Dodaj do ulubionych

Otwarcie Kopernika. Wielki niewybuch?

IP: *.chello.pl 09.11.10, 09:10
Dzieki za tę refleksję. Już myślałem, że sie nie znam na sztuce. Mam identyczne spostrzeżnia- ciekawe ile to kosztowało?
Obserwuj wątek
    • Gość: Wyborca Otwarcie na miarę kampanii Bufetowej. IP: *.home.aster.pl 09.11.10, 09:14
      Co do reszty zgadzam się z artykułem w 100%.
      • Gość: zniesmaczony HGW Gronkiewicz zbuliła miliony na wielkie nic. IP: 193.111.166.* 09.11.10, 11:43
        Amatorszczyzna za grube miliony, szkoda kasy.
        Gronkiewicz chciała wykorzystać tę impreze do kampani wyborczej i nie szczędziła kasy, ale PIS spalił jej działanie poprzez przypomnienie kto był zinicjatorem CENTRUM.
        Kasa poszła i powstało wielkie nic, a moze to było przeznaczyc na nowe przedszkola.
        Samo CENTRUM jest ok, ale po co tyle milionów wydawać na samo otwarcie?
        • renata28 Re: Gronkiewicz zbuliła miliony na wielkie nic. 09.11.10, 15:11
          Wydaje mi się, że sam Profesor Turski przypomniał, iż był inicjatorem Centrum KOPERNIKA. PiS nie musiało tego przypominać, zresztą po co, nie bardzo rozumiem :)
          • Gość: mała Re: Gronkiewicz zbuliła miliony na wielkie nic. IP: 85.158.196.* 09.11.10, 16:57
            Kaczyński nie był inicjatorem, on tylko jako pierwszy wykazał zainteresowanie projektwm którego inicjatorem był ktoś inny - 3majmy sie faktów!
    • pavle Otwarcie Kopernika. Wielki niewybuch? 09.11.10, 09:18
      A więc Centrum NAUKI działa już od pierwszego dnia!

Biedna pani Szymańska, musiała skonfrontować się z bolesnym faktem, że ta cała nadmuchana "tradycja chrześcijańskiej Europy" to nic innego jak dziedzictwo po miłujących owce, wino i bijatykę plemionach zamieszkujących dawniej tereny dzisiejszego Izraela i Palestyny...

Musiała skonfrontować się z faktem, że język angielski to teraz lingua franca, nie wszędzie możemy żądać żeby było "po naszemu"...

Zatem - udało się! Nauka idzie w naród już od pierwszych chwil.
      • xxxkk Re: Otwarcie Kopernika. Wielki niewybuch? 09.11.10, 10:06
        konsternacja spowodowała była jednakowoż prawdopodobnie faktem, że ludzie w Warszawie
        1. są przykładnymi katolikami, wzorami cnót i bogobojnych podstaw
        2. głosują na pis
        3. nienawidzą żydów (wystarczy poczytać forum tutaj, żyd jest synonimem wszelkiego zła)

ludzie ci syczą więc i zęby ostrzą na wszystkich i wszystko co raczy im przypominać że to nie oni a żydzi są narodem wybranym, oni natomiast wierzą w żydowskiego boga, czytują żydowski stary testament, w którym bóg stworzył Adama - żyda i Ewę - żydówkę,
        i w to że Jezusa co prawda faktycznie zabili żydzi
        ale nie była to egzekucja na tle rasowym, Jezus też był żydem.
        • Gość: gari Re: Otwarcie Kopernika. Wielki niewybuch? IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.10, 10:39
          > konsternacja spowodowała była jednakowoż prawdopodobnie faktem, że ludzie w War
          > szawie
          > 1. są przykładnymi katolikami, wzorami cnót i bogobojnych podstaw
          > 2. głosują na pis
          > 3. nienawidzą żydów (wystarczy poczytać forum tutaj, żyd jest synonimem wszelki
          > ego zła)

Przypominam, że ludzie w Warszawie to jednak Hankę na prezydenta se wybrali.
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Otwarcie Kopernika. Wielki niewybuch? 09.11.10, 09:23
      Polecam komentarz pewnej naukowczyni:
      sporothrix.wordpress.com/2010/11/07/centrum-centrum-czego/
      (Też niepochlebny.)
      • aw34 Re: Otwarcie Kopernika. Wielki niewybuch? 09.11.10, 10:19
        Poczytałam to co w linku i mam nieodparte wrażenie, ze wszyscy tam krytykują coś czego nie widzieli. I mówię nie tylko o samym przedstawieniu bo to drobiazg. Bardziej zastanawia mnie krytyka Centrum zanim jeszcze się go zwiedziło. Takie gdybanie na zapas i pokazywanie jaki to ja jestem mądry i sam zrobiłbym to znacznie lepiej.
        • Gość: Muniek A ja mam nieodparte wrażenie, że ty nie rozumiesz IP: *.home.aster.pl 09.11.10, 10:27
          o czym jest artykuł i reszta okolicznych postów. Piszą o otwarciu, nie o Centrum w środku.
          Czaisz bazę?
      • Gość: bart Re: Otwarcie Kopernika. Wielki niewybuch? IP: *.link4.pl 09.06.11, 20:31
        Bez wątpienia NAUKOWCZYNI ;]
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Otwarcie Kopernika. Wielki niewybuch? 09.11.10, 09:24
      I jeszcze polecam mój komentarz z czerwca na temat ówczesnej kampanii plakatowej CNK:
      mlodyfizyk.blox.pl/2010/06/Smoluchowski-ma-w-glowie-pierwotniaki.html
      Wszystko to układa się w niewesoły obraz.
      • Gość: bart Re: Otwarcie Kopernika. Wielki niewybuch? IP: *.link4.pl 09.06.11, 20:33
        A ty chyba bardzo chcesz w świecie naukowym na tym komentarzu wypłynąć? No nie tak zdobywa się niestety tytuł profesora. Smuteczek.
    • disintegrator81 Otwarcie Kopernika. Wielki niewybuch? 09.11.10, 09:26
      Jak już ktoś się sili na elokwencję, to niech przynajmniej nie robi błędów ortograficznych.
      Polish, Pani Redaktor, Polish.
      polish to może być na przykład do butów.
    • Gość: buehacz Otwarcie Kopernika. Wielki niewybuch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.10, 09:26
      No właśnie. Dlaczego całe przedstawienie nie było zrobione z pasty do butów?
      • Gość: gosc Re: Otwarcie Kopernika. Wielki niewybuch? IP: *.warszawa.mm.pl 09.11.10, 09:32
        na szczescie nie trzeba było płacic za wstep na otwarcie,
        a jak to sie mowi "za darmo to i ocet słodki"
    • Gość: mat.31 Re: Otwarcie Kopernika. Wielki niewybuch? IP: 81.210.87.* 09.11.10, 09:29
      Typowe polskie marudzenie i kręcenie nosem na wszystko.
      • Gość: Muniek Być może, ale wiernie odzwierciedla rzeczywistość. IP: *.home.aster.pl 09.11.10, 09:37
      • Gość: gość Re: Otwarcie Kopernika. Wielki niewybuch? IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.10, 16:50
        Dokładnie tak ! Czy to takie trudne choć raz powiedzieć, że coś jest fajne, docenić ciężką pracę zarówno autorów, jak i tancerzy (wolontariuszy !!), poziom animacji (wg mnie super). Najprościej - jęczeć, marudzić, krytykować - to takie polskie. A zapewne niewielu z Was - Państwo Krytykanci - było na Wielkim Wybuchu.
        • Gość: tancerka CNK Re: Otwarcie Kopernika. Wielki niewybuch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 22:26
          W koncu ktoś docenił - dziękuje w imieniu wszystkich, normalnie!

Poza ty jeżeli ktoś ogladał relacje telewizyjną, to tak naprawdę niech lepiej się nie wypowiada. Trzeba było przyjść na żywo, byłoby o NIEBO lepsze. Widząc obie strony - telewizja pokazała to wszystko benzadziejnie.
      • Gość: tancerkaCNK Re: Otwarcie Kopernika. Wielki niewybuch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 22:18
        DOKŁADNIE!
        • Gość: jedna z nich Re: Otwarcie Kopernika. Wielki niewybuch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.10, 22:48
          ja się zgadzaM TAK SAMO:) telewizja pokazało to bardzo źle. i zanim napisze się krytyke prosimy najpierw zrozumieć o co tam chodzilo a nie pisać bzdury że było do bani:) trzeba było nie przychodzić naprawde nie płakalibyśmy za wami:)
    • Gość: ppp Otwarcie Kopernika. Wielki niewybuch? IP: *.nettelinwestycje.pl 09.11.10, 09:29
      Nic odkrywczego. Wystarczyło poczytać komentarze internautów, którzy mieli jeszcze bardziej krytyczne opinie.
      Natomiast dziennikarze przed otwarciem zrobili taką reklamę, tak byli zachwyceni, że pozwolili Panu Greeneway'owi nabrać siebie i warszawiaków na marny spektakl.
      • Gość: tancerkaCNK Re: Otwarcie Kopernika. Wielki niewybuch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 22:21
        ... osobiscie uważam, że 2/3 nieprzychylnych opinii winne są media... tylko i wyłącznie.
    • getalife Po otwarciu Kopernika. Wielki niewybuch? 09.11.10, 09:38
      No tak, jakby zrobili zamkniętą imprezę dla salonów warszawskich to by pani redaktor wszystko widziała, a tak zaprosili bydło z całego świata i kasza była niedogotowana.
    • Gość: gari Centrum Nauki? IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.10, 09:41
      Myślałem, że to miało być Centrum Nauki. Skąd więc ten Zeus, Prometeusz, Jing i Jang oraz Adam i Ewa?
      • Gość: belfer Re: Centrum Nauki? IP: 194.11.24.* 09.11.10, 15:39
        Gość portalu: gari napisał(a):

> Myślałem, że to miało być Centrum Nauki. Skąd więc ten Zeus, Prometeusz,
        > Jing i Jang oraz Adam i Ewa?

Dobre pytanie! Właśnie skąd te bajki dla plebsu?
        • Gość: tancerkaCNK Re: Centrum Nauki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 22:25
          Arkurat ten pomysł był dobry! Jeżeli chcieliscie usłyszeć DOKUMENT NAUKOWY przedstawiajacy wam fizycznie i matematycznie wszystkie teorie stworzenia świata, to sobie znajdźcie i kupcie taki film!
          To przecież było pokazanie różnych TEORII powstania. Tak naprawdę stworzyła sięnauka i z tych mitów wyszła! W starożytnych cywilizacjach chyba nikt nie wpadł na pomysł "wielkiego wybuchu", więc odbierzcie to jako poszczególne etapy dojścia do sedna! Tak jak pierwiastki odkrywane były stopniowo.
          (Czy może waszym zdaniem wszystkie pierwiastki w jeden dzień powstały, a świat stworzył się odrazu z robotami?)
    • Gość: roti taki był to wielki wybuch IP: 193.111.166.* 09.11.10, 09:48
      że ja przed tv usnąłem mimi że bardzo się starałem aby to oglądać....nie dało się.
      • Gość: tancerkaCNK Re: taki był to wielki wybuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 22:22
        Gratuluję - ogladając relacje w telewziji zrobiłabym to samo.
        Pomyślcie, że jak się wypowiadacie, słuchajcie tylko tych co byli na widowisku RZECZYWIŚCIE.
    • Gość: CCC Re: Otwarcie Kopernika. Wielki niewybuch? IP: 64.208.49.* 09.11.10, 09:52
      do Autorki. według mojej powierzchownej wiedzy Izrael to też kraj...ale mogę się mylić.
      Byłem statystą w przedstawieniu - rzeczywiście bawiliśmy się świetnie!
      • Gość: gari Re: Otwarcie Kopernika. Wielki niewybuch? IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.10, 10:01
        > do Autorki. według mojej powierzchownej wiedzy Izrael to też kraj...ale mogę s
        > ię mylić.

Bo to jest chyba na zasadzie paniki: "ŻYDZI ZABIERAJĄ NAM ADAMA I EWĘ !!!!11!!!"
      • Gość: tancerka CNK Re: Otwarcie Kopernika. Wielki niewybuch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 22:27
        Zabawa była conajmniej przednia, niestety popsuta potem takimi opiniami ludzi.
    • swinton Poczekajcie na Muzeum Sztuki Nowoczesnej 09.11.10, 10:00
      Tam to dopiero pokażą.
      Przykładem może być Centrum Sztuki Nowoczesnej w Toruniu.
      Z niewiadomych powodów mój PC pokazuje tylko wersję angielską - wybieranie języka PL nic nie daje.
      A w Virtual Gallery to najbardziej podoba mi się sala w której nie ma nic.
      Mam nadzieję że w Warszawie to chociaż będą połamane krzesła.
      • Gość: Muniek A w rogu bufet z Bufetową IP: *.home.aster.pl 09.11.10, 10:15
        • swinton Bużka Muniek. Lepszego przykładu sztuki 09.11.10, 13:51
          nowoczesnej trudno będzie znależć.
          No chyba że gdzieś przy wyjściu z lokalu z junk food.
          • Gość: mała Re: Bużka Muniek. Lepszego przykładu sztuki IP: 85.158.196.* 09.11.10, 17:01
            stadion po meczu
    • Gość: Wqrwiony totalnie Organizacyjna KLAPA i chamstwo w kolejce... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.10, 10:15
      ... i przypomnialem sobie, dlaczego mialem unikac takich dzikich spedow.
      • Gość: o.O Re: Organizacyjna KLAPA i chamstwo w kolejce... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 22:28
        za chamstwo w kolejce to sami, ludzie, jesteście sobie winni
    • Gość: Piotr Re: Otwarcie Kopernika. Wielki niewybuch? IP: *.acn.waw.pl 09.11.10, 10:21
      Czy aby mitologia grecka, historyjka o Jing i Jang itp. to są na pewno teorie naukowe? Przedostatni akapit chyba w ogóle trafił do tekstu przypadkowo. O Izraelu nie będącym państwem już ktoś napisał. Pani Redaktor, z powodu zapewne młodego wieku Pani o tym nie wie, ale kiedyś do dobrych obyczajów należało przeczytanie włąsnego tekstu przed oddaniem go do druku.
      • Gość: EuzebiuszMisiura no włąśnie ;-) IP: *.home.aster.pl 09.11.10, 10:28
    • Gość: TW Lolek Wyszliśmy po 40 minutach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.10, 10:28
      Potwierdzam, to było żałosne.
    • Gość: petetek Hanka! Czytasz te posty? Czy Sylwester na placu IP: *.home.aster.pl 09.11.10, 10:35
      Konstytucji będzie równie żałosny jak ten poprzedni plus "Wielki NieWybuch" Petera Greenawaya razem wzięte?
    • Gość: p Strasznie poprawne politycznie i dwie łyse lale IP: *.acn.waw.pl 09.11.10, 10:47
      Klasyczny angielski antykatolicyzm w złym tego słowa znaczeniu.
      Kopernik zaprezentowany jako człowiek wszechstronny pełniący różne stanowiska i o wielu zainteresowaniach, który zrzucił na ZAWSZE z piedestału człowieka i kościół. Od tego czasu zaczął się liczyć... no właśnie co? Kosmos?
      Jakoś nie padło obok innych pełnionych funkcji hasło biskup (warmiński) - w końcu biskupi to złodzieje i pedofile, a Kopernik był cool i nowoczesny :)
      Wśród wielkich naukowców wymieniona jakaś pani, która powiedziała, że płeć nie jest nabyta, ale "wyuczona". Ja rozumiem, że to dość rewolucyjne twierdzenie, ale... co ma piernik do wiatraka? Po co przemycać ideologię gender w centrum NAUKI.
      Królowa Elżbieta (ta co wojowała z całym złem - hiszpańskimi katolami) również znalazła się w gronie najzacniejszych (naukowców?!)
      Oczywiście można być antyklerykałem itp. ale nie cierpię tej typowo anglosaskiej tendencyjności w ocenie historii - historii, której nie da się zmienić i której nie należy oceniać z punktu widzenia dzisiejszych norm i stanu wiedzy.

No i te paskudne łyse laleczki w prezentacji, które cały czas się krzywiły i czegoś bały.
      Myślę, że w nocy będą się śniły licznie zgromadzonym na spektaklu dzieciom.
      Były po prostu paskudne.

Ogólnie klimat był ponury i jakiś taki przygnębiający. Wiało pesymizmem - "what is it all about?" "Is there not nothing?"

Ja wyszedłem przemoknięty i przemarznięty w środku i na zewnątrz ;)

• Gość: P Re: Strasznie poprawne politycznie i dwie łyse la IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.10, 12:02
        Kopernik nie był biskupem. Był siostrzeńcem biskupa warmińskiego i kanonikiem warmińskim (i nie tylko, miał wiele prebend) oraz zarządcą dóbr kapituły. Warto zajrzeć do encyklopedii, zanim się coś napisze.
        • Gość: p Racja kanonik, ale sens przesłania ten sam IP: *.acn.waw.pl 09.11.10, 12:33
    • Gość: piotr_ko potrzebna wiedza o kulturze, bo pani nie rozumie IP: 83.238.100.* 09.11.10, 11:00
      Jedyne zarzuty, jakie mam, to reklamowanie tego jako show (a powinno po prostu być zorganizowane jako projekcja filmu) oraz nie do końca zrozumiały cel wprowadzenia „tancerzy” (nawet postrzeganie ich jako cząstki lub inny element materii jakoś niewiele wnosi).
      Pomysł był raczej dość czytelny – zderzenie różnych wybranych mitów kreacjonistycznych z teorią wielkiego wybuchu, przeplatane odliczaniem wg tablicy Mendelejewa, czyli pierwiastkami, z których zbudowany jest świat. Nie rozumiem, więc zarzutu zadawalania wszystkich.
      Co do zarzutu historii biblijnej, to polecam lekturę „Biblii”. Lilith, która pojawiła się w animacji, nie pojawia się w Księdze Rodzaju. Poza tym równie dobrze można by spytać, dlaczego były mity greckie a nie rzymskie. Historia z „Biblii” jest wtórna wobec historii z „Tory”.
      Co do języka angielskiego, być może to był wynika braku czasu lub kasy. Jeśli jednak był to świadomy zabieg, to pokusiłbym się o następującą interpretację. Autorzy chcieli nam pokazać, że coraz częściej będzie nam się zdarzało słyszeć obce języki na ulicy i nie wszystko na warszawskiej ulicy będzie dla nas zrozumiałe. Mimo to powinniśmy dążyć do wzajemnego zrozumienia, czy to używając angielskiego jako lingua franca, czy tłumacząc świat poprzez naukę (to akurat z fragmentu o wielkim wybuchu, który brał mity kreacjonistyczne w nawias stwierdzeniem, że człowiek od tysięcy lat zastanawia się skąd się wziął i klamra spinająca projekcję, zaczynająca się stwierdzeniem, że Kopernik wypchnął człowieka i Kościół z centrum wszechświata – choć w tym ostatnim nie było dużo konsekwencji, bo jednak Suzana i przegląd ludzi o różnym pochodzeniu etnicznym na koniec wskazuje na bardzo antropocentryczne postrzeganie funkcji CNK).
      Tekst autorki pokazuje jedynie na jak słabym poziomie jest edukacja kulturalna, bo zamysł ogólny tej projekcji naprawdę nie był specjalnie skomplikowany. Jakby się przyjrzeć jej bliżej, to była masa dodatkowych wątków, które do pełnego zrozumienia, czy choćby wyłapania, wymagał większej wiedzy.
      A bardziej dosadnie, to szlag człowieka trafia, jak czyta takie bzdety, jak powyższy artykuł...
      • Gość: tancerkaCNK Re: potrzebna wiedza o kulturze, bo pani nie rozu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 22:35
        O, ja taki artukuł poproszę!

I jeszcze tylko dodam, co do tanerzy: Z tego co mi wiadomo, a moze także z subiektywnej opinii: Jako mnóstwo osób ubranych na biało(patrzcie, jeden kolor!) mieliśmy na tle zdjęć (portretów ludzi z różnych części świata), które jakby ktoś zauważył, reprezentować jedność ze wszystkimi ludźmi. Tak krótko i prosto.
    • Gość: Agnieszka Po otwarciu Kopernika. Wielki niewybuch? IP: *.iimcb.gov.pl 09.11.10, 11:06
      Zgadzam się z opinią wyrażoną w artykule. Przedstawienie budziło ogólna konsternację. Umieszczenie opisu Wielkiego Wybuchu wspólnie z SIEDMIOMA mitami o powstaniu świata sugeruje, że teoria ta to nic innego jak kolejny współczesny, globalny mit. Uważam, że tłumaczenie było konieczne, nie rozumiem, dlaczego w trakcie przedstawienia nie wykorzystano polskiego lektora. W trakcie oglądania czułam się, jakbym oglądała marę senną autora bez związku z kontekstem tego widowiska. Końcówka przedstawienia spowodowała, że wyszłam nie tylko rozczarowana ale i zniesmaczona. Wykorzystanie zdjęć chorych, umierających dzieci, które pokazano na tle skaczącej grupy z balonami uważam za dowód totalnego braku wrażliwości. W ogóle nie rozumiem wyboru autora, znając jego dokonania i typ twórczości, można było w 100% przewidzieć, że zobaczymy właśnie to, co zobaczyliśmy.
    • palacsinta Yin i Yang, do ciężkiej cholery. 09.11.10, 11:07
      Nie Jing i Jang. W XXI- wieku, przy obecnej pozycji Chin, takie błędy to taka sama żenada jak "polish" zamiast "Polish".
      • zaczy Re: Yin i Yang, do ciężkiej cholery. 09.11.10, 14:02
        A ja się spytam "a to czemuż?"

Z racji na to, że mówimy o transkrypcji fonetycznej z alfabetu niełacińskiego, to dlaczegóż ma być "do ciężkiej cholery" angielski zapis "Yang", a polski - tak samo chyba, a w języku polskim nawet bardziej moim zdaniem - zapis fonetycznym Jang ma być takim grzechem ciężkim??

Al Dżazira, Al Kajda, Jang - czy przypadkiem nie TAK WŁAŚNIE powinniśmy pisać w języku polskim?
        • palacsinta Re: Yin i Yang, do ciężkiej cholery. 09.11.10, 15:43
          > A ja się spytam "a to czemuż?"
          >
          > Z racji na to, że mówimy o transkrypcji fonetycznej z alfabetu niełacińskiego,
          > to dlaczegóż ma być "do ciężkiej cholery" angielski zapis "Yang", a polski - ta
          > k samo chyba, a w języku polskim nawet bardziej moim zdaniem - zapis fonetyczny
          > m Jang ma być takim grzechem ciężkim??
          >

Jeśli już upieramy się na polską transkrypcję, to powinno to być "In i Jang". Tak jest np. w "Chiny: Zarys historii kultury" C.P. Fitzgeralda w tłumaczeniu Aleksandra Bogdańskiego z 1974 roku, wyd. PIW. Gwoli ścisłości jest tam zastosowany zapis "in i jang", ale pomysłu pisania nazw szacownych pierwiastków dużą literą nie będę się czepiać.

Obecnie na całym świecie rozpowszechniona jest oparta na fonetyce języka angielskiego transkrypcja hanyu pinyin. Jej wadą jest to, że trzeba się jej najpierw nauczyć, zaletą to, że błyskawicznie rozpoznajemy później te same nazwy w tekstach np. anglojęzycznych. Konia z rzędem temu, który rozpozna pinyinową wersję Czang Kaj-szeka.

A "Jing i Jang" to ani polska transkrypcja, ani pinyin, nie ma to też większego związku z tym, jak brzmi chińska wymowa tych słów. Ot, taki ni pies, ni wydra, świadczący o tym, że autorka artykułu nie do końca wie, o czym pisze.
    • Gość: dante_waw De gustibus non est disputandum! IP: *.airclub.pl 09.11.10, 11:46
      jednym sie podobalo innym nie i tyle w temacie
    • Gość: Mnietek ze Wawra Wyśta som chamy, wsioki i prostoki, a moja Hanuś IP: *.home.aster.pl 09.11.10, 11:59
      wyglondała przepienknie na tym otwarciu. Wy się nie znacie na sztuce, a jak już to pewnie tylko na sztuce mięsa na talerzu, alboście z PiS'u. Wam kury paść a nie po muzeach szlajać.
      Hanuś! Dziękujemy Ci z całego serca za ten wspaniały pokaz. Wyglondałaś prześlicznie.
      Bendem na Ciebie głosował!!!
    • Gość: bartek Po otwarciu Kopernika. Wielki niewybuch? IP: *.acn.waw.pl 09.11.10, 12:05
      Cenimy z żoną Greenawaya i chcieliśmy się wybrać w niedzielę. Jednak w sobotę, po obejrzeniu fragmentów przedstawienia na wideo, stwierdziliśmy, że wygląda na niezbyt interesujące. Nie cieszę się, że tak się stało, ale cieszę się, że nie jesteśmy odosobnieni w opinii i w dodatku, że ta opinia została tutaj przedstawiona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka