Dodaj do ulubionych

Bilet czasowy a kanary

30.03.10, 23:22
Witam, jak wyglada sytuacja przy kontroli kiedy rozkladowo autobus powinien
jechac 35minut a ja bede jechal ze wzgledu na korki np 45minut a bede mial
skasowany bilet czasowy 40minutowy? Musze byc przygotowany na takie sytuacje i
szybko dokasowac?
Obserwuj wątek
    • w357 Re: Bilet czasowy a kanary 31.03.10, 00:53
      na chwilę obecną ?
      To wszystko zależy od KANARA !
      Jak będzie rozsądny, to uwzględni "korkową jazdę",
      ale takich jest niewielu.

Niestety ZTM zapomniał rozpatrzyć kwesje "korków" w swoim
      Regulaminie !
      • horpyna4 Re: Bilet czasowy a kanary 31.03.10, 08:41

W metrze nie ma możliwości dokasowania w trakcie jazdy, jak będzie
        jakaś awaria i postoi trochę w tunelu.
    • yavorius Re: Bilet czasowy a kanary 31.03.10, 09:04
      > Musze byc przygotowany na takie sytuacje i szybko dokasowac?

Niestety tak :/
      • Gość: kuna Re: Bilet czasowy a kanary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.10, 11:03
        Czyli ztm ściąga ze mnie za drugi bilet, choć autobus jedzie niezgodnie z
        rozkładem? Ztm ma argument: a co my poradzimy, że są korki. Ale ja mam taki sam
        argument, dodatkowo nie rozumiem, dlaczego mam być obciążana finansowo za coś,
        na co nie mam wpływu. Ztm nie zwróci mi kosztów wynikających ze spóźnienia
        autobusu, ale ja muszę zapłacić ztm-owi za przyjemność przedłużonej jazdy.
        Następna ciekawostka do rozpracowania.
        • pawel.777 Re: Bilet czasowy a kanary 31.03.10, 11:14
          Aaaa, to ZTM ma wpływ na korki może? Przypominam po raz kolejny. Kasując bilet nie zawierasz umowy na przewóz z miejsca A do miejsca B w czasie t.
          • Gość: karol Re: Bilet czasowy a kanary IP: *.bas.roche.com 31.03.10, 11:50
            Aaaa, to JA mam wplyw na korki moze?

Kilka miast w Polsce poszlo po rozum do glowy i odpowiednie zmiany w
            regulaminach zostaly poczynione. Oczywiscie Warszawa w tyle...
          • yavorius Re: Bilet czasowy a kanary 31.03.10, 12:02
            To po co na najnowszych rozkładach autobusów jest czas jazdy? Aaaa,
            po to żeby dodać sobie 15 minut marginesu na korki? A kiedy zrobicie
            nowe rozkłady uwzględniające 15 minut szybszą jazdę po buspasie na
            TŁ?:)
            • tom_aszek Re: Bilet czasowy a kanary 31.03.10, 14:40
              Aaaa...

No co? Spodobało mi się to wasze 'aaaa...' :)
          • Gość: to ja Re: Bilet czasowy a kanary IP: 194.181.224.* 31.03.10, 12:28
            Mysle, ze to stwierdzenie powinno byc kluczowe dla przewoznikow, ktorych ZTM
            bedzie probowal karac za spoznienia. No bo jaki wplyw na korki ma MZA? (Tak
            naprawde to kolosalny, bo gdyby bylo o 1000 autobusow mniej na ulicach, zapewne
            ruch wygladalby zupelnie inaczej:) - to oczywiscie zart.
          • Gość: kuna Re: Bilet czasowy a kanary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.10, 12:40
            A ty znowu po swojemu - na wyrywki, nie doczytasz a pyszczysz.Gdzie napisałam
            że ztm ma wpływ na korki?
            Przecież właśnie podkreśliłam, że tak jak i ztm
            nie ma, tak i ja nie mam. Dlatego razi mnie, że ztm wyciąga kasę ode mnie bo
            bilet mi się skończył w trakcie jazdy, na czas której ja nie mam wpływu
            , a
            ja nie mam żadnej możliwości dochodzenia rekompensaty swoich strat, pomimo że
            mój argument jest równoważny z argumentem ztm: i oni i ja nie mamy wpływu na
            korki
            . Tylko że pasażer płaci, a ztm bezradnie rozkłada ręce, ale kasę
            ściąga z ludzi.
            • yavorius MPK Łódź 31.03.10, 12:46
              - firma, która nie wiadomo, jakim cudem funkcjonuje:
              Niektóre torowiska tramwajowe mogą zostać zamknięte, a część
              kursów autobusowych zlikwidowanych. Powód? MPK nie ma pieniądze ani
              na remonty, ani na utrzymanie wszystkich tras

lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,7644189,Mniej_autobusow__zamkniete_torowiska__MPK_nie_ma_kasy.html

ale w przepisach taryfowych stoi jak wół:
              Okres ważności biletu przedłuża się odpowiednio, o stwierdzony
              podczas kontroli wydłużony czas podróży, spowodowany opóźnieniem się
              pojazdu, w stosunku do obowiązującego rozkładu jazdy
              • kilovolt Re: MPK Łódź 31.03.10, 12:54
                I tym samym cała argumentacja pawla.777, że tak być nie może bo to
                nie wina ZTM, trafia w łeb. Jak widać na przykładzie Łodzi możliwe
                jest wprowadzenie takiego zapisu, trzeba tylko chcieć.
                • pawel.777 Re: MPK Łódź 31.03.10, 13:19
                  Ależ wszystko może być. Nawet Kaczor Donald prezydentem. Tylko trzeba to formalnie załatwić.
                  • yavorius Re: MPK Łódź 31.03.10, 13:33
                    No to masz pole do popisu ;)
                • tom_aszek A jak to wygląda w Łodzi =w praktyce= ? 31.03.10, 14:39
                  kilovolt napisał:

> Jak widać na przykładzie Łodzi możliwe
                  > jest wprowadzenie takiego zapisu

Jest możliwe wprowadzenie każdego zapisu, albowiem papier cierpliwy jest. Ale jak to wygląda w praktyce? Czyli - czy kontrolerzy sprawdzają czy autobus przyjechał na przystanek zgodnie z rozkładem i według tego nakładają karę lub jej nie nakładają?
                  • yavorius Re: A jak to wygląda w Łodzi =w praktyce= ? 31.03.10, 14:48
                    nie mam zielonego pojęcia
          • Gość: q To do czego upoważnia bilet czasowy IP: *.chello.pl 31.03.10, 12:45
            jeśli:
            "Kasując bilet nie zawierasz umowy na przewóz z miejsca A do miejsca B w czasie t. "
            Do postania sobie przez okres czasu,na jaki opiewa bilet,w autobusie???
          • jakw Re: Bilet czasowy a kanary 31.03.10, 14:13
            Ale nie mogę też wysiąść między przystankami i , zgodnie z
            regulaminem, kierowca nie ma prawa mnie między przystankami
            wypuścić. Co w takiej sytuacji?
    • Gość: to ja Re: Bilet czasowy a kanary IP: 194.181.224.* 31.03.10, 10:36
      Art.18 p 1 ustawy prawo przewozowe nie jest wylaczony w przypadku zbiorowej
      komunikacji komunalnej. Wiec to tylko kwestia czasu, az ktos przegnie przy
      kontroli biletow i sprawa trafi do sadu. Bedzie jak z parkowaniem, kontorla
      predkosci przez straz miejska itp. czy w tym ratruszu jest jakis dzial prawny?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka