Dodaj do ulubionych

Pomocy - świece NGK

30.05.04, 00:28
Witam. Jesli mozecie pomozcie. Otoz mam gsxr1100. W suzi mam swiece NGK JR9B
i od jakiegos czasu pada mi swieca z lewego cilindra. Ale pada ona w dosc
dziwny sposob. Juz kilka razy wymienialem ja na nowa i za kazdym razem konczy
sie tak samo. Przejade ok 100 km i na drugi dzien gdy go chce odpalic (zimny
silnik, nieuruchamiany przez ok 24h) juz mi nie chodzi na jeden garnek. Po
wykreceniu swiecy i jej sprawdzeniu, stwierdzam ze ma przebicie. Jest to dosc
dziwne, a tym bardziej ze zwarcie nastepuje pomiedzy elektroda(chyba
grafitowa) a otaczajaca ja zaraz warstwa ( nastepny cilinderwk za elektroda,
potem jest przerwa i kolejny cylinderek z gwintem, sorki za ta "profesjonalna
terminologie " ale na swiecach sie nie znam ) Takie padanie swiecy jest chyba
dosc dziwne ?? Jeszcze dodam, ze pada ten cylinderek na ktory motocykl jest
przechylony kiedy opiera sie o boczna nozke. Jesli mozecie to pomozcie bo
niewiem co dalej robic :((
Obserwuj wątek
    • malco1984 Re: Pomocy - świece NGK 01.06.04, 12:26
      Pomoze mi ktos :)
      • janczar0 Re: Pomocy - świece NGK 01.06.04, 15:53
        Cze!
        Dla mnie te sprawy ze świecami to czarna magia. W zeszłym roku kupiłem komplet
        świec NGK made in france o oznaczeniu, które pasuje do mojego moto, założyłem
        odpaliłem i motorek chodzi jak marzenie. Świece te po paru dniach dostały
        przebicia i silnik zaczął chodził jak chciał, raz był rzędową czwórką, a raz
        rozkołysanym angolem o trzech cylindrach, nawet zdarzyło się parę razy, że
        chciał udawać Jawę. Pożyczyłem od kolegi komplet świec Iskry, włożyłem i silnik
        chodził równiutko bez problemów. Następnego dnia kupiłem komplet świec Iskry o
        zbliżonej ciepłocie (nie było niestety w danym momencie zamienników ze świecami
        NGK). Przejeździłem cały sezon i wszystko było w porządku. Teraz kupiłem
        komplet NGK, ale już made in japan, bo podobnież z francuskimi to jest różnie,
        jeszcze nie zmieniłem, więc nie wiem co będzie. Rozmawiałem z dwoma mechanikami
        motocyklowymi na temat tych świec, spytałem dlaczego tak szybko się zepsuły?
        Niestety nie wiedzieli dlaczego, dali mi tylko dwie wskazówki na przyszłość: 1)
        świeca po włożeniu do silnika powinna zostać porządnie rozgrzana, najlepiej
        przejechać się parę kilometrów po okolicy 2) nie wolno zapalać motocykla zimą
        na chwilę, silnik, który został odpalony musi pochodzić aż do nagrzania, bo
        inaczej świece padają. Gdy spytałem o uzasadnienie, dlaczego tak, a nie inaczej
        to nie wiedzieli. Może ktoś z was wie?

Pozdr
        Janczar
        • malco1984 Re: Pomocy - świece NGK 01.06.04, 21:39
          dzieki za podpowiedz. Tylko jestjeden problem z tego cowie mto nie ma
          zamiennikow na moje swiece, mam dlugi gwint :( Ale wiem ze sa dostepne na rynku
          swiece innego producenta ale kosztuja....tylko...60 zl od sztuki. Boje sie je
          kupic bo jesli ma sie stac to samo z NGK to mamy latwy rachunek ile wtopie
          kasy . Jeszcze raz wielki dzieki jakby coto skusze sie na te drozsze, ale
          jeszcze sie zastanawiam czy to czasem nie jest winna cewka albo przewod
          wysokiego napiecia ?? Jesli ktos z was ma inny pmysly to chetnie wyslucham bo
          juz mam serdecznie dosc sciagania owiewek i wymieniania swieczki. Aha sprawdze
          jakiego ja mialem producenta swiec i ci napisze. Pozdro
          • hun_xtz660 Re: Pomocy - świece NGK 02.06.04, 08:19
            Podaj dokładny symbol i nazwę świecy oryginalnie montowanej w tym motocyklu.
            Zobaczymy co z zamiennikami.
            • malco1984 Re: Pomocy - świece NGK 02.06.04, 09:12
              Nie ma problemu juz podaje, wiec sa to swiece NGK JR9B i jeszcze raz za pomoc
              wielkie dzieki :)))
              aha i mam jeszcze odp dla janczara0 - mam zle wiesci, byly produkcji japonskiej
              i tez padly.
              Pozdrawiam wszystkich
              malco
              • hun_xtz660 Re: Pomocy - świece NGK 02.06.04, 11:39
                Niestety, nie znalazłem żadnych zamienników u Bosha i Championa.
                • malco1984 Re: Pomocy - świece NGK 03.06.04, 08:35
                  No trudno i dzieki za wielkie checi :) Szukalem zamiennikow tez w Iskrach ale
                  tez zakonczylo sie fiaskiem. Niestety nie wiem co dalej robic :((
                  Pozdrawiam
                  malco
                  • zibifz750 Re: Pomocy - świece NGK 06.06.04, 00:00
                    siemanko nie jestem expertem od tych spraw ale ja bym sprobowal
                    wrzuc swiece z pierwszego ( ta z przebiciem ) cylindra na 3 lub 4 i zobacz ja
                    bedzie sie zachowywal silnik jak bedzie na 3 lub 4 dobrze swieca chodzila , to
                    bedzie wina przewodow cewki lub cos z zaplonu .

ps. dla ograniczenia kosztow mozesz sprubowac wypalic swiece , poprostu strone
                    od gwintu nagrzac nad gazem moze cos pomoze .
                    powodzonka i szybkiego usuniecia usterki :)
                    • malco1984 Re: Pomocy - świece NGK 07.06.04, 12:38
                      wielkie dzieki
                      jezeli chodzi o przelozenie swiec to juz probowalem i nie przynioslo to zadnego
                      efektu :(((
                      Ale nie wiem co miales na mysli o wypaleniu swiecy - chodzilo ci o to ze mam ja
                      przyklozyc do rozzarzonego plomienia , tak ?? Ale daje to cos ??
                      Pozdro
                      i jeszcze raz THX :))
                      • karol128 Re: Pomocy - świece NGK 09.06.04, 15:19
                        Ja maialem taki sam problem w mojej hondce i wnioskuje ze ngk sa to swiece
                        najbardziej podatne na przbicia. Mozesz kupic DENSO sa troche lepsze ale tez
                        maja przebicia. Najlepsze to sa iskry kup iskre o oznaczeniu 65 i szalej. Nie
                        jest to moze odpowiednik twojej swiecy ale jak go zalozysz to nic sie nie
                        stanie. Ja w swoim na przyklad hulalem 4000km na swiecach z duzego fiata i nie
                        nazekalem.

pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka