Dodaj do ulubionych

Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje ra...

11.02.11, 21:55
Praga jest tak zaniedbana inwestycyjnie, że budowa metra to moralny obowiązek władz wobec tej części miasta! Metro powinno budować się najpierw w całości na Bródno, a dopiero potem w stronę Bemowa! Stamtąd i tak jest jak dojechać.
Obserwuj wątek
    • 1folio Każda opcja na Targówek jest dobra 11.02.11, 22:01
      ale , co dalej ?
      • junk92508 linia metra powinna byc PROSTA !!! 11.02.11, 22:53

Linia metra powinna byc prosta, bo prosta jest najkrotsza!

A to oznacza:

1. nizszy koszt budowy
        2. krotszy czas przejazdu
        3. nizszy koszt za utrzymanie(prad,remonty)
        4. nizszy koszt - pociagi i maszynisci - 1.5 razy krotsza trasa dla zachowania tej samej
        czestotliwosci kursowania wymaga 1.5 raza mniej pociagow!!!

dlatego w normalnych miastach staraja sie budowac linie metra po prostej - u nas jest lobbying bo kazdy chce mieszkac przy metrze... a straca na tym wszyscy - beda dojezdzac
        15 minut zamiast 10 i bedziej mniej kasy na nastepne linie metra...
        • Gość: K. Re: linia metra powinna byc PROSTA !!! IP: *.3.pl 12.02.11, 09:06
          to sprawdź sobie jak wyglądają linie metra w Paryżu, Londynie, Berlinie :)
          • Gość: taa oddam ostatnie 3 stacje na Zoliborzu Pradze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 11:10
            a bierzcie je sobie. odkad sa, mam duzpo gorzy dojazd komunikacja miejska gdziekolwiek. z metra nie korzystam, a reszte dobrych linii tramwajowych i autobusowych poskracano, pozmieniano lub wogole zlikwidowano.
            owszem, metro to szybki dojazd do centrum... i tylko do centrum, oraz wzrost ceny gruntow/mieszkan w okolicy.
            bedziecie sie cieszyc jak zostanie wam jedna linia tramwajowa, jedna autobusowa i zr trzy linie lokalne.
    • noctivaga Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje ra... 11.02.11, 22:07
      Metro bez 3 ostatnich stacji to, tak naprawdę metro na Wolę nie Bemowo. Wstyd, Panie Burmistrzu, wielki wstyd...
      • Gość: musk najwazniejsze ze pod ratusz sie dojedzie :) IP: *.play-internet.pl 12.02.11, 00:14
        Na lazurowej powinna być stacja bo to przecież środek Jelonek
        • Gość: wars Re: najwazniejsze ze pod ratusz sie dojedzie :) IP: *.play-internet.pl 13.02.11, 08:31
          musk, nie kłam. Lazurowa to koniec Jelonek. Za Lazurową za kapuściane pola badylarzy. Środek Jelonek to skrzyżowanie Człuchowskiej i Powstańców Śląskich.
    • Gość: Alex Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje ra... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 23:09
      To może nie kończyć metra na Bródnie tylko dalej pociągnąć je na Tarchomin może by się tam jeszcze parę stacji by zdało zrobić.
      • robert_wwa Re: Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje 11.02.11, 23:14
        Dało? Wszystko da się zrobić. Ale my tu mamy "wojnę" o ten kawałek, nie ma pieniędzy nawet na Bemowo czy Bródno, a ty już planujesz ekspansję jak linia będzie skończona? Dobrze by było, kiedyś. Ale na razie to marzenia.
        • Gość: Alex Re: Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 00:47
          To jak skończą kiedyś w dalekiej przyszłości to jeszcze do Wesołej z tej drugiej (trzeciej) nitki, przecież Warszawa też pójdzie i w tamtą stronę.... Wiem wiem to ładnie by wyglądało, ale, może ktoś z zasiadających w urzędach kiedyś o tym pomyśli o rozwoju meta... A na razie masz świętą rację, ja w sumie nie mieszkam ani na Tarchominie, ani na Białołęce, na Brodnie ani Bemowie, ale metro powinno się rozwijać bo jest najszybszym środkiem lokomocji w godzinach szczytu.. niestety jego budowa jak wszyscy wiemy jest bardzo droga...
          • Gość: Jasne Wawer i Wesoła-tam HGW i jej psiapsóły mieszkają!! IP: 83.238.5.* 13.02.11, 09:13
    • konkretniekarol Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje ra... 11.02.11, 23:28
      Zastanawia mnie, czemu Ratusz wspólnie z ZTM i Transprojektem tak usilnie dąży do zaspokojenia potrzeb komunikacyjnych Zielonej Białołęki kosztem Bródna, Zacisza i Targówka Mieszkaniowego (zarówno proponowany przebieg nowej linii tramwajowej, jak i pomysł z przeniesieniem końcowej stacji metra na to wskazują). Czyżby na powstających tam nowych osiedlach mieszkał "lepszy elektorat" niż, jak ktoś wyżej wspomniał, dzicz z Azji, zamieszkująca starsze dzielnice?
      • Gość: musk metro minie zieloną Białołękę szerokim łukiem IP: *.play-internet.pl 12.02.11, 00:10
        A co ma wspólnego Zielona Białołęka z metrem. Kilka tysięcy jej mieszkańców będzie jeździć autobusem albo tramwajem, jeśli dobrze pójdzie, do stacji na Brudnie i tyle.
      • Gość: kasik Re: Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.11, 10:21
        myślę, że tam mieszka połowa ZTMu. Z jakiej okazji tyle jest autobusów na Białołękę??
      • Gość: niewiadomo ktoredy Re: Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje IP: *.comparex.pl 20.04.11, 11:02
        Bez przesady, metro przez Zacisze oraz Targowek Mieszkaniowy biegnie w każdej opcji, wiec już z tą polityką sobie daj na wstrzymanie.
    • Gość: musk chyba nie zauważyłeś, na Pradze metro już powstaje IP: *.play-internet.pl 12.02.11, 00:12
      na Pradze metro już jest w budowie.
      • Gość: wwl Re: chyba nie zauważyłeś, na Pradze metro już pow IP: *.aster.pl 12.02.11, 10:29
        az 2 stacje, strasznie duzo jak na pol miasta
        • Gość: musk Re: chyba nie zauważyłeś, na Pradze metro już pow IP: *.play-internet.pl 12.02.11, 10:46
          na Pradze w sumie powstaną 3 stacje
          • Gość: wwl Re: chyba nie zauważyłeś, na Pradze metro już pow IP: *.aster.pl 12.02.11, 11:11
            tylko Stadion i Wilenska poki co, wiec raczej dwie
            • Gość: musk jest różnica pomiędzy powstaną, a powstają IP: *.play-internet.pl 12.02.11, 11:30
    • Gość: ja kilka uwag IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.11, 00:20

Witam

Chciałbym wnieść kilka spostrzeżeń do odbywającej się obecnie, całkowicie bezsensownej dyskusji dotyczącej rozwoju metra.

Na wstępie, żeby nie zostać posądzonym o stronniczość, jestem mieszkańcem Białołęki poruszającym się po mieście komunikacją zbiorową.

Chcę aby metro powstało zarówno w jedną jak i drugą stronę. Aby poza 2 linią, powstała 3 i kolejna. Jednak bardzo proszę spojrzeć na realia. Centralny, właśnie budowany odcinek metra całkowicie wydrenował finanse miasta. Większość innych inwestycji zostały wykreślone z budżetu na najbliższe kilka lat. Pozostały inwestycje, które mają zapewnione współfinansowanie ze środków unijnych. Nic innego nie powstanie gdyż po prostu nie ma na to środków. I taki stan rzeczy będzie trwał przez najbliższe kilka lat. Dodatkowo jeśli chodzi o wsparcie finansowe z Unii Europejskiej, sprawa również nie jest taka różowa jak dotychczas. W najbliższym czasie rozpocznie się nowy okres współfinansowania. Niekoniecznie tym razem Unia spojrzy się na rozwój Polski tak łaskawym okiem i nowe bonifikaty mogą być lepsze, lecz biorąc pod uwagę kryzys i chęć oszczędzania, bardziej prawdopodobne będzie zaciśnięcie pasa. Jak to zostało wielokrotnie wspomniane bez pieniędzy z UE nie wybudujemy sami metra, ani w jedną ani w drugą stronę. Już kiedyś budowaliśmy metro sami. Tak, obecnie są inne realia, lecz pamiętam, że również w tych realiach stacje Politechnika, potem Centrum, Świętokrzyska i Ratusz były oddawane co kilka lat.

Może zabrzmi to dziwnie lecz uważam, że komunikacje zbiorową, generalnie należy ocenić jako bardzo dobrą. Mamy bardzo bogatą sieć tramwajową, mozolnie powiększaną (Powstańców Śląskich, Most Północny i Tarchomin). Dużą gęstość linii autobusowych kursujących coraz częściej autobusów – 508 (jak wspomniałem zamieszkuję Białołękę i moja wiedza ogranicza się do tej dzielnicy lecz wierzę, że w pozostałych jest lub będzie podobnie) kursuje co 3 minuty!!! Czy ktoś potrzebuje częściej??? Uważam że lepiej byłoby, zdecydowanie mniejszym kosztem kontynuować usprawnianie komunikacji tramwajowej oraz autobusowe, zamiast budować linię metra. Linia metra, bez względu na wybrany kierunek czy to będzie targówek czy Bemowo, nie powstanie szybciej niż za 10 lat (2013 oddanie centralnego odcinka, potem przetarg – 2 lata, budowa – 3). Naprawdę chciałbym się mylić lecz patrząc na to co się działo i dzieje wydaje mi się że i tak jestem optymistą.

Tramwaje. Władze Targówka twierdzą, że tory tramwajowe nie zmieszczą się na Głębockiej i Wincentego. To bardzo proszę zapoznać się z przygotowywanym projektem przebudowy ulicy Wincentego od ronda Żaby do CH Targówek w którym JEST tramwaj na odcinku od ulicy Budowlanej do trasy Toruńskiej. Jeśli budowa tramwaju jest dla władz Targówka science fiction to czymże jest budowa metra. Budowa 1 km linii tramwajowej to kilkanaście mln zł. Budowa 6,1 km centralnego odcinka metra to 4 mld zł. Z całym szacunkiem ale science fiction jest bardziej realne od tego co Państwo proponują!!! Jedyny problem z budową linii tramwajowej do osiedla Derby to przekroczenie przebudowywanej trasy toruńskiej lecz wszystko ma swoje rozwiązanie, zdecydowanie łatwiejsze niż budowa kolejki podziemnej.

Znam „Zieloną Białołękę”, choć z uwagi na osiedle Derby powinno zostać zamienione na „Betonową Białołękę”. Naprawdę chciałbym żeby metro dojeżdżało jak najdalej lecz działania takie nie mają uzasadnienia. Białołękę zamieszkuje niecałe 100 tyś ludzi. 80% z nich mieszka na Tarchominie. Na Zielonej Białołęce mieszka ich około 20 tyś z czego połowa jest zameldowana (dane z komisji wyborczych do wglądu na ich stronie). Poza wspomnianym osiedlem Derby zabudowa tej części dzielnicy jest bardzo rozproszona więc metro służyłoby praktycznie tylko temu osiedlu lub wymagałoby dojazdu do niego. Wspomina się o tym że dzielnica ta należy do najbardziej rozwijanych rejonów. Ok., ale jak długo to będzie trwało. Analizując dane GUS liczba mieszkańców w stolicy w ostatnim okresie praktycznie pozostaje na niezmienionym poziomie. Dane miasta i dzielnic opierają się na chłonności terenu, która to mówi ile tam może mieszkać a nie ile będzie. Czy naprawdę władze Białołęki są za budową takim kosztem linii metra dla 20 tyś mieszkańców??? Czy nie lepiej byłoby wykorzystać np. kolej z Legionowa (budując parkingi bo samochodu poza dzikimi miejscami pozostawić nie można), linię tramwajową z Annopolu (również zapewniając parkingi i dojazd autobusem). Usprawniając ulice na Białołęce bo przez Targówek jako tako ale przejechać się da. Naprawdę mniejszymi krokami można osiągnąć równie wiele.

I wielki plus dla burmistrza Bemowa, który jako jedyny znany mi polityk, próbuje znaleźć satysfakcjonujące obie strony rozwiązanie, a nie jak Panowie Z Białołęki i Targówka dla siebie.

Mam też opinię dotyczącą władz miasta. Na które głosowałem. Niestety. Lecz w Polsce nie głosuje się za lecz przeciw. Nasza Pani Prezydent doskonale zna się na finansach, została doceniona choćby będąc prezesem NBP czy wiceprezesem EBORu. Jednak opowiadanie, że znajdą się pieniądze na metro wydaje się głupotą. Fantastyką. Czarowaniem. Czarowaniem opinii społecznej. Czarowaniem wyborców. No tak, przecież zbliżają się wybory. A po wyborach nagle wszystko zniknie.

• Gość: tim Re: kilka uwag IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.11, 02:41
        >I wielki plus dla burmistrza Bemowa, który jako jedyny znany mi polityk, próbuje znaleźć >satysfakcjonujące obie strony rozwiązanie, a nie jak Panowie Z Białołęki i Targówka dla siebie.

Heh laskawca. Juz obecnie bemowo ma wiecej alternatyw w trasach tramwajowych i drogowych. Do 2012 bedzie dostepna znaczaca czesc obwodnicy ekspresowej. Tymczasem na prawym brzegu praska OŚ'ka to spiew przyszlosci nie wspominajac WoW'ki. Caly ruch idzie przez torunska w grota lub przez Radzyminska w WZ i Torunska.

Nasza pani prezydent jak na razie nie robi nic tylko robi ogromne dlugi i paczkuje biurwokracje. Potwierdzaja sie plotki o ksywce bufetowa.
        • Gość: Ja Dąbrowski z Bemowa niech najpierw odda mieszkanie! IP: 83.238.5.* 12.02.11, 08:49
          A potem się wypowiada na jakikolwiek temat!!!
          • Gość: muzyczek Re: Dąbrowski z Bemowa niech najpierw odda mieszk IP: *.acn.waw.pl 12.02.11, 18:38
            Nic nie odda bo kochance się należy już i kochanka byłego burmistrza z Woli ma na Bemowie fuche po zaocznej resocjalizacji naczelnik wydziału lokalowego a i jej mąz też w ratuszu bemowskim pracuje super
      • Gość: kasik Re: kilka uwag IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.11, 10:45
        jak już wspominałam wcześniej Tarchomin jest dzielnicą, po której jeździ chyba najwięcej przyśpieszonych autobusów. Nigdzie nie jest tak dobrze jak na Białołęce. Proszę poszukać informacji o planowanych zmianach komunikacyjnych (parę dni temu na stronie warszawskiej stołecznej) i burzliwą dyskusję na forum. Autobusy są zabierane ludziom, dąży się do jak największej ilości przesiadek, trasy układane są do węzłów komunikacyjnych, łatwiej dostać się z jednego końca miasta na drugi nocą niż w dzień. To jest masakra co się dzieje w tym mieście. I wszystko jest w kółko tłumaczone dobrem pasażerów. Nie może Pan przyrównywać komunikacji Białołęki, szczególnie Tarchomina i Nowodworów do sytuacji całego miasta.

Bez sensu było rozpoczynanie budowy metra od świetnie skomunikowanego centrum miasta. poza tym, że pokrywa się ona (nieznacznie przesunięta na północ lub południe) z Aleją Solidarności, tunelem średnicowym i alejami jerozolimskimi, to całkowicie blokuje rozwój komunikacji w tym mieście. Dlaczego? Ponieważ ten szczątkowy kikut przez wiele lat będzie tłumaczeniem dla ZTMu aby nie puszczać autobusów dalej jak do metra - zarówno na szeroko rozumianej Pradze (Bródno, zacisze, Targówek ale również Grochów, Gocław i Gocławek - gdyż skomunikują te części miasta z kikutem metra a większość innych połączeń wytną), jak i na Bemowie, Jelonkach, podejrzewam że i Chomiczówka (która jest w klinie pomiędzy istniejącą linią a tą budowaną). A jak wszyscy wiemy komunikacja miejska ma swoją pojemność. Wszyscy do metra się nie zmieścimy, nie zmieścimy się wszyscy do autobusów w tym samym kierunku, jak również NIE WSZYSCY POTRZEBUJEMY JEŹDZIĆ DO GŁÓWNYCH WĘZŁÓW PRZESIADKOWYCH. Jeśli chce się dostać z Grochowa a Ochotę nie muszę jechać rzez centrum, mogę zapakować się w autobus jadący Trasą Ł. Gorzej jak stwierdzą że przez trasę to się nie da....

Już w tej chwili prowadzone są działania, zmierzające do odcięcia od centrum miasta Bemowa i Bródna. Dlaczego tak uważam? Proszę zajrzeć na stronę ZTM. Wiele autobusów się kasuje, zmienia trasy lub zmamienia przyśpieszone na zwykle -bo jest budowa metra - a one już wrócą na swoje trasy, gdyż w dwóch miejscach przecinają się ze stacjami metra(często planowanymi dopiero, których nie wybudują do 2013 r.)

Komunikacja w Warszawie to temat rzeka. Jedni mają dobrze, drugim nie pasuje. Ci, którzy mieszkają bądź pracują przy głównych węzłach lub przy mierze zawsze będą zadowoleni. Inni muszą przesiadać się pięć razy i przeklinają na czym świat stoi.

I jeszcze jedna uwaga o której zapominają WSZYSCY - w tym mieście żyją również osoby starsze, matki z dziećmi, osoby niepełnosprawne, chore które nie dobiegną do autobusu, którym wielokrotne przesiadanie bardzo utrudnia poruszanie się po mieście, które nie mogą jechać w tłoku ze względu np na choroby. Nie każdy jest młodym zdrowym wysportowanych dwudziestoparoletnim "bykiem". Czemu nikt tego nie bierze pod uwagę?

To jest moje zdanie, może Pan się z nim zgadzać albo nie. Ja Pana zdanie szanuje, ale się z nim nie zgadzam
        • Gość: taa Re: kilka uwag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 11:36
          dokladnie tak jest, jak @kasik opisala.
          od chwili uruchomienia ostatnich stacji metra na Bielanach komunikacja z innymi czesciami miasta zostala calkowicie zniszczona. stworzono jedna linie worzaco z chomiczowki do metra, reszte poskracano aby tylko dowiezc do metra, wiele dlugich wogole zlikwidowano.
          22 - skrocone/mieniona trasa
          11 - zlikwidowane
          2 - zlikwidowana
          19 - zlikwidowana
          15, 27,6,17 - pozmieniane trasy, zlikwidowane linie (wiem, ze czesc z powodu budowy mostu polnocnego, ale racczej watpie aby wrocily na swoje stare trasy. co najwyzej 17 bedzie jezdzila do Huty, tak jak z drugiej strony pozostalo tylko 33)
          121 - skrocona trasa
          520 - zlikwidowane
          170 - zlikwidowane (skrocone do r.starzynskiego...ze wzgledu na remont wiaduktow przy gdanskim...ruch pod wiaduktami juz odbywa sie normalnie ale 170 nie wrocilo na stara trase)
          103 - zupelnie zmieniona trasa
          e4 - zlikwidowane
          409 - zlikwidowane
          w zamian dostalismy 114 (nawet dosc ciekawa trasa poki jezdzi przy agorze, potem bedzie tylko dowozil studentow uksw do metra i mieszkancow chomiczowki do petli pisaki)

jeszcze wielu bedzie zalowalo ze ma w poblizu metro.
        • Gość: wars Re: kilka uwag IP: *.play-internet.pl 13.02.11, 08:48
          Kasik,
          1. weź plan Warszawy, albo wejdź na www.zumi.pl
          2. znajdź Tarchomin i Nowodwory
          3. znajdź Zieloną Białołękę, np. ul. Głębocką
          4. przeczytaj swojego posta
          5. zastanów się, co napisałaś
          6. przeproś
        • w.i.s.m Re: kilka uwag 22.02.11, 17:05
          Gość portalu: kasik napisał(a):

> jak już wspominałam wcześniej Tarchomin jest dzielnicą, po której jeździ chyba
          > najwięcej przyśpieszonych autobusów. Nigdzie nie jest tak dobrze jak na Białołę
          > ce. Proszę poszukać informacji o planowanych zmianach komunikacyjnych (parę dni
          > temu na stronie warszawskiej stołecznej) i burzliwą dyskusję na forum. Autobus
          > y są zabierane ludziom, dąży się do jak największej ilości przesiadek, trasy uk
          > ładane są do węzłów komunikacyjnych, łatwiej dostać się z jednego końca miasta
          > na drugi nocą niż w dzień. To jest masakra co się dzieje w tym mieście. I wszys
          > tko jest w kółko tłumaczone dobrem pasażerów. Nie może Pan przyrównywać komunik
          > acji Białołęki, szczególnie Tarchomina i Nowodworów do sytuacji całego miasta.

Nie, komunikacja na Nowodworach nie jest dobra. Bardzo dobrze mają tylko Ci, którym pasuje dojazd do metra Marymont - tam dojeżdża większość autobusów (w tym jeżdżące co 3 min 508). Jeśli ktoś nie pracuje obok metra, to aby gdziekolwiek dojechać musi się 2-3 razy przesiadać.

> Ponieważ ten szczą
          > tkowy kikut przez wiele lat będzie tłumaczeniem dla ZTMu aby nie puszczać autob
          > usów dalej jak do metra - zarówno na szeroko rozumianej Pradze (Bródno, zacisze
          > , Targówek ale również Grochów, Gocław i Gocławek - gdyż skomunikują te części
          > miasta z kikutem metra a większość innych połączeń wytną), jak i na Bemowie, Je
          > lonkach, podejrzewam że i Chomiczówka (która jest w klinie pomiędzy istniejącą
          > linią a tą budowaną).

Tak i to dotyczy też Nowodworów. Kiedy 10 lat temu przeprowadzałem się na Nowodwory, komunikacja była dobra. Do pracy jeździłem autobusem i nawet nie myślałem o jeździe samochodem. Po otwarciu metra Marymont - dobrą komunikację szlag trafił. Większość autobusów skierowano do metra systematycznie likwidując inne połączenia. I tak jest do dzisiaj. Autobus do dworca centralnego jeździ obecnie tak rzadko, że szkoda gadać. Kiedy potrzebuję dojechać na dworzec z samego rana - nie mam żadnego połączenia z Dworcem Wschodnim. Dojazd wymaga min. 1 przesiadki. Kiedyś można było dojechać na Żerań i stamtąd tramwajem na Wschodni omijając korki na Jagiellońskiej i Targowej. Ale widocznie komuś to przeszladzało. Teraz nie ma ani jednego tramwaju z Żerania na Targową - mimo, że jest to najszybsze połączenie z Tarchomina. Aby dojechać na Służewiec muszę się 2 razy przesiadać - dojazd w jedną stronę zajmuje mi 2 godziny ! Spróbuj też dojechać na Okęcie inaczej niż samochodem - koszmar.

A jak wszyscy wiemy komunikacja miejska ma swoją pojemnoś
          > ć. Wszyscy do metra się nie zmieścimy, nie zmieścimy się wszyscy do autobusów w
          > tym samym kierunku, jak również NIE WSZYSCY POTRZEBUJEMY JEŹDZIĆ DO GŁÓWNYCH W
          > ĘZŁÓW PRZESIADKOWYCH. Jeśli chce się dostać z Grochowa a Ochotę nie muszę jecha
          > ć rzez centrum, mogę zapakować się w autobus jadący Trasą Ł. Gorzej jak stwierd
          > zą że przez trasę to się nie da....

Tak, mnie z Nowodworów też Środmieście jest kompletnie nie po drodze. Ale tylko przez nie mogę gdziekolwiek dojechać komunikacją miejską. A przy okazji - tak 508 jeździ co 3 minuty. Ale w związku z likwidacją innych połączeń ten autobus mimo że jeździ co 3 minuty - już odjeżdżając z pętli brak w nim nie tylko miejsc siedzących, ale nawet tych wygodniejszych stojących. Dwa przystanki dalej juz jest tłok.

> Wiele
          > autobusów się kasuje, zmienia trasy lub zmamienia przyśpieszone na zwykle -bo j
          > est budowa metra - a one już wrócą na swoje trasy, gdyż w dwóch miejscach przec
          > inają się ze stacjami metra(często planowanymi dopiero, których nie wybudują d
          > o 2013 r.)

Tak i to dotyczy również Nowodworów! Autobusy są nagminnie kasowane, a trasy skracane - co zmusza do częstych przesiadek.

> I jeszcze jedna uwaga o której zapominają WSZYSCY - w tym mieście żyją również
          > osoby starsze, matki z dziećmi, osoby niepełnosprawne, chore które nie dobiegną
          > do autobusu, którym wielokrotne przesiadanie bardzo utrudnia poruszanie się p
          > o mieście, które nie mogą jechać w tłoku ze względu np na choroby. Nie każdy je
          > st młodym zdrowym wysportowanych dwudziestoparoletnim "bykiem". Czemu nikt tego
          > nie bierze pod uwagę?

Tak i to znowu dotyczy również Nowodworów. Aby gdziekolwiek dojechać trzeba się X razy przesiadać - co bywa dużym utrudnieniem.
          Więc nie pleć, że na Nowodworach jest bardzo dobrze. Bo nie jest.

• Gość: Derbianin Re: kilka uwag IP: *.derby.waw.pl 12.02.11, 20:00
        @ja:

Dzięki za głos rozsądku. Podpisuję się pod Twoim postem w całej rozciągłości. Jako mieszkaniec Derbów uważam, że ciągnięcie tu metra jest pomysłem poronionym. O wiele większe Bródno powinno korzystać z metra w obecnie zaplanowanym kształcie, a z Derbów można by podjechać jakąś dedykowaną, krótką linią dowozową albo dwiema: z os. Derby - Skarbka z Gór, Magiczną, Głębocką, Malborską do Ratusza-Targówek (powrót: Kondratowicza, Głębocka, Berensona), a druga z os. Regaty (np. Mochtyńską, Ostródzką, Berensona, Głębocką i dalej podobnie).

Tramwaj na Budowlanej i Głębockiej jest już przewidziany w projekcie przebudowy Wincentego (od ładnych paru lat). Odcinek od skrzyżowania Budowlanej i Rembielińskiej do CH Targówek będzie miał ok. 3,3 km, więc koszty i realny czas budowy byłby nieporównywalnie mniejszy niż ciągnięcie metra na północ na siłę.
      • Gość: wars Re: kilka uwag IP: *.play-internet.pl 13.02.11, 08:45
        po pierwsze - ZB to nie tylko Derby, ale także osiedla na wschód od Głębockiej. To jak ci się to kojarzy nie ma żadnego znaczenia. Mi się Wola kojarzy z kibolami, młodocianymi złodziejami i mordercami, a od zawsze mówiło się, że w okolicach Żytniej, Młynarskiej i Płockiej to mieszka k.rwa i złodziej.
        Po drugie osiedla na ZB nie są bardzo rozstrzelone. Jest ok. 6 osiedli które prawie się stykają, a punktem łączącym je jest nowe rondo Małej Brzozy, które mogłoby by być idealnym punktem dla JEDYNEJ stacji metra na Zielonej Białołęce. Planowana jest tam zresztą pętla autobusowa. Nie znasz Zielonej Białołęki, więc się nie powinieneś wypowiadać. Poza Derbami są 3 osiedla Agromana i 3 duże osiedla między ul. Lewandów i Trasą Toruńską. Kolejne są w budowie. Obszar tak zabudowanej Zielonej Białołęki jest wielkości Bródna albo Jelonek.

i WIELKI MINUS dla Burmistrza Bemowa, który zauważył, że traci szansę na metro i udaje teraz męża stanu proponującego kompromis. Wiesz na czym polega jego kompromis? Chce zbudować metro do Ratusza na Bemowie (środek Bemowa) i nie zbudować metra na Bródno.
        I twierdzi przy tym, że Bródno nie jest zurbanizowaną dzielnicą Warszawy. Idiota czy cwany gbur?
        po trzecie, to że na Tarchominie masz bus co 3 min, nie znaczy, że tak jest wszędzie. Rusz dupę albo poszukaj w internecie informacji o komunikacji zbiorowej.

Nie dziw się, że tak mało osób głosuje, skoro i tak miasto ma w dupie nasze potrzeby.

polecam stronkę: www.bialolekajestjedna.blogspot.com
    • Gość: Warszawiak Białołęka niech spojrzy na mapę IP: *.warszawa.mm.pl 12.02.11, 00:49
      Białołeka niech spojrzy na mapę i tam zobaczą nieodległe tory kolejowe. Gdyby pociągi kursowały co 10 minut to naprawdę więcej nie potrzeba,
      • Gość: tim Re: Białołęka niech spojrzy na mapę IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.11, 02:22
        Bemowo tez ma takowe. Z reszta czy to nie ich radni chwalil sie pomyslem zwanym kolej zamiast metra?
        • zstrucki Re: Białołęka niech spojrzy na mapę 12.02.11, 09:09
          Jednak Bemowo leży po pierwsze dalej od torów, a po drugie nie biegną one bezpośrednio w kierunku śródmieścia, jak na Białołęce. Metro powinno być budowane tylko tam, gdzie nie ma już istniejącej infrastruktury szynowej skierowanej ku śródmieściu - a więc na Bemowo i Targówek. Pomysły ciągnięcia metra na Białołękę to niepotrzebnie rozbudzanie nadziei na nierealną inwestycję. Kolej w ruchu miejskim działa już dobrze wzdłuż linii otwockiej i skierniewickiej, teraz kolej na linię gdańską.
          Pomijam już fakt, że wreszcie powinno coś się u nas zrealizować według planu. Wszyscy go znali, mnóstwo ludzi się pobudowało, by być blisko metra, zmienianie teraz przebiegu jest nieuczciwe. To samo tyczy się obwodnicy przez Ursynów.
          • Gość: wars no właśnie, spójrz a potem pisz. IP: *.play-internet.pl 13.02.11, 08:54
            Z Derbów i Lewandowa do stacji PKP jest 4-5 km w linii prostej. Na Bemowie biegnie przez środek dzielnicy, 1 km od planowanej stacji metra. Tory prowadzą do Gdańskiej.
            tory z BIałołękki też biegną do Gdańskiej a nie do Centrum
    • Gość: Gówniarz z Pragi [...] IP: *.ip.netia.com.pl 12.02.11, 06:42
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: as Tarchomin... :) IP: *.jmdi.pl 12.02.11, 07:34
      Znajoma zapytała mnie gdzie mieszkam, kiedy odpowiedziałem że na tarcho, zrobiła wielkie oczy i zapytała - Boże, dlaczego???!!! :-). Też się zastanawiam, ale uciekam stąd bo mam totalne bydło w bloku. Worki ze śmieciami na korytarzach, psy załatwiają się na klatkach schodowych, disco polo co wieczór i ulotki wyrzucane ze skrzynek wprost na podłogę. Co jakiś czas awanturka albo libacja u któregoś z sąsiadów.
      • Gość: G Re: Tarchomin... :) IP: *.147.211.224.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.02.11, 09:01
        Burmistrz Białołęki też nie lepszy - chce metra, bo tramwaj dotrze najwcześniej za 15 lat. A za ile lat, jego zdaniem, dotrze 10 razy droższe metro? :>
    • Gość: Ja Praga ma rację!A Dąbrowski niech odda mieszkanie!! IP: 83.238.5.* 12.02.11, 08:46
      I już się więcej się nie odzywaj!
      Przewóz ludzi pomiędzy brzegami Wisły to najważniejsza rzecz - większość mieszkańców "prawego brzegu" pracuje po lewej stronie. Dziś wystarczą 2 stłuczki na mostach i miasto grzęźnie w korkach i nie ma komunikacji pomiędzy brzegami!!!
      • Gość: cdn Re: Praga ma rację!A Dąbrowski niech odda mieszka IP: *.acn.waw.pl 12.02.11, 18:39
        ale jest pomiędzy Wolą a Bemowę- kochanka z Woli wsparła kochankę na Bemowie a metro niech czeka najważniejsze są układy
    • czerwony.poll74 Na Pradze są dwie duże inwestycje 12.02.11, 08:51
      Pierwsza to buspas, druga to stadion. Po ich ukończeniu (zamknięciu ulic w okolicy stadionu) układ komunikacyjny będzie gotowy, Praga zostanie odcięta od Warszawy jak w 1944.
    • Gość: G Re: Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje IP: *.147.211.224.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.02.11, 08:54
      No proszę, burmistrz Targówka, mimo obowiązującego STUDIUM UWARUNKOWAŃ I KIERUNKÓW ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO, "nie widzi" miejsca na tramwaje na ul. Św. Wincentego, ale planów ws metra "nie wolno już zmieniać".

Pfft. Tani politykier.
    • Gość: up Metro na Bródnie? To jak... IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.11, 09:16
      Metro na Bródnie? To jak rzucanie pereł przed wieprze.
    • janzczikago Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje ra... 12.02.11, 09:25
      U nas w Czikago to jedno linie metra buidujo 15 miesiecy. A u was juz tyle czsu. I u nas nie ma tramwajow ktore zanieczyszczajo srodowisko
      • Gość: Buncol Re: Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.11, 09:50
        Te twoje wypociny nie sa nawet śmieszne. Załosny kretyn i tyle
      • lkan Re: Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje 12.02.11, 17:58
        janzczikago napisał:

>U nas w Czikago to jedno linie metra buidujo 15 miesiecy. A u was juz tyle czsu. I u nas nie ma tramwajow ktore zanieczyszczajo srodowisko<

Facet, u nas nie ma już tramwaju konnego, a spalinowych i parowych tramwajów nie produkuje się. Bywasz w Polsce?
      • malkontent6 Re: Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje 12.02.11, 22:46
        Koleś, przestań bredzić. W wielu miastach amerykańskich mówi się teraz powrocie tramwajów właśnie ze względu na ochronę środowiska.
    • Gość: wwl Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje ra... IP: *.aster.pl 12.02.11, 10:35
      a dlaczego na Brodno? to takie przedwyborcze obiecanki cacanki. co z liczaca 400 tys Praga Pld?
      • Gość: musk nie 400 ale 800 tysiecy :D IP: *.play-internet.pl 12.02.11, 10:47
        • Gość: ry Re: nie 400 ale 800 tysiecy :D IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.11, 11:14
          w obecnym ksztalcie gdzie z Goclawia jechaloby sie do C entrum przez wschodni i to z przesiadka p0rzy stacji stadion, to bylaby totalna porazka i marnotrastwo pieniedzy. Niestety jak ktos zauwazyl zamiast planowac kilka linii metra, wladze chca II linia wraz z ogryzkiem na Goclaw ma na celu objac jak najwiekszy obszar bez wzgledu na bezsensowny przebieg. Niestety taka krotkowzrocznosc to domena tego narodu...
          • Gość: Mirek Re: nie 400 ale 800 tysiecy :D IP: *.sub-97-215-138.myvzw.com 14.02.11, 05:49
            > Niestety taka krotkowzrocznosc to domena tego narodu...
            I tu się na szczęście mylisz. Duża część układów komunikacyjny budowanych obecnie to plany jeszcze z lat 30-tych, i można tylko wyrazić podziw ze już wtedy potrafili przewidzieć rozwój miasta i komunikacji samochodowej. Inna sprawa ze niestety, ale zbyt bogaci to nie jesteśmy i to co inni budowali przez lat 100 i więcej nie jesteśmy w stanie wybudować od razu, a jak popatrzysz na plany praskiej części Metra to łatwo w przyszłości można pozmieniać układ linii poprzez dobudowanie korytarzy w innych kierunkach i stworzenie nowego układu. To może trochę kosztować, ale pytanie jest ile będziemy w stanie wybudować Metra w okresie najbliższych 30-40 lat? To wbrew pozorom nie tak długi okres czasu jeśli popatrzymy ze od czasu rozpoczęcia budowy pierwszej linii minęło już prawie lat 30! Niestety, ale w tym wypadku koszta to największy wróg i nie da się tego przeskoczyć,. Możemy fantazjować gdzie jeszcze trzeba wybudować następny odcinek i następna linie, ale tak długo jak nie będzie na to pieniędzy będą to czyste fantazje. Jak już wcześniej pisałem na innym wątku, taniej by było wybudować cały odcinek z mniejsza ilością stacji a brakujące dobudować za kilkadziesiąt lat jak już nasycenie Metrem będzie optymalne. W końcu widać jak 1-sza linia jest totalnie napchana w godzinach szczytu wiec może warto wyciągnąć z tego jakieś wnioski? Te ewentualnie brakujące stacje pozwoliłyby dojechać do Centrum i nie tylko pasażerom z bardziej odległych rejonów miasta. Ci co są bliżej ciągle mogliby podróżować środkami tradycyjnymi w większym komforcie. Precedens już został zrobiony na pierwszej linii i widać ze te dwie brakujące stacji w niewielkim stopniu byłyby używane w godzinach szczytu. Po prostu trudno by tam było wsiąść ze względu na tłok
    • Gość: wp Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje ra... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 11:31
      Radni z Targówka jakoś zapomnieli, że następnym mostem budowanym w Warszawie ma być most pomiędzy ulicami Budowlaną i Krasińskiego z linią tramwajową do Placu Wilsona. Myślę, że to będzie bardzo chętnie wykorzystywane połączenie
      • Gość: jozek Re: Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 11:38
        Radni Białołęki mają poczucie, że są mieszkańcami Warszawy 2 kategorii? I to jest prawda, powiem więcej - nie są warszawiakami tylko mieszkańcami Białołęki.
        Metro powinno docierać do Rembielińskiej a nie w okolice Głębockiej, bo na Bródnie od lat mieszka kilkadziesiąt tys. ludu. A napływowe osoby z Derb i tak będą jeździć brykami.
        A tak w ogóle to najpierw Bemowo, potem Targówek. Żeby nie było - jestem z Grochowa :)
        • Gość: wee Re: Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 11:43
          chyba nie lubisz bielan i zoliborza?
          zadnego metra wiecej na tym terenie.
        • Gość: wwl Re: Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje IP: *.aster.pl 12.02.11, 11:44
          jestes z Grochowa a mieszkasz na Bemowie bo bys inaczej tak nie bajdurzyl, na Bemowo poszly m.in pieniadze z praskiej obwodnicy
        • Gość: kw Re: Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje IP: *.aster.pl 14.02.11, 12:27
          >Metro powinno docierać do Rembielińskiej a nie w okolice Głębockiej, bo na Bródnie od lat
          >mieszka kilkadziesiąt tys. ludu. A napływowe osoby z Derb i tak będą jeździć brykami.

Stacja metra przy Rembielińskiej nie będzie bardzo opłacalna, ponieważ dojazd do centrum (do planowanej stacji metra Świętokrzyska) zajmie około 20 minut (będzie do przejechania 10 przystanków metra to około 20 minut). Obecnie jest tam linia tramwajowa i dojazd tramwajem do starej linii metra (do stacji Ratusz Arsenał lub Dworzec Gdański) zajmuje też około 20 minut. Metro tutaj da minimalne korzyści a koszt będzie spory. Moim zdaniem, lepiej pociągnąć metro od planowanej stacji Kondratowicza w kierunku Zielonej Białołęki - niekoniecznie na Derby. Lepiej na początku zrobić stacje końcową gdzieś w pobliżu Trasy Toruńskiej, z dobrym dojazdem i pętlą autobusową (aby autobusy mogły dojechać bez korków) - wtedy stacja ta stanowiłaby wygodną stację przesiadkową nie tylko dla mieszkańców Zielonej Białołęki ale i podmiejskich miejscowości - na przykład Marek, Radzymina itp. Podróżni wjeżdżający do Warszawy od tej strony mogliby tam zostawić samochody i przesiąść się do metra. Przy okazji byłby dobry dojazd metrem do okolicznych centrów handlowych, przy których też często robią się korki i przyjeżdża dużo samochodów - metro stanowiłoby dobrą alternatywę dla samochodu. Długość linii metra między przystankami Kondratowicza-Rembielińska to będzie około 1,7 km. Długość linii Kondratowicza-Trasa Toruńska (w okolicach Centrum Handlowego Targówek) to byłoby około 1,5 km, a więc krócej i pewnie taniej. Jakby jeszcze wybudować w pobliżu parking P&R, to byłby pełen sukces. Na przykład pozyskać część terenów od centrum handlowego i wybudować parking wielopoziomowy albo/i uzyskać zgodę na parkowanie na parkingu należącego do centrum handlowego przez samochody ludzi dojeżdżających do metra (dla centrum handlowego metro byłoby korzystne więc pewnie byliby chętni na taki interes). W okolicach Rembielińskiej już jest opcja dojazdu do centrum podobna do planowanego metra (dojazd tramwajem w 20 minut), a końcówka metra w pobliżu Trasy Toruńskiej byłaby prawdopodobnie tańsza (krótszy odcinek) i przy odpowiednim zaprojektowaniu dawałoby większe korzyści - dobra stacja przesiadkowa dla znacznego terenu z północno-wschodniej Warszawy i okolic, wygodny dojazd bez samochodu do dużego Centrum Handlowego, łatwy dojazd z przyszłej wlotowej ekspresówki jaką jest Trasa Toruńska i możliwość budowy P&R odciążający ruch samochodów z centralnych części miasta. Przy Rembielińskiej trudno byłoby zapewnić miejsce na parkowanie, a w najbliższej okolicy planowanej stacji nie mieszka aż tak dużo ludzi, a niektórzy, ci co mieszkają trochę dalej od planowanej stacji, szybciej dojadą do centrum obecnym tramwajem niż nową linia metra (np. z okolic przystanku tramwajowego Poborzańska lub następnych dojazd w stronę centrum nową linią metra będzie dłuższy niż przejazd istniejącą linią tramwajową bezpośrednio do centrum). W przypadku opcji metra do Trasy Toruńskiej, będzie można kiedyś rozważyć dalsze przedłużenie metra na północ do Derb i Zielonej Białołeki, a nawet dalej - ale to kwestia dalszej przyszłości - następne 15 -20 lat - w zależności od rozwoju tych terenów i dostępnych środków w budżecie miasta.
      • Gość: taa Re: Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 11:41
        ostatno z tramwajow-pieszego chca zrobic tylko pieszy
        • Gość: bemka Re: Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.11, 11:59
          Metro dla warszawian z większym stażem. Sprawdzić w dowodach miejsce urodzenia mieszkańców. Metro warszawskie dla warszawian.
          • Gość: wwl Re: Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje IP: *.aster.pl 12.02.11, 12:12
            bo potrzebne sa cztery linie a nie dwie, sa ogromne dzielnice ktore nie maja nic poza buspasem vide goclaw
            • Gość: taa Re: Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 12:16
              i dlatego od strony goclawia powinno byc budowane metro.
            • Gość: x Re: Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje IP: *.dormar.net.pl 12.02.11, 12:21
              tak, nic, w ogóle, poza 10 liniami do centrum. jeszcze wam mało?
              • Gość: wwl Re: Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje IP: *.aster.pl 12.02.11, 12:25
                10 linii czego ?
            • Gość: Mirek Re: Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje IP: *.sub-97-215-138.myvzw.com 14.02.11, 05:55
              Co z tego ze potrzebne. To kosztuje a pieniędzy w kasie nie jest za dużo. Inna opcja to uchwalić podatek dla Metra w wysokości np. tysiąca złotych rocznie od mieszkańca (to tylko 3 złote dziennie) i problem w 10-15 lat byłby rozwiązany. Tylko ze wtedy to już na pewno wiele osób by się w Warszawie nie meldowało. Każdy by chciał ale najlepiej za darmo, taka już mentalność
          • Gość: kasik Re: Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.11, 21:06
            mieszkam między Grochowem a Gocławiem. Urodziłam się w szpitalu przy Żelaznej. Pierwsze 8 lat życia spędziłam na Starej Ochocie.

Gdzie jest mój kawałek metra??
    • fin99 Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje ra... 12.02.11, 13:16
      Bialoleka to dla Gronkiewicz i calego warszawskiego PO dzielnica klasy "B". Tu nie buduje sie metra (tu sie buduje oczyszczalnie, spalarnie i niechciane bazary) choc to dzielnica juz prawie 100-tysieczna i zblizona wielkoscia do Ursynowa i najlepszym rozwiazaniem byloby poprowadzenie metra do centrum Bialoleki (na Tarchomin i Nowodwory). Wystarczylaby tu krotka odnoga I linii metra z Bielan poprowadzona tanimmostem przez Wisle. To przeciez jedyne logiczne rozwiazanie komunikacyjne, zeby maksymalnie skrocic przejazdy z warszawskich dzielnic peryferyjnych - sypialni do Srodmiescia. Byly takie plany pokazywane na plaktach wyborczych Gronkiewicz w 2006 r. ale to byl tylko oszukanczy chwyt wyborczy "bufetowej". Jaki to luksus dla mieszkanca Bialoleki dojezdzac do metra tramwajem lub autobusem przez cala dzielnice do najblizszej stacji metra przy Dworcu Wilenckim lub na Mlocinach? Jednoczesnie buduje sie II linie metra wzdluz bardzo dobrze skomunikowanych ulic srodmiejskich. Rzady PO w Warszawie to kleska dla dzielnic peryferyjnych Warszawy. W kilku dzielnicach (Wilanowie, Ursynowie, Rembertowie i paru innych) juz sie poznano na rzadach PO i mieszkancy skreslili radnych z PO.
      • Gość: wwl Re: Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje IP: *.aster.pl 12.02.11, 13:24
        wlasnie dzieki glosom bialoleki pani waltz przeszla bez 2-ej tury na prezydenta miasta wiec widocznie wam tak dobrze
        • Gość: jk Zanim kupisz mieszkanie na Białej Lące IP: *.centertel.pl 12.02.11, 19:13
          Każdy łoś zanim kupi mieszkanie na Białej Łące powinien koniecznie przeczytać list Pani Prezes Stowarzyszenia Białołęka( warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,9096826,_Autobusy_zamiast_metra__U_nas_nie_ma_nawet_drog_.html) zanim zacznie narzekać na korki. Nieudolna dzielnica, która pozwoliła na niekontrolowaną zabudowę mieszkaniową wymusza teraz na reszcie miasta budowę metra. Jeżeli wywalczą metro, to nastąpi jeszcze większe zagęszczenie bloków na Białej Łące, czyli za parę lat będą domagać się kolejnego mostu, bo korki wcale się nie zmniejszą. Już w tej chwili budują most Północny, modernizują S8 do Marek ale i to będzie za mała. Przecież gdyby Bemowo było równie nieudolne jak Białołęka to już dawno zgodziłoby się na niekontrolowaną zabudowę wszystkich działek wzdłuż Lazurowej, zamiast przedłużać wydawanie WZ dla tych działek w nieskończoność.
    • Gość: filut z Pragi [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 20:31
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • komentator_gryzon Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje ra... 12.02.11, 21:57
      Zmieniając temat... Musiałem dzisiaj coś załatwić w Otrębusach i Ożarowie... Byliście tam ostatnio? Jak ktoś chce potestować Land Rovera czy Toyotę Land Cruiser to niezłe miejsce. Nawet NASA mogłoby potestować swoje łaziki marsjańskie.

Drogi / ulice o których nie można powiedzieć "dziury w asfalcie" tylko placki asfaltu pomiędzy nieskończoną ilością dziur. Fajnie się gada o metrze, nowych ulicach itd. Ale jakoś nie wychodzi utrzymywanie w nadającym się do użytkowania stanie już posiadanych.

P.S. I proszę nie pisać, że to poza Warszawą i inny zarząd / spółka / budżet. Płacę wszystkie cholerne podatki i opłaty i chciałbym móc korzystać z rzeczy za którę płacę...
      • ritzy Cos chyba niedzisiejszy jestes 13.02.11, 00:59
        toć przecież nawet dziecko wie, ze byl, jest i bedzie syf. Zarowno w samej Warszawie, jak i w okolicach. Władza niedowidzi, ludziska sie przyzwyczaili...
    • kateri-na Metro na Wawer! 12.02.11, 23:20
      Czemu 3 linia ma kończyć się na Gocławiu? METRO NA WAWER!
      • Gość: RJW Re: Metro na Wawer! IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.12, 09:23
        Wielokrotnie zwracałem uwagę, że obecny projekt metra na Gocław jest zły. Wawer jednak to pomysł świadczący o braku zrozumienia problemu. Metro wymaga dużych potoków pasażerskich, a w tej chwili jest już kolej miejska tam, którą należy usprawniać za dużo mniejsze pieniądze. Jest system współmierny. Metra nie buduje się o tak jak niektórym się wydaje.
    • Gość: warszawiak z pragi Oficerowie Ludowego Wojska Polskiego z Bemowa IP: *.play-internet.pl 13.02.11, 09:36
      oraz ich dzieci, dresiarstwo z blokowiska ma jedną cechę wspólną - Amnezję. I nie chodzi tu o wybielanie sobie życiorysów przez ojców i rozwalanie sobie mózgów dopalaczami i innym badziewiem, które na Bemowie schodzi na pniu, ale o komunikację i infrastrukturę.
      Nie pamiętacie, co było 10 lat temu?
      - Kto wam i za co zbudował Górczewską od Olimpii do Jelonek? Jeszcze 15 lat temu stały tam drewniane zaszczane chałupy bezdomnych.
      - kto wam zbudował i za co ul. Maczka i połączył z Powązkami i trasa Prymasa?
      - kto wam zbudował i za co tramwaj na Nowe Bemowo?
      - kto wam zbudował i za co ul. Dywizjonu 303 i dał połączenie z Nowego Bemowa na Koło?
      - kto i za co wam zbuduje linię tramwajową z Jelonek na Bemowo?
      - kto wam zbuduje Nowolazurową?

Więc buzia w ciup i się cieszcie, że to macie, bo jak na emerytowanych oficerów LWP, byłych milicjantów, młodocianych ćpunów i przyjezdnych płacących podatki w Sochaczewie i Łowiczu to i tak za dużo!

Metro na Targówek, Bródno, Zieloną Białołękę!
      • Gość: lulek Brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 16:59
        >Oficerowie Ludowego Wojska Polskiego z Bemowa oraz ich dzieci, dresiarstwo z blokowiska

Nie należę do żadnej z tych grup,
        pamiętam co było 10 lat temu
        i po pierwsze - nie było tak źle :D
        a po drugie płące podatki, żeby to wszystko było.
        Więc może ty zamknij buzię, i dobrze zastanów, zanim coś powiesz.

Bo póki co kasa z podatków idzie na nadmierną administrację
        i zamiast wymagać o włądz miasta dotrzymania obietnic,
        to pozwalasz sobie robic wodę z mózgu
        i dzięki temu ZAMIAST oczekiwać od HGW
        rzucasz się na NicNiemającyhcDoPowiedzenia w tej sprawie
        mieszkańców tego samego miasta.

Antagonizowanie ludzi wychodzi PO jak nic innego...
    • Gość: chisto-ryk Tylko zaborca ucywilizuje to miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 11:16
      Wspólczesną cywilizację przynaosili do Warszawy zaborcy, gdyż:
      - Rosjanie wybudowali wodociągi i kanalizację
      -Rosjanie wybudowali halę sportową - Halę Gwardii (większej nie ma)
      - Sowieci wybudowali Salę Kongresową (większej nie ma)
      - Niemcy wybudowali wały przeciwpowodziowe (dziś chronią Tarchomin)
      Kolejni zaborcy wybudują metro i dociągną autostradę.
      Jak mawiał Bismarck: mozna zrobić wiele dla Polaków ale niczego z Polakami
      • Gość: bolko von karierow Re: Tylko zaborca ucywilizuje to miasto IP: *.subscribers.sferia.net 14.02.11, 09:02
        bolko von karierow:

chiński namiestnik Warszawy wydłuży bez problemów metro do 230 km,zbuduje nowe lotnisko imienia Ziao Wen Tsu na 50 mln pasażerów na terenach Goraszki
        i zbuduje na prawym brzegu Wisły las 300-560 metrowych chińskich skyscrapersów
        tak wszyscy obcy namiestnicy znajdą swoje pełne skośnookie ukoronowanie w rządach chińskiego madaryna Kraju Przywiślańskiego...
    • Gość: jendrus Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje ra... IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.11, 12:04
      zadac to sobie mozecie ale u siebie w czterech scianach.nawet jak chca wam na to zadupie- bialoleke tramwaj budowac to protestujecie zeby nie pod waszymi oknami i za to bym wam wybudowal jedopasmowke i na piechote do roboty biorwy.a tak z drugiej strony to za zycia tej baby i tak nie zdaza z ta inwestycja na bialoleke to moze lepiej od razu na cmentarz brodnowski pociagnac druga linie
    • greges58 Wschodnie dzielnice żądają metra. Co im daje ra... 13.02.11, 13:52
      Ten " garaż przesiadkowy ", na całym świecie nazywa się P + R

Park and Ride. Zaparkuj i jedź dalej...
      Tak wyglądają okolice Pragi. Czeskiej Pragi ;)
      Metrem do w Centrum w kwadrans ! Samochodem, stojąc w korkach, będę za godzinę.
      Wybór jest oczywisty ?

Pozdrawiam ^ ^
      Grzesiek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka