Dodaj do ulubionych

Jak głosowano w Warszawie

IP: *.era.pl 14.06.04, 08:14
Może tak autor tego artykułu zastanowiłby się nad krzywdzącymi
hasłami: "robotniczy Ursus"... A może po prostu mieszka na Ursynowie i
uważa, że to "inteligencka" dzielnica... Może czas zerwać ze stereotypami...
Obserwuj wątek
    • Gość: Bartx Re: Jak głosowano w Warszawie IP: 195.94.205.* 14.06.04, 09:46
      Mieszkam w Ursusie i faktycznie robotnika trudno w nim spotkać. "Inteligencja"
      Ursynowa mnie rozbraja - toż to w pełnej krasie socjalistyczne "jagiellonki" -
      osiedle-miasto, gdzie, jak wszędzie, mieszkają ludzie inteligentni, ale ze
      względu na rozmiar i degradację osiedli elementu też nie brakuje. Tam w latach
      70-tych i 80-tych zsyłano wszystkich - jak leci, a nie jak autor chce -
      inteligencję.

Chyba już czas obalić parę mitów o Warszawie, którymi z taką lubością popisują
      się niektórzy dziennikarze. Ursus i Ursynów to zwykłe dwie dzielnice, gdzie
      ludzie mieszkają i pracują, i żadną z nich chyba nie można nazwać inteligencką
      lub robotniczą.
    • Gość: socjolog Ursynów inteligencki? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.04, 09:55
      Ursynów inteligencki? Dobre sobie! Te bandy dresów i obesranych emeryciaków to
      jest inteligencja? No to ładną mamy inteligencję!!!! Dolina krzemowa po prostu.
      • Gość: gość Re: Ursynów inteligencki? IP: *.atman.pl / *.atman.pl 14.06.04, 10:13
        Spokojnie, panowie zakompleksieni, Ursynów jest inteligencki, ale na tle
        reszty tego barachłowatego miasta. Sam w sobie jest chamski i dresiarski,
        gdyby oceniać obiektywnie. Ale względem reszty jest zdecydowanie na plus.
      • Gość: xxx inteligencja, chociaż IP: *.chello.pl 14.06.04, 11:26
        to inteligencja importowana, w pierwszym pokoleniu :)
    • Gość: mick Obejrzyj sobie osiedla w Ursusie i na Ursynowie IP: 212.160.156.* 14.06.04, 12:05
      Zainteresowani powinni obejrzeć sobie osiedla na Ursynowie i Ursusie, przejść
      się przez nie w nocy a szybko zorientują się gdzie mieszkają ludzie
      inteligentni. Wynajmowałem mieszkanie na Ursynowie a teraz w Ursusie - jedyną
      przewagą Ursynowa jest metro, poza tym to była rozpacz. Teraz mieszkam na
      Niedźwiadku w nowy bloku na odnowionym osiedlu i jestem szczęśliwy że
      wyprowadziłem się z Ursynowa, choć przyznam że komunikacyjnie była to lepsza
      dzielnica
    • Gość: Adam M. Re: Jak głosowano w Warszawie IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 14.06.04, 12:06
      Słuszna racja, też jestem zmęczony już określeniami że jak Ursynów to
      inteligencki,Praga to bandycka, Żoliborz - kulturalny itp. A swoją drogą
      najzabwaniejsze to to że Białołęka jest "rolnicza". Nie wiem czy chodzi o nowe
      bloki czy o położone w kierunku na Nieporęt rezydencje... śmieszne
    • Gość: TOM Re: Jak głosowano w Warszawie IP: 195.205.15.* 14.06.04, 15:20
      Nie tak emocjonalnie - czy okreslenie "robotniczy" jest krzywdzace?
      Ursus to dzielnica - miasto z tradycjami robotniczymi a Ursynów
      to tylko dzielnica - sypialnia. Czy sypialnia inteligencka to juz inna sprawa.
      Ursynów jest ponadto zroznicowany - inna jest czesc polnocna a inne sa Kabaty.
      Ot i co ...
      • Gość: Ja Re: Jak głosowano w Warszawie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.04, 17:15
        Okreslenie "robotnicza" jest deprecjonujące. Przecież wiadomo - robol to cham i
        prostak.
        • Gość: TOM Re: Jak głosowano w Warszawie IP: 195.205.15.* 15.06.04, 07:47
          Dawnymi laty slowo "towarzysz" mialo znaczenie wyraznie
          pozytywne "towarzysz spod znaku choragwi..." i bylo nobilitacja
          w stanie rycerskim. Pozniej to samo slowo zostalo nam obrzydzone
          w czasach komuny.
          Robotnik wcale nie musi byc "chamem i prostakiem"
          Nalezy rozróznic takie pojecia jak czlowiek prosty i prostak.
          Prostakiem i chamem moze byc rowniez czlowiek wyksztalcony.
          Dla mnie w slowie robotnik nie ma nic deprecjonujacego,
          w slowach cham i prostak oczywiscie tak.
    • Gość: wojtekus Re: Jak głosowano w Warszawie IP: *.verona01.nj.comcast.net 14.06.04, 17:30
      Widac iz ugrupownanie Kaczynskiego ponioslo kleske. To zie powtorzy podczas
      wyborow na prezydenta Warszawy.
      • sceptyk Re: Jak głosowano w Warszawie 15.06.04, 00:38
        Gość portalu: wojtekus napisał(a):

> Widac iz ugrupownanie Kaczynskiego ponioslo kleske. (...)

Tak, tak. Wybrano, jako posla kolektywnego, Parade Wolnosci/Rownosci.
    • Gość: vinca Re: Jak głosowano w Warszawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 19:51
      Rolnicza Białołęka;-))))))))))))))))))))))
    • Gość: KR Re: Jak głosowano w Warszawie-Bóg jeden wie IP: *.interserv.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 23:05
      ...Bo szanowna GW nie raczy na godz 23.02 poinformować na stronie.
      • Gość: xxx Re: Jak głosowano w Warszawie-Bóg jeden wie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 23:50
        Zapewne poinformuja rano w wydaniu drukowanym...
    • zielonki Re: Jak głosowano w Krakowie 15.06.04, 01:36
      Zrywam ze STEREOtypami. nOWA hUTA to inteligencka dzielnica.
      Tak jest trzeba być postępowym !!!
    • Gość: piszedalej Re: Jak głosowano w Warszawie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.06.04, 07:29
      Co jest takiego krzywdzacego w slowie "robotniczy"? A to, ze Ursynow jest
      inteligencki to pierwsze slysze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka