Dodaj do ulubionych

SV contra Hornet 600

IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 11.12.05, 21:22
Wczoraj bylem w salonie motocyklowym (Suzuki/Honda/Kawasaki) i odbylem ciekawa
rozmowe ze sprzedawca (dziewczyna, jezdzi F3). Strasznie sie zachwycala SV 650
S i V-Stromem. Wiele razy podkreslala, ze Suza jest o wiele lepszym motem od
Horneta (ktory na amerykanskim rynku funkcjonuje jako 599:
powersports.honda.com/motorcycles/sport/ ); stronka SV:
www.suzukicycles.com/products/SV650SK6/Default.aspx ). Roznica w cenie
to w przyblizeniu 1000 dolarow (ceny na stronach sa bez podatku), na korzysc
SV oczywiscie. Zastanawiam sie na ile jej wypowiedzi sa obiektywne, i czy
czasem jej gadki nie byly tendencyjne (pozbycie sie za wszelka cene modeli SV
z 2005; Hornet w tym roku nie byl w sprzedazy, w zwiazku z tym nie ma go w
salonie, w 2006 wchodzi na rynek po rocznej przerwie/ze zmianami z 05 roku).
Mam tez dodatkowe pytanie: Czy to prawda, ze maly Hornet jest montowany we
Wloszech?
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin Osikowicz Re: SV contra Hornet 600 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 22:26
      Witaj
      Zaznaczam na wstępie, że na Hornecie przejechałem się raz do sklepu i z
      powrotem, a na SV nie jeździłem nigdy.
      Rozpatrywałem kiedyś oba motocykle pod kątem jezdy sportowej. Wyszło, że jednak
      Honda. Na SV ścigają się w Niemczech i tam podobno jest bardzo popularnym
      modelem. W Polsce chłopaki (ściślej 7 chłopaków) ściga się na Hyosungach 650 R,
      które są bardzo zbliżonymi motocyklami. Uzyskiwane najlepsze czasy są na
      poziomie 1:54. W czasach, kiedy ścigały się w Poznaniu Hornety, czasy były w
      poniżej 1:50. Ktoś mi wspominał o 1:48 I to jest realna różnica.
      Ze dwa lata temu był w polskiej edycji Superbika test porównawczy: Hornet, mały
      Fazer z owiewką, SV i Bandit. Test robili Anglicy, żeby była jasność. Do SV
      było tylko 1 zastrzeżenie - może się znudzić. Hornet, mimo że nie był
      modernizowany od paru lat (teraz go odświeżają) był z przodu stawki. Wygrała
      Yamaha.
    • Gość: waps Re: SV contra Hornet 600 IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 12.12.05, 05:52
      Dziekuje za glos w sprawie, jak przypuszczam nurtujacej niejednego milosnika tej
      klasy motocykli. Fakt faktem raczej nie jest to przypadek, ze SV jest najtansza.
      I tu jest dylemat. Czy stalo sie tak, dlatego ze Suzuki mniej wydaje na reklamy
      i marketing, apeluje do klientow liczacych sie z pieniedzmi, czy moze dlatego,
      ze V2 jest tanszy w produkcji R4?

Poniewaz te dwa mota, plus maly Fazer, spedzaja sen z oczu niejednego
      planujacego zakup, podsylam pare linkow (na koncu tekstu).

Co do estetyki wykonania, w mojej ocenie najlepiej dopracowany jest Hornet,
      nastepnie SV w wersji S, na koncu Fazer. Jesli chodzi o jakosc wykonania: H/F/S.

Nie wiem jak prowadzi sie nowy Fazer (wersja 06; czarny silnik i rama:
      www.yamaha-motor.com/sport/products/modelimage/273/1/0/image.aspx),
      jednak jest jakas dysharmonia w konstrukcji nadwozia. Owiewka nie z tego swiata;
      wydechy pod siodlem zupelnie smieszne jesli zestawic jakosc rozwiazania chocby z
      CBR 600 RR; do tego rama tchnaca feminizmem, a w najlepszym przypadku
      nijakoscia (na szczescie w czerni prezentuje sie o niebo lepiej). Wyglada na to,
      ze to model letni, technicznie bardzo dobry, ale bez wyrazu, dla wszystkich i
      dla nikogo. Brak w nim pasji i zdecydowania.

Moze znasz opinie na temat wytrzymalosci i awaryjnosci SV/Horneta/Fazera?

A to linki dla wytrwalych poszukiwaczy idealnego i w miare taniego
      wielozadaniowego mota w klasie 600/650.
      Test porownawczy SV/Hornet/Fazer (wygrala Suza przed Honda i Yamaha):
      motorcyclistonline.com/roadtests/7k/
      Amerykanski test porownawczy Horneta i Fazera (1 tester i jednoczesnie autor
      artykulu). O wlos wygral Fazer:
      www.mcnews.com/mcn/model_eval/200403-599vsFZ601.pdf
      www.mcnews.com/mcn/model_eval/200403-599vsFZ602.pdf
      www.mcnews.com/mcn/model_eval/200403-599vsFZ603.pdf
      www.mcnews.com/mcn/model_eval/200403-599vsFZ604.pdf
      W innym zestawieniu (Ducati Monster S2R/Honda CBF 600/Kawasaki Z 750 S/Suzuki
      Bandit 650 S/SV 650 S/FZ6 Fazer; w tescie nie bylo Horneta) wyral Fazer przed
      Kawa, Banditem, SV, CBF i Ducati.
      Test opublikowal Motorrad 18 lutego 2005 (nr 5; jest w dostepny w sieci ale nie
      za darmo).

W tescie norweskiej MC-Avisa Fazer wygral z Hornetem (jednak w komentarzu
      wyraznie podkreslono, ze to dwie rozne filozofie jazdy, Hornet zmierza ku
      streetfighterom, natomiast Fazer ku koncepcji VFRa):
      www.mc-avisa.no/Webdesk/netblast/pages/index.html?id=125912
      Szkoda jedynie, ze jezyk norweski to czarna magia dla wiekszosci Polakow. Jakby
      co, pytajcie (robia wyjatkowo obiektywne testy).

W innym tescie Fazer wygrywa z SV:
      www.mc-avisa.no/Webdesk/netblast/pages/index.html?id=123963
      • Gość: Marcin Osikowicz Re: SV contra Hornet 600 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 10:12
        Od strony estetycznej się nie wypowiadam, bo mnie to nie interesuje. Aczkolwiek
        Fazer z owiewką wygląda faktycznie gorzej od gołego.
        W kwestii jazdy torowej jeszcze chciałem się poprawić. Hyosung jest o jakieś
        8KM mocniejszy od SV, co w bezpośrednim porównaniu (SV vs Hornet)czyniłoby
        różnicę jeszcze większą.

Pozdrawiam i zazdroszczę dylematu.
        • Gość: Marcin Osikowicz Re: SV contra Hornet 600 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.05, 14:38
          Sobie niedawno rozmawiałem z Maćkiem Gonetem, który zeznał, że w Hyosung Cup
          wykręcają już 1,51. A na pudło trzeba mieć 1,53. Zatem granica między tymi
          motocyklami a Hornetami znacznie maleje.
      • ireo Re:klamacja 12.12.05, 12:33
        takie mnóstwo informacji, a najciekawszy wątek o sprzedawczyni potraktowany tak
        po macoszemu
      • Gość: ikuzus Re: SV contra Hornet 600 IP: *.dhcp.sprint-hsd.net 29.12.05, 15:13
        Ja posiadam SV650 i uwazam ze jest to idealny motocykl nie tylko do jazdy do
        pracy czy szkoly ale i sportowej jazdy.Przypominam ze SV rozpedza sie od 0-100
        w 3.5 sekundy to tylko gorzej o pol sekundy od GSXR600 z 2004roku....
    • hiszpan25 Re: SV contra Hornet 600 12.12.05, 11:45
      w zasadzie porównywanie V2 i R4 o tej samej pojemnosci nie ma sensu. Kiedyś
      przepisy FIA dla SBK stawiały w jednym rzedzie silniki V2 1000ccm z R4 750ccm a
      dla supersportów było odpowiednio V2 750ccm i R4 600ccm. Silniki V2 z zasady
      maja mniejsza moc przy tej samej pojemnosci od silników R4. Dlatego więc SV650
      należało by raczej porównywac do rzędowej 400 niż do 600.
      PZDR!
      • mlody1285 Re: SV contra Hornet 600 12.12.05, 11:50
        wez tylko pod uwage ze r4 zaczyna zyc dopiero od 8000obr/min a v2 ciagna od
        samego dolu czego przyczyna jest parametr zwany momentem obrotowym
      • Gość: Marcin Osikowicz Re: SV contra Hornet 600 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 19:23
        Jest to niewątpliwie słuszna uwaga, ale waps chciał porównać właśnie te 2
        motocykle.
        Regulamin SBK dawał fory Ducati kosztem Japończyków i został słusznie
        zmieniony. Ale to już polityka i nie nam w to wchodzić.
    • Gość: waps Re: SV contra Hornet 600 IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 12.12.05, 21:32
      A co do sprzedawczyni: Pierwszej klasy urody nie byla, ale mila i w temacie. Z
      budowy ciala wnioskuje, ze moto trzyma mocno i pewnie. Czego chciec wiecej.
      • Gość: Grzech Re: SV contra Hornet 600 IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.12.05, 07:22
        Z hornetem nie milaem jeszcze do czynienia ale od jakiegos czasu jezdze na SV i
        z czystym sumieniem moge polecic tem motocykl kazdemu. Silnik bardzo dobry,
        lekki, zwinny,atrakcyjny wygląd, super na miasto.Osobiscie posiadam wersje N i
        brak owiewki sprawia ze przy 140 jazda staje sie malo komfortowa,wersja S ma
        tez dłuzsze ostatnie przelozenie, dzialanie skrzyni biegów ocenilbym na 4-
        (troche głośna),warto zainwestowac w crash pady aby w razie czego oszczedzic
        chłodnice .Jezeli preferujesz bardziej agresywny styl jazdy przwdopodobnie z
        horneta wyciagniesz wiecej,ale na SV mozesz bez odkręcania na maxa zmierzyc sie
        z niejednym urzytkownikiem polskich drog. pozdrawiam
        • Gość: brembo Re: SV contra Hornet 600 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 17:55
          mi się coś wydaje ze trwałość tej jednostki z SV bedzie porównywalna z
          monster600. jak na taką pojemnonosc i V2 to go troche wyżyłowali ostrym wałkiem
          i dłuuugim zakresem rpm. z drugiej strony to jak w translapie by tak chodził
          silnik to bym sie nie obraził:):):)
          • andreas750 Re: SV contra Hornet 600 29.12.05, 22:25
            Z tej dwójki tylko HORNET.
            Niektórzy twierdza ze V2 ma zaje.bisty dzwiek- ja tak nie uwazam, R4 to jest to!
            Byłem posiadaczem Horneta przez 2 sezony i złego słowa o nim nie moge
            powiedziec, tyle że regulator napiecia padł :/
            Jezdziłem (pare kmów) Sv i... fakt, dość mocny dól ale góra :/
            To złe zestawienie, Sv mógł bys zestawic z Bandziorem, Diversionka ale nie
            Hornetem.
            Hornet ma tylko jednego zawodnika w swojej klasie i jest to Fazer.
            Pozdro
    • Gość: waps Re: SV contra Hornet 600 IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 30.12.05, 08:36
      andreas750, ciekaw jestem jakie jest twoje zdanie na temat zacieklej walki
      Horneta i Fazera. Na czytaniu testow zszedl mi nie jeden wieczor. Fazer
      przewaznie loi Horneta w opiniach testerow (glowna uwaga: silnik Hondy to 3
      generacje wstecz, poza tym zle dobrane opony), ale jakos nie moge sie doszukac
      rzeczowych opinii na temat awaryjnosci i przebiegow (o to najtrudniej). Gdzies
      tam wyczytalem, ze w Fazerze po kilku sezonach "rozklekotuja" sie plastiki
      (generalne uwagi na temat skrecenia calosci konstrukcji). Ale to pewnie jakis
      bzdet. Poza tym siodlo w FZ6 ma sie podobno nijak do Hondy i tylek wola o pomste
      juz po ca. 150 kilometrach. Nawet szukalem czy ktos czasem nie sprzedaje siodel
      do Fazera, ale wynik zerowy.
      • polejarz Re: SV contra Hornet 600 30.12.05, 10:46
        W przedostatnim numerze Motocykla jest reklama firmy, która sprzedaje nowe
        siodła do większości modeli w tym własnie do Fazera.
      • andreas750 Re: SV contra Hornet 600 30.12.05, 21:56
        Gość portalu: waps napisał(a):

> andreas750, ciekaw jestem jakie jest twoje zdanie na temat zacieklej walki
        > Horneta i Fazera. Na czytaniu testow zszedl mi nie jeden wieczor.

Spox.
        Tyle że ja nie orientuje sie zbytnio w nowej generacji fazera - FZ6. Znam tylko
        suche fakty takie jak silnik od R6 i dosc dobre zawieszenie. Na FZ6 nie
        jeździłem wiec ciężko mi sie wypowiedzieć.
        Jeżeli chodzi o Horneta i Fazera powiedzmy z roku 00' bez wątpienia wybrał bym
        Horneta, lepsze osiągi , znakomity do stuntu, sprawdzona jednostka napędowa itp.
        Fazer wypada tu dużo gorzej.
        Natomiast jesli chodzi o nowe motocykle to bez zastanowienia i z zamkniętymi
        oczyma wybrał bym FZ6. Technologicznie jest przed Hornetem kilka lat świetlnych
        , no i ta jednostka napędowa :] W R6 sprawdza sie świetnie wiec delikatnie
        zdławiona powinna mieć mocniejszy dół :] kosztem osiągów ale w nakedach nie o to
        przecież chodzi. Krótko mówiąc zaje.bisty sprzęt. aha, nie przejmuj sie takimi
        duperelami jak siodło, to nie turystyk, podczas jazdy sprawi Ci tyle frajdy ze
        zapomnisz o obolałej d...
        Życzę trafnego wyboru.
        Pozdro
    • Gość: waps Re: SV contra Hornet 600 IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 31.12.05, 06:17
      polejarz, mozesz podac namiary na te firme sprzedajaca siodla. Maja strone
      internetowa?
      • Gość: polejarz Re: SV contra Hornet 600 IP: *.infovide.pl 02.01.06, 12:20
        OK, postaram się znaleźć to podeślę Ci namiary
      • Gość: polejarz Re: SV contra Hornet 600 IP: *.infovide.pl 03.01.06, 10:39
        Cześć waps, ta firma o której mówiłem to Motopol, a oferuje siodła firmy Bagster
        www.motopol.pl/index.php?link1=&link2=1&p=6, niestety strona jest jeszcze
        w budowie, ale zawsze możesz do nich zadzwonić.
        pzdr,
        P.
    • Gość: Tylko Hornet wybrał bym Horneta - bez zastanowienia IP: *.remedium.bochnia.pl / *.remedium.bochnia.pl 31.12.05, 09:29
      Pamiętaj Suzuki to szelesty i stuki
      Honda moim zdaniem jest najlepsza, zresztą popytaj mechaników, którzy grzebią
      przy używanych sprzętach
      Silnik horneta zrobi 200 tys km bez remontu, sprawdzony, prawdziwie sportowy, a
      na wolnych obrotach oszczędny
      to doskonałe moto, ma piękny wygar, o ile założysz tuningowy wydech /na tym nie
      oszczędzaj/
      świetny do tyrystyki, wygodna pozycja, super osiągi - można na nim nieźle
      przyśpieszać 3,0 do setki - tyle co np Kawasaki zx12 r !!!
      ponadczasowy wygląd, nieograniczone możliwości tuningu i liftingu

sv-ka dla mnie za słaba
      • szymon.dziawer Re: wybrał bym Horneta - bez zastanowienia 03.01.06, 11:59
        Gość portalu: Tylko Hornet napisał(a):
        > super osiągi - można na nim nieźle
        > przyśpieszać 3,0 do setki - tyle co np Kawasaki zx12 r !!!

A świstak siedzi i zawija w te sreberka.
        Polecam:
        serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,56423,2927305.html
        Dla ułatwienia powiem, że nowy GSX-R 1000 z pilotem p.t. Adam Badziak wycisnął
        0-100 km/h w 3,4 s.
        Szymon
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka