Dodaj do ulubionych

Regulacja zaworów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 11:10
dobry artykuł , ale boje się o to ze wiele osób będzie się uczyć regulować na
własnym motorze , i to mnie niepokoji ....aż strach pomyslec ile będzie zle
wyregulowanych maszyn na sprzedaz , a w ogłoszeniu bedzie pisało (po
regulacji zaworów) .... Więc radze niedoświadczonym żeby oddawali swoje
motocykle do serwisu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Martin Re: Regulacja zaworów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 01:16
      Pewnie chłopaki już to sami robili a teraz bedą wiedzieć jak to sie robi..
      • Gość: CBR600 Re: Regulacja zaworów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 21:59
        Witam ile może kosztować regulacja zaworów orientacyjnie ??
        • Gość: brembo Re: Regulacja zaworów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 22:34
          200zł
    • szynszyll Re: Regulacja zaworów 18.03.06, 09:13
      yo!

nie wejdziesz do wody zanim sie plywac nie nauczysz!

co to za sztuka wyregulowac wentyle?! myslisz ze w polskich serwisach tak sie
      kolezenstwo trzesie nad Twoim moto? zebys sie nie zdziwil ;) ja tam wole sam
      grzebac przy maszynie - przynajmniej wiem co zostalo zrobione a nie tylko za co
      place.

szynszyll
    • Gość: GS 500 e Re: Regulacja zaworów IP: 194.165.41.* 10.04.06, 11:43
      Witam, mam Suzi gs 500e i wiele razy słyszalem ze w ciepłe dni słabną ,co
      najprawdopodobniej jest zwiazane z extremalnie malymi luzami zaworowymi,tak
      wiec czy nie lepiej w tym akurat przypadku ustawiac 0.08??????????
      • ireo Re: Regulacja zaworów 10.04.06, 12:29
        to bardzo ciekawe, bo ja też w ciepłe dni słabnę

a odczułeś jakoś to osłabienie? bo może jednak
        chodziło o motocyklistę, a nie o GS-a
        • Gość: GS 500 e Re: Regulacja zaworów IP: 194.165.41.* 10.04.06, 12:54
          ano odczulem i wiele innych osob tez,przyspieszenie duzo gorsze i predkosc
          maxymalna....mniejsza to jednak zdarza sie tylko w upalny dzien .....
          • Gość: les Re: Regulacja zaworów IP: 195.136.33.* 11.04.06, 14:04
            To proste, silnik chłodzony powietrzem w upalne dni nagrzewa się mocniej, a
            wszystko co się rozgrzewa to i się rozszerza, a jak się rozszerza to się
            zwiększa tarcie , a jak się zwiększa tarcie na pierścieniach to się jeszcze
            bardziej nagrzewa. Silnik pracuje najlepiej przy największej sprawności, a
            największa sprawność jest wtedy gdy proces spalania mieszanki paliwowo
            powietrznej odbywa się w możliwie najwyższej temperaturze, ale doprowadzanie
            mieszanki powinno się odbywać przy możliwie najniższej temperaturze, czyli im
            wyższa różnica temperatur tym większa sprawności. Wniosek jest taki : GS będzie
            słabszy w upalne dni i nic nie poradzisz (regulacja zaworków też nie wiele da)
            • mlody1285 Re: Regulacja zaworów 11.04.06, 14:49
              mozna zalozyc intercooler wtedy bedzie zasysal zimniutkie jak piwo
            • Gość: GS 500 e Re: Regulacja zaworów IP: 194.165.41.* 12.04.06, 15:03
              no tak wszystko by sie zgadzalo ale ten gs ma taki przebieg ze juz powinien
              trafic do muzeum:) ,ma mysle z 80000 nabite i nie powinien chyba sie
              przycierac:D,ale kto to wie co tam sie dzieje;P
              • Gość: les Re: Regulacja zaworów IP: 195.136.33.* 13.04.06, 09:45
                przekręć licznik na 30tyś i sprzedaj na allegro TAM WSZYSTKIE SĄ TAKIE WIĘC
                NIKT NIE BĘDZIE SIĘ DZIWIŁ
                • Gość: marider Re: Regulacja zaworów [OT] IP: *.elpos.net 06.06.07, 19:31
                  Nie wszystkie, trzeba wiedziec od kogo i co sie kupuje a przede wszystkim znac
                  sie na motocyklach. Ale fakt, kazdy padalec znajdzie swojego nabywce, kwestia
                  ceny i nieznajomosci tematu, tudziez glupoty.

Pzdr
                  marider
                  R1
            • Gość: Radek inaczej bym to wytlumaczyl IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 23.08.06, 14:59
              Ja bym to inaczej wytlumaczyl.
              W gorace dni powietrze jest ubozsze w tlen, przez co gorzej sie miesza z
              paliwem, jest rzadkie.
              Podobny efekt jest jak zamontujemy stozkowy uklad dolotu w samochodzie i
              zapomnimy o odizolowaniu go od cieplego powietrza (kolektora)...
              Dodatkowo mozna zauwazyc zwiekszenie spalania...

Moza akurat takie stwierdzenie jest wlasciwe...
      • lorneta.i.meduza Re: Regulacja zaworów 20.05.06, 16:56
        Akurat w tym przypadku luz zaworowy nie ma nic do rzeczy.
        Wytłumaczenie zjawiska jest proste: im cieplejsze jest zasysane powietrze,
        tym mniejszy jest jego ciężar objętościowy. Mniej (wagowo) powietrza w cylindrze
        skutkuje mniejszą mocą.
        Łatwo to zaobserwować wjeżdżając z rozgrzanej "pustyni" do zacienionego lasem
        odcinka drogi. Motorek dostaje skrzydeł jakby łyknął red bulla :)
    • Gość: josefo Re: Regulacja zaworów IP: *.vlan54.dengo.lubman.net.pl 25.04.06, 21:14
      Witam! Pewien pan ma do sprzedania motorek w cenie atrakcyjnej. Napisal ze do
      regulacji gaznik i zawory. Ile to moze kosztowac i jaka moze byc tego
      przyczyna?? Dziekuje
      • Gość: Zorro Re: Regulacja zaworów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 23:23
        Taaaa, stary numer naciągaczy. SPrzęt totalnie nie chodzi, koleś pisze że do
        synchronizacji gaźników, a potem kupujący się męczy z padliną :-). Prosta
        zasada - mówisz takiemu "zrób to, jak będzie OK to za to zapłacę". Założe sie,
        ze 95% sprzedajacych będzie sie migać bo tak naprawdę wie jaka kaszana siedzi w
        ich motocyklach.
    • Gość: SISI Re: Regulacja zaworów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 13:53
      czy ktos wie jaki powinny byc luzy w zaworach w Husqvarna TE 410
    • Gość: wtk Regulacja zaworów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 18:18
      Ja tam wole nie kombinować;)
      • Gość: fireblademan Re: Regulacja zaworów IP: *.gprspla.plusgsm.pl 22.08.06, 21:42
        Witam chlopaki wy nie badzcie tacy madrzy. W gadce kazdy jest madry, ale
        ustawienie luzow zaworowych nie jest takie proste jak sie wydaje. Tym badrziej
        w popychaczach szklankowych. Bo na dzwigienkach ujdzie ale jezeli teog nie
        robiliscie to nie radze. moze wtedy kiedy to robil przy was mechanik i gdy
        podlapiecie bakcyla to mozecie sprobowac. Zaosczedzicie 150zl za regulacje a za
        naprawe gniazd zaplacicie 1000zl. Czy to sie oplaca to od was zalezy??
    • Gość: adam kliza Regulacja zaworów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 20:50
      Potrzebuje luzy zaworowe do Hondy XL 250r z 1985r, i jak to się tam ustawia?!
      Proszę o pilny kontakt(509904631, adasko_kliza@wp.pl lub odpiszcie na forum) ,
      prosze wszystkich o pomoc!!! bede bardzo wdzieczny!
    • Gość: peterpan2 Regulacja zaworów IP: *.cable.ubr12.edin.blueyonder.co.uk 23.04.07, 19:51
      dobrze opisana sprawa ,teraz na obraz jak to bedzie wygladac w moim sprzecie.
    • Gość: MAREK Regulacja zaworów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 08:12
      Bardzo dobry artykuł ukazuje w sposób ogólny problematykę regulacji zaworów,
      ale materiał tylko dla wtajemniczonych, którzy potrafią bądź są bardzo
      zagłębieni w literaturze regulacji zaworów, bardzo dobry wstęp do pierwszej
      regulacji zachęci albo przestraszy.
    • Gość: IGZqfsfGAu Regulacja zaworów IP: 195.2.240.* 27.02.09, 00:01
      M3kt7z gbblvtposqrz, fpsbayagxora, [link=http://svupeggjlmlg.com/]svupeggjlmlg[/link], fisvwwfteljx.com/
    • Gość: Kamil Regulacja zaworów IP: 212.160.247.* 27.04.09, 11:59
      czy może mi ktoś pomóc i napisac co mam zrobić gdy mi nie smaruje wałków
      rozrządu;|
    • Gość: Aneta Do redakcji IP: 212.160.247.* 27.04.09, 12:02
      cze ktoś mi może powiedzieć co mam zrobić gdy mi nie smaruje wałków
      rozrządu?proszę o pomoc.posiadam kawasaki zx3r
    • Gość: Mateusz Regulacja zaworów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 18:09
      Ja bym hciał się dowiedziec jakie powinny być szczeliny zaworów w kawasaki kz400b
    • Gość: gosc Regulacja zaworów IP: *.kielce.vectranet.pl 08.08.09, 13:19
      niech kazdy sam stwierdzi czy ma sam regulowac czy nie tylu madrych ale zaden nie odpowiedzial na pytanie jakie te luzy maja byc
    • Gość: Mice Regulacja zaworów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 23:24
      Tutaj podaję Ci linki do manuali gdzie takowe informacje znajdziesz;)
      1. Kawasaki_Kz400_500_550_Service_Manual_Eng.pdf
      2. kz400_440 74
      Szukaj działu Valve Clearance

A co do regulacji zaworów to tak czy siak jest to proces trudny bez żadnych wątpliwości i tak jak ze wszystkim potrzebna jest wiedza i drobna praktyka, żeby takie rzeczy regulować... za dużo od tego zależy, żeby puszczać tam fuszerkę.
      Ja nigdy nie regulowałem zaworów, aż do momentu kiedy dostałem moto Yamaha TT350, który strzelał na niskich obrotach w gaźnik i ciężko palił(5...6 strzałów musiałem mu dać). Podejrzewałem zawory i z ciekawości zdjąłem pokrywę mojego pierwszego 4T.
      Po pomiarach okazało się, że każdy zawór w swoja stronę, a fakt, że regulacja jest płytkowa, potęgował trudność pierwszej regulacji.
      Jednak w Manualu TT350 było pięknie opisane jak dokonać pomiarów i jakie płytki dobrać.
      W moim przypadku skończyło się to tylko wymianą płytek. Nawet nie ściągałem wałków.

Pozdrawiam Michał

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka