Dodaj do ulubionych

kask dobrze leży

IP: 62.148.89.* 21.06.05, 10:55
Często czytam porady typu "kask musi ci dobrze leżec" Przymierzałem kilka
kasków i mam parę pytań bo to pierwszy kask jaki chcę kupić. Nie wiem jak
dobrać rozmiar. Zakłądałem kilka i w sumie każdy jestem w stanie wcisnąc na
łeb. OD najmniejszych do największych. OCzywiscie im mniejszy tym ciaśniej ale
nie potrafię znaleźć tego moementu, że ten jest OK a mniejszy już za ciasny.
Czy zawiajnie się uszu podczas zakładania to normalna rzecz czy raczej szukac
kasku, który wchodzi na głowę luźniej?
Obserwuj wątek
    • saracen1608 Re: kask dobrze leży 21.06.05, 11:09
      Wez pod uwage ze w kasku musisz wytrzymac przez dłuzszy czas. Na poczatek
      proponuje mały test : ubierz kask który cie nie cisnie , zapnij sprzączke i
      energicznie pokrec głowa prawo-lewo a potem gora-dół. Jesli kask sie nie
      przesuwa tzn ze jest ok - jesli sie przesuwa to wybierz mniejszy , lub załóż
      wieksze poduszki pod szczeke kasku ( w przypadku integralnych). Kask nie moze
      ci zawijac uszu , bo po parunastu minutach spuchną i bedziesz miał problem. Na
      koniec sprawdz czy podczas jazdy kask nie unosi sie na głowie.
      Jesli chcesz jeżdzic nie tylko w lecie - to dobrze jest mierzyc kask na
      kominiarke.

Mam nadzieje ze pomogłem

pzdr
    • saracen1608 Re: kask dobrze leży 21.06.05, 11:17
      Tylko prawidłowo go załóż :D:D:D:D:D

mikesmit.com/albums/funny/helmet.jpg
    • zalmen3 Re: kask dobrze leży 21.06.05, 11:29
      Jeszcze zanim sie zabierzesz do przymiarek zmierz sobie obwod glowy na
      wysokosci brwi i zacznij przymiarki od kaskow odpowiednich do Twojego obwodu.

Pozdrawiam
      • Gość: Motowitek Re: kask dobrze leży IP: 62.148.89.* 21.06.05, 11:35
        Dzięki za odpowiedź. Własnie tak zrobiłem. Zacząłem od tego rozimaru jaki pasuje
        do mojego obwodu głowy. Ale nawet w przypadku tej samej firmy są różnice. Kask
        Uvex Wing RS II właśnie zawijał mi uszy ale po założeniu i rozwinięciu uszu ;)
        już siedział całkiem dobrze. NAtomiast Uvex Boss 4000 nie zawijał uszu i po
        założeniu miałem jakby więcej luzu. Pytanie tylko czy po pewnym czasie nie
        stanie się za luźny
        • zalmen3 Re: kask dobrze leży 21.06.05, 13:32
          Kask na pewno po pewnym czasie stanie sie minimalnie luzniejszy... ale nie
          sadze, zeby wiecej niz na tyle, zeby swobodnie zaczal wchodzic na glowe w
          kominierce... wiec moim zdaniem wez lekko ciasniejszy (jezeli model nie gra
          roli). Po "zastosowaniu" kominiarki zawijanie uszu przestanie istniec i to
          akurat moge potwierdzic w 100%, gdyz moje uszy sa odstajace dosc mocno i
          kominiarka zalatwia sprawe zawijania sie ich podczas zakladania kasku.
          Najwazniejsze, zeby kask nie uciskal.

Pozdrawiam
        • draka00 Re: kask dobrze leży 21.06.05, 16:35
          To, co zauważyłeś jest słuszne: różne modele tej samej firmy różnie "leżą" na
          głowie. Ja porównywałam ten sam rozmiar Bossów 3000 4000 i jeszcze 3000 używany
          i każdy był zupełnie inny i zaden nie pasował. Niektóre mogą być np. dobre w
          szczęce, a za luźne na górze i odwrotnie. Dlatego wymarzony model może się
          okazać zupełnie do ciebie niedopasowany. Dodam jeszcze, że używany robił
          wrażenie rozmiar większego niż nowy, co oznacza, że kaski sporo
          się "rozciągają", a właściwie wygniatają.

Na pewno kask nie może latać na boki. Domyślam się, że kupujesz nowy kask, a
          taki musi być dość ciasny, żeby mógł się potem do głowy ułożyć. Dokładniej:
          musisz czuć delikatny nacisk na policzki i czubek głowy, ale nie za mocny, nie
          powodujący żadnego dyskomfortu (a tym bardziej bólu czy drętwienia). To, że
          policzki są jakby wypchnięte do góry jest normalne, jeśli nie ma się szczupłej
          twarzy. Najlepiej potrzymaj ten kask na głowie trochę dłużej, wtedy
          poczujesz,że ewentualnie ciśnie za mocno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka