Dodaj do ulubionych

Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe

IP: *.aster.pl 16.01.10, 10:19
podpisuję się pod tym rękami i nogami, tylko gdzie....
Obserwuj wątek
    • Gość: Luster Re: Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe IP: *.acn.waw.pl 16.01.10, 11:11
      Chory pomysł.
      Saska Kępa, czy Gocław nie są fragmentami Grochowa.
      Grochów jest może największą cześcią Pragi Południe, ale nie jest wszystkim.
      • gdabski Re: Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe 16.01.10, 12:13
        Nie rozstrzygając sprawy, to jednak podobnie Okęcie w zasadzie nie jest częścią
        Włoch, a Tarchomin Białołęki.

/Gdabski
        • Gość: torro z lewa Wars z prawej Sawa IP: *.chello.pl 16.01.10, 13:08
          jak Buda i Peszt
          • Gość: BiałaMamba www.grochów.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 13:15
            • Gość: jaxa Gocław nie Grochów IP: *.acn.waw.pl 17.01.10, 10:02
              Gocław nie jest na Grochowie. Mogę się zgodzić na neutralną Pragę
              Południe, czyli południową Pragę, mieszkając na Gocławiu, ale nie
              zgadzam się na Grochów, bo to mentalnie, klimatycznie, rozwojowo,
              demograficznie, całkiem różne dzielnice. Nie wierzę, że mieszkańcy
              domów przy Fieldorfa czy Zwycięzców nagle zapragną się znaleźć na
              Grochowie.
              • ooolooo Re: Gocław nie Grochów 17.01.10, 10:45
                Nazywanie Gocławia Grochowem byłoby nieuzasadnioną nobilitacją. Grochów to
                dzielnica proletariaca z tradycją, Gocław jest siedliskiem byłych milicjantów i
                wojskowych z PRL,. Napływowych z zasługami dla umacniania władzy ludowej.
                Grochów to: kamienice, rzemieślnicy i bazary. Gocław to: bloki, karki, solaria i
                byli milicjanci. Nie dodawajcie naszym sąsiadom nienależnej im chwały!
                • Gość: aster Re: Gocław nie Grochów IP: *.aster.pl 17.01.10, 18:51
                  Nazywanie Gocławia Grochowem byłoby nieuzasadnioną nobilitacją
                  Grochowa. Grochów to dzielnica biedoty z tradycją kryminalną,
                  pełny bezrobotnych, meneli i przestępców. Gocław jest miejscem
                  zamieszkania inteligencji, wolnych zawodów i biznasu.
                  Grochów to: stare zaniedbane kamienice, śmierdzące bazary i
                  napływowy element z podwarszawskich miejscowości.
                  Gocław to: zieleń, nowe bloki, handel, punkty usługowe, służba
                  zdrowia.
                  Nie dodawajcie naszym sąsiadom nienależnej im chwały !
                  • ionginus Re: Gocław nie Grochów 18.01.10, 09:11
                    chyba cię pojebało? grochów to prawdziwa warszawa, klimatyczne kamienice i domy
                    jednorodzinne, zieleń.
                    gocław - dresiarstwo, motłoch przyjezdny, ohydne bloczydła, narkomani i pijaki.

• Gość: haha Re: Gocław nie Grochów IP: *.acn.waw.pl 19.01.10, 13:36
                    ROTFL
                    porównujesz grochów z ponurym blokowiskiem???
                    poczytaj dziecko trochę o historii tej - najbardziej warszawskiej z warszawskich
                    - dzielnicy...
              • Gość: wikul Ponumerować dzielnice administracyjne IP: *.aster.pl 17.01.10, 18:31
                Gość portalu: jaxa napisał(a):

> Gocław nie jest na Grochowie. Mogę się zgodzić na neutralną Pragę
                > Południe, czyli południową Pragę, mieszkając na Gocławiu, ale nie
                > zgadzam się na Grochów, bo to mentalnie, klimatycznie, rozwojowo,
                > demograficznie, całkiem różne dzielnice. Nie wierzę, że mieszkańcy
                > domów przy Fieldorfa czy Zwycięzców nagle zapragną się znaleźć na
                > Grochowie.

To prawda. Mieszkam na Saskiej Kępie a nie na Grochowie. Z Grochowem
                nie mam nic wspólnego.
                A Może ponumerować dzielnice administracyjne, a mniejsze
                jednostki (osiedla) nazywać zgodnie z tradycją.
      • Gość: RJW Re: Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe IP: 81.219.159.* 04.02.10, 21:51
        Wypowiedź świadczy o niezrozumieniu problemu i rodzajów nazw. Łatwe nazywanie chorymi pomysłami każdej waznej sprawy jest teraz w modzie. Nikt nie mówił, że jest wszystkim natomiast warto się dowiedzieć dlaczego dopuszczono do tego bajzlu nazewniczego i chorego nazywania Pragą np. King Cross Praga na Gocławku.
    • Gość: seobieraj Re: Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.10, 11:12
      no wlasnie gdzie!
    • Gość: Varsovia Saska Kępa i Gocław to nie Grochów IP: *.chello.pl 16.01.10, 11:12
      Muszę przypomnieć że Praga Południe to nie tylko Grochów tylko inne
      części jak Saska Kępa i Grochów. Ja się wychowywałem na Saskiej
      Kępie a nie Grochowie.
      • Gość: Grochowiak Re: Saska Kępa i Gocław to nie Grochów IP: *.aster.pl 17.01.10, 00:07
        Ale tak jest na każdej dzielnicy, że nazwa pochodzi od jednego osiedla, np. Mokotów obejmuje też Służewiec, Służew, Stegny, Sadybę a obejmował kiedyś nawet Wilanów, podobnie jest na Woli czy Ochocie.
        Szkoda, że nie dokonano tej zmiany przy okazji zmiany ustroju Warszawy przy okazji likwidacji gmin, bo teraz to dodatkowe koszty. Po zmianie nazwy naszej dzielnic Praga Północ, została by po prostu Pragą.
        Ma to też praktyczne znaczenie, skrócenie nazwy jest wygodniejsze, bo to co się dzieje z nazwami ulic to istny horror, niedługo będziemy mieć dwudziestoliterowe.
        • Gość: zalogowany Lubusz z przyległościami. Memento IP: *.ztpnet.pl 24.01.10, 22:18
          Przypominacie mi w tym sporze zarzuty wobec Ziemi Lubuskiej o to,
          że jej nie ma. Bo przecież jej historyczna stolica, miasteczko
          Lubusz - to przecież dziś wieś, I to niemiecka [Lebus],
          zaodrzańska :)

Takie wieści o Lubuszczyźnie forsują chętni do jej przejęcia -
          Ślązacy, Wielkopolanie czy Pomorzanie ze Szczecina. Każda z tych
          mini-nacji chce rozszerzyć swe włości, zawładnąć lubuską krainą.

Koniec końców ziemię tę znów zawładną brandenburczycy.

Pogódźta się, Mazowszany, alboli Was Prusowie - lubo Prusacy - znów
          siłą pogodzą!!!
      • lozoffo Re: Saska Kępa i Gocław to nie Grochów 17.01.10, 07:57
        Większość dzielnic Warszawy ma w sobie osiedle od którego wzięła nazwę oraz masę
        innych osiedli. Targówek ma w sobie Bródno, Marymont jest podzielony między
        Bielany, a Żoliborz, Białołęka ma w sobie Tarchomin, Rakowiec to tylko część
        Ochoty, osiedle Stary Mokotów to tylko maleńka część największej dzielnicy itd.
        itp. Tylko stwierdzam fakt, odcinam się od dyskusji na temat Pragi Południe. Nie
        mam pojęcia czy Grochów i Praga są dobrymi nazwami, a może wziąć ją od starego
        Kamionka?
      • Gość: Gr Re: Saska Kępa i Gocław to nie Grochów IP: *.nxwn1.lon.bigpond.net.au 22.09.10, 01:38
        A ja sie wychowalam przy Kinowej na Grochowie a nie na Pradze zwanej poludnie!!!!!!!!!!!
    • bladyniec Re: Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe 16.01.10, 11:13
      Ja także popieram! Odnalazłem w Internecie inż. Rafała Wodzickiego -
      może to ten? - i napisałem do niego maila z prośbą o podanie kontaktu
      do organizatorów akcji. Bardzo chętnie podpiszę petycję i będę brać
      aktywny udział w staraniach o zmianę nazwy.
      Redakcjo "Gazety Stołecznej" - czy możemy prosić o jakieś namiary na
      organizatorów?
      • Gość: torro bladyniec to meska forma blondynki IP: *.chello.pl 16.01.10, 13:19
        • Gość: aster Re: bladyniec to meska forma blondynki IP: *.aster.pl 17.01.10, 18:35
          Tak, mentalnie to blondynka.
    • Gość: Ron Asmus Proponuję nazwę Kolonia Grochów IP: *.chello.pl 16.01.10, 11:29
      Z podziałem na Grochów 1, 2, 3,...7,8. Tak jak było kiedyś.
      Naprawdę nie macie ludzie innych problemów?
      • Gość: aster Re: Proponuję nazwę Kolonia Grochów IP: *.aster.pl 17.01.10, 18:37
        Gość portalu: Ron Asmus napisał(a):

> Z podziałem na Grochów 1, 2, 3,...7,8. Tak jak było kiedyś.

Z małą korektą. "Kolonia Karna Grochów nr 1", nr 2 itd.
    • Gość: konrad Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe IP: 213.17.253.* 16.01.10, 11:50
      Kto radnych ma uczyć historii. Kiedy osoba odpowiadająca za miasto i jej
      ludzie skutecznie niszczą to co należy do przeszłości... Gdy coś ocaleje albo
      zajmą się tym mieszkańcy, nieuki i darmozjady z ratusza podpisują się pod tym,
      że to ich zasługa.
    • Gość: zbysio511 Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe IP: 188.33.104.* 16.01.10, 11:51
      Te osoby i radni zostali chyba przywiezieni w teczkach lub b..a..ch
      i myślą że są Warszawiakami mózgi niech sobie zmienią .
      • Gość: miu Re: Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe IP: *.acn.waw.pl 05.06.10, 16:04
        Zbysio511, zapisz sie do szkoly, wystarczy podstawowka, bo z
        kompromitujesz siebie i warszawskie szkoly swoja ortografia, w
        arszawiaku, najwyrazniej bez matury.
    • Gość: Łącznik Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe IP: *.chello.pl 16.01.10, 12:00
      Nie "z myślnikiem", ale z łącznikiem. To nie to samo.
      • do100jnik zgoda z myśleniem to ma niewiele wspólnego 17.01.10, 01:38
    • Gość: Dan To niech zmienią ale na Gocław, a nie Grochów! IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.10, 12:17
      Tak samo ważna część Pragi Południe!
    • Gość: PL MSI Grochów do zmiany IP: *.acn.waw.pl 16.01.10, 12:35
      Bo jeśli Praga Południe stała by się Grochowem to sam obszar Grochów powinien
      zmienić nazwę na Grochów-Centrum (tak jak Ursynów-Centrum czy Wesoła-Centrum)
      Fakt że podział na Północ i Południe był dziwny i tylko te 2 dzielnice były,
      później wydzielono Wawer, Targówek czy Białołękę. Do dziś sklepy Społem Praga
      Południe są w Wawrze... To może zmieńmy też z powrotem Szmulowiznę na Szmulki
      (zmiana dokonana w latach 90-tych na podobno bardziej historyczną...) ?
    • Gość: Saxon W zasadzie jest to Grochów i Saska Kępa. IP: *.chello.pl 16.01.10, 12:36
      • Gość: wikul W zasadzie jest Grochów, Gocław i Saska Kępa. IP: *.aster.pl 17.01.10, 18:56
        I takie widzę rozwiazanie na przyszłość. Bo Praga Płd. stała się
        molochem. W tym czasie Z Pragi Płn. wydzieliło sie kilka innych
        dzielnic administracyjnych.
    • Gość: torro trzeba zrobic porzadek lewa Wars prawa Sawa IP: *.chello.pl 16.01.10, 13:06
      (lewobrzezna Warszawa/prawobrzezna Warszawa)
      bedzie zupelnie jak z Budapesztem

na srodku (rzeki) postawic mur graniczny by sprawe rozstrzygal raz
      na zawsze

a serio idiotow nie sieja
    • Gość: hrehor Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe IP: *.chello.pl 16.01.10, 13:14
      Większość Warszawiaków, których znam, dzieli Warszawę na lewobrzeżną Warszawę
      i prawobrzeżną Pragę. A dopiero dalej jest podział na dzielnice. I to ma Anin
      wspólnego z Pragą.
      • tjbazuka Re: Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe 16.01.10, 14:11
        Bródno pozdrawia Grochów.
    • b-tadek Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe 16.01.10, 14:23
      Czy brzeg Wisły na wysokości ul. Obrońców to praski (prawy)brzeg, czy
      grochowski brzeg, a może saskokępski brzeg?
    • tom.krakus Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe 16.01.10, 15:19
      Urodzony na Grochowie, mieszkałem na Kamionku, później znów na Grochowie, teraz na Gocławiu.
      100% poparcia, nazwa Praga Płd., to sztuczny twór
    • Gość: Match Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe IP: *.cebit.com.pl 16.01.10, 15:47
      Nazwa Praga-Południe jest sztuczna, to prawda. Ale zmiana nazwy na Grochów jest równie marnym pomysłem. Przecież Grochów to jedynie część obszaru zajmowanego przez P-P. Co w takim razie zrobić z Saską Kępą, Kamionkiem, Gocławiem, Gocławkiem? Wyobrażacie sobie, że ktoś mówi "Mieszkam na Grochowie, a dokładniej na Saskiej Kępie"? Przecież to by było śmieszne...

Za to mogli by uporządkować system informacji miejskiej. Granice w których wystepują nazwy są dziwne.
      • michal1401 Re: Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe 19.01.10, 14:13
        Gość portalu: Match napisał(a):Co w takim razie zrobić z Saską Kępą, Kamionkiem,
        Gocławiem, Gocławk
        > iem? Wyobrażacie sobie, że ktoś mówi "Mieszkam na Grochowie, a dokładniej na Sa
        > skiej Kępie"? Przecież to by było śmieszne...

A czy śmieszne nie jest mówienie "mieszkam na Pradze konkretnie Saskiej Kępie??"
        A mówienie "mieszkam na Mokotowie a konkretnie na Służewcu"
        "mieszkam na Ursynowie a konkretnie na Kabatach",etc etc
    • hardy01 Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe 16.01.10, 16:14
      Nie ma czegoś takiego jak Anin - jest Wawer ;) któego częścią są
      m.in. okolice Traktu Lubelskiego, i słynne ulice Poprzeczne:)
      • fa25 Saska Kępa to nie Grochów ! 16.01.10, 16:48
        Saska Kępa ciagnie się od Wisły do działek oddzielających ją od ul.
        Kinowej, gdzie dopiero zaczyna się Grochów. Nigdy mieszkaniec
        Saskiej Kepy nie powie, że mieszka na Grochowie.
        • Gość: swr Re: Saska Kępa to nie Grochów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 17:27
          Niestety tak właśnie się stało z Bródnem, gdzie nazwę zawłaszczył Targówek.
          Zresztą oba centra handlowe przy Trasie Toruńskiej też noszą tę myląca nazwę
        • Gość: gość portalu Re: Saska Kępa to nie Grochów ! IP: *.aster.pl 17.01.10, 08:33
          No, ale to widać chociażby po tzw. tkance miejskiej. Przecież to oczywiste. Nie wiem, jak można całą obecną Pragę Płd utożsamić z Grochowem.
      • Gość: xymox Re: Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe IP: *.capitalpark.pl 20.01.10, 09:28
        ROTFL

PS. najlepiej jak nuworysze zaczynają nadawać ton
    • Gość: Uważający A ja uważam, żeby zostawić jak jest, bo już dość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 18:08
      było rozgardiaszu i kosztów (związanych ze zmianami tych nazw
      wszędzie gdzie występowały urzędowo) związanych ze zmianami nazw
      ulic, oznakowania autobusów (z liter na numery). To będą kolejne
      wywalone w próżnię pieniądze, których i tak brakuje na inne bardziej
      potrzebne
      sprawy.
    • paolo74 Saska Kępa jako pozostałość po PRL! Yes! 16.01.10, 21:40
      Tak naprawdę, to likwidując te pozostałości po PRL z Warszawy zostałaby kupa gruzu i smrodu. Ale pomysł pojebany totalnie. Pomijam już drobny fakt, że kiedy Praga Południe powstawała jako dzielnica obejmowała obok dzisiejszego obszaru także dzisiejsze gminy Wawer i Rembertów. To raz. Grochów jest tylko częścią Pragi Południe i niech nikt mi nie mówi, że jadąc na Saską Kępę myślę, że jadę na Grochów. Jest jeszcze Gocław. Poza tym jeśli sięgać już do historycznych nazw. To dlaczego nie nazywać całej Pragi Południe Kamionkiem, Gocławkiem, albo Skaryszewem. Jeśli chcecie przywrócić stan z początku lat 20-tych, to jeśli spojrzycie na mapę zauważycie, że prawobrzeżna Warszawa dzieliła się wówczas na dwie dzielnice, Targówek i Pragę. Przy czym Pragą były obie dzisiejsze Pragi, więc Praga Północ jest też pojęciem sztucznym i można po prostu obie dzielnice połączyć. Będzie wtedy największa dzielnica Warszawy.. i najbiedniejsza.
    • Gość: XFile Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe IP: *.aster.pl 16.01.10, 22:30
      "Na Grochowie mówi się: "Jadę na Pragę", a na Pradze: "Jadę na Grochów".

Taaa, jasne. To pan Wodzicki na jakims innym Grochowie mieszka niz ten warszawski.
    • Gość: milosnik pragi Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe IP: 201.29.203.* 16.01.10, 23:30
      jestem za mieszkam od wielu lat na pradze i rzeczywiscie podzial
      polnoc poludnie nie ma wiekszego sensu, wiecej praga powinna miec
      odzielna nazwe od tzw. Wrszawy wiele lat bylismy traktowni delikatnie
      mowiac tak jaby nas nie bylo, miasta poprawej stronie nie bylo tylko
      dzicz jacys dziwni ..stworkowie tma zamieszkali, wiec niech praga
      zostanie praga a grochow grochowem i ta wspaniala warszawa bedzie po
      drugiej stronie wisly dla tych co koniecznie musza byc
      ''warszawiakami'' pozdrowienia z nad wisly
      • paolo74 A tu się zgadzam. 17.01.10, 07:58
        Wydzielenie Pragi od Warszawy, tak żeby ta ku... bufetowa i jej przydupas szkodnik inż. Galas nie mieli prawa dotknąć żadnego znaku drogowego, ani żadnych świateł po praskiej stronie Wisły, jestem za.
        • Gość: sraolo47 Re: A tu się zgadzam... IP: *.aster.pl 17.01.10, 20:08
          ...z zapisanie ciebie na Odddział Cieżkich Przypadków
          Psychopatycznych Szpitala Praskiego.
    • Gość: yaro Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe IP: *.aster.pl 16.01.10, 23:35
      A może zrobić tak, jak jest np. w Wiedniu: środek miasta, to 1. Bezirk,
      a im dalej od tego środka, tym większy numerek (i nie ma problemu nazw dzielnic)?
      Następny temat zastępczy przed wyborami samorządowymi. Ludzie - nie dajcie się
      ogłupić!
      • rydzyk_fizyk Re: Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe 19.01.10, 18:29
        I przy ustalaniu kolejności wybuchłoby II Powstanie Warszawskie? ;)
    • Gość: kolec Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.01.10, 00:07
      a może Grocław co wy na to mieszkańcy Grochowa Gocławia Saskiej Kępy
      Kamionka Witolina..???
      • Gość: radson Re: Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe IP: *.subscribers.sferia.net 17.01.10, 00:15
        Gróchów jest osiedlem. Ja mieszkam na Gocławiu, który jest częścią Pragi
        Południe, w skład której wchodzą Gocław, Grochów, Gocławek, Saska Kępa,
        Kamionek, Witolin i Kępa Gocławska. Poza tym, gdyby z Pragi Płd. zrobiono
        Grochów, to w sumie nie wiem, skąd byliby moi rodzice: tata, który jest z
        Saskiej Kępy i żeby spotkać się z mamą, która jest z Grochowa, musiał pokonać
        ogródki... Czy też byłby wtedy z Grochowa? Natomiast proponuję, żeby praski
        brzeg odłączył się od Warszawy. Radni o naszą stronę nie dbają. Zróbmy miasto
        Praga i sami dbajmy o praską stronę. Wiem, bylibyśmy dużo biedniejsi od
        Warszawy, ale płaciliby janosikowe na nas :)
        • Gość: letki Re: Chcą nazwy Grochów zamiast Pragi-Południe IP: *.ipa.com.pl 19.01.10, 15:14
          Grochów nie jest osiedlem!
          Na grochowie osiedli jest kilka (majdańska, igańska, grenadierów itd.), a sam jest obszarem, fragmentem miasta.
    • podkanclerzy na Wileńskiej nie mogłem drugiego kroku zrobić.. 17.01.10, 00:52
      w klatce schodowej...jak wyobraziłem sobie ile morderstw i gwałtów
      tam się wydarzyło przez 110lat istnienia ,,kamienicy,, to cofnęło
      mnie na ,,świerze ,,praskie powietrze.. mieszkanie tam to bantustan
      w Togo alibo dorzecze Mekongu...zapraszam p.premiera Tuska do
      odwiedzin tej części Pragi...to jest wielki sukces na miarę XXI wieku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka