Dodaj do ulubionych

ustawioanie zapłonu

13.05.04, 12:53
odrestaurowałem motorower Jawa skuter
złożyłem go do kupy ale mam problem z odpaleniem
pomóżcie - jak ustawić zapłon i dolot pow w gażniku
kilka razy zapalił lecz po chwili silnik stawał i kropka
Obserwuj wątek
    • fidorek1 Re: ustawioanie zapłonu 15.05.04, 17:43
      Cześć. Do prawiłowego ustawienia zapłonu trzeba niestety ściągnąć głowicę.Ja
      zrobiłem pierścień stalowy z czterema otworami na szpilki,i jednym centralnym w
      który wkręcam czujnik zegarowy.Całość zakładam na szpilki,przykręcam i łapię
      zwrot zewnętrzny.W tym położeniu ustawiam srzerwę na stykach(0,3-0,4mm).Potem
      obracam wałem w lewo (przeciwnie do obrotu w czasie pracy),tak by czujnik
      zegarowy wskazał wartość 1,2-1,5 mm.Wtedy styki powinny się zewrzeć.Jeśli silnik
      będzie pracował(kręcił się w prawo)styki zaczną się rozwierać na 1,2-1,5 przed
      ZZ i nastąpi zapłon.Co do gażnika to ta śrubka w środku(ze sprężynką) jest do
      ustawiania powietrza na wolnych obrotach.Sprawdz sobie jeszcze dysze główną(to
      ta większa) i wolnych obrotów (mniejsza).Jeśli podasz swój E-mail to wyślę Ci
      rysunki z instrukcji obsługi.
      • kudlataemerytka Re: ustawioanie zapłonu 17.05.04, 12:30
        fidorek1 napisał:

> Cześć. Do prawiłowego ustawienia zapłonu trzeba niestety ściągnąć głowicę.Ja
        > zrobiłem pierścień stalowy z czterema otworami na szpilki,i jednym centralnym
        w
        > który wkręcam czujnik zegarowy.Całość zakładam na szpilki,przykręcam i łapię
        > zwrot zewnętrzny.W tym położeniu ustawiam srzerwę na stykach(0,3-0,4mm).Potem
        > obracam wałem w lewo (przeciwnie do obrotu w czasie pracy),tak by czujnik
        > zegarowy wskazał wartość 1,2-1,5 mm.Wtedy styki powinny się zewrzeć.Jeśli
        silni
        > k
        > będzie pracował(kręcił się w prawo)styki zaczną się rozwierać na 1,2-1,5 przed
        > ZZ i nastąpi zapłon.Co do gażnika to ta śrubka w środku(ze sprężynką) jest do
        > ustawiania powietrza na wolnych obrotach.Sprawdz sobie jeszcze dysze główną(to
        > ta większa) i wolnych obrotów (mniejsza).Jeśli podasz swój E-mail to wyślę Ci
        > rysunki z instrukcji obsługi.

jak mogę prosić to na tom2678@tlen.pl z góry dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka