Dodaj do ulubionych

Rozkradanie twierdzy Modlin

24.05.04, 08:48
Dzisiejszy artykuł naszych ekspertów w GS jest w swej wymowie smutny,
zabrakło mi jednak generalnego komentarza, ze proceder kradziezy róznych
rzeczy na złom, a dotyczy to nie tylko zabytków (kradna szyny kolejowe z
czynnych torów, kable trakcji elektrycznej, wyjmuja pokrywy studzienek
kanalizacyjnych na ulicach itd.) ułatwia obowiązujace prawo niesłychanie
utrudniajace kontrole punktów złomu, a przeciez ci złomiazre gdzies to musza
sprzedac. Chyba trzeba powróic do rozwiązań z czasów komuny, a więc
legitymowania i spiwyania danych tych co sprzedaja i umożliwienie policji
kontroli tych punktów bez nakazu prokuratorskiego inaczej nie tylko mozemy
pozegnać sie z zabytkami, ale nasze zycie bezie w nieustannym
niebepieczeństwie....
Obserwuj wątek
    • kwitkows Re: Rozkradanie twierdzy Modlin 24.05.04, 10:01
      Niestety typowy skup zlomu na wsi wyglada tak - dwie naczepy od TIRa i kartka na locie ze stawka za zlom. Jak sie naczepa napelni do sie ja zabiera i juz nie ma co kontrolowac. Z reszta w tym kraju sa przeciez "wazniejsze" sprawy niz ganianie zlodzieli zlomu. W Modlinie ludzie, ktorzy ukradli pancerz z prochowni i zostali zlapani, zostali wypuszczeni "bo byli biedni i nie mieli z czego zyc". Wiec na co komu to prawo? Gdyby jeszcze wszystkie elementy zabytkowe trafialy do rak prywatnych kolekcjonerow lub nawet wyjezdzaly za granice to bylaby szansa na odrestaurowanie ich w przyszlosci, skoro teraz nikt nie ma do tego serca. Ale niestety to wszystko dzie prosto do huty...
      • tomasz.urzykowski Re: Rozkradanie twierdzy Modlin 26.05.04, 19:50
        Erazmowi zabrakło komentarza, który pojawia się przy każdym tekście o
        złodziejach metalu: „Prawo jest złe i trzeba je zmienić”. I cóż po takim
        komentarzu? Nowa ustawa, która ma regulować spupowanie złomu wałkowana jest w
        sejmie od dawna i - wszystko wskazuje na to - w tej kadencji nie zostanie
        uchwalona. Czy potem nie będzie już rabusiów? Kontrole skupów złomów na pewno
        przyczynią się do jakiegoś ograniczenia tego procederu, ale go nie zlikwidują.
        Według mnie najważniejsze jest to, by zabytek miał gospodarza i był dobrze
        pilnowany. Skoro z Modlina wykradną już całą stal, zabiorą się za drewno (już
        rozkradają belki spod podłóg), cegłę, dachówkę i co tam jeszcze zostało.
        Złodzieje są i będą, zwłaszcza w Modlinie, gdzie po wyniesieniu się jednostek
        wojskowych panuje wielkie bezrobocie. Twierdza musi być pilnowana.
        • tomasz.urzykowski Re: Rozkradanie twierdzy Modlin 26.05.04, 19:57
          Dodam jeszcze, że we wtorek 25 maja w Twierdzy Modlin był wojewódzki
          konserwator Ryszard Głowacz. Spotkał się tam z przedstawicielami Agencji Mienia
          Wojskowego, władzami Nowego Dworu Mazowieckiego i działaczami społecznych
          stowarzyszeń broniących Twierdzy. Po powrocie podzielił się ze mną pewną
          refleksją: „To co pan wypisuje o Modlinie, to nie do końca jest prawdziwe. Aż
          tak dużo kradzieży tam nie ma. Nie wygląda to tak tragicznie.” No cóż... może
          oglądaliśmy inne budowle? A może pan konserwator patrzył w złą stronę?
          • s.fug Konserwator patrzył w złą stronę 27.05.04, 00:37
            No właśnie. Swoją drogą - to byłby niezły tytuł dla artykułu.

Co do stwierdzenia "obiekt nie ma gospodarza" - zwykło się tak mówić o
            obiektach, które formalnie mają właściciela, tylko jest nim... państwo. Skarb
            państwa, któraś z podległych mu agend albo władze samorządowe. Chyba już
            przywykliśmy do myśli, że Państwo Polskie to instytucja wyjątkowo dziadowska.

A propos wizji w Modlinie - będąc jej uczestnikiem, dostrzegłem obluzowany
            zawias we framudze po skradzionych drzwiach pancernych, prawdopodobnie też
            przygotowany do zabrania. Zdemontowałem go gołymi rękami w ciągu kilku sekund i
            próbowałem wręczyć prezesowi AMW, by by umieścił go w bezpiecznym miejscu. Nie
            wyraził jednak zainteresowania. Podobnie jak Wojewódzki Konserwator Zabytków.
            Niech to starczy za komentarz do całej tej "wizji", która była kompletnie nie
            przygotowana przez AMW i WKZ, i trwała raptem godzinę.
            • kwitkows Re: Konserwator patrzył w złą stronę 27.05.04, 09:22
              Panie Stefanie, a czy nie dalo by sie dogadac z wojskiem aby uzyczyla jakis magazynow w Kazuniu i tam sprobowac skladowac resztki pancerza jakie jeszcze zostaly w Modlinie? Terenu tam sporo to moze i miejsce by sie znalazlo...
              A swoja droga to ciekawi mnie dlaczego w Modlinie nie zostawiono troche wiecej zolnierzy tylko po to zeby pilnowac terenu. Przeciez wojska w Kazuniu jest pod dostatkiem i jak znam zycie to przez wiekszosc czasu nie maja co robic. Koszty dla WP bylyby zerowe a teren mialby opieke. Chodzi mi o sama sluzbe wartownicza, bez regularnej jednostki. Koszary mogly by sobie stac puste ale z opieka.
              Druga rzecz: droga do Cytadeli, prowadzaca wzdluz Wisly, ma szlaban na poczatku (kawalek za Brama Ostrolecka). Tamtedy pewnie jest wynoszona wiekszosc kradzionych rzeczy. Przeciez takie miejsce jest latwo kotrolowac - tylko komu sie chce?...
    • lol21ndm Re: Las Modlis? 27.05.04, 17:16
      Wklejam za ex_pertem (forum Nowy Dwor Maz./watek o Ukradzionej Twierdzy):

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=451&w=12073399&a=12986310
    • sqh Re: Rozkradanie twierdzy Modlin 02.06.04, 08:12
      Wszystkich zainteresowanych zapraszam na najbliższe spotkanie Oddziału
      Warszawskiego TPF, które odbędzie się we wtorek 8 VI o godz. 17:30 w Muzeum
      Techniki (Pl. Defilad 1). Temat główny -

"Twierdza Modlin - skazana na zagładę? (historia, walory zabytkowe i
      krajoznawcze, zniszczenie, perspektywy)"

- referat Stefana Fuglewicza i dyskusja.
      • s.fug jeszcze o wtorkowym spotkaniu 07.06.04, 23:55
        Referat to za duże słowo. Będzie krótki wstęp o historii twierdzy, potem opis
        stanu bieżącego ilustrowany zdjęciami. Najważniejsze jest wywołanie dyskusji,
        jak można i trzeba twierdzę chronić, co w niej jest dla nas wartością
        wymagającą ochrony. Zaproszeni zostali też przedstawiciele lokalnych władz,
        służby konserwatorskiej i Agencji Mienia Wojskowego. Ciekawe, czy przyjdą...
        • lol21ndm Re: jeszcze o wtorkowym spotkaniu 08.06.04, 17:03
          Forum Nowy Dwor Maz. dziekuje za zaproszenie i bardzo prosi o relacje ze
          spotkania.
          Osobiscie nie moge na spotkaniu byc, bo ciut mam za daleko - cos tak okolo 1700
          km w jedna strone... Mam nadzieje, ze jestem usprawiedliwiona. ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka