Dodaj do ulubionych

chińczyk - kebab

16.10.10, 19:12
Ktoś wie co to za lokal w końcu będzie w U1? Dzisiaj spróbowałem zajrzeć do środka mimo zaklejonych okien. Na ścianach dekoracje w jakieś palmy czy bambusy. Ale bardziej zaintrygowała mnie część kuchenna. Wstawiona tam jest wielka 6-palnikowa kuchnia z 1,5m szeroka i na moje oko jest to kuchnia gazowa. Skoro instalacji gazowej nie ma ... tzn że gość będzie tam zasilał kuchnię butlami. Poczytałem nieco i generalnie zakazu używania butli w blokach nie ma ale ....
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
§ 157....
3. Instalacja gazowa w budynku o wysokości większej niż 35 m ponad poziomem terenu może być doprowadzona tylko do pomieszczeń technicznych (...) na najwyższej kondygnacji budynku lub nad tą kondygnacją (...)
5. Instalacje gazowe zasilane gazem płynnym (z butli - dopisek mój) mogą być wykonywane tylko w budynkach niskich.
6. Zabrania się stosowania w jednym budynku gazu płynnego i gazu z sieci gazowej.

Czy dobrze rozumuję że te przepisy zabraniają wprost używania w naszym bloku gazu z butli? Może się czepiam i te palniki w "chińczyku" tylko wyglądają jak gazowe?
A może nawet jeśli są gazowe to butle będą legalne?
Ktoś coś się orientuje w tych tematach?
Obserwuj wątek
    • 7kevin Re: chińczyk - kebab 18.10.10, 07:54
      mnie się wydaje że niemożna i też się zaciekawiłem tymi palnikami, bo wczoraj też chodziłem wkoło bloku.
      mysle że trzeba zadzwonic do SM i zapytac...... bo czemu ktoś ma korzystać z gazu skoro my niemożemy...??? uprzywilejowany czy jak?

wystrój miejsca gdzie stoliki będą przypominał mi troche wystroje DaGrasso, albo barów sałatkowych..... ale te palniki... hmmm niewiem co to będzie.
    • mag_01 Re: chińczyk - kebab 19.10.10, 16:44
      Wg Agministracji w lokalu tym nie bedzie kuchni ze specyficznymi zapachami. Ale podobno cos do czego gotują ryż. Jak dla mnie ryz kojarzy się tylko z kuchnia azjatycką.
      Adm. nie wie tez do czego ten lokal bedzie mial podłaczoną kuchnię (elektrycznosc czy gaz z butli) , ale zadeklarowano ze mogą pojsc porozmawiać w tej sprawie.
    • mokotowianka0 Re: chińczyk - kebab 20.10.10, 11:44
      a to dobre - może Panie z adm. znają już menu - szkoda ze nam go nikt nie podesłał bo może nie chcielibyśmy mieć chińczyka w bloku :))
      • 82jano Re: chińczyk - kebab 11.11.10, 14:26
        Na otwarcie restauracji proponuję przyjść z wielkim transparentem: "WITAMY WAS KARALUCHY I PRUSAKI W NASZYM NOWYM BLOKU"

:D
        • 7kevin Re: chińczyk - kebab 12.11.10, 14:26
          a kiedy otwarcie???
          • 82jano Re: chińczyk - kebab 12.11.10, 14:55
            Mam nadzieję, że jednak nigdy...
            • iza.wiech Re: chińczyk - kebab 13.11.10, 11:03
              to chyba bedziemy mieć chińczyka:( dziś naklejali menu...
              mieszkam w klatce B, nie wiem jak u innych mieszkańców, ale wczoraj strasznie u mnie w kuchni "śmierdziało" czosnkiem...zapach wlatywał z zewnątrz, albo wentylacja albo okap.. mam nadzieję, że to jest tylko incydent i nic takiego nie będzie miało miejsca... może ktoś też coś takiego poczuł???
              • iza.wiech Re: chińczyk - kebab 14.11.10, 17:24
                dziś smród jest jeszcze większy :(
                • 82jano Re: chińczyk - kebab 14.11.10, 17:31
                  a może do wentylacji całkiem przypadkiem wleci granat? :D
                • iza.wiech Re: chińczyk - kebab 14.11.10, 18:10
                  amerykański chińczyk jest dziś zamkniety, wiec wyglada na to że to któryś z moich sąsiadów tak wielbi czosnek:) swoja droga to lipna ta wentylacja jest, skoro wyczuwam u siebie w kuchni co ma na obiad mój sąsiad:(((
                  • 82jano Re: chińczyk - kebab 14.11.10, 18:50
                    I tak nic dobrego z tej knajpy dla nas nie będzie.

A co do wentylacji to uważam, że jest słaba. Ja nie czuję obiadów sąsiada, ale drażni mnie ten szum. Tak jakby wszyscy mieli ją włączoną 24/h...
                    • moka_l2 Re: chińczyk - kebab 14.11.10, 21:50
                      A widzieliście,że chińczyk wywiercił sobie otwór wentylacyjny w szybie ? Czyli wszystkie smrody będą się wydobywać na zewnątrz. Dobrze,że mam tylko jedno okno z tamtej strony.
                      • 7kevin Re: chińczyk - kebab 15.11.10, 10:12
                        niedośc że śmierdzi to jeszcze drogi ten chinol......
                        tyle że lokal w środku ładnie zrobiony .

współczuje mieszkaljącym powyżej.
                        • marcin.kaminski Re: chińczyk - kebab 15.11.10, 11:31
                          Znalazłem ciekawy link dot. prawnych aspektów otwarcia lokalu gastronomicznego.

www.moja-gastronomia.com/artykuly/Legalne%20aspekty%20otwierania.pdf
                          Jednym z wymaganych dokumentów jest m.in. projekt adaptacji samego pomieszczenia - w tym wentylacji - oraz zgoda zarządcy budynku. Ciekawe kto ADM czy SM wydal taka zgodę?
                          Ciekawe też jak będzie z odbiorem śmieci i np starego tłuszczu. Oby się nie okazało że olej poleci prosto do kanalizacji a śmieci z resztkami ryżu, ochłapy mięsa itp wylądują w zbiorczym śmietniku. Zaczynam szczerze współczuć lokatorom z klatki B.
                          • 7kevin Re: chińczyk - kebab 15.11.10, 11:36
                            całe szczęście z mojej strony narazie na parterze lokal jest do wynajęcia i narazie niezanosi się na wynajem...bo w lokalu pustki....... i ciągle ogłoszenie w szybie......
                            • marcin.kaminski Re: chińczyk - kebab 28.12.10, 14:03
                              Nie żebym jakoś się niepokoił ... ale od ok. miesiąca u "chińczyka" nic się nie dzieje, żadnych prac w środku, żadnych oznak rychłego otwarcia ... ktoś wie może co w tej kwestii?
                              Czy może procedury odbiory itp trwają tak długo?
                              • 7kevin Re: chińczyk - kebab 28.12.10, 14:37
                                od strony naszej klatki jest BISTRO z dobrym jedzoenkiem pizze, makarony itd. :)

a and chińczykiem też się zastanawiałem bo niby wszystko gotowe kuchnia, stoliki wewnątrz a nieotwierają..... chyba że zgody niemają?

• marcin.kaminski Re: chińczyk - kebab 14.01.11, 13:13
                                  Chyba jednak wkrótce ruszy smażenie ryżu u chińczyka. Światło wieczorami się pali. Na ich stronie widzę że "wkrótce otwarcie" ... planują codziennie świątek piątek do 22-ej pracować :/

A w kolejnym lokalu w U2 też coś się aranżuje, jakieś ścianki są stawiane, wydzielane kilka pomieszczeń .. ktoś wie co tam ma być?
                                  • moka_l2 Re: chińczyk - kebab 14.01.11, 13:56
                                    A podeślesz adres stronki chińczyka?
                                    • marcin.kaminski Re: chińczyk - kebab 14.01.11, 14:00
                                      a proszę bardzo
                                      American Chinese Food
                                      www.amcf.pl
                                  • 7kevin Re: chińczyk - kebab 14.01.11, 13:58
                                    według mnie w U2 będzie Solarium. bo standartowe ustawienie ścianek, kilka wejść, no i pewnie jakiś kawałek na salon piękności, fryzjer albo coś.
                                    • 82jano Re: chińczyk - kebab 14.01.11, 17:45
                                      Ja pytałem pana robotnika - powiedział, że gabinet dermatologiczny.
                                      • angieinc Re: chińczyk - kebab 23.01.11, 22:22
                                        Ja też pytałam pana robotnika jak stawiali ścianki "u chińczyka"co to będzie, powiedział,że jedzenie na wynos.
                                        Jak jęknełam-oby nie chińczyk,pan zaprzeczył.I co? I mamy chińczyka!
                                        • marcin.kaminski Re: chińczyk - kebab 01.02.11, 17:08
                                          Wygląda na to że sklepik z kosmetykami ledwo zaczął już kończy swą działalność. Ciekawe jak się chińczykowi powiedzie ... chyba już oficjalnie wystartował, czarne folie zakrywające telefon zdjęte.
                                          A tak btw ktoś wie może jak w końcu wygląda system gotowania/smażenia w sensie czy wymienili kuchnię gazową? Okna szczelnie zaklejone więc nie można dostrzec. Na moje zapytanie do ADM o to czy mają tam gaz otrzymałem jedynie odpowiedź "że sprawa jest znana inspektorom ze spółdzielni".
                                          • 7kevin Re: chińczyk - kebab 02.02.11, 09:02
                                            mówąc szczerze cała kuchnia chińska opiera się na gotowaniu/smażeniu na Woku a na kuchni elektrycznej raczej nieda się go używac.
                                          • 7kevin Re: chińczyk - kebab 04.02.11, 11:28
                                            ciekawe co na miejscu sklepu z kosmetykami pojawi się.....
                                            • 7kevin Re: chińczyk - kebab 02.03.11, 10:23
                                              no i chyba niedługo się zamknie tez chińczyk, ruchu z tego co widziałem niema,
                                              sądząc po ulotce ceny ma delikatnie mówiąc wysokie...... a sporo ludzi lubiących chińczyka korzysta z drugiej strony ulicy też jest chińczyk w pawilonach.

art. Fryzjerskie juz sie zamknęły.
                                              • moka_l2 Re: chińczyk - kebab 03.03.11, 15:34
                                                Nie byłabym tego taka pewna. Pracuję niedaleko i moja firma została zasypana ulotkami naszego chińczyka. Myślę,że niejedna osoba skorzysta.
                                                • marcin.kaminski Re: chińczyk - kebab 21.06.11, 17:31
                                                  Nie wiem czy temat "chińczyka" kogoś jeszcze interesuje, ale po 7-miu miesiącach wymieniania korespondencji między Administracją a Spółdzielnią i otrzymywaniu bzdurnych odpowiedzi typu "nic nie wiemy,nic nie możemy" albo "coś wiemy ale nie powiemy" mam w końcu oficjalne potwierdzenie że chińczyk gotuje na butlach gazowych.
                                                  Ja tam nie czuję się komfortowo z tą wiedzą.
                                                  • 7kevin Re: chińczyk - kebab 22.06.11, 11:14
                                                    to teraz trzeba skrobnąć małe pisemko do Straży czy innych służb które tym się zajmują. .. .
                                                    mnie coprawda chińczyk nieprzeszkadza bo balkonu ani okiem z tej strony niemam. ale rozumiem sąsiadów którzy mają i bez problemu podpisze się pod wnioskiem/pisemkiem.
                                                  • marcin.kaminski Re: chińczyk - kebab 22.06.11, 11:29
                                                    Z otrzymanego pisma wywnioskowałem ze SM poprosiła właściciela o usunięcie butli a ten się nie zgodził i wystąpił o opinię do PINB'u. Tak więc na razie trwa przepychanka na papiery.
                                                  • iza.wiech Re: chińczyk - kebab 23.06.11, 17:10
                                                    dla chinczyka usuniecie butli = zamkniecie interesu:)))
                                                  • 7kevin Re: chińczyk - kebab 24.06.11, 09:02
                                                    niestety. o ile pamiętam w przepisach prawa budowlanego jest zapis o zakazie używania butli gazowych do celów domowych w budynkach wielorodzinnych. stwarza to zagrożenie.

poza chińczykiem uważam że powinny być pobierane opłaty od szyldów reklamowych zawieszonych na budynku.
                                                    pomogłoby to obniżyć koszty utrzymania naszego budynku. a sam chińczyk kupując lokal wiedział że niebędzie gazu w budynku więc mógł wczesniej pomyślec.
                                                  • 7kevin Re: chińczyk - kebab 07.07.11, 22:02
                                                    no i z tego co widziałem i usłyszałem to kolejny salon piękności nam się szykuje.
                                                  • tobiaty Re: chińczyk - kebab 07.07.11, 23:46
                                                    Ale będziemy piękni - ja powoli myślę o łaźni na -1 i basenie na -2 - specjalość Antczaka z ekipą papraków. Żeby nie chciał dodatkowej kasy od nas za takie luksusy. A poważnie to lepiej jak coś dla piękności niż żabka, biedronka czy inna zwierzyna. Tylko gdzie Ci biedni klienci postawią samochody ? chyba że rowerami dla przyjemności przyjadą.
                                                  • 7kevin Re: chińczyk - kebab 08.07.11, 07:53
                                                    z początku myslałem że dzielą lokal na pół i 2 różne miejsca będą a to jednak pomieszczenia kosmetyczne. lepsze to niż chińczyk, kebab itd.......

dzisiaj na -2 prawdziwa powódź akurat zastałem jak sprzątano nocną wode......
                                                  • moka_l2 Re: chińczyk - kebab 19.04.12, 17:34
                                                    A jak się zapatrujecie na nocny monopolowy zamiast pizzy i pierogów? Nie wspomnę o tym,że nocne monopolowe mamy teraz chyba z każdej strony. Nie wiem jak jest w tych innych, bo okna sypialni mam z tej jednej strony, ale nocne piątkowo-sobotnie wrzaski mi trochę przeszkadzają. Macie podobne spostrzeżenia, czy też powinnam wrzucić jednak na luz?
                                                  • 7kevin Re: chińczyk - kebab 20.04.12, 07:41
                                                    szczerze mówiąc to niezabardzo mamy wpływ na to to raz, a dwa że jesli chodzi o wrzaski to wczesniej w piątkowe i sobotnie wieczory/noce też się zdarzało.... w końcu mieszkalmy przy dość ruchliwym skrzyżowaniu i z każdej strony przystanki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka