Dodaj do ulubionych

jak oczyscic!!!!!!!!

12.06.04, 14:14
witam wiem ze o pytanko juz tu bylo poruszane,ale ......potrzebuje ocztscic
ruru zabarwily sie na delikatny zolty a przy okazjii zrobily sie jakies plamy
o silniejszym zabarwieniu czym i jak to mozna oczyscic .....z gory dzieki!!!
Obserwuj wątek
    • sunshine600 Re: jak oczyscic!!!!!!!! 13.06.04, 17:50
      Mam podobny problem. Zlote rury mi nie przeszadzaja, nawet mi sie podobaja ale
      zauwazylem niedawno jakies brzydkie rdzawe naloty w niektorych miejscach.
      Bardziej od tego jak to wyczyscic interesuje mnie jak to g... powstalo. Ma to
      jakis zwiazek z temp spalin czy cos takiego? Akurat rura na ktorej to sie robi
      odprowadza spaliny z cylindra w ktorym mam problem z zaworem wydechowym.
      Przepraszam za malo profesjonalny jezyk ale akurat w tych sprawach jestem
      jeszcze laikiem.

Wiem ze kiedys byl podobny watek ale nie moge go znalesc.

PZDR
      • pirus55 Re: jak oczyscic!!!!!!!! 14.06.04, 15:22
        ...mi się kiedyś udało wyczyścić rdzawo-brunatno nalot.
        Ale u mnie poszło to trochę dalej, bo tak zapaleńczo tarłem kolektory, że
        starłem czarną farbę i pokazał się srebrno szary kolor rur :-) nie wiem czy
        starłem farbę do gołej "blachy" czy dotarłem się do jakiejś ochronnej warstwy,
        w każdym razie czekam i obserwuję pojawiającej się rdzy, jak na razie nic się
        nie dzieje, a jeżdżę po tym zabiegu już ponad miesiąc.
        W każdym razie wracając do wątku, to taki nalot dobrze się czyści szmatką i
        zwykłym płynem do mycia naczyń. Daje rezultaty. A ten nalot to podobno
        przypalony brud i kurz. Ściera się to łatwo, tak więc szmaty w dłoń :-)

MariuszW
        er5 3miasto
      • hun_xtz660 Re: jak oczyscic!!!!!!!! 15.06.04, 08:53
        "sunshine600 napisł: Akurat rura na ktorej to sie robi odprowadza spaliny z
        cylindra w ktorym mam problem z zaworem wydechowym."

Prawdopodobnie zawór jest nieszczelny i kolektor wydechowy dostaje "ognia" w
        czasie cyklu pracy. Temperatura spalania jest dużo wyższa niż temperatura
        spalin, chrom na wydechu mógł popękać (mikropęknięcia np. zbyt nagrzany dostał
        wody podczas przejazdu przez kałużę) i odsłonięte miejsca korodują. Przyczyn
        nieszczelności zaworu może być kilka więc nie ma co więcej tu teoretyzować.
        Pozdr.
    • luckyluke-21 Re: jak oczyscic!!!!!!!! 14.06.04, 16:09
      Co wy tak z tymi rurami ???!! chcecie zeby sie wam tak niefarbowały to nimi nie
      jezdzijcie :-)))) . Przeciez to jest normalne, przeciez temperatura spalin jest
      bardzo wysoka to jak sie nagrzewa to kolorki zmienia i tak zawsze bedziee :-)
      pozdrawiam i dajcie se spokój z tymi szmatkami . Bo motor przeciez słuzy do
      jezdzenia a nie do czyszczenia( takiego obsesyjnegoo ) :-)
      • motodawca1 Re: jak oczyscic!!!!!!!! 14.06.04, 17:22
        GRZESZYSZ!!! Lucky - GRZESZYSZ!!!!!
        • luckyluke-21 Re: jak oczyscic!!!!!!!! 14.06.04, 18:32
          :-) No powiem inaczej czysciej je dalej tak zatwardziale wkoncu wypucowany
          motocykl jest bardziej widoczny a bezpieczenstwo jest najważniejsze !!:-)
          (tak moze byc motodawca1 :-)) ) pozdrawiam !!:-)
          • motodawca1 Re: jak oczyscic!!!!!!!! 14.06.04, 21:17
            ...rozgrzeszam...
            a za pokute - wyczyść kolektory O8-D
            • luckyluke-21 Re: jak oczyscic!!!!!!!! 14.06.04, 22:35
              AMEN :-) juz zabieram sie za czyszczenie prosze księdza :-) . Pozdrawiam !!!
      • jerry26 Re: jak oczyscic!!!!!!!! 15.06.04, 22:05
        luckyluke-21 napisał:

> Co wy tak z tymi rurami ???!! chcecie zeby sie wam tak niefarbowały to nimi
        nie
        >
        > jezdzijcie :-)))) . Przeciez to jest normalne, przeciez temperatura spalin
        jest
        >
        > bardzo wysoka to jak sie nagrzewa to kolorki zmienia i tak zawsze bedziee :-)
        > pozdrawiam i dajcie se spokój z tymi szmatkami . Bo motor przeciez słuzy do
        > jezdzenia a nie do czyszczenia( takiego obsesyjnegoo ) :-)

.............nie wiem jak ty lacki ale ja lubie dbac o moto zwlaszcza ze jest
        moim pierwszym ,(moze beda nastepne ...daj Boże)i tez bede o nie tak samo
        dbal .Zdaje sobie sprawe ze to jest normalna sprawa (zabarwienia),ale jezeli
        mam mozliwosc wyczyszczenia nalotow ,i ktos mnie uswiadomi w jaki to sposob
        robic ,to skorzystam bez wahania .......lubie miec swiadomosc ze smigam
        maszynka ktora jest starannie wyczyszczona (moze to i obsesja)............ale
        WARTO!!!
        ..........moze doceni to przyszly wlasciciel moze ktos inny poznany w
        drodze ....

i dzieki za rady!!!!!!!!
        POdrowionka !!!
        • echohce Re: jak oczyscic!!!!!!!! 15.06.04, 22:57
          Siemka wszystkim, Biedne robaczki serio nie wiecie jak to wyczyscic??? a wiec
          posluchajcie:) :
          w kazdym jednym cepeenie a juz napewno na znienawidzonym "Orlenie" i w kazdym
          sklepie motoryzacyjnym mozna kupic paste "AUTOMAX" koszt ogromny chyba
          2.40-2.50zł szorowalem nia nie raz rury i wydechy ze lsnily jak nowka... Z
          wlasnego doswiadczenia powiem ze lepiej dziala jesli urzyje sie do tego
          troszeczke wody. Wiec panowie do dziela:)
          pochwalcie sie jak tam efektami :) na forum lub na poczte jak komu wygodnie
          pozdrowionka
          echo
          • sunshine600 Re: jak oczyscic!!!!!!!! 16.06.04, 00:29
            No to juz oczyma wyobrazni widze kolektory lśniące niczym psu ...

Drugie pytanie: Działa to na aluminium? Bo mi ostanio śruba na glowicy puscila i
            musialem troche jezdzic rozchlapujac olej na cylindry. Zanim sie z tym uporalem
            troszke mi żeberka upaćkało.
            A w planach mam co by blok silnika estetycznie z rurami współgrał. O polerowanie
            dekielków zapyatm kiedy indziej. :)

PZDR
            • hun_xtz660 Re: jak oczyscic!!!!!!!! 16.06.04, 09:12
              Automax to pasta ścierna, działa też na aluminium, nikle, chromy i matowe
              lakiery. W przypadku wydechu po polerowaniu radzę umyć wodą z płynem do naczyń:
              Automax zawiera wosk i jak się przypali na kolektorze to amen - niczym nie
              schodzi, chyba że znowu polerowanie. Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka