Dodaj do ulubionych

Rewolucja internetowa na Mazowszu: czterech chę...

IP: *.dynamic.chello.pl 02.01.13, 11:48
A na prowincji nadal będzie problem ostatniej mili, 1-2Mbit/s (bo więcej się nie da na starych kablach), braku portów lub inny podobny. Dodajcie do tego opłatę za konserwację linii neostrady lub najniższy abonament telefoniczny (po co to komu? Gdy są tańsze komórki?) - zatem opłata za 1Mbit na prowincji w woj mazowieckim przekracza 100zł. Ci, którzy mogą wydać takie pieniądze, już dawno łącze mają, takie same lub lepsze.
Ludzie nie potrzebują 100Mbit/s w domu za astronomiczną kasę, im potrzeba choćby 1Mbit/s ale tanio. Znacznie taniej niż życzy sobie za to orangutan na starej miedzi.
Według mnie wielkim plusem tego przedsięwzięcia będzie lepsza dostępność łączy rzędu 100Mbit/s, które lokalni dostawcy podzielą między wielu odbiorców, dostarczając im net po radiu. Taka "blokówka 2.0".
Obserwuj wątek
    • Gość: ufol Rewolucja internetowa na Mazowszu: czterech chę... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.01.13, 11:48
      Dobrze będzie jak do końca 2014 to się sam przetarg skończy....
    • Gość: marbar Rewolucja internetowa na Mazowszu: czterech chę... IP: 195.85.249.* 02.01.13, 11:49
      Zadziwiające, że mapa budowy sieci to głównie rejon wyborczy obecnego Marszałka Woj. p. Struzika, a co z resztą gmin? np. Jaktorów, Baranów, Błonie - czy one mają zasilić szeregi Polski "B"?
    • Gość: boababa Rewolucja internetowa na Mazowszu: czterech chę... IP: *.scansafe.net 02.01.13, 12:09
      O tej powszechnej dostępności internetu w Warszawie autor mocno przesadził....
      • Gość: Maupa Grochuf i orangutan na poręczy IP: 195.164.124.* 02.01.13, 12:43
        Orangutan (Poręcz) na Grochowie nie daje rady w niektórych lokalizacjach zapewnić szybkości większej niż 2 Mb/s.
        • Gość: Sławek Aż 2MB? Ciesz się. IP: *.dynamic.chello.pl 02.01.13, 15:00
          W Śródmieściu, po awarii linii nie byli w stanie ustawić ponownie 2MB. Maksymalna przepustowość łącza wynosiła zawrotne 760KB. Oczywiście, o redukcji ceny ze względu na niedotrzymanie warunków nie było mowy. W końcu oni obiecują "do 2MB".

Podziękowałem jak tylko skończyła się umowa.
    • Gość: Hey Re: Rewolucja internetowa na Mazowszu: czterech c IP: 212.160.172.* 02.01.13, 12:21
      > A na prowincji nadal będzie problem ostatniej mil
      Wszędzie jest ten problem. Cały projekt śmierdzi archaizmem i regulacjami.
      Jeśli by się opłacało, to operatorzy sami by taką sieć wybudowali.
      A przy okazji, sieć światłowodowa to niestety tylko 10-25% kosztów budowy sieci, i to ta najprostsza. Pozostają urządzenia (węzły i modemy), sieć dystrybucyjna, sieć dostępowa/ostatnia mila. I jeszcze coś może niezbyt kosztownego, ale baaaaardzo grząskiego, czyli zasady korzystania z tej sieci przez operatorów.
      Więc może nie nazwałbym tego pieniędzmi wyrzuconymi w błoto, ale żeby projekt odniósł skutek to jeszcze wiele wody upłynie w mazowieckich rzekach. Będziemy obserwować.

I jeszcze jedna ciekawostka. Dlaczego dopiero teraz jest przetarg, skoro kilka województw już taką sieć buduje ???
    • Gość: Tomek Wawa Powszechna dostępność światłowodu w Warszawie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.13, 12:38
      G... prawda. Mieszkam w Warszawie i jakoś światłowodu nie mam. Chociaż wystarczyło by podpiąć mnie do linii która idzie 300m od domu, to telekomuna nie potrafi tego zrobić.
      • kiwaczek_pl Re: Powszechna dostępność światłowodu w Warszawie 02.01.13, 12:46
        Ja w Łomiankach mam 70 metrów od domu węzeł TPSA i jestem skazany na koszmarną radiówkę.
    • Gość: gość poratlu ale do Radomia nie dojdzie IP: 213.62.126.* 02.01.13, 12:47
      Radom, jak zwykle, mają wszyscy w d... na mapie nie podłączą go do światłowodu. Cóż, tam PiS rządzi...

Kwestia, jak zwykle, ostatniego odcinka.
      Światłowód może biec 100 metrów od twojego domu, a zabraknie właśnei tych 100 metrów by cię podłączyć.

Ale inwestycja świetna - 100-razy lepsza niż kolejne bezsensowne szkolenia kosmetycznek dla bezrobotnych za pieniądze UE, albo kolejne niepotrzebne lotnisko w Pcimiu, czy aquapark w Koluszkach które nie mają ekonomicznego uzasadnienia, a utrzymanie ich kosztuje.
    • Gość: Buncol To akurat przewaga mieszkania w dużym bloku IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.01.13, 12:53
      W dużych blokach są bardzo szybkie łącza kablówek
      Nie ma problemów z internetem rzedu 100 Mbit.
      Sam mam co prawda 40 Mbit ale płacę za to 40 zł wiec do przełknięcia

Kwoty rzędu 100 zł za 1 Mbit to jakieś legendy, bo nawet mój szwagier a małej dziurze pod Ciechanowem ma 5 Mbit za 60 zł
      • Gość: robert Re: To akurat przewaga mieszkania w dużym bloku IP: *.opera-mini.net 02.01.13, 13:20
        " w małej dziurze pod Ciechanowem ma 5 Mbit za 60 zł" plus kilkadziesiąt zeta za utrzymanie linii lub niechciany abonament telefoniczny.
        • Gość: Buncol Re: To akurat przewaga mieszkania w dużym bloku IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.01.13, 18:51
          wszystko w cenie eazem z jakimś niedużym abonamentem telefonicznym
    • Gość: Jack Rewolucja internetowa na Mazowszu: czterech chę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.13, 13:13
      W Warszawie możliwość korzystania z szybkiego internetu jest oczywistością. Praktycznie każdy, kto chce, może się nim posługiwać w pracy albo zamówić sobie tę usługę w domu u operatora telewizji kablowej. Pierdu pierdu BRAK MOŻLIWOŚCI TECHNICZNYCH taka jest odpowiedź wszystkich operatorów na Starej Pradze.
      • Gość: gaz Re: Rewolucja internetowa na Mazowszu: czterech c IP: *.acn.waw.pl 02.01.13, 15:25
        To przeprowadź się na cywilizowany brzeg Wisły.
    • fauxnews Rewolucja internetowa na Mazowszu: czterech chę... 02.01.13, 14:30
      "W Warszawie możliwość korzystania z szybkiego internetu jest oczywistością. Praktycznie każdy, kto chce, może się nim posługiwać w pracy albo zamówić sobie tę usługę w domu u operatora telewizji kablowej".

Bzdura Drogi Panie.
      Kablówka jest tam gdzie jest wielu lokatorów, czyli w dużych lub sąsiadujących ze sobą budynkach.
      Ze świecą można jej szukać w wolno stojących kamienicach, a takich w Warszawie jest masa.
      Weźmy choćby budynek Wiatraczna 2 na Pradze. Niby samo centrum Pragi Południe, Grochowa, a jedyny internet to Orange, lub radiowy.
      Żadnej kablówki tam nie znajdziemy, bo operatorom po prostu nie opłaca się inwestować w kilka mieszkań.
      I właśnie w takie rejony powinno inwestować państwo, bo jak by nie patrzeć jest od tego by działać tam gdzie inni nie chcą.
      Niestety szumniej brzmi obecny projekt, niż jakieś tam podłączanie internetu do kamienic. Samo życie...
      • Gość: gosc Re: Rewolucja internetowa na Mazowszu: czterech c IP: 193.111.166.* 02.01.13, 16:57
        Podobnie z domami jednorodzinnymi...
    • Gość: m Metro bardziej potrzebne IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.13, 16:31
      Po co na wsi internet? Przecież to się nigdy nie zwróci:
      wyborcza.biz/biznes/1,101716,13101668,Podzial_na_Polske_A_i_B_poglebia_sie.html#BoxBizTxt
      Lepiej wydać te pieniądze na linię metra w Warszawie. Przyda się zapasowa z północy na południe miasta.
    • Gość: L czy dla zwyklego zjadacza netu ma to znaczenie? IP: *.205.119.187.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.01.13, 20:38
      Obecnie u mnie wyglada to tak: mam net w smartfonie (sluzbowym), drugi mam w prywatnym tablecie a jak mnie mazanie paluchem po ekranie juz zmeczy to wystawiam wifi z tabletu na pc lub laptop. Do maila, kupowania w sklepach, czytania ksiazek i wiadomosci wyzsza przepustowosc mnie nie interesuje. Czyli takiej uslugi nie kupie nawet za dyche. A inni?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka