Dodaj do ulubionych

Dwa palce lewej dłoni

IP: *.toya.net.pl 25.01.06, 01:51
...pilnują klamki sprzęgła a wcześniej widziałem coś takiego na fotce w
gazecie. Czy ktoś tak jeździ i po cholere??
Obserwuj wątek
    • Gość: brembo Re: Dwa palce lewej dłoni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 09:02
      prawej, nie lewej..
      • ntv650v Re: Dwa palce lewej dłoni 25.01.06, 09:08
        w czasie jazdy między samochodami w korku to prawa i lewa.
        • Gość: brembo Re: Dwa palce lewej dłoni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 14:32
          jestem kurierem i nie zauważyłem takiej potrzeby z lewą klamką.;/
          • ntv650v Re: Dwa palce lewej dłoni 25.01.06, 17:52
            Widocznie jestem już bez refleksu bo przy prędkości 10-30km/h gwałtownie
            hamując nie zdążyłbym z wysprzęgleniem, no cóż starość.:)
            • Gość: brembo Re: Dwa palce lewej dłoni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 18:35
              e tam, najwyzej byś przydusił tą fałke i tyle, albo by zgasł.;D ja wciskam
              czasami tą klamke jak przy hamowaniu obroty spada do okolo 600/800 rpm i boje
              sie ze zgaśnie, tak to hamuje bez sprzegła.
    • deviant.rr noo 25.01.06, 12:22
      ja zawsze trzymam jeden palec na klamce hamulca - zawsze!
      u mnie też to widać na zdjeciach...

www.bikepics.com/members/deviant
      • Gość: NYorker Re: noo IP: *.dyn.optonline.net 25.01.06, 13:42
        pytanie bylo o sprzeglo.
        • saracen1608 Re: noo 25.01.06, 17:57
          bo to pewno było zdjecie Szymka - on ma taki nawyk bo zawsze jak zobaczy choc 3
          metry prostej to musi dac na kolo :P
          • Gość: NYorker Re: noo IP: 70.19.14.* 25.01.06, 18:18
            nie e. szymek trzyma jeden paluszek. z pewnoscia na hamulcu, bo na sprzegle sie
            nie dopatrzylem.
            (chcialbym miec takie silne palce i rekawice na miare dlugosci moich palcow)
    • Gość: Dzakas A ja mam tak, ze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 18:28
      Trzymam wszystkie palce na lewej klamce, a prawa trzymma cala reke gaz.
      • Gość: NYorker zacisniete? IP: 70.19.14.* 25.01.06, 18:40
    • Gość: mrmisquamacus Re: Dwa palce lewej dłoni IP: *.server.ntli.net 25.01.06, 20:33
      na kursie prawka zostalem poinformowany iz nalezy trzymac wszystkie palce na
      klamkach gdyz w razie zderzenia czolowego bede mial palce polamane a nie uciete :)

i tak tez robie, aczkolwiek sa wyjatki gdy hamuje ostro i robie przegazowke to
      nie ma bata.
      • Gość: brembo Re: Dwa palce lewej dłoni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 20:40
        a kiedy sie robi przegazówki i hamuje..? nie czaje wogóle..
        • Gość: mrmisquamacus Re: Dwa palce lewej dłoni IP: *.server.ntli.net 25.01.06, 20:47
          przy redukcji biegow
          • Gość: brembo Re: Dwa palce lewej dłoni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 20:58
            ..??
            a jak nie zrobisz tej przegazówki to co sie dzieje...?
            dalej nie wiem o co cho..:)
            • ekstremalny Re: Dwa palce lewej dłoni 25.01.06, 21:01
              Ja tak mam, że zawsze na sprzęgle trzymam jeden palec.
              Po co? Żebym to ja wiedział :/
            • Gość: mrmisquamacus Re: Dwa palce lewej dłoni IP: *.server.ntli.net 25.01.06, 22:04
              jak sie powidzialo a to 3a powiedziec b.

podczas redukowania biegow, na krotki ulamek sec gdy klamka prawie zamknieta
              podkrecam obroty do takich jakie powinny byc na biegu na ktory zmieniam i
              dopiero wtedy zrzucam bieg. generalnie chodzi o to, zeby biegi zmienialy sie jak
              najlzej.

rozmawialem z paroma osobami, ktore jezdza dosc dlugo i powiedzieli mi, ze
              odciaza to skrzynie.

ja osobiscie mam wrazenie, ze biegi chodza lzej.
              • Gość: brembo Re: Dwa palce lewej dłoni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 22:10
                u mnie w hondziawkach im nizej tym lżej. moze z tad nie wiem o czym piszesz..?
                ale po zastanowieniu robie zmiane biegów szybko, by obroty do konca nie spadły..
                moj silnik powoli sie wkreca w obroty i powoli schodzi..
                • Gość: mrmisquamacus Re: Dwa palce lewej dłoni IP: *.server.ntli.net 25.01.06, 22:14
                  oto wlasnie mi chodzilo, o podniesieniu obrotow na ulamek sec a celu wyrownania
                  obrotow tarcz pomiedzy ktorymi bedzie wbijany bieg.
                • Gość: mrmisquamacus Do Brembo IP: *.server.ntli.net 28.01.06, 21:22
                  • Gość: mrmisquamacus Re: Do Brembo IP: *.server.ntli.net 28.01.06, 21:24
                    szut fak, wyslalo sie zanim napisalem,

yhhh, no wlasnie obejrzalem sobide ktoregos z starszych ghostriderow i musze
                    dodac, ze on caly czas robi przegazowki przy redukcjach, obojetnie czy staje
                    calkiem, czy podczas jazdy,

takze jakas metoda w tym szalenstewie musi byc, nie bede sie wdawal w szczegoly
                    bo sie nie znam :)
                    • Gość: brembo Re: Do Brembo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 01:41
                      ja to mam automat, to też sie nieznam, odpalam tylko i dalej system auto
                      naprowadzania i przejeżdzania skrzyzowań na czerwonym, i rozjeżdzania ludzi na
                      prezjsciah dla puieszych mnie prowadzi:)
                      • Gość: mrmisquamacus Re: Do Brembo IP: *.server.ntli.net 29.01.06, 02:01
                        ja nie mam co prawda automatu, no bo robie przeciez te przegazoofki :)

ale system naprowadzania na ludzi na przejsciach i nie tylko tez jest.
                        szczegolnie dziala jak pieszy mysli, ze sie zatrzymam i probuje tak zwanego
                        wtargniecia, wtedy ja niewzruszony, robie przegazoofke, redukcja i opor gaz...

heh...niech sie ucza chodzic.
      • Gość: NYorker Re: Dwa palce lewej dłoni IP: 70.19.14.* 25.01.06, 20:59
        bzdura.
      • Gość: mrmisquamacus Re: Dwa palce lewej dłoni IP: *.server.ntli.net 25.01.06, 23:21
        cholera, powinienem napisac, ze te palce nalezy trzymac na klamkach tylkoi
        wylacznie podczas np. hamowania, czy zmiany biegow a nie podczas samej jazdy, to
        by nie mialo zupelnie sensu.

podczas samej jazdy to ewentualnie palec wskazujacy na hamplu, to wystarczy aby
        moto zwolnic/zatrzymac
    • edwin.sk Re: Dwa palce lewej dłoni 25.01.06, 21:15
      dawno już nie jeździłem....i nie pamiętam:P...
      • bartekexc Re: Dwa palce lewej dłoni 25.01.06, 21:46
        mam tak ustawione klamki że są na 2 palce, i zawsze mam 1 lub 2 palce na klamce
        gdyż w enduro sytuacje wymagają do szybkiej reakcji i gdybym o drzewo zachaczył
        to nie straciłbym paluszków
        • Gość: NYorker bartku... IP: 70.19.14.* 25.01.06, 22:11
          a co z trzymaniem klamek w ogole? w terenie trudno utrzymac kierownice ze
          wszystkimi palcami na hamulcu i sprzegle, nieprawdaz? a z drugiej strony, na
          wyjsciu z zakretu z uslizgiem (jedyny 'slide', jaki udawalo mi sie robic na
          gs), trzeba kontrolowac i gaz, i sprzeglo, i hamulec. prawda?

troche wlos na szyi sie jezy, gdy czytam, co tez ludziska wypisuja... dochodze
          do wniosku, ze kursy sa dobre dla kompletnych nowicjuszy i dla znizki w
          ubezpieczeniu. by sie uczyc, najlepiej jezdzic z lepszymi od siebie.

poza szkola trzymania palcow na klamkach (o trzymaniu wszystkich palcow slysze
          pierwszy raz w zyciu) funkcjonuje tez taka, ktora mowi, iz zadnych palcow nie
          powinno sie trzymac ani na sprzegle, ani na hamulcu. a to dlatego, ze w
          wiekszosci sytuacji determinuje to decyzje o hamowaniu, a nie wymijaniu
          przeszkody. wedle statystyk wiele wypadkow nie mialoby miejsca, gdyby
          motocyklista podjal probe ominiecia przeszkody, zamiast hamowania przed nia.

ja sam trzymam dwa, bo tak mi wygodnie, a i ciezkie sprzeglo mam. jeden palec
          to dobre na lekki motocykl, albo na taki, ktory wyposazony jest w hirurgiczne
          hamulce i sprzeglo. nie spotkalem jeszcze rekawic, ktore mialyby wystarczajaco
          dlugie palce, by wygodnie wyciagnac do ciegien tylko palec wskazujacy. dwoma
          palcami latwiej wyciagnac material.

wyda sie w koncu komus, ze wszystko zalezy od sytuacji, sprzetu, rodzaju jazdy,
          a weszcie predyspozycji motorycznych i manualnych (i pewnie neurologicznych)?

szyyyyymeeeeeek!!!
          • Gość: brembo Re: bartku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 22:25
            no z tym hamowaniem VS omijaniem to sie musze zgodzić. kolega 3 tygodnie temu
            przywalił w taxi.. ehh
          • Gość: NYorker chirurgiczne. IP: 70.19.14.* 25.01.06, 22:31
          • mariderek Re: bartku... 25.01.06, 23:05
            Trzymanie palcow (np 2ch) na kazdej manecie zawsze oplaca i ratuje d.pe w
            niejednej sytuacji, nie tylko podbramkowej gdzie licza sie ulamki sekund na
            kazda reakcje. Na kursach na prawo jazdy uczy sie jak LEDWO zdac egzamin na kat
            A za n-tym podejsciem a nie jak dobrze jezdzic na 2 kolach.

Mam rowniez wrazenie ze na tym forum wypowiadaja sie w wiekszosci ludzie ktorzy
            motocykle znaja jedynie z obrazkow badz artykulow w gazetach i necie. Geez... Na
            ulicy prawo natury i eliminacja takich "zawodnikow" mowia same za siebie (i nikt
            nie narzeka przez to na brak czesci, tez dobrze).

Pzdr
            PS: W Pl za przejscie jakiegostam kursu nie ma zadnych znizek na ubezpieczeniu.
            To nie MSF courses w US, a mysle ze przydaloby takie cos sie niejednemu.
            • Gość: Marcin Osikowicz badania empiryczne podstawą teorii IP: *.ae.krakow.pl 26.01.06, 17:41
              Patrzę na okładkę najnowszego Motocykla. Jest zakręt na torze, wchodzą 4
              zawodników, a ich motocykle to:
              aprilia rsv 1000 tuono (palec na hamulcu)
              ktm 950 supermoto (2 palce na hamulcu, 1 palec na sprzęgle)
              triumph speed triple (0 palców na dźwigniach)
              bmw hp2 ac schnitzer (czyli supermoto sznycel) (po jednym paluchu na każdej
              dźwigni)
              Zdjęcie pozowane - kolesie się umówili, żeby mniej-więcej równo jechać.
              • Gość: NYorker Re: badania empiryczne podstawą teorii IP: 70.19.14.* 26.01.06, 17:56
                statystycznie:

1 palec/hamulec
                0.5 palca/sprzeglo

to chyba nie moze byc prawda.

----------------------------------------
                caponord - best bike you've never ridden
                • Gość: brembo Re: badania empiryczne podstawą teorii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 18:26
                  en łaj ile waży capo? netto brutto..? co to ma za bak/zbiornik..? skok zawiech itp
                  • Gość: NYorker za duzo IP: 70.19.14.* 26.01.06, 18:36
                    capo wazy africe twin i pol transalpa.

ok 254kg (musialbym sprawdzic)
                    25l
                    skok 175mm (rr 195mm)

-------------------------------------------------
                    caponord - best bike you've never ridden
                    • Gość: brembo Re: za duzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 18:48
                      waga cos jak varadero. musialbym przypakować!
                    • Gość: NYorker za duzo, choc nie az tyle. IP: *.dyn.optonline.net 01.02.06, 05:57
                    • Gość: NYorker 215 na sucho IP: *.dyn.optonline.net 01.02.06, 05:58
                      czyli pewnie bez elektrolitu.
                • Gość: Marcin Osikowicz Re: badania empiryczne podstawą teorii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 23:45
                  wyscigi.webd.pl/phpbb/viewtopic.phpt=1262&sid=690c252e67ced4f72f45861e6fb4aff4

A tu popatrz - jeszcze gorzej

0 palca/hamulec
                  0 palca/sprzeglo

Oni to już naprawdę nie potrafią jeździć.

Oczywiście istnieje inne, mniej prawdopodobne wytłumaczenie: zdjęcia pokazują
                  pełne złożenie w zakręcie albo wyjście. Hamowanie już wtedy się nie odbywa, a
                  zmiana biegów w górę zazwyczaj dokonywana jest bez sprzęgła. Gdyby znaleźć
                  obrazek z ostatniego odcinka prostej przed zakrętem, statystyki palcowo
                  dźwigniowe pewnie byłyby inne.
                  • ireo czyli 28.01.06, 21:46
                    o palcach i klamkach napisano już wszystko i zdaje się, że było o każdej
                    możliwej kombinacji. no dobrze, a zwieracze? czy są jakieś zalecenia nt.
                    trzymania zwieraczy w różnych sytuacjach, np. w zakręcie z przegazówką?
                    • Gość: brembo Re: czyli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 02:26
                      musze wymienic bo mi nie trzymaja kompresii..;/ razem z całym przewodem
                      doprowadzajacym.. ehh
    • Gość: Dzakas Ja zawsze jak wiem ze przywale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 12:02
      Szukam mniejszego zła ale oczywiscie tez hamuje aby zredukowac sile uderzenia
      prawa fizyki;)

A wszystkie palce trzymam na sprzegle z przyzwyaczajenia, a redukuje biegi na
      puszczonym gazie ale dlaczego to ma szkodzic skrzyni to ja nie wiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka