Dodaj do ulubionych

POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

17.03.04, 17:49
posiadam SUZUKI RG 125, taka ładna szosówka wizualnie podobna do GS 500 :))),
niestety nie mam iskry na świecy.... w serwisie powiedzieli mi że może to być
cewka, impulsator lub moduł... cewke mogli sprawdzić lecz reszty już nie :(
eeh... polskie serwisy... nieważne :), poszukóje kogoś z suzuki rg 125 z
obojętnego rocznika z okolicy województwa małopolskieg/śląskiego u którego
mógłbym sprawdzić moduł... tak mi doradzili w serwisie :) tylko to nie takie
proste :( , ewentualnie byłbym zainteresowany schematem instalacji
elektrycznej w raz z planem modułu zapłonowego, a może ktoś słyszał o
ludziach którzy sprowadzają lub naprawiają moduły... bardzo prosze o
kontakt :))) mój meil to: boorys83@o2.pl lub telefonicznie na nr. 501715035
bede wdzięczny za każdą informacje...

trzymajcie się i szerokiej drogi :)))
i obyście mieli jak naj mniej problemów ze swoimi sprzętami :)))
Obserwuj wątek
    • steffa Re: POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.03.04, 22:46
      A mój mąż mówi:): co za dziwny serwis - trzeba umieć obsługiwać miernik
      elektryczny, żeby sprawdzić te rzeczy. Jakbyś był z W-wy, to moglibyśmy ci
      pomóc. Pewnie zaniedbałeś akumulator (czy udało ci się wygotować elektrolit?).
      • boorys83 Re: POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.03.04, 08:22
        akumlator mam cały :) poprostu moto zaczeło nagle dziwnie się zachowywać :( co
        kilkadziesiąt kilometrów gasł... a po chwili odpalał, na początku myślałem że
        to świeca... no ale niestety... :((((( jak poźniej zgasł to już nie odpalił,
        gdy go rozkręciłem to okazało się że nie ma iskry, cewka jest na 100% dobra bo
        była sprawdzana więc został moduł :( ale okazało się że to wielki problem u nas
        naprawić moduł lub kupić używany... a może macie jakieś dane do takiego takiego
        modułu żeby mi sprawdzili na miejscu?? to jest moduł firmy Denso nr: 32900-
        19D40 071000-0371 QCA37... jeżeli byście posiadali jakiekolwiek dane byłbym
        zobowiązany :) pozdrowionka, trzymajcie się :)
        • steffa Re: POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.03.04, 23:47
          Niestety danych brak. Czy sprawdzałeś impulsator? Zanim kupisz nowy moduł :)
          Czy kiedyś sprawdzałeś ładowanie? Nie może przekraczać 15,5 V. Czy moduł
          wygląda na rozbieralny, bo może ostatecznie można to załatwić "wysyłkowo", jak
          już nic nie wymyślisz. cZy jest zalany żywicą?
          • szynszyll Re: POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.03.04, 10:43
            hej!

powtórzę się za Steffą - sprawdź impulsator, to raz, sprawdź przewód wysokiego
            napięcia - innymi słowy - sprawdź WSZYSTKO zanim zaczniesz kombinować z modułem
            bo to najwięcej kosztuje. kolegę zrobili w trąbe w serwisie - wymienili mu
            moduł w VT 700 a potem ktoś puścił pare, że tylko przewody były do wymiany -
            ale koleś jest z tych co do japoni się nie zabierają tylko przy byle
            prychnięciu gonią do serwisu, do fachowców, którzy tylko czekają na takich
            artystów. reasumując - postaraj się jak najwięcej sprawdzić samemu - przy
            okazji się czegoś nauczysz o swoim moto a pewnie nie jest zbyt skomplikowane.
            schematy powinienes znalezc na www.bikebandit.com albo na innych serwisowych
            stronach. powodzenia i jakby co to daj znać.

szynszyll

szynszyll@op.pl
            • boorys83 Re: POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.03.04, 23:16
              dzięki wielkie, niestety na tej stronce nie ma tego modelu :( no ale nic, ale
              stronka za to wypasiona, przyda się :) spróbuje z tym impulsatorem, co do
              instalacji elektrycznej to juz była sprawdzana :( niestety jest dobra :((( no
              pech, pożyjemy zobaczymy, dzięki za dobre rady mam nadzieje że coś
              wykombinuje :) trzymajcie się ciepło hej, a jak ktoś by miał przypadkiem taki
              schemat to czy mógłby mi wysłać na boorys832@2.pl, jeszcze raz dzięki i
              szerokiej drogi :)
    • boorys83 cud.... 30.03.04, 22:31
      ludzie stał się cud... pisałem do polskiego importera suzuki, z prośbą aby
      podali mi schematy instalacji elektrycznej, ale oczywiście oni nigdy nie
      sprowadzali takiego motocykla więc nie mają takiej książki serwisowej...
      dlaczego ja się nie zdziwiłem?? hmmmm.. nieważne, ale wpadłem na głupi pomysł,
      stwierdziłęm że jak polski importer nie sprowadzał takiego modelu, to może
      niemiecki... chociaż z niemieckim kuleje, postanowiłem wysłac im maila... i
      dostałem pozytywną odpowiedź, że u nich marka suzuki jest bardzo szanowana, że
      z chęcią pomogą każdemu posiadaczowi motocykla marki suzuki i wogóle takie tam
      bzdety.... szok... dosłownie... podali mi stronke ludzi zajmujących się
      cytuje : "pielęgnowaniem klienta Suzuki" u którego moge szukać pomocy szczenka
      mi opadła i dotej pory nie moge jej podnieść, żeby im się chciało pomagać
      kolesiowi z Polski, jak by oni mieli mało motocyklistów.... ach żebym tak dożył
      tego że polski importer bedzie się tak zachowywał.... zycze tego sobie i wam z
      całego serca, pozdrowienia i szerokiej (dziurawej :)) drogi :)
    • boorys83 Re: POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.05.04, 21:45
      a wszystko skończyło się tak: gdy otrzymałem schematy z niemiec zawiozłem moto
      do serwisu elektroniki samochodowej, znajomi mi powiedzieli że kiedys robili
      też z motorkami, więc się pytam czy moge im go zawieźć, oni że jak mam
      schematty to nie ma problemu :) co się okazało... cewka się spaliła i
      uszkodziła układ scalony w module zapłonowym :(, według autoryzowanego serwisu
      Suzuki cewka była dobra... hmmm... pozostawimy to bez komentrza :( wymiana
      cewki plus regeneracja modułu z robocizna wyniosła mnie 700 zł z groszami :)
      według wspomnianego serwisu sama cewka kosztuje ponad 400 zł, a moduł który
      według nich nie da się naprawiać do tego modelu około 3000zł!!!! ludzie nie
      dajcie się nabijać w butelke, mało co bym dał sobie spokuj z motorkiem i
      sprzedałbym go za śmieszne pieniądze, ewentualnie na części, a tu moto smiga
      jak złoto :) mam 6 miesięczną gwarancje na naprawe i nauczke że niestety
      serwisy w Polsce, nawet te autoryzowane pozostawiają wiele do zyczenia :(((
      niestety taka jest rzeczywistość... :( nic nie próbują pomuc a jak widzą laika
      co się nie zna ( w moim przypadku to jest elektryka :( bo z mechaniką jakoś
      sobie rady daje:))) ) to próbuja wyciągnąć od niego niezłą kase, a te 3000 zł
      co miałbym wydać na moduł to dokładam do tego kase za sprzedany motorek i mam
      już całkiem fajne moto jak za tą kwote oczywiście... dziękuje bardzo wszystkim
      którzy mi odpisali i pomogli mi wybić z głowy że serwisy są w Polsce dobre... :)
      pozdrowienia
      trzymajcie się, pogoda jest piękna ide pośmigać :))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka