Dodaj do ulubionych

Atlas Dawnej W-wy tom I

03.02.04, 11:25
Drodzy Forumowicze

Rozmawiałem w dniu dzisiejszym z panią z Towarzystwa Opieki nad Zabytkami, w
sprawie ponownego wydania tomu I pozycji pana Jarosława Zielinskiego
pt "Atlas dawnej architektury ulic i placów Warszawy".

Otóż w chwili obecnej swoją chęć zakupu tomu I zgłosiło w wydawnictwie tylko
30 osób, a aby mogły rozpocząć się prace przygotowawcze do wydania,
potrzebnych jest około 500 osób. Tom I jest na nowo zredagowany , zaopatrzony
w plany, dużo zdjęć. Bez zgromadzenia takiej ilości osób nie będzie możliwe
wydanie tej pozycji.

Tak więc gorąca prośba do wszystkich zainteresownych o kontakt z TOnZ (adres
poniżej) w celu zgłoszenia chęci zakupu w/w pozycji po jej wydaniu. Potrzebni
są też sponsorzy, bez których wydawanie takich pozycji jak ta (ściśle
specjalistycznych) jest niemożliwe.

Uzyskałem dodatkowo informację, że tom X (ulica Marszałkowska) dostępny
będzie w sprzedaży na przełomie maja i czerwca 2004 roku.
Adres do TOnZ

TOnZ
Łazienki Królewskie- Stara Kordegarda
ul. Agrykoli 1
00-460 Warszawa
tel-(22) 629-62-26
fax- (22)622-46-74
zabytki@zabytki-tonz.pl
Obserwuj wątek
    • tomasz.urzykowski Re: Atlas Dawnej W-wy tom I 12.02.04, 16:39
      Popieram, bo sam nie mam pierwszego tomu. Apeluję do uczestników forum o
      zgłaszanie zapotrzebowania na tę książkę w Wydawnictwie Towarzystwa Opieki nad
      Zabytkami. Wydawnictwem kieruje pani Ewa Siurawska (więc może bezpośrednio do
      niej). Jeśli TOnZ ma wątpliwości, czy pierwszy tom „Atlasu...” znajdzie
      nabywców, ja ze strony „Gazety Stołecznej” obiecuję wypromowanie go na naszych
      łamach.
      • erazm1 Re: Czy są korekty?!!!! 13.02.04, 09:17
        Radopsna i pozyteczna twórczość kolegi Zielińskeigo zasługuje w pełni na
        poparcie, ale może warto sprawdzić, czy powtórna edycja I tomu zawiera korekty
        otóz historycy sztuki mają sporo wątpliowści do tego Atlasu i skoro jest szansa
        na jego poprawienie, to powinno to zostac zrobione, inaczej dla kilku
        dodatkowych zdjęć nie warto powtórnie wydawac pieniedzy. Panie Tomaszu, może
        warto sięgnąć do maszynopisu i zapytac autora o konkrety a historyków sztuki
        jakie mieli uwagi do tomu I (bo do następnych też uwag jest niemało). Nie
        powinno to nas dziwic, bo atlas pisze nie historyk sztuki, ale historyk i to
        bez dyplomu, który ma powazne kłopoty z fachowa terminologia,a co najgorsze z
        niewyjasnionych przycyzn unika podawania źródeł zamieszczanych informacji.
        • miszka44 Hm, ten ton... 13.02.04, 11:11
          ... to chyba lekka przesada. Jak widać żaden historyk sztuki za robotę się nie
          wziął. A wytykanie braku dyplomu to raczej kiepski pomysł. Poprawiać błędy?
          Oczywiście! Ale z taktem.
          Takie tam moje odczucia.

Pzdr
          M44
          • erazm1 Re: Hm, ten ton... 13.02.04, 14:15
            Nikt nie poddaje w wątpliwość wysiłku i ogromu pracy Jarka Z., ale jednak
            powtarzajace się liczne błędy są irytujące,a poniewaz nikt drugiego takiego
            atlasu długo nie zrobi, bo temat jest "zajęty" więc pomysł drugiego wydania
            jest sensowny, ale oczywiście poprawionego. Kwestia tonu to już sfera
            wrażliwości, myślę że na tym forum nikt specjalnie netykiety nie narusza, w
            odróżnieniu od innych forów, choc czasem mają prawo nas ponosić emocje ... w
            końcu zabytki to powód do erupcji wielu emocji, niestety coraz częściej
            negatywnych.
            • kotlinski2 Re: Hm, ten ton... 13.02.04, 15:08
              Oj, chyba kolegę to zazdrość ciut kłuje. Jakieś niespełnione ambicje ?
              A co do tytułów i dyplomów to współcześni varsavianiści dzielą sie na tych co
              mają tytuły, albo mają wiedzę.
              • erazm1 Re: ton jest o.k. 13.02.04, 16:11
                Ambicje ambicjami, ale takie publikacje muszą być rzetelne bo zostają na lata,
                oj widzę że kompleks wykształcenia się odzywa, a ono coraz bardziej w cenie
                • sqh Re: ton jest o.k. 13.02.04, 20:43
                  A czy próbowałeś zwrócić się ze swoimi sugestiami bezpośrednio do Autora?
                  Podaje on wszak namiary na siebie w każdym tomie "Atlasu" i na maile - jak wiem
                  z własnego doświadczenia - odpisuje. Nikt nie jest nieomylny, Jarosław
                  Zieliński również, ale patrząc chociażby na objętość errat w każdym
                  tomie "Atlasu", zdaje się być raczej otwarty na krytykę.

Poza tym nasuwa mi się takie samo pytanie jak Miszce - dlaczego żaden z
                  Dyplomowanych Historyków Sztuki nie wpadł na pomysł takiego atlasu?

I przypomina mi to problem z własnego podwórka, mianowicie z Oddziału
                  Warszawskiego Towarzystwa Przyjaciół Fortyfikacji. Specjalistom od fortyfikacji
                  rosyjskiej sugerowano swego czasu, żeby tak może napisali cokolwiek popularnego
                  o Twierdzy Warszawa. No i w końcu w pięknym stylu uprzedził ich prezes
                  Towarzystwa Przyjaciół Warszawy, którego książka doczekała się już dwóch wydań.
                  Podobnie rzecz się miała u naszych kolegów z Oddziału Krakowskiego -
                  rozpraszali swój wysiłek na specjalistyczne artykuły i artykuliki, przez co
                  pierwszą obszerną monografię Twierdz Kraków i Przemyśl napisali i wydali sześć
                  lat temu Czesi, notabene z pomocą m. in. członków krakowskiego TPF...
                  • erazm1 Re: ton jest o.k. 14.02.04, 18:26
                    Dzięki sqh, wreszcie jakąs sensowna rada, dwa razy zrecenzowałem tomy Jarka,
                    nie wiem czy to coś pomogło, oczywiście zwróce sie do niego, na maile nie raczy
                    odpowiadac, ale drogi varsavianistów zawsze gdzieś się zejdą, a nie długo jego
                    święto, 10 tom o Marszałkowskiej!
                    • ryszard.maczewski Tom o Marszałkowskiej 14.02.04, 22:56
                      Czy 10 tom będzie poświęcony wyłącznie Marszałkowskiej? Bo jeśli tak, to
                      ciekawi mnie jaka będzie jego zawartość - bo biorąc pod uwagę, że J. Zieliński
                      opisuje budynki istniejące (plus dodaje zdjęcia niektórych nieistniejących) to
                      na Marszałkowskiej ocalało tylko około 25 przedwojennych budynków. Jak dla mnie
                      trochę mało jak na cały jeden tom - Krakowskie Przedmieście ma 89 numerów z
                      czego większość odbudowanych - a tu tylko 25...
                      • sluzewiaczek Czy tylko od tomu szóstego? 16.02.04, 17:53
                        Ostatnio słyszałem, że w chwili obecnej można dostać tylko tomy powyżej VI
                        numeru. Czy jest to prawda? Pozdrawiam.
                        • sqh Re: Czy tylko od tomu szóstego? 17.02.04, 22:51
                          W czasie mojego bożonarodzeniowo-sylwestrowego pobytu w Poznaniu w księgarni w
                          południowej pierzei Rynku widziałem tomy od czwartego włącznie. Jeżeli masz
                          kogoś znajomego w tym mieście, to możesz spróbować je sprowadzić.

Tamże do nabycia była również TOnZ-owska "Secesja w architekturze Warszawy" -
                          książka, której u nas od dawna próżno by szukać.
                      • sqh Re: Tom o Marszałkowskiej 18.02.04, 14:49
                        ryszard.maczewski napisał:

> Czy 10 tom będzie poświęcony wyłącznie Marszałkowskiej? Bo jeśli tak, to
                        > ciekawi mnie jaka będzie jego zawartość

Opis istniejących budynków może poprzedzać baaardzo obfity komentarz
                        historyczny o ulicy - skoro J. Zieliński dopełnił drugie wydanie "Ulicy
                        Marszałkowskiej" Herbsta, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby teraz S. Herbst
                        dopełnił 10 tom "Atlasu" :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka