Dodaj do ulubionych

Urzędnicy kontra mieszkańcy. "Nie mamy gdzie pa...

IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.13, 08:25
Konsultacje społeczne? Uwzględnienie opinii mieszkańców? Nie rozśmieszajcie mnie. Galas Wszechwiedzący sam wszystko zrobi.
Popatrzcie na niedaleką ulicę Suligowskiego, którą wraz z Podchorążych kierowcy wykorzystują jako "czwarty pas Czerniakowskiej/Gagarina". Czy ktokolwiek pochylił się nad sugestią mieszkańców, żeby ulicę zrobić jednokierunkową "pod prąd" (jak np. ul. Nabielaka)? A gdzie tam.
Mamy zatem na małej osiedlowej uliczce ruch w godzinach szczytu taki, że nie da się okna otworzyć, a urzędnicy mają to gdzieś.
Obserwuj wątek
    • Gość: maci Urzędnicy kontra mieszkańcy. "Nie mamy gdzie pa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 08:28
      Niech się przesiądą na rowery!
    • nienietak6 tak dla zakazow 09.02.13, 08:33
      Ludzie, opamiętajcie się. To nie te czasy, że każdy stawia samochód, gdzie popadnie i blokuje wszystkim innych ruch - czy to pieszych, czy innych samochodów. Centra miast to nie parkingi. Jak jesteście tacy zorganizowani, zbudujcie do spółki ze spółdzielnią parking na wasze samochody gdzieś w okolicy. Nie widzę powodu, by wszelkie uliczki czy chodniki były wciąż blokowana przez parkujące całe lata pojazdy. Dobrze, że władze wreszcie zaczynają robić z tym porządek, choć widać, że łatwo nie będzie.
      • ragol Re: tak dla zakazow 09.02.13, 08:42
        Acha... czyli mam być ukarany, bo mam mieszkanie w centrum...
        Robienie porządku, owszem. Ale interes mieszkańców przede wszystkim. Okolicznych mieszkańców, a nie gości na moim podwórku.
        • Gość: sojers Re: tak dla zakazow IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 11:58
          Nie, nie masz byc ukarany. Miasto nie ma obowiazku zapewnic Ci miejsca parkingowego 3 metry od klatki. Sorry, mieszkasz w miescie wiec nie ma sie co dziwic, zejest problem z parkowaniem. Nie podoba sie to kup mieszkanie z parkingiem podziemnym i bedzie po klopocie
          • wutang4eva Re: tak dla zakazow 09.02.13, 16:13
            Tak samo miasto nie ma obowiązku zapewnienia Ci chodnika przy wyjściu z klatki i w drodze na przystanek autobusowy. Swoją drogą przystanku autobusowego także nie ma obowiązku zapewnić.
            • Gość: ed Re: tak dla zakazow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 18:28
              samochód to transport prywatny, chodniki i autobusy to przestrzeń i transport publiczny. Miasto przede wszystkim dba o to co publiczne, a nie twój samochód!
              • wutang4eva Re: tak dla zakazow 10.02.13, 10:04
                Publiczne miejsca parkingowe to też dobra publiczne. Przecież nikt nie chce na własność takiego miejsca.
        • Gość: vd Re: tak dla zakazow IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 18:34
          Nie, nie masz być ukarany, tylko dostosować się do warunków w centrum. Paradoksalnie, rozszerzenie strefy płatnego parkowania może być dobre dla mieszkańców okolic granicy strefy. 30zł rocznie, ale za to brak takiego jak teraz tłoku powodowanego przez osoby parkujące jak najbliżej centrum, ale tam, gdzie jest za darmo.
      • Gość: kania Re: tak dla zakazow IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 08:59
        Słoiku, to nie jest centrum, to małe uliczki w miejscu gdzie są wyłącznie domy mieszkalne i park. Gdzie ci ludzie mają zostawiać swoje samochody? 5 km od domu? Czy to ich wina, że w mieście nie ma miejsc parkingowych dla takiej ilości samochodów? Jakby nie patrzeć, ludzie jeżdżący samochodami tankują paliwo, a jak wiemy w tym paliwie ponad połowa kwoty to podatki. Więc jaki z tego wniosek? Im więcej tankują tym więcej kasy wpływa do budżetu. Więc czemu traktuje się tych ludzi jak niepotrzebny śmieć?
        • Gość: mieszkaniec Re: tak dla zakazow IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.13, 09:44
          Uważałbym z tym wypominaniem komuś słoikowstwa. W mojej okolicy jakieś 50% pojazdów poparkowanych byle gdzie jest na numerach W+dwie literki względnie zupełnie spoza województwa.

A co do budżetu - bardzo słodkie, tyle, że na warszawskie ulice z tych pieniędzy nie trafia ani grosz.
        • Gość: marek Re: tak dla zakazow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 12:13
          A czyją własnością jest grunt, na którym chcecie parkować? Jeśli jest własnością miasta stołecznego to miasto stołeczne ma prawo nim rozporządzać i wszelkie stękanie nie ma uzasadnienia. Miasto na swoim gruncie nie ma obowiązku "dawać" wam miejsc do parkowania.
          • Gość: wawiak Re: tak dla zakazow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 12:26
            Miasto nie ma takie obowiązku ale nie może też funkcjonować w całkowitym oderwaniu od rzeczywistości. Czym innym jest likwidacja wygonu parkingowego na Placu Powstańców a czym innym ulica Parkowa, gdzie zawsze parkowanie było relatywnie cywilizowane. Ludzie są przywiązani do samochodów i nie zmienisz tego. Równie dobrze możesz ich oduczać oglądania telewizji, jedzenia hamburgerów, picia alkoholu, etc. Zniechęcanie do posiadania samochodu (zamiast proponowania alternatyw związanych z parkowaniem) wyłącznie doprowadzi do ucieczki mieszkańców, co zresztą już dzieje się. W tej chwili w Warszawie, dzieje się najgorsza rzecz, jak może się przydarzyć miastu polegająca na wyprowadzaniu się z centrum tzw. "upper-middle class" (a oni są najliczniejszymi właścicielami samochodów). Zostają emeryci, studenci oraz słabo sytuowane młode pary. To oznacza spadek dochodu z PIT (ponad 30% wchodzi do kasy miasta), co w Warszawie jest faktem a ponadto konieczność rozbudowy a następnie utrzymania zbyt dużej i kosztownej infrastruktury (obowiązek ustawowy). Z czego chcesz sfinansować to drugie jeżeli spadają dochody z PIT? Jeżeli zaczniesz zwalczać samochody, to tylko pogorszysz i tak fatalną sytuację demograficzną w starych dzielnicach Warszawy. Małżeństwo z dziećmi nie zreyzgnuje z samochodu choćbyś stanął na głowie.
      • Gość: M Jestem mieszkańcem i ci państwo mówią za siebie IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 09:01
        Sporo osób cieszy się, że nie będzie wreszcie zastawionego całego chodnika i ulicy. Ludzie! Miejsce do parkowania to nie jest wasze prawo konstytucyjne! To wy musicie sie dostosowac do architektury miejsca w ktorym mieszkacie. Takie sa wlasnie wady mieszkania w takich okolicach - brak miejsc parkingowych. Na całym świecie z tym żyją. To, że ktoś kupi puszkę za parę tysi, nie oznacza że mamy zamienić całe miasto w parking! Czas na normalność - chcesz mieć miejsce parkingowe, to wyprowadź się tam, gdzie one są. Pogódźcie się z tym, że miasta NIE mieszczą WSZYSTKICH samochodów mieszkańców! Witamy w cywilizowanym świecie!
        • Gość: zenek ot tyPOwy POlaczek zaszczekał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 09:22
          przejedź się do prawdziwych metropolii to zobaczysz jak się parkuje, ludzie mają domy w centrum i parkują pod domami, również wzdłuż uliczek które w Londynie czy Paryżu są bardzo wąskie uwierz mi, więc nie pierdziel że centrum miasta ma być bez samochodów, ty pewnie gołodupcu nie masz nizego oprócz mieszkanka po babci
        • Gość: Blaine Re: Jestem mieszkańcem i ci państwo mówią za sieb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 09:36
          Chyba tam od bardzo niedawna mieszkasz. Odkąd pamiętam, czyli od początku lat 80., na Sulkiewicza zawsze się parkowało po stronie wojska, a na Parkowej wzdłuż na jezdni. I wtedy to byli sami mieszkańcy.
        • Gość: krajan Re: Jestem mieszkańcem i ci państwo mówią za sieb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 10:58
          Moze nie kazdy placi podatki, ale wiekszosc oczekuje od wlodarzy ze skupia sie na faktycznym rozwiazywaniu problemu parkowania samochodow w centrum stolicy.
          Obecnie zafundowalismy sobie absurdalna sytuacje.
          Za nasze pieniadze akceptujemy urzedasow egzekutorow a nie specjalistow od rozwiazywania problemow.
          Rozwiazania administracyjne to jest zamiatanie problemow pod dywan a za kilka lat problem wyrosnie z dwojona sila, ale to juz temat dla nastepnych
          Bez budowy parkingow podziemnych, nie rozwiazemy problemow komunikacyjnych.
          • Gość: orient Re: Jestem mieszkańcem i ci państwo mówią za sieb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 12:03
            A jak ty sobie wyobrażasz budowę parkingu podziemnego, gdzie jedno miejsce parkingowe kosztuje 30-60 tys. zł, podczas gdy miso na zameldowanie kartę parkingową za, raptem, 30 zł rocznie? Chyba wariat by tylko wziął za taki biznes. Sam wyciągnij kasę z kieszeni i buduj.
          • Gość: ed Re: Jestem mieszkańcem i ci państwo mówią za sieb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 18:29
            To może jednak niech każdy płaci te podatki?
        • Gość: vd Re: Jestem mieszkańcem i ci państwo mówią za sieb IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 18:36
          Proste: stać na puszkę - stać na parking. Nie stać na parking - nie stać na puszkę.
          • Gość: m. Re: Jestem mieszkańcem i ci państwo mówią za sieb IP: *.warszawa.mm.pl 10.02.13, 21:04
            > Proste: stać na puszkę - stać na parking. Nie stać na parking - nie stać na pus
            > zkę.
            Bo co? Specjalisto od wtryniania nosa do cudzych osiedli?
      • Gość: Blaine bełkot histeryka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 09:33
        Napisz jeszcze, że to sami potencjalni mordercy drogowi.

Byłeś w ogóle w tej okolicy, baranie? To są małe uliczki, na których spokojnie po jednej stronie mieszczą się samochody zaparkowane wzdłuż i dokładnie tak samo parkowanie rozwiązano na mniejszych ulicach w takim np. Utrechcie:
        maps.google.pl/maps?q=utrecht&hl=pl&ll=52.077607,5.115917&spn=0.01088,0.027874&sll=52.24755,21.193789&sspn=5.550241,14.27124&hnear=Utrecht,+Holandia&t=m&z=16&layer=c&cbll=52.078798,5.114414&panoid=ArufqQBjSam2sKD_QTWA7A&cbp=12,0,,0,0
        I jakoś przez parędziesiąt lat wszyscy doskonale sobie radzili bez debilnych pomysłów inż. balasa typu ruch jednokierunkowy.
        • Gość: mieszkaniec Re: bełkot histeryka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.13, 09:37
          Na pokazanym zdjęciu z Utrechtu mamy dwie (wąskie dodajmy) jezdnie, po jednej w każdym kierunku, plus zatoki postojowe. To jest sytuacja zupełnie nieporównywalna do ul. Parkowej, na której chyba nigdy nie byłeś.
          • Gość: Blaine Re: bełkot histeryka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 13:25
            Tak wygląda rzekomy "brak miejsc parkingowych na Zachodzie". Ale skoro chcesz czepiać się szczegółów, to proszę bardzo, skręcamy w przecznicę Croeselaan, cokolwiek węższą od Parkowej i również jednokierunkową - tak jak Parkowa według planów balasa:
            maps.google.pl/maps?q=utrecht&hl=pl&sll=52.24755,21.193789&sspn=5.550241,14.27124&hnear=Utrecht,+Holandia&t=m&layer=c&cbll=52.078841,5.115434&panoid=_E9Rrnaivjuu4BoKU3-zMQ&cbp=12,42.19,,0,4.99&ie=UTF8&hq=&ll=52.078754,5.115198&spn=0.00136,0.003484&z=19&vpsrc=6
            Na Parkowej to ty chyba mieszkasz w nowobogackim monaco albo podobnej plombie, bo mieszkającym tam warszawiakom parkujące samochody nigdy nie przeszkadzały.
            • Gość: Blaine cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 13:28
              O, a ta uliczka nawet nie jest jednokierunkowa. Gdyby to zobaczył balas, to by się za głowę złapał.

maps.google.pl/maps?q=utrecht&hl=pl&sll=52.24755,21.193789&sspn=5.550241,14.27124&hnear=Utrecht,+Holandia&t=m&layer=c&cbll=52.078841,5.115434&panoid=_E9Rrnaivjuu4BoKU3-zMQ&cbp=12,42.19,,0,4.99&ie=UTF8&hq=&ll=52.078754,5.115198&spn=0.00136,0.003484&z=19&vpsrc=6
      • Gość: Thusz Re: tak dla zakazow IP: *.home.aster.pl 10.02.13, 09:05
        Sam idioto przesiądź się na rower! Zwłaszcza z większymi zakupami i małym dzieckiem. Tu nie chodzi o chaotycznie parkowanie tylko o policzenie ile samochodów jest a ile po tej reformie znajdzie tu miejsce. Tu nie ma żadnego terenu "spółdzielni" gdzie na utworze mieszkańcy urządzą sobie w czynie społecznym parking! Tu są przedwojenne kamienice z malutkimi podwórkami gdzie staną 3 samochody, albo wcale! A gdzie ten mityczne parking miejski? No gdzie? - najbliższy przy Torwarze ( dla nietutejszych: to kilka kilometrów i po drugiej stronie parku)! Sytuacja jest taka, że do jednego z opalikowanych słupkami domów nie dojedzie nikt - ani pogotowie (staje wtedy na Belwederskiej blokując ruch) ani straż pożarna, ani żaden samochód z meblami! A to są sytuacje życiowe i nie "na rower"!
      • Gość: m Re: tak dla zakazow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 09:53
        popieram parkingi itd -ale w okolicy NIE MA GDZIE WYBUDOWAĆ PARKINGU!!! a zamieszanie i utrudnienia w ruchu pojawiały się w tych okolicach tylko w weekendy jak tłumy waliły do Łazienek i zostawiały auta gdzie popadnie
    • Gość: SHo Urzędnicy kontra mieszkańcy. "Nie mamy gdzie pa... IP: *.xdsl.centertel.pl 09.02.13, 08:41
      przez całe lata dawało się parkować po obu stronach tej uliczki i nie było żadnych problemów wynikających z tego, a teraz przyszedł "mundry urzędnik" i stwierdził, że się nie da...
    • Gość: Warszawiak Urzędnicy kontra mieszkańcy. "Nie mamy gdzie pa... IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 09:03
      a ja widzę co raz więcej samochodów z rejestracją spoza Warszawy. Miasto nie da rady przyjąć wszystkich samochodów. Wprowadzić dodatkową opłatę i po kłopocie.
    • Gość: miodzio opisane rozwiazanie problemu parkowania IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 09:04
      bardzo proste, i chyba prostackie, ale zawsze jakiś to pomysł:
      w miejscu gdzie macie brzydki parking (jeżeli w m2 to możliwe), albo gdzie będzie budowana nowa kamienica (np. pow wyburzeniu starej) zrobic kilkupoziomowy parking; mi buduje się mieszkanie na Ursynowie (inwestycja "cynamonowy dom"); wcześniej był tam obrzydliwy niezadaszony parking; nowo powstały budynek ma na poziomie 0 i -1 parkingi zadaszone dla okolicznych mieszkancow, a na poziomie -2 dla mieszkancow budynku; gdzie tylko to mozliwe polecam takie rozwiazanie> inicjatywa powinna byc od mieszkancow, zarzadu spoldzielni etc...wiem ze centrum to brak miejsca, ale jesli jakas kamienica bedzie burzona, nie jest mokro...to chyba mozna wybudowac 2-3 poziomy parkingu...swoja droga z checia bym kupil 2 miejscce parkingowe, moje 2 auto nie stalo by na dworze, nie niszczylo bby sie szybko, nie zajmowao by miejsca, nie psulo by widokow otoczenia (wicej zieleni), ale boje sie wysokich oplat za parking...czy nie bylo by sensowne wprowadzenie zachet dla wlascicieli aut do chowania ich w parkingach, zamiast dobijanie ich oplatami? pozdrawiam serdecznie czytajacych :)
    • Gość: m. Domki na nowych osiedlach się nie sprzedają? IP: *.warszawa.mm.pl 09.02.13, 09:16
      Ja na miejscu inwestora takiego osiedla lobbowałbym dokładnie za tym, co teraz robią władze miasta: maksymalnie utrudnić życie ludziom w centrum, windować koszty życia, nakręcić przeciw nim jakichś eko-oszołomów, którzy jak mantrę będą klepać "nie masz miejsca to nie możesz mieć samochodu".
      • Gość: mieszkaniec Re: Domki na nowych osiedlach się nie sprzedają? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.13, 09:35
        No a jak mam ochotę kupić sobie np. kontener Maersk, taki charakterystyczny niebieski i nie mam gdzie go postawić, to mogę na chodniku? Zostawię półtora metra nawet.
        • Gość: m. Re: Domki na nowych osiedlach się nie sprzedają? IP: *.warszawa.mm.pl 09.02.13, 10:01
          Bredzisz, kontener nie jest pojazdem.
          • Gość: orient Re: Domki na nowych osiedlach się nie sprzedają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 12:08
            Spoko, dokręci kółka. Będzie jak wóz Drzymały. To jak, można?
            • Gość: Blaine Re: Domki na nowych osiedlach się nie sprzedają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 13:31
              Jak ci się go uda zarejestrować jako samochód osobowy - śmiało.
    • Gość: RobRoy przy tej liczbie samochodów w Wawce - tylko IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 09:47
      podziemne parkingi ratują sytuację - jest ich jednak duża za mało
    • ko_mentator Sąsiedzi się...mogą.... 09.02.13, 09:51
      Sąsiedzi powinni pamiętać o tym przy wyborach do władz dzielnicy.
      Kolejny raz widać, że to nie władze samorządowe są dla mieszkańców tylko mieszkańcy są dostarczycielami pieniędzy, którymi mają się raczyć samorządowcy dla realizacji własnych interesów.
    • slawek391 Płatne parkowanie pod willą Tuska. Sąsiedzi się... 09.02.13, 10:09
      A czy w ogóle jest jakiś przepis mówiący, że miasto ma zapewnić darmowy parking dla mieszkańca, bo ja za niego musiałem zapłacić.
      • Gość: Marek Re: Płatne parkowanie pod willą Tuska. Sąsiedzi s IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 10:41
        W Paryżu mniejszy odsetek mieszkańców ma samochody, niż w Warszawie. Właśnie z powodu braku możliwości zaparkowania. Najwyższa pora zauważyć, ze miejsce parkingowe pod domem nie jest prawem obywatelskim. Ja za swoje w garażu podziemnym zapłaciłem ponad 50k.
        • jarabbit Re: Płatne parkowanie pod willą Tuska. Sąsiedzi s 09.02.13, 22:46
          Gość portalu: Marek napisał(a):

> W Paryżu mniejszy odsetek mieszkańców ma samochody, niż w Warszawie.
          Mapy paryskiego metra nie da się umieścić na długopisie.
      • Gość: amx Re: Płatne parkowanie pod willą Tuska. Sąsiedzi s IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 10:46
        to jest obowiązek gminy tak samo jak służba zdrowia, szpital, przedszkole, chodnik, przychodnia, skwer, ławki, śmietniki, przystanki - tak samo miejsca parkingowe, kierowcy to też obywatele i też płacą podatki
        • wutang4eva Re: Płatne parkowanie pod willą Tuska. Sąsiedzi s 09.02.13, 10:56
          Doskonale wypunktowane
        • Gość: czerwonykomuch Re: Płatne parkowanie pod willą Tuska. Sąsiedzi s IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 10:58
          Nie masz co dyskutować, bo taki nic nie pojmie. Jak tylko widzę w poście zdanie typu "Ja musiałem zapłacić", to już wiadomo, że to tępy egotyk z klapkami na oczach, co to zawsze "jego chata z kraja". Byle grzebać do siebie, zero empatii, zero altruizmu. Ale jak się jemu uda coś urwać, to wtedy wszystko w porządku.
          Zapamiętaj - z "chamem" się nie dyskutuje.
        • urbanizm Re: Płatne parkowanie pod willą Tuska. Sąsiedzi s 09.02.13, 12:04
          Chciałbym zapytać czy gmina ma też obowiązek zapewnić mi miejsce do przetrzymywania:
          -pralki, kuchenki, lodówki, roweru, kredensu po babci, pontonu wakacyjnego, leżaków, grilla (gdy go nie używam), fotela, starego biurka, pudeł z pamiątkami, segregatorów świata wiedzy.
          Czy tymi przedmiotami muszę się jednak samemu zająć? Nie znam się na obowiązkach gminy więc pytam. Żeby nie było, jestem obywatelem i płacę podatki.

• Gość: marek Koszt miejsca postojowego IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 12:10
          Niektórzy wytykają, że skoro płacą podatki, to przysługuje im miejsce parkingowe. Śmiem się nie zgodzić.

Koszt miejsca parkongowego przy ulicy to jednorazowo 57500 zł a następnie co rok 2121 zł opłaty wieczystej. Ciekawe, który z tamtejszych mieszkańcow płaci tyle podatku.

Wyliczenie powyższych cen:

Zgodnie z przepisami, miejsce postojowe ma rozmiary co najmniej 5 na 2.3 m2, co daje 11.5 m2 powierzchni. Przy cenach działek na Mokotowie wynoszących co najmniej 5000 zł za m2, daje to 57500 zł za miejsce postojowe. A więc tyle musiałby zapłacić posiadacz samochodu, żeby zakupić miejsce postojowe w formie dzierżawy wieczystej. Wówczas jednak dodatkowo co rok by płacił opłatę wieczystą miastu w wysokości 3% (stawka na cele niemieszkalne) od wartości działki, czyli 1725 zł, plus VAT 23% od opłaty wieczystej = 2121 zł.
          • Gość: też gość Re: Koszt miejsca postojowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 13:43
            A tam. Na Żoliborzu przy Broniewskiego 20 itd. WSM sprzedała miejsca parkingowe po 37 zł miesięcznie. Nastawiali blokad i teraz w ciągu dnia nie ma gdzie nawet na chwilę samochodu postawić. Mieszka tam moja mama i teraz mam problemy z odwiedzinami. Spółdzielnia ma to gdzieś. Twierdzą, że to problem gości. Duża część miejsc jest zablokowana po kilka dni non stop, co było widać przy ostatnich opadach śniegu. Jaśnie państwo zostawili podniesione blokady. Ci, którzy nie załapali się na płatne miejsca parkują pod SIMPLY i tam też w tygodniu wszystko zajęte. Ja mogę przespacerować się z zakupami z innego sklepu, ale co mają zrobić ci, którzy muszą zrobić większe zakupy? Nie tylko miasto nie liczy się z mieszkańcami. WSM Żoliborz przehandlowała miejsca parkingowe za bezcen tylko wybrańcom. Resztę ma w d...
          • Gość: Kazio Re: Koszt miejsca postojowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.13, 12:54
            @marek
            Umowmy się
            Ja tyle zaplace.. ale w tej sytuacji..
            - miasto nie ma prawa pobierać żadnych opłat z tytułu parkowania tam innych samochodów
            - nikt nie ma prawa postawić tam swojego auta bez mojej zgody i wiedzy..
            I tyle
    • Gość: Koala Co znaczy,ze sie burza? Co to za jezyk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 11:06
      Chodzi o wyburzanie czy oburzanie?
    • cornelius-ltd Miasto jest dla pieszych.Nie dla samochodow... 09.02.13, 11:09
    • michael.becon Płatne parkowanie pod willą Tuska. Sąsiedzi się... 09.02.13, 11:25
      Jestem mieszkancem parkowej

Jednokierunkowa Parkowa może być problemem przy różnych świętach (maratony, masy krytyczne, tour de polone, wizyty obamy , miedwiediewa) wtedy przydaje się wyjazd na Gagarina , bo belwederksa jest zamknięta , więc lądową się wyjechać nie da.
    • Gość: wawiak Płatne parkowanie pod willą Tuska. Sąsiedzi się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 11:26
      Niestety ale wśród miejskich inżynierów dominują faceci pokroju Galasa - słabo wykształceni, zazwyczaj przybyli do wielkich miast i mieszkający na stale pod Warszawą. Miałem kiedyś wątpliwość rozmawiać z zawodnikiem odpowiedzialnym za organizację ruchu w Śródmieściu (w naszej okolicy miejsca parkingowe przypominają projekt pijanego dziecka). Po dwóch minutach zrozumiałem, że rozmawiam z kimś, kto w prostej linii jest kontynuatorem prymitywnego, peerelowskiego inżyniera, który dokonał zbyt drastycznego awansu społecznego. Bez względu na to kto będzie prezydentem nic nie zmieni się w Warszawie tak długo, jak tacy analfabecie będą pracować w urzędach.
      • pindrals Re: Płatne parkowanie pod willą Tuska. Sąsiedzi s 09.02.13, 11:56
        Dowiedz się, jak organizuje się takie sprawy w cywilizacji:

wyborcza.pl/magazyn/1,130897,13332975,Generacja_iPhone_a_odstawia_samochod.html
        • Gość: wawiak Re: Płatne parkowanie pod willą Tuska. Sąsiedzi s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 12:16
          OK pogadamy, jak będziesz miał dzieci, pracę w pełnym wymiarze czasu pracy, obowiązki po pracy, przyjdą obowiązki związane z najstarszymi członkami rodziny i przestaniesz siedzieć w knajpach z ajfonem w łapce kretyńsko klikając kolejne "lajki"... Nie mówię o wożeniu się po całym mieście i parkowaniu gdzie popadnie (poza Włochami jesteśmy chyba wyjątkiem w Europie) ale o racjonalnym gospodarowaniu miejscami parkingowymi. Parkowa (nie wiem, czy kiedykolwiek tam byłeś) jest szeroką lokalną ulicą, gdzie samochody zawsze mieściły się zaparkowane wzdłuż krawężnika (!!!). Owszem zdarza się, że bawiący w Łazienkach słoik rozstawi się na chodniku ale od tego są służby miejskie by go spacyfikować. Koncepcja ZDM przypomina zakładanie pasu cnoty w celu zapobieżeniu gwałtom...
          • Gość: ja Re: Płatne parkowanie pod willą Tuska. Sąsiedzi s IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 13:51
            Gość portalu: wawiak napisał(a):

> OK pogadamy, jak będziesz miał dzieci, pracę w pełnym wymiarze czasu pracy, obo
            > wiązki po pracy, przyjdą obowiązki związane z najstarszymi członkami rodziny

takie obowiazki ludize maja od pokolen i sobie radzili bez samochodu ty jestes taka kaleka ze nie potrafisz?
            moi rodizce nie mieli samochodu i wyobraz sobie jakos dali rade przezyc ze mna i 2 dwojka rodzenstwa a tez pracowali w pelnym wymiarze czasu
            da sie?

• Gość: m. Re: Płatne parkowanie pod willą Tuska. Sąsiedzi s IP: *.warszawa.mm.pl 09.02.13, 14:16
              Radzili sobie też bez bieżącej wody, pralki, wc... ty jesteś taka kaleka ze nie potrafisz?
            • Gość: wawiak Re: Płatne parkowanie pod willą Tuska. Sąsiedzi s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 14:41
              ... cieszyli się jak dzieci z dwóch pokoi za Żelazną Bramą, żyli ponad 10 lat krócej, spędzali pół życia w kolejkach, paszport oglądali dwa razy w życiu, a czasem nawet pchali autobus miejski lub musieli wysiadać by mógł podjechać sąsiednią Belwederską. Każdy ma różne oczekiwania od życia ale nie wymuszaj na innych by żyli tak, jak Twoi bliscy w PRL
        • Gość: kusy Re: Płatne parkowanie pod willą Tuska. Sąsiedzi s IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 12:36
          Czy wy nie rozumiecie problemu ?, ten pan uczulił straż miejską, policję, i wszystkie inne służby bo zwyczajnie się obawia, człowiek uczciwy raczej nie obawia się niczego,
          ale jak ktoś tylu ludziom, tak świetnymi decyzjami umila życie ? no...?
          nie może koło, i w rejonie willi tego pana stać żaden samochód,
          a nóż,
          w tym samochodzie jakiś oszalały ze szczęścia rodak umieści cóś niebezpiecznego...
          więc tym, którzy stali się sąsiadami tego pana i mają szczęście zamieszkiwać na tej ulicy, serdecznie współczuję.

• nick4comments Re: Płatne parkowanie pod willą Tuska. Sąsiedzi s 09.02.13, 23:59
          > Dowiedz się, jak organizuje się takie sprawy w cywilizacji:

To jeszcze napisz jak w tej cywilizacji przewozi się coś, co waży więcej niż babska torebka. Np taki mój sprzęt do nurkowania. Napisz mi jak mam przewieźć ważący ponad 40 kilo twinset? Na plecach mam go wieźć autobusem? A reszta sprzętu jak, gdzie? Gabaryty jak przewiozę? Na przykład szafę? Tramwajem i 800 metrów z buta od przystanku?
          Poza tym to mam w dupie cywilizację i nie zamierzam jeździć śmierdzącym bydłowozem w towarzystwie śmierdzących papierochami i pierdzielem niedomytych facetów, grubych spoconych bab, meneli, małolatów katujących mnie hiphopem z tych swoich srajfonów i trajkoczących przez komórkę bab. Wsiadam w samochód kiedy chcę, a nie kiedy przyjedzie, jadę gdzie chcę, a nie gdzie ma przystanek, mam ciepło, wygodnie, czysto i nie śmierdzi. Poza tym znam ciekawsze formy spędzania wolnego czasu niż pałętanie się po centrum i lansowanie ze srajfonem w tamtejszych knajpkach. Warszawa jest miastem dla ludzi pracujących i to dla nich ma być wygodnie, a nie dla leserów włóczących się po ulicach.
    • san59 Płatne parkowanie pod willą Tuska. Sąsiedzi się... 09.02.13, 12:28
      Co do sprawy ma willa Tuska!!!
    • Gość: ja za to ty marku juz dorosles IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 13:45
      nie da sie zaparkowac pod klatka - trzeba laamc przpesiy i plakac jak sie mandat dostanaie
      bo zaparkowac np 500 metrow dlaej to juz wielki problem bo trzeba chodzic!!!!!

pod moim blokiem tez ciezko o miejsce czasem musza parowac 700 metrow od klatki i jakos zyje nie przyrosla mi dupa do fotela kierowcy
    • e-hire Kto to pisał, co to ma z Tuskiem wspólnego? 09.02.13, 15:12
      Pewnie jakiś "redaktor" na umowie śmieciowej...
      • Gość: mekong ma wiele współnego z TyfUSSKiem, to jego PachOły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 17:47
        niszczą ten kraj i ludzi.
        • dareckiddd Re: ma wiele współnego z TyfUSSKiem, to jego Pach 09.02.13, 19:58
          Zniszczony to ty jesteś , widać jaki debil z Ciebie ,Pisowsko -rydzykowy jełopie, kaczy smieciu. Takich jak ty to tylko uśmiercać i utylizować. Oni modernizują kraj, nie niszczą, widać to na przykładzie wielomiliardowych inwestycji infrastrukturalnych realizowanych w Polsce.
          • Gość: wawiak Re: ma wiele współnego z TyfUSSKiem, to jego Pach IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 22:07
            @dareckiddd,
            tobie beret zmodernizowali tak dokładnie,
            że aż strach... :-D
            portret modela-speca od infrastruktury, masz już w przedpokoju?
    • Gość: Skaner Re: poczekaj aż dorośniesz i będziesz.. IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 15:33
      A że Ty Marku ukończyłeś szkołe i masz prawo jazdy to wypada dać przykład normalnego parkowania a nie pobierać nauki i lekcje od młodzieży.......
    • mariatg8 Małczat" , swołocz ruska ! 09.02.13, 18:51
      Pan płemieł boi się samochodu pułapki i podrzuconych paczek , dlaego nie będzieta tam stawać ! Dość anrchii i przemocy ! Trzeba tam jeszcze POstawić fotoradar i zabierać gawiedzi prowa jazdy !!!
      • Gość: wawiak Re: Małczat" , swołocz ruska ! IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 19:03
        pozbawić prawa jazdy w trybie administracyjnym
        wszystkich mieszkańców ulic sąsiadujacych
        z willą płemieła
        i po kłopocie. ;-)
    • Gość: Lotar Płatne parkowanie pod willą Tuska. Sąsiedzi się... IP: *.home.aster.pl 09.02.13, 20:32
      Buraki uważają, że parkować powinno się tam, gdzie dusza zapragnie. Na chodnikach, na trawnikach, na pasie ulicy, co tam mieszkańcy i inni kierowcy. JA! chcę mieć blisko. Niestety, buractwo można uczyć tylko karami, dotkliwymi karami fiansowymi, aż dotrze do nich, że coś jest zabronione. Przejść 100 metrów to coś nie do pomyślenia, a parking płatny? Jak kogoś stać na samochód, to powinno go być stać na obsługę.
      • Gość: wawiak Re: Płatne parkowanie pod willą Tuska. Sąsiedzi s IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 22:02
        słoju niemyty,
        NIKT nie parkował na chodnikach i trawnikach przy tej ulicy.
        jeżeli, to tylko tacy jak ty
        kiedy udawali siem na lancz
        w "belwedere".
    • jarabbit Zapraszam na Saską 42/44 09.02.13, 22:37
      Dwa bloki, szkoła i zakaz zatrzymywania i postoju. Dlaczego? Niedasie zmienić organizacji ruchu, niedasie wytyczyć miejsc parkingowych.Nic niedasie.
      Były dwa duże parkingi.Na ich miejscach stoją nowe bloki. Z chęcią zapłaciłbym za miejsce parkingowe, ale tutaj nie ma parkingów.
      Na gości czekają wydający promesy na zakup biletów parkingowych w wysokości 100zł. Punkt odbioru biletów 7 OT straży miejskiej, ul.Lubelska.
      • nick4comments Re: Zapraszam na Saską 42/44 10.02.13, 00:08
        Bo barany "na zachodzie" zobaczyły trend przywracania miasta ludziom, cokolwiek to znaczy. Więc rewitalizują ulice kasując miejsca parkingowe i stawiając kamienne ławki, na których nikt nie siada, poszerzając chodniki, po których prawie nikt nie chodzi i czynszami wykurzając lokale, do których i tak nikt by nie chodził, bo nie ma gdzie zaparkować. W ten sposób zabija się życie w mieście. I taki ćwok jeden z drugim będzie mnie wychowywał i dyktował mi czym ja mam jeździć A gó.... Nie mam 10 lat żeby mnie wychowywać. Nie można zaparkować na ulicy? No to mam w dupie taką ulicę. Centra handlowe oferują mi bezpłatnie miejsca parkingowe, więc po zakupy pojadę tam, a nie na zrewitalizowaną Chłodną, Świętokrzyską, Francuską, Saską czy jakąkolwiek inną.
    • Gość: Zeus Bemowo - ul. Hery podobny problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 07:37
      Bemowo, ul. Hery - od 2 stycznia zainstalowano po obu stronach drogi znaki zatrzymywania się. Miejsc parkingowych ubyło z dnia na dzień. Jednak przy niedawno wybudowanym osiedlu "Akropol" parkują za znakiem robotnicy wykańczający mieszkania. Straż miejska wystawiała mandaty zaraz po wprowadzeniu zakazów. Teraz, prawie od 3 tygodni samochody Straży Miejskiej mijają źle parkujące samochody i nie reagują. Ciekawe dlaczego? Mieszkańcy psioczą i krążą po okolicy w poszukiwaniu wolnych miejsc parkingowych. A na tych miejscach zrobiły sobie parking długoterminowy samochody spoza województwa mazowieckiego.
    • Gość: kapt do lemingow i lewackich fanatykow IP: *.107.80.110.board.xm.fj.dynamic.163data.com.cn 10.02.13, 07:40
      Osiolki, tu chodzi tylko i wylacznie o zwiekszenie wplywow z mandatow. Myslenia troche, mniej kretynskich ideologii
      • Gość: bzzyk Re: do lemingow i lewackich fanatykow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 10:49
        Ile głów tyle rozumów a to woda na młyn jak trzepać dupy i kieszeń mieszczan co by za wysoko głów nie nosili , mają się żreć nawzajem, spoglądać na siebie z byka wtedy wiadomo że wszystko jest pod kontrolą i można robić z nich matołów. Dobre zasady ubeckie sprawdzają się szczególnie w demokracji jak widać , słychać i czuć.
        I jeszcze jedno czy można zmienić mandatem geny ludzia bo jeśli nie toż to kopalnia mamony.
    • ravenheart1 cały artykuł = pół prawdy 10.02.13, 23:26
      Niedobrze się robi od tych wypocin redachtorzyny ...

1. Co ma wspólnego siedziba Tuska z nową organizacją ruchu ? Kolumna rządowa raczej nie korzysta z ogólnodostępnego odcinka ul. Parkowej. Poza tym między ul. Sulkiewicza a willą jest eszcze budynek mieszkalny przy Sulkiewicza 6, i jakoś nikt nie krzyczy żeby go rozebrać, lub wykwaterować ludzi.
      2. W tym rejonie zawsze było za mało miejsc parkingowych dlatego mieszkańcy radzili sobie jako mogli parkując na chodnikach wzdłuż ul. Gagarina i Belwederskiej, czasem nawet tuż przy drzwiach klatki schodowej. Od czasu kiedy chodniki te osłupkowano problem zniknął, i "biedni i poszkodowani" mieszkańcy muszą teraz parkować zgodnie z przepisami zabierając miejsca tym, którzy do tej pory parkowali zgodnie z PoRD.
      3. Jednokierunkowa Parkowa to same korzyści. Zniknie postój taksówek i skończy si e możliwość wyjazdu - czytaj: wpychania się przed samochody stojące na światłąch - z Parkowej w Gagarina a potem Spacerową.

Tak więc w proponowanej organizacji ruchu widzę niemal same korzyści.

• Gość: cz komu wy chcecie podskoczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.13, 19:07
        komu wy chcecie podskoczyć?
        Tuskowi? Putinowi?
        Żal mi was bo przy naszym Słońcu Peru jesteście nikim.
        • Gość: słoik a u mnie na zadumanej IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 02:06
          Wspólnota przyjęła uchwałę, że miejsca parkingowe pod blokiem mają służyć tylko "gościom", czyli przyjezdnym, czyli nam! :-D
          Członkowie Wspólnoty mogą zaparkować tam tylko na pół godziny a potem ochrona przykleja im na szybe trudno zdzieralne naklejki. :-D
          I tak trzymać!
          Pani prezydent Gronkiewicz, powinna się uczyć od Zarządu Wspólnoty Zadumana1A
          i to samo zrobić z miejscami parkingowymi w całej Warszawie.

To pisałem ja, Słoik, mieszkaniec I Klasy. ;-)
          forum.gazeta.pl/forum/w,298,140488677,142384076,Re_A_u_mnie_na_Zadumanej.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka