Dodaj do ulubionych

Rozruch na zimno Super Tenere

IP: *.netia.pl 16.08.05, 17:16
Czy normalną oznaką silnika XTZ 750 jest, że na ssaniu dosyć mocno dymi ? Co
może być tego powodem ? Przebieg motocykla wynosi podobno ok. 40tyś. km.

Dziękuję za informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: rysiek24 Re: Rozruch na zimno Super Tenere IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 20:35
      jak dymi na bialo czy na czarno ?? jak na czarno to zle wyregulowana mieszanka lub nieszczelnosci w gazniku
      • Gość: lechcbr6 Re: Rozruch na zimno Super Tenere IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 16.08.05, 20:40
        a jak na "bialo" chociaz ja uja bym to jako blekit to znaczy ze ciagnie olej
      • Gość: Pega Re: Rozruch na zimno Super Tenere IP: *.crowley.pl 16.08.05, 20:44
        Muszę sprecyzować moje pytanie. Próbuję kupić ten motocykl "na odległość".
        Zadałem więc sprzedającemu trochę szczegółowych pytań i na jedno z nich
        odpowiedział dosłownie, że "po odpaleniu zimnego silnika trochę kopci ale jak
        się rozgrzeje jest OK". Przyznam, że motocykl na zdjęciach i z opisu wygląda
        całkiem przyzwoicie jak na swój wiek ale obawiam się podróży ponad 200 km (razy
        dwa) po to żeby stwierdzić że np. silnik jest zarżnięty. Dlatego chcę się
        poradzić Was na forum. Może taki już urok tych silników ?? Byłoby to dziwne.
        Motor jest sprowadzony i podobno długo stał nie jeżdżony więc może świece
        trzeba wymienić ... wyregulować gaźnik, zawory etc. A może to jest tzw. padaka.
        Sam już nie wiem ...
        • Gość: mm Re: Rozruch na zimno Super Tenere IP: *.chello.pl 16.08.05, 23:22
          Te maszyny raczej zawsze mają duże przebiegi z racji wieku i charakteru tegoż
          cacka więc skoro nie masz większego pojęcia co? z czym? i dlaczego? radzę udać
          się do serwisu.Jak będzie wsio charaszo to za serwis płacisz TY a jak padaka to
          sprzedający skleśli Cię z listy potencjalnych kupców ;-)) i nie przystanie na
          wizytę w serwisie.Na początek poszukiwań konkretnego modelu radzę poszukać
          ludzi śmigających na takowych sprzętach w Twojej okolicy, wówczas masz info z
          pierwszej ręki, możesz się poprzymierzać itd.... Koniec języka za przewodnika!
          Powodzenia w poszukiwaniach.
          • kojotkurier Re: Rozruch na zimno Super Tenere 17.08.05, 00:13
            norma podczas pracy silnika na ssaniu zwiekszony jest stosunek paliwa do
            powietrza -wzbogacona miesznka pozwala to silnikowi na szybsze nagrzanie bo
            jak wiadomo prawidlowa temperatura silnika oscyluje w granicach 85-95stopni
            celcjusza i pytanie nie powinno brzmiec czy powinien kopcic na niebiesko
            podczas pracy na ssaniu tylko czy powinien kopcic na goracym silniku nie
            marwil bym sie na twoim miejscu mozesz go brac jezeli to jedyne zmarwienie w
            tym sprzecie pozdrawiam i pytaj jak by co kojot
            • pietroo Re: Rozruch na zimno Super Tenere 17.08.05, 09:20
              Dziękuję Wam za wszystkie porady i komentarze.
              Udało mi się ustalić, że dym przy odpaleniu zimnego silnika na ssaniu ma kolor
              szaro czarny, a więc raczej kopci jak stary diesel niż dymi jak silnik palący
              olej .... Co o tym myslicie ? Czy to może być coś naprawdę poważnego ?

pozdrawiam
              • Gość: lechcbr6 Re: Rozruch na zimno Super Tenere IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 17.08.05, 09:29
                poprzedni post byl dla kojota a co do tej tenere to proponuje zebys zabral
                jakiegos mechanika albo wizyte w serwisie
            • Gość: lechcbr6 Re: Rozruch na zimno Super Tenere IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 17.08.05, 09:27
              widziales kiedys nowy motocykl dymiacy na ssaniu???
              • Gość: Pega Re: Rozruch na zimno Super Tenere IP: *.netia.pl 17.08.05, 13:45
                Czy moglibyście polecić jakiegoś dobrego mechanika z Częstochowy, który mógłby
                rzetelnie ocenić stan motocykla ?
                • Gość: lechcbr6 Re: Rozruch na zimno Super Tenere IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 17.08.05, 13:52
                  zostaw jakis namiar znam goscia ktory smiga po jurze i troche sie na tym zna;
                  jak pojawi sie na gg to zapytam go i dam mu twoje ewentualne namiary
                  • Gość: Pega Re: Rozruch na zimno Super Tenere IP: *.netia.pl 17.08.05, 13:55
                    prześlij mi swój e-mail na pietroo@gazeta.pl to wyślę mój nr komórki. Dzięki za
                    pomoc.
                    • Gość: lechcbr6 poszlo IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 17.08.05, 14:02
              • kojotkurier Re: Rozruch na zimno Super Tenere 17.08.05, 19:18
                nno lech ale kolega nie kupuje nowej sztuki wiec mysle ze nie jest zle
                zreszta takie porady kupuj nie kupuj to ciezka sprawa trzeba sztuke osluchc i
                obejzec pozdrawiam kojot
                • Gość: lechcbr6 Re: Rozruch na zimno Super Tenere IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 17.08.05, 19:30
                  wiec polecilem gostka ktory moze oslucha a ucho ma dosc dobre sam takich rad
                  przez net raczej nie polecam i nie biore powznie
                  • Gość: Pega Re: Rozruch na zimno Super Tenere IP: *.crowley.pl 17.08.05, 19:37
                    LechuCBR bardzo dziękuję za pomoc. Jeżeli Twój znajomy bedzie na miejscu
                    chętnie poznam też i jego opinię.
                    ps. zdecydowałem się na serwis Yamahy bo tam mają zmierzyć ciśnienie w
                    cylindrach i sprawdzić na przyrządach diagnostycznych parę innych rzeczy -
                    geometrię etc.
                    pozdrawiam
                    • Gość: lechcbr6 Re: Rozruch na zimno Super Tenere IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 17.08.05, 20:03
                      w miare mozliwosci zawsze do uslug
                • Gość: Pega Re: Rozruch na zimno Super Tenere IP: *.crowley.pl 17.08.05, 19:33
                  W sobotę pojadę obejrzeć to "cudo". Umówiłem się już z serwisem Yamahy na
                  obejrzenie sprzęta. A dymienie na czarno podczas rozruchu podobno jest mniej
                  groźne od dymienia na błękitno. W pierwszym przypadku może to być tylko problem
                  świec i regulacji gaźników a w drugim palenie oleju. Zobaczymy. Jak będzie OK
                  to dołączę do forum na stałe jako pełnoprawny driver a nie teoretyk ex-driver
                  (mam ładnych parę lat przerwy). Dzięki za porady.
                  • Gość: rysiek24 Re: Rozruch na zimno Super Tenere IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 22:37
                    moja kawa jest po remoncie pioerscionki ,tuleja cylindra , uszczelnaicze zanim nie wyczyscilem filtra powietrza rowneiz podczas nagrzewania lubila na czarno poddymic i czasem jak sie zadalo troszke gazu na postoju podkopcila na czarno
                    po umyciu filtra i nasaczeniu swiezym olejem nie puszcza dymka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka