Dodaj do ulubionych

Warszawiacy wpisują się do księgi kondolencyjnej

IP: *.lot.pl 25.06.04, 07:30
Postrach Zoliborza

W maju 1952 r. po zdaniu matury zostaje etatowym pracownikiem aparatu, jest
instruktorem wydzialu harcerskiego warszawskiego ZMP.
Wkrotce awansuje na pelnomocnika prezydium Zarzadu Stolecznego ZMP na
Zoliborz. Zaliczany jest do scislej kadry, bierze udzial w posiedzeniach
prezydium Zarzadu Stolecznego. Obecnie wspomina: Od pietnastego roku zycia
bylem menadzerem ruchow spolecznych. Inaczej charakteryzuje go Lech Jeczmyk:
Poznalem go, kiedy byl wybitnym dzialaczem ZMP i postrachem uczniow
zoliborskich szkol. Bylem kiedys wzywany do niego ze wzgledu na jakies
niepochlebne wypowiedzi o przewodniczacym ZMP w szkole. Byl dosc grozny. Na
Zoliborzu dosyc glosny byl inny incydent. Kuron chodzil po szkolach i namawial
uczniow aby donosili na swoich rodzicow - czy ktos slucha BBC itp. Ojciec
jednej z dziewczat, znany pisarz Stanislaw Strumph-Wojtkiewicz, kiedy uslyszal
o tym, wzial laske i wybral sie do lokalu ZMP. Tam spytal sie ktory to Kuron i
bez slowa zaczal go okladac laska. Ten widzac, ze to nie przelewki wyskoczyl
przez okno. Wtedy okazalo sie, ze Jacus jest czlowiekiem zaufanym, wypadl mu
bowiem z kieszeni pistolet...
Obserwuj wątek
    • Gość: stud Re:Do gościa powyżej.... IP: *.one.pl / *.za.digi.pl 25.06.04, 08:04
      Nie wiesz prymitywny synu naszego państwa, że brudów sie nie wyciąga po
      śmierci!! Troche szacunku dla zmarłego. Widać ze masz za dużo siana w głowie,
      zeby to zrozumieć. Kuroń zrobił bardzo wiele dla naszego kraju, dla polaków i
      wszyscy powinni być wdzięczni mu za to....Panie świeć nad jego duszą...
      • Gość: wilk Re:do pierwszego IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.04, 08:23
        Szaweł był zły i stał się Pawłem świętym i tym większy jest dla niego
        szacunek.Wstyd za pierwszego dyskutanta .Kuroń jest świętym człowiekiem
        • Gość: Ziuta z Rawy Co on takiego dla tej Polski zrobil? IP: 202.67.65.* 25.06.04, 08:29
          Tak czytam te wypowiedzi o tym panu i zastanwaiam sie co on wlasciwie dla tej
          Polski zrobil,czym zasluzyl sie na ta swietosc? Po Wojtyle pozostanie w Polsce
          bazylika lichenska a co po panu Kuroniu,zupa kuroniowka,co bezrobotnym i
          bezdomnym dawal a czy to nie on i jego koledzy nie przyczynili sie do tego ze w
          Polsce sa obecnie bezdomni,bezrobotni,ze mlodziez chce masowo wyjezdzac.
          • Gość: Normalny Re: Co on takiego dla tej Polski zrobil? IP: *.am.poznan.pl 25.06.04, 08:35
            Przede wszystkim Kuroń był CZŁOWIEKIEM , ze słabościami i zaletami.
            Powiedzieć o kimś w dzisiejszych czasach, że był CZŁOWIEKIEM to bardzo dużo.
            Daj nam Boże w Polsce więcej takich CZŁOWIEKÓW!!!
            • Gość: puba o moj Boże....... IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 25.06.04, 13:10
              nawet nie czytam...
              Bog jesli chce kogos pokarac to odbiera mu rozum...
              strasznie mi zal ludzi głupich.
              Pani Ziuto z bazylika Lichenską....

Kuroń?
              dzięki Bogu za niego.
              i tak samo przebacz Boże głupcom.
              • Gość: Roxie Do Ziuty IP: *.putnamlovellnbf.com 25.06.04, 14:30
                Pelna zgoda z puba. Bazylika Lichenska???? Ja nie wiem czy cokolwiek dobrego
                z tego wyjdzie. A Kuron ludzi budowal a nie co z perspektywy miasta wyglada na
                szope dla znudzonych sluchaczy Radia M.
          • Gość: ja [...] IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.04, 08:35
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
            • Gość: dr. K. Re: & & & #35 35 8226; Warszawiacy wpisują się IP: 80.51.10.* 25.06.04, 12:48
              Strasznie mi przykro ze zycie Cie tak skrzywdzilo (moze rodzice?) i Twoje
              frustracje dominuja nad rozumem - postaraj sie wyzbyc nienawisci. Moj kolega
              zapisal sie na joge i podobno pomoglo, sprobuj - jeszcze nie wszystko stracone !
          • Gość: S Re: Co on takiego dla tej Polski zrobil? IP: *.blaster.pl / *.blaster.pl 25.06.04, 09:21
            Ziuta ty miotło do garów.Kuroń to święty człowiek
          • Gość: Jest mi dobrze Jacek Kuron ... byl odważny ! IP: 213.241.41.* 25.06.04, 09:26
            To odważna i wyrazista postać, nie pamiętam 52 roku, nie wiem kto i dlaczego
            wtedy nosił w kieszeni pistolet, ale dobrze, że w latach 80-tych i 90-tych
            była taki Polak Jacek Kuroń ...
          • Gość: Maniek Re: Co on takiego dla tej Polski zrobil? IP: *.era.pl 25.06.04, 10:21
            Nie lubiłem Kuronia. Ale swieć Panie nad jego duszš. Być może odpokutował za
            młodzieńczš głupotę. Ale, chcialbym się jednego dowiedzieć. O których jego
            kolegów chodzi. Bo przypuszczam, że masz na mysli tych z ZMP...
          • lokator Re: Co on takiego dla tej Polski zrobil? 25.06.04, 10:28
            Dał nadzieję. Ale żeby to zrozumieć, to trzeba było dwadzieścia lat mieć
            dwadzieścia lat temu, a nie dzisiaj.
          • Gość: pistolet Re: Co on takiego dla tej Polski zrobil? IP: *.mlyniec.gda.pl 25.06.04, 11:54
            ..chociażby zrobił to, że możesz teraz swobodnie pisać te swoje bzdury.
            Są to takie oczywistości jak to, że słońce wschodzi na wschodzie ale być może
            jesteś z tych co to kłócą się o to czy ziemia jest okrągła.
          • Gość: miro Re: Co on takiego dla tej Polski zrobil? IP: 212.87.5.* 25.06.04, 12:23
            Kobieto, puknij się w głowę. Bazylika w Licheniu największym osiągnięciem???
          • Gość: iwker Re: Co on takiego dla tej Polski zrobil? IP: 5.2.* / *.chello.pl 25.06.04, 13:57
            Pani Ziuto ! Zanim zacznie sie pisać - warto pomyśleć. Pani zdaje sie o tym
            zapomniała ?
          • Gość: Beata Re: Co on takiego dla tej Polski zrobil? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 13:58
            Wolna Polska , poprostu wolna Polska po nim zostanie , to mało?
            Jak mozna być tak pustym żeby tego nie doceniać!!!
        • d.z Re: refleksja odnośnie pierwszego wpisu 25.06.04, 08:34
          Stare przysłowie mówi: "Chcesz komuś dokopać, załóż buty".
          Czasem jednak widać jak z założonych butów sterczy słoma.
          Taka przaśna, wydeptana przez rogaciznę, ubabrana w gnoju...

Tacy ludzie, w takich butach, z taką słomą są częścią naszego społeczeństwa.
          Tacy ludzie, również dzięki Jackowi Kuroniowi mogą teraz głośno mówić co myślą
          a ponieważ myślą niewiele to i niewiele do powiedzenia mają...
          Szkoda, że Jacka Kuronia już nie ma. To również dzięki niemu wiem, że ludzie z
          ubabraną słomą sterczącą z butów na szczęście nigdy nie bedą mieli decydującego
          głosu w ważnych sprawach dla Polski.
          • Gość: kali Ależ prymitywna odpowiedź. W stylu jacusia k. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 09:33
            Jednak po sobie coś pozostawił - szambo w postaci pseudoynteligencji.
            • d.z Re: Powiem ci tak!!! 25.06.04, 09:39
              Gość portalu: kali napisał(a):

> Jednak po sobie coś pozostawił - szambo w postaci pseudoynteligencji.

Odp...dol się ode mnie !!!
              Ty #$@%^&*
              • Gość: kali [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 09:41
                • Gość: Jurek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 10:33
        • Gość: Milka Re:do pierwszego IP: *.polsl.pl 25.06.04, 10:23
          Nie rozumiem, dlaczego Polacy (na szczęście niektórzy) z taką chęcia wszystko
          co dobre chcieliby wdeptać w błoto. Nie wiem, czy to bezmyślność czy głupota. I
          jak to łatwo napisać coś plugawego, anonimowo oczywiście. Te słowa kierują do
          tych, którzy tak własnie piszą o Kuroniu. A przeciez będzie Go brakować, bardzo
          brakować, nam wszystkim, nawet tym. którzy piszą bezmyślnie - Jego serdecznego
          stosunku do człowieka, Jego chęci i umiejętności godzenia ludzi różnych
          zapatrywań i przekonań religijnych, Jego odpowiedzialności. Jego
          człowieczeństwa.
        • Gość: jpx Re:do pierwszego IP: *.smart.polish / 195.164.7.* 25.06.04, 12:13
          kup sobie ołtarzyk i postaw na nim zdjęcie sw Jacka
      • Gość: jak Re:Do gościa powyżej.... IP: *.acn.waw.pl 25.06.04, 10:58
        Jaki Pan ma świecić nad duszą tego ateisty , chyba tow. Lejba Bronstein zwany
        Trockim. Nie ma co beatyfikować tego bajaża ,opowiadającego androny. Nasiedzieć
        to się nasiedział ale to komuniści zamykali tego trockistę bo ciągnoł partię
        jeszcze bardziej w lewo.
        • Gość: Meti Re:Do gościa powyżej.... IP: *.novi-net.info 25.06.04, 11:05
          Zawsze podziwiałem umiejętność części polaków do mieszania z błotem innych
          ludzi. Polska ciemnota, powiązana z głupotą, zacofaniem oraz zwykłym chamstwem
          doprawdy mnie załamuje. Przez takich ludzi wstyd mi się przyznać, że jestem
          polakiem (nie, nie - Polakiem, do tego "P" to nam daleko).
          Jaki Pan ma świecić ? Ten, który kocha ludzi, i nawołuje do braterskiej miłości,
          o której Ty raczyłeś zapomnieć. Najważniejsze jest by być dobrym człowiekiem, a
          Bóg sam będzie to wiedział, czy był takim, według mnie był.-Mimo błędów
          młodości, bo kto ich nie popełnia ?! Człowiek popełnia błędy, na tym polega
          człowieczeństwo, ale Tylko WIELKI człowiek potrafi się do nich przyznać.-ON
          potrafił. Panie Świeć..
          • Gość: jak Re:Do gościa powyżej.... IP: *.acn.waw.pl 25.06.04, 11:17
            Twoje teorie religijne są niezwykle orginalne jak bym był ateistą to wszelkie
            bożenia , śluby i pogrzeby kościelne były by obrazą mojej ideologii i tylko o
            to mi chodzi. Co do Kuronia się nie wypowiadam ( bo o zmarłych albo dobrze albo
            wcale) a mogę Cię zapewnić że wiem dużo.
            • Gość: 306 Re:Do gościa powyżej.... IP: *.ic.invar.com.pl 25.06.04, 12:54
              A kto powiedzial, ze Jacek Kuron byl ateista? Trzy razy sie zastanow zanim
              powiesz cokolwiek o tak intymnej sprawie jaka jest wiara drugiego czlowieka.
      • Gość: G. Hipokryta! IP: 144.57.128.* 25.06.04, 12:16
        Po pierwsze nie wolno pozwolić zakłamać historii i z sługusa komuny i agenta
        bezpieki zrobić "kochanego dziadunia".

G.
      • Gość: nikt Re:Do gościa powyżej.... IP: 212.33.74.* 25.06.04, 12:50
        "Polaków" pisze się z wielkiej litery. Nie tylko trzeba pisać inwektywy, ale
        jeszce trzeba wiedzieć jak to robić !!!
      • Gość: Mar jeśli jest coś do ukrycia z życia J. Kuronia, to.. IP: *.skorosze.2a.pl 26.06.04, 14:03
        nie należało wystawiac księgi kondolencujnej, bo mogą się tam różne wpisy
        trafić. Może i porządny chłop był na starość, ale zaczynał nieciekawie. Więc
        żeby się nie narażać na pranie brudów po śmierci, NIE NALEZY PROWOKOWAĆ.

A ja panu K. i tak pamiętam, że zlikwodował zasiłki rodzinne na dzieci-
        studentów, bo "student se może dorobić" - jak tłumaczył w TV. Jaby mi się
        chciało, to bym się przejechał i wpisał się do tej księgi z "podziękowaniem" a
        ten piękny i mądry pomysł.
    • Gość: Obywatel R.P. Re: Warszawiacy wpisują się do księgi kondolencyj IP: *.atr.bydgoszcz.pl 25.06.04, 08:42
      Nie będę miał okazji, by wpisać się do księgi konolencyjnej, więc piszę tutaj,
      obok opinii pt. "Postrach Żoliborza".
      Jacek Kuroń tym się wyrózniał spośród większości z nas, że zawsze był szczery i
      nigdy nie był obojętny. Takim ludziom zdarza się błądzić, ale swoich błędów nie
      kryją lecz je naprawiają. Naprawił wszystko z nawiązką. Zasłużył na podziw i
      szacunek, który zyskał. Odszedł pozostawiając wielu Polaków w smutku.
      Powinniśmy dbać, by pamięć o Nim pozostała jak najdłużej.
      Czas, by w naszych miastach pojawiły się ulice z Jego nazwiskiem.
      Jemu na tym pewnie nie specjalnie by zależało, ale nam powinno.

• Gość: leo Re: Warszawiacy wpisują się do księgi kondolencyj IP: *.com.pl / *.opole.sdi.tpnet.pl 25.06.04, 08:53
      pokazałeś wątek z życia człowieka, który coś szukał, w coś wierzył. Pokazałeś
      krótki wycinek z jego życia. Dlaczego nie napiszesz ile się wycierpiał w
      komunistycznych więzieniach. Jeżeli jesteś katolikiem to powinieneś znać
      przypowieść o kamieniu oraz belce w oku. Więcej pokory dla losu ludzkiego.
      Wstyd mi za takich jak Ty.
    • Gość: marta to prawdziwe ale nie zmienia sedna sprawy IP: *.cm-upc.chello.se 25.06.04, 08:55
      to prawdziwe ale nie zmienia sedna sprawy.
      odszedl Czlowiek.
      cenilam J.Kuronia bardzo za postawe ale mam nadzieje ze za glupote owczesna
      laska dobre ciegi oberwal
    • Gość: inny [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 09:26
      • d.z [...] 25.06.04, 09:29
        • Gość: kalli [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 09:36
          • Gość: King [...] IP: *.mech.pw.edu.pl 25.06.04, 11:27
    • Gość: Paweł Refleksja IP: 195.20.110.* 25.06.04, 09:40
      Nie znałem osobiście Jacka Kuronia i wszystko co o nim wiem, to informacje
      prasowe, relacje telewizyjne. Nie mogę jednak zrozumieć skąd w niektórych
      osobach komentujących ten artykuł tyle jadu i złości? Skąd ta nienawiść lub
      kłamliwe, obraźliwe słowa? Po co? Po to żeby zaistnieć sobie na portalu Gazety?
      To co robicie jest złe i niepotrzebne. Ś.P. Jacek Kuroń pozostanie wielkim
      człowiekiem w opinii i we wspomnieniach wielu Polaków i przedstawicieli innych
      narodów niezależnie od Waszych brudnych komentarzy.
      • Gość: nostradamus Re: Refleksja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 09:43
        Jacek Kuroń pozostanie wielkim człowiekiem w opinii i we wspomnieniach wielu
        Polaków i przedstawicieli innych narodów - a to tobie tylko tak się wydaje. Już
        kiedyś przerabiano kult jednostki.
      • Gość: pizarro co i ile zrobił śp Jacek Kuroń dla Polski? IP: *.torun.mm.pl 25.06.04, 13:18
        Za wczesnie na ocenę życia, dokonań, wielkości i niestety małości tego
        niewątpliwie nietuzinkowego człowieka.Niestety te przesadnie, napuszone słowa,
        oceny już na starcie żle wyrokują rzetelnej ocenie życia zmarłego jacka Kuronia.
        Ucieczka w patetyczne określenia nie sa dobrym sposobem na odniesienie się do
        ponad 50 lat dorosłego życia człowieka, który odszedł po ciekawym życiu,po
        cięzkiej chorobie.Czy chorował na Polskę?" Po trosze tak, ale on raczej był
        chory na permanentną rewolucję! To był typowy rewolucjonista, ciągle z czymś
        walczył; na starcie w dorosłe zycie z tym co powojenna wladza nazwana przez
        siebie ludową! uznała za wroga czyli przedwojenną tradycję,wychowanie więć
        Kuroń zwalczał harcerstwo krzewiąc czerweone harcerstwo.Inność, odmienność
        antyuniformizację więc zwalczał ...bikiniarzy za kolorowe skarpetki
        i spodnie rurki! Potem przyszło opamiętanie , czas kontestowania i próby
        naprawy nieludzkiego -morderczego-ludobójczego systemu czyli socjalizmu-
        komunizmu. Kuron chciał ludzkiej twarzy dla systemu ,który z założenia był
        nieludzki!To kolejna mrzonka qwasirewolucyjna!
        Swoi,wczorajsi towarzysze go osadzali i skazywali na cięzkie więzienia a on
        dalej niestety marzył nie o wolnej Polsce tylko o hybrydzie sfinlandyzowanej
        Polsce! Czas solidarności troche wyprostował jego poglądy ale chyba nadal
        bliższa mu była formuła z ludzka twarza niż WOLNA POLSKA NIEZALEZNA OD SOWIETÓW!
        Sposób oceny prl, sb, pzpr ,kiszczaka i jaruzelskiego, podejscie do lustracji
        potwierdza moja tezę, że nadal przeważał w nim duch rewolucjonisty z elementami
        sympatii i wyjątkowej wyrozumiałości do prl z jego zbrodniami cywilizacyjnymi
        niz potrzeba budowania kraju, Polski od opcji ZERO we wszystkim instytucjach III
        RP. Niestety jego rewolucyjno-lewacko-poprawna wizja Polski przewijala sie co
        rusz na stronach gazety wyborczej.Zamiast strategii dochodzenia do dobrobytu
        tanie zupki!Gruba kreska,fraternizacja z byłymi znaczącymi funkcjonariuszami
        prl i ciagłe szukanie wrogów,ciemniaków oszołomów na prawicy,CZYLI PERMANENTNA
        REOWLUCJA! Jacek Kuron pasował bardziej do krajów socjalistycznego niedostatku
        gdzie mógłby serwowac swoje zupki niż do panstwa zrywajacego z półwiekowym
        komunizmem. On mentalnie pozostał w czasach krzewienia walteryzmu z opcją na
        poprawę, na zrozumienie,że jak najszybciej trzeba stamtąd uciekać.Niewątpliwie
        był człowiekiem dobrym,ale przesiąkniętym za młodu mrzonkami rewolucyjno-
        lewackimi, niebezpiecznym dla pzpr ze względu na rewizję idiotyzmów centralizmu
        demokratycznego i charyzmę ale niestety niezbyt wiele wnoszącym do autentycznie
        wolnej Polski, gdyz on po prostu WIERZYŁ W LUDZKĄ TWARZ SOCJALIZMU!? I to chyba
        był dramat tego uczciwego i dobrego człowieka on w to wszystko wierzył nawet w
        glabalizacyjno-zamieszkową wizję świata.Dzisiaj te mdławe, patetyczne oceny
        jego ciekawego,skomplikowanego zycia sa po prostu nie na miejscu.
        On ich nie potrzebuje, on swoim skomplikowanym i róznorodnym życiem polityka-
        społecznika pokazał kim był naprawdę. Nie bójmy się pisać bez pudru ,lukru o
        Jacku Kuroniu był wszak człowiekiem aż zanadto wyrazistym i jednoznacznym!

• Gość: student Re: co i ile zrobił śp Jacek Kuroń dla Polski? IP: *.resnet.colorado.edu 01.07.04, 05:13
          Pizarro sformułował trafną ocenę istoty działalności Jacka Kuronia. Dodam
          tylko, że jest dość jasne, dlaczego GW lansuje go na współczesnego swiętego w
          lewackim panteonie - Jacek Kuroń niezmiennie wierzył w świetlaną przyszłość
          ludzkości zjednoczonej w oparciu o trockistowską ideę permanentnej rewolucji.
          Ta idea jest obecnie wcielana w życie w postaci tzw. Unii Europejskiej, i z
          tego powodu postać JK świetnie nadaje się na symbol dażenia do "zjednoczenia
          Europy" w nowym, lepszym, bardziej ludzkim niż poprzedni Związku Europejskich
          Republik Socjalistycznych. Czekam na hasło w GW "Dla uczczenia pamięci Jacka
          Kuronia wszyscy głosujemy za przyjęciem konstytucji UE".
    • Gość: marek-historyk Re: Warszawiacy wpisują się do księgi kondolencyj IP: 153.19.15.* 25.06.04, 09:42
      Bzdury proszę Goscia i plotki w stylu "gdy Żółkiewski był sułtanem". Pistoletu
      nie nosił(Kuroń i pistolet-nonsens do kwadratu!!!, o incydencie z laską nie
      wspominał, natomiast mówił otwarcie(jako jeden z nielicznych) o krzywdach które
      wyrządził. Gdyby tak było sam by o tym opowiadał, bo umiał śmiać się z siebie(w
      przeciwieństwie do l.Jęczmyka, o Strumhie -Wojtkiewiczu nie wspomnę). Polecam
      lekturę "Wiary i winy" i..wstydź sie Maciej.
    • Gość: malgosia Re: Warszawiacy wpisują się do księgi kondolencyj IP: 62.233.139.* 25.06.04, 09:44
      gazeta przechodzi po prostu samą siebie w niedbalstwie - w piątkowym numerze
      zdanie: "Księga kondolencyjna będzie wyłożona jutro od godz.8 do 20 i w sobotę
      do godz.11.". Juz się zastanwaiam, jak wygospodarować czas w tym dniu, co
      będzie między piątkiem i sobotą, żeby zdążyć. jak się nie uda spróbuję w
      sobotę...
    • Gość: waldek Re: Warszawiacy wpisuj? się do księgi kondolencyj IP: *.checiny.sdi.tpnet.pl 25.06.04, 10:58
      Mam ogromny szacunek dla osoby p.Jacka Kuronia,który odchodzšc zabrał ze sobš,
      a nam pozostawił ku pamięci i rozwadze,wszystko,co szlachetne,prawe i uczciwe.
      No i przede wszystkim wolne, tak jak Polska...Wielki żal.
    • Gość: Arlekin Re: Warszawiacy wpisują się do księgi kondolencyj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.04, 11:54
      Dajcie Kuroniowi spokój. Przeżył swoj, zrobił swoje. NA PEWNO był dobrym
      człowiekiem.
    • elfhelm czy pater powinien się wpisać pierwszy??? 25.06.04, 13:21
      minister rządu wspeiranego przez postkomunistów z którymi JK walczył i gdy oni
      grzali swoje tyłki na stołkach (w tym olek minister i leszek sekretarz) on
      siedział w więzieniu.
      jakoś mi to nie pasuje, pomijając osobę patera, który pewnie jest jakimś
      urzędasem tylko
    • Gość: Józef Re: Warszawiacy wpisują się do księgi kondolencyj IP: *.pseinfo.pl / *.pseinfo.pl 25.06.04, 13:55
      Dobry i szlachetny
      • Gość: alex.4 Re: Warszawiacy wpisują się do księgi kondolencyj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 14:37
        Ja się wpisałem w Białymstoku.
        pozdr
    • Gość: carta democratica Re: Warszawiacy wpisują się do księgi kondolencyj IP: *.gdynia.mm.pl 25.06.04, 16:04
      Cześć jego pamięci ! barwna osobowość ...

żegnaj! heje szalom היה שלום !

www.el-mundo.es/elmundo/2004/06/17/obituarios/1087452614.html

• Gość: tadeusz polkan Re: Warszawiacy a postrach Zoliborza IP: *.pool212171.interbusiness.it 25.06.04, 20:34
      Bardzo dobrze, ze ktos przypomnial szkodliwe oblicze swietego Kuronia. Co
      dobrego zrobil ten czlowiek w ostatnich latach swojego zycia, zeby zaslugiwac
      na „wynoszenie na oltarze”? Doprawdy nie wiem. W mojej ocenie, wszystkie te
      kanalie, ktore terrorem wprowadzaly w zycie komunistyczne wzory, obce polskiemu
      spoleczenstwu, po uswiadomieniu sobie bankrutctwa swojej dzialalnosci, powinny
      w pokorze usunac sie w cien. Powinni przede wszyskim odpowiadac prawnie za
      popelnione winy a nie pchac sie ponownie do wladzy. Tak sie sklada, ze
      ten „ciag” do wladzy cechuje tych nieustajacych dzialaczy pochodzenia
      zydowskiego. Gomulka, Spychalski i inni tez siedzieli w wiezieniu za wewnatrz-
      partyjne rozgrywki ale nie jest to powodem do robienia z nich patriotow.
      Jesli Kuron „siedzial „ w wiezieniu, to za partyjne rozrabianie. Poza
      tym „siedzialo sie” w prl-u w rozny sposob, w celach bez okna na betonowej
      podlodze i w pokojach z wzglednym komfortem.
      „Gruba Kreska” tandemu: Walesa-Mazowiecki uniemozliwila osadzenie winnych i
      odstawienie od „zloba” wielu ciagle aktywnych, w tym obecnego prezydenta,
      demokratycznie wybranego przez was –wielbicieli nawroconych grzesznikow. Skutki
      tego „rozmycia” odpowiedzialnosi za czyny beda wlokly sie za tym spoleczenstwie
      jak przyslowiowy smrod za wojskiem.
      Jezeli sa tacy, ktorzy wzruszaja sie przyslowiowa „zupa Kuronia” to niech
      pamietaja, ze musieli korzystac z tego „dobrodziejstwa” wlasnie na skutek
      dziesiatkow lat dzialalnosci takich jak Kuron, sprawujacych wladze na roznych
      szczeblach komunistycznego aparatu ucisku i wyzysku.
      Porownywanie przypadku Kuronia do przypadku Szawla (Pawla) z Tarzu swiadczy o
      debilnym poziomie piszacego.
    • Gość: pizarro III RP TO" DZIEŁO "J.KURONIA! POSTKOMUNA I TALERZ IP: *.torun.mm.pl 26.06.04, 18:26
      To wiekopomne dzieło komuno-lewaków;kraj dwubiegunowy bogaci i rzesza biedaków
      na których czeka j.kuroń z talerzem darmowej zupy.Raj dla jego "wrazliwości
      spolecznej"!
    • zielonki Re: Warszawiacy wpisują się bez sensu 27.06.04, 01:12
      A kim ty jesteś macciejku,że masz czelność zabierać głos w sprawach które cie
      przerastają ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka