Dodaj do ulubionych

Rejestracja nowego motocykla -problem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 20:50
wczoraj byłem w wydziale komunikacji i chciałem zarejestrować maszynę, ale odrzucili mój wniosek. Pani w urzędzie nie chciała zaakceptować homologacji, powiedziała że na fakturze zakupu jest inna firma a na homologacji też inna, i ma "wątpliwości co do autentyczności tych dokumentów".
Miała się jeszcze skonsultować z naczelniczką i do mnie zadzwonić, ale niestety nikt sie ze mna nie skontaktowal. Jutro ja sprobuje do nic zadzwonic.

Motor to "chinczyk" , kupilem go juz jakiś czas temu przez internet. Ale wszystkie dokumenty mam, tzn faktura zakupu, homologacja, karta pojazdu.

Do kogo bede mogl sie odwolywac jesli nie beda mi chcieli zarejestrowac?
Kompletnie nierozumiem tej sytuacji, w czym wogólem problem, kupuje NOWY pojazd , w Polsce, i nie moge go zarejestrowac?!?!?!?!! paranoja totalna :((
Obserwuj wątek
    • mlody1285 Re: Rejestracja nowego motocykla -problem 10.05.06, 11:54
      w jakim ty kraju zyjesz ze zdajesz sie na urzednika???? ja na twoim miejscu
      sam poszedl bym do naczelnika wydzialu
      • Gość: tommy Re: Rejestracja nowego motocykla -problem IP: *.crowley.pl 10.05.06, 12:31
        aktualnie sprawa stanela na tym ze urząd wymaga odemnie jeszcze umowy dilerskiej pomiędzy firmą która sprzedała mi moto a firmą która wystawiła homologację.
        Więc jak będę miał już tą umowę (mam nadzieje ze sprzedawca mi ją prześle pocztą) to wtedy mi zarejestrują.

Ale ciekawy jestem co jest przyczyną takiego postępowania? bo w przepisach nic na temat że firma sprzedające pojazd musi być jednocześnie firmą wystawiającą homologację. Może tak bywa najczęściej, a akurat w moim przypadku było inaczej i dlatego wzbudziło to jakieś podejrzenia?? ale jakie? ludzie, przecież to NOWY pojazd, ja go kupiłem, jestem pierwszym właścicielem.

Rejestrowałem kiedyś 45 letni motocykl, i nie było żadnych problemów, a przecież wiadomo że nie spełniłby wogóle aktualnych przepisów homologacyjnych.
        • Gość: Potas Re: Rejestracja nowego motocykla -problem IP: 195.128.228.* 10.05.06, 13:24
          Motocykl, mimo, że ma homologację europejską, to jeszcze nie znaczy, ze ma
          polską. obowiązkiem importera jest zgłosić do ministerstwa transportu i
          infrastruktury homologację do wpisania do krajowego rejestru. Jeżeli importer
          nie ma pisemnej zgody producenta na używanie homologacji, to jej nie może
          zgłosić. I tak niestety robia niektórzy nieucziwi (albo nieuświadomieni)
          importerzy, że sprzedaja motocykle nie posiadajac prawa do używania
          homologacji.
          A jeżeli już ma te prawa, to tylko importer może wystawić wyciąg ze świadectwa
          homologacji i robi to dla wszystkich swoich dilerów - czyli homolke na swój
          pojazd powinienes mieć od importera, a nie od firmy sprzedajacej moto, bo ona
          nie ma prawa wystawiac takiego swiadectwa. I pani w okienku miała rację, tylko
          że sprzedawca powinien wraz z FV i kartą pojazdu powinien wręczyć Ci wycięg ze
          świadectwa wystawiony przez importera. A jezeli pani chce jeszcze umowe między
          importerem, a dilerem, to robi to nieprawnie
          • Gość: tommy Re: Rejestracja nowego motocykla -problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 21:01
            > czyli homolke na swój
            >pojazd powinienes mieć od importera, a nie od firmy sprzedajacej moto,

Homologacje mialem wystawiona przez importera (firma_A) a kupilem motor od firmy_B (faktura), i wlasnie to stanowilo problem dla urzedu komunikacji.
            cytuje: "-firma na homologacji jest inna od firmy ktora sprzedala mi motocykl, i potrzebuja jeszcze umowy dilerskiej"

Ale teraz sprzedawca wyslal mi wlasnie ta umowe dilerska, i to bardzo szybko , priorytetem i poleconym, wiec to naprawde duzy plus dla niego.
            Wiec teraz wystarczy ze pojde do wydz. komunikacji i juz nie powinienem miec klopotow, (odpukac)
            pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka