Dodaj do ulubionych

Problem z odkreceniem śruby

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.04, 18:50
Mam problem. Otóż chcialem odkrecic dekiel od strony instalacji elektrycznej
i śruby byly tak mocno zakrecone, że podczas próby odkrecenia wyrobily się
zęby w główce śróbki. Próbowalem kluczem nasadowym, płaskim i nic
(przeskakuje). Następnie naciąłem pilką do metalu główke i próbowalem
odkręcić ją śróbokretem- bezskutecznie. Nie ma tam również możliwosci dojścia
jakimikolwiek szczypcami czy czymś podobnym. Co poradzilibyscie na to? Z góry
dziękuję za pomoc!!!
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • motodawca1 Re: Problem z odkreceniem śruby 15.10.04, 19:24
      Polecam dobrgo fachure ze spawarką - cosik CI dospawa i jakoś udkręcisz - nic
      innego nie przychodzi mi do głowy
      Życzę powodzenia
    • Gość: klient Re: Problem z odkreceniem śruby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 17:00
      Mariusz ma rację ale ja bym spróbował podgrzać główkę śruby palnikiem (nawet
      takim małym z marketu) i wtedy powinno pójść. Przerabiałem to w katamaranie.
      Pozdrawiam.
    • Gość: pawka Re: Problem z odkreceniem śruby IP: 81.219.117.* 17.10.04, 06:59
      polej śrubę coca colą (zawiera fosfor) -rozpuszcza rdzę, i spróbój odkręcić,
      wcześniej ją "obijając". zastosuj żabkę ,ale śrubę i tak masz na straty!
      • Gość: ja Re: Problem z odkreceniem śruby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.04, 18:16
        A tak apropos. Gdzie mogę taką śrubę dostać? To jest Honda 125
        • motodawca1 Re: Problem z odkreceniem śruby 17.10.04, 21:50
          ze śrubami z tego co wiem jest drobny problem - dostaniesz je u dealera, albo w
          niektórych sklepach internetowych i kosztują sporo (jak za śrubę), czasami
          ludzi eogłaszają sie w prasie motocyklowej o tym że szukająlub maja takie cuda -
          może warto poszperac.
          Inna historia - wybierz sie ze śrubą która masz do jakiegos sklepu metalowego
          (np, rolniczy lub inny) i czasami mozna dobrać śrube która będzie pasowała do
          naszego cuda,a która bedzie pochodziła od jakiegos.... kombajnu lub traktora.
          Śmieszne, ale prawdziwe.
          Noi życze powodzenia w poszukiwaniach.
    • tomekzxr Re: Problem z odkreceniem śruby 17.10.04, 22:53
      Najprostszy i sprawdzony przeze mnie wielokrotnie sposób to zwiercenie łba
      śruby. Napunktuj środek łba żeby wiertło nie zeszło na bok i wierć wiertłem
      ośrednicy mozliwie zbliżonej do średnicy gwintu śruby. Gdy wwiercisz się na
      głębokość grubości łba on sam odpadnie przy wierceniu. Wtecy możesz zdjąć kapę
      a następnie wykrecic to co zostało ze śrub.Takie końce śrub dają sie wtedy
      wykręcic nawet palcami,a w najgorszym wypadku chwycisz to co wystaje
      kombinerkami. Cały opór w ruchu śruby wynika z tarcia pomiędzy łbem a
      powierzchnia pod nim. Gdy nie ma juz łba to reszta się kręci bez oporu. Do
      zwiercania dobrej jakości śrób musisz oczywiście mieć dobrej jakiści wiertło.
      Zwykłe węglowe na ogół nie wystarcza.
    • hun660 Re: Problem z odkreceniem śruby 18.10.04, 11:00
      Gdzieś już tu pisałem na temat odkręcania śrub. Na przyszłość jak śruba jest
      dokręcona na maxa a nie zapieczona to puknij młotkiem przez śrubokręt w łeb
      śruby(albo trzpieniem gdy ampulowa). Srubokręt musi być dobrze zaostrzony,
      żebyś przy odkręcaniu nie pokaleczył łba śruby. Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka