IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 20:44
Zawsze dziwiły mnie 1000razowe wzmianki ooponach dopoki nie wylozylem gleby
przez uslizg przedniego koła ogólnie opone przednią mam zjechana a jutro
geiłda wiec planuje zakup.

Czy metzeler sportec m1 albo michelin pilot sport czy jeszcze inna

Pokusze sie chyba na m1 oczywiscie planuej zkaup uzywanej do 150zł mam
nadzieje, ze bedzie pelnic jakies tam funkcie i mam pare pytań odnosnie opon.

Czy na takich oponach da się zamknąc opone bez wiekszego ryzyka oczywiscie
chodzi o złorzenie jako takie w zakret.

Widze, ze są nowe ale stare oponki i nowe lekko zurzyte wydaje mi sie, ze
lepiej kupic lekko styrana nowa oponke z roku 2005 np niz nowke z roku 2001

Pytanie 2 czy jezeli kupie tego sporteca to napewno bedzie pasowac do cebry
aktualnie oba sa sportecy ale boki prozdu strasnzie styrane zeor bieznika
posrodku za to jest

Czy jezeli kupie oponke to zalorza mi ja za free bo nie wiem cyz nei brac
obreczy od przendiej opony

Jak czytac wiek opony wiem, ze pdoawana jest w liczbach tygodni.

A i jeszcze jedno lepiej jutro czy w sobote jechac ostatnio slyszalem, ze
lepiej w piatek ale w sumie sobota dzien wolny????

Podpowiedzcie cos.pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin Osikowicz Re: Opony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 22:45
      Pierwsze primo: nie kupuj używek. Mało kto zmienia gumy przed czasem. Jeśli
      wymienił, znaczy że miał powód. Na przykład wymieniłem ostatnio przedniego
      Pilot Power'a mimo że miał jeszcze trochę bieżnika. Ale przestał trzymać i
      poszedł na śmietnik. Ktoś go pewnie wygrzebał i jutro Ci spyli za stówkę.

Drugie primo: możesz bezpiecznie kupować leżakowane opony do 4 lat i jeździć na
      nich następny rok.

M1 nie znam. Pilot Sport w cbr 600 spokojnie Ci wystarczy i na ulicę i na tor.
      • ireo Re: Opony 07.09.06, 22:58

osikowiczu marcinie
        niech cię nagroda nie minie
        żeś w sposób godny asa
        potraktował dzakassa
        a temat kupna opony
        rozwalił na obie strony
        (chociaż nie było potrzeba
        bo mu i tak grozi gleba
        niezależnie od wyniku
        jak zwykle - na krawężniku)
      • patmate Re: Opony 08.09.06, 01:11
        Np Bridgestony nie podają daty produkcji i przez 5 lat są oferowane do
        sprzedaży, potem podobno ide na przemiał.
        Pzdr
        • Gość: 929rr Re: Opony IP: *.lee.k12.fl.us 08.09.06, 17:36
          Ja ostatnio zalozylem do swojej RRki M3 tylko ze nowke kupowalem a wczesniej
          mialem lysego michelina i juz trudno sie jezdzilo;P A co do opon Bridgeston to
          chyba nie na wszystkich tak jest jak napisales "patmate" bo mialem kiedy jedna
          i byla na niej data produkcji nie pamietam tylko jaki byl to model oponki.

Pozdro
    • Gość: Dzakas Re: Opony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 06:29
      Jestem pod wrazeniem ireo:)

ale chociaz kraweznik bys odpuscil:D
      • Gość: baba_zanetti Re: Opony IP: *.itpp.pl 08.09.06, 10:26
        A ja mam jeszcze takie pytanie: zmieniłem oponę na leżakowaną z 2002 roku, i to
        co mnie zaskoczyło to to że strasznie łatwo piszczy (gra) i przy hamowaniu i
        przy mocnym przyśpieszaniu. (fajne to akustycznie) A pytanie, czy to ma coś do
        rzeczy, czy o czymś świadczy? to dobrze czy źle, a może to normalka (chodzi mi
        o właściwości opony)
        • Gość: Dzakas Nie wiem ale kupilem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 15:01
          Michelin Pilot racer lezakowana guma mieciutka duzo miesa wydaje mi sie
          sympatyczna na przod wytaargowalem 10zl wyszlo mnie 80zł zalorzenie gratis
          uwazam za udany zakup rocznik prawie 2003.pzdr
    • Gość: Dzakas A mi tyle zostaje do zamkniecia opony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 18:39
      www.bikepics.com/pictures/702564/ widac, na biezniku czesc nie uzywana
    • Gość: waps Re: Opony IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 17.10.06, 06:39
      Jaki jest sens kupowania starej gumy?
      Jak zalozysz szmelc, nie pomoga najlepsze hamulce.
      Zaoszczedz na czyms, od czego niekoniecznie zalezy Twoje byc, albo nie byc.
    • deviant.rr Re: Opony 17.10.06, 14:22
      Pod koniec zeszłego sezonu dorwałem za małe pieniądze leżakowaną D207RR 2003 rok
      – była fachowo przechowywana w ciemnym, chłodnym miejscu, więc się zdecydowałem
      na zakup. (z tyłu także D207RR, ale nowa) Wypadzik w Czechy pokazał, że zakup
      był słuszny – śmigałem sobie na niej bezstresowo – przycierałem kolanami –
      zajebista sprawa.
      Zima przyszła po niej wiosna – pojechałem z kumplami w Bieszczady. Tam okazało
      się, że czasami ucieka mi przód. Zaliczyłem kilka uślizgów, ale wszystko na tyle
      bezpieczne, że jakoś o tym nie myślałem. Kolejne wyjazdy w Czechy i okazuje się,
      że cały czas ucieka mi przód. W czerwcu pognałem do Horic na wyścigi drogowe – w
      drodze powrotnej jadąc za Zallem (VTR) miałem okazję tylko patrzyć jak mój
      kolega „wycina” kolejne winkle kolanami, podczas gdy mi cały czas uciekał przód.
      W końcu wypieprzyłem tą oponę, która całkowicie straciła swoje właściwości, mimo
      tego, że dopiero miała nieco ponad 2000km przebiegu. Pisałem o tym na forum.

Na tym przykładzie wiem, że nie opłaca się leżaków kupować ani używek.

Co do pytania o PILOT RACE.
      Jaką mieszankę kupiłeś tej opony – S, M czy H?

Od razu Ci wytłumaczę, że S – miękka jest na chłodniejsze dni podczas gdy H
      nadaje się doskonale na upały jakie mięliśmy w tym roku. M to średni przedział
      temperatur.
      Problem tych opon to ich beznadziejny sposób prowadzenia na mokrym – kiepsko
      odprowadzają wodę oraz w momencie styku z wodą stygną w moment.
      Czas nagrzewania się na suchym jest także dłuższy niż standardowych opon
      powiedzmy drogowo-sportowych.
      Ich niebywałą zaletą jest cudowny sposób klejenia się do asfaltu, gdy są dobrze
      nagrzane. Profil tych opon sprawia, że powierzchnia styku z asfaltem jest
      możliwie największa i nie mają tendencji do przegrzewania się tak jak się to
      dzieje ze zwykłymi oponami używanymi na torze. Ostatnia sprawa to ustawienie
      zawieszenia, bo te gumy są pod tym względem bardo kapryśne.

Ogólnie lepsze na drogi są standardowe gumy typu M1 czy Pilot Sport/Power,
      D208RR/D208
      • shipp Re: Opony 17.10.06, 15:30
        fachowcem od opon nie jestem, ale na "uciekający" przód dobry efekt daje opona
        kierunkowa. lepiej trzyma przy dużo większych prędkościach niż standard.
        • mrmisquamacus Re: Opony 17.10.06, 21:02
          nie jestem przekonany do uzywek, podobnie jak Deviant (rowniez pisalem o tym na
          4um) musialem zmienic przod. bieznik jeszcze byl ok 3-4mm, ale po zimie i czesci
          lata zrobila sie "drewniana" trzepalo lekko w ostrych zlozeniach.

oponka to Pilot Power, super i w deszczu i na suchym. co do zamykania oponek to
          glownie umiejetnosci a nie opony (no chyba, ze parch)
        • Gość: Dariusz Re: Opony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 21:52
          >>>dobry efekt daje opona kierunkowa. lepiej trzyma <<<<

Co to jest opona kierunkowa ? I gdzie to można kupić ?

• shipp Re: Opony 18.10.06, 22:36
            jak powyżej, nie jestem znawcą tematu. temat opon omawiałem kilka dni temu z
            gościem od tuningu przy okazji poprawiania parametrów moto. gość podrzucił mi
            pomysł ale jeszcze nie wchodziłem w ten temat. będę tam w ciągu 2-3 dni i
            dowiem się szczegółów. obiecuję, że dam jakieś namiary kiedy je zdobędę.
          • shipp Re: Opony 19.10.06, 18:10
            jak obiecałem, ale info bez fachowych danych technicznych. na pewno znajdziesz
            na forum ludzi, którzy siedzą w tym temacie dużo głębiej ode mnie :) tak
            pokrótce i amatorsku, opony kierunkowe mają na oko "mniej" bieżnika ale za to
            dużo większe wgłębienia w kształcie rowków do odprowadzania wody. łatwo je
            można rozpoznać po strzałce wskazującej kierunek, mają mniejszy balon i niższy
            profil. wykonane są z bardziej miękkiej gumy niż standardowe. charakteryzują
            się lepszą przyczepnością do nawierzchni i trzymaniem kierunku jazdy,
            szczególnie w czasie deszczu i niższych temperatur. można je kupić wszędzie
            tam, gdzie sprzedają opony do motocykli, trzeba tylko zapytać.
    • Gość: s. Re: Opony IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.10.06, 14:03
      Ile kosztuje sama wymiana gumy?
      • Gość: lysout Re: Opony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 16:21
        paczka durexów na stacji benzynowej około 9 zł, a instrukcja wymiany jest na
        opakowaniu, poradzisz sobie sam
        PS, sprawdź datę ważności i nigdy nie kupuj leżakowanych!!
        • Gość: s. Re: Opony IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.10.06, 23:22
          Dzięki za cenne informacje ale niestety mimo instrukcji trochę techniki i się
          gubię, potrzebna do tego jest mi pomoc najlepiej czarnowłosej niuni ale może być
          ktoś inny nie jestem wybredny;)

Ta wiedza była mi potrzebna bo jak pójdę do alfonsa to żebym mu rzucił:
          "Słuchaj stary, biorę tą japoneczkę żeby zrobiła mi dobrze ale ma podwozie
          zjechane tak, że muszę założyć nową gumę żeby czegoś nie załapać a to kosztuje,
          więc zrzuć troszkę z ceny koleś"

p.s. a używki się nadają? ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka