Dodaj do ulubionych

moscicki, wakar i pawlowski

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 11:24
dlaczego wakar i moscicki zawsze musza skrytykowac wszystko co jest zrobione
nowoczesnie, tych wsdzystkich warlikow, klate i innych.?dlaczego wyborcza
musi promowac teatr polonia i rozmaitosci i zawsze wszystkie spektakle o tzw
wspolczesnosci?co to za krytyka, ktora jest tendencyjna.
Obserwuj wątek
    • jan_telecki Re: moscicki, wakar i pawlowski 09.05.06, 12:16
      a może to twój wątek jest tendencyjny?

pomyśl.

• Gość: cypis Re: moscicki, wakar i pawlowski IP: *.crowley.pl 09.05.06, 15:43
        A może mnożenie pytań, tak by nie padła odpowiedź, jest tendencyjne?

Janku, pomyśl
        • Gość: Paweł Re: moscicki, wakar i pawlowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 19:23
          Kiedy przygotowaliśmy w teatrze dobre przedstawienie, to dobrze napisali o nim
          i Wakar i Pawłowski. Moscickiego na nim nie było. Dobra, rzetelna sztuka zawsze
          się obroni. To na pocieszenie wszystkim tym, ktorzy węszą spiski.
    • dedalus1 Nadchodzi kultura tabloidalna. 09.05.06, 20:49
      W kółko o tych panach lub Cieleckiej, Derkaczew i Klacie. Mało w tym osobistych
      przemyśleń, a blisko do tabloidów. Nadchodzi widac kultura tabloidalna.
      • Gość: belina Re: Nadchodzi kultura tabloidalna. IP: *.acn.waw.pl 10.05.06, 08:11
        Ja nazwałbym ją kulturą gwiazd, idoli, celebrity. Nie wiadomo dlaczego jedni od
        razu wskakują do tej grupki wybranych, a inni dobijają się tam latami i im się
        to nie udaje. I kto decyduje - o, ten już jest gwiazda, dawajcie go, a ten nie,
        be.Problem ten jest o wiele poważniejszy niż sie wydaje. Ja na przykład wogóle
        już nie oglądam telewizji z powodu tego zalewu różnego rodzaju występów gwiazd
        na imieninach u cioci, teleturniejów i tańców. Kiedyś oglądałem programy
        informacyjne, ale i to mnie mierzi.Do teatru chodzę z rzadka i ostrożnie,
        przyglądając się zanim kupię bilet spektaklowi z daleka. Nie dlatego, że się
        gorszę. W swoim życiu widziałem naprawdę duzo obrzydliwości, to nie chodzi o
        nsturslityczną formę, ale o treść, której po prostu często nie ma. Jestem
        starzym panem i krzyżyk na mnie, można powiedzieć. Ale czy to załatwia problem?
        Wasz problem, młodych, którzy przestaniecie za chwile być młodzi i waszym
        dzieciom będziecie pokazywać wzorce, jak żyć. Co im pokażecie? Deląga, który
        wywija na parkiecie? Czy chcecie, żeby Klata był wychowawcą waszych dzieci?
        Wychowując dzieci bez wzorców pozytywnych i wartości wychowacie debilnych
        grubasów z pilotem w ręku - konsumentow przygotowywanej przez specjalistów od
        reklamy papy kulturalnej.
        Pawłowskiemu wydaje się, że walczy o wartości. Tylko on widzi je tam, gdzie ich
        nie ma - tak bardzo je chce zobaczyć. On choruje na chorobę chciejstwa.
        • jan_telecki Re: Nadchodzi kultura tabloidalna. 10.05.06, 11:52
          ten wątek jest tendencyjny i wychodzi z kłamliwego założenia. Gazeta bowiem NIE
          chwali WSZYSTKICH produkcji Polonii i TR. Takie niedawne premiery jak "Badania
          terenowe nad ukrainskim seksem" (z Figurą) albo "Helena S" mialy niepochlebne
          recenzje.

co do pana Moscickiego to nie mam zdania bo nie znam jego wypocin.
          • Gość: bomba Re: Nadchodzi kultura tabloidalna. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 18:47
            " co do pana Moscickiego to nie mam zdania bo nie znam jego wypocin."
            jak nie znasz, to skąd wiesz, że to wypociny?
            • micia-kicia Re: Nadchodzi kultura tabloidalna. 10.05.06, 22:32
              Chocia żod pana Beliny dzielą mnie przypuszczalnie dwa pokolenia, w pełni
              podzielam jego zdanie. Nie wiem dlaczego, ale Pawłowski nie lubi kultury, bo
              kultura, jak z samej nazwy wynika, jest zakorzeniona w tym co było i polega nie
              na niszczeniu, lecz na kontynuacji i rozwoju. Pawłowski popiera tych
              "reżyserów", którzy nie potrafią czytać, nie potrafią myśleć, a przedstawienia
              budują na prostackich skojarzeniach ze "współczesnych" gadżetów. Nie chciałabym,
              aby ignorancja i prostactwo różnych strzępek, klatów, kleczewskich czy klemmów
              kształtowały horyzonty myślowe moich dzieci. Nie ma zresztą takiej możliwości,
              bo moje dość małe dzieci nie mają problemów z rozumieniem tekstów Kochanowskiego
              i nie uważają ich za ramoty. Mam nadzieję, że gdy dorosną do Wyspiańskiego, to
              też będą miały do jego dramatów stosunek inny, niż redaktor Pawłowski, który
              chwaląc żenująco złe przedstawienie Teatru Wybrzeże sztukę samą określił jako
              "młodopolskie truchło".
              • dedalus1 Re: Nadchodzi kultura tabloidalna. 11.05.06, 08:43
                Jeśli Wyspiański jest "młodopolskim truchłem" to Pawłowski doceniając
                współczesnych grafomanów teatralnych staje się zakałą polskiej krytyki. Czy
                Gazeta nie widzi, że nakład spada jej na łeb na szyję między innymi przez
                takich zakochanych w sobie dziennikarzy jak Pawłowski?...Może jakiś zimny
                prysznic, by się przydał?
                • Gość: bomba Re: Nadchodzi kultura tabloidalna. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 13:39
                  zaiste zastanawiająca jest polityka gazety, jeśli chodzi o obsadę recenzentów,
                  a zwłaszcza RP. Jego działalność dawno przestała być krytyką czy recenzowaniem,
                  a jedynie uprawianiem kolesiowej polityki "kulturalnej". I wszyscy to widzą, i
                  nie wiem czy nakład przez to spada, ale na pewno wiem, że nikt profilu kultury
                  w GW nie traktuje poważnie, jako w miare obiektywny obraz tego, co się dzieje w
                  kulturze i środowisku. Wzruszanie ramionami, uśmiech i irytacja - oto reakcje
                  na to, co ma do powiedzenia RP.
                  • jan_telecki Re: Nadchodzi kultura tabloidalna. 11.05.06, 16:41
                    prosze wskazac mi inne czasopisma/gazety ktorych dziennikarze/recenzenci
                    wywołują jakikolwiek szerszy dyskurs o kulturze.
                    • dedalus1 Re: Nadchodzi kultura tabloidalna. 12.05.06, 08:24
                      W dzisiejszych czasach popkultury wszyscy w Claudiach, Galach i Vivach toczą
                      dyskurs o kulturze tańca i aktorstwie Cichopek czy Mroczka. Gazeta wobec zalewu
                      chłamu winna wyszukiwac perły wśrod wieprzów panoszących się w teatrach, na
                      planach filmowych, telewizyjnych czy w dziennikarstwie i literaturze. Nie widzę
                      tej chęci szukania. Może konkurencja obudzi Gazetę z letargu i samozadowolenia?
                      Stary niedzwiedz RP mocno śpi...
                      • jan_telecki Re: Nadchodzi kultura tabloidalna. 12.05.06, 12:18
                        > Gazeta wobec zalewu
                        > chłamu winna wyszukiwac perły wśrod wieprzów panoszących się w teatrach, na
                        > planach filmowych, telewizyjnych czy w dziennikarstwie i literaturze.

--------------
                        moim zdaniem GW z tego zadania wywiązuje sie najlepiej ze wszystkich mediow
                        popularnych. zadna inna gazeta nie poswieca tyle uwagi choćby teatrowi - prosze
                        mi wskazac takową. Nawet nowa konkurencja nie próbuje sie w tym kierunku
                        wykazac. jak narazie publikacje np Dziennika swym poziomem trafiają w potrzeby
                        fanow M jak miłosc.
                        • kottus Re: Nadchodzi kultura tabloidalna. 22.05.06, 21:06
                          bardzo przypadł mi do gustu artykuł Sieradzkiego poswięcony temuż tematowi- był
                          on wydrukowany w "Dialogu" w marcu bodajże (w tytule było cos o wujach i
                          wujostwie). Przy całej mojej sympatii do "młodych" (Jarzyna Warlikowski Klata)
                          są tam jasno wyłuszczone prawidłowości postępowania takich osobistości jak
                          Pawłowski, widoczne w dłuższej obserwacji...
                          • jasiek_natolin Re: Nadchodzi kultura tabloidalna. 22.05.06, 23:39
                            Mnie też ten artykuł przypadł do gustu.Tak nawiasem mówiąc to teatralne
                            środowisko to musi być chyba niezłe bagienko...Jak to dobrze móc patrzeć na nie
                            z bardzo dalekiego oddalenia...
                        • micia-kicia Re: Nadchodzi kultura tabloidalna. 23.05.06, 01:26
                          Kiedyś gdzieś przeczytałam anegdotę sądową o adwokacie Hofmokl-Ostrowskim, który
                          broniąc mordercy, który zabił własnych rodziców, w ostatnim słowie zaapelował do
                          wysokiego sądu, aby za okoliczność łagodzącą uznał fakt, że jego klient jest
                          sierotą.
                          A teraz ubawił mnienjan_telecki, który napisał: "moim zdaniem GW z tego zadania
                          wywiązuje sie najlepiej ze wszystkich mediow popularnych. zadna inna gazeta nie
                          poswieca tyle uwagi choćby teatrowi - prosze mi wskazac takową." Oj Jasiu,
                          Jasiu, Ty to masz głowę!
                          • dedalus1 Re: Nadchodzi kultura tabloidalna. 23.05.06, 22:12
                            My mamy pancerz, zbroję na szmirę i blichtr, choć czasm i w głupocie dobrze się
                            zanurzyć żeby się wzmocnić. Świadomie. Gorzej jak ktoś rezygnuje uważając
                            tandetę za potrzebę kulturową mas, należną do spełnienia. Chyba tak rozumują
                            młodzi reżyserzy - tabloid rządzi i nie warto szukać dla niego alternatywy... a
                            ta alternatywa niszowa to czasem bywa SZTUKĄ.
                          • jan_telecki Re: Nadchodzi kultura tabloidalna. 24.05.06, 16:49
                            miciu,
                            ale co jest powodem twojego rozbawienia?
                            trudno traktowac te wypowiedz jako głos w dyskusji.
                            powiedz mi ktora gazeta codzienna zajmuje sie kulturą i teatrem w takim
                            wymiarze co wyborcza? no ktora?

'nasz dziennik'?
                    • Gość: ferro Re: Nadchodzi kultura tabloidalna. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 08:12
                      Czy dlatego ze inni nie wywoluja, mamy sie zgadzac na nieprawdziwe czesto
                      nadinterpretacje Romana Pawlowskiego? Moze jak sie sto razy nie zgodzimy,
                      powiemy, co nam sie nie podoba, czego brakuje, czego za duzo, to czlowiek
                      kulturalny, myslacy sie nad tym chociaz zastanowi...bo zmieni tak od razu
                      raczej nie...
              • Gość: l'ang. Re: Nadchodzi kultura tabloidalna. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 18:00
                chociaż od mici-kici dzieli mnie przypuszczalnie jedno w porywach do półtora
                pokolenia i w zasadzie ledwo odrosłam od ziemi, to prosiłabym o odstosunkowanie
                się od kleczewskiej, a zwłaszcza niestawianie jej obok tej tam reszty ;) Mimo,
                że moje horyzonty myślowe kształtuje raczej "młodopolskie truchło",
                Grzegorzewski i Lupa, to uważam, że dziewczyna ma talent, nie nudzi i czuje
                teatr, czego nie da się powiedzieć zwłaszcza o janku k.
                Nie każdy musi być intelektualistą, czasem ciekawe i fajne rzeczy mogą powstać
                w zupełnie innym rejestrze i kręgu odniesień, ale no cóż, kocham tarantino,
                pewnie to mnie skreśla.

A żeby nie było tak całkiem nie na temat to przecież Wakara, Mościckiego i
                Pawłowskiego wystarczy nie czytać, odkąd nie czytam nie skacze mi ciśnienie i
                żyje się jakoś lżej. Wolę didaskalia.
                (ale tak, to jest problem, jak dorosnę zostanę rozsądnym krytykiem teatralnym,
                chociaż w gruncie rzeczy bardzo bym tego nie chciała)
                • kottus Re: Nadchodzi kultura tabloidalna. 24.05.06, 21:59
                  no tak,
                  tutaj pojawiła się kwestia pokoleniowa. Jakis czas temu w Ruch Teatralny pisał o
                  przepasci pokoleniowej w krytyce: że od lat nie ma tu nowych nazwisk,
                  odróżniającego się głosu. Znane nam towarzystwo jest już do bólu przewidywalne i
                  ukształtowane na wzorcach i oczekiwaniach teatru alternatywnego.
                  I to jest racja - tylko ze sytuacja nie wynika z braku talentow. Jest bardziej
                  złożona i dłuższa historia. W mass-mediach wystarczaja starzy (młodzi za starymi
                  tylko powtarzają), a w młodszych mediach niszowych teatr jest w zasadzie
                  niepotrzebny (signum temporis: nie ma np. takiego RASTRA teatralnego). Jest w
                  paru wiekszych miastach moda na teatr, co nie znaczy ze jest on istotny w całym
                  obrazie młodej kultury. Niestety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka