Dodaj do ulubionych

Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 20:32
Po piewsze wielkie dzięki za ten artykuł! Cztery dni temu kupiłem XL'a i
szukałem jakiś konkretnych materiałów na jej temat w internecie ale na
próżno. Aż tu ten materiał.Bardzo się cieszę że opisujecie stare maszyny,
ponieważ coraz więcej osób w Polsce decyduje się na zakup motocykla, a
wiadomo że mało osób idzie do salonu po taką zabawkę. Więc zostają nam stare
modele, posiadające swoją historię i swoje cechy. Cieszę się że trafiłem na
waszą stronę i mogłem w końcu poznać zalety i wady tego motocykla,
przekazane w super fachowy sposób. Mam jeszcze pytanie:
Czym różni się model XL PD04 od przedstawianego w waszym artykule, bo mój ma
właśnie taką pełną nazwę? Ale wygląda identycznie.
Z góry dziękuję za odpowiedż i pozdrawiam.
Pablo
Obserwuj wątek
    • Gość: Art Re: Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.05, 10:37
      Az mnie naszla ochota na posiadanie takiego moto, szczegolnie w tym lakierowaniu, mniammm
    • Gość: Rysiek24 Re: Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 10:46
      I tak wole KLR 650 :D
    • Gość: Suchu28 Re: Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 30.12.05, 15:55
      Jeżeli chodzi o materiały do tego moto to prawie wszystko mozna znalesc na niemieckiej stronie www.xl600.de- nietety potrzebna jest znajomosc angielskiego lub niemieckiego.Jezeli chodzi o silnik to dostepny jest manual naprwaczy na forum motocyklistów www.forum.motocyklistow.pl jest to manual do hondy xr600.(Silnik poza prądnica, gaznikiem, rozrusznikiem jest taki sam. Duzo części mozna znaleść na niemieckich stronach ebay. Pd04 to jest kod modelu wystepował w dwóch wersjech lm taki jaki posiadasz i rm z małym zbiornikiem paliwa.
      Pozdro
      • Gość: Pablo Re: Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 23:27
        Wielkie dzięki za info. To są dla mnie ważne wiadomości.
        Pozdrawiam...
        • Gość: Suchu28 Re: Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.01.06, 17:51
          Do Pablo:Jezeli robiłbys remont silnika i potrzebował tłok z pierścieniami i sworzniem to mam dobry namiar bo sam korzystałem.Jakbys miał jakies pytania o moto to służe rada pisz mój email sumitomo@o2.pl
          Pozdro
          • Gość: jacek Re: Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 17:19
            czesc muglbys mi dac namiar na te czesci do hondy xl 600 cetnie bym
            kupil nawet caly silnik.
    • Gość: XT600 YAMAHA XT600 lepsza :-) IP: 83.168.96.* 30.12.05, 19:42
      moim zdaniem porównując te motocykle to yamaha wypada jednak lepiej :)
      pozdrawaim
      t.
      www.yamaha.xt.pl

• tycza Re: YAMAHA XT600 lepsza :-) 05.01.06, 19:30
        Wystarczy ze raz to mapiszesz jak byś miał motorynke to byś gadał ze motorynka
        i tak lepsza!!!!
        • Gość: Paprix Re: YAMAHA XT600 lepsza :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 18:09
          a ja bym potrzebowal instalacje elektryczna do hondy xl 500 s (6 v) . jak ktos
          by taka mial to prosze o kontakt ,chetnie odkupie .
          moj nr 508431908
      • Gość: majas Re: YAMAHA XT600 lepsza :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 15:07
        mialem wielki bol glowy kiedy zdecydowalem sie na pierwszefo enduraka.po
        lebszewj analizie zostala yamaha xt 600 tenera i honda xl 600 lm.Potrzebowalem
        czegos z duzym bakiem,wybór padl na honde i jestem zadowolony,pierwszy sezon za
        mna i moto spisywalo sie przyzwoicie jak na swoj wiek.Co do tytulu
        przewczytalem kiedys niemiecki artykół porownujacy te dwa motocykle i zaden nie
        zostal oceniony lepiej od drógiego.Podobne motocykle xt jest zdecydowanie
        czesciej rozpoznawana i kojazona.Parametry podobne ale zadna z ww motocykli nie
        ma samych zalet ani wad.Tak jak pisalem wyzej jstem usatysfakcjonowany i
        posiadania LM.pozdrawiam.
        • Gość: Kazmir Re: YAMAHA XT600 lepsza :-) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.02.06, 20:17
          Cze….
          Czy byłeś na “Lisie” bo rozmawiałem z gościem co był na RM – ce
          Czy to ty?
          Niestety nie mam stałego dostepu do netu
          • Gość: Mario Re: YAMAHA XT600 lepsza :-) IP: *.eranet.pl 13.05.07, 01:44
            To byłem ja, Mario - witam serdecznie!
            Zupełnie przypadkiem po dłuższym czasie znalazłem ten artykuł.
            Nadal jeżdżę moją "emerytką" (XL600 RM 89`) i postanowiłem już jej nie
            sprzedawać, zasłużyła na spokojną emeryturę i mam nadzieję dopieścić ją na
            stare lata tak aby wyglądała tak jak Twoja ;-) CO NA PEWNO NIE BĘDZIE ŁATWE.
            Czy nadal ujeżdżasz LM-kę, czy jest już w użyciu Africa, o której mówiłeś przy
            okazji naszego spotkania? Ja od jakiegoś czasu udzielam się troszkę w
            nieformalnej grupie enduromaniaków zgromadzonych po szyldem: enduro-
            adventure.com. Serdecznie zapraszam Cię, jak również innych entuzjastów zabawy
            w terenie na naszą stronę i do udzielania się na naszym - nie zawsze grzecznym,
            nieocenzurowanym forum.

Pozdrawiam,
            Mario.
        • Gość: fged Re: YAMAHA XT600 lepsza :-) IP: *.3s.pl 27.12.08, 21:35
          jak to xl i xt to to samo? przeciez xt to mały (niski) klocek który ma przednie zawieszenie jak jakaś mz,słabo nabiera predkości a xl ładnie przyśpiesza i niejest taka ocieżała,ma lepszy przeswit i terenu sie nie boi,jeździłem oboma motocyklami i xl według mnie jest duzo lepsze
      • Gość: Kazmir Re: YAMAHA XT600 lepsza :-) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.02.06, 20:11
        Jakbyś dosiadł mojej myślę że zmieniłbyś zdanie..............
      • lbs5 Re: YAMAHA XT600 lepsza :-) 12.09.07, 11:05
        Moim pierwszym"japońcem " była XL 600 R '84, potem XT'93 i XT'96-
        ,którym jeżdżę do dziś. Bardzo miło wspominam XL-ę,szczególnie za
        jej surowy wygląd i SPALANIE -3,9 na trasie.Dodatkowym plusem jest
        mechaniczna przepustnica w drygim gaźniku,która otwiera się przy
        jeździe miejskiej z pewnym opóźnieniem-oszczędności
        paliwa ,nieocenione.4,3 litra w mieście. Sam od czasu do czasu
        zerkam na oferty sprzedaży tych motocykli,być może kiedyś ponownie
        stanę się jej włascicielem.I jeszcze jedno czego brakuje mi w XT-
        kickstarter.W momencie braku prądu XT-stoi,a XL jechałem :-)
        Generalnie motocykle bardzo zbliżone w jeździe i eksploatacji
    • Gość: Kazmir Re: Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.02.06, 20:07
      PD04 jest jakby to powiedzieć tylko oznaczeniem zmian jakie moto przechodzi
      przez okres swojego żywota.
      Tak że do modelu XL 600 R / LM / RM te PD04 pasuje Np. Africa Twin XRV mimo że
      do końca produkcji była Afric’ą Jej PD03 potem 04 aż na końcu jeśli się nie
      mylę 07 było kolejnymi zmianami w całym motocyklu.
      • Gość: majo Re: Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:52
        prosze napisac jaki olej do przednich lag
    • Gość: Karol Re: Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 08:53
      cześc. jeżdze xl 500 mimo swojego wieku motor jezdzi super.czasem ciezko
      uwiezyc ze tyle z niej mozna wycisnac.mysle ze xl to jedne z lepszych enduro
      jesli ktoś ma ograniczone fundusze.
    • Gość: rychu Re: Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 14:06
      e tam KLR 650 bije hunde na glowe zreszta na poczatku lat 90 prowadzila w rankingu enduro
      • Gość: XL600LM PD04 1985 Re: Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: 5.172.252.* 01.04.14, 05:35
        Niuniu, zapomniałeś o prawie 40 kilogramowym szczególe :) ... XL waży 153 kg a KLR 189 kg ... Więc porównanie jest z d...uszy :)
    • Gość: Plumek Re: Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.chello.pl 01.03.06, 22:40
      Sama fura jest zajeboza, ale pytanko: czy te wszystkie filtry trzeba czyścić co
      5 tyś. km?
      • Gość: egonszef Re: Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 11:39
        Szukałem motocykla enduro od 2 lat i gdy na allegro zobaczyłem xl600lm z 87roku wiedziałem że to będzie mój motocykl, brałem pod uwagę fakt że mam mało kasy bo sprzęt kupiłem za 3500zł, silnik bardziej wytrzymały niż jakieś 250 z tego samego roku a i same gabaryty tego sprzętu mi się podobały, koleś zachwalał sprzęt jak nie wiem co (poznaniak jeb...!) kupiłem niezarejestrowanego na zagranicznych dokumetach, miałem rejestrować ale po 2 miechach wspaniałej jazdy zatarłem silnik, jak to w tym sprzęcie dół bez zarzutu ale wałek rozrządu tłoki i pierścienie wraz z popychaczami do wymiany ( na szczeście głowica dobra ) przyczyna?? jak lejeszc kiepski olej to przy ostrej jeździe przewody doprowadzające go do się zapychają i wystarczy, lecz przez okres zimy postawiłęm do naprawy, części już mam i będzie nieźle, zarejestruje po kwietniu bo nowe przepisy wchodzą i nie będzie karty pojazdu i ogólnie jak na mój pierwszy motocyk to go nie sprzedam i jeszcze planuje pomalować go na kammo w kolorach hondy. Pozdrawiam posiadaczy XL600LM
        • Gość: rysiek24 Re: Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 15:09
          to co tam bylo wlane kisiel ??
          • Gość: egonszef Re: Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 12:06
            albo rureczka doprowadzająca olej zgniecona i tydzień jazdy i problem...
            potrzebuje korbowodu (tylko tego ramienia na którym osadzony jest tłok) jeżeli ktoś ma na sprzedaż to proszę o kontakt 508323255
        • Gość: tomek Re: Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 12:44
          cześc mozesz powiedzie mi ile kosztuje kompletny tłok do hondy
          xl600lm
    • Gość: suchu28 Re: Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 24.04.06, 23:42
      W moim lmie wystąpił taki problem że motocyk przestał odpolac od rozrusznika.
      W momencie kiedy kręci rozrusznik jest tak słaba iskra że ledwo ją widac, ale kopiąc kopką słonia by zabiła. Jeżeli ktos wie co jest nie tak to proszę
      o pomoc.
      Pozdrawiam
      • Gość: Pack84 Re: Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.06, 13:40
        witam! widze ze nieco porownujecie tutaj honde i yamahe. jestem posiadaczem
        baaaardzo starej suzi dr 500s ktora ma juz 22 lata i ma sie swietnie:) co
        mozecie powiedziec o modelach dr? dr 600 dr 650? zastanawiam sie nad zmiana
        mojej staruszki na jakas 600tke i wyzej i bardzo przekonalem sie do DR.
      • Gość: tomek Re: Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 12:49
        w mojej hondzie było to samo zobacz czy stycznik dobrze masuje
    • Gość: Bishop Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.w86-217.abo.wanadoo.fr 01.10.06, 11:22
      Witka
      Dziekuje Kaziu ze tak fajnie opisales moja przygode z ucieczka oleju. Twoj
      pomysl z /jak dla mnie dodatkowym/ czujnikiem oleju jest ciekawy i wart uwagi.
      Sadze jednak ze nalezalo by czujnik temperatury umiescic poprostu w a nie na
      chlodnicy. Bede nad tym myslal.
      Pozdrawiam
      Bishop
      Dr BIG Red
      Wawa
    • Gość: Jaqub Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 20:24
      Bardzo fajnie napisany artykuł. Przymierzam się właśnie do zmiany motocykla i
      rozglądam się tu i uwdzie za materiałami o różnych sprzętach. Muszę przyznać,
      że można tu znaleźć wiele cennych wiadomości dla kupujących. Pozdrowienia.
    • Gość: pawel stary IP: 80.48.225.* 20.01.07, 13:24
      tylko stary grat
    • Gość: wiktor Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.07, 15:31
      Bardzo przyjemny i konkretny artykół. Także zdecydowałem się na XL i z
      podobnych powodów.
      W lecie wybieram się na dalszy rajd i prosze o jakiś kontakt autora lub osoby
      mającej jakieś doświadczenie z montażem chłodnicy oleju.
      Kontakt do mnie: krakow@etech.pl lub gg: 1911684
    • Gość: $miech Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 16:43
      moja sie buja do 180 km/h ale to ze styrachem w oczach a pozatym czeka mnie
      remoncik głowicy =D pozdroo
    • Gość: Łukasz Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: 81.210.21.* 01.07.07, 11:19
      Fajny nartykół na pewno mi się przyda:)
      • Gość: robak Re: Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.fbx.proxad.net 01.07.07, 19:17
        witam wszystkich. widze mala sprzeczke xt czy xl?akorat posiadam oba te motorki
        dlamnie oba sa bez zarzutu xl600lm w moim przypadku bo mam 190wrostu jest
        idealna na dlugie dustansy nie odczuwalem zadnego dyskafortu.po miescie rowniez
        super lata co do terenu nadaje sie tylko na jazde na "grzyby"jst poprostu
        zacieszka z pelnym zbiornikiem(28L)co do xt w terenie kapetni nim nie latalem
        bo odrazu poszedl na warsztat i przerobilem go na sm.wygladam nanim jak roweku
        z komuni mi to zreszta nie przeszkadza jes to opinja znajomych.jesli chodzi o
        jazde byl to strzal w 10 jesli chodzi o miasto i krete drogi poprostu rewelacja
        smialo go mozna nazwac scigaczen na te nasze polskie dziurawe drogi. tak wiec
        oba moto sa podobne a juz napewno co do silnikow bo osiagi sa podobne jak i
        koszty eksplatacji tak wiec przy wyborze sprzeta trzeba sie kieowac wlasnymi
        gabarytami a co najwazniejsza jaka komu trafia sie okazja zakupu pzdr!
    • Gość: tomblo Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.centertel.pl 09.12.07, 21:26
      Super opowiastka z treścią wartą uwagi.Mam starego dominatora 87 i będe się go
      pozbywał bo przesiadłem się na TDEmkę ale wspomnienia po tej maszynie nie prędko
      mnie opuszczą (jeśli to nastąpi ) Pozdro tomblo.
    • Gość: PIOTR Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 06:34
      MAM PYTANKO JESTEM POSIADACZEM HONDY XL 600LM MOTOCYKL JEST W DOBRYM
      STANIE PALI ŁADNIE NIE KOPCI NIC NIE SŁYCHAĆ W SILNIKU ALE PRĘDKOŚĆ
      TEGO MOTOCYKLA JEST MAX 130 JAKA MOŻE BYĆ PRZYCZYNA TEJ MAŁEJ
      PRĘDKOŚCI
      • Gość: Mario Re: Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.chello.pl 07.03.08, 22:50
        Od czerwca 07 jestem szczęśliwym posiadaczem xl-ki opisanej w tym
        artykule, kupiłem ją od Kazmira (szacunek dla mistrza) i jak do tej
        pory zrobiłem kilka tys km bez żadnych problemów.
        Co do v-max - to sprawdź przełożenie, fabrycznie przednia zębatka
        powinna mieć 14 zębów a tylna 40.

Pozdrawiam,
        Mario.
        • Gość: Adam Re: Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.08, 00:36
          hmmmm
          znalazłem coś takiego:
          www.moto-akcesoria.pl/product_info.php?cPath=380_214_116_358&products_id=8416
          wynika z tego że powinno być 15/40.
          A tak przy okazji to moja Hondzia przy 100 km/h ma 4500obr i vmax to jakieś 135
          km/h.
          Co prawda ja mam wersję z 2 reflektorami z przodu, ale nie wiem czy są jakieś
          inne rórznice .......

Pozdrawiam
      • Gość: tomek Re: Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 12:57
        Przyczyną sa pewnie wielkości zebatek w napedzie
      • Gość: muka Re: Prawie pełnoletnia. Honda XL 600LM IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.15, 22:09
        zębatki zmień na szybsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka