Dodaj do ulubionych

Wielkie kolejki przed wejściem do Kopernika [WI...

IP: *.acn.waw.pl 06.11.10, 20:24
Centrum Nauki Kopernik działa jak to zwykle w Polsce... Mówię to z żalem, bo spodziewałem się czegoś lepszego.

Biletów, nawet rocznych (takie chceiliśmy kupić), nie można kupić w internecie, jak w normalnym europejskim kraju (patrz - Legolandy, Disneylandy, muzea itd.), tylko jak w XIX wieku trzeba przyjechać i stanąć w kolejce.

Autobus uruchomiony przez miasto (902) z Dworca Centralnego do CNK po pierwsze dla połowy miasta jest bez sensu, a po drugie jest na maksa nieprzyjaźnie oznakowany. Co mam na myśli? Jak ktoś mieszka na Saskiej Kępie, Gocławiu, Grochowie czy Targówku, to musi minąć CNK i pojechać na Dworzec Centralny, żeby wsiąść w 902 jadący z powrotem? Bez sensu. Oczywiście ten autobus został uruchomiony z myślą o lewobrzeżnych warszawiakach - prawobrzeżni są nieistotni i niech nie pyskują. Po drugie, w całym tym autobsie na rozkładach jazdy, schematach linii, gdziekolwiek, próżno szukać jakiejkolwiek wzmianki o CNK. Trzeba po prostu WIEDZIEĆ, że trzeba wysiąść przy BUW, a potem dymać w ciemnościach ul. Lipową (nie działa oświetlenie uliczne).

Pojechałem z sześcioletnim synem, byliśmy na miejscu o 17.40. Przy samym CNK kałuże, i na ul. Wybrzeże Kościuszkowskie strasznie ciemno - no w sumie jest późno, ciemno, o tej porze roku to prawie noc - ale jednak jakoś naiwnie sobie wobrażałem, że w 2010 roku w dużym europejskim mieście obok wielkiej atrakcji turystycznej powinny być oświetlone ulice - byłem jednak w błędzie, na latarnie uliczne chyb brakło kasy. Centrum podobno czynne do 19 - spodziewałem się, że to znaczy, że do 19 wpuszczają, ale nie. Na końcu ok. 500-osobowej kolejki stały dwie miłe osoby z tabliczkami, że to jest koniec kolejki na dziś i że zapraszamy jutro. Dlaczego? Bo zdążą jeszcze tylko te 500 osób wpuścić - i wygonić - przed dziewiętnastą, a potem won. Możemy oczywiście odstać godzinę w deszczu i na zimnie, żeby dojść do kasy, kupić roczne bilety i naturalnie nie zostać dziś wpuszczonymi, jeśli bardzo chcemy.

Dziecko mi się popłakało, zrobiło nam się smutno, bo spodziewaliśmy się, że rzeczywiście zgodnie z zapowiedziami jest to jakiś przełom, XXI wiek, itd. Niestety, jak to w Polsce - zamierzenia szczytne, zadęcie na maksa, koszty wywalone w kosmos, obok przedstawienie "Wielki wybuch", bajery, lasery, a komuś zabrakło wyobraźni, żeby dołożyć 5 tysięcy złotych i uruchomić sprzedaż biletów online oraz rezerwację wejścia przez internet.

Nie było mi dane sprawdzić, więc chętnie się dowiem od kogoś, kto tam doszedł do kasy i kupił - da się przynajmniej za roczne bilety zapłacić kartą, czy przy okazji trzeba kesz w zębach nosić? Mają tam toalety? Szatnię? Coś mi to słabo wygląda...
Obserwuj wątek
    • Gość: pyton Re: Wielkie kolejki przed wejściem do Kopernika [ IP: 80.50.4.* 06.11.10, 22:53
      urzekła nas twoja historia :P a teraz szybciutko wskakuj do samolotu i pokaż synkowi Disnejland :) i już nie wracajcie.
      Tam wam pokażą klasę :) i XXII wiek
    • Gość: anormal Re: Wielkie kolejki przed wejściem do Kopernika [ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.10, 23:16
      W czy jest problem ? Przecież stronie CNK jest informacja, że rezerwacja jest możliwa tylko dla grup zorganizowanych.

Niestety jest to super nowość w Polsce i trzeba uzbroić się w cierpliwość, a nie przychodzić na ostatnią chwilę. Ludzie, którzy tam pracują też muszą mieć czas dla siebie.

Specjalny autobus to jest luksus, aż nadto.

Osobiście proponuję nauczyć się cierpliwości i więcej się uśmiechać, a jak się nie podoba to migracja do Watykanu ;))
      • Gość: jaxa Re: Wielkie kolejki przed wejściem do Kopernika IP: *.acn.waw.pl 07.11.10, 00:19
        Skąd wy się urwaliście? Komuna, widzę, wygrała w tych tępych łbach. CNK jest projektem zrealizowanym za pieniądze podatników, i nie wyobrażam sobie, żeby podatników, czyli praco- i płacodawców CNK tak można było traktować. A dla Was to normalne i OK? Idźcie pokornie postać w kolejce i pocałujcie w dłoń lejącą Was po rzyci. Chłopska mentalność carskich poddanych trzyma się mocno w piotrkowskiej guberni. Ja jednak wolę coś załatwić w tej sprawie, bo nie mam ochoty na takie traktowanie.
        • Gość: kk Re: Wielkie kolejki przed wejściem do Kopernika IP: *.acn.waw.pl 07.11.10, 00:50
          Po pierwsze: www.kopernik.org.pl/dofinansowanie-projektu-centrum/ współfinansowane
          Po drugie: opłata jest konieczna na utrzymanie, nowe wystawy, opłacenie przedsięwzięcia, płace itp.
          Po trzecie: Obudziłeś się z ręką w nocniku i aby zaoszczędzić parę złoty płaczesz że podczas otwarcia było dużo ludzi..., popsułeś sobie i dziecku dzień - to było oczywiste że kolejka będzie, dlatego ja na spokojnie wolę wszystko zobaczyć w innym terminie.

Sam sobie jesteś winien a teraz zgrzytasz zębami i tupiesz nóżkami jak małe dziecko..
          • Gość: jaxa Re: Wielkie kolejki przed wejściem do Kopernika IP: *.acn.waw.pl 07.11.10, 01:25
            I to usprawiedliwia fakt, że nie można kupić biletów online? Przecież ta funkcja jest potrzebna nie tylko mi, i nie tylko dziś. Naprawdę uważasz, że to jest OK?
            • Gość: phi Re: Wielkie kolejki przed wejściem do Kopernika IP: *.acn.waw.pl 07.11.10, 08:05
              trzeba byc idiotą, żeby się tam pchać 2 dni po owtarciu... po co? tak trudno wytrzymac miesiąc czy dwa????
    • Gość: xaja Re: Wielkie kolejki przed wejściem do Kopernika [ IP: *.chello.pl 07.11.10, 08:13
      kurde ty to masz takiego pecha ze swoim szczeniakiem że jak spadniesz z dywanu na parkiet to się ostro popier...
      Proponuję dalej wal z gwinta jabole, świat nie będzie dla ciebie taki zły.
    • Gość: Pytanie Re: Wielkie kolejki przed wejściem do Kopernika [ IP: *.acn.waw.pl 07.11.10, 09:43
      A po co tam jechałeś autobusem? Przecież można w pobliżu zaparkować (nawet jesli jeszcze nie pomyślano o parkingu) i dojść. Poza tym, czy nie lepiej się wstrzymać kilka tygodni i zwiedzić Centrum na spokojnie? Po co tam gnać tuż po otwarciu? Dziwny z Ciebie człowiek, strasznie niezadowolony z zycia i zgorzkniały. Obys tego dziecku nie zaszczepił...
    • cwany_cwajnos Ja się nie wybieram 07.11.10, 10:05
      To jest wszystko kiełbasa wyborcza za ciężkie pieniądze. A gdzie parkingi, gdzie ścieżki rowerowe?!? Bufetowa to katastrofa:
      www.youtube.com/user/Koszatniczkification#p/a/u/2/8xfHCnQwnxs
      Tylko Olejniczak daje szansę na spokojną politykę i normalny rozwój
      • Gość: kontra.punkt Jaxa ma rację, ale w wiosce warszawskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 13:59
        ludziom wydaje się , że pozjadali wszystkie rozumy. Nawet, jeśli w du..e byli i g..no widzieli.
        To taka tubylcza mendalność - płać podatki i się nie odzywaj.
        Niedawno byłem - z nastoletnim synem - w berlińskim Muzeum Pergamonu i drezdeńskim "Zielonym Sklepieniu". Bilety zarezerwowałem przez internet i to na konkretną godzinę. Z dojazdem tez nie było problemu - metro berlińskie jest dobrze oznakowane i wiedziałem, gdzie mam wysiąść. Podobnie z autobusami w Dreźnie. W normalnym kraju ludzie mają świadomość, że jak płacą podatki to mają prawo wymagać.
    • Gość: mnbvcxz jaxa ma 100% racji IP: 178.73.49.* 07.11.10, 10:17
      Polacy już jeżdżą trochę po świecie i widzą, jak takie centra oraz inne nowoczesne ośrodki kultury (np. muzea) wyglądać powinny i nic dziwnego, że chcą mieć coś takiego u siebie. Ja jeszcze nie byłam w Koperniku, ale spodziewam się czegoś na miarę XXI wieku. Widziałam kilka takich centrów na Zachodzie - tam zostały wybudowane 20-30 lat temu. Liczę, że nasze będzie im co najmniej dorównywało. Jeśli tak nie będzie, jeśli zawiedzie infrastruktura, wykonanie - również nie zamierzam milczeć. Jako podatnik czuję się zleceniodawcą całego przedsięwzięcia i chcę, żeby było wykonane odpowiednio. Komuna upadła 20 lat temu, od 10 lat jesteśmy w XXI wieku, mieszkamy w wielkim mieście w kraju Unii Europejskiej. Nie zamierzam tolerować niedoróbek, głupoty i zaniedbań.
    • Gość: ona Godziny otwarcia do 19 IP: *.147.233.64.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.11.10, 14:06
      Mam pytanko, godziny otwarcia to 10-19. Czy to oznacza ze wpuszczaja ludzi do godziny 19 czy ze centrum jest czynne do 19 ? I co z tymi, którzy stoją w kolejce i np udaje im sie wejść o 18.30 ? Sa pozniej wypraszani o 19 czy moga jeszcze zwiedzac ?
      • Gość: kontra.punkt jaxa wszytko opisał- ma rację- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 14:50
        gubernia piotrkowska to wiocha wspólczesnej Europy. Z jego wypowiedzi wynika, że 0 19 powinni wyjść ostani zwiedzający.
        Jako ciekawostkę dodam,że równolegle w Expo XXI odbywa się Auto Show Poland 2010, a biletu wcale nie są tanie. I co z tego, jeśli:
        "...Bilety na Wystawę można nabyć bezpośrednio w kasach wystawowych.
        Kasy targowe nie obsługują kart płatniczych, na terenie hali wystawienniczej znajduje się bankomat.
        Bilet ulgowy przysługuje dzieciom do lat 10 za okazaniem legitymacji szkolnej.
        Zakupiony bilet jest ważny jest jeden dzień.."
        Poznaniacy twierdzą, że Warszawa to największa wiocha na wschód od Konina i coś w tym jest. Dla przykładu: bilety do weneckiego Pałacu Dożów są ważne przez 3 miesiące, mogę na nie wejśc kiedy tylko mam ochotę.
    • Gość: A. Re: Wielkie kolejki przed wejściem do Kopernika [ IP: *.183.242.14.dsl.dynamic.eranet.pl 07.11.10, 16:22
      Może wrażenie byłoby inne, gdyby udało się Państwu wejśc do środka i obejrzec centrum. Zgadzam się, że skoro płacimy, mamy prawo wymagac.
      Jednak centrum jest dopiero co otwarte. Wczoraj i dzisiaj jest wstęp wolny. Nic więc dziwnego, że trudno było dostac się do środka, biorąc pod uwagę, że zainteresowanie jest ogromne. Wiem, że ludzie nie zostali wygonieni o 19., można było oglądac dłużej. Organizatorzy nie mogli wpuścic zbyt wielu osób, ponieważ centrum jest interaktywne: wszystkiego można samemu dotknąc. Nie miałoby sensu stanie w tłumie i przyglądanie się, jak ktoś inny bawi się.
    • Gość: Krzyś Bo za darmo IP: *.stansat.pl 07.11.10, 18:50
      Dobra pogadamy za dwa miesiące jak za bilety trzeba będzie płacić, a minie już efekt "nowości". Wtedy można będzie ocenić realnie jakim zainteresowaniem cieszy się CNK. Dla porównania jak jest noc muzeów ludzie stoją w kolejkach po nocy do każdego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka