Gość: Piast_kołodziej Zalać i zaorać i będzie spokój!!! IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.12, 09:59 Zalać i zaorać i będzie spokój!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wqu...ony emeryt Re: Wisłostrada drugą Dźwigową. Nikt nie wie ile IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.12, 10:00 Ile jeszcze nieszczęść trzeba żeby zrozumieć że rudy łgarz przyciąga nieszczęście? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Wisłostrada drugą Dźwigową. Nikt nie wie ile 17.08.12, 10:10 Twój stary naprawdę jest rudy? Odpowiedz Link Zgłoś
pijak.i.zlodziej Wisłostrada drugą Dźwigową. Nikt nie wie ile to... 17.08.12, 10:07 Autobusy będą dłużej stały w korkach.... Naturalnie stworzy to konieczność podwyżki cen biletów ZTM - rozumiecie drodzy Obywatele - ten tego więcej palą przez to a benzyna przez Jareczka coraz droższa. Warszawiacy rozumieją i płacą solidarnie więcej. Pozwoli to zatrudnić nowy zespół 70 urzędników którzy będą obmyślać plan uratowania metra oraz 30 osobowy zespół urzędników którzy będą opracowywać strategię oszczędności z ZTM - efekty mają być podobno widoczne już w 2019 roku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapt Powazne pytanie do WKR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.12, 10:08 Nie znam sie ani na geodezji ani na geologii, ale czytalem kilka twoich postow. Sam twierdzisz, ze brales udzial w przeprowadzonych badaniach. Wydaje mi sie, ze z tego co mowisz, nie mozna bylo przeprowadzic "dokladniejszych" badan bo nie bylo gdzie przeprowadzic tunelu metra? Moglbys wyjasnic? I skoro z natury rzeczy tego typu badania sa bardzo nieprecyzjne to po co je w ogole przeprowadzac skoro niczego nie mowia? Jezeli jestes tym za kogo sie podajesz, to tylko chcialbym doinformowac siebie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Zawsze mozna przeprowadzić "dokładniejsze" 17.08.12, 10:19 badania, ale to kosztuje. Dlatego zawsze szuka się kompromisu pomiędzy wymaganiami prawa, potrzebami projektanta, złożonością budowy geologicznej, dostępnością terenu, celem inwestycji a gotowością Inwestora do finansowania badań. Oczywiście są wypracowane pewne standardy mówiące o tym ile i jakich badań w danej sytuacji. W przypadku metra badania zostały wykonane w zgodnie z obowiązującym prawem oraz powszechne stosowanymi standardami. PS Miasto nie może zlecić więcej badań niż trzeba tylko dlatego by lepiej poznać budowę geologiczna bo musiało by więcej zapłacić a to była by niegospodarność. My oczywiście mogliśmy zrobić i 5 razy więcej badań - kasy byłoby więcej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: Powazne pytanie do WKR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.12, 10:20 Ja zrozumiałem wypowiedź kolegi wkkr, że brał udział w opracowaniu różnych dokumentacji geologiczno-inżynierskich z racji wykonywanego zawodu, a nie tej konkretnej związanej z II linia metra. Każde badania są obarczone ryzykiem niekompletności lub błędu mniejszym lub większym i dotyczy to każdej dziedziny. Przeprowadza się je po to żeby nawet przy świadomości braków zabezpieczyć się na ewentualność wystapienia nieprzewidzianych sytuacji i dać podstawę wykonawcy, który zdecyduje czy przyjmuje dane czy dodatkowo się zabezpieczy. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Barałem udział 17.08.12, 10:30 We wszystkich badania dla II linii metra realizowanych w latach 2003-2010. Dozorowałem, nadzorowałem oraz dokumentowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
darmozyad Re: Barałem udział 17.08.12, 11:25 Tak na zdrowy chłopski rozum: w rejonie stacji Powiśle, biorąc po uwagę niesłychanie skomplikowaną budowę gruntu i obecność rzeki, należałoby podwoić a może nawet potroić wysiłki przy badaniach geologicznych w stosunku do np. rejonu stacji Rondo Daszyńskiego. Czy można zatem prosić o kilka zdań fachowej relacji, w jaki sposób starano się uwzględnić fakt, że stacja Powiśle to absolutnie najtrudniejszy punkt na tej linii ? Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Złożoność budowy geologicznej 17.08.12, 13:33 na wymienionych stacjach jest taka sama. I są to warunki złożone a nie skomplikowane (zgodnie z odpowiednim rozporządzeniem ówczesnie obowiazującym). Odpowiedz Link Zgłoś
darmozyad Re: Złożoność budowy geologicznej 17.08.12, 14:37 Czyli na Rondzie Daszyńskiego i na terenie oddalonym zaledwie 50 – 70 m od dużej rzeki (pod którym na dodatek znajduje się duży obiekt inżynieryjny w postaci żelbetowego tunelu) przyjęto tą samą metodologię ? Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Wszystkie badania są obarczone błędem 17.08.12, 10:28 Masz gorączkę, mierzysz temperaturę to tez mierzysz ją z jakimś błędem. Czy to podważa sens pomiaru? ====================== W geologii jest tak, że na podstawie przeprowadzonych badań punktowych, droga interpretacji geolog tworzy model budowy geologicznej (to co pomiędzy punktami badawczymi to jest tylko i wyłącznie interpretacja). Model ten tym lepiej oddaje obraz rzeczywistości im więcej badań wykonano. By poprawnie zaprojektować obiekty i prace nabudowane nie ma potrzeby osiągnąć zbieżności na poziomie 100% - wystarczające będzie np. 70%. Dlatego wiercenia są projektowane np. co 30-50m a nie co 3-5m. Ilość prac badawczych to jest kompromis pomiędzy dokładnością rozpoznania a kosztami. PS Oczywiście istnieje tez skrajność polegająca na tym że teoretycznie można wiercenia wykonywać np. cop 1 m. Tylko że takie natężenie prac doprowadziło by do zniszczenia podłoża budowlanego. A chyba nie o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: Wszystkie badania są obarczone błędem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.12, 10:51 Tak mierzę z błędem wynikającym z dokładności urządzenia pomiarowego, ale do stwierdzenia czy mam goraczkę czy stan podgorączkowy wystarczy :) O to samo mi chodziło. Badania są potrzebne i nawet jak miałem do czynienia z bardzo ubogim rozpoznaniem to po prostu zakładałem trudniejsze warunki i stosowne do tego działania. Miałem okazję współpracować z Geoteko i jest to pracownia na bardzo wysokim poziomie merytorycznym. Mnie zlecane badania się potwierdzały :) Poza tym pozdrawiam kolegę po tym samym Wydziale :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: welarg Re: Mam pytanie do wkkr IP: 148.81.254.* 17.08.12, 16:19 Dlaczego nie założono piezometrów ? Odpowiedz Link Zgłoś
america_n_beauty ZŁOTA KACZKA! 17.08.12, 10:16 Może pani PŁEZYDENTOWA dzięki temu podwodnemu ciekowi wodnemu odnajdzie ZŁOTĄ KACZKĘ, którą dadzą w zarządzanie AMBER GOLD? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gluś Złotą kaczkę to ona ma pod wyrkiem. IP: *.home.aster.pl 17.08.12, 14:35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: THX1138 Wisłostrada drugą Dźwigową. Nikt nie wie ile to... IP: *.net.pbthawe.eu 17.08.12, 10:16 Teraz cały kraj miesiącami będzie zmuszony żyć jakimś przeciekiem w metrze. Drugi Smoleńsk. Polska to nie jest tylko warszawka i jej śmieszne metro. Odpowiedz Link Zgłoś
antybiurokrata Inzynieria po Polsku 17.08.12, 10:23 Najpierw wybudować tunel a parę lat później tunel pod tym tunelem. Najpierw wymienic stara nawierzchnie drogi a tydzien potem wymieniac rure pod nowa nawierzchnia, itd. Jesteśmy rządzeni przez kompletnych debili. Budowanie II-giej linii metra w sytuacji gdzie równoległa wydzielona linia średnicowa jest wykorzystana w 5% jest kolosalnym wyrzucaniem kasy w błoto której nawet nie mamy. Po co? Po to aby jeden polityczny półgłupek z drugim mogl mieć zdjecie przy przecinaniu wstążki? Nagroda za to będzie albo podniesienie podatkow albo podwojenie cen biletow komunikacji w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: Inzynieria po Polsku 17.08.12, 10:31 antybiurokrata napisał: > Budowanie II-giej linii metra w sytuacji gdzie równoległa wydzielona linia śred > nicowa jest wykorzystana w 5% jest kolosalnym wyrzucaniem kasy w błoto której n > awet nie mamy. Wytłumacz, co rozumiesz przez 5% wykorzystania linii średnicowej? Odpowiedz Link Zgłoś
antybiurokrata Re: Inzynieria po Polsku 17.08.12, 10:57 Na linii średnicowej pociągi jezdza co 30 minut. To zupelne marnotrastwo linii kolejowej specjalnie wydzielonej do transportu miejskiego - co nawet nie pozwala na jej prawidłowe utrzymanie. Warszawa powinna tam mieć swój tabor kursujący co minute na takich samych biletach miejskich jak na tramwaje czy metro i jest druga linia metra bez wydawania miliardów. Potem (skoro ruch przez Warszawa Gdańska jest dosc mały) ta druga linia moglaby byc petla pokrywajaca wielka czesc Warszawy. To wszystko jest do zrobienia w 1 rok za ulamek kosztow - z wynikami takimi jak to co planuja osiagnac trzema liniami metra za 30+ lat i kilkadziesiat milardow pożyczonej kasy. Ale my jestesmy rzadzeni przez debili i ich wielkie słomiane inwestycje. Jak w Misiu. Teraz bedzie wielka klotnia kto ma placic za rozbiorke i odbudowe tunelu Wislostrady. II linia sobie zgnije pod woda i co sie zrobi - protokol zniszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
antybiurokrata Re: Inzynieria po Polsku 17.08.12, 11:01 ps Taka druga linia metra tez połączyłaby Dworzec Centralny z systemem metra - bo Warszawa Śródmieście ktora od dawna ma tunele na Centralny stalaby sie wtedy stacja metra. A ta droga II linia nawet tego oferowac nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: Inzynieria po Polsku 17.08.12, 12:01 antybiurokrata napisał: > Na linii średnicowej pociągi jezdza co 30 minut. To zupelne marnotrastwo linii > kolejowej specjalnie wydzielonej do transportu miejskiego - co nawet nie pozwal > a na jej prawidłowe utrzymanie. Warszawa powinna tam mieć swój tabor kursujący > co minute na takich samych biletach miejskich jak na tramwaje czy metro i jest > druga linia metra bez wydawania miliardów. Wiesz, jeżdżę linią średnicową od ładnych paru lat i pociągi w godzinach szczytu jeżdżą tak na oko co 4 minuty, a nie 30. Na pewno parę rzeczy można byłoby tam poprawić i wykorzystać, żeby zwiększyć przepustowość, ale bez przesady, ta linia już jest dosyć poważnie obłożona. I niestety należąca do PKP... Żeby była jasność, nie miałbym nic przeciwko lepszemu wykorzystaniu istniejących linii kolejowych w transporcie publicznym po Warszawie i stworzeniu szybkiej linii na chociażby takiej "pętli" - "Zachodnia-linia średnicowa-Wschodnia-Gdańska-Zachodnia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Powiślak Jurek, ty se wymień oko w takim razie. IP: *.home.aster.pl 17.08.12, 14:38 Mieszkam obok i od dawna pociągi z taką częstotliwością już po tej linii nie jeżdżą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sztuczme zęby Re: Jurek, ty se wymień oko w takim razie. IP: 87.204.26.* 17.08.12, 14:57 Zamiast prawić złośliwości łatwiej jest sprawdzić. Odjazdy dzisiejszego poranka ze stacji Warszawa Powiśle do stacji Warszawa Śródmieście (za rozklad-pkp.pl): 6:59, 7:02, 7:06, 7:10, 7:14, 7:17, 7:21, 7:25, 7:29, 7:32, 7:36, 7:40, 7:43, 7:47, 7:55, 7:59, 8:02, 8:06, 8:10. Teraz pasowałoby przeprosić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adkrk Wisłostrada drugą Dźwigową. Nikt nie wie ile to... IP: *.play-internet.pl 17.08.12, 10:23 W Krakowie garaże hotelu Forum też zostały zalane przez wodę z Wisły. Efekt? Od 1992 roku hotel stoi w pobliżu Wawelu i straszy... To metro jest już spisane na straty. Odpowiedz Link Zgłoś
pytaniepomocnicze I dzięki Bogu, że to nie tunel pod kanałem La Manc 17.08.12, 10:26 I dzięki Bogu, że to nie tunel pod kanałem La Manche - terz trzeba byłoby zalać Holandię!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Jedna rzecz mnie zastanawia 17.08.12, 10:46 na górnictwie się nie znam, ale czy przystępując do drążenia łącznika wykonawca nie powinien był przygotować się na możliwość wystąpienia wypływu nawodnionych piasków? może jakaś śluza... wrota.... kurtyna.... Przecież to było do przewidzenia na podstawie dokumentacji geol-inz. Gdyby się przygotowali to straty byłyby znacznie zminimalizowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PO_tworek Ryzyk - fizyk, raz się uda, raz nie uda ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.08.12, 10:55 Po co koszty generować, projektantów zatrudniać, technologię opracowywać, sprzęt zamawiać? Jadziem z tym koksem i tyla! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: Jedna rzecz mnie zastanawia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.12, 11:00 Problem polega na przyjętej technologii wykonania łącznika pod tunelem Wisłostrady. Na etapie WPK (wielobranżowy projekt koncepcyjny) było załozone wykonanie w technologii pipe roofing sklepienia pomiędzy częscią wschodnią i zachodnia stacji. Tylko, że tego nie dało by się wykonac ponieważ środkowa ściana tunelu wisłostrady jest dwa razy głębiej posadowiona niż zewnętrzne więc jak sie przewiercić przez zbrojoną ścianę szczelinową ? Dlatego pewnie poszli w technike górniczą z torkretowaniem ścian co było widać na zdjęciach. Niestety powinni byli zastosować np. jety w osi drążenia lub porządnie odwodnić co przy niejednorodnych warunkach mogłoby nie dać efektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: Jedna rzecz mnie zastanawia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.12, 11:08 Fragment artykułu z prasy branżowej dotyczącego budowy tunelu Wisłostrady rok 2005: Warunki gruntowo-wodne Badania geologiczne wykonane przed rozpoczęciem budowy tunelu wykazały następującą budowę podłoża: · Od głębokości 3,30 m do 10 m od powierzchni terenu stwierdzono występowanie gruntów nasypowych w postaci gruzu, cegły, kawałków drewna, popiołów, piasków gliniastych, żużli, glin i żwiru. · Pod warstwą nasypów występują grunty niespoiste w postaci piasków drobnych, pylastych, średnich i grubych, pyłów piaszczystych oraz pospółek. Charakteryzują się one stanem średnio oraz bardzo zagęszczonym. Grunty niespoiste zalegają na głębokości od 8 do 12 m pod powierzchnią terenu. · Poniżej znajdują się grunty spoiste wykształcone w postaci osadów plioceńskich, iłów, glin pylastych. Występują dwa zwierciadła wody gruntowej. Woda w utworach czwartorzędowych ze zwierciadłem swobodnym występuje na głębokości 3,6-8,0 m od powierzchni terenu, tj. 0,7-1,2 m nad poziom "0" Wisły. W utworach plioceńskich woda występuje lokalnie na głębokości 12-16 m. Jest to woda napięta i stabilizuje się na poziomie 0,8 m nad "0" Wisły. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr W zasadzie zgadza sie to z naszym rozpoznaniem, 17.08.12, 11:17 tylko poziomu stabilizacji wód z soczewek pliceńskich nie podaliśmy, bo zwyczajnie ich nie nawierciliśmy, ale wyraźnie zaznaczamy, że mogą tam występować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: traktorek No to dupokrytka jest, gratuluję IP: *.free.aero2.net.pl 19.08.12, 10:46 A wierciliście tam, gdzie poprzednicy znaleźli wodę? Ciekawe, czy projektant/inwestor/wykonawca dostali podaną wprost informację archiwalną o wodzie pod ciśnieniem - i co z nią, jeżeli dostali, zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc024 Re: Jedna rzecz mnie zastanawia IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.12, 17:00 Nic dodać, nic ująć... Nie można więc nawet powiedzieć, że "nie mogło być gorzej". Pozdrawiam kolegów z wydziału pracujących w zawodzie. Aż miło się czyta:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzijzass !!!! Mam propozycję ..... IP: *.205.10.81.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.08.12, 11:11 ... DLA PRAWIE WSZYSTKICH AUTORÓW POWYŻSZYCH WYPOWIEDZI (BEZ WKKR) KOCHANI SPECJALIŚCI, EKSPERCI W TEMACIE BUDOWY METRA, WIERCEŃ ITD ITP. WSTAŃCIE OD NETU I JEDŹCIE NA POWIŚLE W ROLI KONSULTANTÓW - DORADZAJCIE JAK SIĘ TAK K............A NA WSZYSTKIM ZNACIE. NO BŁAGAM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: Mam propozycję ..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.12, 11:16 a skąd wiesz że tak nie jest ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PO_tworek Re: Mam propozycję ..... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.08.12, 11:26 Ja mam już dosyć na butach błota z wykopów Powiśla. Teraz "paczę" z dystansu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz TYLKO MOST !!! IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.08.12, 11:05 Czytając wypowiedzi osób zorientowanych w tego typu budowach, wniosek jest tylko jeden > biorąc pod uwagę ilość niewiadomych/nieprzewidywalnych do końca zdarzeń, na które można napotkać przy tej budowie oraz skalę i prawdopodobieństwo ryzyka niepowodzenia/katastrofy - nawet laik wybrałby most jako bardziej przewidywalne i bezpieczne rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: TYLKO MOST !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.12, 11:12 Właśnie laik by wybrał most a specjalista tunel. Ludzie zrozumcie, że nie jest problemem technicznym przejście podziemne tunelem pod rzeką ! Problemem jest przejście pod tunelem Wisłostrady pod którym wymyślono stację. Stawiam tezę, że gdyby stacja była w całości przed tunelem nie byłoby żadnego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: TYLKO MOST !!! IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.08.12, 11:51 Gość: hh "Właśnie laik by wybrał most a specjalista tunel. " Napisałem "nawet", o specjalistach już nie wspominając, bo to IMO było oczywiste. "Stawiam tezę, że gdyby stacja była w całości przed tunelem nie byłoby żadnego problemu." Ale nie była, i to było dodatkowym argumentem za wyborem mostu. Ryzyko, że nastąpi obecne zdarzenie było tak bardzo prawdopodobne, że wręcz pewne. W ten sposób, IMO bezpowrotnie straciliśmy tunel i stację. A dalsze problemy przy pokonywaniu dna Wisły to kolejne niewiadome. Najwyższy czas na zmianę koncepcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PO_tworek Stacji nic nie będzie, gorzej z tunelem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.08.12, 12:19 Bez rozbiórki raczej nie da rady. Odpowiedz Link Zgłoś
kilovolt Re: TYLKO MOST !!! 19.08.12, 09:36 Nie najwyższy czas tylko już zdecydowanie za późno. Co by się jeszcze nie działo od tunelu nie ma już niestety odwrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PO_tworek Gdyby była zgoda na zamknięcie tunelu ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.08.12, 12:13 i budowę stacji po jego rozebraniu, to sytuacja również byłaby o wiele lepsza. Teraz będzie potrzebny czas na wdrożenie planu awaryjnego, jeśli nie został dotąd opracowany. Odpowiedz Link Zgłoś
antybiurokrata Bylaby gdyby inzynierowie mieli cos do gadania. 17.08.12, 13:57 A nie styropianowe buce które myślą tylko kilka dni naprzód. Dlaczego stacja metra i centrum Kopernik nie były zbudowane razem z tunelem? Co za cymbał buduje tunel a potem za kilka miesięcy rozkopuje wszystko dookoła aby dobudować tam coś nowego? W Polsce jest norma ze jedna służba wymienia nawierzchnie ulicy po to aby druga za miesiąc wszystko rozwaliła aby wymienić rurę pod ta ulica. Potem zostaje jeden wielki burdel (wadliwa rura i wadliwa ulica) i sie kloca latami kto jest za to odpowiedzialny. Odpowiedz Link Zgłoś
stok-1 Katastrofa komunikacyjna. Skandal. 17.08.12, 11:20 Skandaliczny brak odpowiedzialności. Badania geologiczne należy prowadzić bardzo dokładnie w pobliżu rzek. Kto wykonał i zatwierdził dokumentację? Co robi prokurator? Dlaczego partacze jeszcze nie zostali zatrzymani? Warszawiacy będą długo cierpieli na skutek tej nieodpowiedzialności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PO_tworek No nie tak strasznie długo - max. 2-3 lata. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.08.12, 11:28 Cóż to jest wobec wieczności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: Katastrofa komunikacyjna. Skandal. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.12, 11:33 Na wszystko masz odpowiedzi w artykule i wpisach na forum. To nie jest wina badań geologicznych bo w nich wszystko było a nawet jak przytoczyłem dane te były znane z budowy tunelu Wisłostrady i dostępne co najmniej od 2005 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nomysz Wisłostrada drugą Dźwigową. Nikt nie wie ile to... IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.12, 11:53 Wypompują, wypompują i wodę i.... miliony złotch. I nie będzie winnych. I wszyscy będą strasznie zadowoleni. I wszyscy będą klaskać.... Raz wybuchł pożar w kinie, ktoś krzyknął głupstwo... minie, I wszyscy uwierzyli... i wszyscy się spalili.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k-x i po Wiśle IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.08.12, 11:59 I rekomenduje nam, by zalewać stację Powiśle do oporu, czyli aż do poziomu wody w Wiśle. a jeżeli to nie pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś
cacum Tunel Wisłostrady zasypać i wstawić w jego miejsce 17.08.12, 12:17 gotową obudowę z żelbetu (ściany, strop, podłoże). Oczywiście jeżeli tego nie da się uratować i po ustabilizowaniu gruntu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Wisłostrada drugą Dźwigową. Nikt nie wie ile IP: *.204.124.240.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.08.12, 12:29 znalazłem fajny komentarz - notokicha.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Widzę trzy błędy w tej inwestycji: IP: *.pzu.pl 17.08.12, 13:07 Po pierwsze: nie poproszono o ekspertyzę gruntu osób zajmujących się górnictwem, np. z AGH lub Politechniki Śląskiej. Z całym szacunkiem do naukowców stołecznych uczelni - w Warszawie niełatwo zdobyć doświadczenie górnicze. Po drugie: wystarczyło pojechać do Wiednia by się przekonać, że na podmokłych brzegach dużej rzeki metro należy przeprowadzać po wiadukcie. Po trzecie: przeprawę należało zaplanować w innym miejscu, bo nie widzę sensu budowy metra w bezpośrednim sąsiedztwie trasy średnicowej, przecież z Powiśla na Pragę bez problemu dojedzie si koleją lub tramwajem. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Górnik to by się przydał na etapie 17.08.12, 13:59 projektowania prac budowlanych ale nie na etapie badań geologicznych. AGH ma świetnych fachowców ale nie od geologii inżynierskiej niżu Europejskiego. Po za tym był przetarg i spece z AGH mogli startować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: welarg Re: To były błędy nie w tej inwestycji. IP: 148.81.254.* 17.08.12, 16:31 Jest to potrójny przekręt. Najpierw zaprojektowano na siłę most na przedłużeniu Tamki zamiast na przedłużeniu Świetokrzyskiej (bo były opory), nastepnie - w konsekwencji - tunel (nazwany przez warszawiaków "Przekręt"), a wtedy okazło się, że metro musi iść pod spodem. Gdyby most był na przedłużeniu Świetokrzyskiej, tunel byłby niepotrzebny (o jo joj), a metro mogłoby pójść jednym mostem razem z samochodami. Ale wtedy piskorczycy byliby strasznie do tyłu finansowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bravo Wisłostrada drugą Dźwigową. Nikt nie wie ile to... IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.12, 13:24 Z doniesień prasowych wynika, że ci co zostali zalani otrzymali od naszego państwa do 6 tysięcy złotych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Wisłostrada drugą Dźwigową. Nikt nie wie ile to... IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.08.12, 14:08 Gdyby z taką "fachowością" drążono w Polskich kopalniach co roku by ginęło kilka tysięcy górników. Dlaczego mistrzowie od badania gruntu w miejscach szczególnie niebezpiecznych nie wykorzystują urządzeń nowej generacji wykorzystującej promieniowanie potrafiące przenikać przez grube mury a obraz jest zupełnie poprawny. Jesteśmy w sytuacja nie spotykanej w historii miasta, że nowa inwestycja uszkadza starą inwestycję, która jest absolutnie kluczowa dla komunikacji miasta. Odpowiedzialnych nie ma. System nie działa a ludzie nie mogą stawiać pytań. Zresztą na portalu głównym GW nie ma ani słowa o tej katastrofie budowlanej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mente et maleo Mylisz systemy walutowe IP: 195.212.199.* 17.08.12, 15:51 Górnictwo nie grzebie się w gruntach występujących na Powiślu. Górnicy mają łatwiej. Ja wiem że wam wszystkim spoza Warszawy wydaje się że wiecie więcej i jesteście od Warszawiaków mądrzejsi ale nie zawsze to jest prawdą. Jak Wyborcza pisze na ogólnych stronach o Warszawie to od razu są głosy że innych Warszawa nie obchodzi....A katastrofą bym tego nie nazwał ot poważne utrudnienie z którego wystąpieniem się liczono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: mente et maleo, znawca górnictwa IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.08.12, 22:03 Górnictwo nie grzebie się w gruntach występujących na Powiślu. Górnicy mają łatwiej. Ja wiem że wam wszystkim spoza Warszawy wydaje się że wiecie więcej i jesteście od Warszawiaków mądrzejsi ale nie zawsze to jest prawdą. Jak Wyborcza pisze na ogólnych stronach o Warszawie to od razu są głosy że innych Warszawa nie obchodzi....A katastrofą bym tego nie nazwał ot poważne utrudnienie z którego wystąpieniem się liczono. Stary nie rób sobie jaj, że nic się nie stało. Wszystkie telewizje Europejskie pokazują od kilku dni nasz "przypadek" a Wiesz mi rzadko poświęcają czas Polsce a Ty mi zasuwasz Polacy nic się nie stało. Jeśli nie słyszałeś o sprzęcie o którym mówię to ja widziałem go na własne oczy i teraz najważniejsze (Bo grasuje tu taki i wodę z mózgu ludziom robi). Jeśli ekipa budowlana nie ma 100% pewności, że ich działania nie zrobią szkody (według mnie to jest katastrofa), nie mają prawa prowadzić działań. Co my mamy wojnę, że trzeba pracować na dużym ryzyku. Śmieją się z nas w Europie. Co jest do cholery. Polacy nic się nie stało. Co za bałwany jak można sparaliżować miasto?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amx rządy HGW to pasmo niekończących się sukceów IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.12, 20:55 z dnia na dzień coraz lepiej poruszać się po Warszawie (czy jest jeszcze w tym mieście ulica która akurat NIE JEST remontowana, zamknieta, wyłaczona z ruvhu itd..)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek"Aiwa-Platz" Ludzie, nie wierzcie. IP: 79.162.228.* 17.08.12, 21:12 Amerykanie szukający gazu łupkowego, badają u nas ziemię na głębokość 3 km metodą mikrowstrząsów. Faktycznie stojąc z 50m od ich pojazdów, czuć jak ziemia drży. I mają fotografię tego co jest pod ziemią. Opowieści o odwiertach to jakaś blaga. Idioci powinni zresztą legendę o Złotej Kaczce przeczytać - tam jest dokładnie ta woda, na którą trafili, opisana. Podziemne jezioro ze Złotą Kaczką! Niezły numer Kaczor wykręcił zza grobu nadętej prezydĘtce, Bufetowej. Most Północny z opóźnieniem i dalej bez tramwaju, wiadukty do nikąd na Marynarskiej - specjalistka od szczekania na Kaczora daje ciała Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Kto zdecydował aby kopać dół POD tunelem 17.08.12, 22:20 w skrajnie niestabilnym, półpłynnym gruncie, w osadach powiślanych? Dlaczego nie przeprowadzono metra poza obrębem tunelu Wisłostrady? To jakieś szaleństwo, sabotaż i umyślna demolka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaha jak się to ma do tunelu SMART w Malezji? IP: *.devs.futuro.pl 18.08.12, 09:17 Tunel SMART kereta.info/how-smart-tunnel-works/ Tunel pod rzeką, jeziorem, wieżowcami! Służy jako autostrada i odwodnienie antypowodziowe zarazem. Kierownikiem budwy był Węgier, światowa sława w temacie, a budowa dwupoziomowego tunelu (prawe 10 km) zajęła: UWAGA: 5 lat i kosztowała 514 mln USD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: girl bez tatoo Wisłostrada drugą Dźwigową. Nikt nie wie ile to... IP: *.wolomin.net 18.08.12, 11:06 Metro w proszku a już popsuli tunel. Może na czas budowy zupełnie wyludnić miasto. Zwłaszcza z mieszkańców, którzy nie radzą sobie w wielkim mieście. Zazwyczaj ich auta mają tablice: LRA, LPA, WOR, CIN, CRY, BWM, WR i inni cudzoziemcy :) Odpowiedz Link Zgłoś