bingola 07.07.10, 09:21 Chodzą na boso(!!!) Panie redaktorze od nadawania tytułów artykułom, przeczytajże choć tekst pod spodem, żeby nie robić takich kardynalnych błędów! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jowita81 Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołąc... 07.07.10, 09:33 To też już było.W latach 60 tych XX w chodziła boso po mieście.Mieliśmy wtedy po szesnaście lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 50-latek Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł IP: *.dk-kaelteanlagen.de 07.07.10, 11:33 Ba...! - jako dziecko od wiosny do jesieni latałem na bosaka (nawet po ściernisku!), a kiedyś (chyba w 1979-ym), podczas spływu kajakowego Wisłą w Józefowie ukradli mi kajak z całym "obuwiem". Musiałem potem cały tydzień na bosaka po Warszawie (tu się zatrzymaliśmy) łazić... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł 07.07.10, 12:19 Ale wtedy nie było reklam domestosa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mania Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołąc... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 09:37 "Chodzą na boso" - do tego dodałabym np.: "ubrała buty", "ubrała spódnicę" itp. Ręce opadają nad poziomem wykształcenia niektórych dziennikarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
teyoo Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł 07.07.10, 12:55 Gość portalu: mania napisał(a): > "Chodzą na boso" - do tego dodałabym np.: "ubrała buty", "ubrała spódnicę" O, to, to! Niestety tak mawia większość :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziedzic/pruski Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł IP: *.um.warszawa.pl 07.07.10, 10:11 Przyłączam się do przedmówcy. Nie ma takiego wyrażenia jak "na boso". Na litość boską, kogo tam zatrudniacie, analfabetów?! Odpowiedz Link Zgłoś
klarak Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołąc... 07.07.10, 10:18 "Chodzą na boso". Co to za forma? Coś jak bluzka na krótki rękaw :) Można chodzić "boso" (tak jak nago, na szczęście nie zauważyłam formy "na nago") albo "na bosaka" tak jak "na czworaka". Dziennikarzom GW zalecam powrót do szkoły podstawowej - "na boso" i we włosienicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: któś No jasne, że Pani nie zauważyła... IP: 109.243.0.* 09.07.10, 22:00 ... formy "na nago". Należy bowiem szukać formy "po nagu"; można też zastanawiać się nad "po bosoku". Odpowiedz Link Zgłoś
klarak Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołąc... 07.07.10, 10:21 no nie, zaczęłam czytać dalej: "zimie kafelki łazience" czytanie gazety jest zdecydowanie zajęciem dla ludzi o mocnych nerwach lub językowych daltonistów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korekta Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł IP: *.matrix.pl 08.07.10, 14:10 rozumiem, ze czytanie portalu internetowego gazeta.pl bo gazetowe (papierowe) wydanie ma korekte.. i jeszcze jedna zaletę - nie ma forum i durnych nieczego nie wnoszących wpisów, od których niestety jestem uzależniony... ale walcze z tym, naprawdę! Odpowiedz Link Zgłoś
krwe Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołąc... 07.07.10, 10:29 boso ale w ostrogach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaf Niech powiedzą jakie odczucia maja po wejściu na IP: *.acn.waw.pl 07.07.10, 10:29 rozbitą flaszkę po piwie,albo świeżą psia kupę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiazdka Re: Niech powiedzą jakie odczucia maja po wejściu IP: *.cebit.com.pl 07.07.10, 10:40 No, niestety. Na naszych chodnikach można znaleźć wszystko- pety, odchody, ostre rzeczy i to co ludzie z siebie wypluwają. Brak kultury jest wszechobecny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: Niech powiedzą jakie odczucia maja po wejściu IP: 62.29.251.* 07.07.10, 10:41 świeża psia kupka - taka przyjemna, miękka i ciepła, rotfl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: old_nick Ech, te lata sześćdziesiąte... IP: *.olsztyn.mm.pl 07.07.10, 11:42 Do jowita81: pamiętam, to były lata 64-65, taka moda nagle wybuchła. Sam wtedy biegałem boso po Warszawie, pewnego letniego wieczoru to nawet z Mokotowa na Żoliborz. Nasza paczka zachodziła czasem do kawiarni w Europejskim, by tam w toalecie... obmyć stopy, potem wypić kawę w ogródku - i dalej. Eeeech... widzę, że różne rzeczy wracają, tylko już nie te lata... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eksel Re: Niech powiedzą jakie odczucia maja po wejściu IP: 80.66.129.* 07.07.10, 11:33 A czy w butach po tym chodzisz? Nie, swiadomie je omijasz, a chodzac boso ta swiadomosc jest jeszcze wieksza. Pozdrowienia dla calej ekipy :) Jak milo o Was poczytac na gazecie :) Steskniona eksel ;) Odpowiedz Link Zgłoś
teyoo Re: Niech powiedzą jakie odczucia maja po wejściu 07.07.10, 13:00 Gość portalu: eksel napisał(a): > A czy w butach po tym chodzisz? Nie, swiadomie je omijasz, a chodzac > boso ta swiadomosc jest jeszcze wieksza. Taa.. omijasz. Psia kupa nie jest samotną wyspą, a chodnik oazą czystości. We wspomnianą kupę ty może nie wdeptujesz, ale mógł to zrobić kto inny. Wystarczy, że przejdziesz po jego 'śladach' i cała wspaniałość owego psiego odchodu znajdzie się na twoich nieświadomych stopach. Zresztą co ja mówię - po chodniku chodzą tysiące ludzi - a każdy na butach ma różne ciekawe rzeczy (jeden przeszedł po czyimś smarku, inny wdepnął w błoto itp.). I owe rzeczy 'wcierane' są nieustannie w chodnik. A potem ty idziesz po tym.. pomyśl.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AI Re: Niech powiedzą jakie odczucia maja po wejściu IP: 83.238.109.* 08.07.10, 15:18 Czyli np. Ty nad siedzeniami w tramwaju lewitujesz? Bo nie wiadomo kto tam siedział wcześniej. Rurek w metrze też się nie trzymasz? Bo może ktoś przed Tobą miał zasmarkaną rękę. A już w powietrzy tyle molekuł zarazków lata, że ja to bym w ogóle bała się oddychać na Twoim miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qulka Re: Niech powiedzą jakie odczucia maja po wejściu IP: 194.11.24.* 08.07.10, 15:46 > A już w powietrzy tyle > molekuł zarazków lata, że ja to bym w ogóle bała się oddychać na > Twoim miejscu. Szczególnie jak w tym tramwaju siedzi bezdomny, który brzydko pachnie ;) Pomyśl, że ten zapach, który czujesz to nic innego jak molekuły jego brudu dolatujące do Twojego nosa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Świadomość też ci chodzi boso? 19.07.13, 21:52 chodzac boso ta swiadomosc jest jeszcze wieksza. Ludzie, czemu wy nie umiecie formułować zdań z imiesłowami??? Imiesłów czynny odnosi się do podmiotu. Podmiotem w powyższym zdaniu jest świadomość. Jak widać, kiedy świadomość chodzi boso, to jest większa niż kiedy chodzi obuta. Nie sprawdzałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamilakarabasz Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołąc... IP: *.warszawa.vectranet.pl 07.07.10, 11:31 Chodziłam boso po ulicach jeszcze w liceum. Jakie było zdziwienie, gdy pojawiłam się tak w miejskiej bibliotece w swoim małym mieście. Z doświadczenia wiem, że po kilku takich dłuższych spacerach bardzo trudno domyć stopy:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł IP: *.subscribers.sferia.net 07.07.10, 11:46 Co tam bez butów, lada chwila w Warszawie odbędzie się spęd panów, którzy będą chodzić także bez majtek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bana Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołąc... IP: 212.180.175.* 07.07.10, 11:47 W domu cały czas latam boso, przynajmniej kiedy nie ma dużych mrozów. Zdarzało mi się również chodzić boso po ostrej trawie, rozgrzanym asfalcie, czy wreszcie za dnia w centrum miasta. W Berlinie. I choć też nie jest to czyste miasto (jak na niemieckie standardy), to tamtejszy bruk mnie nie przerażał, w odróżnieniu od warszawskiego... Wystarczy, że w Warszawie co chwila muszę jeździć po tłuczonym szkle rowerem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chodzik Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołąc... IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.10, 11:49 podziwiam ich odwagę. nigdy bym się nie odważył przejść, choćby traktem królewskim brud, jakieś ostre przedmioty, nagrzany asfalt... Poza tym, jak ma się to do zmęczenia stup ? Czy od chodzenia bosą stopą, nie bolą szybko nogi, podobnie jak od chodzenia w butach o twardej podeszwie... Chodzenia boso po świeżo skoszonej trawie - jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
yrrah Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołąc... 07.07.10, 11:52 Litości! Albo "boso", albo "na bosaka". Czy tam w redakcji ktoś pracuje? Przecież to wstyd takie błędy sadzić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nickname Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł IP: *.chello.pl 07.07.10, 16:25 "Na boso" jest również poprawną formą, dopuszczalną w języku polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jg Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 21:44 Chodzę boso lub na bosaka, a nie na boso! Sprawdź w słowniku poprawnej polszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
takisobiejac Apel do Pań!!! 07.07.10, 12:06 Przy okazji tego tematu mam apel do wszystkich Polek, w szczególności do Warszawianek (bo tu mieszkam, to jest moje rodzinne miasto): NIE MALUJCIE PAZNOKCI U STÓP NA CZERWONO, NIEBIESKO, ZIELONO, CZARNO! Rany boskie, co za moda, co druga kobieta ma pazury na czerwono, a przecież to wygląda okropnie! Jak malować to tylko na jasno, np. na perłowo. Lakier ma podkreślać stopy a nie wszem i wobec informować "Halo, patrzcie na moje odnóża!". Pamiętajcie, drogie Panie, można nie mieć ładnych stópek ale jak nie pomalujecie ich na czerwono to nikt nie będzie miał do Was pretensji (o ile będą czyste) - jednak gdy juz użyjecie czerwonego paskudztwa sprawa będzie nie do uratowania, zwłaszcza, że 75% kobiet ma za małe płytki paznokciowe do malowania paznokci! djamaladdin.blog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q-ku i do tych bosochodzacych - malujcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 12:32 pazury na czarno - nie będzie widać żeście boso chodzili;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toiettonmerde Re: Apel do Pań!!! IP: *.range86-184.btcentralplus.com 07.07.10, 12:47 musisz byc wulkanem seksualnej energii...wyobrazam sobie,ze przychodzi do ciebie wieczorem twoja kobieta, erotyczny nastroj, ona ma na sobie seksowna, koronkowa bielizne...WTEM! - ty krzyczysz- rany boskie, kobieto, zdejmij z siebie ten czerwony stanik, pamietaj, mozna nie miec ladnych cyckow, wloz na siebie ten bawelniany bezowy i nie bede mial do ciebie pretensji. Kochany, lepiej przypatrz sie meskim stopom, czerwone,zadbane, dobrze pomalowane paznokcie nikogo nie raza, za to meskie paznokcie u stop -vide- grzybica, pazury dlugie bo nie obcinane, brud, wlosy na paluchach u stop- to jest dopiero mrozacy krew w zylach widok. No ale czasem dobrze skrywany, pewnie jestes jednym z tych co nosza skarpetki do sandalow aby ow syf na stopach ukryc :) Odpowiedz Link Zgłoś
krwe Re: Apel do Pań!!! 07.07.10, 13:51 hehe dokładnie, to jakiś smutny frustrat.Malujcie dziewczyny paznokcie jeśli tak lubicie.Ja uwielbiam czerwone paznokcie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koneser Następna, nauczona "stylu" przez tabloidy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 09:17 Dziecinko, d męskich sandałów jak najbardziej można nosić skarpety. Nosili je już rzymscy legioniści. Zakaz ich noszenia obowiązuje jedynie kobiety. Na dodatek jest stosunkowo nowy, bo jeszcze w latach sześćdziesiątych XX wieku, kobieta, która nie nosiła pończoch czy rajstop była powszechnie uważana za przedstawicielkę najstarszej profesji świata, ale tak to jest jak stylu i kultury ubioru uczą tabloidy i "eksperci" pokroju Jacykowa... Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Legioniści nosili skarpety? 19.07.13, 21:55 No, no. I może jeszcze kamizelki wędkarskie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosa17 Re: Apel do Pań!!! IP: *.150.143.152.internetia.net.pl 19.07.13, 15:04 A kogo obchodzi co akurat tobie sie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Są różne odchyły 07.07.10, 12:19 Są też ludzie, którzy np. lubią smarować się kupą. Ale dotąd takie tematy wstydliwie przemilczano... Może nawet słusznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majo Re: Są różne odchyły IP: 83.238.109.* 08.07.10, 12:15 Cóż za błyskotliwy komentarz... Ile w nim treści, inteligentnej polemiki, odkrywczych spostrzeżeń. Doprawdy, jestem pod ogromnym wrażeniem... P.S. Nietolerancja jest znacznie groźniejszym odchyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q-ku ohyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 12:30 Warszawa jest brudna a w centrum wręcz lepi się, "pachnie" do tego Dworcem Centralnym i kloszardami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: Chodzą boso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 12:31 A w Auckland, największym mieście Nowej Zelandii nie tylko Maorysi chodzą boso po ulicach. Nie są wyjątkiem panie w lokówkach na głowie, podjeżdżające na szybkie zakupy do hipermarketu. Wolno-ć, Tomku... Nie tylko w swoim domku. Co komu do tego, jeśli tylko nikomu nie szkodzi i nie narusza jego dobrostanu. O, ale mi się powiedzialo! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toiettonmerde Re: Chodzą boso IP: *.range86-184.btcentralplus.com 07.07.10, 12:42 ''panie w lokowkach na glowie'' - no, to jest rzeczywiscie wyjatkowa rzadkosc...moze wrzuc jakies zdjecie, bardzo chce zobaczyc jak taka lokowke mozna do glowy przyczepic coby nie spadala i trzymala sie dziarsko przez caly wypad do sklepu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
shigella Re: Chodzą boso 07.07.10, 14:17 Gość portalu: toiettonmerde napisał(a): > ''panie w lokowkach na glowie'' - no, to jest rzeczywiscie wyjatkowa > rzadkosc...moze wrzuc jakies zdjecie, bardzo chce zobaczyc jak taka > lokowke mozna do glowy przyczepic coby nie spadala i trzymala sie > dziarsko przez caly wypad do sklepu ;) A co to za problem? Nie chodzi o elektryczne urzadzenie, a plastikowe walce z nakladka mocujaca (w niektorych regonach nazywa sie to walkami do wlosow, w innych - lokowka). Da sie w tym chodzic bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
gelbigel mam nadzieje że te panie będą miałe ładne stopy 07.07.10, 12:49 w przeciwieństwie do mojej ex to powód dla którego jest ex także. chodzenie boso to najpiękniesza żecz na świecie najlepsze ciepłe błotko ;P Odpowiedz Link Zgłoś
teyoo Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołąc... 07.07.10, 12:53 Głupi pomysł. Boso to można sobie chodzić po ogródku, albo nawet na wsi. Ale w mieście? Tu jest strasznie brudno i pełno świństwa leży na ziemi. Mam gołą stopą (a więc moją własną skórą) dotykać petów z papierochów, psich kup, błota, glutów, które ktoś wycharkał z nosa, wymiotów, potłuczonego szkła i tym podobnych wspaniałości? A tłumaczenie, że np. kupy można ominąć, są śmieszne. Wystarczy, że ktoś w to wdepnie i takimi butami się przejdzie po chodniku, 'wcierając' odchód w beton. Potem tamtędy idzie pan bosonogi, myśląc, że jest czysto.. a tymczasem lezie po molekułach psiej kupy :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xki Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł IP: *.chello.pl 07.07.10, 14:47 nie martw się, zarówno molekuły psiej kupy jak i bakterie kałowe są na tyle powszechne, że człowiek ścierający chusteczką do nosa psią kupę z buta mógł niewidocznie zabrudzić rękę (molekułami) a tą dotknąć rączki wózka w sklepie, poręczy w autobusie - przychodzisz taka ty, dotykasz tego samego i już masz psią kupę na twarzy, w ustach, wszędzie. od bakterii nie uratuje cię chodzenie nawet w glanach po miejskim chodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: screen Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 13:48 Jak tam chcą. Ciekawe czy są też miłośnicy lizania poręczy autobusach. Odpowiedz Link Zgłoś
kabja Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł 07.07.10, 14:11 Od psich odchodów na stopach gorsze są chyba tylko przyklejające się gumy do żucia. Mnie od chodzenia boso po mieście odstręcza widmo grzybicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majo Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł IP: 83.238.109.* 08.07.10, 12:20 Chodzenie boso wcale nie sprzyja grzybicy. Sprzyja jej rozwojowi natomiast wilgoć i ciepło w nieprzewiewnych butach, w których wiele osób chodzi latem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qulka Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł IP: 194.11.24.* 08.07.10, 15:18 Akurat grzybicy to dużo bardziej sprzyjają zabudowane buty w lecie alo chociażby baseny i kąpieliska. Chodząc boso, skóra stóp pozostaje sucha, więc akurat szansa na grzybicę jest bliska zeru. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais O, a teraz skóra chodzi boso 19.07.13, 21:58 Chodząc boso, skóra stóp pozostaje sucha Czyli skóra, jak chodzi w obuwiu, nie pozostaje sucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joss Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołąc... IP: *.ip.netia.com.pl 07.07.10, 14:10 nie wyobrażam sobie jak po takim spacerze doprowadzić stopy do porządku - przecież ten brud wnika w skórę, ciężko jest go wyszorować nawet pumeksem! Nie mówiąc już o tym, że od chodzenia boso skóra na piętach grubieje i robi się nieestetyczny pancerz. Jak potem pokazać stopy w sandałkach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jgie Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 16:32 To ja już wolę chodzić na łyso! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qulka Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł IP: 194.11.24.* 08.07.10, 15:21 Doczyścić sie da - właśnie pumeksem lub wspomnianą tarką do pięt - bez przesady, on nie wnika jakoś głęboko w skórę. Owszem jak ktoś tak chodzi naprawdę czesto to skóra nieco grubieje ale tylko od dołu stopy i w sandałach akurat tego nie widać. Poza tym nieco grubsza skóra też może być zadbana - nie popękana i nie wyglądająca jak pancerz. Ogólnie, jeśli się tak chodzi nie dzień w dzień, a do tego dobrze dba o stopy to będą wyglądać naprawdę normalnie i estetycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: travqaa Chodzą boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołączysz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.10, 09:48 Bo na boso najzdrowiej sie chodzi.Ja uwielbiam tak sobie łazić na boso po trawce ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riki Chodzą boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołączysz? IP: *.kampsys.3s.pl 09.07.10, 22:32 chodze boso caly rok po domu a na ulicy wczas rano Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek przed wojna (II sw) na wsi buty byly od swieta ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.10, 22:49 jesienia pastuszkowie nie mogli sie doczekac, kiedy pierwsza krowa za stada zrobili cieply, zielony placek, zeby sobie bose stop ogrzac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riki Chodzą boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołączysz? IP: *.kampsys.3s.pl 09.07.10, 22:45 chodze boso cale lato /szukam chetnych katowice/ Odpowiedz Link Zgłoś