Dodaj do ulubionych

stukajacy Exup

27.05.06, 11:59
Witam jeżdżę Yzf 750 mam problem z Exupem, znaczy działa prawidłowo tak jak trzeba tylko cholernie cos w nim wali. Zdarza sie to na wolnych obrotach jakby uderzał o sciane wydechu jak zaczyna sie otwierac to przestaje. Może ktos wie jak to wyleczyć. Jeszcze cos sie tłucze jakby za alternatorem tez nie bardzo wiem jak temu zaradzić a kasy na serwisy brak.Pozatym moto śmiga tylko troche głosno pracuje. Aha jeszcze mi cos dzwoni dokładnie przy 3 tyś obrotów ale nie wiem dokładnie w którym miejscu bo dzieje sie to w czasie jazdy. Moto jest swiezo po wymianie łańcucha rorzadu i regulacji zaworów, w okolicy głowicy jest mniej wiecej cicho. Jakbys ktoś sie spotkał z podobnymi przypadłosciami to prosze o info. Pozdro
Obserwuj wątek
    • Gość: okular Re: stukajacy Exup IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 12:05
      moj kolo ma podobne fajerwerki dzwiekowe w swojej fz 750. Nie wiem jak bardzo
      podobny jest to silnior do yzf, ale na pewno maja cos wspolnego... w kazdym
      razie jego moto ma luzny lancuch od napedu zdaje sie alternatora i cos nie po
      kolei z koszem sprzeglowym. Mimo tego zrobil juz tak tlukacym sie sprzetem
      okolo 60 tys bez awarii i dziduje mocno...
      pozdr
      • quniok Re: stukajacy Exup 27.05.06, 14:13
        Z tego co sie orientuje to Fz i YZF to maja praktycznie takie same silniki. Róznica to właśnie ten zawór EXUP w wydechu którego Fz nie posiada.Ja tez chyba bende zmucszony olac te stuki i smigac dalej chociaz chciałbym sie tego cholerstwa jakos pozbyć . pozdrawiam
    • Gość: Lysout Re: stukajacy Exup IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 12:27
      Pewnie uszkodzona przepustnica albo silniczek EXAPu, przy moim thunderace przy
      3500 obrotów włączał się exup i przestawiał przepustnicę, skoro u Ciebie coś
      wali przy ok. 3000 obrotów to napewno ma związek z otwieraniem exupu. Wniosek -
      uszkodzona przepustnica EXUP. Ale bez wizyty u mechanika się nieobędzie. Pozdrawiam
      • quniok Re: stukajacy Exup 27.05.06, 14:09
        EXUP działa prawidłowo zaczyna sie otwierac przy 2 tys i jest całkowicie otwarty przy 6 więcsilniczek działa. Sam zawór obraca sie lekko, nie blokuje sie i jak patrze na zdjecia w necie to mój wyglada tak samo,moze poprostu ma juz jakies luzu moto ma niby nawiniete 35tys ale cholera go tam wie.Generalnie rozkrecałem ten zawór juz chyba z 4 razy i po złożeniu przez jakis czas jest zawsze cichutko, pózniej zaczyna znowu klikac. A to dzwonienie przy 3 tys to nie mam pojecia co to właśnie moze byc, mozliwe że tez EXUP, może przy tych obrotach jest w takiej pozycji ze jest blisko ścianki wydechy ale z drugiej strony to jest dzwonienie a nie klikanie czy stukanie. Na wolnuch jestem prawie pewny że zawór obija sie o wydech i to jest przyczyną ale to tylko moje przypuszczenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka