Dodaj do ulubionych

Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołąc...

07.07.10, 09:21
Chodzą na boso(!!!) Panie redaktorze od nadawania tytułów artykułom, przeczytajże choć tekst pod spodem, żeby nie robić takich kardynalnych błędów!
Obserwuj wątek
    • jowita81 Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołąc... 07.07.10, 09:33
      To też już było.W latach 60 tych XX w chodziła boso po mieście.Mieliśmy wtedy
      po szesnaście lat.
      • Gość: 50-latek Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł IP: *.dk-kaelteanlagen.de 07.07.10, 11:33
        Ba...!
        - jako dziecko od wiosny do jesieni latałem na bosaka (nawet po ściernisku!), a
        kiedyś (chyba w 1979-ym), podczas spływu kajakowego Wisłą w Józefowie ukradli mi
        kajak z całym "obuwiem". Musiałem potem cały tydzień na bosaka po Warszawie (tu
        się zatrzymaliśmy) łazić...
      • nangaparbat3 Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł 07.07.10, 12:19
        Ale wtedy nie było reklam domestosa
    • Gość: mania Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołąc... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 09:37
      "Chodzą na boso" - do tego dodałabym np.: "ubrała buty", "ubrała spódnicę"
      itp. Ręce opadają nad poziomem wykształcenia niektórych dziennikarzy.
      • teyoo Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł 07.07.10, 12:55
        Gość portalu: mania napisał(a):

> "Chodzą na boso" - do tego dodałabym np.: "ubrała buty", "ubrała spódnicę"

O, to, to! Niestety tak mawia większość :/
    • Gość: dziedzic/pruski Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł IP: *.um.warszawa.pl 07.07.10, 10:11
      Przyłączam się do przedmówcy. Nie ma takiego wyrażenia jak "na
      boso". Na litość boską, kogo tam zatrudniacie, analfabetów?!
    • klarak Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołąc... 07.07.10, 10:18
      "Chodzą na boso". Co to za forma? Coś jak bluzka na krótki rękaw :) Można
      chodzić "boso" (tak jak nago, na szczęście nie zauważyłam formy "na nago")
      albo "na bosaka" tak jak "na czworaka". Dziennikarzom GW zalecam powrót do
      szkoły podstawowej - "na boso" i we włosienicy
      • Gość: któś No jasne, że Pani nie zauważyła... IP: 109.243.0.* 09.07.10, 22:00
        ... formy "na nago". Należy bowiem szukać formy "po nagu"; można też
        zastanawiać się nad "po bosoku".
    • klarak Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołąc... 07.07.10, 10:21
      no nie, zaczęłam czytać dalej: "zimie kafelki łazience"
      czytanie gazety jest zdecydowanie zajęciem dla ludzi o mocnych nerwach lub
      językowych daltonistów
      • Gość: korekta Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł IP: *.matrix.pl 08.07.10, 14:10
        rozumiem, ze czytanie portalu internetowego gazeta.pl
        bo gazetowe (papierowe) wydanie ma korekte.. i jeszcze jedna zaletę - nie ma
        forum i durnych nieczego nie wnoszących wpisów, od których niestety jestem
        uzależniony... ale walcze z tym, naprawdę!
    • krwe Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołąc... 07.07.10, 10:29
      boso ale w ostrogach ;)
    • Gość: olaf Niech powiedzą jakie odczucia maja po wejściu na IP: *.acn.waw.pl 07.07.10, 10:29
      rozbitą flaszkę po piwie,albo świeżą psia kupę.
      • Gość: gwiazdka Re: Niech powiedzą jakie odczucia maja po wejściu IP: *.cebit.com.pl 07.07.10, 10:40
        No, niestety. Na naszych chodnikach można znaleźć wszystko- pety, odchody, ostre
        rzeczy i to co ludzie z siebie wypluwają. Brak kultury jest wszechobecny.
      • Gość: xxl Re: Niech powiedzą jakie odczucia maja po wejściu IP: 62.29.251.* 07.07.10, 10:41
        świeża psia kupka - taka przyjemna, miękka i ciepła, rotfl
        • Gość: old_nick Ech, te lata sześćdziesiąte... IP: *.olsztyn.mm.pl 07.07.10, 11:42
          Do jowita81:
          pamiętam, to były lata 64-65, taka moda nagle wybuchła. Sam wtedy biegałem boso
          po Warszawie, pewnego letniego wieczoru to nawet z Mokotowa na Żoliborz. Nasza
          paczka zachodziła czasem do kawiarni w Europejskim, by tam w toalecie... obmyć
          stopy, potem wypić kawę w ogródku - i dalej. Eeeech... widzę, że różne rzeczy
          wracają, tylko już nie te lata...
      • Gość: eksel Re: Niech powiedzą jakie odczucia maja po wejściu IP: 80.66.129.* 07.07.10, 11:33
        A czy w butach po tym chodzisz? Nie, swiadomie je omijasz, a chodzac
        boso ta swiadomosc jest jeszcze wieksza.
        Pozdrowienia dla calej ekipy :) Jak milo o Was poczytac na gazecie :)
        Steskniona eksel ;)
        • teyoo Re: Niech powiedzą jakie odczucia maja po wejściu 07.07.10, 13:00
          Gość portalu: eksel napisał(a):

> A czy w butach po tym chodzisz? Nie, swiadomie je omijasz, a chodzac
          > boso ta swiadomosc jest jeszcze wieksza.

Taa.. omijasz. Psia kupa nie jest samotną wyspą, a chodnik oazą czystości. We wspomnianą kupę ty może nie wdeptujesz, ale mógł to zrobić kto inny. Wystarczy, że przejdziesz po jego 'śladach' i cała wspaniałość owego psiego odchodu znajdzie się na twoich nieświadomych stopach. Zresztą co ja mówię - po chodniku chodzą tysiące ludzi - a każdy na butach ma różne ciekawe rzeczy (jeden przeszedł po czyimś smarku, inny wdepnął w błoto itp.). I owe rzeczy 'wcierane' są nieustannie w chodnik. A potem ty idziesz po tym.. pomyśl..
          • Gość: AI Re: Niech powiedzą jakie odczucia maja po wejściu IP: 83.238.109.* 08.07.10, 15:18
            Czyli np. Ty nad siedzeniami w tramwaju lewitujesz? Bo nie wiadomo
            kto tam siedział wcześniej. Rurek w metrze też się nie trzymasz? Bo
            może ktoś przed Tobą miał zasmarkaną rękę. A już w powietrzy tyle
            molekuł zarazków lata, że ja to bym w ogóle bała się oddychać na
            Twoim miejscu.
            • Gość: Qulka Re: Niech powiedzą jakie odczucia maja po wejściu IP: 194.11.24.* 08.07.10, 15:46
              > A już w powietrzy tyle
              > molekuł zarazków lata, że ja to bym w ogóle bała się oddychać na
              > Twoim miejscu.

Szczególnie jak w tym tramwaju siedzi bezdomny, który brzydko pachnie
              ;)

Pomyśl, że ten zapach, który czujesz to nic innego jak molekuły jego
              brudu dolatujące do Twojego nosa ;)
        • maitresse.d.un.francais Świadomość też ci chodzi boso? 19.07.13, 21:52
          chodzac
          boso ta swiadomosc jest jeszcze wieksza.

Ludzie, czemu wy nie umiecie formułować zdań z imiesłowami???

Imiesłów czynny odnosi się do podmiotu. Podmiotem w powyższym zdaniu jest świadomość. Jak widać, kiedy świadomość chodzi boso, to jest większa niż kiedy chodzi obuta. Nie sprawdzałam.
    • Gość: kamilakarabasz Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołąc... IP: *.warszawa.vectranet.pl 07.07.10, 11:31
      Chodziłam boso po ulicach jeszcze w liceum. Jakie było zdziwienie, gdy
      pojawiłam się tak w miejskiej bibliotece w swoim małym mieście. Z
      doświadczenia wiem, że po kilku takich dłuższych spacerach bardzo trudno domyć
      stopy:(
    • Gość: xxx Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł IP: *.subscribers.sferia.net 07.07.10, 11:46
      Co tam bez butów, lada chwila w Warszawie odbędzie się spęd panów, którzy będą
      chodzić także bez majtek.
    • Gość: bana Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołąc... IP: 212.180.175.* 07.07.10, 11:47
      W domu cały czas latam boso, przynajmniej kiedy nie ma dużych
      mrozów. Zdarzało mi się również chodzić boso po ostrej trawie,
      rozgrzanym asfalcie, czy wreszcie za dnia w centrum miasta. W
      Berlinie. I choć też nie jest to czyste miasto (jak na niemieckie
      standardy), to tamtejszy bruk mnie nie przerażał, w odróżnieniu od
      warszawskiego... Wystarczy, że w Warszawie co chwila muszę jeździć
      po tłuczonym szkle rowerem.
    • Gość: chodzik Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołąc... IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.10, 11:49
      podziwiam ich odwagę. nigdy bym się nie odważył przejść, choćby
      traktem królewskim brud, jakieś ostre
      przedmioty, nagrzany asfalt... Poza tym, jak ma się to do zmęczenia
      stup ? Czy od chodzenia bosą stopą, nie bolą szybko nogi, podobnie jak
      od chodzenia w butach o twardej podeszwie... Chodzenia boso po świeżo
      skoszonej trawie - jak najbardziej.
    • yrrah Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołąc... 07.07.10, 11:52
      Litości! Albo "boso", albo "na bosaka". Czy tam w redakcji ktoś
      pracuje? Przecież to wstyd takie błędy sadzić!
      • Gość: Nickname Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł IP: *.chello.pl 07.07.10, 16:25
        "Na boso" jest również poprawną formą, dopuszczalną w języku polskim.
        • Gość: jg Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 21:44
          Chodzę boso lub na bosaka, a nie na boso! Sprawdź w słowniku poprawnej polszczyzny.
    • takisobiejac Apel do Pań!!! 07.07.10, 12:06
      Przy okazji tego tematu mam apel do wszystkich Polek, w szczególności do
      Warszawianek (bo tu mieszkam, to jest moje rodzinne miasto):
      NIE MALUJCIE PAZNOKCI U STÓP NA CZERWONO, NIEBIESKO, ZIELONO, CZARNO!
      Rany boskie, co za moda, co druga kobieta ma pazury na czerwono, a przecież to
      wygląda okropnie!
      Jak malować to tylko na jasno, np. na perłowo. Lakier ma podkreślać stopy a
      nie wszem i wobec informować "Halo, patrzcie na moje odnóża!".
      Pamiętajcie, drogie Panie, można nie mieć ładnych stópek ale jak nie
      pomalujecie ich na czerwono to nikt nie będzie miał do Was pretensji (o ile
      będą czyste) - jednak gdy juz użyjecie czerwonego paskudztwa sprawa będzie nie
      do uratowania, zwłaszcza, że 75% kobiet ma za małe płytki paznokciowe do
      malowania paznokci!

djamaladdin.blog.pl
      • Gość: q-ku i do tych bosochodzacych - malujcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 12:32
        pazury na czarno - nie będzie widać żeście boso chodzili;-)
      • Gość: toiettonmerde Re: Apel do Pań!!! IP: *.range86-184.btcentralplus.com 07.07.10, 12:47
        musisz byc wulkanem seksualnej energii...wyobrazam sobie,ze
        przychodzi do ciebie wieczorem twoja kobieta, erotyczny nastroj, ona
        ma na sobie seksowna, koronkowa bielizne...WTEM! - ty krzyczysz- rany
        boskie, kobieto, zdejmij z siebie ten czerwony stanik, pamietaj,
        mozna nie miec ladnych cyckow, wloz na siebie ten bawelniany bezowy i
        nie bede mial do ciebie pretensji.
        Kochany, lepiej przypatrz sie meskim stopom, czerwone,zadbane,
        dobrze pomalowane paznokcie nikogo nie raza, za to meskie paznokcie u
        stop -vide- grzybica, pazury dlugie bo nie obcinane, brud, wlosy na
        paluchach u stop- to jest dopiero mrozacy krew w zylach widok. No
        ale czasem dobrze skrywany, pewnie jestes jednym z tych co nosza
        skarpetki do sandalow aby ow syf na stopach ukryc :)
        • krwe Re: Apel do Pań!!! 07.07.10, 13:51
          hehe dokładnie, to jakiś smutny frustrat.Malujcie dziewczyny paznokcie jeśli tak
          lubicie.Ja uwielbiam czerwone paznokcie :D
        • Gość: koneser Następna, nauczona "stylu" przez tabloidy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 09:17
          Dziecinko, d męskich sandałów jak najbardziej można nosić skarpety. Nosili je już rzymscy legioniści.

Zakaz ich noszenia obowiązuje jedynie kobiety. Na dodatek jest stosunkowo nowy, bo jeszcze w latach sześćdziesiątych XX wieku, kobieta, która nie nosiła pończoch czy rajstop była powszechnie uważana za przedstawicielkę najstarszej profesji świata, ale tak to jest jak stylu i kultury ubioru uczą tabloidy i "eksperci" pokroju Jacykowa...
          • maitresse.d.un.francais Legioniści nosili skarpety? 19.07.13, 21:55
            No, no. I może jeszcze kamizelki wędkarskie?
      • Gość: bosa17 Re: Apel do Pań!!! IP: *.150.143.152.internetia.net.pl 19.07.13, 15:04
        A kogo obchodzi co akurat tobie sie podoba?
    • three-gun-max Są różne odchyły 07.07.10, 12:19
      Są też ludzie, którzy np. lubią smarować się kupą. Ale dotąd takie tematy wstydliwie przemilczano... Może nawet słusznie?
      • Gość: Majo Re: Są różne odchyły IP: 83.238.109.* 08.07.10, 12:15
        Cóż za błyskotliwy komentarz...
        Ile w nim treści, inteligentnej polemiki, odkrywczych spostrzeżeń.

Doprawdy, jestem pod ogromnym wrażeniem...

P.S. Nietolerancja jest znacznie groźniejszym odchyłem.
    • Gość: q-ku ohyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 12:30
      Warszawa jest brudna a w centrum wręcz lepi się, "pachnie" do tego Dworcem
      Centralnym i kloszardami

• Gość: obcy Re: Chodzą boso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 12:31
      A w Auckland, największym mieście Nowej Zelandii nie tylko Maorysi
      chodzą boso po ulicach. Nie są wyjątkiem panie w lokówkach na
      głowie, podjeżdżające na szybkie zakupy do hipermarketu. Wolno-ć,
      Tomku... Nie tylko w swoim domku. Co komu do tego, jeśli tylko
      nikomu nie szkodzi i nie narusza jego dobrostanu. O, ale mi się
      powiedzialo! :)
      • Gość: toiettonmerde Re: Chodzą boso IP: *.range86-184.btcentralplus.com 07.07.10, 12:42
        ''panie w lokowkach na glowie'' - no, to jest rzeczywiscie wyjatkowa
        rzadkosc...moze wrzuc jakies zdjecie, bardzo chce zobaczyc jak taka
        lokowke mozna do glowy przyczepic coby nie spadala i trzymala sie
        dziarsko przez caly wypad do sklepu ;)
        • shigella Re: Chodzą boso 07.07.10, 14:17
          Gość portalu: toiettonmerde napisał(a):

> ''panie w lokowkach na glowie'' - no, to jest rzeczywiscie wyjatkowa
          > rzadkosc...moze wrzuc jakies zdjecie, bardzo chce zobaczyc jak taka
          > lokowke mozna do glowy przyczepic coby nie spadala i trzymala sie
          > dziarsko przez caly wypad do sklepu ;)
          A co to za problem?
          Nie chodzi o elektryczne urzadzenie, a plastikowe walce z nakladka mocujaca (w
          niektorych regonach nazywa sie to walkami do wlosow, w innych - lokowka).
          Da sie w tym chodzic bez problemu
    • gelbigel mam nadzieje że te panie będą miałe ładne stopy 07.07.10, 12:49
      w przeciwieństwie do mojej ex

to powód dla którego jest ex także.

chodzenie boso to najpiękniesza żecz na świecie najlepsze ciepłe błotko ;P
    • teyoo Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołąc... 07.07.10, 12:53
      Głupi pomysł. Boso to można sobie chodzić po ogródku, albo nawet na wsi. Ale w mieście? Tu jest strasznie brudno i pełno świństwa leży na ziemi. Mam gołą stopą (a więc moją własną skórą) dotykać petów z papierochów, psich kup, błota, glutów, które ktoś wycharkał z nosa, wymiotów, potłuczonego szkła i tym podobnych wspaniałości?
      A tłumaczenie, że np. kupy można ominąć, są śmieszne. Wystarczy, że ktoś w to wdepnie i takimi butami się przejdzie po chodniku, 'wcierając' odchód w beton. Potem tamtędy idzie pan bosonogi, myśląc, że jest czysto.. a tymczasem lezie po molekułach psiej kupy :D
      • Gość: xki Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł IP: *.chello.pl 07.07.10, 14:47
        nie martw się, zarówno molekuły psiej kupy jak i bakterie kałowe są na tyle
        powszechne, że człowiek ścierający chusteczką do nosa psią kupę z buta mógł
        niewidocznie zabrudzić rękę (molekułami) a tą dotknąć rączki wózka w sklepie,
        poręczy w autobusie - przychodzisz taka ty, dotykasz tego samego i już masz psią
        kupę na twarzy, w ustach, wszędzie.
        od bakterii nie uratuje cię chodzenie nawet w glanach po miejskim chodniku.
    • Gość: screen Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 13:48
      Jak tam chcą. Ciekawe czy są też miłośnicy lizania poręczy autobusach.
      • kabja Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł 07.07.10, 14:11
        Od psich odchodów na stopach gorsze są chyba tylko przyklejające się gumy do
        żucia. Mnie od chodzenia boso po mieście odstręcza widmo grzybicy.
        • Gość: Majo Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł IP: 83.238.109.* 08.07.10, 12:20
          Chodzenie boso wcale nie sprzyja grzybicy. Sprzyja jej rozwojowi
          natomiast wilgoć i ciepło w nieprzewiewnych butach, w których wiele
          osób chodzi latem.
        • Gość: Qulka Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł IP: 194.11.24.* 08.07.10, 15:18
          Akurat grzybicy to dużo bardziej sprzyjają zabudowane buty w lecie alo
          chociażby baseny i kąpieliska.

Chodząc boso, skóra stóp pozostaje sucha, więc akurat szansa na
          grzybicę jest bliska zeru.

• maitresse.d.un.francais O, a teraz skóra chodzi boso 19.07.13, 21:58
            Chodząc boso, skóra stóp pozostaje sucha

Czyli skóra, jak chodzi w obuwiu, nie pozostaje sucha.
    • Gość: joss Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołąc... IP: *.ip.netia.com.pl 07.07.10, 14:10
      nie wyobrażam sobie jak po takim spacerze doprowadzić stopy do porządku -
      przecież ten brud wnika w skórę, ciężko jest go wyszorować nawet pumeksem! Nie
      mówiąc już o tym, że od chodzenia boso skóra na piętach grubieje i robi się
      nieestetyczny pancerz. Jak potem pokazać stopy w sandałkach?
      • Gość: jgie Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 16:32
        To ja już wolę chodzić na łyso!
      • Gość: Qulka Re: Chodzą na boso, żeby lepiej poczuć ulice. Doł IP: 194.11.24.* 08.07.10, 15:21
        Doczyścić sie da - właśnie pumeksem lub wspomnianą tarką do pięt -
        bez przesady, on nie wnika jakoś głęboko w skórę.

Owszem jak ktoś tak chodzi naprawdę czesto to skóra nieco grubieje
        ale tylko od dołu stopy i w sandałach akurat tego nie widać. Poza tym
        nieco grubsza skóra też może być zadbana - nie popękana i nie
        wyglądająca jak pancerz.

Ogólnie, jeśli się tak chodzi nie dzień w dzień, a do tego dobrze dba
        o stopy to będą wyglądać naprawdę normalnie i estetycznie.
    • Gość: travqaa Chodzą boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołączysz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.10, 09:48
      Bo na boso najzdrowiej sie chodzi.Ja uwielbiam tak sobie łazić na
      boso po trawce ;D
    • Gość: riki Chodzą boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołączysz? IP: *.kampsys.3s.pl 09.07.10, 22:32
      chodze boso caly rok po domu a na ulicy wczas rano
      • Gość: jacek przed wojna (II sw) na wsi buty byly od swieta ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.10, 22:49
        jesienia pastuszkowie nie mogli sie doczekac, kiedy pierwsza krowa
        za stada zrobili cieply, zielony placek, zeby sobie bose stop ogrzac

• Gość: riki Chodzą boso, żeby lepiej poczuć ulice. Dołączysz? IP: *.kampsys.3s.pl 09.07.10, 22:45
      chodze boso cale lato /szukam chetnych katowice/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka