Gość: kora IP: *.acn.waw.pl 07.03.02, 22:11 Senat nam dzisiaj przegłosował :-) kora Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pacio Re: 155 mln na metro 07.03.02, 22:22 Dolożyli też 35 mln. na drogi /chyba/ Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: 155 mln na metro 07.03.02, 22:24 A wiadomo już, z czego ujęli żeby dołożyć? Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicha Re: 155 mln na metro 07.03.02, 22:28 Z nadwyżek ZUS-u, który przewidywał, ze składki będa mniejsze niż są. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: 155 mln na metro 07.03.02, 22:29 No to super - tego nam wszystkim własnie było trzeba:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moler Re: 155 mln na metro IP: *.de.deuba.com 08.03.02, 11:27 zdzicha napisał(a): > Z nadwyżek ZUS-u, który przewidywał, ze składki będa mniejsze niż są. głównie z IPN Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: 155 mln na metro 08.03.02, 10:10 Dostalismy kasę na metro i wiadukty, o wspomożeniu komunikacji miejskiej, jak narazie cisza. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicha Re: 155 mln na metro 08.03.02, 10:25 Nie za dużo byś chciał? Są jeszcze inne miasta w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
marlodz Re: 155 mln na metro 08.03.02, 10:32 W innych miastach też żyją ludzie i chętnie by ( może nawet optymalniej ) wykorzystali tę kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: 135 mln na metro 08.03.02, 10:14 Dokładnie to Senat przyznał Warszawie 135 mln, z tego metro otrzyma 100 mln, a na remont dróg i wiaduktów będzie reszta, czyli 35 mln. W drugiej połowie przyszłego roku bedzie oddana stacja Dworzec Gdański, a rok później Plac Wilsona. Odpowiedz Link Zgłoś
d.z. Re: 155 mln na metro 08.03.02, 10:33 A mnie cała ta sytuacja to "wypisz, wymaluj" sytuacja wieloosobowej rodziny, w której tylko jedna osoba pracuje i zarabia (nawet nieźle). Kiedy zarabiający przyniesie wypłatę inny domownicy "rozdysponowywyują" wszystko tak, że temu zarabiającemu nawet na nowe buty nie starczy, aby dalej mógł do pracy chodzić i zarabiać. Podobnie z Warszawą. Daje ponad 10% dochodów budżetu Państwa, a w zamian dostaje tyle, że nawet na bieżące utrzymanie infrastruktury nie ma. To za parę lat się "zemści" tym, że dochody Państwa z Warszawy spadną i będzie jeszcze mniej do podziału. Takie jest moje zdanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radost Re: 155 mln na metro IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.02, 11:55 d.z. napisał(a): > A mnie cała ta sytuacja to "wypisz, wymaluj" sytuacja wieloosobowej rodziny, w > której tylko jedna osoba pracuje i zarabia (nawet nieźle). Kiedy zarabiający > przyniesie wypłatę inny domownicy "rozdysponowywyują" wszystko tak, że temu > zarabiającemu nawet na nowe buty nie starczy, aby dalej mógł do pracy chodzić i > > zarabiać. > Podobnie z Warszawą. Daje ponad 10% dochodów budżetu Państwa, a w zamian > dostaje tyle, że nawet na bieżące utrzymanie infrastruktury nie ma. To za parę > lat się "zemści" tym, że dochody Państwa z Warszawy spadną i będzie jeszcze > mniej do podziału. > Takie jest moje zdanie... uswiadom sobie moze gdzie wielkie firmy robiac pieniadze w calym kraju - placa podatek? Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: 155 mln na metro 08.03.02, 11:59 Tam, gdzie mają siedzibę. Jeszcze tego nie wiesz? Już rok temu Palker odpowiadał na to pytanie szczególowo. Zajrzyj do starych wątków pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radost Re: 155 mln na metro IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.02, 12:10 eela napisał(a): > Tam, gdzie mają siedzibę. Jeszcze tego nie wiesz? Już rok temu Palker > odpowiadał na to pytanie szczególowo. Zajrzyj do starych wątków > pozdrawiam Tak. Zgadzam sie z tym. Tylko dlaczego uwazacie ze wielki zysk odprowadzany do budzetu panstwa jest zasluga stolicy? skoro wielkie firmy w tym i panstwowe zaarabiaja na calej Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
d.z. Re: 155 mln na metro 08.03.02, 12:23 Ponieważ ja temat rozpocząłem to czuję się wywołany do odpowiedzi. Żeby była pełna jasność nie jestem rodowitym Warszawiakiem to raz, więc o jakieś lokalne "szowinizmy" proszę mnie nie podejrzewać (choć Warszawę bardzo lubię to jednak kocham inne miasto). Dwa kiedyś już w jakimś wątku wypowiadałem się (nawet chyba i eela też) jak zły jest obecny układ rozwojowy w Polsce (w skrócie chodziło o to, że umiejscowienie wielu firm w Warszawie ogranicza rozwój innych rejonów). Trzy fakty (GUS) są jakie są. Tyle budżet z Warszawy "ściąga" i nie należy mieć o to pretensji, bo dzięki temu inni mogą żyć. Wkład w rozwój Państwa mają wszystkie regiony Polski (większy lub mniejszy) i nie mam zamiaru tego wcale negować. Chodziło mi jedynie o to, że jeśli mając taki a nie inny układ (krytykowany) i brak szans na to by go dość szybko zmienić, to należy robić wszystko, aby jego efektywność nie została zmniejszona... bo stracimy wszyscy... Odpowiedz Link Zgłoś
lodz2 Re: 155 mln na metro 08.03.02, 12:40 Na szczęscie mój podatek dochodowy zasila Inne miasto. I mu się to należy, bo ukształtowało takiego fajnego faceta jak ja, który "za chlebem" nieco się od niego odwrócił! Odpowiedz Link Zgłoś
d.z. Re: 155 mln na metro 08.03.02, 13:58 lodz2 napisał(a): > Na szczęscie mój podatek dochodowy zasila Inne miasto. I mu się to należy, bo > ukształtowało takiego fajnego faceta jak ja, który "za chlebem" nieco się od > niego odwrócił! Nie pozostaje mi w takim razie jak tylko pozdrowić Tego "fajnego faceta" serdecznie... co niniejszym czynię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darkg Re: 155 mln na metro IP: *.carcade.com.pl / 10.48.22.* 08.03.02, 14:14 Gość portalu: Radost napisał(a): > Tak. Zgadzam sie z tym. Tylko dlaczego uwazacie ze wielki zysk odprowadzany do > budzetu panstwa jest zasluga stolicy? skoro wielkie firmy w tym i panstwowe > zaarabiaja na calej Polsce? Czesc. A powiedz mi Radost, gdzie idzie podatek dochodowy osoby fizycznej zatrudnionej w Warszawie, a zameldowanej, dajmy na to w Poznaniu ? PZDR Darkg Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicha Re: 155 mln na metro 08.03.02, 14:54 Gość portalu: darkg napisał(a): > A powiedz mi Radost, gdzie idzie podatek dochodowy osoby fizycznej zatrudnionej > w Warszawie, a zameldowanej, dajmy na to w Poznaniu ? Ja Ci powiem. Tam gdzie się rozliczasz z fiskusem, czyli tam, gdzie masz meldunek. Odpowiedz Link Zgłoś
d.z. Re: 155 mln na metro 08.03.02, 12:02 Gość portalu: Radost napisał(a): > uswiadom sobie moze gdzie wielkie firmy robiac pieniadze w calym kraju - placa > podatek? Rozumiem, że pracownicy tych firm, ich kooperanci i inne współpracujące osoby prawne (no i część fizycznych) również swoje rozliczenia podatkowe do Wa-wy przesyłają???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Na co to wystarczy? IP: 212.244.106.* 08.03.02, 13:54 Może odezwie się ktoś zorientowany. Odpowiedz Link Zgłoś
pacio Re: Na co to wystarczy? 08.03.02, 14:25 Nie jestem pewien, chyba do Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
cubic Re: Na co to wystarczy? 08.03.02, 15:00 Niestety na podatkach i sprawach urzędowych kompletnie się nie znam, ale my jako stolica poniekąd odpowiadamy za cały kraj. Jesteśmy jego wizytówką i zbieramy za to plusy i minusy, ale są rejony które musimy mocno wspomagać, bo same by sobie nie poradziły. To jest normalne i uczciwe!! Pzdr Cubic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jupp Re: Na co to wystarczy? IP: 62.148.83.* 08.03.02, 15:12 cubic napisał(a): > Niestety na podatkach i sprawach urzędowych kompletnie się nie znam, ale my > jako stolica poniekąd odpowiadamy za cały kraj. Jesteśmy jego wizytówką i > zbieramy za to plusy i minusy, ale są rejony które musimy mocno wspomagać, bo > same by sobie nie poradziły. To jest normalne i uczciwe!! > Pzdr > Cubic hej co to znaczy "my jako stolica"? mieszkasz w zwyczajnym mieście w którym umiejscowiono, dobrze czy źle, urzędy, więc czemu traktować całe miasto jako coś szczególnego. czym różni się warszawiak od normalnego, jak to mówicie, "prowincjusza". dlaczego mamy chuchać i dmuchać na wwkę tylko dlatego że tam jest stolica? mieszkam w Poznaniu ale wcale nie uważam że legitymuje mnie to do wywyższania się ponad innych mieszkańców Wielkopolski. piszesz że odpowiadacie za cały kraj. kiepsko z tą odpowiedzialnością, więc może przenieść ją na regiony a a wwce zostawić mennicę i sztab generalny? nie będziecie sobie zaprzątać głowy 40 mln ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elgreco Re: Na co to wystarczy? IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 08.03.02, 16:41 Nie wiem dlaczego odebrales wypowiedz cubic'a jako wywyzszanie sie. Po prostu bylo to stwierdzenie faktu ze Wawa jako stolica, ktora z racji tej roli grupuje gros biznesu i doklada sie najbardziej do wspolnej kasy powinna w najwiekszym stopniu uczestniczyc w redystrybucji tego dochodu na inne, biedniejsze regiony. Co prawda i tak w przekroju naszego kraju jest wyspa dobrobytu co wielu ma jej za zle ale tak to juz jest ze stolicami. Tak wiec jako obywatel majacy na uwadze dobro ogolu kibicuje Wawie (i innym dynamicznym miastom) zeby im sie powodzilo jak najlepiej bo caly kraj na tym skorzysta. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: 155 mln na metro 09.03.02, 00:13 A czy wszyscy wzięli pod uwagę to, ze ustawa wróci do sejmu, gdzie poprawki senatu mogą zostać odrzucone? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYABOL Re: 155 mln na metro IP: *.acn.waw.pl 09.03.02, 03:59 Może tego nie zauważyliście, ale wiele firm ma swoje centrale (i tylko centrale!) w Warszawie, natomiast główne centra produkcyjne w innych miastach, gdzie to koszty dzierżawy/najmu/kupna terenów są tańsze... Wówczas, mimo że w rzeczywistości dana firma działa na innym terytorium, odprowadza podatki w Warszawie... Stąd też takie dane na temat (wyolbrzymionego) wkładu stolicy w budżet kraju.... W rzeczywistości jest on o dużo niższy.... POZDRAWIAM XY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dexter Re: 155 mln na metro, jutro Sejm to zabierze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.03.02, 16:07 Czym się podniecacie. Chamstwo z Wiejskiej to ukróci, bo po co dawać kasę komuś jak można jej nie dać i samemu nią dysponować? Chyba, że w swojej naiwności wierzycie w uczciwość polityków Odpowiedz Link Zgłoś