Dodaj do ulubionych

Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni są?

IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.11, 12:08
Mam takie wrażenie, że nasi goście na Euro 2012 będą u nas dwa razy - pierwszy i ostatni. Porównywanie Polski do Portugalii to dobry pomysł, równie dobry jak porównywanie Warszawy do Paryża albo NY. Czy naprawdę na turystach zrobią aż takie wrażenie odświeżone dworce lub nowa kostka na chodnikach, że będą wracać do nas co roku?
Obserwuj wątek
    • Gość: divad Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni s IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 12:23
      niewątpliwie Portugalia ma znacznie większy potencjał turystyczny niż Polska. o to się nie będę spierał. mam tylko 1 uwagę - w tej całej promocji chodzi raczej o to, żeby np. do Warszawy przyjechał znajomy tego, kto ją odwiedził. A ten poleci ją tylko dlatego, że mu się podobało. Szanse, że wróci tu ponownie nie są duże. Sam chyba nie odwiedzasz, dajmy na to Lizbony co roku?
      • Gość: bełkot to biznes nie turysta IP: *.204.82.18.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.09.11, 13:08
        stolecznac wawy zobowiazuje i narzuca okreslone sytuacje. z wywaidu wynika ze Wawa jest bardziej turystyczna od Krakowa. To obłęd. Zrujnowana Praga to atut, ta pani z wyczuciem propagandzisty porazki obraca w atut.

ludzie gdzie Wawie do Pragi czeskiej czy Budapesztu. to krakow porownuje sie do tych miast plus Wiednia. Z czym do ludzi?
        • glowny_pasazer A co oni chcą tu zwiedzać? 02.09.11, 13:38
          Co wawa ma do zaoferowania? Knajpy na Krakowskim?
          • Gość: roman Re: A co oni chcą tu zwiedzać? IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 15:39
            Często miewam zagranicznych gości i pokazuję im Warszawę. Co oglądają? Stare Miasto, Krakowskie, Nowy Świat, Łazienki (podobają się wszystkim), Centrum Kopernik, Muzeum Chopina, Śródmieście Pd., Wilanów, Pragę, Muzeum Powstania. Z reguły zatrzymują się 2-3 dni i nie mają dość czasu na zobaczenie wszystkiego. Nauczyłem się już dawno, że fajna architketura nie oznacza sukcesu turystycznego. Ludzie nie chcą wszędzie oglądać setek kamienic jak w Budapeszcie czy Wiedniu. Każde miasto jest inne i naprawdę nie musimy się się porównywać do Pragi, która jest całkowicie odmienna.
            Warszawa wielu się podoba, szkoda że sami warszawiacy nie potrafią docenić swojego miasta.
            • Gość: gość Re: A co oni chcą tu zwiedzać? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.09.11, 07:01
              tak, najpierw turystami ich nazywacie a pozniej to sie pisze o dzielnicach jak bombej i maly istalbul i ludzie maja strach w bialy dzien na ulice wyjsc... za to wy w waszych strzezonych willach nie macie problemow wydac rodakow na gwal i smierc, smiejecie sie z tego jeszcze jak horda arabow gwalci niepelnioletnia
    • Gość: warszawski brudas Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni są? IP: 195.117.224.* 02.09.11, 13:23
      "W porównaniu z metropoliami takimi jak Paryż czy Londyn stolica Polski jest czysta.(...)

nie wiem kiedy Pani była w Paryżu, bo ja zaledwie 3 miesiace temu. Co rano (okno hotelowe wychodziło na niezbyt ruchliwą ulicę) budziłą mnie spłukiwaczka, która myła ulicę.
      Na mojej warszawskiej ulicy spłukiwaczki nie widziałam nigdy!
      • Gość: luk Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni s IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 15:40
        hehe, ciekawe refleksje, zrobiłaś jej zdjęcie może?
      • Gość: wawek Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni s IP: *.airclub.pl 02.09.11, 16:24
        Ja w Paryżu byłem kilkakrotnie i pragnę zauważyć, że jest tam o wiele brudniej.
        Nie mówiąc o moczu i kale na chodnikach przy dworcach.
        • Gość: h. Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni s IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 03.09.11, 00:42
          to interesujace. ja w Paryzu bywam regularnie (ost. w marcu, ponownie sie wybieram na przelomie list. i grudnia; mieszkam zaledwie dwie i pol. godz. jazdy pociagiem od stolicy Francji) i jakiegos szczegolnego brudu w nim nie dostrzegam. zdecydowanie mniej estetycznie prezentuja sie np. okolice Boulevard de Clichy, Rochechouart czy Magenta, ale to ze wzgledu na mieszkancow tych akurat rejonow (jesli znasz Paryz dobrze, to wiesz, o czym mowa). kiedy ost. zmierzalem do mojego hotelu na Montm. o 6-ej nad ranem, brud byl niemilosierny, wszedzie walaly sie smieci i opadle z drzew liscie, ale sluzby oczyszczania miasta dzialaly b. aktywnie. pamietajmy, ze jest to jednak duza metropolia, ludzie z roznych kultur (niektore maja calkowicie odmienne poczucie estetyki od naszego, jak i zachowan), wiec zanieszczynia sa rzecza naturalna. trudno to doprawdy porownywac do polskich miast (ktore w wiekszosci sa potwornie zniszczone, zaniedbane i brudne wlasnie, co widac szczegolnie wyraznie, jak sie po dluzszej nieobecnosci do ojczyzny wraca; ja Polske odwiedzam srednio raz na pol roku).
          natomiast Londyn, w ktorym na co dzien mieszkam, jest zwyczajnie brudny. to bez dwoch zdan. podobnie jak Nowy York zreszta, choc ten ost. jednak znacznie mniej.
    • Gość: Romek Niech pani nie ściemia - turystów ma się w nosie. IP: 195.136.33.* 02.09.11, 13:29
      Brak publicznych toalet, brak oferty dla turystów.
    • Gość: WG Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni s IP: *.ghnet.pl 02.09.11, 13:32
      Kraków stricte turystyczny...ma paniusia tupet.
    • Gość: Adam sprobujcie pogadac po angielsku w Trojmiescie, IP: *.2663746--62697410.cust.bredbandsbolaget.se 02.09.11, 13:35
      beda problemy. tak samo jak turysci z Polski na migi pytaja sie o zabytki, o autobusy w Karlskronie. czego to ucza mlodziez w szkole, chyba tylko gramatyki angielskiej a nie jezyka zywego, mowionego.
    • kinlej Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni s 02.09.11, 13:39
      Ile razy widzę turystę w Wwie nie mogę się na dziwić po ch... tu przyjechał? Są miliony bardziej interesujących miejsc na świecie niż to paskudne miasto. Naprawdę nie rozumiem tych ludzi.
      • kalowiec mamy do zaoferowania setki burdeli i agencji 02.09.11, 13:50
        mniej lub bardziej oficjalnie, promocją zajęli już się częściowo kopacze Legii
      • hrabia_piotr Mieszkańcy nie doceniają Warszawy. A turyści tak. 02.09.11, 13:52
        kinlej napisał:

> Ile razy widzę turystę w Wwie nie mogę się na dziwić po ch... tu przyjechał?

i pewnie zaraz chcesz mu dać wp..

Jego przyjazd - jego sprawa.

>Są miliony bardziej interesujących miejsc na świecie niż to paskudne miasto. Naprawdę nie rozumiem tych ludzi.

Naprawdę nie musisz ich rozumieć. Najwyraźniej oni w Warszawie widzą coś, czego ty nigdy nie zobaczysz.
        • kinlej Re: Mieszkańcy nie doceniają Warszawy. A turyści 02.09.11, 14:52
          Tak, reklamy na każdym budynku i urbanistyczny syf. A na deser Dworzec PKS Stadion i uroczy Stadion Narodowy oblepiony brudną czerwonobiałą szmatą.
          • hrabia_piotr Re: Mieszkańcy nie doceniają Warszawy. A turyści 02.09.11, 22:54
            kinlej napisał:

> Tak, reklamy na każdym budynku i urbanistyczny syf. A na deser Dworzec PKS Stad
            > ion i uroczy Stadion Narodowy oblepiony brudną czerwonobiałą szmatą.

Owszem, jest tak. I mnie też to bardzo przeszkadza. Ale jednak turyści przyjeżdżają. Zamierzasz wyskakiwać do każdego turysty, żeby już sobie stąd jechał, bo tu nie ma nic ciekawego do oglądania, a jak nawet było, to jest zniszczone/zaniedbane?
      • Gość: ferment Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni s IP: *.unknown.vectranet.pl 02.09.11, 15:36
        >Takie widzi świata koło, jakie tępymi zakreśla oczy<

To o Tobie?

kinlej napisał:

> Ile razy widzę turystę w Wwie nie mogę się na dziwić po ch... tu przyjechał? Są
        > miliony bardziej interesujących miejsc na świecie niż to paskudne miasto. Napr
        > awdę nie rozumiem tych ludzi.
      • Gość: luk Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni s IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 15:41
        Ilekroć trafiam na komentarze takiego głąba jak ty, zastanawiam się po co siedzi on w tym mieście, którego nie zna i nie rozumie.
    • rockville Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni są? 02.09.11, 13:55
      Typ turystow, ktorzy przyjada do Warszawy bedzi inny , niz turysci ktorzy przyjechali do Portugalii. Turysci ci beda zainteresowani nie Pomnikiem Chopina, ale agencjami towarzyskimi. Czy polskie dziewczyny zaspokoja zapotrzebowanie ? Czy Rzad bedzie musial oglosic mobilizacje cichodajek ? Czy sprowadzimy dziewczyny z Ukrainy, ktora nie jest w Unii Europejsklej ?
    • robot_humano Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni są? 02.09.11, 13:56
      "Ok. 40 proc. to turyści biznesowi. Zostawiają w mieście trzy-cztery razy więcej pieniędzy niż turyści krajoznawcy."

bo nie swoich...
    • Gość: aj Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni są? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 14:04
      ja też nie rozumiem po co turyści przyjeżdżają do warszawy. to brzydkie miasto.
      • kinlej Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni s 02.09.11, 14:54
        Właśnie to na górze napisałem.
        • Gość: ęą Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni s IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 16:02
          Niektórzy jeżdżą tylko do Pragi i Wenecji, bo tam jest "tak ładnie". Ale nie wszyscy. Inni jadą do Neapolu, gdzie stosy śmieci leżą na ulicach czy do Berlina, gdzie obok świetnej architketury są komunistyczne bloki. Warszawa ma duży potencjał, to że ty go nie widzisz - nie ma to znaczenia.
          • jestklawo Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni s 02.09.11, 23:51
            Gość portalu: ęą napisał(a):

> Neapolu, gdzie stosy śmieci leżą na ulicach

byłeś tam choć raz ? :))

>do Berlina, gdzie obok świetnej architketury są komunistyczne bloki.

gdzie w Wawie obok komunistycznych bloków jest JAKAKOLWIEK architektura ? :)))

>Warszawa ma duży potencjał,

:))) znajomi z Berlina pękną z zazdrości gdy to przeczytają

• Gość: autor Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni są? IP: 212.160.148.* 02.09.11, 14:12
      brzydkie, nie brzydkie, ale z największą ofertą kulturalną i rozrywkową w kraju. Sprawdźcie tutaj: www.placdefilad.com
    • Gość: mikiapole3 Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni są? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 14:17
      Widzę, że wszyscy komentujący tak się znają na turystyce, jak wszyscy Polacy na medycynie i sporcie... W końcu każdy kiedyś gdzieś pojechał, nie, to przecież już się zna na turystyce...
    • Gość: www.warsaw4u.com Turystom zagranicznym Warszawa bardzo sie podoba IP: *.acn.waw.pl 02.09.11, 14:55
      Oprowadzam codziennie turystow obcojezycznych i pewnie was zaskocze, ale ... oni chca zobaczyc miasto i w 100% przypadkow podoba im sie to co im pokazuje. I nie jest to nic nadzwyczajnego bo prowadze ich uliczkami Starowki, Krakowskiego Przedmiescia, przez wspomniany w artykule PKiN, Ogrod Saski. Turysci doceniaja przede wszystkim zielen miasta (nawet Norwegowie, co zupelnie mnie zaskoczylo), ale tez niezwykle interesujaca historie miasta, takze trud ludzi ktorzy odbudowywali starowke, dynamizm z jakim miasto sie rozwija. Latwo jest powiedziec ze szklanka jest do polowy pusta, ale w temacie miasta uwazam ze warto zajrzec do Informacji Turystycznej np. w PKiN, a wtedy przekonacie sie ze jest tu co robic, co zwiedzac. Ludzie ktorzy tam pracuja sa bardzo pomocni, i maja odpowiednia wiedze aby zaproponowac turyscie odpowiednia oferte.

--------------------------
      www.warsaw4u.com
      • Gość: walker Re: Turystom zagranicznym Warszawa bardzo sie pod IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 16:09
        Potwierdzam. Też oprowadzam zagranicznych gości. Warszawa się podoba. My (mieszkańcy) często podchodzimy do miasta dużo bardziej krytycznie niż turyści. Oprócz zieleni wielu podoba się (o dziwo!) architketura, nawarstwienia styłow różnych epok. Jest bogata oferta kulturalna (na któą najbardziej narzekają ci mieszkańcy, którzy w ogóle z niej nie korzystają).
        Mam nadzieję, że w ciągu kolejnych lat Warszawa będzie dalej zmieniać się na plus: przybędą bulwary wiślane, nowe muzea, rewitalizacji doczeka się kilka placów.
        To zabawne, że cudzoziemcy bardziej potrafią docenić trud odbudowy miasta z gruzów niż niektórzy mieszkańcy Warszawy.
        • jestklawo Re: Turystom zagranicznym Warszawa bardzo sie pod 03.09.11, 00:14
          >cudzoziemcy bardziej potrafią docenić trud odbudowy miasta z gruzów niż niektórzy >mieszkańcy Warszawy

a mieszkańcy Wawy ponieśli jakiś trud? Przecież to cały naród budował swoją stolicę.
          Zresztą co to za stolica z 1,7 mln mieszkańców (z urynowem i ursusem włącznie), kiedy przyjezdnych jest codziennie 400 tys. :)))
      • jestklawo Re: Turystom zagranicznym Warszawa bardzo sie pod 03.09.11, 00:00
        Gość portalu: www.warsaw4u.com napisał(a):

>Ludzie ktorzy tam pracuja sa bardzo pomocni, i maja odpowiednia wiedze

taaaaaaa, jakoś żaden z tych profesjonalistów nie wie, że kiedyś Nike była przed teatrem wielkim (tym ze "staropolską" kwadrygą na dachu).
        • Gość: mikiapole3` Re: Turystom zagranicznym Warszawa bardzo sie pod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.11, 01:01
          No, kolego, to poważne zarzuty wobec tych osób, które przecież dobrze znam. A potrafisz konkretnie powiedzieć, kto tego nie wiedział?
    • dziadoslaw.zamszyc Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni są? 02.09.11, 15:20
      Sadze, ze po Euroklapie turystow bedzie duuuuuzo mniej. Wiadomosci szybko sie rozchodza, szczegolnie te niedobre.
    • flat-ower Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni są? 02.09.11, 15:26
      Droga pani - spec od turystyki - trochę pojechała po bandzie. Paryż nie jest brudniejszy od Warszawy - ilość sprzątających jest ogromna a i są tzw. motocrottes (motog....) zbierające psie kupy czego w Polsce po prostu nie ma. Nie ma też w Warszawie WC a te , które są to je można wymienić na palcach jednej reki ! Wchodzenia do nabzdyczonych knajp na płatne siusiu wg wydzimisię klozetowej to chyba nie jest to o co chodzi. Chodniki są , jak były , krzywe, ściany co lepszych budowli otagowane a przechadzka takimi "alejami" jak Marszałkowska czy JPII jest po prostu wyczynem. Obok pędzą nowobogadzcy chmkowie w "swoich" wylisingowanych na firmę furach. To już lepiej przejśc się wzdłuż autostrady, przynajmniej z jednej strony ma się przyrode...
      • Gość: romantyczny robot Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni s IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 16:16
        Studiowałem w Paryżu pół roku, śmieci było dużo. Nie przeszkadzało mi to szczególnie, bo chodząc po mieście zwracam uwagę na inne rzeczy: ludzi, budynki. Turyści nie są inspekcją czystości. Poza tym Warszawa w kwestii czystości nie odbiega od europejskiej średniej.
        Spacer Marszałkowską nie należy do przyjemności, ale to że Marszałkowska jest słabym puktem miasta, wiadomo nie od dziś i nie wiem dlaczego ktoś wysyłać turystów na spacer tą ulicą. W Warszawie jest dużo więcej miłych miejsc do spacerowania.
        • Gość: WFC Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 17:53
          Gość portalu: romantyczny robot napisał(a):

> Spacer Marszałkowską nie należy do przyjemności

Bo spacer przy 6 pasmowym miejskim torze wyścigowym ani przyjemny ani bezpieczny - głośno, smród spalin i nie wiadomo kiedy któryś z rajdowców wpadnie na chodnik zaparkować albo gdy straci kontrolę nad bolidem.
          A obok kolejny 6 pasmowy tor - Jerozolimskie, dalej 6 -8 pasów Jana Pawła, wyścig na 1 milę po 6 pasach E. Plater. Na szczęście 6 pasów Świętokrzyskiej czasowo jest ciche i przyjemne... mimo kafarów i koparek jest tam ciszej niż było.

No ale ktoś porównywał Polskę do Portugalii - w Lisbonie jest jeszcze gorzej, tam już wybudowali te obwodnice i expresówki miejskie na które my "czekamy z wytęsknieniem" by wreszcie mieć dobry dojazd do cichego domku 50km pod miastem do którego wyprowadzimy się z głośnego i śmierdzącego miasta
          • hrabia_piotr Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni s 02.09.11, 22:52
            Gość portalu: WFC napisał(a):

> No ale ktoś porównywał Polskę do Portugalii - w Lisbonie jest jeszcze gorzej, t
            > am już wybudowali te obwodnice i expresówki miejskie na które my "czekamy z wyt
            > ęsknieniem" by wreszcie mieć dobry dojazd do cichego domku 50km pod miastem do
            > którego wyprowadzimy się z głośnego i śmierdzącego miasta

Ani się obejrzą, a miasto dotrze i tam. Bez plusów w postaci ładnej architektury i zorganizowanej przestrzeni, ale ze wszystkimi minusami.
      • chateaux Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni s 03.09.11, 02:19
        flat-ower napisał:

> Droga pani - spec od turystyki - trochę pojechała po bandzie. Paryż nie jest br
        > udniejszy od Warszawy

To sie mylisz

- ilość sprzątających jest ogromna a i są tzw. motocrotte
        > s (motog....) zbierające psie kupy czego w Polsce po prostu nie ma.

Za to w Paryzu jak w calej Francji, nikt nie zaprzata sobie glowy tym ze jego pies wlasnie zrobil kupe na chodnik, tylko nawet tego nie zauwaza i idzie z vpieskiem dalej.

Nie ma też
        > w Warszawie WC a te , które są to je można wymienić na palcach jednej reki !

to akurat prawda

Chodniki są , jak były , krzywe, ściany co lepszyc
        > h budowli otagowane a przechadzka takimi "alejami" jak Marszałkowska czy JPII j
        > est po prostu wyczynem.

Jest przyjemniejsza niz we Francji, gdzie zaden kierowca, straz miejska ani policja nie zaprzata sobie glowy, ze ktos zaparkować samochodem calkowicie w poprzek chodnika, i zeby przejsc trzeba zejsc na ulice

Obok pędzą nowobogadzcy chmkowie w "swoich" wylisingowa
        > nych na firmę furach. To już lepiej przejśc się wzdłuż autostrady, przynajmniej
        > z jednej strony ma się przyrode...

Za to we Francji trzeba sie nachodzic, aby znależc sklep z podjazdem dla wozków inwalidzkich lub dziecięcych
    • flat-ower Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni są? 02.09.11, 15:38
      No i jeszcze ta wspaniała polska kuchnia ! Zesr.... się można ! Zupy : flaki, pomidorowa, żurek , barszcz, ogórkowa (rzadziej). Przytawki : 2 rodzaje śledzia i tatar., Drugie: schabowy z kapustą, żeberka z tą samą, filet z kurczaka pod kilkoma postaciami, bryzol, stek niezjadliwy , ew. bigos i placek po zbójnicku. Ziemniaki w trzech postaciach i nieśmiertelny zestaw surówek.... I tak od Helu do Arłamowa przez świnoujscie i Bielsko Białą ! Wszedzie to samo a przy drogach to samo ale z mikrofali!! Miałem kiedyś tydzień Francuzów i przy trzecim czytaniu karty w trzeciej knajpie chciało mi się wyć ! To jest ta atrakcyjność Polski !!!
      • Gość: luk Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni s IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 16:20
        Dlaczego nie wyemigrujesz?
        • flat-ower Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni s 02.09.11, 23:04
          bo własnie powróciłem z 25 letniej emigracji i po prawdzie jestem i tu i tam.
          • chateaux Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni s 03.09.11, 02:24
            flat-ower napisał:

> bo własnie powróciłem z 25 letniej emigracji i po prawdzie jestem i tu i tam.

A ja mieszkam od lat we Francji, i im czesciej jestem w Polsce, tym bardziej uswiadamiam sobie ze Polska jest bardziej normalna, niz Polacy o niej mówia.
      • jestklawo Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni s 03.09.11, 00:35
        flat-ower napisał:

>Miałem kiedyś tydzień Francuzów i przy trzecim czytaniu karty w trzeciej knajpie chciało mi się wyć
        taaaaaa, Francuzów, wszyscy łyknęlśmy to jak pelikan rybę. ŻADEN Francuz nie będzie czytał twojej karty
      • chateaux Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni s 03.09.11, 02:22
        flat-ower napisał:

> No i jeszcze ta wspaniała polska kuchnia ! Zesr.... się można ! Zupy : flaki, p
        > omidorowa, żurek , barszcz, ogórkowa (rzadziej). Przytawki : 2 rodzaje śledzia
        > i tatar., Drugie: schabowy z kapustą, żeberka z tą samą, filet z kurczaka pod k
        > ilkoma postaciami, bryzol, stek niezjadliwy , ew. bigos i placek po zbójnicku.
        > Ziemniaki w trzech postaciach i nieśmiertelny zestaw surówek.... I tak od Helu
        > do Arłamowa przez świnoujscie i Bielsko Białą ! Wszedzie to samo a przy drogach
        > to samo ale z mikrofali!! Miałem kiedyś tydzień Francuzów i przy trzecim czyt
        > aniu karty w trzeciej knajpie chciało mi się wyć ! To jest ta atrakcyjność Pols
        > ki !!!

To trzeb było ich zabrac do restauracji a nie do baru mlecznego.
    • Gość: krzych Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? NIE! IP: *.medicover.pl 02.09.11, 15:48
      ale te miejsca dają zatrudnienie
    • Gość: luk Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? NIE! IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 16:03
      powinni znacjonalizowac te hotele, co nie?
      • Gość: Kagan Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? NIE! IP: *.dsl.telepac.pt 03.09.11, 11:25
        Komu odpowiadasz???
    • Gość: b.erliner Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni s IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 16:33
      ale masz pojęcie o turystyce kolego.
      pojechałes kiedys do jakiegos miasta zeby zobaczyc jego chodniki?
      • flat-ower Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni s 02.09.11, 23:07
        więcej ja miast zwiedziłem niż ty dni żyjesz.
        • chateaux Re: Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni s 03.09.11, 02:26
          flat-ower napisał:

> więcej ja miast zwiedziłem niż ty dni żyjesz.

I dlatego twierdzisz ze Paryz jest czysty i nie ma psich odchodów na chodnikach? :)
    • perculator My jestesmy Amerykanami 02.09.11, 23:10
      jedziemy na EURO do Warszawy z grupa 30 osob w wieku 30-40 lat z kontynentu Amerykanskiego (Kanada, USA). Bedziemy zwiedzac. Mam nadzieje, ze tej autorki nie spotkamy. Mam nadzieje, ze Warszawa ma ludzi o wiedzy i kompetencjach nie tak zenujacych jak tej Pani. Czytajac to, co mowi, mam ochote odsprzedac naze bilety.
    • Gość: lord-uki tak było w Portugalii.... IP: *.toya.net.pl 02.09.11, 23:31
      ale Polska to nie portugalia, u nas raczej nie ma pięknej pogody przez większość roku,drogi są jakie są+korki na ulicach,więc nie porównujmy 2 różnych światów, może im się ostatnio zbiedniało,ale miejsce na urlop i tak raczej lepsze niż Polska
    • Gość: zbanowany Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni są? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 23:43
      Przypomina mi sie dowcip ......
      Wchodzi kon do pubu i do barmana .... piwo prosze ..... barman podal i mowi 20 zyla sie nalezy ...... kon zaplacil i pije spokojnie piwo ...... barman sie mu przyglada i w koncu sie odzywa ........ pierwszy raz widze konia ktory mowi i pije piwo ........ na to kon ....... i przy tych cenach ostatni .......
      I mam dziwne wrazenie ze wiekszosc tych turystow odwiedza warszawe 2 razy ........ pierwszy i ostatni.
    • Gość: misiak Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni są? IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.09.11, 00:11
      naród polski narzekający w pełnej krasie;)

Warszawa jest specyficzna, z jednej strony piękne budynki, które przetrwały wojnę, tuż obok socjalistyczne bloki.

zwiedzałam warszawę w sierpniu ok 4 dni. oczywiście nie zdążyłam zobaczyć wszystkiego (Wilanów!). jestem pozytywnie zaskoczona Zamkiem Królewskim, Łazienkami, Ogrodem Saskim i Krakowskim Przedmieściem. Naprawdę ładne miejsca. Kurcze a przez 25 lat powtarzałam, że Warszawa jest paskudna bo 2 razy byłam tam przejazdem i wydawała mi się strasznie szara i smutna:p
    • cezar85 Czy turyści są potrzebni Warszawie? Kim oni są? 03.09.11, 00:18
      to ja się pytam po co?
    • Gość: enter prosty wybór IP: *.play-internet.pl 03.09.11, 08:02
      wszyscy wiedzą gdzie iść w Pradze na piwo, albo do term w Budapeszcie, wiadomo też gdzie pójść w Warszawie aby dostać po pysku
      • flat-ower Re: prosty wybór 03.09.11, 08:19
        po prostu każde miasto ma swoje murowane atrakcje !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka