Dodaj do ulubionych

155 mln na metro

IP: *.acn.waw.pl 07.03.02, 22:11
Senat nam dzisiaj przegłosował :-)
kora
Obserwuj wątek
    • pacio Re: 155 mln na metro 07.03.02, 22:22
      Dolożyli też 35 mln. na drogi /chyba/
    • beata_ Re: 155 mln na metro 07.03.02, 22:24
      A wiadomo już, z czego ujęli żeby dołożyć?
      • zdzicha Re: 155 mln na metro 07.03.02, 22:28
        Z nadwyżek ZUS-u, który przewidywał, ze składki będa mniejsze niż są.
        • beata_ Re: 155 mln na metro 07.03.02, 22:29
          No to super - tego nam wszystkim własnie było trzeba:(
        • Gość: moler Re: 155 mln na metro IP: *.de.deuba.com 08.03.02, 11:27
          zdzicha napisał(a):

> Z nadwyżek ZUS-u, który przewidywał, ze składki będa mniejsze niż są.

głównie z IPN

• sloggi Re: 155 mln na metro 08.03.02, 10:10
      Dostalismy kasę na metro i wiadukty, o wspomożeniu komunikacji miejskiej, jak
      narazie cisza.
      • zdzicha Re: 155 mln na metro 08.03.02, 10:25
        Nie za dużo byś chciał? Są jeszcze inne miasta w Polsce.
      • marlodz Re: 155 mln na metro 08.03.02, 10:32
        W innych miastach też żyją ludzie i chętnie by ( może nawet optymalniej )
        wykorzystali tę kasę.
    • eela Re: 135 mln na metro 08.03.02, 10:14
      Dokładnie to Senat przyznał Warszawie 135 mln, z tego metro otrzyma 100 mln, a
      na remont dróg i wiaduktów będzie reszta, czyli 35 mln. W drugiej połowie
      przyszłego roku bedzie oddana stacja Dworzec Gdański, a rok później Plac
      Wilsona.
    • d.z. Re: 155 mln na metro 08.03.02, 10:33
      A mnie cała ta sytuacja to "wypisz, wymaluj" sytuacja wieloosobowej rodziny, w
      której tylko jedna osoba pracuje i zarabia (nawet nieźle). Kiedy zarabiający
      przyniesie wypłatę inny domownicy "rozdysponowywyują" wszystko tak, że temu
      zarabiającemu nawet na nowe buty nie starczy, aby dalej mógł do pracy chodzić i
      zarabiać.
      Podobnie z Warszawą. Daje ponad 10% dochodów budżetu Państwa, a w zamian
      dostaje tyle, że nawet na bieżące utrzymanie infrastruktury nie ma. To za parę
      lat się "zemści" tym, że dochody Państwa z Warszawy spadną i będzie jeszcze
      mniej do podziału.
      Takie jest moje zdanie...
      • qubacz Re: 155 mln na metro 08.03.02, 11:46
        I to jest sluszna teoria.
      • Gość: Radost Re: 155 mln na metro IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.02, 11:55
        d.z. napisał(a):

> A mnie cała ta sytuacja to "wypisz, wymaluj" sytuacja wieloosobowej rodziny, w
        > której tylko jedna osoba pracuje i zarabia (nawet nieźle). Kiedy zarabiający
        > przyniesie wypłatę inny domownicy "rozdysponowywyują" wszystko tak, że temu
        > zarabiającemu nawet na nowe buty nie starczy, aby dalej mógł do pracy chodzić i
        >
        > zarabiać.
        > Podobnie z Warszawą. Daje ponad 10% dochodów budżetu Państwa, a w zamian
        > dostaje tyle, że nawet na bieżące utrzymanie infrastruktury nie ma. To za parę
        > lat się "zemści" tym, że dochody Państwa z Warszawy spadną i będzie jeszcze
        > mniej do podziału.
        > Takie jest moje zdanie...

uswiadom sobie moze gdzie wielkie firmy robiac pieniadze w calym kraju - placa
        podatek?
        • eela Re: 155 mln na metro 08.03.02, 11:59
          Tam, gdzie mają siedzibę. Jeszcze tego nie wiesz? Już rok temu Palker
          odpowiadał na to pytanie szczególowo. Zajrzyj do starych wątków
          pozdrawiam
          • Gość: Radost Re: 155 mln na metro IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.02, 12:10
            eela napisał(a):

> Tam, gdzie mają siedzibę. Jeszcze tego nie wiesz? Już rok temu Palker
            > odpowiadał na to pytanie szczególowo. Zajrzyj do starych wątków
            > pozdrawiam

Tak. Zgadzam sie z tym. Tylko dlaczego uwazacie ze wielki zysk odprowadzany do
            budzetu panstwa jest zasluga stolicy? skoro wielkie firmy w tym i panstwowe
            zaarabiaja na calej Polsce?
            • d.z. Re: 155 mln na metro 08.03.02, 12:23
              Ponieważ ja temat rozpocząłem to czuję się wywołany do odpowiedzi.
              Żeby była pełna jasność nie jestem rodowitym Warszawiakiem to raz, więc o jakieś
              lokalne "szowinizmy" proszę mnie nie podejrzewać (choć Warszawę bardzo lubię to
              jednak kocham inne miasto). Dwa kiedyś już w jakimś wątku wypowiadałem się (nawet
              chyba i eela też) jak zły jest obecny układ rozwojowy w Polsce (w skrócie
              chodziło o to, że umiejscowienie wielu firm w Warszawie ogranicza rozwój innych
              rejonów). Trzy fakty (GUS) są jakie są. Tyle budżet z Warszawy "ściąga" i nie
              należy mieć o to pretensji, bo dzięki temu inni mogą żyć. Wkład w rozwój Państwa
              mają wszystkie regiony Polski (większy lub mniejszy) i nie mam zamiaru tego wcale
              negować. Chodziło mi jedynie o to, że jeśli mając taki a nie inny układ
              (krytykowany) i brak szans na to by go dość szybko zmienić, to należy robić
              wszystko, aby jego efektywność nie została zmniejszona... bo stracimy wszyscy...
              • lodz2 Re: 155 mln na metro 08.03.02, 12:40
                Na szczęscie mój podatek dochodowy zasila Inne miasto. I mu się to należy, bo
                ukształtowało takiego fajnego faceta jak ja, który "za chlebem" nieco się od
                niego odwrócił!
                • d.z. Re: 155 mln na metro 08.03.02, 13:58
                  lodz2 napisał(a):

> Na szczęscie mój podatek dochodowy zasila Inne miasto. I mu się to należy, bo
                  > ukształtowało takiego fajnego faceta jak ja, który "za chlebem" nieco się od
                  > niego odwrócił!

Nie pozostaje mi w takim razie jak tylko pozdrowić Tego "fajnego faceta"
                  serdecznie... co niniejszym czynię...
            • Gość: darkg Re: 155 mln na metro IP: *.carcade.com.pl / 10.48.22.* 08.03.02, 14:14
              Gość portalu: Radost napisał(a):

> Tak. Zgadzam sie z tym. Tylko dlaczego uwazacie ze wielki zysk odprowadzany do
              > budzetu panstwa jest zasluga stolicy? skoro wielkie firmy w tym i panstwowe
              > zaarabiaja na calej Polsce?
              Czesc.
              A powiedz mi Radost, gdzie idzie podatek dochodowy osoby fizycznej zatrudnionej w
              Warszawie, a zameldowanej, dajmy na to w Poznaniu ?
              PZDR Darkg
              • zdzicha Re: 155 mln na metro 08.03.02, 14:54
                Gość portalu: darkg napisał(a):

> A powiedz mi Radost, gdzie idzie podatek dochodowy osoby fizycznej zatrudnionej
                > w Warszawie, a zameldowanej, dajmy na to w Poznaniu ?

Ja Ci powiem. Tam gdzie się rozliczasz z fiskusem, czyli tam, gdzie masz meldunek.

• d.z. Re: 155 mln na metro 08.03.02, 12:02
          Gość portalu: Radost napisał(a):

> uswiadom sobie moze gdzie wielkie firmy robiac pieniadze w calym kraju - placa
          > podatek?

Rozumiem, że pracownicy tych firm, ich kooperanci i inne współpracujące osoby
          prawne (no i część fizycznych) również swoje rozliczenia podatkowe do Wa-wy
          przesyłają????
    • Gość: b Na co to wystarczy? IP: 212.244.106.* 08.03.02, 13:54
      Może odezwie się ktoś zorientowany.
      • pacio Re: Na co to wystarczy? 08.03.02, 14:25
        Nie jestem pewien, chyba do Poznania
        • cubic Re: Na co to wystarczy? 08.03.02, 15:00
          Niestety na podatkach i sprawach urzędowych kompletnie się nie znam, ale my
          jako stolica poniekąd odpowiadamy za cały kraj. Jesteśmy jego wizytówką i
          zbieramy za to plusy i minusy, ale są rejony które musimy mocno wspomagać, bo
          same by sobie nie poradziły. To jest normalne i uczciwe!!
          Pzdr
          Cubic
          • Gość: jupp Re: Na co to wystarczy? IP: 62.148.83.* 08.03.02, 15:12
            cubic napisał(a):

> Niestety na podatkach i sprawach urzędowych kompletnie się nie znam, ale my
            > jako stolica poniekąd odpowiadamy za cały kraj. Jesteśmy jego wizytówką i
            > zbieramy za to plusy i minusy, ale są rejony które musimy mocno wspomagać, bo
            > same by sobie nie poradziły. To jest normalne i uczciwe!!
            > Pzdr
            > Cubic

hej
            co to znaczy "my jako stolica"? mieszkasz w zwyczajnym mieście w którym
            umiejscowiono, dobrze czy źle, urzędy, więc czemu traktować całe miasto jako coś
            szczególnego. czym różni się warszawiak od normalnego, jak to
            mówicie, "prowincjusza". dlaczego mamy chuchać i dmuchać na wwkę tylko dlatego że
            tam jest stolica?
            mieszkam w Poznaniu ale wcale nie uważam że legitymuje mnie to do wywyższania się
            ponad innych mieszkańców Wielkopolski.
            piszesz że odpowiadacie za cały kraj. kiepsko z tą odpowiedzialnością, więc może
            przenieść ją na regiony a a wwce zostawić mennicę i sztab generalny? nie
            będziecie sobie zaprzątać głowy 40 mln ludzi.
            • Gość: elgreco Re: Na co to wystarczy? IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 08.03.02, 16:41
              Nie wiem dlaczego odebrales wypowiedz cubic'a jako wywyzszanie sie. Po prostu
              bylo to stwierdzenie faktu ze Wawa jako stolica, ktora z racji tej roli grupuje
              gros biznesu i doklada sie najbardziej do wspolnej kasy powinna w najwiekszym
              stopniu uczestniczyc w redystrybucji tego dochodu na inne, biedniejsze regiony.
              Co prawda i tak w przekroju naszego kraju jest wyspa dobrobytu co wielu ma jej
              za zle ale tak to juz jest ze stolicami. Tak wiec jako obywatel majacy na
              uwadze dobro ogolu kibicuje Wawie (i innym dynamicznym miastom) zeby im sie
              powodzilo jak najlepiej bo caly kraj na tym skorzysta.
              Pozdrawiam
    • palker Re: 155 mln na metro 09.03.02, 00:13
      A czy wszyscy wzięli pod uwagę to, ze ustawa wróci do sejmu, gdzie poprawki
      senatu mogą zostać odrzucone?
    • Gość: XYABOL Re: 155 mln na metro IP: *.acn.waw.pl 09.03.02, 03:59
      Może tego nie zauważyliście, ale wiele firm ma swoje centrale (i tylko
      centrale!) w Warszawie, natomiast główne centra produkcyjne w innych miastach,
      gdzie to koszty dzierżawy/najmu/kupna terenów są tańsze...

Wówczas, mimo że w rzeczywistości dana firma działa na innym terytorium,
      odprowadza podatki w Warszawie...
      Stąd też takie dane na temat (wyolbrzymionego) wkładu stolicy w budżet
      kraju.... W rzeczywistości jest on o dużo niższy....

POZDRAWIAM

XY
    • Gość: Dexter Re: 155 mln na metro, jutro Sejm to zabierze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.03.02, 16:07
      Czym się podniecacie.
      Chamstwo z Wiejskiej to ukróci, bo po co dawać kasę komuś jak można jej nie dać
      i samemu nią dysponować?
      Chyba, że w swojej naiwności wierzycie w uczciwość polityków
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka