Gość: agawa79 Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.11, 09:34 Co to za religia, której wyznawcy są obrażeni widokiem piersi pełnej mleka? :p Odpowiedz Link Zgłoś
1onewolf Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić d... 09.06.11, 09:36 Zdjęcia mogą być, ale niech będą ładne - ten wymięty cyc Dominiki i przypięty do niego niezbyt ładny Nataniel (co za imię?! WTF?!) wzbudza raczej niesmak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olaf Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.11, 10:20 ten wymięty cyc wykarmił także ciebie matołku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obcy Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 12:24 Nataniel - starodawne imię hebrajskie (hebr. dar od Boga). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HTD Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.11, 13:01 Obraźliwe są trolle z takimi komentarzami. Najlepsze byłyby cycki 14-latek, są chyba w Twoim typie. (W końcu niektóre 14 na prawdę mają co pokazać, chociaż do karmienia to średnio by się nadawało) I widać rozdźwięk - w modzie są nieletnie i pozujące na nieletnie (barely 18 - my ass). Dziwny ten świat. Ale póki co trollowanie jest legalne, więc peace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inc. Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić IP: *.pclk.net 09.06.11, 09:37 ok, nie przeszkadzają mi matki karmiące piersią i jakoś akceptuję ten widok mimo, że mnie nie rozczula ani ta pierś ani "słodki" bobas, który często potem puszcza hafta i na to też parę razy musiałam patrzeć. Ale ok, niech sobie to funkcjonuje. Natomiast nie rozumiem po co to pokazywać i oglądać w metrze? Jak kogoś to interesuje to niech wejdzie sobie na Naszą Klasę - tam pełno zdjęć w tym stylu. Zdjęcia są słabe, do rodzinnego albumu, a do tego nie pokazują nic ciekawego, nie niosą przekazu. Gdyby to była wystawa np o kobietach z różnych części świata i o tym jak karmią swoje dzieci np w związku z ograniczeniami kulturowymi czy religijnymi, w związku z ciężką sytuacją typu wojna, głód to owszem, można to obejrzeć i czegoś się dowiedzieć. Ty jest jedynie cyc i dzieciak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić IP: 193.28.178.* 09.06.11, 09:40 Bardzo ladnie to ujelas;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 09:48 Naprawdę musiałaś patrzeć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyta Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić IP: *.centertel.pl 09.06.11, 09:49 Pokazuje sie, aby ludzi przyzwyczajać, po to aby propagować ten zwyczaj, bo to jest najlepsze dla dzieci i dla naszej społecznej przyszłości, do tego zlużą media a To są śliczne, wzruszające fotki, sama kiedyś karmiłam dzieci i wspominam to bardzo czule.. nie chowałam sie zbytnio.. zakrywałam troszkę ciało, tak zwyczajnie, żeby zachować intymność dla siebie i maleństwa, karmienie piersią jest intymne.... miałam zawsze jakiś sweterek albo szal na ramionach..... to też dla siebie, żeby się bardziej skupić, gapiący się ludzie rozpraszają.... ale nie konspirowałam sie specjalnie, otoczenie patrzyło z szacunkiem, kulturalni mężczyźni odwracali oczy, starsze panie patrzyły z radością i wzruszeniem, młode czasem obojętnie, czasem nieco dziwnie... raz tylko jakiś pijaczek na dworcu coś powiedział lepkawo ("ładne cycuszki" czy cos w tym guście), a jeden znajomy radośnie świecił oczyskami, kiedy nas odwiedzał.... w domu wywalałam "cycki" w pełnej okazałości i bez krempacji, moje brodawki wyglądały jak wielkie brązowe kwiaty, a piersi jak potężne naładowane energią owoce.... u ultra katolickiej cioci na imieninach kazano mi wychodzić do sąsiedniego pokoju, ciocia już od dawna nie bywa na liście moich gości... nie czułam się molestowana, a raczej dumna... jeśli wycofano te zdjęcia to znaczy że ci ludzie są chorzy i powinni się leczyć, jak można czuć się obrażonym widząc dziecko przy piersi? Przecież one do tego służą właśnie! Wcale nie do szokowania erotyką, czy do seksualnego pobudzania, a do karmienia, chociaż karmienie też jest w pewien sposób erotyczne, bo wszystko co związane z podtrzymaniem gatunku jest erotyczne, począwszy od poczęcia... ale to przecież piękna erotyka, ludzka, naturalna i boska też.... cóż.... świrów nie brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić IP: 62.29.251.* 09.06.11, 11:01 lecz się, jesteś je***ta klasyczne odpieluchowe zapalenie miejsca, gdzie powinien być mózg Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić 09.06.11, 11:50 sam się lecz bucu niewychowany i się zachowuj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piwożłop Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.11, 11:25 Pięknie opisała Pani to cudowne zjawisko.Niema nic piękniejszego jak karmiąca mama swoje dziecko.Zresztą w K.K też jest piękny opis i KULT karmiącej MARII małego Jezusa. Niestety,jest grupa ludzi,których bardziej wzrusza suczka karmiąca swoje szczenięta niż własna PIERŚ,która GO wykarmiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyta Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić IP: *.centertel.pl 09.06.11, 14:25 to jest piekne wspomnienie, mam teraz 54 lata i kocham to wspomnienie, patrze na piersi mojej córki i ciesze sie, bo ma ten sam potencjal i wiem ze to ją uszczęśliwi.... ona też to wie... nie jestem katoliczką, jak najdalej, sorry, mam z KK lekuchno na pieńku... kulty mnie nie kręcą.... jestem bardzo zmyslową kobieta, seks kocham tak samo jak kochałam karmienie piersią, przykro ze ludzie czytający i piszacy sa tak ograniczeni do pewnych zbitek pojęciowych....... przykro ale juz od dawna czuje sie tu jak wśród dzikich (nota bene tzw dzicy maja w tych sprawach więcej kultury), to jest jak najbardziej temat dla mediow, nasze społeczenstwo jest ogromnie prymitywne i nie doksztalcone Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić 09.06.11, 10:46 Jeżeli uważasz, że karmienie piersią może wynikać tylko z biedy albo wojny, a na dodatek kojarzy ci się ze zdjęciami z naszej klasy, to poważnie polecam zastanowić się nad sobą albo może nawet porozmawiać o sobie z kimś zaufanym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inc. Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić IP: *.pclk.net 09.06.11, 11:20 nie kojarzą mi się z bieda lub wojną. przeczytaj jeszcze raz. Uważam, ze fotografia powinna coś pokazywać i nieść ze sobą przekaz, treść w znakomitej formie. Te zdjęcia to są pamiątki do rodzinnego albumu ala nasza klasa i jedyne co propagują to przekonywanie wszystkich ze karmienia piersią jest super. Dla jednych jest, dla innych nie. Czynność jak każda inna, bez wielkiego WOW Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić 09.06.11, 11:57 "jedyne co propagują to > przekonywanie wszystkich ze karmienia piersią jest super" no i taki ma być przekaz, bo jest super! to najbardziej naturalna i najbardziej zdrowa forma karmienia dziecka! a żyjemy w czasach gdzie wiekszość idzie na łatwiznę i karmi sztucznie bo tak wygodniej bo reklamy bo część naszego społeczeństwa to buce którym to przeszkadza! Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić 10.06.11, 11:01 Nie zauważyłem na naszej klasie matek karmiących. Jak już, to gołe tyłki w jednoznacznych pozycjach. A ta nasza klasa to ci się z albumem rodzinnym kojarzy? W moim albumie rodzinnym nie ma wypiętych zadów. Może w twoim... > o tym jak karmią swoje dzieci np w związku z ograniczeniami kulturowymi czy religijnymi, > w związku z ciężką sytuacją typu wojna [...] Czyli nadal utrzymujesz, że nie kojarzysz karmienia piersią z wojną? Z powyższego zdania wynika, że brak wojny to brak uzasadnienia karmienia. Przynajmniej jest to jedna z uprawnionych interpretacjyj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.11, 09:39 Mnie widok karmiących nie podnieca, a brzydzi. No co mam zrobić, jak tak reaguje mój organizm. I nie tylko zresztą mój. Nie łapię tego całego romantyzmu i wzruszania się na widok małych dzieciaczków przyssanych do kapięcego mlekiem ogromnego sutka i żylastej piersi. Tak, wiem i muszę się leczyć, podobnie jak 80% populacji męskiej, która nie płacze ze wzruszenia. Podobnie jak najpiękniejszej nawet dziewczynie z nosa kapie gil. Też mnie to nie bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 09:51 To nie patrz. Poczytaj gazetkę. Książkę, w końcu mamy bardzo mały odsetek czytelnictwa. Ciągle się zastanawiam co w tym cycu jest takiego obrzydliwego dla Was. Szczególnie dla kobiet, też je macie i co brzydzicie się widoku swoich piersi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.11, 11:31 Nie brzydzą mnie piersi, jak nie brzydzi mnie nos. Brzydzi mnie mleko z piersi czy gil z nosa. Tobie gil z nosa się podoba? A jeśli nie to dlaczego? Czujesz jak głupie jest to pytanie, dlaczego coś brzydzi? Wielu ludzi coś brzydzi, wielu ludzi ma swoje lęki i nie wiadomo dlaczego tak jest - dopiero głęboka analiza naukowa, mogłaby wyjawić czemu tak jest. Może dlatego, żeby mleko zostawało jedynie dla dziecka, bo jakby pierwotni faceci nie brzydzili się mlekiem z piersi, toby w czasach gdy o pokarm było trudno, to oni jako silniejsi wypijali mleko z piersi kobiet? Przyszło ci to do głowy? To jedna z wersji, mogą być inne. No tak mam, to silniejsze ode mnie. I nie ma co udawać, że jestem jedyny. Większość moich kumpli już dzieciata i żonata, wielu mówiło to samo, może nie własnym żonom z wiadomych względów. Odpowiedz Link Zgłoś
papierowy_ksiezyc 80% populacji facetów 09.06.11, 10:06 to nie mężczyźni zatem, a prawdziwi frajerzy. i nie chodzi o rozczulanie stary, tylko o szacunek dla człowieczeństwa. nie nazwałbym mężczyzną kogoś, kogo obrzydza kobieca pierś z przyssanym małym człowieczkiem. nazwałbym go pospolitą ciotą z dzwonkiem między nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e. Re: 80% populacji facetów IP: *.128.109.8.static.crowley.pl 09.06.11, 10:49 no ok, to zatem jak nazwałbyś kobietę, którą widok matki karmiącej piersią się nie podoba, a wręcz zniechęca? i która karmieniu piersią mówi stanowcze "nie"? nie widzę w tym nic rozczulającego ani pięknego. Odpowiedz Link Zgłoś
sidian Re: 80% populacji facetów 09.06.11, 10:56 Nazwalbym te kobiete "odwroc glowe, prosze, i spojrz na cokolwiek, co sprawia Ci przyjemnosc, np. piekne, blekitne niebo, wystawy sklepowe, zielen (jesli masz jakas pod reka), jakiegos przystojnego faceta na chodniku (czy gdzie tam jestes) przed Toba. Nie gap sie na to, co nie sprawia Ci przyjemnosci i zaakceptuj fakt, ze cos takiego jest. Nawet dwoje ludzi zyjacych ze soba musi isc na kompromis. 40 milionow musi isc na mnostwo takich kompromisow. Kogo nastepnego wyprosisz z przestrzeni publicznej, bo "Cie zniecheca"? Ludzi brzydkich? Z bliznami? Moze z widoczna luszczyca? Moze blondynow? Odpowiedz Link Zgłoś
gmlodecki Co to za zakłamanie i obskurantyzm 09.06.11, 09:41 i te osoby zajmują sie SZTUKĄ? A co powiedzą na obrazy Rubensa czy też na rzeźbę grecką? No cóż ta Pani chyba jest aż tak szpetna że, z desperacji wszysko jej się z seksem kojaży! Jak może widok karmionego piersią dziecka SZOKOWAĆ czy OBRAŻAĆ? Idioci, IDIOCI MNIE NAJBARDZIEJ OBRAŻAJĄ!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Zdrowy rozsądek 09.06.11, 10:02 Nie zakłamanie a zdrowy rozsądek. Założę się po wystawieniu tych zdjęć metro byłoby zasypane całymi stertami listów i telefonów od "oburzonych" pasażerów Niestety widok karmionego piersią dziecka szokuje, porozmawiaj sobie z karmiącymi matkami jak są wyzywane i obrażane jak tylko wystawią cycka w miejscu publicznym Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Zdrowy rozsądek 09.06.11, 10:18 A żeby nie było że nie mówiłem, na forum Warszawa Opinie i komentarze jest artykuł pt: Krępuje mnie matka karmiąca w autobusie" Cytat z tego artykułu który wystarczy za odpowiedz jak będzie postrzegana taka wystawa Moim zdaniem nie należy rozdmuchiwać całej sprawy, bo podobne zachowania są nagminne i rażące. Sama jestem matką, wprawdzie już dorosłego syna, ale świetnie pamiętam jego dzieciństwo i wszelkie sprawy związane z fizjologią karmienia. Jestem już zmęczona wynoszeniem wszystkich matek na piedestał i demonstrowaniem ich idealnego macierzyństwa. Krępuje mnie matka karmiąca w autobusie, w parku; męczy mnie obecność rodziców z niemowlętami (i starszymi rozbrykanymi dziećmi) w teatrze, na zebraniach wspólnot mieszkaniowych, w restauracjach i w podobnych miejscach. Jeżeli udaję się do muzeum czy na wystawę, to liczę na kontakt ze sztuką i nie chcę, aby rozpraszała mnie obecność hałaśliwego młodego człowieka. Decydując się na dziecko, musimy na jakiś czas odmówić sobie pewnych przyjemności i ograniczyć aktywność, o ile nie możemy zostawić dziecka w domu pod opieką zaufanej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
sidian Re: Zdrowy rozsądek 09.06.11, 10:29 Moze odpowiem nieco naokolo tlumaczac "interes spoleczny". Interes spoleczny to zachowania obywateli zgodne z modelem optymalnym dla danego spoleczenstwa, zapewniajacym mu przetrwanie i dobrobyt. W interesie spolecznym jest przyrost naturalny, bo, wbrew obowiazujacej konstytucji, kazdy obywatel RP jest zmuszony do uczestniczenia w piramidzie finansowej zwanej Zakladem Ubezpieczen Spolecznych. Ta piramida trzyma sie tylko dzieki doplywowi nowych klientow, ktorych fundusze sa wyplacane starym - beneficjentom. W momencie, kiedy nowych klientow zabraknie albo system runie albo bedzie musial byc dofinansowywany z budzetu panstwa, co pociagnie za soba ograniczenie wydatkow w innych dziedzinach, np. opiece zdrowotnej czy edukacji. W interesie spolecznym jest wiec by jak najwiecej ludzi mialo dzieci wbrew forsowanemu przez panstwo modelowi "40 godzin etatu" (ktory jest glownym czynnikiem blokujacym przyrost naturalny). Trzeba wiec jak najbardziej umilac matkom i ojcom zycie, zmniejszac problem "ograniczania aktywnosci", bo wlasnie to przeraza mlodych ludzi nie tyle do aktywnosci przyzwyczajonych, co od niej uzaleznionych. Tak wiec, czasem wbrew swiatopogladowi niektorych obywateli, nalezy forsowac rozwiazania korzystne dla ogolu spoleczenstwa. Mnie osobiscie nie szokuje widok karmiacej matki, choc oczywiscie odwracam wzrok, zeby nie zawstydzic matki, ale nawet gdyby mi przeszkadzal, i tak bym forsowal rozwiazanie niezgodne z moim swiatopogladem, bo jest logicznie uzasadnione. Poglad przeciwny jest ukonstytuowany w fobiach i kaprysach, a to zadne umocowanie. Nie ma zadnego logicznego argumentu za zakazem karmienia w miejscu publicznym. Bycie obywatelem to nie tupanie nozka i wmuszanie wszystkim dookola wlasnego zdania, ale odpowiedzialnosc za spoleczenstwo i propagowanie postaw, ktore sa OBIEKTYWNIE dla spoleczenstwa oplacalne. Niezaleznie od tego, czy sa akceptowane czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Nie zgadzam się 09.06.11, 11:05 To tak jakbyś powiedział "zależy nam na wykształconych obywatelach, a czy tanie książek jest męczące, czasochłonne, a czytanie czegoś ze zrozumieniem to już w ogóle. Dlatego państwo powinno wspierać publikację 16-stronicowych komiksów na podstawie 'Lalki" czy "Chłopów", żeby każdy znał narodową klasykę". Rodzicielstwo to TAKŻE wyrzeczenia. Wyrzeczenia - w sensie poświęcenia czegoś w imię większych wartości. Jeżeli wmówisz ludziom że "rodzicielstwo nic nie kosztuje" to dochowasz się co najwyżej 40-letnich matek sfiksowanych na swoich jedynakach, które notabene przy najmniejszych problemach przerzucą problemy z tymi jedynakami na społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
sidian Re: Nie zgadzam się 09.06.11, 11:18 Twoj pierwszy akapit jest bledem logicznym. Trudno na niego odpowiedziec, chociaz sprobuje. Porownales ze soba upraszczanie dwoch czynnosci: macierzynstwa i nauki, ale do nauki dodales pejoratywny wydzwiek i obnizenie jakosci, ktorych przy macierzynstwie nie bylo. Poprawne porownanie brzmialoby: > To tak jakbyś powiedział "zależy nam na wykształconych obywatelach, a czytanie > książek jest męczące, czasochłonne, a czytanie czegoś ze zrozumieniem to już > w ogóle. Dlatego państwo powinno wspierać publikację e-bookow i audiobookow, > oraz organizowac przestrzen publiczna tak, zeby kazdy mogl czytac np. w drodze do pracy, > żeby każdy znał narodową klasykę". To sa porownywalne dzialania, a nie upraszczanie wszystkiego na sile. Rodzicielstwo to dokladnie tyle wyrzeczen, ile sami na siebie nakladamy. Panstwo i wspolobywatele (skoro juz maja czelnosc nie posiadac wlasnych dzieci) powinno wspierac jednostki, ktore sie na to decyduja i ulatwiac im zycie, a przynajmniej akceptowac je (je = jednostki, zeby nie bylo, ze mowie wylacznie o kobietach) w przestrzeni publicznej. Zastosuje twoja metode i porownam to do czegos. Niech bedzie gotowanie (nie moja mocna strona, ale jakos mi tak przyszlo). Gotowanie to wyrzeczenia. Stanie nad kuchnia, przyprawianie, gorac, strata czasu. Wymaga poswiecenia. Mozna gotowac na wiele sposobow, ale idac twoim tokiem myslenia nalezy wykluczyc wykorzystanie pradu i gazu ziemnego, mieso piec nad ogniskiem opalanym samodzielnie wyrabanym drewnem i podpalonym hubka i krzesiwem (zeby nie zabraklo nagle wyrzeczen), a zupe gotowac we wlasnorecznie ulepionym glinianym garze trzymanym nad ogniem w rekawicach (albo bez, jesli brakuje wyrzeczen). Zastanow sie, jakie konsekwencje pociaga za soba zakaz i dozwolenie. Dozwolenie to dyskomfort dla Ciebie. Musisz odwrocic wzrok. Zakaz to ogromna upierdliwosc dla rodzicow, koniecznosc zostawania w domu, szukania ustronnego miejsca do karmienia, wielokrotnego placenia za przejazd srodkami komunikacji miejskiej (bo np. trzeba wysiasc z autobusu, zeby dziecko w jakims zaulku nakarmic i potem wsiasc, zeby dokonczyc podroz) i w koncu zmniejszenie liczby dzieci (bo ludzie boja sie wyrzeczen). Naprawde sadzisz, ze z punktu widzenia spoleczenstwa jestes wazniejszy niz matka z dzieckiem...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lola Re: Nie zgadzam się IP: *.pool.mediaWays.net 09.06.11, 12:06 Jestem pod wrazeniem Twojej umiejetnosci logicznego myslenia, inteligencji i doboru slownictwa, powaznie mowie. Fajnie piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol No tak. Rodzicielstwo to dokładnie 09.06.11, 12:17 tyle wyrzeczeń, ile na siebie nakładamy. A jak nam się nie chce nakładać, to już nie nasz problem, prawda? Ja nie mówię że problemu nie ma. Niestety jest dużo (coraz więcej) ludzi dla których pojęcie "kultura", "wychowanie", "zasady współżycia społecznego" to abstrakcyjne relikty peerelu albo w ogóle XIX stulecia. I rzeczywiście trudno z nimi dyskutować. Tu pomogłyby tylko mandaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lola Re: Zdrowy rozsądek IP: *.pool.mediaWays.net 09.06.11, 12:00 A z jakiego powodu ludzie z malymi dziecmi maja nie chodzic do restauracji? Do teatru to sie zgodze, ale do restauracji? To twoim zdaniem na jak dlugo czlowiek ma sie wyizolowac ze spoleczenstwa, kiedy ma dzieci? Mam obecnie niemowlaka i mam gdzies, co jedna czy druga wielka dama ma za problem z jego obecnoscia w restauracji. Chce, zeby moja corka byla wychowana jako istota spoleczna, a nie jakis dzik z buszu, co to do 10 roku zycia czlowieka nie widzial. Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol "Mam gdzieś" 09.06.11, 12:17 Dobre podsumowanie pokolenia "róbta co chceta". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lola Re: "Mam gdzieś" IP: *.pool.mediaWays.net 09.06.11, 12:23 A gdzie twoim zdaniem nalezy postawic granice, kiedy czlowiek JUZ sie nadaje do restauracji, a kiedy nie? Zabieramswoje 3-miesieczne dziecko ze soba do restauracji, na swiezym powietrzu, mam ze soba w butelce odciagniete mleko, a jak dziecko zacznie sie drzec, to z nim robie mala rundke w wozku i po 2 minutach spi. Od tego, ze dziecko w tej restauracji wyda pare dzwiekow, zanim je uspokoje, raczej nikt nie umrze. I tak, jak nie blokuje sie wstepu do restauracji ludziom przygluchawym, ktorzy sie dra, starym, ktorzy popuszczaja mocz, uposledzonym, ktorzy rozlewaja napoje, tak ja sobie nie zycze, zeby ktos wypraszal z restauracji moje dziecko, bo jest na to zbyt malo uciazliwe Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Sprawa jest bardzo prosta 09.06.11, 12:34 Dziecko zabierasz do restauracji wtedy, kiedy potrafi normalnie spożyć posiłek jak dorosły. Dla jednego to będzie wiek 7-8 lat, dla drugiego 12. Oczywiście do barów szybkiej obsługi (typu KFC), mimo nazwy "restauracja", możesz zabrać dziecko wcześniej. Ale przecież nie dziecko w wózku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lola Re: Sprawa jest bardzo prosta IP: *.pool.mediaWays.net 09.06.11, 12:41 To jest twoje zdanie. Swiat nie jest miejscem tylko dla doroslych, gdzie mozna sie poruszac tylko wtedy, kiedy sie umie zachowywac jak dorosly. Nie widze powodu, dla ktorego dziecko w wozku mialoby komus przeszkadzac w restauracji tylko z tego tytulu, ze jest w wozku. Zresza jak tobie przeszkadza obecnosc dziecka w wozku w restauracji, to masz prawo do tego uczucia. A rodzice maja prawo tak czy tak z dziecmi w wozkach do restuaracji przychodzic. Tak samo mnie sie nie podobaja skwaszone i zrzedliwe osobniki w restauracjach - ale maja takie samo prawo tam przychodzic jak i ja Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Re: Sprawa jest bardzo prosta 09.06.11, 12:47 Owszem, świat nie jest tylko dla dorosłych, ale są w nim miejsca dla dorosłych, są dla dzieci (w tym maluszków), są miejsca wspólnego przebywania. Restauracja należy do tych pierwszych .A dlaczego? Z tej przyczyny, że małe dzieci nie potrafią zachować się w sposób w danym miejscu przyjęty tak, żeby nie przeszkadzać innym ludziom. Nie możesz kazać małemu dziecku żeby nie płakało jak mu coś nie pasuje, żeby mu się nie odbijało przy piciu z butelki, żeby nie robiło kupy w pieluchę (z towarzyszącym zapachem), żeby od czasu do czasu nie zwróciło wypitego właśnie mleka etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lola Re: Sprawa jest bardzo prosta IP: *.pool.mediaWays.net 09.06.11, 13:31 Czyli, rozumiem, w KFC mozna smierdziec kupa, mozna wypluwac jedzenie, ale gdzie indziej nie mozna. Bzdury, bzdury i jeszcze raz bzdury. Nie chodze do jakichs Hiltonow, gdzie sie przychodzi jesc w smokingach, chodze do normalnych lokali dla zwyklych ludzi. I tak jak moze tam przyjsc dziadek na wozku, ktory czasem nie trafi lyzka do ust, jak moze przyjsc uposledzony, tak i male dziecko moze przyjsc. Jacy to sie ludzie wrazliwi zrobili. Dzien w dzien podciera sobie swoj smierdzacy zadek i wyciska syfy na czole, ale nie przezyje widoku, jak niemowlakowi sie mleko poleje na brode Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Polska język trudna język? 09.06.11, 13:55 Chyba tak, skoro napisałem wyraźnie że KFC TEŻ nie jest dla maluchów, a Ty swoje. TAK, mogę wycierać swoją kupę (w miejscu i czasie do tego przeznaczonym), a TWOJA czy Twojego dziecka będzie mnie brzydzić. Zwłaszcza kiedy jem. Takie trudne do ogarnięcia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola1008 Re: Zdrowy rozsądek IP: 91.209.141.* 09.06.11, 12:40 metron1 napisał: > A żeby nie było że nie mówiłem< > Sama jestem matką, wprawdzie już dorosłego syna< Oj, matką to Ty chyba nie jesteś. Idź do toalety i sprawdź dokładnie, czy aby na pewno jesteś kobietą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola1008 Re: Zdrowy rozsądek IP: 91.209.141.* 09.06.11, 12:42 Sorki, nie musisz chodzić do toalety. Zapomniałam, że przecież Kopernik też była kobietą. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Zdrowy rozsądek 10.06.11, 15:12 Gość portalu: karola1008 napisał(a): > metron1 napisał: > > > A żeby nie było że nie mówiłem< > > Sama jestem matką, wprawdzie już dorosłego syna< > Oj, matką to Ty chyba nie jesteś. Idź do toalety i sprawdź dokładnie, czy aby n > a pewno jesteś kobietą. Oj, jak się połączy w jeden cytat wypowiedzi DWÓCH rożnych osób to potem wychodzą takie idiotyzmy Az zal to komentować Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Zdrowy rozsądek 10.06.11, 15:14 metron1 napisał: > Gość portalu: karola1008 napisał(a): > > > metron1 napisał: > > > > > A żeby nie było że nie mówiłem< > > > Sama jestem matką, wprawdzie już dorosłego syna< > > Oj, matką to Ty chyba nie jesteś. Idź do toalety i sprawdź dokładnie, czy > aby n > > a pewno jesteś kobietą. > > > Oj, jak się połączy w jeden cytat wypowiedzi DWÓCH rożnych osób to potem wychod > zą takie idiotyzmy > Az zal to komentować To jest dokładnie mój tekst A żeby nie było że nie mówiłem, na forum Warszawa Opinie i komentarze jest artykuł pt: Krępuje mnie matka karmiąca w autobusie" Cytat z tego artykułu który wystarczy za odpowiedz jak będzie postrzegana taka wystawa Moim zdaniem nie należy rozdmuchiwać całej sprawy, bo podobne zachowania są nagminne i rażące. Sama jestem matką, wprawdzie już dorosłego syna, ale świetnie pamiętam jego dzieciństwo i wszelkie sprawy związane z fizjologią karmienia. Jestem już zmęczona wynoszeniem wszystkich matek na piedestał i demonstrowaniem ich idealnego macierzyństwa. Krępuje mnie matka karmiąca w autobusie, w parku; męczy mnie obecność rodziców z niemowlętami (i starszymi rozbrykanymi dziećmi) w teatrze, na zebraniach wspólnot mieszkaniowych, w restauracjach i w podobnych miejscach. Jeżeli udaję się do muzeum czy na wystawę, to liczę na kontakt ze sztuką i nie chcę, aby rozpraszała mnie obecność hałaśliwego młodego człowieka. Decydując się na dziecko, musimy na jakiś czas odmówić sobie pewnych przyjemności i ograniczyć aktywność, o ile nie możemy zostawić dziecka w domu pod opieką zaufanej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zawstydzony Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić d... IP: *.ip.netia.com.pl 09.06.11, 09:42 Proponuję ubrać piersi matek karmiących w burki! :-)))) Żenująca argumentacja dla odmowy prezentacji zdjęć ... Ta pani widocznie swojego dziecka nia kocha, bo nie dała mu cycusia - bo to może kogoś obrażać ... ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natura2000 pan ze wzwodem w centrum miasta IP: *.e-wro.net.pl 09.06.11, 09:54 dlaczego pan z mocnym wzwodem biegnący na golasa po centrum miasta w czasie upału budzi panike? Piekno ciałą, natura, no i ten pan nic nikomu złego nie robi a jednak są ludzie, którym to przeszkadza! porażające!!!!! zaściankowość! a nawet...patriotyzm! Odpowiedz Link Zgłoś
noname2002 Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić 09.06.11, 10:16 Zastanawia mnie dlaczego szokująca jest reklama z dzieckiem karmionym piersią a nie są szokujące billboardy z wypadkami drogowymi, gazety ze zdjęciem martwego dziennikarza na pierwszej stronie albo reklamy horrorów wchodzących do kin. Ja bym wolała dzieciom takich widoków zaoszczędzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hogama Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 10:19 Mnie te zdjęcia nie obrazają ale zdecydowanie zniesmaczają! Dla mnie widok obślinionej piersi jest obrzydliwy. Zapytano, więc odpowiadam - tak- te zdjęcia nie powinny trafić na żadną wystawę czy do gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erty Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić IP: 178.73.49.* 09.06.11, 11:56 a osliniony fiut tez Cie tak obrzydza, czy juz mniej? co za idiotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ichi51e Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić IP: *.home.aster.pl 09.06.11, 10:40 wydaje mi sie ze to nie chodzi o urazanie tylko w wchodzenie z butami w czyjas intymnosc. Nie wiem czy uda mi sie to dobrze wytlumaczyc ale chodzi o to ze oswajajac z obrazem matki karmiacej pozwalamy tez innym przygladac sie takiemu obrazkowi bez ograniczen. Czyli matka karmi, dziecko je a autobus/metro patrzy i mysli "jaki to piekne" no nie wiem... mnie by to jakos nie odpowiadalo (jako karmiacej) dziwne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ichi51e Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić IP: *.home.aster.pl 09.06.11, 10:45 takimi intymnymi czynnosciami sa tez dla mnie: jedzenie publiczne (nie w lokalu tylko na ulicy/w transporcie), malowanie sie (komu szkodzi - nikomu ale jakos dziwnie), przebieranie sie publiczne (po co brac marynarke/sweter do przymierzalni?), calujace/obejmujace sie pary (no im nie szkodzi... ale jakos ja sie czuje dziwnie) Nic w tym zlego nie ma, wszystko piekne ale jakos nie na nachalnym widoku moze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ___ Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić d... IP: *.ai.com.pl 09.06.11, 09:47 Popaprańcy z kościoła już ludziom w głowach ostro pomieszali. W karmieniu piersią nic obraźliwego nie ma, a może samego karmienia też trzeba by zakazać?! Albo zakazać mycia dziecka gołą dłonią ?! Znieść celibat księżom to im się światopogląd poprawi i rozbudzi w nich trochę ludzkich uczuć (myślę, że widok nowonarodzonego syna czy córki poukładałby im w głowach i rozbudził trochę wrażliwości). Lepiej niech się z Warszawy pozbędą tych wkurzających ulotek (chyba, że tu nikt nie będzie protestował bo z nich czasem i księża korzystają! ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa77 Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić d... IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.11, 09:49 to jest dość intymne zajęcie - nie tzreba karmić na środku centrum handlowego ale pójść w ustronne miejsce - i po sprawie - nei wiem po co epatować tym zajęciem - ja bym nie umiała ani się zrelaksować ani wyciszyć i odpowiednio na spokojnie nakarmić kiedy setki ludzie chodzą wokoło - a wystarczy podejść na ławeczkę z boku gdzieś czy na końcu korytarza , odwrócić się i spokojnie wypełnić tę czynność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aerg Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić d... IP: 212.160.99.* 09.06.11, 09:50 moja koleżanka less uważa, że to pornografia heterykom nie przeszkadza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Mi nie przeszkadzają, ale szanuję poglądy innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 09:59 A ja się zgadzam, to jest przestrzeń publiczna -przy publicznym środku transportu. Którym podróżują również ludzie, dla których odsłonięcie włosów przez kobietę jest kontrowersyjne. Na co dzień zajmuję się sztuką i mało co mnie szokuje. A te zdjęcia podobają mi się. Ale w przestrzni publicznej ważny jest też takt wobec innych kultur, religii itp. I nie róbmy z tego cenzurowania sztuki, bo komuś się chyba jednak proporcje pomyliły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taaa Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić d... IP: *.net-partner.pl 09.06.11, 10:03 Nie wszyscy chrześcijanie uznają kult maryjny, ale polscy katolicy zawierzyli kraj Matce Bożej, która karmila piersią przecież. Może powinna siedzieć w domu, a nie królować krajowi głupich ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lola Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić d... IP: *.pool.mediaWays.net 09.06.11, 10:08 Jestem obecnie matka karmiaca i mimo ze sama unikam jak moge karmienia w miejscach publicznych i zadna kampania mnie do tego nie przekona, to nie widze ogolnie w tych zdjeciach niczego niewlasciwego. Ogolnie - bo np to z mlekiem tryskajacym z cycka na twarz dziecja jest jak dla mnie ohydne i kojarzy mi sie dosc obscenicznie. Tego zdjecia w metrze bym sobie nie zyczyla Odpowiedz Link Zgłoś
amenominakanushi-pan-poczatku "Przyjęliśmy w naszej galerii zasadę,... 09.06.11, 10:12 ...że nie będziemy prezentować żadnej nagości..." W takim razie proponuję to zdjęcie: tinyurl.com/69az6jq Odpowiedz Link Zgłoś
whitney85 Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić d... 09.06.11, 10:13 Ja nie karmiłam piersią bo nie wyobrażam sobie siebie w roli matki karmiącej. Jednak nigdy nie przyszłoby mi do głowy, żeby oburzać się na widok kobiety karmiącej publicznie. Tym bardziej, że wiem z autopsji jaki nacisk panuje właśnie na to, by nie karmić sztucznie. Już w szpitalu a potem od rodziny i znajomych słyszałam, że podając butelkę odbieram dziecku to, co najlepsze. Dlatego nie rozumiem jak to jest - z jednaj strony karm, z drugiej strony "fe"...No paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robotobibok Szoku nie ma... Pokazywać czego też nie... IP: *.swps.edu.pl 09.06.11, 10:15 Zgadzam się, że problem sztuczny. Zdjęcia, jak zdjęcia - jak na album "domowy" to nawet ładne, ale czy to zaraz taka wielka "sztuka", żeby wszystkim, wszem i wobec pokazywać? Rewelacji "artystycznej" nie ma, nikogo nie zachwyci ani nie zszokuje. Nie widzę powodów, żeby w każdym wagonie metra musieć to oglądać... Temat też taki sobie... Karmienie piersią ani jakoś szczególnie wstydliwe, ani jakoś szczególnie warte pokazywania na ulicach. Jak kobieta musi - to karmi, nie wiem tylko czy koniecznie wszystkich po oczach trzeba epatować tym aktem... I nie rozumiem poruszenia i obiekcji oburzonych, że to niby "ciemnogród" gorszyć się na widok karmiącej matki, bo to "najnormalniejsza rzecz na świecie". Jak normalna, to normalna, i co tu pokazywać? Może jeszcze zróbmy artystyczną akcję "niedzielny rosół" jak ludzie pochyleni nad talerzem wcinają zupę, albo "bussiness lunch" z krawaciarzami walczącymi z sushi? Tylko Pani z galerii kiepsko się broni, bo zamiast powiedzieć, że zdjęcia to artystyczna i tematyczna mizeria to się zapiera o jakiejś "nagości"... Odpowiedz Link Zgłoś
rabin_zec Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić d... 09.06.11, 10:18 To proszę usunąć z kościołów obraz Matki Boskiej Karmiącej, ci z tej fundacji to banda kretynów. Odpowiedz Link Zgłoś
rabin_zec Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić 09.06.11, 10:24 rabin_zec napisał: > To proszę usunąć z kościołów obraz Matki Boskiej Karmiącej, ci z tej fundacji > to banda kretynów. Korekta, miałem na myśli Galerię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DON Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić d... IP: 195.117.224.* 09.06.11, 10:22 Ci którzy podjęli tę decyzję byli karmieni z butelki. Od zawsze wiedziałem że to źle wpływa na rozwój osobniczy! I proszę, jest ostateczne potwierdzenie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mirekmm Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić d... 09.06.11, 10:25 Najwyraźniej nie dostrzegacie grozy sytuacji. Co by się stało gdyby takie zdjęcie zobaczyło małe dziecko? Małe dziecko! Przecież od widoku gołego cyca zachodzą w dziecięcej psychice nieodwracalne zmiany. Stąd już prosta droga w objęcia cywilizacji śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ol.ga Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 10:32 W karmieniu piersią nie ma nic złego , ale po sie z tym obnosić. Zdjęcia sa obrzydliwe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wert Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić IP: 178.73.49.* 09.06.11, 11:54 twoje myslenie jest obrzydliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miyoki Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić d... IP: *.connecta.pl 09.06.11, 10:30 Zdjęcia nie są szokujące, nie wszystkie są słabe i mogłyby wisieć. Ale denerwuje mnie ta propaganda karmienia w miejscach publicznych. Kobiety! litości karmienie to rzecz intymna. Co z tego że fiziologiczna. Fizjologiczne jest też sikanie i jakoś nie robimy tego dokładnie tam gdzie nam się zachce. Miałam też małego synka. Całymi dniami chodziliśmy na spacery, po rynku, po galeriach i nie zdarzyło mi się go karmić publicznie. Zawsze można znaleść samotne miejsce na nakarmienie dziecka. Po co wywalać pierś na środku galerii tylko dlatego że jestem matką i muszę karmić tu i teraz! Mnie karmiącą widział tylko mąż i może koleżanki bliskie i jakoś można i nie jest to trudne. Ta cała propaganda to sprowadzanie kobiety do roli stołówki wiec można to robić w miejscu publicznym bo kobieta karmiąca to nie kobieta tylko jakaś jadłodajnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić d... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.11, 10:30 jasne że za ostre - potrzeba więcej łagodności takiej na w reklamach filmików porno na komórki które może kupić każdy dzieciak za zeta i 23gr. wstydzimy sie i oburzamy widząc matkę z dzieckiem przy piersi i ślinimy patrząc na plakaty reklamowe z niemal nagimi modelkami. obrzygana obłuda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puchatek Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić d... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 10:32 Oczywiście karmić można różnie - ale jeśli kobieta siedzi spokojnie, na przykład i dyskretnie daje dziecku pierś - to nie widzę w tym nic złego. A wszystkim "obrońcom moralności" jako człowiek wierzący i chrześcijanin chciałbym uświadomić, że jak świat światem widok kobiety karmiącej piersią był czymś normalnym w przestrzeni publicznej i nikomu nie kojarzył się z seksualnością. Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, że powstało mnóstwo obrazów (i to największych mistrzów, Barok, Renesans...) ukazujących Maryję karmiąca piersią Dzieciątko. I nikt się nie gorszył faktem, że Matkę Boże przedstawia się z widoczną piersią. Wrzućcie sobie w Google (grafika) hasło "madonna karmiąca", a wywali Wam kilka tysięcy wyników. Miłego oglądania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl O-H-Y-D-A IP: 62.29.251.* 09.06.11, 10:43 te zdjęcia nie są "ostre", są po prostu OHYDNE. Wymiętolone cycki i bachory, fuuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma_dre Re: Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić IP: 80.12.110.* 09.06.11, 10:43 piekne to zwycieskie zdjecie! jesli temat tak wszystkich bulwersuje jak nam to gazeta wciska, proponuje zrobic tu ankiete... wtedy przekonamy sie naocznie z jaka to straszna bulwersacja mamy do czynienia :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Ale wystawy antyaborcyjne to mozna? IP: *.pools.arcor-ip.net 09.06.11, 10:47 Dziki kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lila Szokują cię te zdjęcia? Za ostre, żeby trafić d... IP: *.scansafe.net 09.06.11, 10:47 Nie obrażają, ale fakt, są po prostu niesmaczne. Rozumiem, ze nie dla karmiącej i dla jej najbliższych i rozumiem, że to dla nich szczególne przeżycie, ale ja akurat jadąc rano do pracy mam średnią ochotę to oglądać. Nie podoba mi się atakowanie przechodniów takimi wizualizacjami. Nie wystarczą same hasła i zdjęcie niemowlaka? Odpowiedz Link Zgłoś