sibeliuss 15.10.12, 21:33 Wiem, że może forum nie to, ale potrzebuję pomocy od znawców miasta. Potrzebuję kilka legend miejskich, ale bez oklepanych (Bazyliszek, Syrenka, Złota Kaczka i Wars i Sawa). Co jeszcze mamy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tom_aszek Re: Warszawskie legendy 15.10.12, 22:56 - O królewskim karpiu w Łazienkach - O źródełku przy Moście Gdańskim i o jeleniu ze złotymi rogami, który wybawił księcia mazowieckiego z opresji na polowaniu - o Księciu Niedźwiedziu, który skamieniał z miłości - o odrastających włosach rzeźby Chrystusa w Kaplicy Baryczków w katedrze św. Jana Chrzciciela - o kelnerze w restauracji "Bazyliszek", który ponoć zabijał wzrokiem jeśli gość nie dał napiwku :) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 Re: Warszawskie legendy 16.10.12, 11:34 bc.mbpradom.pl/dlibra/doccontent?id=1400&from=FBC wolnelektury.pl/katalog/lektura/legendy-warszawskie/ wolnelektury.pl/katalog/lektura/legendy-warszawskie-zbojcy.html i wiele innych... Miłej lektury! Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Warszawskie legendy 16.10.12, 11:55 Bardzo dziękuje. To nie dla mnie. Ma przyjechać do Warszawy grupa dzieci z lubuskiego i chcą przygotować teatrzyk, który pokażą w podziękowaniu za gościnę - postanowiłem im trochę pomóc :) Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: Warszawskie legendy 16.10.12, 12:03 sibeliuss napisał: > Ma przyjechać do Warszawy grupa dzieci z lubuskiego > i chcą przygotować teatrzyk, który pokażą w podziękowaniu za gościnę No to chyba powinny pokazać raczej jakąś legendę ze swoich stron? :) Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Warszawskie legendy 16.10.12, 16:27 Nie, oni mają pokazać warszawską, z tutejsi lubuską :) Odpowiedz Link Zgłoś
hansk Re: Warszawskie legendy 01.09.15, 20:18 www.youtube.com/watch?v=8NAYU8hNSpE może obejrzenie tego filmiku da inspirację Odpowiedz Link Zgłoś