Gość: mk[pgemwl IP: *.chello.pl 19.08.10, 22:12 skoro bydlo nie jest w stanie sie nauczyc inaczej niz mandatami, to trudno, trzeba je wlepiac do skutku!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzikowy Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo man... 19.08.10, 22:14 Czemu na tej trasie - równolegle do kolei i tramwajów? Odpowiedz Link Zgłoś
mk72 Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m 19.08.10, 22:40 Poniewaz pociągi i tramwaje nie wyczerpują w Alejach zapotrzebowania na komunikację zbiorową. Wystarczy popatrzeć, że autobusy nie jeżdzą tam puste. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m 19.08.10, 22:54 Bzdura - ludkom nie chce się zrobić kilku kroków między przystankami. Po prostu najwygodniej dowieźć ass 30 minut później, ale bez przejścia 50 metrów ekstra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden mylisz się kretynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.10, 06:43 ja wyjeżdżam własnym autem 30 minut wcześniej by uniknać kontaktu z nieumytym bydłem w komunikacji zbiorowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalala Re: mylisz się kretynku IP: *.acn.waw.pl 20.08.10, 07:33 wystarczy spojrzeć na tych śnmierdzieli w autobusach jak patrzą na ludzi w autach: morda zacięta, we wzroku wściekłość - gotują się te bydlaki z zazdrości:))) ja na szczęście nie muszę stac w korkach, bo nie poruszam się w godzinach szczytu:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dev Re: mylisz się kretynku IP: *.bayer.de 20.08.10, 09:24 Gratuluję kultury pani/e kierowco. Zapewne na drodze zachowujesz się adekwatnie do wypowiadanych kwestii a zatem współczuję tym, którzy spotkają Cię na swojej drodze. Jeżdżę komunikacją miejską, nie śmierdzę a na kierowców patrzę raczej ze współczuciem niż z zazdrością, zwłaszcza jak muszą stać w korku koło którego spokojnie przejeżdża autobus :-) A co to to się natrąbi, nadenerwuje, nawygraża innym. Urocze po prostu. Pozdrawiam kierowców kulturalnych inaczej ;-) Gość portalu: lalala napisał(a): > wystarczy spojrzeć na tych śnmierdzieli w autobusach jak patrzą na ludzi w > autach: morda zacięta, we wzroku wściekłość - gotują się te bydlaki z > zazdrości:))) ja na szczęście nie muszę stac w korkach, bo nie poruszam się w > godzinach szczytu:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Sam się mylisz, kretynku 20.08.10, 08:28 Wyjeżdżając 30 minut wcześniej samochodem nadal jedziesz 30 minut dłużej niż zbiorkomem, czyli zajeżdżasz trzydzieści minut później.:P Odpowiedz Link Zgłoś
wutang4eva Re: Sam się mylisz, kretynku 20.08.10, 08:53 dzikowy napisał: > Wyjeżdżając 30 minut wcześniej samochodem nadal jedziesz 30 minut > dłużej niż zbiorkomem, czyli zajeżdżasz trzydzieści minut później.:P Wyjezdzam samochodem o tej samej porze co tramwajem i metrem i jestem 30 minut wczesniej. Nie miesci sie w glowie debilku co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veni, vidi Re: Sam się mylisz, kretynku IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.10, 18:21 Buahaha, z kabat pod centralny w godzinach szczytu 30 minut szybciej jak metro? To musisz lubić zapier.alać Odpowiedz Link Zgłoś
wutang4eva Re: Sam się mylisz, kretynku 20.08.10, 21:06 Z kabat pod centralny zapewne szybciej bedzie metrem. Jednakze nie wszedzie owo metro dociera. Jezdze na trasie Wola-Wschodni Ursynow . Ssamochodem zajmuje to 30 minut podczas gdy tramwajem i metrem i dosjciem 60. Nie przecze, ze jesli ktos mieszka i pracuje kolo metra albo jezdzi niedaleko to moze mu pasowac jazda komunikacja. Ale zrozumcie, ze to mniejszosc w tym rozleglym dosyc miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sleeper Re: mylisz się kretynku IP: *.159.49.98.static.crowley.pl 20.08.10, 10:14 Hahaha, no właśnie. Szczerze mówiąc, to wstydziłbym się, gdyby partia na którą głosuję miała takich wyborców jak Ty, więc proszę bardzo, głosuj przeciwko buspasom, głosuj przeciwko HGW. Zadufany dupek. Odpowiedz Link Zgłoś
ziner Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m 20.08.10, 07:39 I dlatego wożą swoje cztery litery samochodami. Samochodami, w których przeważnie siedzi tylko jedna osoba. I się dziwią skąd biorą się korki. ---------------------------- Z anonimami nie dyskutuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m IP: 85.222.87.* 19.08.10, 22:55 No właśnie, są tramwaje, są pociągi - po co jeszcze pchać się tam samochodem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m IP: *.multimo.pl 20.08.10, 00:49 Nie pchałem się tam samochodem, póki jakiś debil nie wymyślił buspasów na TŁ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brawo Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m IP: *.chello.pl 20.08.10, 01:03 BRAWA DLA POLICJI, przy okazji do budżetu dorobią, łapać cwaniaczków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden choćby po to by IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.10, 06:45 załatwić sprawy służbowe na pl. Starynkiewicza. PS Spróbuj tramwajem przewieść np. 20kg dokumentacji. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: choćby po to by 20.08.10, 08:27 Rzeczywiście, wszyscy w samochodach targają ze sobą co najmniej 20 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sleeper Re: choćby po to by IP: *.159.49.98.static.crowley.pl 20.08.10, 10:18 I to codziennie jeszcze. A ktoś inny wozi 3 tony mięsa dziennie po Warszawie. Spróbuj 3 tony mięsa przewieźć autobusem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: choćby po to by IP: *.acn.waw.pl 20.08.10, 14:34 ba,niektorzy woza ze soba nawet poczucie humoru jak widac,czesto kiepsko dzialajace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Odpowiedź jest prosta, bezmózgi czterokołowe. IP: *.chello.pl 19.08.10, 23:16 Bo Alejami wiodą ważne połączenia z innymi dzielnicami poza Pragą i trasy do ważnych węzłów komunikacyjnych w innych częściach miasta (węzeł Centralny). Jadąc autobusem tamtędy nie będziesz stał 20 minut w masakrycznym korku i szybko dotrzesz do innej dzielnicy. Ale do tego trzeba myśleć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakniżej Re: Odpowiedź jest prosta, bezmózgi czterokołowe. IP: *.cdma.centertel.pl 19.08.10, 23:23 + zapachy spod pachy i obrobienie przez kieszonkowca gratis :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Odpowiedź jest prosta, bezmózgi czterokołowe. IP: *.145.246.94.ip4.artcom.pl 20.08.10, 09:12 Ojoj jacy wszyscy delikatni. Tylko skąd te zapachy skoro wszyscy twierdzą, że się kąpią cztery razy dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sleeper Re: Odpowiedź jest prosta, bezmózgi czterokołowe. IP: *.159.49.98.static.crowley.pl 20.08.10, 10:20 Od gdzieś dwudziestu lat samodzielnie jeżdżę komunikacją miejską regularnie. Zostałem obrobiony przez kieszonkowca 0 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Odpowiedź jest prosta, bezmózgi czterokołowe. 19.08.10, 23:58 > Jadąc autobusem tamtędy nie będziesz stał 20 minut w masakrycznym korku i szybk > o > dotrzesz do innej dzielnicy. Ale do tego trzeba myśleć Dupa nie argument. Odpowiadam - Jadąc pociągiem lub tramwajem i tak nie będziesz stał w masakrycznym korku i szybko dotrzesz do innej dzielnicy. Ale do tego trzeba myśleć. Do Twojej wiadomości: nie jeżdżę samochodem po Warszawie. Wyjątek stanowi sytuacja, gdy robię duże zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlos Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo man... IP: 146.203.133.* 19.08.10, 22:17 Mieszkam za granicą i byłem teraz w Polsce po kilku latach. Ogólnie wrażenia pozytywne, ale w gestii poszanowania prawa jesteśmy w tyle. Znaki zakazu i ograniczenia, to w Polsce czysta teoria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gerapaaaaaaaa Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m IP: *.chello.pl 19.08.10, 22:28 bardzo ciekawy wywiad Pani dziennikarka zrobił hm... szkoda tylko ze nie obiektywny ... trzeba było zapytać tych co w korkach stali co sadza o tym udoskonaleniu :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skrzat_muzealny Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.10, 22:33 Niech stoją buraki, bardzo dobrze, 50 samochodów, a w nich po jednej osobie. Chcą nowomiasteczkowego, wsiowego dobytku "jeżdżę do pracy samochodem" to niech utkną tam na wieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pixówa Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m IP: *.cdma.centertel.pl 19.08.10, 23:00 Niektórzy nie lubią towarzystwa kilkudziesięciu śmierdzieli w blaszanej puszce i dotykania powierzchni macanych przez tychże, więc jadą swoim autem. Niektórzy nie lubią szufladek po 50 m2 w "blokach", gdzie ciecie zostawiają buty na wycieraczkach albo palą w oknie, darcia japy przy przezabawnych programach w TV nie wspominając, więc mają dom z obszernym ogrodem. Tym w autach udaje się dokopać coraz skuteczniej, teraz trzeba coś zrobić z tymi, którzy mają domy. Na początek proponuję przymusowe dokwaterowanie jakiejś fajnej rodzinki na każde 50 m2 powierzchni domu + obligatoryjne grządki z burakami zamiast burżuazyjnego trawniczka. Odpowiedz Link Zgłoś
stereoclub Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m 20.08.10, 01:27 Kreujesz sie, czy juz jestes nowobogacka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden to jet standard u normalnych ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.10, 06:48 trzeba sie szanowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sleeper Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m IP: *.159.49.98.static.crowley.pl 20.08.10, 10:34 Kapitalne! Cudowna argumentacja, piękny tekst! Niektórzy nie lubią widoku chamskiego, niewychowanego plebsu o prostackich mordach po których widać że nigdy w życiu nawet nie widzieli guwernantki, z drzewem genealogicznym w skład którego wchodzą drwal i szwaczka. Zlikwidować chodniki, bo to śmierdzące bydło tylko łazi po pasach, zatrzymuje ruch i jeszcze kuje w oczy. Niektórzy nie lubią widoku tych bezgustnych badziewiastych domków jednorodzinnych spod sztancy, co szpecą krajobraz, a w szczególności widok z ich pałacu. Biedakom ciągle się skutecznie dokopuje dając pozwolenia na budowę jakimś nuworyszom. Niektórzy nie lubią, jak im jakieś patałachy jeżdżą pod nosem swoimi Lanosami i Astrami. No do diabła, człowiek nie po to kupuje Lexusa LS, żeby mu jakiś lamus w pierdzącej gazem mydelniczce wyjeżdżał pod nos i kurzył karoserię. Powinien być dodatkowy pas dla posiadaczy samochodów wartych przynajmniej 300 tyś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pixówa Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m IP: 178.56.142.* 20.08.10, 21:31 Masz rację. Miejsce śmieci jest na wysypisku. Nie mogę się z tym nie zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pixówa Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m IP: 178.56.142.* 20.08.10, 21:38 I jeszcze jedno. Lexus LS to tylko marna "lepsiejsza" Toyota. Taka sama jak Acura, Infinity i inne śmieszne autka dla nowobogackich. W cywilizowanych krajach jeżdżą tym Afroamerykanie (o ile nie dosiedli Cadillaca Escalade, Hummera albo jakiegoś aerodynamicznego pimp cara). Jako osoba wyczuwająca sarkazm wiem, że to, co mam na myśli, zrozumiesz tylko powierzchownie. Egalite, fraternite, sraternite, misiu. Natura jest bardzo niedemokratyczna. A Homo sapiens to jeden z wieeeeelu wytworów natury. Pogódź się z tym i nie fikaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m IP: *.62.classcom.pl 20.08.10, 23:44 Jak Cię kiedyś będzie stać na samochód własny, to zapewne odmieni cI SIĘ ZDANIE o 180o. Może starajmy się równac do np. USA w materii komunikacji, a nie do Bangladeszu... Odpowiedz Link Zgłoś
mk72 Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m 19.08.10, 22:41 >trzeba było zapytać tych co w korkach stali co sadza o tym > udoskonaleniu :] Mogą przesiąść się na autobusy / tramwaje / pociągi ;-) MK Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m 20.08.10, 00:01 A ci, co już siedzą w autobusach/tramwajach i pociągach, a nadal uważają, że buspas na tej trasie jest idiotyzmem? Przecież zaraz się tam jeszcze metro pojawi, co już było krytykowane jako kuriozum w sytuacji sąsiedztwa linii średnicowej. Będzie zatem: - buspas - tramwaj - kolej - metro A na Modlińskiej, dla odmiany, żadnej alternatywy dla korków. Odpowiedz Link Zgłoś
ax222 Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m 20.08.10, 06:29 > A ci, co już siedzą w autobusach/tramwajach i pociągach, a nadal > uważają, że buspas na tej trasie jest idiotyzmem? No to są najnormalniej w świecie idiotami. Krótko i prawdziwie. Odpowiedz Link Zgłoś
ziner Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m 20.08.10, 07:43 Zgłoś wniosek do Ratusza. Niech następny buspas zrobią na Modlińskiej. Osobiście korzystam codziennie z buspas'a na Moście Łazienkowskim, i nie uważam żeby był idiotyzmem. Dzięki niemu autobus z 50 pasażerami nie musi się wlec za osobówkami w których siedzi tylko kierowca. ---------------------------- Z anonimami nie dyskutuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m IP: *.acn.waw.pl 20.08.10, 08:25 Ten jeden kierowca zarabia więcej niż 50 bydłowoziarzy i to on powinien być uprzywilejowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glonojad Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m IP: 217.17.35.* 20.08.10, 08:52 Zwłaszcza ten w golfie II na numerach z Lublina, nocujący w "kołchozie" gdzieś na Grochowie :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fomica Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m IP: 62.233.165.* 20.08.10, 11:55 Czyżby posiadanie samochodu było tożsame z wysokimi zarobkami i wysokim prestiżem społecznym? Dobre :-D :-D A pochwaliłes sie juz na naszej klasie wycieczką do Egiptu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kot Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.08.10, 22:27 Taa, do Egiptu. On może sobie co najwyżej pozwolić na wycieczkę do Tłuszcza, dalej ten jego 20-letni Golf ze szrotu po 7 stłuczkach nie zajedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek A kto tworzy korki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.10, 10:41 Jest komunikacja zbiorowa, są rowery, są motory i skutery. Po jaką cholerę ludziska sami się pakują w korki w samochodach? Po Wrocławiu w godzinach szczytu jeżdżę sobie na rowerze i śmieje się z kierowców klnących za kierownicami swych samochodzików. A jak mam parę spraw do załatwienia w różnych częściach miasta wsiadam na motor i znowu się śmieję z kierowców w samochodzikach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: A kto tworzy korki? IP: 178.56.94.* 20.08.10, 10:49 > Jest komunikacja zbiorowa, są rowery, są motory i skutery. Po jaką cholerę > ludziska sami się pakują w korki w samochodach? Zbiorkom jest po prostu do d.py, z Radiowa do Wawra trzeba jechać co najmniej 1,5 godziny z 2-3 przesiadkami i długim dojściem. Samochodem mimo korków jadę 2 razy szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: A kto tworzy korki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.10, 11:21 A motorem lub skuterem pojechałbyś jeszcze szybciej i to wcale nie wiązało by się z przekraczaniem dozwolonej prędkości. Po prostu pomiędzy stojącymi autkami, chyba że trafisz na chama, który uzna że skoro on stoi w korku w samochodzie to Ty też musisz i tak się ustawi, ze się nie zmieścisz pomiędzy samochodami. Ale takich chamów jest niewielu. A swoją drogą skoro komunikacja zbiorowa jest źle zorganizowana to po to są odpowiedni urzędnicy aby apelować u nich o zmiany kursowania autobusów i tramwajów. Oczywiście jedna osoba i jedna petycja nic nie zrobi ale wszyscy mieszkańcy osiedla już mają silny głos. Ale ludzie są często tępi i leniwi i nic im się nie chce robić we własnym interesie więc stoją w korkach i narzekają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: A kto tworzy korki? IP: 178.56.94.* 20.08.10, 11:37 > A motorem lub skuterem pojechałbyś jeszcze szybciej i to wcale nie wiązało by > się z przekraczaniem dozwolonej prędkości. Myślałem nad motorem, ale nie stać mnie na utrzymanie i samochodu i motocykla jednocześnie, a samochód jest często też potrzebny (także jadąc do pracy/klienta). Samochód kombi jest najbardziej uniwersalny, więc na niego się zdecydowałem. Gdyby były jakieś spec-zniżki w podatkach i ubezpieczeniach dla osób posiadających 2 pojazdy, może by to było do rozważenia, ale na razie trzeba wybierać, więc wybieram samochód. > A swoją drogą skoro komunikacja zbiorowa jest źle > zorganizowana to po to są odpowiedni urzędnicy aby apelować u nich o zmiany > kursowania autobusów i tramwajów Problem jest raczej w odległościach. Jeśli trasa ma 25 km i 50 przystanków po drodze, to jeśli je jedzie się metrem, to niestety zawsze to musi tyle trwać. Dlatego jedyne co by tu pomogło, to budowa obwodnicy, żebym jadąc samochodem z jednego końca miasta na drugi nie wjeżdżał w ogóle do centrum, oraz restrykcje i opłaty za parkowanie w tymże centrum (nie buspasy, ale właśnie ograniczenia parkowania, żeby nie opłacało się przyjeżdżać na 8 godzin do centrum samochodem, ale do lekarza na godzinę - tak). Odpowiedz Link Zgłoś
eizoo Re: A kto tworzy korki? 20.08.10, 12:11 Gość portalu: Jonek napisał(a): > A motorem lub skuterem pojechałbyś jeszcze szybciej i to wcale nie wiązało by > się z przekraczaniem dozwolonej prędkości. Po prostu pomiędzy stojącymi autkami Aha - a zimą też byłoby szybciej? Chyba na oponach z kolcami i ubrany jak ludzik Michelina. I przypadkiem nie wiesz jak motorem zawieźć po drodze dziecko do przedszkola? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: A kto tworzy korki? IP: *.e-wro.net.pl 20.08.10, 12:46 Widywałem już motocyklistów wożących dzieci. Nie trzeba się ubierać jak maskotka michelina, wystarczy ciepła koszulka, polar i kurtka. Ja tak się ubieram i nigdy mi nie jest zimno a wcale nie wyglądam jak miś. Poza tym, gdyby ludziska jeździli autami tylko wtedy gdy jest im to naprawdę potrzebne to nie było by korków. Do motorów zakłada się zimowe opony podobnie jak do aut więc zimą w mieście wcale nie potrzeba kolców. Nie zmyślaj. Odpowiedz Link Zgłoś
eizoo Re: A kto tworzy korki? 20.08.10, 12:52 Znaczy - jeździsz zimą na motorze, tak? Widać tzw. koniec sezonu jest dla motorowych cieniasów, skoro hero jak ty daj radę bez problemu. Chyba że zarabiasz sprzedając filmy ze swoich kolejnych zaliczanych gleb... A zimę ostatnią to chyba przespałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: A kto tworzy korki? IP: *.e-wro.net.pl 20.08.10, 13:17 Zimą po Wrocławiu jeździ mnóstwo motocykli i nikt tego nie uważa za przejaw heroizmu. Wystarczy umieć jeździć ostrożnie. Ostaniej zimy widywałem kierowców samochodów którzy zakopali się w śniegu i nie mogli ruszyć a ja na motorze nie miałem problemu w walce ze śniegiem. A nie mam żadnej super maszyny, zwyczajna Honda Shadow. Nigdy jeszcze nie zaliczyłem gleby. Piszesz dokładnie tak jak ludzie, którzy jeszcze nigdy nie jechali motorem i się tego panicznie boją a jest to wspaniały i wbrew powszechnej opinii bardzo bezpieczny środek transportu. Odpowiedz Link Zgłoś
eizoo Specjalisto od zimowej jazdy 20.08.10, 13:49 Wiesz jaki odsetek motocykli i skuterów uczestniczy w ruchu we Włoszech? Około 5% A wiesz jaki odsetek wśród ofiar śmiertelnych w całym ruchu stanowią motocykliści w tych samych Włoszech? Ciut ponad 17%. To ja dziękuję, wolę takich nawiedzonych proroków omijać szerokim łukiem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Specjalisto od zimowej jazdy IP: *.e-wro.net.pl 20.08.10, 14:55 Włosi to lepsze kozaki niż Polacy stąd tyle wypadków. W Niemczech także mnóstwo osób podróżuje motorami i skuterami a jakoś nie mają tylu wypadków co Włosi. Zarówno samochodem jak i motorem a także rowerem podróżować należy z głową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo man... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.08.10, 22:40 Ludzie rozumieją, że buspasy dla ogółu przynoszą korzyści i mniej spalin i hałasu w mieście, a bydło trzeba o tym przekonać zdecydowanie innymi argumentami. Odpowiedz Link Zgłoś
borys2010 ten argument o "bydle" to z domu wyniosłeś? 20.08.10, 12:04 czy już póxniej autopsyjnie doświadczyłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
korek1000 Tramwaj + Autobus 19.08.10, 22:55 O ile mnie pamięć nie myli, w zeszłym roku torowiska w Al. Jerozolimskich były przerabiane. Tak trudno było wpaść na pomysł żeby zrobić wspólny pas dla autobusów i tramwajów??? I druga rzecz, nie jestem do końca przeciwnikiem buspasów, ale otwieranie kolejnego w momencie kiedy zamykane są Al.Niepodległości z powodu remontu i cała okolica się korkuje, to wg. mnie kpina i zła wola. Znów ktoś, kto bierze kasę nie pomyślał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Złota 20 Buspas, parkowanie... IP: *.aster.pl 19.08.10, 23:11 Hmm, a co w sytuacji gdy ktoś szukał miejsca do zaparkowania? Czy ktoś brał to pod uwagę. Rozumiem, że GW musi promować buspas, ale proszę o minimum obiektywizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr zarobić można dwa razy na frajerach 20.08.10, 06:58 najpierw za parkowanie a potem jeszcze za to że szukali miejsca do parkowania jadąc nuielegaljnie po buspasie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Złota 20 Re: zarobić można dwa razy na frajerach IP: *.aster.pl 20.08.10, 14:47 wkkr napisał: > najpierw za parkowanie a potem jeszcze za to że szukali miejsca do > parkowania jadąc nuielegaljnie po buspasie! To powiedz niefrajerze jak w takim razie wjechać legalnie na legalne miejsce parkingowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ziner Re: Tramwaj + Autobus 20.08.10, 07:48 korek1000 napisał: > O ile mnie pamięć nie myli, w zeszłym roku torowiska w Al. Jerozolimskich były > przerabiane. Tak trudno było wpaść na pomysł żeby zrobić wspólny pas dla > autobusów i tramwajów??? Torowisko nie jest z gumy. W Alejach tramwaje w godzinach szczytu kursują co 2-3 minuty. Jak wg Ciebie można by tam wcisnąć jeszcze autobusy? Zderzak w zderzak z tramwajami? ---------------------------- Z anonimami nie dyskutuję Odpowiedz Link Zgłoś
eizoo Re: Tramwaj + Autobus 20.08.10, 09:34 ziner napisał: > Torowisko nie jest z gumy. W Alejach tramwaje w godzinach szczytu > kursują co 2- 3 > minuty. Jak wg Ciebie można by tam wcisnąć jeszcze autobusy? > Zderzak w zderzak z tramwajami? To tylko w teorii tak wygląda. Na TŁ PODOBNO autobusy też jeżdżą co kilka minut w szczycie. Ale tak naprawdę to kursują co kilkanaście minut - bo stoją w korkach przed buspasem. Autobusy spokojnie zmieściłyby się razem z ttramwajami na jednym pasie. Odpowiedz Link Zgłoś
ziner Re: Tramwaj + Autobus 20.08.10, 10:39 > Autobusy spokojnie zmieściłyby się razem z ttramwajami na jednym > pasie. Chyba tylko jeżeli by parkowały. Aby zapewnić płynny ruch, muszą być zachowane określone odległości pomiędzy pojazdami. Inaczej będą one stały w "kolejkach", aby móc skorzystać z przystanku. > To tylko w teorii tak wygląda. > Na TŁ PODOBNO autobusy też jeżdżą co kilka minut w szczycie. > Ale tak naprawdę to kursują co kilkanaście minut - bo stoją w > korkach przed buspasem. Jeżdżę codziennie do pracy TŁ, od Ronda Wiatraczna, do GUS. Jedyny problem jest przy połączeniu Al. Stanów Zjednoczonych z Ostrobramską. Tam rzeczywiście chwilę trwa, zanim autobus przeciśnie się na buspas. Tyle że problemem nie jest buspas, ale "dobrze wychowani" kierowcy osobówek, którzy nie przepuszczą autobusu z lewego pasa na buspas. Ale ten sam problem był przed wyznaczeniem buspas'a. Wtedy też autobusy jadące od Wiatracznej miały problem żeby przecisnąć się na prawy pas i zatrzymać na przystanku przy kanałku Gocławskim. ---------------------------- Z anonimami nie dyskutuję Odpowiedz Link Zgłoś
eizoo Re: Tramwaj + Autobus 20.08.10, 11:13 ziner napisał: > Chyba tylko jeżeli by parkowały. Aby zapewnić płynny ruch, muszą być zachowane > określone odległości pomiędzy pojazdami. Inaczej będą one stały > w "kolejkach", aby móc skorzystać z przystanku. Bzdura. Jedź do Krakowa i zobacz jakie są odstępy pomiędzy tramwajami i autobusami na Dietla albo Grzegórzeckiej. I jakie rozmiary mają przystanki. Błądzisz z tą teorią nijak nie odnosząca się do praktyki. > Jeżdżę codziennie do pracy TŁ, od Ronda Wiatraczna, do GUS. Jeździsz podobno i piszesz takie brednie o tramwajach co 2-3 minuty. Szkoda że ponoć jeźdżąc nie widzisz korków na Gocławiu i na Wale Miedzeszyńskim. Dzięki temu badziewnie zaprojektowanemu buspasowi. I widać jakie brednie wypisuje ktoś kto nie jest żadnym uczestnikiem ruchu - bo to kwestia możliwości włączenie się do ruchu na OBWODNICY Śródmieścia a nie kultury kierowców, ignorancie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Tramwaj + Autobus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.10, 11:23 We Wrocławiu to nie jest problem. Na ulicy Pomorskiej tramwaje jeżdżą podobnie często a jednak dało się upchnąć autobusy na torowisku. W wielu miejscach tak zrobiono pozostawiając jezdnie dla samochodów. Choć nie wszędzie się tak da. Odpowiedz Link Zgłoś
gelerth0 Re: Tramwaj + Autobus 21.08.10, 00:09 Ci co biorą kasę pomyśleli. Przecież teraz jest jeszcze więcej kasy do podziału... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: warszawska psiarnia na usługach ztm, promocja IP: *.acn.waw.pl 19.08.10, 23:01 To bydło w swoich samochodach blokuje miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
antygronkowiec [...] 19.08.10, 23:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Nie ignorować bus pasów! 19.08.10, 23:09 Pamiętajmy o nich przy jesiennych wyborach na prezydenta Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Nie ignorować bus pasów! IP: *.multimo.pl 20.08.10, 00:53 W kwestii sygnaturki - jeśli tak jest, to ja również jestem przeciw. Tylko co proponujesz jako alternatywę? Obawiam się, że z partii z realnym poparciem (szansą na władzę) nie pozostaje już nic. Wiadomą dużą partię obecnie opozycyjną wykluczam z definicji. Odpowiedz Link Zgłoś
ziner Re: Nie ignorować bus pasów! 20.08.10, 07:49 w.i.l napisał: > Pamiętajmy o nich przy jesiennych wyborach na prezydenta Warszawy. Będziemy pamiętać. I dlatego nie zagłosujemy na kolejnego "szeryfa", ale na gospodarza. ---------------------------- Z anonimami nie dyskutuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cazares Re: Nie ignorować bus pasów! IP: 85.222.87.* 20.08.10, 18:36 ZagłosujeCIE. W czyim imieniu się wypowiadałeś? Mów za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rurecki Pamietamy. Zagłosujemy na HGW :) IP: 195.117.162.* 20.08.10, 09:24 Odpowiedz Link Zgłoś
jestem_z_kobry Re: Nie ignorować bus pasów! 20.08.10, 12:31 Włodzimierz Iljicz Lenin głosuje na PiS? Wiedziałem, że to jedna rodzina... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo man... IP: *.multimo.pl 20.08.10, 00:54 Czy może ktoś powiedzieć, gdzie stoi ten fotoradar straży miejskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
stereoclub Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo man... 20.08.10, 01:31 Polacy, jak daleko wam do cywilizowanej Europy... I nie tylko drogi mam na mysli, lecz takze to "forum"... Odpowiedz Link Zgłoś
ziner Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m 20.08.10, 07:50 stereoclub napisał: > Polacy, jak daleko wam do cywilizowanej Europy... > I nie tylko drogi mam na mysli, lecz takze to "forum"... > Przykro mi że nie jesteś Polakiem. Ale co w takim razie robisz na forum poświęconym Warszawie? ---------------------------- Z anonimami nie dyskutuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bill z Bielan Po ciężkim pobiciu kupców-obywateli miasta, bufet IP: *.chello.pl 20.08.10, 05:12 kontynuuje wojnę z warszawiakami . Podziękujemy wam w wyborach . Miasto jest dla ludzi , a nie dla durnych wizji kelnerstwa z wiochy . W każdym normalnym mioeście ludzie jeżdżą po swoim mieście , a nie zasuwają na piechtę i lawirują między kompostownikami . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rurecki Pamietamy. Zagłosujemy na HGW :) IP: 195.117.162.* 20.08.10, 09:27 > Po ciężkim pobiciu kupców obywateli miasta Przestępców okupujących teren nie należących do nich - nazywajmy sprawy po imieniu. > Podziękujemy wam w wyborach . Oczywiście. Głosując na Hannę Gronkiewicz-Waltz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bank mylisz się - IP: 91.208.150.* 20.08.10, 11:53 kierwocy nigdy jej tego nie zapomną - i mam nadzieję, że przerżnie sromotnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: mylisz się - IP: 62.233.165.* 20.08.10, 12:27 Wdzięczni pasażerowie autobusów jej tego nie zapomną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bank ale jest was (ich) mniejszość, na szczęście IP: 91.208.150.* 20.08.10, 12:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cazares Re: Pamietamy. Zagłosujemy na HGW :) IP: 85.222.87.* 20.08.10, 18:38 Ty za tę nędzną agitkę to pieniądz jakiś bierzesz? Napisz, bo jeśli duży, to się przyłączę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden buspasy tak, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.10, 06:57 w momencie gdy powstaną obwodnice z prawdziwego zdarzenia! Teraz ludzie czy chcą czy nie chcą musza się pchać przez centrum by dojechac do dzielnic lezących po przeciwległych stronach warszawy. Buspasy tego nie zmienią bo cała masa ludzi załatwia sprawy służbowe i nie jest w stanie tego zrobić komunikacją zbiorową. Dodatkowo zastanawia mnie to że przy okazji uruchamiania kolejnego buspasa nikt się nie pyta o to ile miasto przeznaczyło kasy na zwiększenie liczby kursujących autobusów czy tramwajów. Przecież projektując buspas trzeba zakładać że jakiś procent kierowców przesiądzie sie do komunikacji zbiorowej. Jesli w tej sytuacji nie zwiększa się liczby pojazdów komunikacji publicznej to znaczy że zagęszcza sie pasażerów w autobusach dotychczas jeżdżących. Dlatego dziwię się tym którzy do tej pory jeżdzili zbiorówką i pieją z zachwytu nad idiotycznymi rozwiązaniami jakie wprotowadza miasto. Przecież to wy w dupę najbardziej dostaniecie.... Odpowiedz Link Zgłoś
w.s3 Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo man... 20.08.10, 06:58 Nie wszyscy mogą się poruszać komunikacją miejską.Nie zapomnę o buspasach przy kolejnych wyborach.Piętnaście lat temu żeby dojechać do klienta potrzebowałem 15min.Teraz nie zawsze się mieszczę w 45min.Może niech będą czynne tylko w godz.szczytu 7,30 - 9,30 bo irytujące jest stanie w korku kiedy po bus pasie nic nie jeździ. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr To prawda 20.08.10, 07:00 najpierw powinno sie zbudować obwodnice a dopiero potem kombinowac z buspasami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.10, 11:02 "...Nie wszyscy mogą się poruszać komunikacją miejską..." - oczywiście, jadąc do klienta trzeba się pokazać ze swoim autkiem a nie jak prostak autobusem. Ale są jeszcze motory, skutery i rowery. takich co to naprawdę muszą jechać samochodem (większe zakupy rodzinne, towar wieziony dla klienta itp) jest nie tak znowu wielu, zdecydowana większość klientów może zrezygnować z poruszania się samochodem na rzecz innych środków komunikacji. Ale honor im nie pozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m IP: 178.56.94.* 20.08.10, 11:08 > Ale honor im nie pozwala. A i owszem, "honor" nie pozwala, bo samochodem jest 2-3 razy szybciej i gdybym się przesiadł do żółwiastego zbiorkomu, to naprawdę nie wiedziałbym co odpowiedzieć żonie i dzieciom na proste pytanie "dlaczego wolisz spędzać czas w autobusach a nie z nami?". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.10, 11:24 Ograniczony umysł nie pozwala Ci zauważyć, że oprócz tramwaju, autobusu i samochodu są jeszcze motory i skutery, że o rowerach nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m IP: 178.56.94.* 20.08.10, 11:40 Rowerem nie mam czasu jeździć po 50 km dziennie, zresztą nie mogę do klienta przyjechać zziajany i spocony (a i bagaż trochę waży). O motorach już napisałem powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m IP: *.e-wro.net.pl 20.08.10, 12:51 A dlaczego nie motorem? Ja rowerem codziennie dojeżdżam do pracy (24km plus drugie tyle na powrót) i jadę szybciej niż koledzy stojący w korkach. W pracy prysznic i po 10 minutach jestem gotowy do pracy a w tym czasie moi koledzy nadal stoją w korku. Nie wiele jest osób których praca polega na jeżdżeniu po klientach, większość ma pracę stacjonarną. Zatem gdyby kierowcy wsiadali do aut wtedy gdy naprawdę muszą to nie było by problemu z korkami. Motor załatwia wszystkie sprawy- szybki dojazd, brak zmęczenia jak po rowerze, brak potu jak na rowerze i wygoda. Naprawdę wystarczy aby samochodami jeździli tylko ci co naprawdę muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m IP: 178.56.94.* 20.08.10, 14:12 Rowerem można, ale po co skoro na większości tras samochód jest szybszy (chyba że lokalnie w ścisłym centrum). Motocykl? Może i szybciej, a rzadko kiedy jest to możliwe, bo odpada gdy wiozę rzeczy, gdy robię zakupy (zgrzewka mleka + zgrzewka wody gazowanej...) gdy jadę z 2 osobami, gdy jest zła pogoda. Zostaje mało dni, a koszty niemałe. Samochód jest bardziej uniwersalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m IP: *.e-wro.net.pl 20.08.10, 14:52 Nie doczytałeś chyba tego co napisałem. Samochodami powinni jeździć ci co naprawdę muszą. Ja także czasem biorę samochód od rodziców i jadę na większe zakupy ale na co dzień wystarczą mi sakwy przy motorze. Po co zgrzewka mineralnej. Wystarczy co drugi dzień kupić dwie butelki, które mieszczą się w sakwach. Na co dzień robię zakupy w sklepie obok mojego bloku więc nawet motor nie jest potrzebny. Brak samozorganizowania to nie jest powód do używania samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cazares Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m IP: 85.222.87.* 20.08.10, 18:56 Do ciebie nic nie dociera, człowieku. Nastawiłeś jedną płytę i nadajesz. O adwersarzach piszesz, że mają ograniczone umysły. To co o tobie napisać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m IP: *.e-wro.net.pl 21.08.10, 01:19 Bo nikt mi jeszcze nie uzasadnił sensownie dlaczego ludziska pchają się samochodami do miasta i narzekają na korki skoro jest wiele możliwości uniknięcia korków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dgf Re: Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo m IP: 193.201.167.* 20.08.10, 12:02 piętnaście lat temu LOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brona Wieś tańczy i śpiewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.10, 07:18 W mieście pracuje kilkaset tysięcy osób spoza Warszawy. Prawo jazdy zdobywali za prosiaka i na polnych dróżkach. Nie płacą podatków i nie przestrzegają przepisów drogowych. Mają w nosie pieszych na pasach, światła, podwójną ciągłą, pasy dla autobusów, itp. Jak widzę samochód z buraczaną rejestracją to daję po garach. Ale i tak w ostatnich latach byłem dwa razy trafiony i zatopiony. Masakra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wieśniak Re: Wieś tańczy i śpiewa IP: *.wum.edu.pl 20.08.10, 09:41 Wcale nie dziwię się twojej frustracji. Tak samo pochodzisz z buraczanej wiochy jak ja. Od ilu pokoleń Twoja rodzina mieszka w W-wie? Z jakiej dziury pochodzą Twoi przodkowie? Różnica jest tylko taka, że oni się kiedyś dorobili (pewnie będąc „Słusznie lojalni”) i dostali mieszkanie 4x4 w betonowym pudełku w którym Ty musisz teraz codziennie siedzieć podczas gdy ja leżę sobie po pracy na hamaku wśród zieleni i śpiewu ptaków. Oczywiście, nie płacę podatków do kasy W-wy. Ale firma w której pracuje płaci. Sklepy w których kupuję (pewnie więcej niż Ty – bo ile zakupów można zmieścić w mieszkanku 4x4) płacą. Jak będziesz lepszy ode mnie możesz przejąć moją pracę. Wtedy nie będę przyjeżdżał. Bo nie będę miał po co. A teraz moje zdanie w dyskusji. Bus Pas jak najbardziej. Ale najpierw więcej parkingów pod miastem (te kilka Park & Go to za mało), szybki i tani dojazd z tych parkingów, lepsze warunki w komunikacji, przyzwyczajenie wielce oburzonych pasażerów komunikacji miejskiej, że kobiecie należy ustąpić i że prysznic służy do używania a nie do chwalenia się, że się ma. Potem bus pas i restrykcje. Odpowiedz Link Zgłoś
el.rubio nie park & go krawacie, tylko parkuj i jedź 20.08.10, 23:29 poza tym pojęcie "lepszy" jest naprawdę względne. masz dziwny system wartości - twój wypchany portfel jest ... twój. reszty on nie obchodzi. nawet panny w sklepie, w którym kuoujesz bo ona zarabia ułamek tego co ty i jej zależy aby takich rozszczeniowo nastawionych pajaców widzieć jak najrzadziej. twoją wartość wyznacza stosunek do innych. domyślam się, że skoro płacisz i wymagasz to niewiele osób cię lubi. tak naprawdę - bez kryteriów biznesowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brona Re: Wieś tańczy i śpiewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.10, 07:26 Wieśniaku. Jesteś stuprocentowym burakiem i nic nie zrozumiałeś. Pisałem tylko o lekceważeniu prawa. Zapewne zaczynałeś od polowego łóżka z chińskimi podróbkami, a teraz leżysz na hamaku i podziwiasz swoją badziewiastą rezydencję w krzakach. Od targania siat z zakupami i leżeniu na hamaku zniszczysz sobie kręgosłup. Współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jankes Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo man... IP: *.pg.com 20.08.10, 08:45 Heh ciagle sa tacy co "kiedyś dojezdzali w 15 min". Kiedys to kiedys, dzisiaj Warszawa jest inna i caly czas bedzie sie zmieniac. Ludzie zrozumcie wreszcie ze buspasy to naturalna kolej rzeczy w duzych miastach. Wy cierpicie niedogodnosci w samochodzie bedac mniejszoscia a wiekszosc w autobusie jak cierpi niedogodnosc przez wasza mniejszosc to jest ok? Przypominam ze 70% mieszkancow Warszawy porusza sie komunikacja. Nie nalezy miec zbyt wiele litości dla kierowcow w tej materii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didi zaglosuje na kazdego kto obieca zniesienie buspasa IP: *.acn.waw.pl 20.08.10, 09:32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Kierowco! Idą wybory - podziękuj władzom za buspas IP: *.polkomtel.com.pl 20.08.10, 09:56 Zabawne, że akurat teraz policja "przeanalizowa;a" sytuację akurat na alejach io postanowiła rzucić tam dodatkowe siły, broń Boże nie do pilnowania buspasa. A jak na rodzie ONZ psujące się notorycznnie światła powdują zagrożenie dla bezpieczeństwa to zainteresowanych nie ma. Może jak bedzie tam buspas. Odpowiedz Link Zgłoś
el.rubio podziękuję, obiecuję. dziś śląsko dąbrowskim tnę 20.08.10, 23:20 tramwajem 3 minuty zamiast 30. i patrzę jak frajernia stoi w autach. podziękuję Bufetowej. naprawdę ;-) Gość portalu: Jacek napisał(a): > Zabawne, że akurat teraz policja "przeanalizowa;a" sytuację akurat > na alejach io postanowiła rzucić tam dodatkowe siły, broń Boże nie > do pilnowania buspasa. > A jak na rodzie ONZ psujące się notorycznnie światła powdują > zagrożenie dla bezpieczeństwa to zainteresowanych nie ma. Może jak > bedzie tam buspas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bank poczekajmy jak kupisz samochód IP: *.siedlce.vectranet.pl 21.08.10, 09:06 i będziesz wiózł dziecko do przedszkola, przejdą ci te durne lewackie poglądy - tylko, że wtedy już może być za późno, już nie będzie ulic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: podziękuję, obiecuję. dziś śląsko dąbrowskim IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.08.10, 09:18 Nikt nie kwestionowal bustrampasa na Sl-D. Aleje i TŁ to zupelnie co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Czy straż miejska zajmuje się czymś ściąganiem IP: *.polkomtel.com.pl 20.08.10, 09:57 samochodów i kontrolowaniem buspasów? Po co oni sa własciwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Mandaty??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.10, 10:26 Mandaty? Śmiechu warte. Czy groźba mandaty 50zł może być odstraszająca? mandaty powinny się zaczynać od kwoty równej aktualnej średniej krajowej zarobków albo tak jak w Finlandii jako procent od zarobków. Wtedy kasjer z tesco zapłaci 200zł a kierownik tegoż sklepu już 500zł. I każdego zaboli tak samo mimo że każdy zapłaci inną kwotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Mandaty??? IP: *.aster.pl 20.08.10, 11:03 Gość portalu: Jonek napisał(a): > Mandaty? Śmiechu warte. Czy groźba mandaty 50zł może być odstraszająca? > mandaty powinny się zaczynać od kwoty równej aktualnej średniej krajowej > zarobków albo tak jak w Finlandii jako procent od zarobków. Wtedy kasjer z > tesco zapłaci 200zł a kierownik tegoż sklepu już 500zł. I każdego zaboli tak > samo mimo że każdy zapłaci inną kwotę. A takich jak ty powinno się od razu rozstrzelać, bo wiadomo, że na żaden mandat cię nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Mandaty??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.10, 11:25 Ja nie muszę płacić mandatów bo nie łamię prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
steede a może specjalny pas dla dojeżdżającyh z daleka? 20.08.10, 11:07 mieszkamy 60 km od miejsca pracy, jest nas dwoje, oboje pracujemy w W-wie . Nasz dojazd komunikacją miejsko-wiejską (jak ją nazywam) w opcji najszybszej wygląda tak: pierwszy autobus ze wsi do miasta powiatowego; drugi (lub pociąg) do Centrum; metrem do Wierzbno; tramwaj na Mokotów. razem 2,5 godziny (w jedną stronę!). Koszt dwóch biletów miesięcznych większy niż opłaty za paliwo.Czas dojazdu samochodem w jedną stronę 1,5 godziny i zwiększa się w miarę mnożenia bus-pasów. I tak czwarty rok. Nie narzekam bo wolę to niż być na garnuszku państwowym, ale zwracam uwagę, że wielu osobom (znam conajmniej kilkanaście funkcjonujących w ten sposób) przesiąść się do komunikacji nie jest łatwo. To uwaga dla tych, którzy widzą tylko "proste" rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: a może specjalny pas dla dojeżdżającyh z dale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.10, 11:27 A nie pomyślałeś o motorze? Odpowiedz Link Zgłoś
steede Re: a może specjalny pas dla dojeżdżającyh z dale 20.08.10, 11:50 Gość portalu: Jonek napisał(a): > A nie pomyślałeś o motorze? pomyślałAm ;) nawet posiadam i korzystam ale MOTOCYKL (proszę... motor to w kosiarce)rozwiązuje problem sporadycznie, uwierz: polskie drogi po deszczu podczas jazdy motocyklem sprawiają że zamiast jechać do pracy walczysz o życie... poza tym może gdybyśmy mieli klimat śródziemnomorski to kto wie... ale zimą??? to tylko zawodowcy chyba się odważą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
steede Re: a może specjalny pas dla dojeżdżającyh z dale 20.08.10, 12:54 hi hi hi... a propos MOTOCYKLA ;) konno też jeżdżę, ciekawe kto mi poleci jako rozwiązanie kłus warszawskimi skwerami ;))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: a może specjalny pas dla dojeżdżającyh z dale IP: *.e-wro.net.pl 20.08.10, 13:01 No to ja okazuje się być zawodowcem bo jeżdżę na motorze cały a rok a nigdy nie uczęszczałem na kursy jazdy ekstremalnej. PS. W kosiarce jest silnik a nie motor. Motor to skrócona i zupełnie prawidłowa w języku polskim nazwa motocykla. Odpowiedz Link Zgłoś
steede Re: a może specjalny pas dla dojeżdżającyh z dale 20.08.10, 13:09 gratuluję, nigdy nie twierdziłam że jeżdżę lepiej niż przeciętnie.... a co do polszczyzny to jak na siebie mówisz? motorzysta czy motocyklista? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: a może specjalny pas dla dojeżdżającyh z dale IP: *.e-wro.net.pl 20.08.10, 13:30 Słowa motor wolno użyć tylko jako rzeczownika. Przy określeniu osoby kierującej motorem należy użyć określenia - motocyklista. Język polski się kłania. Podobnie jest w angielskim - bicycle (rower) ale zupełnie prawidłowo na co dzień Anglicy mówią bike. W wielu europejskich językach zawierających słowa pochodzenia łacińskiego dozwolone są takie skrócone formy. Odpowiedz Link Zgłoś
steede Re: a może specjalny pas dla dojeżdżającyh z dale 20.08.10, 13:45 ... wiem, na samochód też mówimy czasem WÓZ ale woźnicy za kółkiem nie tytułujemy. Jednak to co jest wpisane do POTOCZNEJ polszczyzny nie oznacza że jest przedmiotowo poprawne... co mnie dziwi to ta obrona. Od kilkunastu już lat mam do czynienia ze środowiskiem motocyklistów i to oni uczyli mnie że motor urządzenie do przetwarzania energii a poruszamy się motocyklem. Czyli: pozostanę przy swoim zdaniu, moja Mania to motocykl a Ty jeździsz motorem... na zdrowie... widać taka jestem: jak do słownika języka polskiego dopisali "k...wa" też byłam przeciw bo wolę sformułowanie "prostytutka". Ale skończmy tą dyskusję bo nas moderator za odbieganie od tematu wytnie ;) nie jestem z tych co muszą mieć ostatnie słowo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: a może specjalny pas dla dojeżdżającyh z dale IP: *.e-wro.net.pl 20.08.10, 13:58 Zatem wracając do tematu uważam, ze owszem nie każdy może się przesiąść na rower czy na motocykl :) ale z pewnością ok połowa kierowców mogła by swoje auta zostawić na parkingach i poruszać się pojazdami znacznie mniej powodującymi powstawanie korków w mieście. Wielu moich znajomych z uporem stoją w korkach i klną i narzekają a ja się z nich śmieje. Obliczyłem im, że stojąc w korkach marnują kilka tygodni swego życia co roku. Ale to do nich nie przemawia. To taki bezmyślny upór i działanie na własną szkodę. Zamiast pomyśleć i znaleźć rozwiązanie z sytuacji stoją w korkach i marnują czas i nerwy na ... nie wiadomo na co. Odpowiedz Link Zgłoś
steede Re: a może specjalny pas dla dojeżdżającyh z dale 20.08.10, 14:28 masz rację ale tu kłaniają się realia Warszawy: kilkadziesiąt lat budowania metra wzbogaciło ją o jedną linię (przepraszam: dwie jeśli ktoś liczy że w tą i nazad to dwie ;) ). Pisze "kilkadziesiąt" bo mój ojciec już jakoś w latach pięćdziesiątych pracował przy jego budowie (wówczas zaniechano doprowadzenia inwestycji do końca). Połaczenia komunikacji miejskiej od lat niezmiennie krążą tymi samymi trasami nie przystosowując się do faktycznych kierunków codziennej migracji. Powstają centra operacyjne (biurowe) gdzie codzień walą dziesiątki tysięcy warszawiaków i przyjezdnych, czasem zmuszonych pokonać W-wę przez centrum podążając na drugi koniec miasta bo o obwodnicy tejże stolicy europejskiej póki co możemy pomarzyć. Zamiast kładek dla pieszych, bezpiecznych bo bezkolizyjnych, szpikuje się ulice przeznaczone do szybkiego ruchu (wide: Wał Miedzeszyński) pasami a światła na przycisk co kilometr, które blokują czasem sto/dwieście samochodów żeby mogła przejść nad Wisłę Pani z pieskiem (pozdrawiam Panią z jamnikiem - śliczny piesek a spacer o 6:30 podziwiam). Moje marzenie to dojechać na PKP, zaparkować, posadzić pupcię i dać się zawieźć czytając romansidło - ale nie za stawkę dwa razy większą niż koszt paliwa. Mogę też jechać autobusem ale w miejscu pierwszego przystanku komunikacji miejskiej nie mam gdzie parkować; mało tego - mimo że na Mokotów wali ze mną z tego przystanku setki/tysiące osób nie uświadczysz połączenia bezpośredniego. Mogłabym tak jeszcze mnożyć przykłady. Czy naprawdę są to rzeczy nie mające szans na usprawnienie/poprawę/modernizację? A później to bus-pas chociażby na sam Księżyc poproszę ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: a może specjalny pas dla dojeżdżającyh z dale IP: *.e-wro.net.pl 20.08.10, 15:09 Dlatego polecam motocykl. Mi chodzi o to, że zamiast narzekać ludzie powinni pomyśleć i szukać rozwiązań usprawniających życie. Wiem, ze nie każdy może zrezygnować z auta. Ale czasem jak już nie chce mi się tłumaczyć albo gdy moje argumenty trafiają w próżnie używam ostatniego argumentu: ile czasu jedziesz do pracy? godzinkę? fiu fiu, ja jadę pól godziny bo znalazłem rozwiązanie mojego problemu niezależnie od działań (czy może braku działania) władz miasta. Dlatego pytam - ilu spośród tych kierowców stojących w korkach MUSI jechać samochodem? Nie ma co czekać na działania władz bo można się nie doczekać Komunikacja zbiorowa nie jest w stanie zaspokoić wszystkich potrzeb bo zawsze się okaże że jeszcze ktoś nie ma bezpośredniego połączenia z domu do pracy bo mieszka na małym osiedlu na obrzeżach miasta a pracuje z dala od centrum. Komunikacja zbiorowa 'odciąża' najbardziej zakorkowane kierunki migracji ludzi ale nie jest w stanie obsłużyć wszystkich. Dlatego każdy człek powinien samodzielnie poszukać alternatywnych rozwiązań. Po pierwsze co zrobić aby jak najrzadziej korzystać z auta, po drugie czy komunikacja miejska jest w stanie mi pomóc, po trzecie co w zamian sam mogę sobie zorganizować. Ja wybrałem motor ale często jeżdżę na rowerze bo w pracy mogę się wykapać przed rozpoczęciem pracy. Może nie każdy znajdzie alternatywę ale wielu a może nawet większość kierowców klnących w korkach coś znajdzie jeśli tylko ich ego pozwoli im pozostawić samochód na parkingu pod domem. Odpowiedz Link Zgłoś
steede Re: a może specjalny pas dla dojeżdżającyh z dale 20.08.10, 16:03 Twoje argumenty przemawiają do mnie w 100%.Masz rację przedstawiając zalety bus-pasów. Dyskusji podlegają konkretne realia w jakich te argumenty zostały wdrożone w życie. Zastosowano najtańsze z rozwiązań istniejącego problemu komunikacyjnego podczas gdy należało spowodować jedną jedyną rzecz: spowodować nieopłacalność transportu samochodowego. Jeśli tańszy będzie dojazd komunikacją Ci ludzie, którym samochód nie jest niezbędny na głowie staną żeby zostawić go w domu. Ale to wymaga umiejętności planowania biznesowego, pomyślunku, czasu i wysiłku. Łatwiej namazać BUS. To się ludziom nie podoba, Twoje argumenty są OK. Odpowiedz Link Zgłoś
steede Re: a może specjalny pas dla dojeżdżającyh z dale 20.08.10, 16:08 a żeby nie być gołosłowną: koszt paliwa jaki ponoszę to max 600 zł miesięcznie, "obsługuję" 3 osoby: mąż, syn, ja. koszt biletów miesięcznych z mojej miejscowości dla 3 osób: ok 860 zł w najmniej czasochłonnym połączeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: a może specjalny pas dla dojeżdżającyh z dale IP: *.e-wro.net.pl 20.08.10, 19:16 I dlatego piszę, że nie każdy może zrezygnować z samochodu ale z pewnością wielu mogłoby przesiąść się do innych mniej uciążliwym środków lokomocji. A w nawiązaniu do twojego poprzedniego wpisu o zachęcaniu do przesiadaniu się do komunikacji zbiorowej - może utrudnianie ruchu samochodom osobowym a zarazem wyznaczanie bus-pasów jest taką właśnie brutalną metodą. Chcesz jechać własnym autem? No to stój w jeszcze większych korkach (bo część pasów jest dla Ciebie zabronionych). Chcesz jechać szybciej? Popatrz jakie puste pasy czekają na autobusy :) Ale zgadzam się że wykonanie tego pomysłu jest katastrofalne. Bus-pasy w wyznaczonych miejscach a poza nimi autobusy i tak 'wpadają' w zwykłe korki. Wysokie ceny biletów nie zachęcają. A we Wrocławiu jeszcze jedno kuriozum - brak klimatyzacji zarówno w autobusach jak i w tramwajach. Ponoć mamy XXI wiek, chyba że ja wyprzedzam epokę. Na pocieszenie pozostaje przysłowie - Nie od razu Rzym zbudowano. Na razie mamy dobry pomysł i miejmy nadzieję, że wkrótce za nim pójdzie przemyślane działanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siema Widzę, że nie rozumiesz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.10, 11:27 Otóż nikt nie zabrania Ci dojeżdżać do Warszawy samochodem. Jednak cała idea polega docelowo na tym, żebyś dojechał do granicy miasta, zostawił auto na parkingu (którego akurat w tej chwili nie ma) i wsiadł do autobusu, który szybko i sprawnie dzięki buspasowi dowiezie Cię do pracy. Oczywiście póki co nie ma ani parkingów, ani wystarczającej ilości buspasów, ale liczę na to, że może wreszcie kiedyś się do zmieni. Tak więc zamiast wylewać swoje żale i wieszać koty pomyśl też o tym, że jeżdżac samochodem po mieście napędzasz właśnie tę spiralę blokowania komunikacji miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
steede Re: Widzę, że nie rozumiesz... 20.08.10, 11:56 czytaj dokładnie a zauważysz, że żale nie mają z tym nic wspólnego.Chcę pokazać że nie ma jednej recepty na wszystko i rzucanie rozwiązaniem "wsiądź do autobusu" jest krótkowzroczne i tendencyjne. Idea może szlachetna ale nie widzisz jak wdrażana? na ilość a nie na jakość: jak zauważyła tu już jedna osoba omawiany bus- pas ciągnie się równolegle do linii kolejowej i tramwajowej. Czy to nie wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dojeżdżający Re: Widzę, że nie rozumiesz... IP: *.wum.edu.pl 20.08.10, 12:00 To chyba Ty nie rozumiesz. Człowiek „wylewa swoje żale”, bo ma realny problem. I ma rację. A Ty piszesz po to, żeby sobie popisać. Cała idea polega na tym, żeby zostawiać samochody na parkingach których jak zauważyłeś, nie ma. Więc co to za idea. Po co to pisać. Ty możesz sobie liczyć na to, że to się zmieni. Ale inni muszą już teraz dojeżdżać. Nie wezmą sobie urlopu do momentu wybudowania tych parkingów. Jak zwykle nie ta kolejność. Najpierw powinny być dane możliwości a potem wprowadzane restrykcje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Widzę, że nie rozumiesz... IP: *.e-wro.net.pl 20.08.10, 13:06 Najpierw jest pomysł-idea, potem realizacja. To że realizacja szwankuje nie oznacza że idea jest zła. A większość osób na tym forum narzeka właśnie na pomysł bus-pasów zamiast czepiać się realizacji.Do tego jak już wcześniej pisałem ja zwykle jeżdżę po mieście (Wrocław) rowerem lub motorem i mogę Was zapytać - korki? Jakie korki? Odpowiedz Link Zgłoś
steede Re: Widzę, że nie rozumiesz... 20.08.10, 13:35 ludzie nie narzekają na pomysł. Pomysł/idea nie sprawia, że stoimy w korkach. To nieprzemyślana realizacja tychże idei stwarza namacalny problem. To nie pomysł urzędników był przyczynkiem do omawianego artykułu tylko FAKT ISTNIENIA. Masz świetny pomysł na siebie i trzymaj się go, gratuluję, we Wrocławiu byłam raz i jeśli nadal Wam fundują te wykopki na drogach to współczuję i wierzę że możesz porównywać Wawę z Wrocławiem ;) Problem zaczniesz mieć jak przyjdzie Ci motocyklem podwieźć dziecko do żłobka zabierając jednocześnie małżonkę do pracy, zawieźć do pracy trójwymiarowy projekt o wymiarach 90x160cm, nie wspomnę o utrzymaniu makijażu i założeniu eleganciego kostiumu (obawiam się jednak że to problem facetom daleki ;) ). Przykładów można mnożyć. Nie wsadzisz tysięcy ludzi na dwa kółka. Nikt tego nie może wymagać a więc nie jest to rozwiązanie. Nie usprawiedliwiam tych, którzy jadą samochodem tuż nad linią metra ale do W-wy mnóstwo ludzi musi (i basta) dojechać właśnie samochodem. Czy ktoś im stworzył alternatywę? Uwierz, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Widzę, że nie rozumiesz... IP: *.e-wro.net.pl 20.08.10, 14:06 I dlatego uważam, ze nie da się każdego wpakować na motor, rower czy do autobusu. Ale wystarczy,m że połowa kierowców 'porzuci' swe ukochane samochodziki na rzecz innych środków transportu i już będzie na drogach sympatycznie. Problem polega na tym, że wiele osób się z tym zgadza ale ... niech inni wsiadają do autobusów czy na rowery a ja pozostanę w moim aucie. Co do mnie - na co dzień jeżdżę motorem (motocyklem :) ) ale faktycznie raz w tygodniu jadąc do centrum handlowego na większe zakupy wsiadam do samochodu. Jadąc na zakupy nie denerwuje się korkami bo nie śpieszę się, na co dzień jeżdżąc motorem omijam samochody stojące w korkach zatem także nie mam powodów do irytacji - czyli w sumie moje podróżowanie po mieście jakoś tak nie kojarzy mi się z nerwami i rozdrażnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dojeżdżając Re: Widzę, że nie rozumiesz... IP: *.wum.edu.pl 20.08.10, 13:44 Mieszkając we Wrocławiu można oczywiście pisać o ideach w Warszawie jeżeli się z nimi nie borykasz na co dzień. Nie wiem czy tu ludzie piszą o ideach czy o faktach ale piszą, bo pomysł robienia jednym ludziom dobrze kosztem drugich zamiast szukania rozsądnych rozwiązań im się nie podoba. To Twoje „Idea jest słuszna” to mi trochę Laskowikiem podchodzi. Kiedyś idea też była słuszna. Idea nie ma znaczenia w codziennym życiu. Ważne jest wykonanie, które w tym wypadku jest do niczego i stwarza realne problemy realnym ludziom, nie ideom. Zgadzam się idea jest słuszna – ale bus pasy są do bani w tych realiach w Warszawie. Na Modlińskiej najpierw zrobili bus pas zawężając ulicę o jeden pas a teraz dopiero (chyba po roku) wzięli się za poszerzanie ulicy. Czy nie powinno być odwrotnie. Najpierw poszerzyć a potem na poszerzonej ulicy zrobić bus pas? Ciekaw jestem ile kilometrów dziennie robisz na tym rowerku i czy jeździsz w zimie. Ja nie będę robił 140 km dziennie rowerem bo miasto wprowadza słuszną ideę tylko, że od tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
steede Re: Widzę, że nie rozumiesz... 20.08.10, 14:05 zgadzam się w całości: najpierw zaplecze, później wymagania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Widzę, że nie rozumiesz... IP: *.e-wro.net.pl 20.08.10, 14:12 A ja będę bronił słuszności idei bus-pasów. Dlaczego? Autobus zajmuje na ulicy jakąś powierzchnię tak na oko 3 metry szerokości, ok 15 długości a zabiera powiedzmy 40 osób. Wyobraź sobie ile miejsca na jezdni zajęło by tyle samochodów osobowych aby zabrać te 40 osób, nawet jeśli w każdym aucie umieścimy po 2 osoby. Jeden autobus kontra 20 osobówek. W godzinach szczytu autobus zabiera nawet więcej niż 40 osób. Kilkanaście autobusów potrafi znacząco wpłynąć na rozładowanie korków. Do tego dodajmy fakt, że jeden autobus zużyje znacznie mniej paliwa niż 20 osobówek. Tylko te fakty według mnie przemawiają za organizowaniem bus-pasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Widzę, że nie rozumiesz... IP: 178.56.94.* 20.08.10, 14:17 > Autobus zajmuje na ulicy > jakąś powierzchnię tak na oko 3 metry szerokości, ok 15 długości a zabiera > powiedzmy 40 osób. Wyobraź sobie ile miejsca na jezdni zajęło by tyle samochodó > w > osobowych aby zabrać te 40 osób Tylko przy założeniu, że wszyscy jadą z tego samego miejsca w to samo miejsce, tymczasem cele są rozproszone i 1 autobus ich nie obsłuży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Widzę, że nie rozumiesz... IP: 178.56.94.* 20.08.10, 14:19 Poza tym jest to argument przeciw buspasom, bo autobus faktycznie zajmuje tylko tyle miejsca, jeśli jest otoczony na jezdni innymi pojazdami. Na buspasie dla autobusu rezerwuje się kilkaset metrów bieżących pustego pasa (bo tyle wynoszą odstępy między autobusami) a w to miejsce zmieściłoby się znacznie więcej niż 40 samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
steede Re: Widzę, że nie rozumiesz... 20.08.10, 14:38 myślę że należy się spodziewać że wzrost liczby osób korzystających z autobusów spowoduje że ten pas nie będzie pusty: dorzucą kolejne autobusy pełne ludzi. Ale (wiem - powtarzam się wciąż) najpierw trzeba przygotować "zaplecze" a potem tworzyć bus-pasy; inaczej mamy miliontrzysta samochodów stojących i kilkadziesiąt autobusów także tkwiących w korku: do bus-pasa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Widzę, że nie rozumiesz... IP: *.e-wro.net.pl 20.08.10, 14:40 I właśnie dlatego bus-pasy są potrzebne, aby zwiększyć 'przepustowość' autobusów, aby zachęcić ludzi do poruszania się komunikacją zbiorową, która jest 'bardziej upakowana' zatem mniej powodująca korki, która jest mniej szkodliwa dla środowiska (spaliny). Odpowiedz Link Zgłoś
steede Re: Widzę, że nie rozumiesz... 20.08.10, 15:01 Jonku, tak właśnie myślą osoby tworzące bus-pasy. Mają rację ale nie uwzględniają konieczności pewnych działań, które powinny być przeprowadzone wcześniej. W tej chwili, ujmujac rzecz obrazowo, to wygląda tak jakby ktoś, kto uważa że należy zbudowac autostradę wytyczył drogę, kazał po niej jeździć a dopiero w międzyczasie robił podbudowę i lał asfalt. Utrudnili ludziom życie a niczego nie poprawili. Mój poprzedni post, że autobusy w Warszawie stoją w korkach na dojazdach do bus-pasów jest faktem, a nie żartem, zaobserwowanym w okolicach Trasy Łazienkowskiej gdzie też w sumie niedawno zajęto jeden pas dla autobusów. Jak to ma zachęcić? Nie dojedziesz do pracy wcześniej: w godzinach szczytu na bus-pasie tylko nadrabiasz to co wystoisz; ludzi tyle co sardynek w puszce; w największe upały klima wysiadała a busik dalej sobie w korku stał przemieniając się w czerwony piekarnik. Jestem ZA. IDEA szczytna.Masz rację jeśli chodzi o sam fakt istnienia i zalety bus- pasów. Jakkolwiek mocno bym chciała to na swoim własnym przykładzie (żeby nie wypowiadać się za ogół) , pomimo tego że w sumie sprytna ze mnie dziewczynka, nie widzę możliwości skorzystania z komunikacji miejskiej nie przeprowadzając się do W-wy - od czego uchroń mnie losie. Odpowiedz Link Zgłoś
tisi123 Re: Widzę, że nie rozumiesz... 20.08.10, 20:04 Odpowiedź na Twoje problemy tkwi w ostatnim zdaniu Twojego maila. Skoro wybrałaś opcję życia poza Warszawą, to pójdź o ostatni krok dalej i znajdź tam pracę. Czego życzę Ci z całego serca. Jeżeli jednak egoistycznie nadal będziesz chciała żyć 60 km od Warszawy i narzekać na bus-pasy w Warszawie to wybacz - nie Twój teren. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Widzę, że nie rozumiesz... IP: *.e-wro.net.pl 20.08.10, 14:48 Widziałeś kiedyś jak wygląda centrum miasta? Gdzie i jak parkują samochody? Jadąc autobusem nie musisz się martwić o parkowanie samochodu, autobus Cię zostawi na przystanku i pojedzie. No chyba że jesteś zwolennikiem zaorania parków i wszystkich placów na potrzeby parkingów. Powiesz, ze można budować parkingi piętrowe. Zgadza się, można. Tylko że to kosztuje zatem właściciel takiego parkingu potem bierze kasę za możliwość parkowania na takim parkingu. We Wrocławiu takie parkingu przez cały dzień świeca pustkami (bo trzeba płacić) ale za to wszystkie chodniki, trawniki a nawet place zabaw zastawione są autami. Podejrzewam, ze w Warszawie jest podobnie. To kolejny powód dla uprzywilejowania komunikacji zbiorowej. Ja osobiście uważam, że samochodów w Polsce jest za dużo. Każdy może kupić auto nawet jeśli tego faktycznie nie potrzebuje. Potem korki na drogach i parkowanie gdzie popadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
steede Re: Widzę, że nie rozumiesz... 20.08.10, 15:43 ... ;) w centrum W-wy za dzień parkowania parkometr zabiera Ci ok 25- 30 zł... trawniki dawno zamieniły się na miejsca parkingowe...miasto kasę kosi... a owszem: pełno. Do pracy w W-wie codziennie dojeżdża ok 500 000 osób. Szczęściarze pociągiem/autobusem. Inni jak ja mogą liczyć tylko na samochód.Oczywiście mogę wyjąć sobie z życiorysu kolejne 2 godziny dziennie przerzucając się na ekokomunikację publiczną lub założyć że to za daleko i pójść na socjal do gminy. Ilu z tego pół miliona dziennie jest w takiej sytuacji? Czy ktoś szukał rozwiązania dla takiej masy samochodów, które wcale nie muszą do W-wy wjeżdżać? Taniej niż budować parkingi i obwodnicę jest namalować ładny napis i wyłączyć pas z jedni: a nuż widelec się złamią chamy ze wsi i dadzą dorobić PKSowi, który ich dowiezie do pierwszego auta ZTM. GENIALNE POSUNIĘCIE :/ Odpowiedz Link Zgłoś
steede Re: Widzę, że nie rozumiesz... 20.08.10, 14:33 Idea the best ;) logistyka do bani ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bank jak przyjedziesz po mnie IP: 91.208.150.* 20.08.10, 14:41 o 5.40 w okolice bloku i zawieziesz mnie po 16 -tej z powrotem do domu (w obie strony ok 200 km) to moge jeździć i autobuse (trolejbusem, tramwajem pociągiem, czym chcesz) - nie mam alternatywy, tak jak setki tysięcy ludzi - podróż zbiorkomami wydłużyłaby mi dzień pracy do 16-18 h!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shal Re: Widzę, że nie rozumiesz... IP: *.clubnet.pl 20.08.10, 20:11 jak widzę was idiotów którzy w jednej chwili razem nie potrafią ruszyć ze świateł to mnie skręca tylko czekają te swoje 30 sekund aż przyjdzie na ich kolej. Najpierw nauczcie się ruszać na światłach a potem dyskutujcie o bus-pasach. Daje głowę, że korki zmniejszyłyby się o połowę bo przepustowość byłaby znacznie większa. No ale czego się spodziewać. Jednemu zgaśnie, trzeci nie ogarnie a piędziesiąty wiezie ziomów nie wiedząc co się dzieje przed nim i za nim. Takie fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wałszawianka Super pomysł i inwestycja drogowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.10, 11:29 Fałbą dłogową można łozwiązać płobłemy wałszawy Odpowiedz Link Zgłoś
borys2010 kretyńska ankieta 20.08.10, 11:59 jakich się spodziewała odpowiedzi jak stała na przystanku? - droga jest przestrzenią wspólną - ale ograniczoną - jakbym jeździł zbiorkomem to też byn się cieszył,że czyimś kosztem mam lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flak Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo man... IP: *.132.rev.vline.pl 20.08.10, 12:18 ale najlepsza jest kaszanka z grila i flaszeczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowojorczyk Kierowcy ignorują buspas w Alejach. Mnóstwo man... IP: *.nyc.res.rr.com 20.08.10, 12:37 Mieszkam w Ny i tutaj samochodem do pracy jadą tylko ci co muszą. Reszta grzecznie używa MTA. Teraz na Manhatanie wyznaczyli ścieżki rowerowe zabierając kawałek jezdni, ale i z tym sobie jakoś pogodziliśmy. Z tego co wiem w Polsce lekarz, prawnik czy szef firmy wstydzi się jechać autobusem, u nas liczy się czas, a nie względy estetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babrubia Super. Kasy z mandatów starczy i i na nagrody i na IP: 80.51.132.* 20.08.10, 13:51 jeszcze nowszy stadion Legii i na 3 linię metra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siskiyou Car pool IP: *.tktelekom.pl 20.08.10, 14:00 W USA istnieją w miastach wydzielone pasy, na których mogą się poruszać pojazdy z 2 lub więcej osobami; nieważne wg mnie, kto jest właścicielem środka transportu, ważne, że porusza się nim jak najwięcej osób. W polskim kołchozie tego niestety brakuje. Ci, którzy poruszają się samochodami w mieście ponoszą koszty utrzymania tego burdelu, dlaczego są gorsi od użytkowników autobusów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bank bo w polsce tak jest - samochód to tylko IP: 91.208.150.* 20.08.10, 14:34 obiekt do jak najwyższego opodatkowania, ale jak już gdzies chcesz pojechac to : albo nie ma dróg, albo jak są w miare normalne odcinki to sa najeżone fotoradarami, albo droga jest - ale wjeżdżac nie wolno - co z tego że powstała za pieniądze głównie posiadaczy samochodów - oni mają prawo tylko ją wybudowac i utrzymywać, korzystać już nie... dziki kraj jak mawia klasyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: bo w polsce tak jest - samochód to tylko IP: *.e-wro.net.pl 20.08.10, 15:14 A w czym ci przeszkadzają fotoradary? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bank a w tym że stoją głównie tam gdzie się da wyciągną IP: *.siedlce.vectranet.pl 20.08.10, 18:06 kasę - i zamiast zwracać uwagę na drogę patrzy się gdzie człowieka chcą upolować - pojedź sobie z Warszawy do knstancina - jezdnia 2x2, bez zabudowań i ograniczenie do 60, no i oczywiście fotoradar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: a w tym że stoją głównie tam gdzie się da wyc IP: *.e-wro.net.pl 20.08.10, 19:19 Nigdy jeszcze nie upolował mnie żaden radar. Może dlatego że jeżdżę zgodnie z przepisami a nie zgodnie z własnym widzi mi się. Zawsze wychodzę z założenia, ze skoro ktoś postawił ograniczenie to pewnie wiedział dlaczego. A zdecydowana większość kierowców pisze kodeks drogowy wedle własnego uznania. Efekt? Największa ilość wypadków i ofiar w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bank podaj źródło inf o największej ilości ofiar i IP: *.siedlce.vectranet.pl 20.08.10, 20:10 wypadków. czy tylko tak ci się wydaje? 99% kierowców nie przestrzega ograniczeń prędkości - myślisz że 99% sięmyli? widocznie mało jeździsz jak pojeździsz więcej i z wyjazdu dostaniesz kilka fotek z miejsc których nie będziesz pamiętał to zmienisz zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: podaj źródło inf o największej ilości ofiar i IP: *.e-wro.net.pl 21.08.10, 01:18 Dużo jeżdżę. Nie dostaje fotek bo nie uważam abym musiał gnać do celu, wystarczy jak jadę zgodnie z przepisami. Dlaczego mam gnać 120km/h skoro przepisowe 90 w zupełności mi wystarcza. Śmieszą mnie dzieciaki narzekające na fotki z radarów. Ja nie dotaję mandatów a jednak zawsze na czas dojeżdżam do celu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bank jak możesz płacic jak wcześniej napisałes że jeźdz IP: *.siedlce.vectranet.pl 21.08.10, 09:08 isz rowerem? a teraz piszesz że dużo jeździsz samochodem? dużo to ile 20 km dzienie ciągle po tej samej trasie? - i udowodnij tezę o najwyższej skali wypadków i śmiertelności - czy myslisz, że tak sobie napiszesz i wszyscy w to uwierzą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: jak możesz płacic jak wcześniej napisałes że IP: *.e-wro.net.pl 21.08.10, 13:44 Kiedy jadę w delegację poza Wrocław biorę motocykl lub samochód. Aż taki gigant nie jestem abym dał rade przejechać na rowerze trasę Wrocław-Warszawa albo do Bydgoszczy. Ale na co dzień po swoim mieście jeżdżę rowerem. Odpowiedz Link Zgłoś