Dodaj do ulubionych

Segregacja w praskim gimnazjum

IP: *.swh.uni / *.urz.uni-halle.de 11.07.04, 23:55
Gratulacje dla głupoty....
Obserwuj wątek
    • Gość: Waldemar Szkoły dla bogatych albo byle jakie? IP: 213.25.170.* 12.07.04, 07:00
      Ostrożnie!
      Szcególnie z gazetowym kreowaniem opinii o podejmowanych inicjatywach. Ton
      wypowiedzi Gazety sugeruje, że jeśli jest to szkoła rejonowa, to nie powinna
      mieć mundurków w ogóle! Klas "lepszych" też nie powinno być. Dlaczego nie
      napiszecie wprost, że albo powrót do socjalistycznej urawniłowki (szkoły
      publiczne) albo szkoła prywatna dla bogatych - tam już nie będziecie pisać o
      segregacji.
      Jeśli gimnazjum na Szanajcy zostało przyjęte do STS-u znaczy, że jest to dobra
      szkoła. Jeśli chcą wprowadzić mundurki - to cenna inicjatywa, wartościowa
      wychowawczo, szczególnie w praskim środowisku. A fakt, że zaczynają od kilku
      klas, w których są mądrzejsze dzieci i mądrzejsi rodzice jest prosty do
      wyjaśnienia.
      Dlaczego Gazeta nie przytoczyła opinii żadnego rodzica "umundurowanych" dzieci?
      Komentarz kuratorium jest śmieszny - jeśli coś jest zgodne z prawem, to niech
      wizytator nie ośmiesza siebie i instytucji tekstem "trzeba przedyskutować".
      • Gość: Ziomal Ach, bedzie wiadomo kogo prac po ryju ... IP: 193.0.122.* 12.07.04, 21:53
        ... kujonki w garniturkach ...
    • Gość: Maka Re: Segregacja w praskim gimnazjum IP: 193.0.122.* 12.07.04, 08:35
      To jest niestety w naszych warunkach jedyne wyjście z fatalnej sytuacji. Nie ma
      naturalnego odsiewu uczniów, którzy nie nadają się do szkoły. Niestety,
      koszmarna reforma edukacyjna pozbawia w imię równości zdolne dzieci możliwości
      nauki, a kraj wykształconych kadr. Mniej zdolne dzieci zaś, torturowane wiedzą,
      której w naszym systemie nauczania nie są w stanie zrozumieć zamieniają się w
      zdemoralizowane potwory terroryzujące otoczenie. Niestety, żeby szkoła mogła
      uczyć i wychowywać, musi mieć do tego warunki. A obecna sytuacja przypomina
      szpital, w których wszyscy chorzy leczeni są jednym i tym samym lekiem, który w
      90% szkodzi, a nawet zabija.
      • d.z Re: Elitaryzm od małego 12.07.04, 08:47
        W samym elitaryźmie (po latach socjalistycznego egaliztaryzmu) nic złego nie ma
        ale...
        No właśnie. Wszystko w odopiwiednim miejscu i czasie.
        Obawiam się, że ta inicjatywa zostanie szybko zdeptana i to przez samych
        uczniów.
        Dobrze by było gdyby ci, którzy mundurka nie osiągną (a będzie ich chyba jednak
        większość) robilil coś by stan swojego posiadania zmienić. Znając jednak
        polskie realia i co poniektórych rodziców to jakoś wydaje mi się, że dość
        szybko rozpoczną się działania mające na celu dezawuację tej idei a i sami
        wyróżnieni jeśli staną się obiektem kpin (co jest prawdopodobne) szybk mundurek
        zdejmą...
    • Gość: AAA Re: Segregacja w praskim gimnazjum IP: 212.51.205.* 12.07.04, 09:54
      W mojej szkole też była segregecja!!!. Dobrzy uczniowie nosili tarczę WZOROWY
      UCZEŃ. A reszta NIE
    • Gość: Krzysztof Re: Segregacja w praskim gimnazjum IP: *.jelonki.net.pl 12.07.04, 09:59
      Pedogodzy-pomysłodawcy takiej segregacji należą do skrajnej grupy IDIOTÓW.
    • Gość: Magda W. Re: Segregacja w praskim gimnazjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 10:46
      Mundurki same w sobie są dobrym pomysłem, ale pod warunkiem , że są dla
      wszystkich uczniów. Sytuacja z praskiego gimnazjum jest poniżej krytyki. Trzeba
      uczyć tolerancji i otwartości, a nie tworzyć podziały na lepszych i gorszych.
      Gupota w pełnym tego słowa znaczeniu!!!
      • Gość: esmeralda_pl Re: Segregacja w praskim gimnazjum IP: 5.2.* / *.kbn.gov.pl 12.07.04, 14:37
        tak, tylko ja pamiętam, że w moim liceum też pojawił się pomysł mundurków...
        Część rodziców podniosła rumor, że ich na taki mundurek nie stać i pomysł
        upadł... a skoro to klasa elitarna, to czemu ma się nie wyróżniać?!
    • matmir Re: Segregacja w praskim gimnazjum 12.07.04, 10:46
      Ideologia Leppera udziela się już dziennikarzom. I to nawet Gazety Wyborczej.
      Pisze się to co jest dobre medialnie. Nie ważne ile w tym prawdy. Z jednej
      strony GW pisze jakim chcemy być znaczącym krajem w Europie. Z drugiej strony
      odmawia się prawa do podnoszenia swojej wiedzy uczniom tylko dlatego, że chodzą
      do publicznej szkoły i wykazują zdolności do nauki. Najlepiej byłoby wszystkich
      równać w dół, by ci gorsi mieli komfort, że są miernotami. Jak będziemy
      wyglądali w tej Europie? Naród niedouczonych półanalfabetów. Widać to już
      dzisiaj. W sobotę w konkursie radiowym słuchaczka powiedziała, że La Valetta to
      stolica Hiszpani.
      Jestem rodzicem ucznia z klasy "mundurowej" z Gimanzjum przy Szanajcy. Jego
      klasa na zakończenie roku miała średnią 4,6. W klasach "niemundurowych" średnia
      była około 3 i poniżej. Nauczyciele wprost mówią, że tam wymagania trzeba
      dostosowywać do poziomu uczniów, bo inaczej połowa nie zdałaby do następnej
      klasy. A na porządku dziennym jest pyskowanie do nauczycieli, bluzganie do
      siebie nawzajem. Ta młodzież się nie zmieni, nawet gdyby pomieszać wszystkie
      klasy. Oni w takim środowisku wyrośli. Straciliby tylko na tym ci zdolni.
      A bzdurą jest, że do klas lepszych chodzą tylko dzieci z zamożnych domów. Do
      klasy z moim synem chodzi wiele dzieci z rodzin raczej słabo sytuowanych. Za
      żadne zajęcia nie trzeba płacić dodatkowo. I nie ma między dziećmi żadnych
      animozji. Jedynym polem do rywalizacji są wyniki w nauce. I to chyba należy
      chwalić, a nie potępiać. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby uczniowie z klas
      ogólnych też przyłożyli się do nauki. Ale to muszą oni zrozumieć i oni chcieć.
      Jeśli chodzi o mundurki to uczniowie wcale tak chętnie w nich nie chodzą. Są
      przyzwyczajeni do strojów swobodnych. A to jest strój bardzo niewygodny. I to
      oni są dyskryminowani, bo wytykani palcami i wyzywani przez pozostałych.
      Może pani redaktor Sylwia Sałwacka najpierw wysłuchałaby wszyskich stron i
      dopiero wtedy pisała artykuł. A może chodzi o to, że powioniśmy być narodem
      głąbów, bo takimi można właśnie m.in. takimi artykułami doskonale manipulować.
    • Gość: matka Re: Segregacja w praskim gimnazjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 11:02
      To jest totalna bzdura. Moje dziecko uczęszcza do tego Gimnazjum nr 30, jest w
      klasie ekologicznej i wcale nie jest to klasa elitarna. Moja córka jest
      uczennicą średnią trójkową, nie miała świadectwa z czerwonym paskiem ani
      rekomendacji pani z podstawówki i jest na dodatek dyslektykiem. Bez problemu
      dostała się do klasy ekologicznej. Jestem osobą bezrobotną i mam czwórkę
      dzieci, wcale nie należe do rodzin zamożnych. Artykuł ten bardzo krzywdzi
      dzieci, które do tych klas chodzą. Wcale nie są to dzieci ani najzdolniejsze,
      ani najbogatdsze. Jeśli ktoś chce się uczyć to będzie uczył się w każdej
      klasie - to nie ma znaczenia. Jesteśmy dumni, że nasze dzieci mają mundurki. I
      nieprawdą jest to, że jak dziecko nie założy mundurka to jest skreślone z
      listy. Jak nie chce chodzić w mundurku to nie, nikt z tego powodu nie będzie go
      ścigać. I jest to obrzydliwe aby nazywać to segregacją.
      I jeszcze jedno, tzw. trójkąt bezrmudzki znajduje się w zupełnie innym miejscu
      Pragi - na starej Pradze i obejmuje inne ulice. Ta szkoła znajduje się w nowej
      części Pragi, która istnieje od drugiej połowy lat 50.-tych.
      Tak więc zanim się oczerni i napisze bzdury trzeba najpierw wszystko sprawdzić.
      Wstyd, że dziennikarze szukają tylko taniej sensancji nie sprawdzając czy to co
      piszą nie jest tylko wymysłem jakiegoś sfrustrowanego rodzica. Moja córka i
      inne jej koleżanki bardzo przeżyły ten artykuł i nie wiem kto im teraz naprawi
      tą krzywdę psychiczną jaką im wyrządzono.
      • Gość: Jacques Re: Segregacja w praskim gimnazjum IP: 5.2.* / *.chello.pl 12.07.04, 11:47
        To jakis kompletny idiotyzm. Idea "mundurka" szkolnego jest taka ze nosza go
        WSZYSCY! Tak jest np. w Anglii. Po pierwsze nie ma wtedy popisywania sie
        strojami przez niektórych. Po drugie ci co nosza nie beda wyszydzani przez
        pozostalych - kazdy wie jak to jest w szkole. Noszenie tylko przez niektórych
        uczniów mija sie z celem. Swoja droga bedac uczniem wolalbym w takiej sytuacji
        NIE nosic mundurka -z przyczyn o których napisalem wyzej - no i jeszcze dlatego
        ze jest niewygodny.
    • Gość: gość Re: Segregacja w praskim gimnazjum IP: *.acn.waw.pl 12.07.04, 11:57
      Skandalem jest sama segregacja uczniów w szkołach, a problem mundurka jest
      problemam zastępczym.
      • matmir Re: Segregacja w praskim gimnazjum 12.07.04, 12:41
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Skandalem jest sama segregacja uczniów w szkołach, a problem mundurka jest
        > problemam zastępczym.

Człowieku, zastanów się co mówisz. Jaka segregacja? Umożliwienie nauki uczniom,
        którzy chcą się uczyć to jest segregacja? A może ty należysz do tych co do
        szkoły mieli pod górkę?
    • Gość: Obyw No cóż, natura tworzy nierówności IP: *.k.mcnet.pl 12.07.04, 12:12
      Żadnym prawem nie ustanowi sie zniesienia naturalnej nierówności.
      • Gość: czyt Re: No cóż, natura tworzy nierówności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 12:49
        może problem leży w solidarnym wspieraniu krawca szyjącego mundurki?, przecież
        dla segregacji wystarczyłyby plakietki "wzorowy" , "zdolny" itp, z artykułu
        wynika że mundurki są kupowane (230zł), ciekawe jakie są gatunkowo?
    • Gość: Wallenrod Re: Segregacja w praskim gimnazjum IP: *.chello.pl 12.07.04, 16:00
      Ob.Frydrychowitz!!! Znowu równanie do poziomu kretyna....???? Byleby nie było
      za dużo mądrzejszych od Was ?????
    • chaladia Re: Segregacja w praskim gimnazjum 12.07.04, 16:31
      Najgłupszy pomysł pod słońcem.
      Segregacja zawsze była, w latach '60 była ukryta. W mojej klasie w podstawówce
      Nr. 126 na Szmulkach było 40 dzieci, z czego 6 "rokowało", że będą dalej się
      uczyć, 6 okazywało śladowe zainteresowanie nauką, a reszta olewała wszystko. No
      więc nauczyciele sadzali tych chętnych do nauki w dwa pierwsze rzędy, a z tyłu
      odchodziła gra w karty lub cymbergaja, rzucanie nożami itp. W ten sposób z
      mojej klasy 3 osoby mają dziś wyższe wykształcenie, 6 - pełne średnie, a reszta
      albo siedziała, albo siedzi, albo będzie siedzieć, albo wszystkie trzy opcje na
      raz. Tak naprawdę, to najwięcej dawały zajęcia ponadobowiązkowe, na które
      chodziły dzieci chętne do nauki, bo wtedy żulia nie przeszkadzała. Dziś nie ma
      na takie coś pieniędzy...
      Natomiast ostentacyjne "znakowanie" prymusów garniturkami doprowadzi do ich
      prześladowania przez lumpenproletariat, który na Pradze jest liczny i potrafi
      naprawdę zatruć życie dzieciakom, które chcą się uczyć.
      Jak by coś takiego zdarzyło się w szkole, do którego chodziłoby moje dziecko,
      to zaraz bym pomyślał o zmianie.
      • Gość: Maja Re: Segregacja w praskim gimnazjum IP: *.chello.pl 12.07.04, 20:39
        > Natomiast ostentacyjne "znakowanie" prymusów garniturkami doprowadzi do ich
        > prześladowania przez lumpenproletariat, który na Pradze jest liczny i potrafi
        > naprawdę zatruć życie dzieciakom, które chcą się uczyć.

Niestety, z mundurkami masz rację. Bo sam pomysł klas profilowanych, autorskich,
        czy jak to nazwać, w gimnazjach rejonowych głupi nie jest.
    • Gość: z "lepszej" klasy Re: Segregacja w praskim gimnazjum IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.04, 17:32
      nikt nie chce tych mundurków to kretyński pomysł kretynów!!!!!!!
    • Gość: Ewa Re: Segregacja w praskim gimnazjum IP: *.chello.pl 12.07.04, 21:54
      A ja jestem za mundurkami dla......wszystkich! Wreszcie szkoła będzie kojarzyła
      się ze szkołą a nie bazarem, zniknie szkolna rewia mody, nie będzie znaczących
      różnic w stroju między dziećmi zamożniejszych i uboższych rodziców!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka