Dodaj do ulubionych

Punkty karne-jak się uchronić

08.09.05, 12:33
Dużo jeżdżę służbowo osobowym. Mam już 18 punktów karnych, mogę mieć 24, tak
wię jeszcze jeden porządny mandat i zabiorą mi prawko. Słyszałem o dwóch
sposobach:
1) Zapisać się na kurs doszkalający i wtedy anulują mi ok 5 lub 6 punktów.
2) W momencie wystawiania odmawiam przyjęcia mandatu. Wtedy policja kieruje
sprawę do Sądu Grodzkiego. Tam mówię, że to jednak moja wina, przyznaję się i
chcę ponieść konsekwencje. Wtedy dostaję mandat plus koszty postępowania
sądowego, ale podobno NIE DAJĄ MI PUNKTÓW KARNYCH!
Powiedzcie mi czy to prawda, bo już się boję wyjeżdżać na ulicę;o)
A tak na serio, może ktoś już coś takiego przeszedł i może mi potwierdzić.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • cien1100 Re: Punkty karne-jak się uchronić 08.09.05, 12:47
      Pierwszy sposób jak najbardziej prawdziwy.Koszt kursu to chyba 300-400 zł.
      O sposób drugi trzeba spytać jakiegoś prawnika;)
      • saracen1608 Re: Punkty karne-jak się uchronić 08.09.05, 12:48
        "naszego" prawnika ??
        hehe - juz widze co odpowiada :D
        • Gość: NYorker Re: Punkty karne-jak się uchronić IP: *.kondylis.com 08.09.05, 15:35
          myslisz, ze nie podjalby sie sprawy?
      • lysout Re: Punkty karne-jak się uchronić 08.09.05, 13:07
        Z czego mi wiadomo kurs taki kosztuje 500-600 zł i mozna go chyba robić też raz
        na jakiś czas (pół roku czy rok) a nie 4 kursy jeden po drugim. Ale kasuje ci
        się faktycznie 6 pkt. Odnośnie sądu grodzkiego - nie mam pojęcia
        • Gość: lechcbr6 Re: Punkty karne-jak się uchronić IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 08.09.05, 13:10
          moze zacznij jezdzic bardziej rozsadnie
        • saracen1608 znalazłem to : 08.09.05, 13:10
          miasta.gazeta.pl/zielonagora/1,35182,2885742.html
          nie wiem czy w inych miastach jest podobnie
          • fzr600 Re: znalazłem to : 08.09.05, 13:50
            Dzięki dla wszystkich za informacje
    • goha66 Re: Punkty karne-jak się uchronić 08.09.05, 14:28
      logicznie myśląc: jeżeli odmawiasz przyjęcia mandatu i sprawa jest skierowana
      do sądu grodzkiego policjant nie może przyznać punktów karnych na drodze (jest
      to wkroczenie w kompetencje sądu, który może orzec że jesteś niewinny i próba
      ukarania przed rozprawą)... natomiast niewiem czy sąd grodzki może przyznawać
      punkty karne (czy wyłącznie kary pieniężne). kto wie - niech napisze...
    • Gość: wojtekk1000 Re: Punkty karne-jak się uchronić IP: *.wroclaw.mm.pl 08.09.05, 14:39
      Sąd przyznaje karę od 50 do 5000zł, lub orzeka utratę prawa jazdy (zależy co
      się działo na drosze - do czego doszło).
      • Gość: wojtekk1000 Re: Punkty karne-jak się uchronić IP: *.wroclaw.mm.pl 08.09.05, 14:40
        [...] na dzrodze [...]
        • Gość: wojtekk1000 Re: Punkty karne-jak się uchronić IP: *.wroclaw.mm.pl 08.09.05, 14:40
          heh - D R O D Z E !!
          • fzr600 Re: Punkty karne-jak się uchronić 08.09.05, 15:01
            Ja słyszałem, że podobno Sąd Grodzki nie może przyznać punktów karnych, policja
            przed sprawą też nie, a więc... Chyba, że Sąd odsyła wyrok do policji a ta
            dopiero wtedy daje punkty lub Sąd po moim przyznaniu się potwierdza wszystko,
            co proponowała policja. Ale to wszystko jest "chyba"
            • patmate Re: Punkty karne-jak się uchronić 08.09.05, 15:14
              Dużo jeździsz po swojej okolicy? - będziesz wiedział gdzie są szafki z
              radarami i gdzie lubią stać z suszarką.
              Słuchasz radia? - słuchaj tego które podaje gdzie stoją.
              Dużo jeździsz, szybko jeździsz? - zwykle wyprzedzasz-patrz kogo wyprzedzasz-
              czapeczki na tylnej półce z białymi pokrowcami, osoba na siedzeniu
              pasażera+kamera albo ekran ciekłokrystaliczny podpowiedzą czy zwolnić, spis
              samochodów z kamerami prowadzili swego czasu motodawcy.
              Dużo jeździsz na trasie-odżałuj i zwolnij w nieznanej miejscowości do ok 60
              km/h?
              Zauważysz przy doganianym aucie czerwony błysk?-zwolnij bo i tobie przyślą
              fotografię (nie wierz Gulczasowi-nie dość że nie umie śpiewać to jeszcze kłamie
              że fotoblokery są skuteczne).
              A poza tym myśl i przewiduj, bo ważne aby nie dać sie złapać, ale ważniejsze
              aby nie zrobić komuś krzywdy!
              Pzdr
              • fzr600 Re: Punkty karne-jak się uchronić 08.09.05, 15:27
                Teraz kupiłem sobie CB radio. Rewelacja, ale ostatnio namierzyli mnie
                nieoznakowanym i dostałem kolejne 6 punktów. Nie szaleje na drodze, ale jestem
                przedstawicielem handlowym, ciągle gdzieś się śpieszę i stąd te mandaty
                • patmate Re: Punkty karne-jak się uchronić 08.09.05, 15:33
                  Jak z tym CB? Opisz wrażenia, który kanał itepe..
                  Pdr
                  • fzr600 Re: Punkty karne-jak się uchronić 08.09.05, 15:42
                    Kupiłem najtańsze ALAN 199-A, cena ok 250 zł, do tego antena na magnes, długość
                    ok. 0,5 m za 70-80 zł i jeszcze synchronizacja anteny 10zł. Całość ma zasięg
                    max 2-3 km i tyle mi wystarczy. I tak przecież rozmawiam głównie z tymi,
                    których mijam. Kanał dla kierowców to 19. Na trasie dowiesz się gdzie stoi
                    policja albo inspekcja, gdzie są roboty drogowe i jak je objechać, na mieście
                    powiedzą Ci gdzie są korki albo jak trafić w obcym mieście na jakąś ulicę. Nie
                    uchroni Cię to przed stacjonarnymi fotoradarami i nieoznakowanymi. Ogólnie
                    polecam
                    Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka