Dodaj do ulubionych

Problem z poziomem oleju

18.06.04, 16:26
witam,

Mam moto z suchą miską olejową. Ostatnio robiłem w nim dość powazny remont
generalny - rozkręciłem w drobny mak. Przy skladaniu na wszystko zwracałem
szczegolną uwage. Przejechałem juz od tego remontu 1tys km, i wszystko jest
niby OK, poza jednym - poziomem oleju.
Wiem że oleju mam tyle ile byc powinno (nawet troche wiecej), jednak na
bagnecie mam sucho. Na pracującym silniku widac jak olej przepływa przez
pojemnik "miski olejowej", ale się w nim nie gromadzi tylko odrazu spływa na
dół. Przez co ani po wyłączeniu silnika ani na pracującym silniku bagnet jest
całkowicie suchy.
Podobno zaworek olejowy (uszczelka, kulka i sprezynka) jest niezawodny i
praktycznie niezniszczalny... Wiec co może być tego powodem? Pompa olejowa
przepuszcza olej? a moze zbyt niskie jego cisnienie?

PS. poziom oleju i zła metoda jego sprawdzania odpada.
Macie jakies pomysły co z tym zrobic?

pozdro
t.
Obserwuj wątek
    • hun_xtz660 Re: Problem z poziomem oleju 21.06.04, 15:13
      Problem stary jak sucha miska olejowa. Proponuje Ci się nie stresować natomiast
      sprawdzić jedną rzecz - cisnienie w układzie smarowania. Nie napisałeś jaki
      motocykl masz, to podam Ci jak to się robi w XTZ660 Tenere.
      Na pokrywie komory filtra oleju jest sruba odpowietrzająca. Dobierz śrubę (tej
      samej długości!), przewierć łeb, wkręć i załóż przezroczysty wężyk. Koniec włóż
      do jakiegoś naczynia. Po uruchomieniu silnika powinien pojawić się olej. Jeżeli
      w ciągu minuty(wg oryginalnej instrukcji) nic się nie pojawi tzn padła pompa. W
      silniku Tenery olej tryska już w momencie kręcenia rozrusznikiem. Pompa olejowa
      ma wydajność klikudziesięciu litrów na minutę i jak wlejesz za dużo oleju to
      masz szanse że ciśnienie wywali jakieś uszczelnienie, np na wale korbowym.
      Pozdr.
      PS. Po sprawdzeniu ciśnienia wlej olej z powrotem do silnika.
      • tomaroc Re: Problem z poziomem oleju 22.06.04, 15:11
        czesc,

dzieki za odpowiedz. chodzilo wlasnie o XT600. Wspomniany przez ciebie pomiar
        cisnienia jest mi znany. 1.3 bar (bo takie powinno być w XT) wznosi olej na
        wysokosć 1.5m w tym węzyku przezroczystym. Ja natomiast mialem problem z tym ze
        olej nie zostawał odpompowywany z dna krateru do miski (pojemnika w główce
        ramy) czyli obieg odprowadzenia oleju. Własnie jestem w trakcie rozwiązywana
        tego problemu i wszystko będzie OK.
        A nie wiem jak u Ciebie, choc zapewne tak samo jak u mnie nadmiar oleju w
        silniku skutecznie jest wywalany odmą na zawnątrz:)

pozdro
        t.
        • hun_xtz660 Re: Problem z poziomem oleju 23.06.04, 15:31
          Dokładnie tak samo. Też miałem ten problem ale samoistnie minął. Za to
          dowiedziałem się że nawet jak na bagnecie nia ma oleju to nie znaczy że jest go
          mało. Do samej miski spłynie 3/4 l. oleju, reszta zostaje w zbiorniku ale
          bagnet już nie sięga - i nie masz odczytu. Napisz co było przyczyną. Pozdr.
          • tomaroc Re: Problem z poziomem oleju 24.06.04, 12:03
            oring pod pompa oleju - nieszczelność kanalu odprowadzajacego olej do pojemnika
            w glowce ramy finalnie spadek cisnienia w tym obiegu i w rezultacie slabe
            odpompowywanie oleju z dna krateru do gory...
            • hun_xtz660 Re: Problem z poziomem oleju 24.06.04, 12:16
              To znaczy że nie założyłeś lub przyciąłeś przy składaniu. Grunt że znowu
              działa. Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka