Gość: hubi IP: *.toya.net.pl 25.01.06, 01:51 ...pilnują klamki sprzęgła a wcześniej widziałem coś takiego na fotce w gazecie. Czy ktoś tak jeździ i po cholere?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: brembo Re: Dwa palce lewej dłoni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 09:02 prawej, nie lewej.. Odpowiedz Link Zgłoś
ntv650v Re: Dwa palce lewej dłoni 25.01.06, 09:08 w czasie jazdy między samochodami w korku to prawa i lewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: Dwa palce lewej dłoni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 14:32 jestem kurierem i nie zauważyłem takiej potrzeby z lewą klamką.;/ Odpowiedz Link Zgłoś
ntv650v Re: Dwa palce lewej dłoni 25.01.06, 17:52 Widocznie jestem już bez refleksu bo przy prędkości 10-30km/h gwałtownie hamując nie zdążyłbym z wysprzęgleniem, no cóż starość.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: Dwa palce lewej dłoni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 18:35 e tam, najwyzej byś przydusił tą fałke i tyle, albo by zgasł.;D ja wciskam czasami tą klamke jak przy hamowaniu obroty spada do okolo 600/800 rpm i boje sie ze zgaśnie, tak to hamuje bez sprzegła. Odpowiedz Link Zgłoś
deviant.rr noo 25.01.06, 12:22 ja zawsze trzymam jeden palec na klamce hamulca - zawsze! u mnie też to widać na zdjeciach... www.bikepics.com/members/deviant Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYorker Re: noo IP: *.dyn.optonline.net 25.01.06, 13:42 pytanie bylo o sprzeglo. Odpowiedz Link Zgłoś
saracen1608 Re: noo 25.01.06, 17:57 bo to pewno było zdjecie Szymka - on ma taki nawyk bo zawsze jak zobaczy choc 3 metry prostej to musi dac na kolo :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYorker Re: noo IP: 70.19.14.* 25.01.06, 18:18 nie e. szymek trzyma jeden paluszek. z pewnoscia na hamulcu, bo na sprzegle sie nie dopatrzylem. (chcialbym miec takie silne palce i rekawice na miare dlugosci moich palcow) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzakas A ja mam tak, ze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 18:28 Trzymam wszystkie palce na lewej klamce, a prawa trzymma cala reke gaz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrmisquamacus Re: Dwa palce lewej dłoni IP: *.server.ntli.net 25.01.06, 20:33 na kursie prawka zostalem poinformowany iz nalezy trzymac wszystkie palce na klamkach gdyz w razie zderzenia czolowego bede mial palce polamane a nie uciete :) i tak tez robie, aczkolwiek sa wyjatki gdy hamuje ostro i robie przegazowke to nie ma bata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: Dwa palce lewej dłoni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 20:40 a kiedy sie robi przegazówki i hamuje..? nie czaje wogóle.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrmisquamacus Re: Dwa palce lewej dłoni IP: *.server.ntli.net 25.01.06, 20:47 przy redukcji biegow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: Dwa palce lewej dłoni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 20:58 ..?? a jak nie zrobisz tej przegazówki to co sie dzieje...? dalej nie wiem o co cho..:) Odpowiedz Link Zgłoś
ekstremalny Re: Dwa palce lewej dłoni 25.01.06, 21:01 Ja tak mam, że zawsze na sprzęgle trzymam jeden palec. Po co? Żebym to ja wiedział :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrmisquamacus Re: Dwa palce lewej dłoni IP: *.server.ntli.net 25.01.06, 22:04 jak sie powidzialo a to 3a powiedziec b. podczas redukowania biegow, na krotki ulamek sec gdy klamka prawie zamknieta podkrecam obroty do takich jakie powinny byc na biegu na ktory zmieniam i dopiero wtedy zrzucam bieg. generalnie chodzi o to, zeby biegi zmienialy sie jak najlzej. rozmawialem z paroma osobami, ktore jezdza dosc dlugo i powiedzieli mi, ze odciaza to skrzynie. ja osobiscie mam wrazenie, ze biegi chodza lzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: Dwa palce lewej dłoni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 22:10 u mnie w hondziawkach im nizej tym lżej. moze z tad nie wiem o czym piszesz..? ale po zastanowieniu robie zmiane biegów szybko, by obroty do konca nie spadły.. moj silnik powoli sie wkreca w obroty i powoli schodzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrmisquamacus Re: Dwa palce lewej dłoni IP: *.server.ntli.net 25.01.06, 22:14 oto wlasnie mi chodzilo, o podniesieniu obrotow na ulamek sec a celu wyrownania obrotow tarcz pomiedzy ktorymi bedzie wbijany bieg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrmisquamacus Re: Do Brembo IP: *.server.ntli.net 28.01.06, 21:24 szut fak, wyslalo sie zanim napisalem, yhhh, no wlasnie obejrzalem sobide ktoregos z starszych ghostriderow i musze dodac, ze on caly czas robi przegazowki przy redukcjach, obojetnie czy staje calkiem, czy podczas jazdy, takze jakas metoda w tym szalenstewie musi byc, nie bede sie wdawal w szczegoly bo sie nie znam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: Do Brembo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 01:41 ja to mam automat, to też sie nieznam, odpalam tylko i dalej system auto naprowadzania i przejeżdzania skrzyzowań na czerwonym, i rozjeżdzania ludzi na prezjsciah dla puieszych mnie prowadzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrmisquamacus Re: Do Brembo IP: *.server.ntli.net 29.01.06, 02:01 ja nie mam co prawda automatu, no bo robie przeciez te przegazoofki :) ale system naprowadzania na ludzi na przejsciach i nie tylko tez jest. szczegolnie dziala jak pieszy mysli, ze sie zatrzymam i probuje tak zwanego wtargniecia, wtedy ja niewzruszony, robie przegazoofke, redukcja i opor gaz... heh...niech sie ucza chodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrmisquamacus Re: Dwa palce lewej dłoni IP: *.server.ntli.net 25.01.06, 23:21 cholera, powinienem napisac, ze te palce nalezy trzymac na klamkach tylkoi wylacznie podczas np. hamowania, czy zmiany biegow a nie podczas samej jazdy, to by nie mialo zupelnie sensu. podczas samej jazdy to ewentualnie palec wskazujacy na hamplu, to wystarczy aby moto zwolnic/zatrzymac Odpowiedz Link Zgłoś
edwin.sk Re: Dwa palce lewej dłoni 25.01.06, 21:15 dawno już nie jeździłem....i nie pamiętam:P... Odpowiedz Link Zgłoś
bartekexc Re: Dwa palce lewej dłoni 25.01.06, 21:46 mam tak ustawione klamki że są na 2 palce, i zawsze mam 1 lub 2 palce na klamce gdyż w enduro sytuacje wymagają do szybkiej reakcji i gdybym o drzewo zachaczył to nie straciłbym paluszków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYorker bartku... IP: 70.19.14.* 25.01.06, 22:11 a co z trzymaniem klamek w ogole? w terenie trudno utrzymac kierownice ze wszystkimi palcami na hamulcu i sprzegle, nieprawdaz? a z drugiej strony, na wyjsciu z zakretu z uslizgiem (jedyny 'slide', jaki udawalo mi sie robic na gs), trzeba kontrolowac i gaz, i sprzeglo, i hamulec. prawda? troche wlos na szyi sie jezy, gdy czytam, co tez ludziska wypisuja... dochodze do wniosku, ze kursy sa dobre dla kompletnych nowicjuszy i dla znizki w ubezpieczeniu. by sie uczyc, najlepiej jezdzic z lepszymi od siebie. poza szkola trzymania palcow na klamkach (o trzymaniu wszystkich palcow slysze pierwszy raz w zyciu) funkcjonuje tez taka, ktora mowi, iz zadnych palcow nie powinno sie trzymac ani na sprzegle, ani na hamulcu. a to dlatego, ze w wiekszosci sytuacji determinuje to decyzje o hamowaniu, a nie wymijaniu przeszkody. wedle statystyk wiele wypadkow nie mialoby miejsca, gdyby motocyklista podjal probe ominiecia przeszkody, zamiast hamowania przed nia. ja sam trzymam dwa, bo tak mi wygodnie, a i ciezkie sprzeglo mam. jeden palec to dobre na lekki motocykl, albo na taki, ktory wyposazony jest w hirurgiczne hamulce i sprzeglo. nie spotkalem jeszcze rekawic, ktore mialyby wystarczajaco dlugie palce, by wygodnie wyciagnac do ciegien tylko palec wskazujacy. dwoma palcami latwiej wyciagnac material. wyda sie w koncu komus, ze wszystko zalezy od sytuacji, sprzetu, rodzaju jazdy, a weszcie predyspozycji motorycznych i manualnych (i pewnie neurologicznych)? szyyyyymeeeeeek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: bartku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 22:25 no z tym hamowaniem VS omijaniem to sie musze zgodzić. kolega 3 tygodnie temu przywalił w taxi.. ehh Odpowiedz Link Zgłoś
mariderek Re: bartku... 25.01.06, 23:05 Trzymanie palcow (np 2ch) na kazdej manecie zawsze oplaca i ratuje d.pe w niejednej sytuacji, nie tylko podbramkowej gdzie licza sie ulamki sekund na kazda reakcje. Na kursach na prawo jazdy uczy sie jak LEDWO zdac egzamin na kat A za n-tym podejsciem a nie jak dobrze jezdzic na 2 kolach. Mam rowniez wrazenie ze na tym forum wypowiadaja sie w wiekszosci ludzie ktorzy motocykle znaja jedynie z obrazkow badz artykulow w gazetach i necie. Geez... Na ulicy prawo natury i eliminacja takich "zawodnikow" mowia same za siebie (i nikt nie narzeka przez to na brak czesci, tez dobrze). Pzdr PS: W Pl za przejscie jakiegostam kursu nie ma zadnych znizek na ubezpieczeniu. To nie MSF courses w US, a mysle ze przydaloby takie cos sie niejednemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Osikowicz badania empiryczne podstawą teorii IP: *.ae.krakow.pl 26.01.06, 17:41 Patrzę na okładkę najnowszego Motocykla. Jest zakręt na torze, wchodzą 4 zawodników, a ich motocykle to: aprilia rsv 1000 tuono (palec na hamulcu) ktm 950 supermoto (2 palce na hamulcu, 1 palec na sprzęgle) triumph speed triple (0 palców na dźwigniach) bmw hp2 ac schnitzer (czyli supermoto sznycel) (po jednym paluchu na każdej dźwigni) Zdjęcie pozowane - kolesie się umówili, żeby mniej-więcej równo jechać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYorker Re: badania empiryczne podstawą teorii IP: 70.19.14.* 26.01.06, 17:56 statystycznie: 1 palec/hamulec 0.5 palca/sprzeglo to chyba nie moze byc prawda. ---------------------------------------- caponord - best bike you've never ridden Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: badania empiryczne podstawą teorii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 18:26 en łaj ile waży capo? netto brutto..? co to ma za bak/zbiornik..? skok zawiech itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYorker za duzo IP: 70.19.14.* 26.01.06, 18:36 capo wazy africe twin i pol transalpa. ok 254kg (musialbym sprawdzic) 25l skok 175mm (rr 195mm) ------------------------------------------------- caponord - best bike you've never ridden Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: za duzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 18:48 waga cos jak varadero. musialbym przypakować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYorker za duzo, choc nie az tyle. IP: *.dyn.optonline.net 01.02.06, 05:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYorker 215 na sucho IP: *.dyn.optonline.net 01.02.06, 05:58 czyli pewnie bez elektrolitu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Osikowicz Re: badania empiryczne podstawą teorii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 23:45 wyscigi.webd.pl/phpbb/viewtopic.phpt=1262&sid=690c252e67ced4f72f45861e6fb4aff4 A tu popatrz - jeszcze gorzej 0 palca/hamulec 0 palca/sprzeglo Oni to już naprawdę nie potrafią jeździć. Oczywiście istnieje inne, mniej prawdopodobne wytłumaczenie: zdjęcia pokazują pełne złożenie w zakręcie albo wyjście. Hamowanie już wtedy się nie odbywa, a zmiana biegów w górę zazwyczaj dokonywana jest bez sprzęgła. Gdyby znaleźć obrazek z ostatniego odcinka prostej przed zakrętem, statystyki palcowo dźwigniowe pewnie byłyby inne. Odpowiedz Link Zgłoś
ireo czyli 28.01.06, 21:46 o palcach i klamkach napisano już wszystko i zdaje się, że było o każdej możliwej kombinacji. no dobrze, a zwieracze? czy są jakieś zalecenia nt. trzymania zwieraczy w różnych sytuacjach, np. w zakręcie z przegazówką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: czyli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 02:26 musze wymienic bo mi nie trzymaja kompresii..;/ razem z całym przewodem doprowadzajacym.. ehh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzakas Ja zawsze jak wiem ze przywale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 12:02 Szukam mniejszego zła ale oczywiscie tez hamuje aby zredukowac sile uderzenia prawa fizyki;) A wszystkie palce trzymam na sprzegle z przyzwyaczajenia, a redukuje biegi na puszczonym gazie ale dlaczego to ma szkodzic skrzyni to ja nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś