Dodaj do ulubionych

Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [ZDJ...

IP: *.205.58.158.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.12.11, 21:00
Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: bociek Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.11, 21:48
      ciekawe czy dotrwamy do EURO2012 bez nowego stanu wyjątkowego. Tusek szykuje nam niespodziankę na 2012r
      • Gość: gość Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.12.11, 05:59
        Wole celebrowac komune i mieszkania z plyty... ciasne, ale wlasne. Bylo w czym mieszkac przynajmniej. a luzy jakie w pracy... tak juz nigdy nie bedzie

Raz na osiedle podjechal rfnowski busik i okresie najwiekszej biedy zaczeli rozdawac dzieciom czekolady a potem filmowali jak zra i sie bija o nie...

Lubia blokowac sankcjami rozwoj niezaleznych krajow a potem filmowac jak sie w wojnie domowej wszyscy nawzajem morduja... teraz maja nadzieje, ze z putinem zrobia to samo co z ghadaffim

Goraco nam pomagali wysylajac do polski i pomagajac w przemycie kserokopiarek na wywrotowa propagande
        • kacze_buty Re: czekam na pełne rozliczenie Solidarności 11.12.11, 07:38
          z forsy jaką dostali, kto i ile się dorobił, interesuje mnie to bo teraz muszę spłacać ją w postaci nie tylko dolarów ale również majątku narodowego, nie rozliczając się SOLIDARNOŚĆ potwierdza tezę że forsa została rozkradziona.
          • Gość: wojownik Re: Stan Wojenny zastał mnie na wsi przy szlachtow IP: *.elartnet.pl 11.12.11, 08:55
            aniu świni...To były straszne czasy. Na szczęście po południu jeszcze wrócilismy, potem dłuższy czas był szlaban.
        • Gość: raskolnikov74 Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.11, 08:58
          Jesteś człowieku głęboko i poważnie chory. Skoro tak tęsknisz za byciem głodnym niewolnikiem, to są jeszcze "kraje rozwijające się, których rozwój jest blokowany". Wyjedź do Korei Północnej jako uchodźca polityczny, przyjmą cię, będziesz miał pryczę ciasną ale własną.
          • Gość: Kaczorek Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z IP: *.tel.tkb.net.pl 11.12.11, 10:55
            Widzę, że jak się nie ma czym dyskutować to każdy przeciwnik komuny wysyła do Korei Północnej lub Kuby. Wbrew temu jest tam co zwiedzać, a na Kubie tanie dziwki.
            • rlnd Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z 12.12.11, 17:05
              > Wbrew temu jest tam co zwiedzać

A zastanowiles sie dlaczego mozesz gdzies pojechac i cos zwiedzac ?

• stefaniszyn Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z 23.12.11, 10:47
              Gość portalu: Kaczorek napisał(a):

> Widzę, że jak się nie ma czym dyskutować to każdy przeciwnik komuny wysyła do
              > Korei Północnej lub Kuby. Wbrew temu jest tam co zwiedzać, a na Kubie tanie dzi
              > wki.

To jazda na Białoruś jak nie chcesz do Korei.
          • Gość: gość Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z IP: *.stk.vectranet.pl 11.12.11, 11:08
            głodny? za stanu wojennego czy komuny???? człowieku!!!! aleś ty głupi i zmanipulowany!!! owszem ludzie stali i za ięsem i za srajtaśmą i za masłem ( sam stałem jak rzucili - kupowałem kilo i wystarczało to do następnego rzutu) ale o dziwo nie znam nikogo komu w tamtych czasach zabrakłoby papieru do podcierania ( sześć worków w piwnicy) czy mięsa na obiad!!!! a było coś jeszcze: bary mleczne i stołówki przy "hotelach" robotniczych. tam żarcie było przednie - tak by roboli nie wkurzać a kosztowało...... na dzisiejsze pełny obiad z zupą , drugim mięsnym , zielonym i kompotem 1 złoty? no może 1,20 ....ale to już zaszalałem z ceną. sam często z tego korzystałem - nie opłacało się młodemu dla jednej osoby gotować. a praca? byle jaka była dla wszystkich , jak miałeś większe ambicje.... nie było problemu - ja w szkole zarabiałem w weekendy więcej na projektach dla zakładów graficznych niż mój ojciec -szef wydziału z 400 ludzmi pod sobą. chodziło się w levisach , wranglerach ( ci co nie chcieli pracować więcej niż etat zadawalali się włoskimi cassuci) wakacje na węgrzech , bułgarii, zwiedziłem wtedy austrię , niemcy , szwajcarię. jedyny kraj do którego mnie nie wpuszczono to był zsrr. jeździłem starym fiatem 125p , umawialiśmy się z zomo na 9 i laliśmy ich po mordach. głodu nie pamiętam - nawet w najodleglejszych zakątkach bieszczad..........pojedź tam dzisiaj - ja odwiedziłem te rejony kilka lat temu - biedua dotarła!!!
            ale dla mnie tamte czasy wcale nie są tak rózne od dzisiejszych - parę rzeczy się zmieniło - trudniej zarobić kasę , a łatwiej się ja wydaje, ale dla osoby ,która ma w dupie politykę , a pracy się nie boi nie ma większej różnicy. tylko mazury bardziej zasrane i więcej motorówek :D :D :D
            • Gość: gość portalu Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.11, 19:22
              Dokładnie, najgorsze że młodzi ludzie są już tak przemieleni, że powtarzają te bzdury. Bieda, głód, bezdomność za komuny? Wolne żarty, coś takiego w ogóle nie istniało. Obecnie 2/3 Polaków deklaruje, że ledwo wiąże koniec z końcem, a idioci piszą o biedzie za komuny. Nawet za czasów systemu kartkowego spożycie mięsa per capita było większe niż obecnie. I to MIĘSA, a nie jakiegoś sztucznego gówna napompowanego wodą. Niewolnictwo? Niewolnikami to są ludzie dzisiaj, spłacaj kredyt na mieszkanie przez 30 lat albo zgadzaj się na bezpłatne nadgodziny w robocie, bo inaczej się z nią pożegnasz. Tak, tak oczywiście jeśli jesteś jednym ze stale zmniejszającej się grupy szczęśliwców, którzy mają umowę o pracę. Pewnie, nie istniała wąska grupa tych co mogą spędzać wczasy na Karaibach, tak jak to jest dzisiaj, ale za to każdego było stać na wczasy w Polsce bądź krajach ościennych. Teraz w "Wolnej Polsce" przeszło połowa dorosłych deklaruje co roku, że nigdzie nie pojedzie na wakacje, taki to raj mamy.
              • rk111 Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z 12.12.11, 06:35
                Dane oczywiście z partyjnych broszurek komuchu co , że tacy debile chwalący ten zbrodniczy PRL jeszcze istnieją.
              • rlnd Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z 12.12.11, 17:00
                > spłacaj kredyt na mieszkanie przez 30 lat

No tak, lepiej bylo po prostu czekac na to mieszkanie 10 lat ?

> Nawet za czasów systemu kartkowego spożycie mięs
                > a per capita było większe niż obecnie.

Powiedz mi lepiej jakie bylo wtedy spozycie warzyw i owocow w porownaniu z dniem dzisiejszym ? Wyjasnij tez dlaczego sie przemycalo (jesli ktos mogl) mieso ze wsi (vide swiniaki w bagazniku, widziales aby ktos dzisiaj swiniaki w bagazniku wozil) ?

• Gość: :))) Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z IP: *.uznam.net.pl 12.12.11, 22:48
                  rlnd napisał:

> > spłacaj kredyt na mieszkanie przez 30 lat
                  >
                  > No tak, lepiej bylo po prostu czekac na to mieszkanie 10 lat ?

Tak, zdecydowanie lepiej. Mniejsze obciążenie, nieporównywalnie. Poza tym takie okresy oczekiwania były dość rzadkie. Z reguły były to dwa, trzy lata. I mieszkałeś. Bez zabójczego kredytu na 30 lat.

>
                  > > Nawet za czasów systemu kartkowego spożycie mięs
                  > > a per capita było większe niż obecnie.
                  >
                  > Powiedz mi lepiej jakie bylo wtedy spozycie warzyw i owocow w porownaniu z dnie
                  > m dzisiejszym ?

A co to ma do rzeczy? Jak by się okazało, że było mnuejsze, to co?

> Wyjasnij tez dlaczego sie przemycalo (jesli ktos mogl) mieso ze
                  > wsi (vide swiniaki w bagazniku, widziales aby ktos dzisiaj swiniaki w bagaznik
                  > u wozil) ?

Mięso to był towar wymienny. Wszyscy bez przerwy drżeli, że go "brakuje". Prawda była taka, że produkcja była mniejsza, bo nie pompowana chemią, a do tego każdego było stać na zakup dowolnej ilości, więc wykupowano na pniu. Teraz sklepy są pełne chemicznego ścierwa, tylko zubożały narodek jakoś nie ma za co tego kupować.
                  • Gość: wawiak Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z IP: *.146.117.231.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.12.11, 22:57
                    > Wyjasnij tez dlaczego sie przemycalo (jesli ktos mogl) mieso ze
                    > wsi (vide swiniaki w bagazniku, widziales aby ktos dzisiaj swiniaki w bagaznik
                    > u wozil) ?

rlnd,
                    przemycało, to się tureckie kożuchy, przez granicę.
                    a na zdjęciu są prosiaczki przywiezione na targ do Grójca.
            • Gość: USAlak Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z IP: *.hsd1.ct.comcast.net 11.12.11, 22:18
              pierwsza wypowiedz jaka przeczytalem w tej gazecie majaca sens.
              bez obrazania i glupich komentarzy
              nic ujac nic dodac
              BRAWO
        • rk111 Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z 12.12.11, 06:33
          Jakie własne kretynie , to była własność spółdzielni i zawsze można wyło niepokornego eksmitować do innego gorszego mieszkania. A z tymi "niezależnymi" krajami to pojechałeś czy naprawdę jesteś debilem , PRL i niezależniść ha ha ha .
          • stefaniszyn Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z 23.12.11, 10:49
            rk111 napisał:

> Jakie własne kretynie , to była własność spółdzielni i zawsze można wyło niepok
            > ornego eksmitować do innego gorszego mieszkania. A z tymi "niezależnymi" krajam
            > i to pojechałeś czy naprawdę jesteś debilem , PRL i niezależniść ha ha ha .

Niesamowici są ci beneficjenci PZPR-owskich przywilejów (a może ich dzieci). Obławiali się za PRL-u i wciąż żałują tamtych czasów.
      • trotamundos Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z 11.12.11, 23:30
        Swinki w bagazniku sa swietne!!!
    • Gość: woj-tass ur w 1973 r i mieszka tu już 40 lat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.11, 21:57
      ciekawe, czy reszta artykułu jest tak samo wiarygodna?
      • Gość: asia niezpodlasia Re: ur w 1973 r i mieszka tu już 40 lat... IP: *.aster.pl 10.12.11, 22:45
        oj tam, oj tam, liczyć nie potrafisz;)) dwa w tę, dwa w tamtą... Ośmiolatek był cudownym i niezwykle samodzielnym chłopcem, szwędał się sam :) po Warszawie z aparatem i pstrykał, raz milicję, raz wojsko, raz świniaki, kurczę, przy aprobacie milicji i ZOMO!!
        • Gość: woj-tass Re: ur w 1973 r i mieszka tu już 40 lat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.11, 23:59
          tia, a tu ludzie w śniegu klękali.. a redaktory z gazety - ci od przecinków i matematyki wyższej - chyba jeszcze w planach nie byli nawet ;-)
          • Gość: j k. PZPR gdzie był kaczynski 13 XII ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.11, 02:44
            ......polerował ZOMO-owcom pały ?
            • kacze_buty Re: uprzejmie "informował" 11.12.11, 07:42
      • potyrala1959 Re: ur w 1973 r i mieszka tu już 40 lat... 11.12.11, 01:30
        klasyczny błąd interpunkcyjny, typu Wałęsowskiego: przespałbym się z dziewczyną na kawę poszedł. Pan Chris miał w 81 roku nieco ponad 30 lat ( w 1973 -23 lata) i trudno go zaliczyć do cudownych dzieci. Na pewno jest wyjątkowym fotografikiem.
        A TY Gazeta przestań oszczędzać na korekcie - wszak jesteś zawodowym pismem. Jakby, poniekąd.
        • Gość: bobo Re: ur w 1973 r i mieszka tu już 40 lat... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.11, 02:48
          Niestety coraz gorzej z tymi "redaktorami"..
          • Gość: gość Re: ur w 1973 r i mieszka tu już 40 lat... IP: *.stk.vectranet.pl 11.12.11, 11:14
            redaktorzy? pryszczaty dwudziestolatek to jeszcze nie redaktor!!! ale ciekawa tendencja, nie wiem czy zauważyliście w prasie i bankowości: przeciętny wiek redaktora i "głównego specjalisty , ekspera ds. wielkiej kasy to wiek prawie noszenia pieluchy! mnie zawsze rozwala jak taki bubek z wielkiego banku co jeszcze się nie goli ig. w życiu widział z pełną determinacją mówi o tym jak trzeba inwestować wielkie pieniądze lub jak należy walczyć z kryzysem :D :D :D i takie ciołki rozpieprzają naszą kasę , a redaktorzy próbują tworzyć rzeczywistość.......
            • rlnd Re: ur w 1973 r i mieszka tu już 40 lat... 12.12.11, 17:09
              Ale zabijac ludzi juz moze, nie ?
        • Gość: agata Re: ur w 1973 r i mieszka tu już 40 lat... IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.11, 07:14
          Chris Niedenthal (ur. 21 października 1950 w Londynie[1])
          Do Polski przyjechał w 1973 r.

Tyle Wikipedia, a że "redaktorzy" niegramotni i zdania złożonego nie są w stanie poprawnie złożyć...;)
      • Gość: bojko51 Re: ur w 1973 r i mieszka tu już 40 lat... IP: *.139.87.109.triolan.net 11.12.11, 15:22
        Masz rację. Tak samo wątpiłem: w 1981. (w 8 lat - sic!) już robił zdjęcia.
        • fonderal Re: ur w 1973 r i mieszka tu już 40 lat... 13.12.11, 02:16
          Gość portalu: bojko51 napisał(a):

> w 1981. (w 8 lat - sic!) już robił zdjęcia.

Nie rozumiem, dlaczego fotografowanie w wieku 8 lat może dziwić... Sam zaczynałem mając sześć lat, Zorką 4:)
    • Gość: ja. Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [ZDJ... IP: *.escom.net.pl 10.12.11, 22:45
      >> Jurek znany był z tego, że często, gdy się czegoś dotkną, to od razu się psuło

Chris, choć trochę Angol, nie robi takich błędów... Autor mu je bezwstydnie przypisuje.
    • busqueros Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [ZDJ... 10.12.11, 22:53
      dobra, dobra, ale co Marek Kondrat robił w patrolu milicyjnym (zdj. 6)?
      • mczes57 Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z 11.12.11, 00:54
        Sam go zapytaj, może wcielili go do woja jak tysiące ludzi ,którzy nie koniecznie chcieli tam być.
    • Gość: angrybird Zdjęcie nr 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.11, 23:58
      Niektórzy "Warszawiacy" nadal w ten sposób zaopatrują się w żywność... ;)
    • Gość: Cogito Zdjecie nr 6 IP: *.play-internet.pl 11.12.11, 00:05
      Jesli juz to patrol wojskowy lub milicyjno-wojskowy. Orzelek na czapce jest z tarcza, czyli wojskowy. Milicja uzywala orzelka zblizonego do tego z godla panstwowego.
      • koham.mihnika.copyright Krzysio urodzil sie w 1950 11.12.11, 00:15
        a propos, panowie, co to za gwintowka na zdjeciu?
        • Gość: Gosc Wyglada to na giwerke ze sklepu z zabawkami... IP: *.szui.lublin.pl 11.12.11, 00:51
          • rlnd Re: Wyglada to na giwerke ze sklepu z zabawkami.. 12.12.11, 16:51
            fakty.interia.pl/galerie/historia/tak-sie-zylo-w-stanie-wojennym/zdjecie/duze,927228,6,794
      • Gość: rentier Re: Zdjecie nr 6 IP: *.home.aster.pl 11.12.11, 08:34
        Dokładnie tak. Poza tym MO i ZOMO nie nosiło butów z opinaczami w kolorze brąz, ani tym bardziej skórzanych rękawiczek w takim kolorze. Stosunek społeczeństwa do LWP był zupełnie inny niż do ORMO, MO i ZOMO (szczególnie).
    • bekessy Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [ZDJ... 11.12.11, 00:36
      No, to zdjęłcie z ZOMO i z kwiatami to chyba z zeszłego roku...?
      • artremi Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z 11.12.11, 00:46
        Faktycznie historia sie powtarza i zdjecia z Krakowskiego Przedmiscia wygladaja podobnie.
        • Gość: gostek I tu akuratpasuje cytat, że.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.11, 02:46
          ..historia powtarza się jako farsa
      • mczes57 Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z 11.12.11, 00:51
        Widać że wtedy nie było cię jeszcze w planach.
    • Gość: Baba Czy ktokolwiek sprawdza co jest publikowane na Gaz IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.11, 00:37
      Przecież to nie jest hot news, przygotujcie się ! Jeśli urodził się w 1973, to miał raptem 8 lat kiedy ogłosili stan wojenny... Sama tyle miałam...
      Gdzie się podziałów rzetelne dziennikarstwo, gdzie staranność i odpowiedzialność za słowo ? Czego oczekiwać od dzieci i młodych ludzi, skoro dziennikarze maja w d...
      • kokosz11.1 Re: Czy ktokolwiek sprawdza co jest publikowane n 11.12.11, 02:05
        Chris Niedental urodzil sie 21 pazdziernika 1950 roku w Londynie!!!
    • Gość: sabramek Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [ZDJ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.12.11, 00:41
      chciałbym aby kiedyś ktoś ocenił stan wojenny tak rzetelnie. na Polskich granicach trwała mobilizacja wojsk rosyjskich. część żołnierzy była już za granicą część stacjonowała przy naszej wschodniej granicy na terenie ukrainy i białorusi. Gen Jaruzelski miał ultimatum - albo zrobi w kraju "porządek" albo wojsko rosyjskie przekroczy granicę i zrobi "porządek" po swojemu. stan wojenny uratował nas przed inwazją jak to się działo w uwczesnej czechosłowacji i przed zorganizowanym mordowaniem opozycjonistów. Jaruzelski oszukał ZSRR i dał nam czas na zorganizowanie. oczywiście działania pozorujące tłumienie strajków musiały być podjęte ale ich skuteczność dziś już znamy, umocniły tylko solidarność i może nawet było to celowe.
      • Gość: mirabell Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z IP: 178.73.49.* 11.12.11, 02:01
        Gość portalu: sabramek napisał(a):

> chciałbym aby kiedyś ktoś ocenił stan wojenny tak rzetelnie. na Polskich granic
        > ach trwała mobilizacja wojsk rosyjskich. część żołnierzy była już za granicą cz
        > ęść stacjonowała przy naszej wschodniej granicy na terenie ukrainy i białorusi.
        > Gen Jaruzelski miał ultimatum - albo zrobi w kraju "porządek" albo wojsko rosy
        > jskie przekroczy granicę i zrobi "porządek" po swojemu. stan wojenny uratował n
        > as przed inwazją jak to się działo w uwczesnej czechosłowacji i przed zorganizo
        > wanym mordowaniem opozycjonistów. Jaruzelski oszukał ZSRR i dał nam czas na zor
        > ganizowanie. oczywiście działania pozorujące tłumienie strajków musiały być pod
        > jęte ale ich skuteczność dziś już znamy, umocniły tylko solidarność i może nawe
        > t było to celowe.

za dużo czytasz tygodnika NIE i gazety wyborczej
        odstaw to, a zmądrzejesz
        • Gość: wawiak Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z IP: *.180.116.200.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.12.11, 23:03
          ty, za to wogle nie czytasz. :-)
      • majk64 Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z 11.12.11, 07:26
        Co do interwencji - bzdura szanowny panie, bzdura i jeszcze raz bzdura, wymyślona aby wybielić ostatniego , co tak socjalizmu bronił. A co do działań pozorujących... szczególnie dużym sukcesem zakończyły się działania pozorujące w kopalni wujek ....13 ofiar.
        • Gość: Jask Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z IP: *.lukman.pl 11.12.11, 08:02
          Ruskie nie musieli wchodzić bo byli pod Legnica i na pomorzu.
          Kilkadziesiąt tysięcy żołnierzy.
          Plus kilka razy więcej na terenie NRD, tuż za Odrą.
          Można by pogdybać co by zrobili radzieccy dowódcy, gdyby ich żołnierzy odcięto od zaopatrzenia i drogi odwrotu.
          Stan wojenny był jedyną w historii Poslki niemal bezkrwawą rewolucją czy zamachem stanu jak kto woli. Generał Jaruzelski w obliczu totalnej rujnacji gospodarczej podjął jedynie słuszną decyzję.
          Pamiętam ten nieustający festiwal strajków, rozemocjonowane łby, nie myślące o tym naprzykład ,że milionowe miasto ma zerowe zapasy węgla w elektrociepłowni, bo górnicy z trzonkami od łopat wybierają się co i rusz na wycieczkę do Warszawy.
      • Gość: raskolnikov74 Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.11, 09:07
        Acha, czyli to jaruzelski obalił komunę. Taki hans kloss, spryciarz:) a ja zawsze myślałem że sowietów zmógł nasz papież w złotych kapciach swojemi modlitwami.
    • Gość: zielonepomidory Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [ZDJ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.11, 00:47
      coś pozytywnego?
      fajnie jest zobaczyć, co działo się w stolicy mojego kraju, kiedy miałam zaledwie 9 dni.
      :)
      • Gość: były Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z IP: *.dip.t-dialin.net 11.12.11, 01:01
        Dyletantyzm autora jest bezgraniczna

pl.wikipedia.org/wiki/Chris_Niedenthal
        Boli to,że tacy dziennikarze kształtują naszą przeszłość w dzisiejszych mediach.
        Wyjechałem,bo musiałem.Nigdy nie wrócę,jak wielu z nas.
        To ich wina,że ci , grożący wtedy robotnikom , ponownie przewodniczą potomkowi zbrodniczej partii.

• Gość: T Już niedługo kolejny stan wojenny IP: *.acn.waw.pl 11.12.11, 00:52
      Stan wojenny był spowodowany bankructwem PRL, które było skutkiem nadmiernego zadłużania przez Gierka. Jaruzelski nie miałinnego wyboru.
      Obecnie Tusk zadłuża nas jak Gierek i już za kilka lat zbankrutujemy i będzie konieczny stan wojenny, bo głupi obywatele nie będą mogli zrozumieć, że skończyły się prezenty za pożyczone pieniądze i teraz trzeba spłacać długi. Tak jak teraz debilne greki nie potrafiątego zrozumieć i UE powinna wymóc na grecji wprowadzenie stanu wojennego i strzelanie do kolesi co nie mogą pojąć, że czas oddać kasę, którą pożyczyli.
    • Gość: ap niestety na nic było to klękanie bo IP: *.play-internet.pl 11.12.11, 00:53
      nie było nikogo kto by im kopa sprzedał w durne łby, znów szczamy po rajtach nad naszą zasraną historią, wszystko dobre by odwrócić uwagę o zalewającego nas syfu i kompletnej ruiny tego kraju jak nie PiS, to PO lub inne Michnikowe ścierwa:)))
    • Gość: sabramek Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [ZDJ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.12.11, 00:54
      co do pustych pułek - na wsiach zawieszono skup żywca i m.in tytoniu i innych produktów rolnych. to co było już skupione upychano w magazynach na możliwie długo a na magazyny przerabiane były wszysztkie dostępne budowle które się nadawały np. obory i inne budynki PGRów. w mojej wsi skupy nie były "niby" zamknięte ale np świnie skupowane były od przypadku do przypadku, z dnia na dzień kolejka wyciągnęła się do ok 1,5 km, może 2 km. rolnicy stali w kolejkach kilka dni bez przerwy, ktoś z rodziny zajmował kolejkę a chłop jechał nakarmić świnie i zaraz wracał a ci którzy umieli sami sprzedać sami ubujali i sprzedawali mięso - co też było nielegalne wtedy oczywiście. te działania miały na celu z jednej strony zająć ludzi szukaniem żywności i odciągnąć od strajków i z drugiej strony solidarnościowcy je popierali bo podburzały one naród i popychały do strajków.
      • Gość: safom Re: Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [Z IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.11, 09:16
        ale ty sabramek pieprzysz. Zyłeś w tym czasie na wsi? To chyba nie w Polsce
    • Gość: Gość Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [ZDJ... IP: *.home.aster.pl 11.12.11, 01:03
      Śmieszy mnie kiedy stan wojenny komentują jacyś gó...arze, których wtedy na świecie nie było albo mieli za mało lat żeby to pamiętać - np jakiś tam Adam Hofman, który miał wtedy rok, srał w pieluchy i ślinił się. Co ten szczeniak może wiedzieć o stanie wojennym?
    • potyrala1959 Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [ZDJ... 11.12.11, 01:13
      Ten Kondrat nie był on. To był jakiś major w stopniu majora.
      Poza tym strasznie kłamał. Jak to majorzy, a może majorowie.
      Ale każde kłamstwo miało swój sens i służyło prawdzie:
      empiro.blox.pl/2011/10/My-klamczuszki.html
    • Gość: (x)(x) Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [ZDJ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.11, 01:55
      to chyba tlumaczone automatem i zle zredagowane jest :D

on w 50 sie urodzil, w 73 do polski przyjechal :P

nos zacnie spuchniety, plecy tez od styropianu krzywe, znaczy opozycjonista musialbyc

tajnos agentos jak nic :$
    • wybitniemadry wielkompomna to okazja 11.12.11, 02:10
      zeby zwiazac komunistyczne scierwo, przywiazac cegly do nog i wrzucic do rzeki z mostu, historia polski to historia bezmyslnego bydla ktore swoich oprawcow stawia na pedestalach, zaorac was
      • kozaczek3 Re: wielkompomna to okazja 11.12.11, 02:31
        wybitniemadry napisała:

> zeby zwiazac komunistyczne scierwo, przywiazac cegly do nog i wrzucic do rzeki
        > z mostu, historia polski to historia bezmyslnego bydla ktore swoich oprawcow st
        > awia na pedestalach, zaorac was
        To jest ta miłość boża do bliźniego swego!!!
      • Gość: real Re: wielkompomna to okazja IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.12.11, 08:28
        a ty jako baran jesteś przewodnikiem tego stada,
        • zbig1113 Re: wielkompomna to okazja 11.12.11, 10:19
          Nie jestem pewien czy jest przewodnikiem dla samego siebie....
    • kozaczek3 Pokolenie Jana Pawła II klękało!! 11.12.11, 02:29
      Inni zaś roznosili bibułę!!!!
      • Gość: gosc Re: Pokolenie Jana Pawła II klękało!! IP: *.lsanca.fios.verizon.net 11.12.11, 02:40
        poniewaz nie mieszkajac w Warszawie a na prowincji gorzowskiej , trudno mi uwierzyc ze ta procesja byla mozliwa, jak ludzie sie zebrali jak nie wolno bylo nawet byc w grupie 2-3 osob. Jezeli taka procesja byla to moze trwala 1-2 minuty i mozliwe ze to byli ci ktorzy wyszli z niedzielnej mszy porannej.
        • willemberg To jest całkiem możliwe. Pamietajmy kto tam na tym 11.12.11, 11:59
          Żoliborzu mieszkał. Nie myślę tylko o Jacku Kuroniu. To przecież wyjątkowo lewicowa okolica, tam nawet do kościoła przed 1980 roku nie wszyscy chodzili. Ale po sierpniu sie nawrócili i nawet chrzty były (dzieci i dorosłych). Nawet Stoleczna przerobili na Popieluszki. Ja pamiętam moje lekcje religii u siostr zmartwychstanek pózniej u Jana Kantego. Lud żoliborski sfinansował odbudowę kościoła w latach 1981-1984. No a u Popiełuszki to juz musowo były msze za ojczyzne. Miałem tam blisko i pamietam ten podziemny kosciol ksiedza Jerzego z drutem kolczastym i kratami. Lubili wtedy takie dekoracje, ze niby katorga, sybir i Katyn razem wziete na Zoliborzu. taka walka wtedy odchodzila, ze mlodzi pojecia nie maja. Lepiej niech sie ksiedza na religii zapytaja w szkole bo ja musialem na religie w niedziele chodzic i nie moglem Czterech pancernych ogladac nie mowiac o teleranku.
          • Gość: wawiak Re: To jest całkiem możliwe. Pamietajmy kto tam n IP: *.146.5.147.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.12.11, 23:08
            zrobili trzy kółka dookoła kościółka.
            za ogrodzenie się nie wypuszczali...
            ot i cała procesja. :-D
    • kozaczek3 Generale Jaruzelski jestem i będę z panem!!! 11.12.11, 02:58
      Na ostatnie pana pożegnanie przyjadę z prowincji za ostatnie grosze.
      Byłem internowany, ale pana szanuję i stawiam wyżej niż Jana Pawła II.
      Amen.
      • Gość: boney m. kozaczek nie pie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.11, 03:48
        wszystkie kapusie Sbeckie i wielbiciele mordercy jaruzelskiego pie... teraz ze byli internowani zamelduj to koniowi i szykuj pieniadze bo to kacapskie scierwo jaruzel niedlugo wyciagnie kopyta
        • bmc3i Re: kozaczek nie pie... 11.12.11, 04:10
          Gość portalu: boney m. napisał(a):

> wszystkie kapusie Sbeckie i wielbiciele mordercy jaruzelskiego pie... teraz ze
          > byli internowani zamelduj to koniowi i szykuj pieniadze bo to kacapskie scierwo
          > jaruzel niedlugo wyciagnie kopyta

To samo chciałem napisać. Teraz to każdy esbek byył internowany, albo co najmniej prześladowany przez Jaruzelskiego za poglądy....
          • willemberg Re: kozaczek nie pie... 11.12.11, 12:03
            bmc3i napisał:

> Gość portalu: boney m. napisał(a):
            >
            > > wszystkie kapusie Sbeckie i wielbiciele mordercy jaruzelskiego pie... ter
            > az ze
            > > byli internowani zamelduj to koniowi i szykuj pieniadze bo to kacapskie s
            > cierwo
            > > jaruzel niedlugo wyciagnie kopyta
            >
            >
            > To samo chciałem napisać. Teraz to każdy esbek byył internowany, albo co najmni
            > ej prześladowany przez Jaruzelskiego za poglądy....

QED Jarosław nie był internowany i nie jest sbekiem. Bo gdyby go internowali jak Bolka to musiałby byc sbekiem.
      • Gość: Miszogun Ty nie byłeś internowany, ty byłeś leczony. IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.11, 08:08
        Niestety nieskutecznie
      • zbig1113 Re: Generale Jaruzelski jestem i będę z panem!!! 11.12.11, 10:20
        kozaczek3, nie pie... nie było Cię tam...
    • Gość: ania Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [ZDJ... IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.11, 04:54
      Tylko niech ktoś zapyta ile kosztowała ta żywnośc ze wsi płaciło sie chorendalne sumy rolnicy wtedy oszaleli i ceny były strasznie wysokie
      • Gość: Redachtor-Expert Te mundury to wojskowe nie milicyjne. IP: *.abhsia.telus.net 11.12.11, 05:56
        Milicjanci mieli czarne buty, niebieskie ciapki i kolnierze. W dodatku mieli na rekawach naszywki "Milicja". Ja rozumiem jakby to byl artykul w CNN albo BBC.
        • cus27 "Genialne" ! 11.12.11, 06:21
          Zima TEGO roku byla bardzo...ciepla ,profesjalizm Gazety rzuca sie na .... !!!
    • Gość: antypojeb hołota wymodliła 22 % dzieci poniżej granicy ubós IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 11.12.11, 06:43
      hołota wymodliła 22 % dzieci poniżej granicy ubóstwa
    • Gość: quosoo Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [ZDJ... IP: *.79-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.12.11, 07:15
      "Kłęby gazu podczas rozpędzania demonstracji na Marszałkowskiej przy Świętokrzyskiej"

A czy nie jest to przypadkiem Świętokrzyska przy Marszałkowskiej? Mogę się mylić , ale to wygląda jak widok tego skrzyżownia w kierunku poczty głównej. Na MArszałkowskiej w tym miejscu są poza tym tory tramwajowe.
    • Gość: Aaron Kloakenblume Odpieprzcie się od Generała ! IP: *.cz1.william.ir 11.12.11, 07:21
      Dzien 13 Grudnia 1981 roku to kolejny dzien chwaly polskiego oręża.
      Centralne Biuro Śledcze, Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencja Wywiadu, Centralne Biuro Antykorupcyjne, Służba Wywiadu Wojskowego, Służba Kontrwywiadu Wojskowego, Wywiad Skarbowy, Platforma Obywatelska, byli pracownicy Urzędu Bezpieczeństwa, Służby Bezpieczeństwa, ZOMO, ORMO, Milicji Obywatelskiej i PZPR oraz pracownicy Gazety Wyborczej z rodzinami.
      Precz z warchołami i innymi karłami reakcji!
      Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej!
      Niech im świeci Słonce Peru, a woda spływa do Bałtyku!
      Wszystkie Ryśki to porządne chłopy
      • rk111 Re: Odpieprzcie się od Generała ! 12.12.11, 06:44
        byli pracownicy Urzędu Bezpieczeństwa, Służby Bezpieczeństwa, ZOMO, ORMO, Milicji Obywatelskiej i PZPR to są dzisiaj członkowie PiSu i ci co sie nie wstydzą SLD. A generał odpokutował zgadzając sie na upadek zbrodniczego PRLu.
    • Gość: quosoo Tak słynny fotograf uwiecznił stan wojenny [ZDJ... IP: *.79-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.12.11, 07:26
      (...) prosiaki bagażniku samochodu z radomską rejestracją

No co Wy, to niemieckie auto z Rahden. Przecież widać nalepkę na szybie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka