Dodaj do ulubionych

Telewizja w Vectra (dawny SPRAY)

22.09.09, 21:16
Witam,
czy ktoś z szanownych forumowiczów ma podobne doświadczenia do moich? Otóż w związku z przejęciem Spray'a przez Vectrę dałem się skusic na przepisanie umowy i na nowy - bogatszy pakiet abonencki, który był jedynie 20 zł droższy od tego, który miałem w Spray (jest 140 kanałów cyfrowych, w tym kilkanaście HD, szybki internet). Po instalacji nowego dekodera nie mogłem długo rozstrzygnąć, czy mój wzrok się pogorszył znacząco, czy po prostu zamieniłem siekierkę na kijek. Skłaniam się jednak ku temu drugiemu ... W Spray (na dekoderze Humax) zwykłe kanały cyfrowe miały klarowny i ostry wygląd - na prawdę z pewnej odległości niewiele różniły się wręcz od HD (nie wszystkie rzecz jasna). Kanały HD natomiast były tak śliczne, że nie można było oderwać od nich wzroku. Teraz na zwykłych kanałach cyfrowych (na Vectra 5800 C) mam obraz jak na Youtube! Kanały HD sprawiają wrażenie nędznej jakości dixix'a. Nawet logo kanałów mają rozmyte czcionki, co w Spray'u było nie do pomyślenia. Na programach HD (np, TVN, który w Spray'u wyglądał jak żyleta) np. twarze postaci na drugim planie wyglądają jak zlepek prostokątów. Nie mówiąc już o światłach na czarnym tle ... wyglądają one jak w palecie 256 barw na jakimśstarym PC. W Spray'u mogłem gazety na biurkach bohaterów seriali czytać. Tutaj mogę co najwyżej zobaczyć te gazety. Krótko mówiąc jestem mocno zawiedziony. Co mi z tego, że mają rzeczywiście bogatąofertę, skoro moje ulubione kanały ze swoją pixelozą mnie normalnie odrzucają na milę. Dodam, że dekoder jest ustawiony na 1080i. TV to Samsung 1080i. Miał ktoś z Was podobne wrażenia po przejściu ze Spray'a do Vectry?
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) 22.09.09, 22:07
      Więcej kanałów i innych bajerów = węższe pasmo.
      Setki utworów w mp3 na jednej płycie, to też nie pełnowartościowa muzyka. Cudów
      nie ma.
    • tommen Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) 23.09.09, 16:46
      Kiedyś podobny problem był z dekoderem HD Aster ale po aktualizacji softu przed
      wprowadzeniem przez nich usługi VoD odbiór cyfrowy SD i HD znacząco się
      poprawił. Teraz z SD jestem naprawdę zadowolony bo wcześniej nie było w zasadzie
      różnicy pomiędzy cyfrą a analogiem. Może więc to kwestia oprogramowania.
      • Gość: Plati Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) IP: *.aster.pl 25.09.09, 16:41
        Opisany problem z obrazem wygląda mi na problem sprzętowy, raczej nie jest to
        wina oprogramowania dekodera. Na pewno przepustowość sieci jest wystarczająca,
        przecież wiele osób ma kablówkę u różnych operatorów i cyfrowa tv przy dobrym
        połączeniu i telewizorze, wygląda bardzo dobrze.
    • dagier Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) 25.09.09, 20:36
      Witam,
      trochę się wyjaśniło. Otóż w poniedziałek zamówiłem serwis techniczny z Vectry. Miałem czekać na kontakt od nich najwyżej 16 godzin. Przyjechali dziś... Twierdzą, że problemem jest brak w tv systemu zabezpieczeń przed kopiowaniem (Copy Protection), dlatego dekoder przesyła sygnał o zubożonej jakości. Wszystko ok, ale do diabła czy każdy tv ma CP???? Dlaczego nie ma o tym mowy podczas kontaktu handlowego??? Dlaczego w dziale technicznym Vectry uparcie twierdzą, że można to obejść, podczas gdy jak się okazuje w praktyce właśnie nie można. Szlag mnie dziś na nich trafił. Pewnie w poniedziałek rozwiążę z nimi umowę, chociaż byłem wieloletnim abonentem Spraya - właściwie od początków ich ekspansji w Warszawie.
      Dzięki za porady.
      • dagier Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) 25.09.09, 20:40
        I jeszcze jedan smaczek,
        otóż panowie nie owijając w bawełnę stwierdzili, że - cytuję... "Takich przypadków jak u Pana jest całe mnóstwo. Na szkoleniu mówią nam, że albo klient łyknie tą jakość, albo najwyżej rozwiąże umowę ...". Fantastyczna strategia marketingowa nie ma co. Po prostu ręce opadają. I tak postępuje firma, która chce sięrozwijać na rynku warszawskim, który przecież jest sporo wart.
        Pozdrawiam
    • Gość: arabas Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.09, 20:41
      Próbowałeś różnych ustawień dekodera? Czy sprawdzałeś połączenia na kablach ?
      • dagier Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) 25.09.09, 20:46
        Tak,
        przetestowałem chyba wszystkie możliwe konfiguracje. Już mi nic nie przychodzi do głowy.
        • Gość: Plati Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) IP: *.aster.pl 26.09.09, 12:23
          Z tymi zabezpieczeniami przed kopiowaniem to nie masz racji, ten sam problem
          dotyczy dekoderów telewizji "n" jak i dekoderów Vectry HD. Zapewne masz
          podłączone kablem HDMI, polecam zmianę na komponent, na którym możesz uzyskać
          lepszy obraz w tym wypadku, oraz skorzystać z wszystkich dostępnych
          rozdzielczości. Dodatkowo prawidłowe ustawienie dekodera i po kłopocie.
          • jan-w Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) 26.09.09, 14:40
            Czyli jest gniazdo HDMI, ale połączenie z TV tą najnowocześniejszą metodą
            (cyfrową) nie działa? Gratuluję profesjonalizmu ;-)
          • dorsai68 Jak nie ma racji, skoro ma rację 26.09.09, 15:49
            HDCP działa właśnie na urządzeniach połączonych przewodami HDMI.
            Technologia HDCP wprowadzona została z pewnym opóźnieniem w stosunku do istniejących już złącz dla sygnałów cyfrowych, powoduje to brak kompatybilności niektórych urządzeń. Jeśli urządzenie będące źródłem sygnału HDTV, (np. komputer, HD-DVD, Blu-ray lub tuner HD) z aktywnym systemem HDCP zostaną podłączone do telewizora lub monitora bez tego systemu to ekran przełączy się on na najniższą rozdzielczość lub pozostanie całkowicie czarny. Jeśli jest sytuacja odwrotna, odbiornik ma HDCP, a nie ma go urządzenie wysyłające sygnał odbiór jest całkowicie niemożliwy.
            • Gość: ITguy Re: Jak nie ma racji, skoro ma rację IP: *.acn.waw.pl 27.09.09, 18:34
              I w obu przypadkach pozostaje tylko wymiana odbiornika, bo watpie by w ofercie
              danego operatora byly rozne typy urzadzen nadajace sygnal, A jesli beda to
              musisz i tak zadzwonic do dzialu technicznego BoK'u i sie wypytywac, i jest
              wtedy szansa na bezplatna wymiane i naprawed problemu.

A ogolnie to i tak trzeba dac szanse nowym(dla nas warszawiakow) operatorom, bo
              male wpadki sie zdazaja wszystkim wiec az tak bym sie tego nie czepial.
              • jan-w Re: Jak nie ma racji, skoro ma rację 27.09.09, 18:46
                > A ogolnie to i tak trzeba dac szanse nowym(dla nas warszawiakow) operatorom,
                Ale na czyj koszt? My mamy płacić za ich partactwo, aby dać im szansę?
                • dorsai68 Partactwo, jak partactwo. 27.09.09, 23:25
                  Firma weszła na warszawski rynek niedawno, więc weszła z nowym sprzętem.
                  Tak na prawdę, to nie ich wina, że dystrybutorzy TVK/TVSat ocknęli się dopiero po upowszechnieniu odbiorników pozwalających na oglądanie/słuchanie programów w wysokiej rozdzielczości, że taki przekaz pozwala na ich bezstratne kopiowanie i dopiero w panice wprowadzili system zabezpieczający przed takim kopiowaniem. Każde produkowane dziś urządzenie musi obsługiwać HDCP, by otrzymać logo "HD Ready".

W praktyce, zamontowanie procesora z HDCP w urządzeniu ma je "zmusić" do nagrywania obrazu maksymalnie z jakością DVD, a dźwięku z jakością DAT. Czyli ma ochronić dystrybutorów przed stratami wynikającymi z "bezprawnego" robienia kopii np. filmów przez odbiorców.
                  • Gość: ben Re: Partactwo, jak partactwo. IP: 217.17.40.* 01.01.10, 21:05
                    hmm,z tym HDCP to jest dziwna sprawa. Mam Panosonica HDReady, i jak czasami
                    zalaczam tuner HD i TV w odwrotnej kolejności, tak że najpierw TV a potem tuner
                    HD, oczywiscie wszystko połaczone kabelkiem HDMI, to dostaje komunikat o
                    niezgodności z HDCP związanej z tym iż TV go nie ma, lub w innym standardzie
                    itp....)nie udało mi się tego przeczytać dokładnie - szybko znika). Ogólnie
                    jednak kanały HD np. discovery wydają się być w jakości bardzo dobrej w
                    porównaniu do tych nie HD. Nawet TVN HD jest w bardzo dobrej jakości,
                    szczególnie w nowych programach lub na żywo, dlatego zastanawia mnie to o czym
                    piszecie, jakieś pixele , zła jakość HD?, dziwna sprawa.
                    Sprawa kolejna to wprowadzanie zmian do list EPG. denerwujące jest to że w
                    zestawieniu programów TV pojawiły się kanały radiowe od 1 do bodaj 15, a dopiero
                    potem od 100 programy TV, Oczywiście jest osobno lista kanałów radiowych, więc
                    po co dołożyli to do TV? (wiem można stworzyć własne listy programów, ale często
                    zmianiają się i naciśniecie powiedzmy 8 włacza zamiast zaprogramowane listy TV
                    powiedzmy TVN radio maryja :( tragedia. Ogólnie jestem zadowolony, być może
                    dlatego iz nie mam TV fullHD nie widzę tej mizernej jakości o której piszecie.
      • Gość: stick Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) IP: *.chello.pl 07.04.10, 23:41
        fcuk!

jakim 3eba byc ignorantem, zeby sie pytac czy

"sprawdzałeś połączenia na kablach ?"

albo tego nie zobic heh
    • Gość: kmn Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 20:00
      U mnie chyba właśnie o to chodziło, w tym przypadku problem dotyczył cyfry +. Po
      podłączeniu z LE40B750 obraz był niewyraźny, nieraz jakby za mgłą (nie wiem jak
      to nazwać, takie rozmycie). Dekoder był nowy, po pojawieniu się problemów był
      sprawdzany przez monterów. Kilkanaście razy zmieniałem ustawienia tv-była lekka
      poprawa ale i tak dobrych efektów nie dało. Kolega elektronik zamienił mi
      niedawno kabel łączący dekoder z tv z HDMI na component, po czym jakość obrazu
      zdecydowanie się poprawiła. Niby prosta sprawa, a na to nie wpadłem, z tego
      wynika, że jednak trzeba pamiętać o dobrym kablu. Może tak też jest w twoim
      przypadku.
      • jan-w Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) 26.09.09, 20:48
        Z tego co napisał Dorsai68, wynika że to nie jest kwestia jakości kabla, ale
        niezgodności urządzeń.
        • virginia06 Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) 27.09.09, 08:28
          Też mam Vectrę,(tv i internet),płacę 140,-zł,namawiaja mnie na
          promocję,czyli większy pakiet tv,ma być wtedy taniej?
          • Gość: ITguy Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) IP: *.acn.waw.pl 27.09.09, 18:28
            skoro cie namawiaja i muwia ze bedzie taniej to popros o mailowe przeslanie
            umowy, i sprawdz ja, a potem ew, przeslij im podpisana. A tak ogolnie to
            poprostu pewnie dadza Ci aktualna promocyjna cene, weic raczej bedzie taniej.
        • Gość: Plati Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) IP: *.aster.pl 28.09.09, 13:57
          Dorsai68 bardzo ładnie wyjaśnił w czym tkwi problem, owszem nie jest to związane z jakością kabla a ze zgodnością między urządzeniami. Nie tylko dekodery Vectry mają z tym problem, ale jest przecież rozwiązanie. W zestawie z dekoderem dostajesz o ile się nie mylę kabel EURO, zamiast kupować HDMI można wybrać komponent i wtedy nie będzie problemów ze zgodnością. Jakość obrazu powinna być równie dobra-cytat z FAQ forum hdtv na temat połączeń HDTV:
          "Component (inaczej zwany Y, Pb, Pr lub Y, Cb, Cr lub komponent) - najwyższy standard analogowy, za pomocą tego standardu możliwe jest przesyłanie sygnału HD we wszystkich specyfikacjach. (3 chinche: czerwony, zielony niebieski)"
          • jan-w Czy klienci są ostrzegani że port HDMI nie działa? 28.09.09, 15:50
            Czy potencjalni klienci vectry są ostrzegani że port HDMI (cyfrowy) nie działa i
            muszą ograniczyć się do analogowego i czy mogą w związku z tym rozwiązać umowę
            otrzymując pełny zwrot wszystkich kosztów? Z lektury wypowiedzi na forach
            internetowych wynika że jest dokładnie odwrotnie. Świadome dostarczanie
            niedziałającego sprzętu to oszustwo.
            • Gość: Plati A skąd ja to mam wiedzieć? IP: *.aster.pl 29.09.09, 13:52
              Staram się pomóc autorowi, a nie rozpatrywać warunki umowy, której na oczy nie widziałem. Port HDMI działa, przecież już zostało wyjaśnione, że chodzi o zgodność między urządzeniami przy takim podłączeniu. Jakbyś miał tv obsługujący HDCP to nie powinno być problemów, a wiadomo że nie każdy taki ma. To samo jest z dekoderami telewizji N czy cyfry+. Jeśli w innych wypadkach pomaga podłączenie komponentem to o co tyle hałasu?
              • jan-w Re: A skąd ja to mam wiedzieć? 29.09.09, 14:07
                Nie. Zostało wyjaśnione że portem HDMI nie można podłączyć odbiornika do TV tak
                aby nie obniżyć jakości obrazu. Czyli inaczej mówiąc - nie działa.
                Każdy TV posiadający gniazdo HDMI obsługuje HDCP. Chyba że istnieją TV ze
                złączem HDMI nie mające loga "HD Ready" albo "Full HD".
                Znasz takie sprzedawane w Polsce? Ja nie.
    • dagier Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) 29.09.09, 14:31
      Hej,
      kupiłem i podłączyłem kabel - komponent. Bida z nędzą. Obraz nieznacznie nabrał
      bardziej wyrazistych barw, natomiast jest tak samo nieostry jak był... Nawet jak
      ustawię rozdielczość na 1080i na komponencie to o HD mogę sobie zapomnieć.
      Większość kanałów wygląda jak wielki, nie najlepszej jakości jpg - rozciągnięty
      po bokach. Zgodziłem się więc na ofertę droższą ze względu na 11 kanałów w HD, a
      nie mam teraz ani jednego. Przedtem miałem 3, czyli o 3 więcej. Będąc wczoraj w
      Saturnie w dziale RTV, zapytałem sprzedawcę, który z tv ma obsługę HDCP, to
      spojrzał na mnie jak na ufoludka i wybąkał, że przecież każdy z nich odtworzy
      HD. Do diabła z tym permanentnym naciąganiem. Czy do diabła musi być tak, że jak
      zawieram umowę np. w banku to muszę wykazać się ponadprzeciętną wiedzą
      prawniczą, a żeby podłączyć sobie kablówkę muszę być fachowcem z elektroniki i
      znać niuanse związane z przesyłem danych???? To chore...
      • dagier Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) 14.10.09, 09:57
        Hej,
        u Was też na komponencie jest tak mizernie jak u mnie? Widzę, że Vectra się
        reklamuje bardzo intensywnie. Dodam jeszcze jedną informację o nich. Otóż w tej
        fantastycznej ofercie, na którą udało im się mnie naciągnąć miał być internet 16
        MB/s. Czekałem na uruchomienie usługi jakieś 3 tygodnie, po czym wreszcie
        zadzwoniłem. Okazało się, że właśnie majązamiar poporawić ze mną umowę ponieważ
        jednak 16 MB nie da się osiągnąć na łączach, które są w mojej lokalizacji!???
        (Skorosze). Proponują mi więc 8 MB, ale sugerują żeby nie zmieniać umowy, bo
        gdybym rozbił na części tą skumulowaną ofertę, to bym płacił więcej. To się
        nazywa metoda drobnych kroczków i stopy w drzwiach. Najpierw z hd mi się zrobił
        obraz jakby go ktoś kredkami świcowymi rysował, a później z 16 MB zrobiło mi się
        nagle 8. Jestem zadowolony!
    • Gość: dagier A internet? IP: 77.222.254.* 22.10.09, 20:58
      Internet też nędza. To już jest przegięcie. Czy możliwe jest, że 8
      MB w Vectrze jest wolniejsze niż 4 MB w Spray'u? U mnie tak to
      właśnie wygląda. Gdy sprawdzam łącze licznikiem prędkości pokazuje
      mi około 3 MB, na dodatek gdy zaciągam jakiś plik nie mogę
      jednocześnie przeglądać stron, bo sie kompletnie nie chcą otwierać.
      W Spray'u na 4 MB przy zaciągniętym pliku strony wprost fruwały!
      Dosłownie raz mi pokazało około 7 MB - ale trwało to chwilkę,
      później juz tylko 2,5-3 i tylko tyle. W technicznym Vectry
      potwierdzają, że mam odblokowane 8MB, więc powinno być ok. Pewnie to
      jest właśnie to OK. Żal. Po prostu żal.
      Pzdr.
      • jan-w Re: A internet? 22.10.09, 21:26
        Zapewne masz 8 MB od Vectry do siebie. Czyli zgodnie z umową ;-) A dalej, oni
        już mają zapewne zbyt słabe łącza dla pomieszczenia transmisji wszystkich swoich
        klientów. Dlatego nie ma sensu się epatować się reklamami różnych operatorów
        jakie wspaniałe prędkości gwarantują.
        • Gość: dagier Re: A internet ? IP: *.urzadochota.waw.pl 23.10.09, 10:31
          Pewnie masz rację,
          właśnie tak to wygląda. Mam wrażenie, że "pasmo jest bardzo wąskie". nie da się
          obsługiwać kilku stron jedncześnie lub stron i aplikacji podłączonych do netu.
          Muli się to niemiłosiernie. Transfery, które na 4 MB w Spray'u dochodziły mi do
          460 kb/s (pojedyńczo a grubo ponad setkę każdy w grupie) teraz idą 30 kb/s,
          czasami rozwiną się lekko ponad setkę. Istny koszmar. Mam do siebie wielki żal,
          że jak małe dziecko dałem się zwieść tym marketingowym sztuczkom. W Spray'u
          miałem kilka ulubionych kanałów w prawdziwym HD, które oglądałem z przyjemnością
          i szybkie "szerokie" 4 MB, teraz mam 140 pikselowanych i rozmytych kanałów, na
          które nie mam ochoty patrzeć i mulaste 8MB, które w porywach dochodzi do 3.
          Sorry, że wam zawracam gitarę tym ględzeniem, ale uważam, że warto żeby
          niektózy zainteresowani zmianą operatora zastanowili się dwa razy zanim zostaną
          uszczęśliwieni tak jak ja.
          • Gość: as Re: A internet ? IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.09, 22:46
            Heh, sytuacja taka jak miałem w Aster, tam też podawane transfery są kompletnie
            od czapy w stosunku do faktycznych.
            • Gość: Lysy Re: A internet ? IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.04.10, 23:34
              W nawiązaniu do Internetu z Vectry,
              Posiadam 8Mbps/1Mbps.
              Podpisując umowę miałem już doświadczenie z Aster.
              Cholerne zdzierusy z Aster dawali jednak lepszy Internet w porównaniu z Vectra.
              W godzinach wczesnonocnych ok 21-22. prędkość dramatycznie spada.
              wyciągam ledwie 1Mbps/0.5Mbps.
              Żenada.
              Otwieram kolejne zgłoszenia, poprawa na kilka dni następuje, poźniej sytuacja
              się powtarza.
              Używam tego łącza ok 2 miesięcy, ale nie polecam.
              Na dodatek do testów łącza, nakazują używać własnego testera, który nie znajduje
              się za gateway-em dostępowym do Internetu,
              tak więc testy dokonane za pomocą niezależnych narzędzi sa o wiele gorsze :/
              Makabra
    • Gość: Zenek Re: Telewizja w Vectra - namiar na handlowca IP: *.centertel.pl 02.12.09, 10:48
      witam,
      posiadacie jakieś namiary na handlowców Vectry w stolicy?
      Chcę kupić ich usługi. U handlowca podobno jest dobra oferta i monter szybciej
      przyjedzie.
      Dzieki
      Z.
      • jan-w Re: Telewizja w Vectra - namiar na handlowca 08.12.09, 17:03
        Gość portalu: Zenek napisał(a):

> witam,
        > posiadacie jakieś namiary na handlowców Vectry w stolicy?
        > Chcę kupić ich usługi

Co chcesz kupić? Usługi handlowców? A co sprzedajesz?
        • Gość: Artur Re: Telewizja w Vectra - namiar na handlowca IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.12.11, 14:47
          Uprzejmie informuję klientów Aster że do 28 grudnia 2011 mogą zerwać umowy na wszystkie usługi. Przysługuje tutaj 7 dniowy okres wypowiedzenia. Klienci mogą to zrobić osobiście lub jeśli mają na budynku dostępne usługi Vectry zaprosić handlowca, który podpisze umowę na własne usługi i zrobi to za nich. Dodatkowo podpisując umowę z Vectrą uzyskają dodatkowe miesiące za złotówkę.

Artur Przedstawiciel Handlowy Vectra 722 227 221
    • Gość: byly Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) IP: *.aster.pl 08.12.09, 14:54
      właśnie zmieniłem vectre na aster i jest o niebo lepiej
      a dział techniczny w vectra miał mnie głęboko w d**pie
      • Gość: tomo Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) IP: *.aster.pl 08.12.09, 21:16
        zamieniłeś dżumę na cholerę - jestem w aster tylko dlaczego,że mają monopol na
        mój blok
        • komarzysko Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) 10.12.09, 19:22
          Gość portalu: tomo napisał(a):

> zamieniłeś dżumę na cholerę - jestem w aster tylko dlaczego,że mają monopol na
          > mój blok
          Żadna firma nie ma monopolu na żaden blok ,możesz skorzystać z TP ,Sferii
          ,operatorów komórkowych,radiolinii lub platform cyfrowych. Obrażasz firmę ,
          która jako jedyna wyłożyła dużo kasy na podłączenie twojego budynku do sieci,
          choć inni operatorzy mają twój budynek gdzieś. Skoro korzystasz z Aster , to
          znaczy że wymienieni wyżej operatorzy mają gorszą ofertę , a ty masz ten komfort
          że nie jesteś na nich skazany.
    • mooj Vectra (dawny SPRAY) 08.12.09, 15:23
      oj to kolejki w BOK mogą być spore, a muszę pojechać oddać sprzęt SPRAYowski po
      tym jak zmieniłem na konkurencję

Rozważając czy zostać w Spray-Vectra nie doszedłem dużo dalej niż rozmowa
      telefoniczna z BOK - porażka totalna, wizyta w Sprayu dużo konkretniejsza, na
      tyle, że przynajmniej wiedziałem co mnie nie skusiło.

Vectra vs wcześniej Spray - drożej, gorsza obsługa telefoniczna i umowa na czas
      oznaczony (poprzednio - brak łańcucha)
      Przyzwyczajenie Vectry do konstruowania oferty może wynika z tego, że dotychczas
      w większości przypadków klient wyboru większego nie miał?

Szkoda bo Spray nie był zły...zobaczymy jak w UPC jest..w rezerwie jest jeszcze
      lokalny operator (niestety nie mogłem przenieść do niego numeru telefonu a
      oferta i opinie dobre), Aster...może Multimedia dotrą?

Wejście Vectry do Warszawy moim zdaniem sytuacji klientów na razie nie
      polepszyło a wręcz pogorszyło. Nie zwiększyło oferty (wypadł jeden doszedł
      jeden), nie obniżyło cen, nie polepszyło jakości.

pozdrawiam serdecznie
      • komarzysko Re: Vectra (dawny SPRAY) 10.12.09, 19:38
        Witam wszystkich mieszkańców budynków z Vectrą ! Mam możliwość podpisania
        ograniczonej ilości umów z osobami chcącymi przejść do Aster na super
        promocyjnych warunkach (ceny prawie połowę tańsze niż na stronie internetowej)
        Kontakt komarzysko@gazeta.pl
        Przedstawiciel Aster
      • Gość: Krasy Re: Vectra (dawny SPRAY) IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.11.10, 14:45
        powiem tak-ta sieć to jeden wielki syf!!!
        podpisaliśmy umowę, miało być pięknie, internet działa 2-3 dni w tygodniu. po zgłaszaniu "usterek" czas oczekiwania na int. wydłuża się nawet do 4 dni, a ostatecznie i tak zawęża się do przyjazdu technika, pogrzebania w skrzynce na klatce schodowej, co zajmuje mu z reguły 5 sekund. awarie więc są stałym elementem tej sieci.
        ponadto podobno można zrywać umowę z jednomiesięcznym wypowiedzeniem- w praktyce w naszym przypadku okazało się że to bzdura bo vectra miała jakiś aneks do umowy, o którym my nie wiedzieliśmy podczas zawierania jej, i mimo zapewnień przedstawiciela umowa obecnie obowiązuje 2 lata. za zerwanie musimy ponieść koszt 20000 zł.
        Tak więc nie dajcie się oszukać-to jedna wielka ściema.
        My nie chcemy już mieć z nimi wspólnego
    • Gość: sas Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) IP: *.urzadochota.waw.pl 17.12.09, 13:57
      Cześć,
      coś sie poprawiło u Was? U mnie ostatnio bez przerwy zmienia się lista kanałów.
      Już właściwie nie wiem co mam, bo co nie odpalę dekodera to jest info o jakichś
      zmianach. Rozdzelczość - pikseloza.
    • qqrykk Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) 16.01.10, 17:10
      Kilka uwag ogólnych ode mnie na temat Vectry:

Więc ogólnie jestem abonentem Vectry od ok. 2,5 miesiąca. W tym czasie miałem 5
      awarii. Nikt nic nie wie, cały czas jestem przesyłany do innego "dedykowanego
      konsultanta". Do tej port wszystko jakoś łatali, ale dla mnie, pracującego
      online nawet pół dnia bez netu to mała katastrofa odbijająca się na mojej
      kieszeni i rzetelności świadczonych przeze mnie usług.

Dzisiaj doszło do tego, że w czasie omawiania mojego pakietu - konsultant
      wprowadził mnie w błąd. Bardzo wyraźnie zaznaczyłem, że potrzebuję podłączenia
      3-4 komputerów (obojętnie czy przewodowo czy nie). Dzisiaj w momencie prób
      podłączenia trzeciego - okazało się, że mój modem jest skonfigurowany na 2, a za
      kolejne IP muszę płacić. Niby pierdoła, bo to jakieś 5 złotych miesięcznie, i
      nie w tym rzecz zupełnie, ale w tym, że muszę udać się do salonu i podpisać
      dodatkową umowę. Dla mnie to po prostu wprowadzenie w błąd.

Ostatnio (czyli jakiś tydzień temu, to nie żart, co chwila wychodzi "coś") -
      straciłem ok. 70 minut na telefonie, żeby w końcu dostac się do osoby, która
      jest mi w stanie pomóc. Szkoda, że musiałem dzwonić do zarządu firmy (telefon
      znajdzcie sobie w necie jeszcze przed podpisaniem umowy, bo się przyda -
      wystarczy ichniejszy KRS znaleźć, to spółka z o.o.). Ostatnio pierdoła była
      równie wielka: podając mi klucz ktoś zrobił błąd, nikt na infolinii
      "technicznej" (nie bez powodu w cudzysłowiu) nie wpadł na pomysł, żeby go
      zmienić, co rozwiązywałoby problem. Czekałem 2 dni od zgłoszenia na pojawienie
      się pana, który ogólnie wyśmiał infolinię, i jednym telefonem poprosił o zmianę
      klucza. Problem do rozwiązania w 5 minut.

W ciągu ostatnich lat to mój trzeci dostawca netu ze względu na przeprowadzki.
      Wierzcie mi, w mojej ocenie Aster na 4+, TPSA na 3+, Vectra na 1+ (plus za TVHD,
      właściwie bez zarzutu, nie licząc licznych przerw po kilka minut gdzie nagle nie
      ma jakiegoś programu albo głosu, ale to naprawdę pierdoła do której czepiać się
      nie można).

Niestety nie opłaca mi się zerwać umowy (bo koszty za duże), ale za 9 i pół
      miesiąca "przesiadam" się na cokolwiek innego. A w ramach protestu NIE dokupię
      za 5 złotych dodatkowego IP tylko zakupię net mobilny u operatora komórkowego -
      jestem w trakcie sprawdzania ofert (dobre rady mile widziane). Na taki "głupawy"
      (na zasadzie na złość babci odmrożę sobie uszy) protest mnie stać. Nie chcę mieć
      absolutnie nic do czynienia z "przedstawicielami" Vectry, ani telefonicznie ani,
      tym bardziej, osobiście.

Tyle w ramach ostudzenia zapałów tych, którzy jeszcze nie podpisali umowy. A
      tym, którzy umowę już mają - życzę braku kontaktów z "call center" i szybjiego
      netu :]

Qqrykk
    • zawsze.piootras Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) 02.02.10, 21:30
      dagier i jak zakończyły się twoje problemy? ja mam dokładnie tą
      sama sytuację i nie wiem co zrobić? technicy byli u mnie już dwa
      razy? i nie wiele to dało a na dotake przycinają się u mnie kanały
      HD. pozdr Piotrek
      • dagier Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) 03.02.10, 22:29
        Cześć,
        niestety zmieniło się na gorsze. Najbardziej wkurza mnie fakt, że uległem. Tak dawno nie widziałem dobrej jakościowo telewizji i prawdziwego HD, że zwyczajnie zapomniałem jak to wyglądało! Nie pamiętam też już szybkiego netu. To powoduje, ze moja chęć "walki" z tym operatorem osłabła. Zwyczajnie przestałem oglądać moje ulubione kanały... Pikseloza jest obezwładniająca. HD wygląda tak jak wyglądało, czyli --
        • zawsze.piootras Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) 05.02.10, 23:10
          hej :)
          Wielkie dzięki za info, niestety znalazłem twój post już po
          podpisaniu umowy i już po dziesięciu dniach w których mógłbym tą
          umowę rozwiązać be problemów. Od pierwszego dnia była kicha..
          kanały "HD" się pikslowała co chwila, brak synchronizacji obrazu z
          dźwiękiem... obiecali, że naprawią ze kwestia mocy sygnału.
          Przyszedł Pan poprawił... sygnał 56, ostrość, kolor nadal do d... po
          hdmi strasznie jasno (nie miałem nigdy problemu z podłączeniem przez
          HDMI ani DVD ani kompa ani PS)a poprawa mocy sygnału miała rozwiązać
          wszystkie opisane wyżej problemy. Nadal mam problem z pikslowaniem.
          może nie tak często jak wcześniej ale jednak około 10 razy na jeden
          film... przy drugiej wizycie i drugim dekoderze PRV jest dokładnie
          tak samo! technicy stwierdzają że to kwestia mojego TV (masakra) i
          mówią że jakbym miał zwykły CRT to by było super a tak do jest jak
          jest... mają przyjść jeszcze raz pożyczyłem inny tv i też wszystko
          wygląda tak jak wygląda wiec to nie mój tv (choć mnie nie trzeba
          było przekonywać)... co do netu ... to jest na razie nienajgorzej..
          mam vip+16MB, te 16MB.... no cóż na speed teście raz było 15,5MB ale
          średnio jest około 11-12MB, wiec nie narzekam, ale tv koszmar,
          dekoder podłączony po componecie (lepsze kontrasty i może nie jest
          aż tak rozmyty obraz, ale nie wiem czy tak jest czy tylko bym chciał
          żeby tak było).. i czekam.. w poniedziałek zadzwonie do technika.
          zobaczymy co powiedzą. tak wygląłda moj pierwszy miesiąc z Vectrą
          która daje więcej hehehe
          Dam znać jak zakończy się ta sprawa... pewnie też dam sobie spokój..
          i przestane oglądać Tv :)
          Pozdrawiam
          Piotrek
          • dagier Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) 08.02.10, 18:33
            Dziś wszystko padło. Nie ma telewizji. Pomoc techniczna nie odpowiada. Po południu pojawiło się kilka podstawowych kanałów. Reszta nie działa. Niczego się nie można dowiedzieć. Jest tylko jakiś automatyczny komunikat głosowy o awarii- na infolinii.
            Dziadostwo.
            • zawsze.piootras Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) 10.02.10, 12:58
              nie bylo mnie w domu wiec nie wiem czy u mnie działało... powiem
              szczerze ze chyba sie poddam... kolejny kontakt z tehchnikiem trochę
              mnie rozbroił... oni nic nie mogą, kogo innego jest sieć (spray) a
              kto inny jest dostawcą usług (vectra) chyba nie mają dobrego
              przepływu informacji między sobą o problemach, o dekoderach o
              niczym.. takie mam wnioski :(. ide wymienić dekoder PRV na zwykly HD
              (może tam jest inny soft i bedzie lepiej, bo technicy przynosili tez
              PRV) nie dopłace im tyle kasy za aktywację, szkoda kasy! pozdr
              • kasiora Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) 13.02.10, 23:48
                strata kasy
                • komarzysko Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) 07.04.10, 22:49
                  Mam możliwość podpisać w budynkach z Vectrą ograniczoną ilość umów na super
                  promocyjnych warunkach na internet , telewizję i telefon Aster. Ceny niższe
                  około połowę od tych na stronie internetowej.
                  Przedstawiciel Aster
                  komarzysko@gazeta.pl
                  • Gość: MDzięciołowski Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.04.10, 21:09
                    Proponuję trzymać się do Vectra z daleka. Jest to chyba najbardziej złośliwa firma z jaką miałem do czynienia. Od 3 tygodni proszę, aby uwolnili moje kable ze swoich skrzynek (kable są własnością wspólnoty nie operatora), niestety doczekałem się tylko, że pracownik tej #$@#$ firmy rozłączył fizycznie w skrzynce, ale nie pofatygował się aby te kable wyjąć. Sprawa trafiła obecnie do UKE, UOKiK oraz Forum Konsumenta. Pracownicy niekompetentni, a kierowników brak, pewnie dlatego taka #$@$#% organizacja.
                    • Gość: gfx Vectra - ta firma ma klientów w d... IP: 193.201.36.* 19.07.11, 12:28
                      Obsługa Klienta w Vectra to dramat. Od 2 tygodni nie potrafią przenieść mi usługi pod nowy adres, olewają moje zgłoszenia, mimo, że wydzwaniam tam chyba codziennie. Co więcej - ja za cały ten czas płacę faktury a nie mam ani TV ani internetu ani telefonu. Dramat. Trzymajcie się z daleka od Vectry - ani w BOK ani w biurze w Warszawie nikt za nic nie odpowiada, nie można nic załatwić, nawet nie można porozmawiać z kierownikiem!
                      Kobieta, która mnie obsługiwała w końcu wyłączyła komputer i się przesiadła, bo uznała, że marnuję jej czas!
                      Pamiętajcie - w Vectrze nie ma klientów, są tylko petenci.
                      • Gość: kasiunia Re: Vectra - ta firma ma klientów w d... IP: 178.73.49.* 20.07.11, 21:28
                        Potwierdzam - obsługa techniczna Vectra to jakiś dramat.
                        po negatywnych opiniach o ich internecie postanowiłam przenieść do nich tylko tv i stacjonara, a internet zostawić w Asterze. fakt, vectra ma niezłą ofertę cenową i dużo bogatszą ofertę kanałów, ale gdybym wiedziała, jak to wszystko będzie wyglądało, nigdy bym sie na to nie zdecydowała.
                        Montaż trwał ponad 2 miesiące, przychodziły do mnie kolejne ekipy monterów, twierdząc, że montażu nie da się u mnie zrobić. a bo spółdzielnia ma mi dać zgodę na poprowadzenie drugiego kabla (kablem podtynkowym idzie aster), a to nie mozna pociągnąc kabla z garazu bo nie ma peszla i najpierw trzeba sprowadzić tam ciężki sprzet i wykuć dziurę w suficie, a to oni nie mają narzędzi, bo przecież narzędzia powinnam dać im ja! absurd totalny. koniec konców montazu dokonał przedstawiciel handlowy, który podpisał ze mną umowę, okazało się, że nie było żadnych problemów, ale wszystko to trwało tyle czasu i kosztowało mnie tyle nerwów, że mało mnie szlag nie trafił. Dlatego wszystkim, którzy zdecydują się na ich usługi, radzę najpierw przymusić do wydania oświadczenia, że w danym lokalu montaż jest możliwy. Inaczej bedziecie przechodzić takie korowody jak ja
                      • Gość: gość Re: Vectra - ta firma ma klientów w d... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.11, 14:39
                        Od sierpnia br. jestem nowym klientem Vectry na Ursynowie, przez pierwszy tydzień sierpnia wszystko działało prawidłowo.
                        Nagle od rana 8 sierpnia br. internet oraz telefon przestał działać.
                        Zgłosiłem awarię oraz reklamację tego dnia na infolinię.
                        Niestety przez kolejne dni nikt się ze mną nie kontaktował a usterka nadal trwała.
                        Ponownie zgłosiłem sprawę oraz kolejną reklamację 11 sierpnia, zgłoszenie znów przyjął ten sam pan z infolinii. Dopiero po rozmowie z przełożonym tego pana oraz konsultantem z którym podpisałem umowę dopiero po 5 dniach usterka została usunięta.

W wyniku awarii przez 5 dni byłem odcięty od świata a miałem otrzymać w tym czasie z zagranicy bardzo ważny telefon. Nie miałem kontaktu z rodziną, która mieszka zagranicą.
                        Cała ta sytuacja była bardzo denerwująca i czułem się kompletnie zlekceważony i bezradny, że nic się nie dzieje w mojej sprawie.

Do tej pory nadal nie wiem jaka była przyczyna awarii ani dlaczego jej usunięcia trwało aż 5 dni.
                        Co gorsze w dniu wczorajszym gdy dzwoniłem na Infolinii Vectry dowiedziałem się, że moje reklamacje w ogóle nie zostały zarejestrowane.
                        Jestem bardzo rozczarowany poziomem usług i sposób traktowania klientów. Nikomu nie polecam usług Vectry i sam bardzo poważnie rozważam rezygnacji z ich usług. Co z tego, że mają tanie oferty...

• Gość: bemowo Re: Vectra - ta firma ma klientów w d... IP: *.unknown.vectranet.pl 24.08.11, 18:31
                          Nigdy więcej nic z Vectrą!
                          • Gość: Artur Re: Vectra - ta firma ma klientów w d... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.12.11, 10:24
                            Przedstawiciel Handlowy Vectra 722 227 221
                            • Gość: ARTUR DYNEK Re: Vectra - ta firma ma klientów w d... IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.01.12, 13:45
                              ARTUR DYNEK UWAGA NA NIEGO
    • mirella777 Vectra - dramat! 27.08.11, 18:00
      U mnie telewizja cyfrowa ciągle zanika (szczególnie przed burzą), albo pokazuje, że karta nieaktywna, albo się zawiesza, albo głos niknie...
      trzy razy był już wymieniany dekoder, technicy grzebali coś przy skrzynce, poprawiali sygnał i nic, nadal to samo.
      Inna sprawa to faktury. każda kolejna jest z błędem. Pierwszy miesiąc miał być za złotówkę, a naliczyli całą kwote. w drugiej to skorygowali, ale nie uwzględnili darmowych minut w abonamencie telefonicznym i policzyli za wszystkie połączenia (tak jakby tych darmowych wo góle nie było). kolejny meisiąc to samo. na infolinii nic nie umieją wyjasnić (nie wiem, po jest ta ich infolinia istnieje skoro w kazdej kwestii odsyłają do biura). aż się boję zajrzec do skrzynki na listy, bo kolejna faktura oznacza kolejną wycieczkę do BOK-u i konieczność odstania tam co najmniej godziny...
      co to w ogóle jest ? firma czy jakieś wielkie g....?
    • Gość: aa Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) IP: *.aster.pl 20.12.11, 04:17
      Nie wiem nic o teleizji w Vetra,ale chce sie dowiedzieć jak Wam sie podoba ten kawałek: ;d www.youtube.com/watch?v=ObHKDTkVY18
    • Gość: Barrbarra Re: Telewizja w Vectra (dawny SPRAY) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.12, 14:02
      Ja skorzystałam z okazji, że ze względu na zmianę regulaminu i cennika do końca września można vectrze wypowiedzieć umowę bez kar umownych i takich, i wypowiedziałam im umowę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka