Dodaj do ulubionych

To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ???

27.01.04, 08:49
Wczoraj w jednym z supermarketów widziałem buty męskie za 14,99. Bylem mocno
zdziwiony ale za chwilę o mało mie padłem ze śmiechu: czarne buty męskie za
5,99 - słownie: pięć złotych dieiwęćdziesiąt dziewięć grosiaków!!! A obok
leżały slipy ze 8 zł. Gdzie tu logika? Z czego te buciory są - z papieru?
Ciekawa sytuacja jest też ze Smirnoffem. Kupując gorzałkę w butelkach 0,7
litra płaci się drożej niż w butelkach 0,5 l ( w przeliczeniu na 1 litr
trunku).Przecież to wbrew podstawowej logice: kupujesz więcej - płacisz mniej.
Znacie może inne "anomalie" handlowe?
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ? 27.01.04, 10:21
      A czy obejrzałeś te buty za 5.99?
      Przechodząc obok czuć od nich smród styrogumu, wyprodukowano je z ordynarnego
      skaju, jak na buty jednorazowego użytku trzeba przyznać, że cena jest adekwatna
      do jakości. Jak mawiała bliska mi osoba - dobre rzeczy nie mogą być tanie.
      A co do alkoholu - znasz pojęcie "korzyści skali"?
      • remislanc Re: To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ? 27.01.04, 10:40
        sloggi napisał:

> A czy obejrzałeś te buty za 5.99?
        Z czystej ciekawości, żeby zobaczyć i dotknąć "męskich pantofli" za 5,99...:)))

> Przechodząc obok czuć od nich smród styrogumu, wyprodukowano je z ordynarnego
        > skaju, jak na buty jednorazowego użytku trzeba przyznać, że cena jest
        adekwatna do jakości
        W szpitalach ochraniacze chyba tyle kosztują......
        >
        Jak mawiała bliska mi osoba - dobre rzeczy nie mogą być tanie.
        Święta prawda.
        > A co do alkoholu - znasz pojęcie "korzyści skali"?
        Chodzi o nie zawsze prawdziwe wrażenie:kupuję więcej - płacę mniej?
        • sloggi Re: To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ? 27.01.04, 10:49
          remislanc napisał:

> sloggi napisał:
          >
          > > A czy obejrzałeś te buty za 5.99?
          > Z czystej ciekawości, żeby zobaczyć i dotknąć "męskich pantofli" za 5,99..:)))
          >
          > > Przechodząc obok czuć od nich smród styrogumu, wyprodukowano je z ordynarn
          > ego
          > > skaju, jak na buty jednorazowego użytku trzeba przyznać, że cena jest
          > adekwatna do jakości
          > W szpitalach ochraniacze chyba tyle kosztują......
          > >
          > Jak mawiała bliska mi osoba - dobre rzeczy nie mogą być tanie.
          > Święta prawda.
          > > A co do alkoholu - znasz pojęcie "korzyści skali"?
          > Chodzi o nie zawsze prawdziwe wrażenie:kupuję więcej - płacę mniej?

Bingo.
          Fakt, że jakiś nakład pracy został włożony w produkcję tych "łolopów", ale czy
          dokonałeś ich zakupu?
          • remislanc Re: To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ? 27.01.04, 11:03
            sloggi napisał:

> Bingo.
            > Fakt, że jakiś nakład pracy został włożony w produkcję tych "łolopów", ale
            czy
            > dokonałeś ich zakupu?
            >
            O mało się kawką nie zachłysnąłem!!!!! Przecież w tym może stopa zgnić!
            Jestem zwolennikiem zapłacić więcej za coś lepszej jakości ale bez przesadyzmu.
            Ciuchów i butów nigdy nie kupuję w supermarkecie.
            • sloggi Re: To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ? 27.01.04, 11:16
              No to mnie uspokoiłeś, bo już myślałem, że coś Ci zmysły pomieszało i kupiłeś
              ów obów celem przetestowania. Dobry but ma swoją cenę, lepiej mnieć jedną parę,
              ale solidną niż dziesięć szubrawych.
              Gdzie kupujesz buty?
              • remislanc Re: To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ? 27.01.04, 11:57
                Szczerze powiedziawszy nie przywiązuję wagi do konkretnej marki.Może być Gino
                Rossi, Ecco, Salamander, Bata czy też inne.W dużych centrach jest spory wybór
                dobrych firm, gdzie porządny bucik można kupić za 2-4 stówki.Ma być lekki,
                solidny, modny i nie może "stukać".
                A ty?
                • sloggi Re: To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ? 27.01.04, 12:15
                  Lubię buty ciężkie, mogą skrzypieć, miło gdy stukają. Marzy mi się obstalowanie
                  butów na miarę, ale póki co mam inne wydatki - zatem to taka gwiazdka z nieba.
                  Z pantofli jestem wierny Alce, z półbutów mogą to być Martensy lub cos w ich
                  podobie (Underground, Red Indian). Na obuwiu Bata przejechałem się już dwa
                  razy - i wystarczy. A przecież but to podstawa :)
                  • remislanc Re: To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ? 27.01.04, 12:24
                    Jak widać są gusta, guściki - każdy lubi inne buciki......
                    Pzdr.
                    • sloggi Re: To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ? 27.01.04, 12:27
                      Niestety, ostatnimi czasy rynek jest zalewany tandetą w postaci wspomnianych
                      przez Ciebie w pierwszej wypowiedzi butów za 5,99 zł. a ludzie nisko uposażeni
                      skuszeni ceną niszczą sobie nogi.
                      • Gość: p_p Re: To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.04, 12:34
                        sloggi napisał:
                        > Niestety, ostatnimi czasy rynek jest zalewany tandetą w postaci wspomnianych
                        > przez Ciebie w pierwszej wypowiedzi butów za 5,99 zł. a ludzie nisko
                        uposażeni
                        > skuszeni ceną niszczą sobie nogi.

Cóż... ubodzy i tak daleko nie zajdą... po co im lepsze buty?
                      • remislanc Re: To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ? 27.01.04, 12:41
                        To nie dotyczy tylko obuwia. Ostatnio w gazetce reklamowej znalazłem : kiełbasę
                        za 4,99/kg (dobra kosztuje ok. 15zł), parówki za 2,99/kg (morlinki które lubię
                        kosztują ok. 12 zł), napój owocowy gazowany 0,79zł/2l(zwykła woda 1,4zł/1,5 l).
                        Z czego to musi być zrobione! Jak napisałeś ludzie niżej uposażeni są poniekąd
                        skazani na te "wyroby". Kiadyś stał przede mna do kasy starszy człowiek i
                        nakupował sobie rzeczy na obiad za ok. 3-4 zł. Ja brałem browara za 4,5 -
                        zrobiło mi się strasznie głupio....((:
                        • sloggi Re: To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ? 27.01.04, 12:47
                          Jeśli napiszę, że nie kupuję w dyskontach to skłamię. Kupuję, ale jest to dość
                          wąska grupa produktów o których jakość i proces produkcji nie muszę się martwić
                          np. mleko, papier śniadaniowy, mop, plastik itp.
                          Niestety pozostałe produkty delikatnie pisząc trącą tandetą, ale jeśli ktoś ma
                          na miesięczne utrzymanie 500 złotych, a kiszki mu marsza grają to nie patrzy na
                          skład produktu - on chce się najeść, umyć i nie chodzić nago.
                          Smutne, ale prawdziwe.
                          • remislanc Re: To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ? 27.01.04, 13:03
                            Też nie jadam samych szynek i polędwic. Lubię DOBRY (ok. 15/kg) salcesonik czy
                            paroweczki. Ale nie za 1zł/kg!!! W supermarketach również kupuję tylko chemię
                            gosp,kosmetyki. Po jedzonko wolę zejść do "pewnego" sklepu pod blokiem.
                            Ulubioną wodę toaletową kupuję w sephorze. Współczuję osobom zmuszonym do
                            kupna spożywki w dyskontach.
                            • sceptyk Re: To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ? 27.01.04, 13:49
                              Z tym "pewnym" sklepem, pod blokiem mozesz sie oszukac. Supermarkety czesto
                              sprzedaja chlam - to nie ulega dyskusji. Ale wszystko, a przynajmniej tak sadze
                              z roznych obserwacji i rozmow, jest kontrolowane. Niska jakosc - tak, ale nie
                              moga sobie pozwolic, by jakies trucizny ludziom wciskac. Natomiast maly
                              sklepik/straganik? Nie mam zaufania do tych malych. Aby sprostac cenowej
                              konkurencji wielkich musza jakies przekrety robic. Moze nawet nie oni, ale ich
                              dostawcy. Mali nie podlegaja kontroli. Tak mi sie w kazdym razie wydaje.
                          • Gość: ciekawy Re: To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ? IP: *.ikchz.pl / 158.66.1.* 28.01.04, 13:03
                            "dyskontach"?
                            A co to takiego?
                        • sloggi ps. 27.01.04, 12:50
                          A co do kiełbasy za 4.99 zł. - to kiedyś latem w Realu byłem świadkiem jak
                          pracownica jednego z pubów na Polu Mokotowskim (nazwę pominę) płaciła za 150
                          kilogramów najtańszej kiełbasy grillowej, po 2.85zł/kg. Później grillik, piwko
                          i serdel z mielonych świńskich ogonów.
                          • Gość: billy_board Re: ps. IP: 213.173.200.* 27.01.04, 14:13
                            wiecie moze gdzie mozna kupic najtansza slonine wedzona?
                          • Gość: billy_board Re: ps. IP: 213.173.200.* 27.01.04, 14:13
                            wiecie moze gdzie mozna kupic najtansza slonine wedzona?
                        • Gość: p_p Re: do remislanca o kiełbasie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.04, 19:49
                          remislanc napisał:
                          > To nie dotyczy tylko obuwia. Ostatnio w gazetce reklamowej znalazłem :
                          kiełbasa za 4,99/kg (dobra kosztuje ok. 15zł),

Nie jest możliwe, by DOBRA kiełbasa kosztowała 15 zł/kg. DOBRA kosztuje ok. 65-
                          85 zł/kg. Do kupienia jest praktycznie tylko w hali na Polnej
                          (dawny "bazarek"). Chodzi zarówno o wędzone jak i o gatunki dojrzewające. W
                          kiełbasie za 15 zł przeważają same chrząstki i inne świństwa...
                          • sigrun Re: do remislanca o kiełbasie 28.01.04, 09:03
                            Nie, kolego. Najlepsza kiełbasa pod słońcem jest w niemieckim stoisku w Mercato
                            Centrale we Florencji. Mmmmm....Palce lizać. A jak przesadzać to już na maksa.
                            Jak sądzę czytając Twój post to jakieś 1680 kilosów w tą lub inną stronę nie
                            powinno stanowić dla Ciebie większego problemu. Smacznego.
                            • Gość: p_p Re: do sigrun o kiełbasie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.04, 10:55
                              Mowa była o kiełbasie w Warszawie, to po pierwsze. Po drugie: czy niemiecki
                              wyrób masarski może być dobry? Z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ NIE!!! Folksdojcze są
                              pozbawione smaku w stopniu wręcz klinicznym. To od nich zresztą wypływają
                              idiotyczne normy obowiązujące w tej całej UE regulujące np. ilość bakterii w
                              serze dojrzewającym na tak minimalnym poziomie, że nigdy te sery nie mogłyby
                              dojrzeć. Bakterie zastępowane są więc chemią bo ta na kiszki folksdojczów
                              szkodzi mniej. Szkoda, że na mózgi szkodzi bardziej...

W Warszawie tylko na Polnej...
        • Gość: hanys Re: To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 01:03
          kiedyś kupiłem w Leroy Merlin (nie wiem czy w wawie jest.Coś jak castorama), a
          więc kupiłem leżak. Były dwa identyczne i różniły się tylko grubością materaca
          i ceną. Oczywiście ten z grupszym był droższy. (chyba coś koło 120zł i 90zł).
          Ja wybrałem ten droższy. Po zakupie tegoż leżaka poszedłem do Auchan'a (obok).
          I ku mojemu zaskoczeniu były tam te same leżaki tylko o wiele tańsze.(około 80
          i 60zł). a że w Leroy Merlin jest zasada że jak znajdziesz taniej to zwracają
          podwójną różnicę w cenie, to wróciłem tam i oznajmiłem że obok jest taniej.
          Pani przyjeła moje zgłoszenie, powiedziała że to sprawdzą i po dwóch dniach
          dostałem talon do Leroya na tą podwójną różnicę ceny (mogłem sobie kupić drugi
          leżak-hihihi).
          ale najlepsze było jak za parę dni znowu pojechałem do Leroya i patrzę na te
          leżaki i widzę: ten grubszy przeceniony ze 120zł na 80zł, a ten gorszy cienki
          dalej po 90zł. I sobie myśle: wejdzie taki borok nie porówna dokładnie i
          weżmie droższy w przekonaniu że lepszy.

tak więc dobre rzeczy nie zawsze muszą być droższe!!!! jak to sugerujecie!!!
    • j_karolak Re: To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ? 28.01.04, 12:20
      Trepy za 6 złoty?! To już się chyba musi komuś zupełnie we łbie przewrócić.
      Przecież przy zsypach zawsze można znaleźć coś za darmo i to calkiem dobre!
      • filozosia Re: To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ? 28.01.04, 18:11
        Jezu!!!!!!!!Ludzie!!!!!!!!
        specjalnie Hipermarkety maja butu po 6 zl. tak naprawde koszt ich wytworzenia
        jest wyzszy i wynosi np 8 zl. Ale Hipery licza na to, ze przyjdziesz po te buty
        i przy okazji wydasz 50 zl na chemie,60 zl na wedliny, 30 zl na warzywa itd.
        A przyszlas tylko po buty. To jest tak wykalkulowane!!!!!!! i cala tajemnica.
        • remislanc Re: To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ? 28.01.04, 18:43
          filozosia napisała:

> Jezu!!!!!!!!Ludzie!!!!!!!!
          > specjalnie Hipermarkety maja butu po 6 zl. tak naprawde koszt ich wytworzenia
          > jest wyzszy i wynosi np 8 zl. Ale Hipery licza na to, ze przyjdziesz po te
          buty
          >
          > i przy okazji wydasz 50 zl na chemie,60 zl na wedliny, 30 zl na warzywa itd.
          > A przyszlas tylko po buty. To jest tak wykalkulowane!!!!!!! i cala tajemnica.

Szkoda, że nie widziałaś tych "butów"! Nie wiem kto sobie kupi takie
          pseudobuty.Jak już tutaj ktoś napisał - lepsze stoją pod smietnikami. Rozumiem
          buty np. za 40 zł. Ok - po prostu tanie. Ale 5,99?! jeżeli tak chcą zejść
          poniżej kosztów to dlaczego nie wystawili ich za 0,99? To jest po prostu syf i
          wiecej niż te 5 zł nie są warte. Żadna tam zachęta. Tak jak nie rozumiem ludzi
          co rzucają się na kiełbasę za 2,99. Chyba wolalbym siano wcinać - przynajmniej
          sie nie zatruję.Kiedyś taką pseudokielbaske znajomy przytaskal na grilla.
          Narobił sobie koleś tylko obciachu.Nawet pies nie chciał jej żreć - mówię
          poważnie.Moim zdaniem to żadne promocje - po prostu taki towar i już. Kiedyś w
          tesco widziałem kurczaki po 2zł/sztuka. One były prawie czarne.....
          Promocja to przecena o 10-30% a nie 99. No chyba, że jutro mija termin....:))
          • Gość: p_p Re: To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.04, 19:52
            Niegdyś był reportaż w Polityce na temat przymusu stosowanego przez
            hipermarkety wibec wytwórców dóbr wszelakich. Wypowiadał się jeden z
            właścicieli masarni. Szczegółowo opisał co umieszcza w białej kiełbasie, która
            przed Wielkanocą musi być w ofercie za 3,99 zł. Przez wrodzoną brzydliwość nie
            zacytuję ale możecie się domyślać, że MIĘSO TAM NIE WYSTĘPOWAŁO...
            • krolewna_fiona Re: To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ? 28.01.04, 22:51
              Słyszałam kiedyś opowiastkę osoby której kuzyn miał masarnię. W starych,
              dobrych czasach, resztki po obróbce mięsa (jelita, ogony i inne syfy) rzucał
              psom których hodował kilka. Od kiedy zaczęły od niego kupować duże sieci
              handlowe nie ma potrzeby hodować psów....
    • esoxx Re: To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ? 30.01.04, 12:10
      Kiedyś widziałem "wędlinę" paczkowaną w cenie 1,99 za 850 g. Chyba folia na
      niej była więcej warta. Ciekawe co się dzieje po zjedzeniu tego czegoś?
      • sigrun Re: To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ? 01.02.04, 18:03
        Wydaje się dziesięć razy tyle na leki z powodu zatrucia pokarmowego. I gdzie tu
        oszczędność, że o bólu brzucha nie wspomnę? A co do butów za 5,99 to można
        jeszcze zaoszczędzić kupując ochraniacze szpitalne. Jakość ta sama a kosztują
        jedynie złotówkę.
    • jan-w Re: To jakiś absurd!Czy może być jeszcze TANIEJ ? 01.02.04, 18:12
      Oczywiscie. Butelka 3L martini, takze 1,5L jest znacznie drozsza za LITR.
      Po prostu jest sprowadzana znacznie rzadziej (rzadziej kupowana), dluzej zalega
      w magazynach, generuje wyzsze koszty niz blyskawicznie "rotujaca" butelka 0,7l

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka