Dodaj do ulubionych

Cześc zmarłym oddajemy przy grobie?

10.04.12, 09:07
Czy cześć zmarłym oddajemy przy grobie, czy w miejscu gdzie pracowali przed śmiercią?

Nasz Czcigodny Jarosław, brak poległego Pana Prezydenta nie pojechał na Wawel tylko będzie manifestował apolityczny żal po Bracie i Bratowej pod Pałacem Prezydenckim. Czy zatem powinniśmy zamiast odwiedzać groby bliskich jeździć pod ich zakłady pracy?
Zatroskałem się o to.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Cześc zmarłym oddajemy przy grobie? IP: *.ip.netia.com.pl 10.04.12, 09:51
      dobrze że jeden zatroskany:) w sumie masz rację. Ja tym stanem rzeczy jestem oburzony:) Są cmentarze, groby a nie Krakowskie i Pałac....
    • Gość: m. Nie kumasz. To jest żałoba po pałacu prezydenckim IP: *.centertel.pl 10.04.12, 10:15
      To najbardziej oczywiste wyjaśnienie tych zachowań.
    • Gość: Pan Ochroniarz Re: Cześc zmarłym oddajemy przy grobie? IP: 91.216.239.* 10.04.12, 10:46
      Pomnik takiego akurat Słowackiego postawiono przy Jego dawnym miejscu pracy. Pracy znienawidzonej zresztą. Ale to tak na marginesie.

Pałac Prezydencki to miejsce, do którego spontanicznie przybyli Polacy zaraz po informacji o tej tragedii. Tam wspólnie przeżywano te dramatyczne chwile po katastrofie. Wystawiono tam trumny z ciałami pary prezydenckiej (lub tego co postradzieccy specjaliści tak nazwali). Tam też wystawiono księgi kondolencyjne.

Czy się to komuś podoba, czy nie, już na zawsze Krakowskie Przedmieście w okolicach Pałacu Prezydenckiego będzie związane z pamięcią o tej strasznej katastrofie.

Jednocześnie przypominam, że obecność nie jest obowiązkowa. Wystarczy ciut tolerancji, ale chyba autor tego wątku nie ma pojęcia co znaczy to pojęcie...
      • tom_aszek Re: Cześc zmarłym oddajemy przy grobie? 10.04.12, 15:18
        Gość portalu: Pan Ochroniarz napisał(a):

> Pomnik takiego akurat Słowackiego postawiono przy Jego dawnym miejscu pracy.
        > Pracy znienawidzonej zresztą.

I dlatego Słowacki stoi tyłem do niej :)
    • Gość: Darek nienawiść peowców IP: *.proxym8.com 10.04.12, 11:18
      Dlaczego przeszkadzają ci obchody rocznicy śmierci polskiego rządu, który zginął tragicznie?
      Cały świat zachodni twierdzi, że został wyeliminowany w zamachu a ty kontynuujesz mowę nienawiści i szyderstwa. Pomyśl samodzielnie. Nie podawaj się manipulacji PR.
      Czemu film holenderskiej telewizji publicznej o tej tragedii nigdy nie wyemitowano w polskiej telewizji:
      www.youtube.com/watch?v=mDcd0SvjE5A
      • sibeliuss Re: nienawiść peowców 10.04.12, 11:57
        Nie obrażaj mojej żałoby, każdy przeżywa tą straszną rocznicę tak jak potrafi. I nie Tobie oceniać, że w moim stroju czarna jest tylko bielizna, ja tą żałobę mam głęboko, naprawdę. Nie potrzebuję pokazywać, moje myśli i uwaga są skupione, nawet bardzo.
        I nie kpij, nigdy nie wiesz, czy tak gdzieś ktoś nie sadzi właśnie brzozy przeznaczonej dla ciebie.
        • Gość: Pan Ochroniarz Nienawiść do zaimków IP: 91.216.239.* 10.04.12, 12:49
          Tak, tak - rosyjska brzoza zdolna jest połamać najtwardsze skrzydła.

Tę rocznicę i tę żałobę. Mówić sobie możesz jak chcesz, bowiem język jest skalany demokracją i to tłuszcza ustala normę, ale pisząc trzeba jeszcze zwracać uwagę na poprawną odmianę zaimków.
          • sibeliuss Re: Nienawiść do zaimków 10.04.12, 13:05
            I w tak bolesną rocznicę oceniasz. Tę brzozę pewnie też oceniasz, i te zdradzieckie opary helu.
            To nikczemość.
            • Gość: Pan Ochroniarz Re: Nienawiść do zaimków IP: 91.216.239.* 10.04.12, 13:45
              Nie rozumiem, o czym piszesz. Mi chodziło o właściwą odmianę zaimka.
              • sibeliuss Re: Nienawiść do zaimków 10.04.12, 13:59
                Pies drapał zaimek, dwa lata temu był dramat, zginął prezydent i z tego co piszą to najpierw był zamach, a potem mu nogi podmienili. Gotowy jesteś zarzucić Jarosławowi, że kosztem tragedii chce uprawiać politykę, a przecież i tak wiadomo, że mu się to po bracie należy, żeby uczcić i czcić, i pomścić zamach.
                Zaimków mu się zachciało, gdy setki, miliony łez moczą piloty od telewizorów. Ty wiesz, że już samo słowo pilot dziś skłania tysiące do łez?
      • eizoo Re: nienawiść peowców 10.04.12, 12:46
        Gość portalu: Darek napisał(a):

> Cały świat zachodni twierdzi, że został wyeliminowany w zamachu
        Cały?? Poważnie? Dziwne że o tym nie słychać
        > a ty kontynuuje
        > sz mowę nienawiści i szyderstwa. Pomyśl samodzielnie.
        No to świetne wezwanie w wykonaniu kogoś, co zamiast myśleć powtarza bezmyślnie propagandowe szlagworty spindoktorów PiSu.

> Czemu film holenderskiej telewizji publicznej o tej tragedii nigdy nie wyemitow
        > ano w polskiej telewizji:

Bo to nędza nie warta zakupu.
        • sibeliuss Re: nienawiść peowców 10.04.12, 14:01
          eizoo napisał:

> Bo to nędza nie warta zakupu.

To oni za ten film chcieli pieniądze? Hieny, normalnie sępy. Już wtedy nienawidzili Polaków. Czas pokaże, że oni pomagali Moskalom. O holender, ale numer.
          Jestem zdruzgotany.
      • radiomis Re: nienawiść peowców 10.04.12, 14:50
        > Dlaczego przeszkadzają ci obchody rocznicy śmierci polskiego rządu, który zginą
        > ł tragicznie?

Kto z członków rządu zginął w katastrofie?
        • sibeliuss Re: nienawiść peowców 10.04.12, 14:58
          To byli członkowie planowanego, potencjalnie znacznie bardziej polskiego rządu niż ten rząd, który rządził, bo nie rządzi jakby tamten mógł rządzić, gdyby przez nierząd nie zginął.
          • radiomis Re: nienawiść peowców 10.04.12, 15:32
            sibeliuss napisał:

> To byli członkowie planowanego, potencjalnie znacznie bardziej polskiego rządu
            > niż ten rząd, który rządził, bo nie rządzi jakby tamten mógł rządzić, gdyby prz
            > ez nierząd nie zginął.

Tak. Slyszlaem to. Pod namiotem. Zapomnialem. Przepraszam.
      • jhbsk Re: nienawiść peowców 11.04.12, 07:58

> Cały świat zachodni twierdzi,

Świat ma to głęboko gdzieś. Nie pierwsza to i nie ostatnia katastrofa

> Dlaczego przeszkadzają ci obchody rocznicy śmierci polskiego rządu,

Co takiego??? Śmierć rządu?
    • Gość: kixx Czepiasz sie IP: *.acn.waw.pl 10.04.12, 14:27
      Dlaczego czesc zmarlym oddajemy w calej Warszawie przy okazji Powstania,nawet w prywatnych mieszkanaich,dlaczego przyjal sie zwyczaj oddawania czci umarlym za pomoca tzw minuty ciszy,dlaczego przy okazji smierci JPII stawiano znicze wzdluz calej Alei JPII,w koncu dlaczego stypy urzadza sie w mieszkanaich i knajpach,a nie w miejscu pochowku.
      Mnie zaden z tych zwyczajow nie przeszkadzal,ani nie przeszkadza-pozwolmy oddac czesc zamarlym w sposob,w jaki ci,ktorzy wspominaja pamiec uwazaja za stosowne.

Od razu zastrzege,mnie na KP nie bedzie-to jednak troche nie moja rzeczywistosc
      • sibeliuss Re: Czepiasz sie 10.04.12, 14:37
        Gość portalu: kixx napisał(a):

> Dlaczego czesc zmarlym oddajemy w calej Warszawie przy okazji Powstania,

Chociażby dlatego, że wielu zaginęło bez wieści i zostało pochowanych tam gdzie zginęli.
        • Gość: kixx Re: Czepiasz sie IP: *.acn.waw.pl 10.04.12, 14:39
          ?
          na Tarchominie?
          • sibeliuss Re: Czepiasz sie 10.04.12, 14:41
            Byłeś na tamtejszym cmentarzu?
            • Gość: kixx Re: Czepiasz sie IP: *.acn.waw.pl 10.04.12, 14:52
              nie
              ale bylem w tamtejszych mieszkaniach
              nie ma nawet sladu po Powstaniu
      • jan-w Re: Czepiasz sie 10.04.12, 15:48
        > Dlaczego czesc zmarlym oddajemy w calej Warszawie przy okazji Powstania,nawet w
        > prywatnych mieszkanaich

Ponieważ to było powstanie warszawskie. Dotyczyło całej Warszawy. LK był tylko nieudolnym politykiem, wykonawcą poleceń swojego brata. Nie ma powodu aby stawiać mu wszędzie pomniki tylko z tego powodu że nie podjąwszy oczywistej decyzji o lądowaniu na lotnisku zapasowym zginął w wypadku lotniczym.

> dlaczego przy okazji smierci JPII stawiano znicze wzdluz calej Alei JPII

Też uważam że to żałosne. Kolejna manifestacja ludowej "religijności" obrzędowej.

> dlaczego stypy urzadza sie w mieszkaniach i knajpach, a nie w miejscu pochowku

Stypa ma na celu ugoszczenie przyjezdnych krewnych i znajomych. To nie jest uroczystość żałobna. Zwykle na konsolacji jest znakomita atmosfera. Wcale nie żałobna.

> Pozwólmy oddać cześć zmarłym

Zgadzam się. Ale miesiączki Pis nie mają na celu oddawania czci zmarłym. To burdy z wieszaniem kukieł członków rządu, ich dekapitacją i wulgarnymi transparentami i okrzykami. Czy tak się oddaje cześć zmarłym? Agresją i pomówieniami?
      • tom_aszek W tej katastrofie zginęli nie tylko Kaczyńscy! 10.04.12, 16:23
        Gość portalu: kixx napisał(a):

> Dlaczego czesc zmarlym oddajemy w calej Warszawie przy okazji Powstania,nawet w
        > prywatnych mieszkanaich,dlaczego przyjal sie zwyczaj oddawania czci umarlym za
        > pomoca tzw minuty ciszy,

Ale oddajemy wszystkim. Trzymając się porównania z Powstaniem Warszawskim - Chyba żadna rodzina, która wtedy straciła kogoś nie twierdzi, że tylko ta jedna bliska im osoba zginęła. A dziś - w moim odczuciu tak wygląda lista ofiar katastrofy wg zwolenników PiS:
        = prezydent z małżonką
        = długo nic
        = posłowie i inne osoby związane z PiS
        = długo długo nic
        = "jacyś" inni - "jacyś" posłowie innych partii, "jacyś" agenci BOR, "jakaś" załoga samolotu...

Bardzo mnie to razi i na pewno nie tylko mnie. Dwa lata temu zapaliłem znicz pod Pałacem a później pod pomnikiem na Powązkach. Ale zapalałem je chcąc uczcić pamięć wszystkich ofiar katastrofy - bo śmierć zrównała ich ze sobą. Prawie setka rodzin została w żałobie po tej katastrofie! a nie tylko Jarosław Kaczyński i Marta Kaczyńska z rodziną.

Aha...
        Ceterum censeo Lech Kaczyński (i Pierwsza Dama) powinni być zostać pochowani na Powązkach Wojskowych albowiem:
        = prezydenci byli chowani w Warszawie a królowie (większość) na Wawelu
        = prezydent był zwierzchnikiem sił zbrojnych
        = Kaczyńscy tu w Warszawie mieszkali i pracowali

> w koncu dlaczego stypy urzadza sie w mieszkanaich i knajpach,
        > a nie w miejscu pochowku.

A to akurat zależy od kraju i kultury. Nie wszędzie np. 1 listopada jest tak smutno na cmentarzach jak u nas...
    • Gość: tusek Re: Cześc zmarłym oddajemy przy grobie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.12, 16:02
      Polec to można na wojnie, Kaczyński zginął w katastrofie lotniczej.
      • jan-w Ależ polegli pod Smoleńskiem! 10.04.12, 16:08
        Moim zdaniem PiS wykazał się wyjątkowym wyczuciem i znajomością historii. Kaczyński mówiąc o czczeniu pamięci poległych pod Smoleńskiem, miał zapewne na myśli ok 20 tysięcy żołnierzy francuskich, rosyjskich a także polskich którzy polegli tam równe 200 lat temu ;-)
        W XX ani XXI wieku nikt tam przecież nie poległ. Pomijając oczywiście bitwę Guderiana z Timoszenką w 1941 roku. Ale nie ma powodu aby Polacy ją czczili.
        • radiomis Re: Ależ polegli pod Smoleńskiem! 10.04.12, 20:12
          Obawiam sie, ze sie janie-w zagalopowales. "powiedzial co wiedzial" jak mawiala moja Babcia. A co mial powiedziec? Czym sie karmi, szczotkuje i myje koty?
    • ritzy Niestety 11.04.12, 00:04

po raz kolejny udawadniasz, ze jestes skrzyzowaniem durnia z chamem.

"Czy cześć zmarłym oddajemy przy grobie, czy w miejscu gdzie pracowali przed śmiercią?"
      • sibeliuss Re: Niestety 11.04.12, 08:08
        Po raz kolejny pokazujesz, że jesteś miernotą, a miernoty się pomija.
        • Gość: Pan Ochroniarz Re: Niestety IP: 91.216.239.* 11.04.12, 10:26
          Miernoty się pomija, ale ty skomentowałeś jednak Jego post.

Zresztą w sposób chamski.
          • Gość: don king TĘPOTA IP: *.centertel.pl 11.04.12, 10:45
            jarosław,nigdy nie myślał w sposób racjonalny,i zamiast pojechac do Smoleńska,lub na Wawel oddać hołd swojemu bratu(już nie piszę o reszcie ofiar)zrobił szopke,wraz z ciemną masa,jaką jest jego elektorat pod Pałacem Prezydenckim,w którym urzęduje Komorowski .
            Niedługo dojdą do wniosku,że tylko lecha zamordowali,a reszta zgineła w katastrofie.CIEMNOGRÓD BEZ MÓZGU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • sibeliuss Re: TĘPOTA 11.04.12, 11:05
              Czy Ty nigdy nie zrozumiesz, że to była atak na Prezydenta, a reszta zginęła przy okazji?
              Jego zamordowano, a tamci (Jarosław przeczytał w odpowiedniej kolejności) zginęli dla niepoznaki. Oczywiście stanowili tylko tło, ale tego tłumaczyć nie trzeba. Poległ kwiat polskiej inteligencji i teraz musi się odtworzyć pod pałacem. Dlaczego tam? Chodzi o szeroko rozumianą transparentność, jakby latali z tym namiotem po Powązkach to albo nikt nie zwróciłby na nich uwagi, albo pomyślano by, że to namiot ekipy ekshumacyjnej. Poza tym ze względu na subtelność wzrostu Jarosława chyba czas pomyśleć o jakimś gustownym podium na Trakcie Królewskim. Nie może być tak, że stoi w tłumie i musi krzyczeć oddając cześć bratu i tej reszcie. Tyle niedociągnięć jest jeszcze do naprawy. A Ty od razu, że Ciemnogród bez mózgu - te lampy tam są specjalnie przyciemniane, żeby nie było widzieć prawdziwej prawdy. A Ty myślisz, że dlaczego ten namiot jest biały? Znaczy był biały, bo przecież z dachu Ministerstwa Kultury jest rozpylany specjalny kurz, który ma poszarzyć namiot. Zobacz na panią Joannę, stoi tam dwa lata i już kobiecina jest zupełnie szara.
              Nawet Jarosław po tych 24 miesięcznicach też szarzeje.
              • Gość: Pan Ochroniarz Re: TĘPOTA IP: 91.216.239.* 11.04.12, 11:13
                Satyra to ciężki kawałek chleba. Bardzo łatwo się na niej wyłożyć, szczególnie jeśli ktoś ma drewniane poczucie humoru. Dobra rada - nie próbuj więcej.
                • sibeliuss Re: TĘPOTA 11.04.12, 11:19
                  Czasami żal pokrywa się uśmiechem, ale tego tacy jak Ty nie zrozumieją - bo mają drewniany światopogląd. Gdzie byłeś jak wybierali na druga kadencję ten rząd zastępczy, na kogo glosowałeś, że wybrano bufeciarę a nie Kazia Obiecankiewicza?
                  Ochraniałeś chyba ziemniaki przed stonką, a teraz na forum robisz za gościa portalu - wstyd. Technicznie jesteś taki jak lotnisko w Smoleńsku.
            • Gość: Łowca spisków Re: TĘPOTA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.12, 11:11
              L. Kaczyński zginął w wyniku spisku rządu PO z Rosją, TV Trwam nie dostała miejsca na multipleksie w wyniku spisku liberalno-laickich, rodzi się coraz mniej Polaków za sprawą spisku elit europejskich, które za cel obrały sobie zniszczenie narodu Polskiego, w kraju jest bieda za sprawą spisku elit politycznych i biznesowych... łatwo mi idzie... no to idziemy dalej... mieszkania są drogie za sprawą spisku deweloperów z rządem... ropa na stacjach to spisek Stanów i państw Bliskiego Wschodu... mam niską pensję za sprawą spisku liberalnych polityków i wyzyskujących pracodawców... moje dziecko się źle uczy przez spisek ministerstwa oświaty.... I sami widzicie. Co z tego, że ja jestem świetny skoro przez ten mur spisków nawet ja się nie przebije. Konkluzja: winni są wszyscy dookoła z wyjątkiem mnie!! Ufff....
              • sibeliuss Re: TĘPOTA 11.04.12, 11:21
                Jesteś lepszy od Bielana, znajdziemy Cię i marsz pod Pałac. będziesz zmieniał Joannę w dni przestępcze i dżdżyste.
                • prawdziwy_cubic Re: TĘPOTA 11.04.12, 11:25
                  Joanny zmienić się nie da!
                  • sibeliuss Re: TĘPOTA 11.04.12, 11:27
                    To samo mówią "siostry bez endu".
            • jan-w Re: TĘPOTA 11.04.12, 11:23
              Gość portalu: don king napisał(a):

> jarosław,nigdy nie myślał w sposób racjonalny,i zamiast pojechac do Smoleńska,l
              > ub na Wawel oddać hołd swojemu bratu(już nie piszę o reszcie ofiar)zrobił szopk
              > e,wraz z ciemną masa,jaką jest jego elektorat pod Pałacem Prezydenckim,w którym
              > urzęduje Komorowski .

Błędny wniosek ;-) On właśnie myślał w sposób racjonalny. Trup brata jest przecież dla niego tylko stopniem do wspinania się po wymarzoną władzę. Zrobiłby nam wtedy IV RP na wzór dyktatury Orbana którego tak podziwia.
              • Gość: Komsomolec Re: TĘPOTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.12, 14:22
                Wstań Stalinie , Polska ginie.
      • Gość: anachista_ateista POziom leminga IP: *.artnet.pl 11.04.12, 18:30
        Rizty nie przekonasz wyborcy PO. Leming jest zacietrzewiony w swojej miłości do idoli moskiewskich. Boi się że starym rodzicom Kaczyński mógłby odebrać emeryturę esbecką otrzymaną za eksterminację polskiej inteligencji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka