marcin.kaminski
16.10.10, 19:12
Ktoś wie co to za lokal w końcu będzie w U1? Dzisiaj spróbowałem zajrzeć do środka mimo zaklejonych okien. Na ścianach dekoracje w jakieś palmy czy bambusy. Ale bardziej zaintrygowała mnie część kuchenna. Wstawiona tam jest wielka 6-palnikowa kuchnia z 1,5m szeroka i na moje oko jest to kuchnia gazowa. Skoro instalacji gazowej nie ma ... tzn że gość będzie tam zasilał kuchnię butlami. Poczytałem nieco i generalnie zakazu używania butli w blokach nie ma ale ....
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
§ 157....
3. Instalacja gazowa w budynku o wysokości większej niż 35 m ponad poziomem terenu może być doprowadzona tylko do pomieszczeń technicznych (...) na najwyższej kondygnacji budynku lub nad tą kondygnacją (...)
5. Instalacje gazowe zasilane gazem płynnym (z butli - dopisek mój) mogą być wykonywane tylko w budynkach niskich.
6. Zabrania się stosowania w jednym budynku gazu płynnego i gazu z sieci gazowej.
Czy dobrze rozumuję że te przepisy zabraniają wprost używania w naszym bloku gazu z butli? Może się czepiam i te palniki w "chińczyku" tylko wyglądają jak gazowe?
A może nawet jeśli są gazowe to butle będą legalne?
Ktoś coś się orientuje w tych tematach?