Dodaj do ulubionych

Warszawska secesja

20.05.04, 13:06
Poszukuję rzetelnych źródeł informacji na temat warszawskiej secesji.
Czy istnieją opracowania, które pozwolą mi nabyć wiedzę na ten temat? Szukam
też informacji o kamienicy, zbudowanej przy ul. Służewskiej (3?), która była
podobno najlepszym przykładem art nouveau w Polsce - niestety już nie
istniejącej? Czy oprócz Domu Landaua, obok Pałacu Mniszchów na ul.
Senatorskiej, istnieją zachowane przykłady tego stylu w architekturze stolicy?
Secesja chyba nie przypadła do gustu Warszawiakom... Ciekawy jestem, co było
tego powodem.
Będę ogromnie wdzięczny za wszelkie wiadomści.
Obserwuj wątek
    • sqh Re: Warszawska secesja 20.05.04, 14:26
      Jako secesyjne wskazywane są również kamienice Al. Jerozolimskie róg
      Pankiewicza i Targowa róg Okrzei.

Ilustracje ze Służewskiej zamieścił J. Kasprzycki w "Korzeniach Miasta" i -
      chyba - Szwankowski w "Ulicach i Placach".

Zaś kilka lat temu warszawski TOnZ wydał obszerną, ilustrowaną
      monografię "Secesja w architekturze Warszawy", autorstwa Anny Szkurłat - u nas
      jest już nie do dostania, ale w grudniu widziałem ją w księgarni na Rynku w
      Poznaniu.
      • kubalasota Re: Warszawska secesja 21.05.04, 09:56
        Dziękuję za informacje. Przejdę się do siedziby TONZ-u na ul. Agrykola; może
        mają gdzieś jeszcze tę książkę Anny Szkurłat. Jeśli nie, pozostaje mi wybrać
        się do Poznania...
        Wiem też, że Jerzy S. Majewski opisuje kamienicę z ul. Służewskiej w
        książce "Warszawa nieodbudowana". To był niezwykle ciekawy przykład art
        nouveau; równie istotny stał na rogu Al. Ujazdowskich i
        Chopina, zbudowany dla Maurycego Spokornego.
        Ponieważ natrafiłem na wypowiedzi "forumowiczów" o Pańskiej wiedzy, szczególnie
        pragnę podziękować za tak życzliwą i rzetelną odpowiedź. Serdecznie pozdrawiam.
        • ryszard.maczewski Re: Warszawska secesja 21.05.04, 10:23
          Jeszcze odnośnie kamienicy na Służewskiej - nie pamiętam w tej chwili w której
          książce - chyba w "Historyczne Centrum Warszawy" jest zdjęcie budynku z 1945, z
          ktorego wynika, że wprawdzie była zniszczona, ale nadawała się do odbudowy.
          Jeśli dobrze pamiętam z tego zdjęcia wynikało też, że kamienica została
          przebudowana. Szczegóły mogę sprawdzić wieczorem.
          • sqh Re: Warszawska secesja 21.05.04, 10:31
            Faktycznie - to był bodajże artykuł Janusza Sujeckiego o "drugiej śmierci
            miasta" z rąk planistów BOS-u.
            • kubalasota Re: Warszawska secesja 21.05.04, 12:58
              Czy mógłbym dowiedzieć się w jakiej gazecie umieszczony był artykuł Janusza
              Sujeckiego o "drugiej śmierci miasta"? Postarałbym się odnaleźć go w necie i
              przeczytać. Niestety, na razie nie udało mi się tego dokonać wpisując tylko
              nazwisko autora. I dziękuję za ślimaki.
          • kubalasota Re: Warszawska secesja 21.05.04, 12:38
            Bardzo proszę o potwierdzenie informacji o kamienicy na ul. Służewskiej. Czy
            rzeczywiście jej zdjęcie i opis powojennych losów pochodzi z
            książki "Historyczne Centrum Warszawy" Bożeny Wierzbickiej? Niestety, nie
            posiadam tej lektury. Będę wielce zobowiązany.
            Pozdrawiam.
            • ryszard.maczewski Re: Warszawska secesja 22.05.04, 12:56
              > Bardzo proszę o potwierdzenie informacji o kamienicy na ul. Służewskiej. Czy
              > rzeczywiście jej zdjęcie i opis powojennych losów pochodzi z
              > książki "Historyczne Centrum Warszawy" Bożeny Wierzbickiej? Niestety, nie
              > posiadam tej lektury. Będę wielce zobowiązany.

Prosisz i masz:

"Historyczne Centrum Warszawy" - materiały z sesji naukowej pod redakcją Bożeny
              Wierzbickiej, TOnZ 1998.
              Referat p. Janusza Sujeckiego "Druga śmierć miasta. Przyczyny i konsewencje."
              str. 190-199.

Referat jest dosyć ogólny i o kamienicy na Służewskiej chyba nic nie ma.
              Zdjęcia w drugiej części książki z ilustracjami:
              str. 106 - pierwotny wygląd kamienicy
              str. 107 - zdjęcie z 1945-46. wypalona lecz dość dobrze zachowana kamienica po
              międzywojennej przebudowie. Został zabudowany taras nad środkową partią budynku
              przez co elewacja stała się na całej długości budynku czteropiętrowa.

Pozdrawiam
        • sqh Re: Warszawska secesja 21.05.04, 10:26
          kubalasota napisał:

> Dziękuję za informacje. Przejdę się do siedziby TONZ-u na ul. Agrykola;

Obawiam się, że będzie jednak trzeba jechać do Poznania... Wprawdzie TOnZ
          dostaje co jakiś czas zwroty z księgarń, ale obawiam się, że "Secesji" już nie
          ma i na razie nie będzie :-( Można jeszcze spróbować poszukać jej na aukcjach
          albo w księgarniach internetowych.

> Ponieważ natrafiłem na wypowiedzi "forumowiczów" o Pańskiej wiedzy,
          >szczególnie pragnę podziękować za tak życzliwą i rzetelną odpowiedź.

Proszę mnie nie zawstydzać - na Forum obecnych jest wiele osób o wiedzy
          znacznie rozleglejszej niż moja, a na to akurat pytanie byłem po prostu w
          stanie odpowiedzieć.
          • tomasz.urzykowski Re: Warszawska secesja 21.05.04, 19:22
            Opracowanie Anny Szkurłat jest jedyną tego typu monografią secesji w Warszawie.
            Ma jednak sporo błędów, które swojego czasu wytknął w recenzji na
            łamach „Gazety Stołecznej” Jerzy S. Majewski. O secesji w naszym mieście sporo
            informacji jest w artykułach Jerzego z cyklu „Warszawa nieodbudowana”. O
            poszczególnych budynkach pisze szczegółowo Jarosław Zieliński w swoim „Atlasie
            dawnej architektury ulic i placów Warszawy”. Artykuły na temat warszawskiej
            secesji ukazywały się też - jeśli mnie pamięć nie myli - w
            miesięczniku „Spotkania z zabytkami”. Proponuję skontaktować się z redakcją, a
            na pewno coś wygrzebią (tel.622-46-63).
    • mamasita Re: Warszawska secesja 24.05.04, 12:26
      No własnie - ostatki secesji beda własnie niszczone - Hala na Koszykach oraz z
      tyłu hali sliczna oficyna, do ktorej planuja dolaczyc wmontowac szklany dach -
      no oczywiscie to nien jest ingerencja w zabytek wedlug konserwatora
    • kubalasota Prośba ogromna 27.05.04, 14:10
      Szanowni forumowicze.
      Poszukuję książki Anny Szkurłat, pt. "Secesja w architekturze Warszawy".
      Niestety, wydaje się nieosiagalna. Nie sprawdzałem jeszcze w Poznaniu na Rynku;
      podobno do niedawna dekorowała księgarnianą półkę. Znajomi mają to
      sprawdzić...czekam na ich odpowiedź.
      Jeżeli ktoś z Szanownych zna inną jej lokalizację, proszę o informacje.
      Pozdrawiam.
      • kubalasota Re: Prośba ogromna 27.05.04, 14:32
        Mam już tę książkę (odłożoną). Rzeczywiście, była w księgarni na poznańskim
        rynku. Kosztuje 58 zł. I została jeszcze tylko jedna. Wszystkim, którzy pomogli
        mi do niej dotrzeć serdecznie dziękuję.
    • kubalasota Re: Warszawska secesja 10.06.04, 09:17
      Nabyłem już książkę Anny Szkurłat p.t. "Secesja w architekturze Warszawy" Jest
      przyjemnie wydana, mocno okraszona fotografiami. Zastanawiam się, na czym
      polega jej "nierzetelność" - takie bowiem opinie słyszałem. Ze swojej strony,
      zainteresowanym tym aspektem miasta, proponuję przekartkować "Secesję...".
      Opisana jest n.p. piękna kamienica przy Alejach Jerozolimskich 47 (u zbiegu z
      ul. Poznańską) i wiele innych.
      Szkoda, że podawane są jedynie informacje o architekturze - bez opowieści o
      losach budynków i jego właścicieli. Ale to już temat na inną książkę...dla mnie
      pretekst do poszukiwań kolejnej lektury. Pozdrawiam
    • vasylkova Re: Warszawska secesja 25.06.04, 00:24
      Z wykladow o sztuce nowozytnej na historii sztuki na UW jedno wrylo mi sie w
      pamiec na 100%: ze w Warszawie sa obecnie tylko dwa secesyjne budynki - Bank
      Landaua oraz kamienica przy al. Jerozolimskich/Poznanskiej.

Katia
      • masstah Re: Warszawska secesja 25.06.04, 02:39
        Bank Landaua ?! A który to?

Secesyjne są też niewątpliwie co najmniej 2 budynki na Pradze - obecna siedziba
        teatru Baj na Jagiellońskiej i kamienica pod sowami na rogu Jagiellonskiej i
        Okrzei.
        • ryszard.maczewski Re: Warszawska secesja 25.06.04, 11:08
          > Bank Landaua ?! A który to?

Obecna siedziba instytutu francuskiego - Senatorska przy pl. Bankowym obok
          ambasady belgijskiej.
      • mamasita Re: Warszawska secesja 25.06.04, 11:10
        Secesyjna jest Hala na koszykach, jej dwie bramy kamienne oraz z tyłu oficyna.
        Sliczny domek z secesyjnym ornamentem pod linia dachu.
        i np. Noakowskiego - np na 6 pietrze w dordze na strych sa oryginalne kafle z
        secesjynymi klasycznymi elemntami, moze zostało ich z 6 lub 9 . Balkony i
        plafony na sufitach. No nie jest to Horta ale cos jest. Na Nowogrodzkiej
        bodajze tez elewacja jednej z kamienic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka