokowych zpowszednieje oraz zrezygnuje się z odwiedzenia
            zaplanowanego miejsca. Na początku wyprawy tak przez te 3-4 dni to i owszem
            będzie się jeździć i szukać ciekawostek, ale później będzie odczuwalny przesyt
            aż w końcu będzie się to robić z poczucia obowiązku. Dobrze jest wówczas zrobić
            sobie jednodniowy postój poświęcony totalnemu lenistwu. Na drugi dzień będzie
            zupełnie inaczej i z większym zapałem i zainteresowaniem odbiera się otoczenie.
            Nie wiem Kamusiall czy jedziesz sam czy będzie Ci ktoś towarzyszył, ale jednak
            jeśli będzie ktoś z tobą to o wiele lepiej bo zwiedzanie samemu to jak picie do
            lusterka. Nie ma się z kim dzielić wrażeniami.
            • kamusiall Re: Dookoła Polski 2010 26.04.10, 17:47
              Raz jeszcze dzięki za wskazówki :) Kopalnia uranu w Kowarach już dawno
              namierzona, knajpkę motocyklową odwiedzę na pewno.

Na tę chwilę na początku jedziemy w 3 osoby, potem dołącza jeszcze jedna,
              następnie pewnie tylko we 2.
              Dzień przerwy, jak nie dwa na pewno zrobimy.

Raz jeszcze dzięki za kolejne wskazówki. Może macie jakiś pomysł, co zobaczyć na
              południowym wschodzie, lub granicy zachodniej?
    • Gość: niedopity Re: Dookoła Polski 2010 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 21:50
      hej, pomysł fajny, sam zawsze chciałem to zrobic ale póki co jeszcze sie nie
      udało... Proponuję nocleg w górach w korbielowie /beskid zywiecki, 50 km w dół
      od bielska białej/ za free, bądź za symboliczny czteropak żywca ;) no i
      chciałbym dołączyc do wyprawy na odcinek bieszczady... pozdrawiam...
      • kamusiall Re: Dookoła Polski 2010 27.04.10, 21:55
        Bardzo mi miło. Zapraszam na forum motocyklistów, ewentualnie pisz na maila:
        kamusial ( at ) o2.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka