04.04.04, 10:35
Czesc. Wie ktos moze ile kosztuje nikasyl do crossa 125?
Obserwuj wątek
    • wiewi Re: Nikasyl 04.04.04, 17:37
      A co się stało?? Jeżeli masz porysowany cylinder to nie wiem czy ktoś ci to
      zrobi.Słyszałem, ze w czechach to robią.Ja miałem tuleje zamiast nikasilu i
      chodziło ok.Tylko żywotność mniejsza.
      Pozdrawiam Wiewi.
      • blade_rr Re: Nikasyl 04.04.04, 18:13
        Interesuje mnie cena wymiany bo mam dylemat czy kupic crossa czy bandita i
        orientuje sie w cenach czesci a wiem ze nikasyl jest jedna z najdrozszych w
        crossach... Robia w Czechach bo kumpel robil ale nie wiem ile dal. Co ile
        trzeba wymieniac nikasyl? Tzn, po jakim czasie sie zuzywa? I czy da sie jakos
        przy kupnie motocykla zorientowac czy nikasyl jest w porzo czy nie. Dzieki za
        odp. Pozdrawiam
        • wiewi Re: Nikasyl 06.04.04, 00:07
          Sam nikasil wystarcz na długo.Tylko jeżeli ma być to wyczynowy cross to tam
          zmienia się tylko z pierćionkami tłok(czasami wał sie regeneruje).A tak nie
          robi sie szlifu w cylindrze (tym sie chrakteryzuje nikasil, powoduje mniejsze
          tarcie).Nie wiem na ile starczy komplet tłoka i pierścieni w crossie(w
          wyczynowcach starcza na ki;kadziesiąt godzin jazdy). Ja na swoejej 250 moge
          zrobić nawet 60tys kilometrów.To zależy od wysilenia silnika.A jak jest cena za
          nikasil- nie mam pojęcia.Co do zorientowania sie czy nikasil jest ok czy nie -
          to tylko gdzy zdejmiez cylinder i zobaczysz - inaczej nic nie sprawdzisz.
          Pozdrawiam
          • blade_rr Re: Nikasyl 07.04.04, 08:54
            Wiewi mowisz ze zrobisz 60 tys na 1 tloku? To Ty masz enduro czy crossa
            wyczynowego? Bo crossem sie chyba tyle nie zrobi na jednym tloku...?
            • wiewi Re: Nikasyl 09.04.04, 00:09
              Nie.Jam mam sporta dwusuwa, dwa cylindry w układzie V 250cc.Ale to nie robi
              różnicy. Bo silniki dwusuwoe są takie same w cross-ach jak i sportach.Jedynie
              lekko sie róznią. U mnie podają w srewisuwce 60 tys na jednym kopmlecie tłoka
              z pierścieniami i wałem.A seryjnie podają 56 koni mocy, także nie jest tak mało
              jak na taki przebieg.Ja mam koło 70 więc napweno mi spadnie żywotność.
              Wszystko zależy jak sie i jeżdzi i przedwszystkim jakiego oleju używasz i ile.W
              csross-ach pewnie 1:20, ja mam wtrysk oleju 1:34.Jak dobrze zrobiony i nie
              katowany za ostro cross to myśle że, pare tysiecy ci zrobi, co w terenie jest
              bardzo dużo.
              Co do nikasilu to bym sie nie przejmował. W gdańsku jest gość co robi tuleje
              lepsze od fabrycznych. Jest głonym mechanikiem cross-ów w GKM Bałtyk i sam z
              resztą u niego robiłem swojego i jest ok.
              Pozdrawiam
              RGVdwapięćzero
              • blade_rr Re: Nikasyl 09.04.04, 09:05
                Wiewi ja nie bardzo wiem co to sa te tuleje, na czym to polega? a stosunek
                paliwa do oleju w crossie to 1:40 nie 1:20 (z tego co wiem bo kumple tak jezdza)
                A co do nikasylu to juz wiem ze robia wlasnie w gdansku i kosztuje to 190 euro
                • wiewi Re: Nikasyl 10.04.04, 23:39
                  A więc tak. Orginalnie masz pokryta gładź cylndrów specjalnym spiekiem, który
                  sie zwie nikasil.Jeżeli ci sie zatrze silnik, tzn padnie ci wał i porysuje tą
                  gładź to już nic nie zrobisz bo jak jest nikasil to nie mozna robić szlifów.
                  Zostają 3 opcje:
                  1.kupno nowego cylindra (koszt koło1500-2000 tys zł)
                  2.położenie nowego nikasilu (koszt nie mam pojecia)
                  3.wstawienie żeliwnej tuleji 9koszt 500-600 zł)
                  Tuleja żeliwna to poprotu najnormalnijszy cylinder, tyle że masz wstawioną
                  tuleje, którą możesz wymienić jak skończą ci sie szlify (oby nie). Co do
                  smarowania to pewnie twoi kumple jezdza na cylindrach z nikasilem i dlatego
                  leją 1:40. Nikasil powoduje mniejsze tarcie i dlatego nie móśza tyl lać. Ja
                  powiedziałem, ze do tuleji trzeba lać 1:20(najbezpieczniej).
                  Co do tego nakłądnia nikasilu to napisałbyś mi kto robi (chyba nie w Polsce
                  skoro 190E??)
                  Pozdrawiam
                  • blade_rr Re: Nikasyl 11.04.04, 13:28
                    Czesc. Robi to firma z Gdanska,koszt: 190E polozenie nikasylu + 50 zl zalozenie
                    cylindra i czas oczekiwania min. 4 tygodnie
    • robekxt500 Re: Nikasyl 08.04.04, 19:37
      Moj znajomy robil nikasyl do ktm sx 500 podobno w czechach( do konca nie
      wiadomo bo zalatwial sprawe za pomoca posrednika) zaplacil cos kolo 500-600 zl
      i pojezdzil tydzien moze dwa i nikasyl chuj szczelil.Powloka zaczela sie
      scierac i zarzucalo tym badziewiem swiece wygladalo jak starta srebrzanka.W
      koncu przerobil cylinder na normalna tuleje i jezdzi na tlokach od hondy cr
      500.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka