Dodaj do ulubionych

Taxi mafia znów w Warszawie. Okazjonalny przewó...

18.01.12, 09:33
Chwila chwila, bohater artykułu, z premedytacją i w pełni świadomie wsiadł do "przewozu osób" a nie do taxi, więc powinien się liczyć z tym czym jedzie! To nie był ktoś podszywający się pod taxi, tylko po prostu przewóz. Było skorzystać z taksówki.
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: Taxi mafia znów w Warszawie. Okazjonalny prze IP: 217.33.154.* 18.01.12, 09:41
      dziwne
      Nie dość, że nie chciało mu się przeczytać cennika, to jeszcze poleciał z tym na skargę do gazety. Jacyś dziwni ci ludzie. Rozumiem, że tak samo robi np. w restauracji?
      • Gość: kk Dlaczego nie ma przepisow? IP: *.fbx.proxad.net 18.01.12, 09:59
        Dlaczego przepisy sa ogolnikowe, zeby byla furtka dla oszustow?

Skoro jest grupa oszustow, ktory kpia sobie z miasta, to przepisy powinny byc mega szczegolowe, typu: "Cennik ma sie znajdowac na wszystkich szybach w lewym dolnym rogu, 1 cm od krawedzi szyby z obu stron. Musi byc dwustronny, tj. czytelny przy wsiadaniu do samochodu i po zajeciu miejsca, mnimilana wielkosc czcionki to Arial 16, jezyk polski i angielki, .... " Itd. Wzorce do pobrania w necie, a straz miejska zaopatrzona w szablony do sprawdzania, gdy chodza po miescie. Za zlamanie przepisow mandat w wyskokosci 20 tys zl.

Da sie, jak sie chce, oczywiscie.
        • Gość: meh Re: Dlaczego nie ma przepisow? IP: 2.28.139.* 18.01.12, 10:40
          Heh, dokladnie o tym samym pomyslalem. W Polsce robi sie wszystko na odpi..... Gosc, jakby ten cennik na dachu przykleil to tez by mogl tlumaczyc, ze w widocznym miejscu.
          A tak swoja droga, kazde taxi w Warszawie ma cene za kilometr naklejona na tylnych drzwiach? Jesli tego nie ma to po cholere wsiadac?
          • Gość: Zorientowany Re: Roznica pomiedzy Taxi a przewozem osob. WAZNE! IP: *.cc 18.01.12, 12:42
            No coz, chytry dwa razy traci...

Ale do rzeczy - przedstawie tutaj podstawowe roznice pomiedzy legalna warszawska taksowka a tymi wszystkimi wynalazkami pod szyldem przewoz osob.

Po pierwsze taksowkarz ma na drzwiach numer licencji, w razie jakichkolwiek skarg badz watpliwosci poszkodowany pasazer sklada skarge na ul. Canaletta w wydziale zezwolen m. st. W-Wy (w kazdej taksowce jest informacja na lewym srodkowym slupku). Na prawych tylnich drzwiach zawsze widnieje cena za 1km w 1 taryfie. Oczywiscie trafiaja sie starzy cfaniacy z licencja taxi (zazwyczaj w najlepszych miejscach), ale to tez srednio inteligentny czlowiek obejdzie, wybierajac taksowke korporacyjna, Ele taxi, Tele taxi, Sawa, MPT, Super i tak dalej, wybor uczciwych jest na prawde spory i latwy.

Aha. Ponizej jest link do Wykazu materiałów źródłowych pytań egzaminacyjnych, stanowiących podstawę przygotowania testów egzaminacyjnych.

bip.warszawa.pl/Menu_przedmiotowe/ogloszenia/dzialalnosc_gospodarcza/egzaminy_taxi/Egzamin_TAXI__Wykaz_materialow_zrodlowych_pytan_egzaminacyjnych__stanowiacych_podstawe_przygotowania.htm
            RADZE SOBIE PRZECZYTAC >>> Przepisy prawa miejscowego

Swiadomy pasazer nie zostanie bezczelnie oszukany!

Wracajac do roznic miedzy taksowka a przewozem osob. Bardzo istotne sa te ekonomiczne!!!

1. taksowkarz musi miec homologowany taksometr i kase fiskalna (koszt okolo 2 tys zl)
            1.a. czy ktokolwiek widzial kase fiskalna w przewozie osob? maja drogomierze za 200 i moga je sobie ustawiac jak chca, nikt ich ne kontroluje. czy ktokolwiek dostal od nich rachunek?

2. taksowkarz praktycznie zawsze prowadzi wlasna dzialalnosc gospodarcza! Jest to 1 tys zl miesiecznie na ZUS + podatek dochodowy (karta podatkowa albo ryczalt od przychodu)
            2.a. podwozy osob pracuja na umowe zlecenie na kwote 400-500zl. (kto ciekawy niech sobie zawdzoni do eko czy innej dziadowskiej firmy i zapyta o prace w charakterze kierowcy).

3. samochod - a wlasciwie koszty jego eksploatacji. Diesel palacy 8l/100km na samo paliwo wymaga 50zl na 100km. W przypadku auta na gaz wychodzi okolo 30zl/100km - czyli mamy 0,3-0,5zl/1km minimalne koszty paliwa. Koszty eksploatacji auta to nastepne 50groszy na 1km (wymiana opon, zawieszena, hamylcow, sprzegiel, mycie codzienne auta, czyszczenie wnetrza itp - mowie o korfporacyjnych taxi a nie brudasach z przewozow). Paliwo + eksploatacja daje nam juz 0,8-1zl na 1km kosztow.

No ale przeciez taksowka nigdy szczesliwie sie nie znajduje tak gdzie klient. Do klienta trzeba dojechac zazwyczaj. Jesli klient zazyczy sobie kurs na biasloleke czy do wawra gdzie obowiazuje 1 strefa, to jest wybor: albo czekac 2-3 godziny na nastepny kurs albo wrocic na pusto do cywilizacji ok. 10km. GEneralnie wychodzi co najmiej 1/3 jazdu na pusto i oplata 6zl za trzasniecie drzwiami tego w zaden sposob nie rekompensuje.

Ale idzmy dalej. Mamy juz minimalne koszty auta na poziomie 0,80-1zl / kilometr. Zus + podatek dochodowy + oplata korporacyjna to minimum 2 tys zl miesiecznie, czyli przy 20 dniach pracy w miesiacu wychodzi co najmniej 100 dziennie dodatkowych kosztow prowadzenia dzialalnosci. Powyzsze obliczenia nie uwzgledniaja jeszcze pensji dla kierowcy ani funduszy na nastepny samochod, ktory co 5-7lat nalezy zmienic...

Reasumujac. Jazda po 1,40 czy po ile tam jezdza przewozy osob sie nie oplaca. Kierowcy ktory tam jezdza zuzywaja tylko swoje samochody biorac za to pensje. Mechanizm podobny jak odwrocona hipoteka. Maja dobro w postaci samochodu i biora pieniadze/pensje za wozenie ludzi niszczac swoje auto. Daje glowe ze za 1,40/km nie stac ich na utrzymanie auta w nalezytym stanie technicznym! Niby w miescie trudno o wypadek, ale jak juz nastapi... W cioagu pol roku auto nadaje sie na zlom i okazuje sie ze nie ma czym pracowac. Ale to nie problem - w kraju jest duze bezrobocie, debili bez liku, znajdzie sie nastepny Wiesiek bez pracy z nozem na gardle, dzieci w koncu musza cos jesc... smutne ale prawdziwe. Oczywiscie podatkow placicl nie bedzie, w razie jakichkowliek oszustw nie ma na niego sposobu, auto po kilkuimiesiecznej eksploatacji to w zasadzie wrak, w zasadzie wszyscy sa poszkodowani poza klientem ktory nie zostal akurat oszukany, a panstwo jak zawsze umywa rece... ot Polska...

• Gość: zorientowany Re: ^^ Wazne p r z e p i s y Wazne ^^ IP: *.cc 18.01.12, 12:51
              bip.warszawa.pl/Menu_przedmiotowe/ogloszenia/dzialalnosc_gospodarcza/egzaminy_taxi/Egzamin_TAXI__Wykaz_materialow_zrodlowych_pytan_egzaminacyjnych__stanowiacych_podstawe_przygotowania.htm

RADZE SOBIE PRZECZYTAC >>> Przepisy prawa miejscowego
            • Gość: Kierowca Re: Roznica pomiedzy Taxi a przewozem osob. WAZNE IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.12, 15:14
              Kolego, chrzanisz jak potłuczony - tyle Ci powiem. Na początek powiem Ci, że jeżdżę właśnie w EKO na.... TAXI a nie przewozie osób. Kilka faktów: jeżdże 8 letnim autem instalacją gazową (po prostu ekonomia a nie goowna jak twierdzisz), mam normalny taksometr zintegrowany z kasą fiskalną za 1560PLN (a nie żadne 2000), płacę normalny a nie mały ZUS. Czemu wybrałem EKO? A już Ci tłumaczę: po pierwsze koszt uzbrojenia auta, po drugie koszt bazy, po trzecie ilość zleceń, po czwarte płatnbość gotówką i sporadycznie vouchery. O ksztach kilometra też głupoty gadasz - mi po przeliczeniu wszystkich cenników wychodzi ok 0,68/km.

Przykłady kursów - tylko jełopy wracają ze strefy na pusto... Jak jeździsz w normalnej korporacji to nie musisz tego robić. Koniec, kropka.

Oczywiście miłoby było mieć 2,4 jak w Ele czy Sawie, ALE:
              - po piersze baza: w EKO płacę 450PLN, w np. Ele po obcięciu procentów z voucherów jakieś 1500-1800, widzisz podstawową różnicę?
              - po drugie terminal: w EKO jeżdżę ze smartfonem, którego wszędzie mogę zabrać, w innych korporacjach (liczących się oczywiście) muszę tkwić w aucie przez cały czas
              - po trzecie płatność: w Eko mam w 99 wypadkach na 100 gotówkę i nie mam problemu z płynnością finansową
              - po czwarte ilość zleceń: nie stoję na strefie w oczekiwaniu na zlecenie dłużej niż 20-30 minut

Jeżdżę po 1,4 nie mam problemu z pracą i nie boli mnie wcale stawka po której jeżdżę - wystarcza mi na życie, opłaty, bieżącą obsługę auta i zostaje mi jeszcze na przyjemności.

Nie krytykuj czegoś, czego nie znasz......
              • Gość: jahacy Re: Roznica pomiedzy Taxi a przewozem osob. WAZNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.12, 05:01
                Weź nie reklamuj swojej zasranej korporacji kondonie z biura eko-sreko.
                Od kwietnia ITD WEŹMIE SIĘ ZA WASZE PRZEWOZY i będziesz zwijał byznes smieciu!
                • Gość: ja boli cie chciwa swinio IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.12, 11:34
                  ze inni potrafia jezdzic taniej?

ja juz od lat nie jezdze taksowka bo jak mam za 2 kilometry placic 12 zlotych to w dupie was mam

jakwamtakzle to proponuje zrobic 1000 zlotych za trzasniecie drzwiami i 500 zlotychza kilometr tylko potem nie placzcie ze nikt nie chce jezdzic j...c was chciwe zlotowy
                  • Gość: taxiiii Re: boli cie chciwa swinio IP: *.internetia.net.pl 18.02.14, 01:37
                    nie wsiadaj do mnie ku... pedale... jebany...
                • Gość: Radexxx Re: Roznica pomiedzy Taxi a przewozem osob. WAZNE IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.08.12, 11:23
                  Dokładnie.Eko lata bo jezdzi po 1,40zł/km. Ja polecam seven taxi bo tez jezdza po 1,40zł/km 22 7177777
                  • Gość: seventaxikiller Re: Roznica pomiedzy Taxi a przewozem osob. WAZNE IP: *.xdsl.centertel.pl 20.09.14, 23:14
                    seventaxi ? - najgorsze szmaciarstwo z jakim miałem do czynienia. bez licencji, niesprawnym samochodem, bez paragonu, bez odpowiedzi na reklamację, sprawę przekazałem na policje, ale nie wiem czy sie tym zajmą.
            • Gość: adonis dupa zes nie zorientowany IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.12, 11:41
              "Koszty eksploatacji auta to nastepne 50groszy na 1km"

hahahah to czytym jezdzisz? zalozmy ze zlotowa robi takisamprzebieg jak kazdykierowca czyli 20000 rocznie i serwis auta kosztuje cie 10000? czymty jezdzisz maybachem?

"2. taksowkarz praktycznie zawsze prowadzi wlasna dzialalnosc gospodarcza! Jest
              > to 1 tys zl miesiecznie na ZUS + podatek dochodowy"

z reguly sa to wczesniejsi emeryci ktorzy nie placa zusu a podatek placa ryczaltowy

ani funduszy na nastepny samochod, ktory co 5-7lat
              > nalezy zmienic...

co 5-7 lat to dlaczego w najdrozszej korporacji w moim miescie do tej pory kroluja mercedesy 124 i audi 100?

pieprzysz jak potluczony
              do tej pory nie wiem czemu zlotowy sie nie zmowia i sami nie zaloza wlasnej korporacji?
              • grzegorz_s_g Re: dupa zes nie zorientowany 17.01.15, 10:09
                Taksówka / przewóz taki przebieg ,,jak każdy''?? To oni ,,jak każdy'' dojeżdżają do firmy, a potem chodzą piechotą? Prędzej wyrabiają taki przebieg jak autobus - powiedzmy rzędu 70 tysięcy rocznie.
            • Gość: maniek Re: Roznica pomiedzy Taxi a przewozem osob. WAZNE IP: *.static.korbank.pl 19.07.12, 10:17
              Ja zawsze korzystałem z przewozu osób i jestem zadowolony

• Gość: ctmd@wp.pl Re: Roznica pomiedzy Taxi a przewozem osob. WAZNE IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.12, 17:19
              przestan bredzic bo za 1,40 mozna utrzymac kierowce ktory zarabia 3 tys zl zaplacic leasing 3 tys zl z ubezpieczeniem zapewnic serwis i zarobic jeszcze ok 5 tys na samochodzie dostawczym z kontenerem 8 palet po kraju !!! koszty paliwa na 100km takiej osobowki zagazowanej to 30 gr. Przy 6 tys km zostaje mu 6600 na niego i utrzymanie auta wiec przestan pitolic tylko wez sie za uczicwa prace a nie naciaganie ludzi! na ciezarowce duzej po kraju tyle nie zostaje jej wlascicielowi a jedna opona kosztuje tyle co do wiekszosci osobowek 2 komplety wiec sie nie kompromitowac tu prosze takimi wypowiedziami!!! mam od 12 lat transport, mam busy ciezarowki solo i duze zestawy osobowki tez mam w firmie 4 i takie bajki to opowiadaj swoim dzieciom bo licz to ja jeszcze potrafie. niech tylko te 1600 co miesiac poswieci na auto i zostanie mu 5 tys to bedzie go stac co 3 lata nowe wymienic bo za 1600 mesiecznie to spokojnie rate zaplaci i nic nie bedzie remontowal tylko zmienial!!!!
              • Gość: aaa Re: Roznica pomiedzy Taxi a przewozem osob. WAZNE IP: *.dynamic.chello.pl 27.11.12, 01:34
                a co bedz,e jadł debilo-ekonomisto
            • Gość: Przewozy Re: Roznica pomiedzy Taxi a przewozem osob. WAZNE IP: *.jmdi.pl 04.12.13, 12:57
              Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty Przewozów do Niemiec Lublin - www.busywasowski.pl
            • Gość: przewożnik Re: Roznica pomiedzy Taxi a przewozem osob. WAZNE IP: *.renesansowa-gw.supermedia.pl 01.04.14, 12:02
              hm, sam jestem przewożnikiem-tak znienawidzonym przez WAS taksiarzy (oczywiście nie wszystkich), niestety po części muszę się zgodzić z tobą-nie raz mi wstyd za samochód jeżdżący na przewozie-ALE CZY TE WSZYSTKIE WASZE TAKSÓWKI SĄ W SUUPER STANIE ????
              zamieszczałem zdjęcia taksówek w tym SUPER STANIE na forum taxi,ale niestety szybko blokowano moje zdjęcia-CZEMU? nie wiem !!! prawda boli, powracając do taxi-czy wszyscy z was jeżdżą na felgach jakie są montowane nominalnie??? NIE!!!! 99% z was jeździ na felgach mniejszych, możesz to wytłumaczyć przyszłemu pasażerowi !!! idziemy dalej-a ilu z was ma cwancyk na taksometr-hm,np.ukryty włącznik , pilocik itp.oto link
              zielonagora.gazeta.pl/zielonagora/1,35161,15462720,Taksowkarze_maja_sposob_na_klientow__Oszustwo_na__pstrykaczach_.html
              i wieeeele innych waszych patentów.
              hm,co do przewozu, sam mam nie nowy samochód, ale co rano jestem na myjni, codziennie jest odkurzony, zapachy itp. niestety palić nie można-choć sam palę to w aucie nigdy!!! , ceny są z góry ustalone,za wejście i za km.,mam swoje wizytówki-adres i nr tel, więc jeżeli klient ma chęc to zawsze może sobie jedną wziąść, poza tym większość doby spędzam w aucie, więc nie fajnie by mi było siedzieć w brudnym śmierdzącym autku-to prawie jak drugi dom.
              A to że jestem przewożnikiem-no cóż każdy chce zarabiać , a niestety na przewozie zarobię więcej-mimo iż jeżdże za mniejsze stawki niż taksówkarze, i szczerze -to mój samochód lepiej się prezentuje od niejednej SUUUPER TAKSÓWKI.
              POZDRAWIAM PRZEWOŻNIKÓW, I TARYFIARZY TEŻ
            • Gość: jan Re: Roznica pomiedzy Taxi a przewozem osob. WAZNE IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.14, 09:07
              Kilku miesięczna eksploatacja samochodu i juz wrak? Co za totalna bzdura.czy parę dni pracy aby na czynsz zarobić to źle? Salaciarze się burza he he he
    • kedrap Taxi mafia znów w Warszawie. Okazjonalny przewó... 18.01.12, 09:43
      Niemoc polskiego systemu prawnego jest po prostu przytłaczająca. Wystarczyłoby wprowadzić (prawdopodobnie rozporządzeniem) obowiązek w przypadku wszystkich przewozów osób podpisywania imiennej umowy z klientem przed rozpoczęciem świadczenia usługi . Na tej umowie musiałby być wyszczególniona stawka za kilometr, lub całkowity koszt usługi. Umowa musiałby być podpisana przez pasażera przed rozpoczęciem kursu. Kopia umowy trafia przed kursem do pasażera.

Dla prawdziwych przewozów osób nie jest żaden problem, bo można samemu przygotować druki, formularze, gdzie będzie tylko trzeba wpisać dane klienta, Będzie to stanowiło jedynie duży problem dla "przebierańców" udających taksówkarzy, bo jeśli ja, jako pasażer, wsiadam do "normalnej" taksówki i mam coś podpisać przed kursem, to już mnie to zaniepokoi. Więc wtedy taki pasażer w większości wypadków przeczyta, co podpisuje. Nawet obcokrajowiec zastanowi się, dlaczego "taksówkarz" każe mu podawać swoje imię i nazwisko i podpisywać coś przed kursem. A jeśli kierowca "przebieraniec" nie dał umowy do podpisanie przed, ale po kursie (albo w ogóle nie dał do podpisania), to oczywiście z mocy prawa taka umowa jest wtedy nieważna i klient nie będzie płacił.
      • Gość: meh Re: Taxi mafia znów w Warszawie. Okazjonalny prze IP: 2.28.139.* 18.01.12, 10:41
        I po co? Tak wystarczy forum.gazeta.pl/forum/w,484,132488241,132489059,Dlaczego_nie_ma_przepisow_.html
        • Gość: miu Nie da sie IP: *.fbx.proxad.net 18.01.12, 12:03
          Przejedz sie wiec raz na Okecie, idz na przyloty, czyli wejdz do terminala tam gdzie wychodza pasazerowie i zobacz co sie dzieje. Na probe mozesz tez sie nawet przejechac z jednym z panow ktorzy zacheciaja "taxi, taxi...".

W sumie to chyba powinnismy sie przyzwyczaic do polskiego tajemniczego "nie da sie" w wielu dziedzinach, nie tylko oszustwach wszelkiej masci.

W Polsce "nie da sie" uporzadkowac miast ani drog z zalewu tandetnych reklam i szpetoty, "nie da sie" stworzyc prawa chroniacego konsumentow, "nie da sie zrobic" prostego skutecznego systemu ubezpieczen zdrowotnych (za to "da sie" podzielic ZUS i zrobic kilkanascie oddzialow z prezesami i ich sekretarkami), itd., itp. Ciekawe, ze to wszystko "da sie" i dziala nawet u Czechow, o innych Niemcach czy Szwedach nawet nie wspominam. W dodatku kazdy ten narod z wielka duma i radoscia przekazalby swoje doswiadczenia i przepisy w ramach unijnej wspolpracy. Ale polskie wladze nie chca, wola miec polski "ład" i polskie zasady. Jakas tajemnicza sila stoi na przeszkodzie. Taki to narod, Polacy...
      • Gość: gość Re: Taxi mafia znów w Warszawie. Okazjonalny prze IP: *.elartnet.pl 18.01.12, 10:45
        Ludzie- po prostu nie płaćcie oszustom. To nie jest żadna sprawa karna czy wykroczeniowa (więc policji nic do tego - mogą sobie twierdzić, że doszło do zawarcia ustnej umowy, OK: konsumenta z przedsiębiorcą - tyle że de facto obie jej strony inaczej ją interpretują): to jest sprawa cywilna, którą wygra z nieuczciwym taksówkarzem nawet dziecko. Niejasności w takich umowach wykłada się na rzecz konsumentów. GW mogłoby opublikować parę praktycznych rad, a nie podjudzać przeciwko "przewozom osób".

Nie podoba mi się ta nagonka.

Lata całe jeżdżę w Wa-wie tylko z tymi firmami (ale takimi sprawdzonymi, w których zamawia się samochód na telefon). Lata całe jeżdżą tak wszyscy, których znam. Jest DUŻO taniej niż taksówkami i w 100 % UCZCIWIE.
    • Gość: goroncy Taxi mafia znów w Warszawie. Okazjonalny przewó... IP: *.nykredit.dk 18.01.12, 09:44
      No i jak tu lubić Polskę i Polaków. Jak to mawiał mój pradziadek - "kur%@y i złodzieje tylko w tej Polsce".
      • Gość: pytek Re: Taxi mafia znów w Warszawie. Okazjonalny prze IP: *.181.214.75.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.01.12, 16:44
        A on był kurwą czy złodziejem?
    • asperamanka To jest indolencja władzy 18.01.12, 09:47
      tom.te napisał:

> Chwila chwila, bohater artykułu, z premedytacją i w pełni świadomie wsiadł do "
      > przewozu osób" a nie do taxi, więc powinien się liczyć z tym czym jedzie! To ni
      > e był ktoś podszywający się pod taxi, tylko po prostu przewóz. Było skorzystać
      > z taksówki.

To prawda, ale to nie zmienia faktu, że sporo przewoźników, i zresztą legalnych taksówkarzy również, żyje z naciągania klientów. Głównie przyjezdnych, bo miejscowy wie, co jest frane, i co sprawdzać.

I powiedzmy sobie szczerze, "przewozy" są obejściem prawa. Formalnie nic im nie można zrobić, ale w kraju bardziej normalnym niż nasz, w takiej sytuacji nie rozkładano by rąk, że nic się nie da zrobić. Po prostu policja kontrolowałaby pojazd takiego "przewoźnika", aż by "odkryła" usterki techniczne w takiej skali, że żaden "upoważniony diagnosta" nie odważyłby się takiego auta zarejestrować bez remontu kosztującego trzy razy więcej, niż nowy samochód. Po dziesięciu takich akcjach nikt następny nie odważyłby się wykonywać przewozów, i byłoby po temacie.
      • Gość: ja Re: To jest indolencja władzy IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.12, 11:45
        Po prostu policja kontrolowałaby po
        > jazd takiego "przewoźnika", aż by "odkryła" usterki techniczne w takiej skali,
        > że żaden "upoważniony diagnosta" nie odważyłby się takiego auta zarejestrować b
        > ez remontu kosztującego trzy razy więcej, niż nowy samochód

za duzo filmow sie naogladales nic takiego by sie nie stalo dorosnij dzieciaku a nie glupoty wypisujesz
    • Gość: przewozy_sa_ok Nie trzeba korzystać z drogich TAXI IP: *.ip.netia.com.pl 18.01.12, 09:49
      i można nie być okradzionym, wystarczy skorzystać z wielu korporacji przewozowych (Bayer, Glob, Eko). W tych korporacjach zawsze jest cennik na tylnej szybie.

Da się zarabiać pobierając opłatę poniżej 2 zł za km? Jak widać da się.

Nie zastraszajcie pasażerów złodziejami, po to aby płacili taksówkarzom po 3zł za km i za parominutowy kurs z Centralnego na Mokotów, czy Bemowo, płacili tyle samo co zapłacili za pociąg z Łodzi.
      • Gość: gość Re: Nie trzeba korzystać z drogich TAXI IP: *.elartnet.pl 18.01.12, 10:52
        Dokładnie ! A jeszcze może przypomnijmy, skąd się wzięły "przewozy". Ano, najpierw powstała zamknięta mafia taksówkowa, do której w żaden sposób nie dało się dostać (megatrudne egzaminy urządzane od czasu do czasu i.... czekanie, aż któryś z praktykujących taksówkarzy umrze/pójdzie na emeryturę/zrezygnuje z zawodu). Nieliczne i drogie taksówki. I ciągłe biadolenia taksówkarzy, że więcej nie może jeździć, że taniej nie da się - bo nie będzie się opłacało. Teraz nawet ja, laik, wymienię z z 6 korporacji "przewóz osób", które powstały, bo praca i zarobek jednak jest. Ale taksówkarze swój cel osiągnęli - korporacje znikną albo się dostosują i staną się korporacjami taksówkowymi. Zdumiewające ...
    • onemescal Taxi mafia znów w Warszawie. Okazjonalny przewó... 18.01.12, 09:51
      To kompromitacja na skalę światową, że od tylu lat nie można zrobić z taksówkami porządku. Właściwie w całym kraju, w każdym większym mieście co kilka miesięcy pojawiają się nowe afery związane z przewozem osób. Tymczasem od stu lat istnieje czytelny i jasny system, który stosuje większość miast na świecie. Taksówki to samochody określonej marki (ewentualnie 2-3 modele do wyboru), a co najważniejsze taksówki wyróżniają się wizualnie, wszystkie posiadając podobne malowania, kolory dachów, talic rejestracyjnych, itp. W USA taksówki są z reguły żółte, w Niemczech - w kolorze kości słoniowej, w Hiszpanii to czarne auta z żółtymi elementami, w Hong Kongu to czerwone auta z białymi dachami, a w Holandii to zawsze czarne auta z zielonymi tablicami rejestracyjnymi. W Londynie to wręcz od lat konkretny, ten sam model auta, zawsze czarny.
      A u nas wystarczy byle naklejka i kogut na dachu, żeby byle paździerz woził ludzi. Najwyższy czas zrobić z taksówkami poważny porządek, a wpłynie to także na uczciwość przewoźników.
      • Gość: o_O Re: Taxi mafia znów w Warszawie. Okazjonalny prze IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.12, 09:57
        onemescal napisał:
        > w Hiszpanii to czarne auta z żółtymi
        > elementami,

w jednej barcelonie byles i juz chcesz opowiadac o calym kraju? :D bo wyobraz sobie, ze w takim madrycie, walencji czy alicante taksowki sa biale
        • asperamanka Re: Taxi mafia znów w Warszawie. Okazjonalny prze 18.01.12, 10:06
          A w Hong Kongu są cztery różne kolory. W zależności od tego, w której części rejonu (wyspa Hong Kong, Kowloon, Lantao, itp.) są rejestrowane. Ale zawsze ta sama marka i model ;-)
      • misiu-1 Re: Taxi mafia znów w Warszawie. Okazjonalny prze 18.01.12, 12:32
        Z jabłkami na targu też jest bałagan. Sprzedawcy mają je w różnych cenach i różnych kolorach. To kompromitacja na skale światową. Trzeba z tym zrobić wreszcie porządek. Wszyscy powinni sprzedawać po jednakowej cenie i w jednym, urzędowo ustalonym kolorze.
    • Gość: mACq Taxi mafia znów w Warszawie. Okazjonalny przewó... IP: *.home.aster.pl 18.01.12, 09:51
      7 osób :) Dacia (Logan) i Chevrolet (Orlando) będą miały sporo nowych klientów :)
    • magic3 Nie jeżdżę tzw. "przewozem osób". 18.01.12, 09:58
      Innym też radzę nie wsiadać w takie "cóś". Swoją drogą - jak to możliwe, że w niby cywilizowanym kraju obok taksówek istnieje twór tego rodzaju? Ludzie- przestańcie tym jeździć i problem z głowy.
      PS
      Nie jestem taksówkarzem.
      • Gość: ja wiesz jak to mozliwe? IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.12, 11:49
        bo tylko w polsce sa tak drogie taksowiki w porownaniu do zarobkow
        i tylko w polsce prawo jeszcze chroni ten przekret wiec nic dziwnego ze pojawiaja sie inni co chca ten burdel rozbic
    • mamtowdup13 Taxi mafia znów w Warszawie. Okazjonalny przewó... 18.01.12, 09:59
      Wystarczy regularnie kontrolować takich przewoźników. Policja powinna bardzo drobiazgowo badać stan techniczny samochodów tych przewoźników, Urząd Skarbowy dochody, Inspekcja Pracy warunki BHP. Są narzędzia i instytucje w Polsce którymi można obrzydzić człowiekowi jakąkolwiek pracę a nawet życie. Czas najwyższy z nich skorzystać.
      • mamtowdup13 Re: Taxi mafia znów w Warszawie. Okazjonalny prze 18.01.12, 10:10
        Dodam na koniec jako wyjaśnienie że nie ma w 100% sprawnego technicznie samochodu który jest użytkowany do takiej działalności, wystarczy sprawdzić skład spalin w tych dieslowskich pseudo taksówkach, głębokość bieżnika opon albo ważność apteczki bądź gaśnicy.
        • Gość: szofer Re: Taxi mafia znów w Warszawie. Okazjonalny prze IP: *.play-internet.pl 02.03.14, 13:38
          Apteczka już nie obowiązuje.
    • bmwariat Taxi mafia znów w Warszawie. Okazjonalny przewó... 18.01.12, 10:00
      Ten mistrzu z mercedesa( złom) stoi przeważnie tam gdzie stoją busy od Marszałkowskiej. Ma cennik na szybie, ma napis PRZEWÓZ OSÓB więc osoba wsiadająca do takiego samochodu jest świadoma, że nie jest to licencjonowana taksówka i jest świadomy ceny za przejazd...Podobnie jak ludzie kupujący usługi jakiejś firmy, którzy nie czytają regulaminu. Później jest płacz i lament...
    • naprawdetrzezwy Jak to kto? Każdy, kto nie jest kompletnym głabem! 18.01.12, 10:04
      "Jakub relacjonuje: - Cennik jest umieszczony za przednią szybą na samym jej dole na środku. Ale kto przed rozpoczęciem kursu obchodzi cały samochód dookoła?"

1. normalny człowiek dzwoni po taksówkę
      2. normalny człowiek odróżńia taksówkę od czegoś, co taksówką nie jest
      3. jeśliby normalny człowiek z jakichś powodów zechciał skorzystać nie z taksówki, a z czegoś innego, to najpierw dowiedziałby się czy go na to stać.

A co zrobił pan Jakub?
      Nic z tych rzeczy...
      ;>>>
      • Gość: x Re: Jak to kto? Każdy, kto nie jest kompletnym gł IP: 217.33.154.* 18.01.12, 10:07
        > A co zrobił pan Jakub?
        > Nic z tych rzeczy...

Za to poleciał z płaczem do gazety...
    • Gość: prokuratora_syn wysiadasz i mowisz nara ! IP: *.tktelekom.pl 18.01.12, 10:06
      i jak ci taki pajac udowodni że jechałeś ta taxówką ?? mówisz że podjechał jakis facet i chciał odemnie 200 pln :) i wmawiał mi że mnie gdzieś wiózł :) jeden na jeden = sprawa umorzona ! zawsze wzywać psy i po ptakach.
    • warzaw_bike_killerz Samochody powinny miec inne tablice rejestracyjne. 18.01.12, 10:43
      Podlegac innym zasadom przechodzenia badan technicznych i inne wymogi bezpieczenstwa.

Latwo byloby wyroznic te, ktore maja zezwolenia na przewoz osob. Mogliby tez miec inny taryfikator kar.
      Urzednicy nie wiedza jak ich urzedowo zalatwic? Zwolnic urzednikow.
    • Gość: jan ja by mi krzyknął 280 to juz by ryja miał obitego IP: *.ip.netia.com.pl 18.01.12, 10:43
      ludzie sa głupi to płacą
      • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Też się właśnie zastanawiam, czemu nie można tego IP: *.jmdi.pl 18.01.12, 15:04
        załatwić krótkim, staropolskim "spie...j". Nie ma już wcale facetów z jajami w tym kraju?
        • Gość: ja Re: Też się właśnie zastanawiam, czemu nie można IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.12, 11:51
          od dawna w polsce faceci sa wychowywaniw przeswidczeniuze przemoc to czyste zlo wiec jaakkolwiek przemoc nawet sluszna jest w ich mniemaniu cyzms zlym lepiej byc frajerem i zaplacic 280 zlotych niz uzyc przemocy
          w takich czasach zyjemy
    • Gość: szechter Re: Oszust IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.12, 10:46
      Jakub? Czytelnik Gazety?
      To źle o nim świadczy
      To musi być oszust
    • Gość: pepe Taxi mafia znów w Warszawie. Okazjonalny przewó... IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.12, 10:53
      jak to "znowu". Mafia cały czas działa. Wystarczy przejść się na lotnisko do hali przylotów. Zawsze dyżuruje tam kilku cwaniaczków wyglądających jak cinkciarze z lat 80tych.
    • zino799 Taxi mafia znów w Warszawie. Okazjonalny przewó... 18.01.12, 11:01
      Posłowie, a w skali miasta radni ustanawiają prawo. Ale nie oni są autorami zatwierdzanych potem przez siebie projektów. To robią gremia doradców prawnych, różni akademiccy naftalinowi profesorkowie. I to towarzystwo powinno być dokładnie prześwietlone przez CBŚ, ABW, CBA i Prokuraturę. Skoro bowiem od lat tworzone jest prawo, w którym (wszystko wskazują na to, że celowo) pozostawia się furtki przez które przeciska się świat przestępczy - to chyba nie dzieje się to przypadkowo i bezinteresownie.
    • Gość: Pompeczka Taxi mafia znów w Warszawie. Okazjonalny przewó... IP: *.home.aster.pl 18.01.12, 11:13
      Bardzo dobrze!

Zawsze górą spryt i inteligencja!

Ćwoki, Gamonie i Lemingi od podstawówki poprzez liceum, studia i aż do swojej nudnej śmierci będą zawsze na celowniku!

Tak było, jest i będzie. Ludzie dzielą się na dymających i wydymanych.
    • a_qq Taxi mafia znów w Warszawie. Okazjonalny przewó... 18.01.12, 11:25
      bardzo chciałbym współczuć panu Jakubowi, ale jakoś nie mogę się na to zdobyć. Wystarczy zapisać w telefonie numery kilku korporacji a nie wsiadać do jakichś przypadkowych szrotów. Mam nadzieję, że pan Jakub chociaż wyciągnie z tego wnioski na przyszłość.
    • Gość: j Taxi mafia znów w Warszawie. Okazjonalny przewó... IP: *.unknown.vectranet.pl 18.01.12, 11:53
      Wspaniała promocja Warszawy. Brawo p. Prezydent, gratulacje !
    • nf33 Taxi mafia znów w Warszawie. Okazjonalny przewó... 18.01.12, 13:04
      bandyci niedługo zaczną płonąć w swoich "przewozach" żywcem
      • Gość: ja juz predzej IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.12, 11:54
        zlotuwy zaczna plonac z tymi ich zalosnymi cenami 3 zl za kilometr
    • Gość: sebpl A kto pyta policjanta o zdanie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.12, 13:46
      A od kiedy to policjant robi za skład orzekający sądu? Sąd jest od rozstrzygania, czy doszło do zawarcia umowy, czy nie. Jednym słowem - nie płacimy, czekamy na przyjazd policji by spisała nasze dane i przewoźnik może z tymi danymi złożyć skargę do sądu. To wszystko.
    • Gość: Karaluch Olewka urzedników IP: *.brewersofeurope.org 18.01.12, 14:15
      Czy jak czytam "Ale kiedy poprosiliśmy o kontrolę Państwową Inspekcję Handlową, uznała ona, że skoro cennik jest gdziekolwiek, to wszystko jest w porządku." to moge wnioskowac, ze taka sama miarka stosuje sie do wszystkich uslug przez PIH?

• takitamdwa Taxi mafia znów w Warszawie. Okazjonalny przewó... 18.01.12, 15:18
      Może niech się pani Tymińska zajmie procederem , który uskutecznia firma GLOB,EUROLUX i WAWA.Auta mają koguta z taxi na dachu i nie mają pasków i herbu miasta.Zwykli oszuści.
      Czy to jest ok?To samo te wszystkie EKO złomy , które udają ,że wożą ludzi po 1,4zł(niezły żart).Taksówkarz musi dbać o stan auta.Przewoźnik oszust nie musi nic.Oni nawet nie mają działaności gospodarczej.To jest właśnie kraj w któym zyjemy.Jednych się kontroluje i karze za za krótkie paski na drzwiach , a drugi robi to samo na pałe i jeszcze nikt go nie kontroluje.

Bardzo się ciesze ,że są frjaerzy których oszukują.Jak woziliście się wynalazkami różnymi (bo tanio) to teraz macie za swoje.Niech was kroją! Ja przez Was kochani pasażerowie wszelkiej maści oszustów zarabiam mniej to niech Was kroją.Popieracie kradzież , to sami padniecie jej ofiarą.
      • Gość: ja jezdzijcie ciulu po 1.40 IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.12, 11:58
        to wszyscy oszczedni beda do waszej korporacji dzwonic
        i tak nie wycieraj ryja zusem bo polowa zlotow to milicyjni emeryci ktorzy nie placa wcale skladek poza tym nie rozumiem czmeuzamsit na wlasnej dzialalnosci firma was nie zatrudni na umowe o dzielo?

ale po co
        lepiej miec 5 kursow dziennie po 3 zlote za kilometr niz 30 dziennie za 1.40. nie dociera do ciebie ciulu ze nizsza cena nie oznacza nizszych zarobkow?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka