Dodaj do ulubionych

drzewka za blokiem 111

02.02.12, 08:30
Witam, zwracam się do Państwa z prośbą, apelem, ale zacznę od początku. 3-4 lata temu na tyłach bloku 111 zasadziliśmy z mężem charytatywnie za własne pieniądze kilka brzóz, na celu mieliśmy zazielenienie osiedla (bo jak wiadomo Gazik się nie spieszył) oraz zasłonięcie nieciekawego widoku za oknem (betoniarnia). Niestety znalazła się grupka osób, które na wniosek jednej sąsiadki z mojej klatki podpisała wyrok na drzewa - do ścięcia. A teraz krótko o tej sąsiadce, jest to pani której wszystko przeszkadza, doprowadziła do zlikwidowania piaskownicy i ławki za blokiem 111, gdyż przeszkadzają jej bawiące się dzieci, a tak naprawdę to nie chciała aby kręciły się koło ich samochodu, teraz zabrała się za drzewka, powód liście spadające na samochód.
Prośba ogromna, osoby chętne podpisać wniosek o pozostawienie drzew niech podadzą nr bloku i nr mieszkania, a my podejdziemy z pismem. Pozdrawiam Anna Turek
Obserwuj wątek
    • route67 Re: drzewka za blokiem 111 03.02.12, 02:22
      ja bardzo chetnie podpiszę. w mieście które jest synonimem syfu i brudu każdy kawałek zieleni na wagę złota :)
      prosze o kontakt na maila stonechest@gmail.com.
      • kaz-am Re: drzewka za blokiem 111 03.02.12, 10:22
        Ja też chętnie podpiszę, prosze o kontakt a.halas79@o2.pl
        • kiola Re: drzewka za blokiem 111 03.02.12, 14:45
          my też podpiszemy i zapewne przekonany sąsiadów do tego: kiola@gazeta.pl
          • sara06 Re: drzewka za blokiem 111 04.02.12, 11:31
            Państwo znają tylko część sprawy. Otóż brzózki zostały posadzone bez zgody Administracji i pod słupem wysokiego napięcia. Będą rosły nad samochodamii i pod słupem. Ktoś z Państwa chciałby mieć nd samochodem chyboczące się drzewko??? Albo żeby za parę lat drzewko uderzyło w linię npięci?
            Sąsiedzi nasyłają na siebie wzajemnie ochronę środowiska - to żenujące.

A Właściciele którzy nie chcą mieć drzewka na samochdzie i uważają na zagrożenie, gdyż przy brzózce bawią się dzieci chcą aby były one przesadzone w inne miejsce, na ich miejsce chcą zasadzić za swoje pienidze thuje. Zasłaniające jednocześnie osiedle od kurzu z drogi za ogrodzeniem.
            Thuje nie są szkodliwe, rosna gęsto i wysoko i tworzą fajne zielone ogrodzenie.

• anturia5 Re: drzewka za blokiem 111 04.02.12, 14:24
              Brzozy posadzone były za zgodą kilku lokatorów którzy mieszkali od początku w bloku 111,
              i którzy równierz uczestniczyli w ich sadzeniu.
              Myli Pani pojęcie linii wysokiego napięcia ze zwykłą linią napowietrzną, pod którą równierz mogą rosnąć drzewa a w przyszłości kiedy będą już wysokie i będą przeszkadzały to zakład energetyczny je podetnie (należy to do ich obowiązków).
              Podejście Pani do zagadnienia drzew rosnących w pobliżu samochodów spowodowałoby że wszystkie drzewa rosnące przy ulicach, przy parkingach powinny być wycięte (to absurd).
              Ochrona środowiska dlatego była na osiedlu gdyż brzozy zostały oszpecone poprzez przycięcie pnia głównego.
              Zostało złożone do administracji pismo o wycięcie drzew a nie o ich przesadzenie.
              Drzewa nie stanowią zagrożenia dla dzieci.
              Jest to przykre że krytykuje się ludzi za inicjatywę społeczną, teraz każdy może napisać że chce coś zasadzić (thuje).
              Nic nie stoi na przeszkodzie aby dalej zazieleniać osiedle, szczególnie że część okien w bloku 111 wychodzi na Vattennfal, komin i betoniarnię, a naszym celem było chodź trochę odciąć się od przykrego widoku, z całym szacunkiem ale brzozy rozną wyżej, zawsze można pomiędzy nimi posadzić krzewy.
              Pozdrawiam, w szczególności nas popierających
              Anna Turek
              • sara06 Re: drzewka za blokiem 111 06.02.12, 08:36
                Zakład Energetyczny nie ma obowiazku ani prawa wchodzenia na nasz teren w celu przycięcia brzózek. Właściciel neiruchomości odpowiada za drzewka, ich przycinanie, zwłaszcza tych, które zagrażają bezpieczeństwu samochodów. Gminy niekoniecznie się tym przejmują. Widać jak jest z odśnieżaniem.
                Czy pomyliłam linie czy nie, prawda jest taka, że rosnące stanowią zagrożenie przy takich zmiennych pogodach. Nad brzózką jest linia, pod nią samochody i dzieci. do tego pylą. Dla mnie to wystarczajacy powód, aby były thuje. Pewnie dlatego brzozy nei są powszechnie stosowane na osiedlach prawda??
    • kociak_22 Re: drzewka za blokiem 111 04.02.12, 16:39
      Bardzo dobrze, że ktoś prywatnie zajmuje się upiększaniem naszego osiedla.
      Niestety nie jestem zainteresowana pozostawieniem brzózek na swoim miejscu ze względów zdrowotnych. Pyłki brzozy powodują bardzo silne alergie, a z tego co wiem większosć naszych kochanych maluchów jest na nie uczulona. Gdyby to były inne drzewa to i owszem ale jestem przeciwko brzozom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka