Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o Powiślu??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 11:21
Co warszawiacy sądzą o Powiślu? Nie jestem ze stolicy, ale mam tam znajomą.
Jestem ciekawa jak odbierana jest ta dzielnica, czy jest tam coś ciekawego,
czy lepiej omijać ją z daleka? Słyszałam, że przed wojną były tam głównie
zakłady przemysłowe. A jak jest teraz, jacy ludzie tam mieszkają?
Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: piękna_bestia Re: Co sądzicie o Powiślu?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 11:26
      Zależy mi na opinii zarówno mieszkańców Powiśla, jak i mieszkańców innych
      dzielnic. Strasznie jestem ciekawa.
      • zakompleksiony Re: Co sądzicie o Powiślu?? 09.09.04, 12:11
        Na Powiślu mamy do czynienia z klimatem nadwiślańskim. Rosną tam brzoy, buki i
        inne. Spotykamy tam psy, koty, kuny, szczury, komary i inne. Mieszkają tam
        ludzie bogaci, biedni i inni. Dużo jest tam blondynek, a także brunetek, rudych
        i innych. Wolny czas spędza się tam oglądając telewizję, pijąc alkohol i inne.
        • Gość: piękna_bestia Re: Co sądzicie o Powiślu?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 13:42
          Hmm...nie do końca o taką odpowiedź mi chodziło:)
          • niech Re: Co sądzicie o Powiślu?? 09.09.04, 13:46
            Skoro znasz wlasciwa odpowiedz to dlaczego sie pytasz?
            • Gość: didi Re: Co sądzicie o Powiślu?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 14:20
              Chyba chodziło raczej o opinie warszawiaków o tej dzielnicy. Ja też nie jestem
              z Warszawy, więc nie mogę nic o Powiślu powiedzieć/napisać. Pozdrawiam
              • Gość: terry Re: Co sądzicie o Powiślu?? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.09.04, 14:51
                Co prawda mieszkam na Ursynowie, ale o Powiślu dużo mogę powiedzieć bo znam je
                wzdłuż i wszerz. Miła, nie do końca spokojna dzielnica (tuż obok jest
                Wisłostrada gdzie olbrzymi rych samochodowy). Ale Powiśle to także mniejsze,
                urokliwe ulice, dużo parków, sporo wydziałów uniwersyteckich i BUW. Blisko do
                Centrum, ale jednak troche z boku względem zgiełku centralnych arterii (poza
                wspomnianą Wisłostradą i Alejami Ujazdowskimi). Co było tam niegdyś, to
                nieważne. Jest trochę 30 letnich wysokich blokó, a reszta to głownie budynki
                zbudowane po wojnie. Mieszkają w nich i ludzie starsci i trochę młodych. Do
                wynajęcia kawalerki polecam. Nad stałym zamieszkaniem radzę się zastanowić.
                • niech Re: Co sądzicie o Powiślu?? 09.09.04, 14:57
                  Zapomniales o pomniku Sarenki.
                  • hki Re: Co sądzicie o Powiślu?? 09.09.04, 15:11
                    Jeden z najbardziej urokliwych fragmentów Warszawy. Schowanie wisłostrady w
                    tunel dało troche oddechu mieszkańcom.Park Kazimierzowski,uliczki pomiędzy
                    Browarna a Dobrą sa miejscami wartymi niejednego spaceru. Dodatkowo ogród na
                    BUWie, zespoły kamienic w okolicach Smulikowskego. Centrum,lecz cisza i spokój.
                    • niech Re: Co sądzicie o Powiślu?? 09.09.04, 15:17
                      I tunel! Spacer wnetrzem tunelu to niezapomniane wrazenie!
                      • d.z Re: Co sądzicie o Powiślu?? 09.09.04, 15:47
                        niech napisała:

> I tunel! Spacer wnetrzem tunelu to niezapomniane wrazenie!

a jak fajnie na autobus poczekać na przystanku w tunelu.
                        Zimą to będzie jedyny nieośnieżony przystanek.
                        • kiki_de_montparnasse Re: Co sądzicie o Powiślu?? 09.09.04, 16:40
                          No właśnie - Solec to Powiśle czy też nie? Nigdy tego nie wiem. Lubię okolice
                          BUWu, ale znacznie bardziej Śniegockiej, Fabryczną, Rozbrat. Bardzo fajne
                          miejsce do mieszkania, jak sądzę. W centrum, a jednak z boku. W przyszłości
                          fajnie byłoby stworzyć nam dzielnicę studencko-kulturalną.
    • Gość: tintin Re: Co sądzicie o Powiślu?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 15:45
      Ja mieszkam co prawda na Solcu ale i tak większość myli to z Powiślem. Bardzo
      przyjemne okolice bardzo dobrze zachowana tkanka miejska poza moją okolicą
      gdzie na miejscu kilku kwartałów ulic jest park (wspaniały). Okolice raczej
      spokojne w większości autochtoni(brak karków)zazwyczaj sympatyczni. Sporo
      młodych ludzi, którzy doceniają bliskość centrum a zarazem spokój. Wspaniałe
      urozmaicenie terenu jak na płasko-mazowiecką resztę Warszaw.Polecam
    • Gość: geraldine Re: Co sądzicie o Powiślu?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 16:53
      no i te urocze różowe jelenie...:P
    • Gość: mw Re: Co sądzicie o Powiślu?? IP: *.aster.pl 09.09.04, 17:07
      TAM, czy raczej tu mieszkają po prostu normalni ludzie, ale nie wiem czy będzie
      Cię stać tu zamieszkać. Cóż, czasy się zmieniły. To co kiedyś było wstydem,
      dziś jest powodem do dumy.
      • Gość: piękna_bestia Re: Co sądzicie o Powiślu?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 17:22
        Dlaczego sądzisz mw, że może nie być mnie stać? Możesz mi też wyjaśnić, co
        takiego ze wstydu zmieniło się powód do dumy?
        • Gość: mw Re: Co sądzicie o Powiślu?? IP: *.aster.pl 09.09.04, 21:43
          Kiedyś było to hm.. zadupie, ale zato jakie piękne. Teraz Powiśle jest "trendy"
          i jeszcze piękniejsze.
          Z tym moim "czy cię stać" to był tylko taki sznyk dla podkreślenia wyjątkowości
          tego miejsca. A więc jeśli cię stać, to omijaj wszelkie Natoliny. Tylko Powiśle.
    • Gość: great-dane-fan Re: Co sądzicie o Powiślu?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 13:25
      Dzielnica jak dzielnica. Nawet miła. Atuty? "Czuły barbarzyńca", biblioteka,
      park.
    • Gość: Stefan Re: Co sądzicie o Powiślu?? IP: *.mimuw.edu.pl / *.mimuw.edu.pl 10.09.04, 14:33
      Powiśle jest ok.

Bywają zdaje się problemy z bezpieczeństwem, ale ostatnio otworzyli tam nowy
      komisariat (patrz: tinyurl.com/4q93a ) i moze to troche pomoze.
      • Gość: tintin Re: Co sądzicie o Powiślu?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 15:53
        Z tym niebezpieczeństwem to ja bym nie przesadzał. Pokutują stare jeszcze PRL-
        owskie fobie. Dla niektórych szczytem bezpieczeństwa są zamknięte mieszkaniówki
        na Kabatach albo Tarszomę, ale kto by chciał tam mieszkać?.
        • Gość: czuły barbarzyńca Re: Co sądzicie o Powiślu?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 18:10
          a ja najbardziej lubię na Powiślu klimat "Czułego barbarzyńcy" - super miejsce.
          Poza tym dzielnica zwykła, nic specjalnego. Pozdrawiam all.
          • niech Re: Co sądzicie o Powiślu?? 12.09.04, 17:31
            Zgadza sie. Tylko Czuly Barbarzynca. Reszta to syf.
            • sceptyk Re: Co sądzicie o Powiślu?? 12.09.04, 19:03
              Moze i syf, ale bedzie super. Zagospodaruja zielona przestrzen nad tunelem.
              Parkow, a raczej parczkow duzo. Bliziutko srodmiescie. No i te wieczory nad
              Wisla... W sumie - dzielnica przyszlosciowa. Inwestujcie w Powisle! Bedziecie
              bogaci!
    • Gość: pkin Re: Co sądzicie o Powiślu?? IP: *.acn.waw.pl 13.09.04, 01:20
      Biorąc pod uwagę co dzieje się na samym powiślu i jego otoczenie (Mariensztat,
      wpomniany Solec i trakt królewski) to jest to chyba jedna z najbardaiej
      intreresujących dzielnic. Jak się pomyśli o buwie, jadłodajni, czułym, rybitwie,
      aurorze i tej fajnej piekarni przy Tamce to gęsiej skórki można dostać. Poza
      tym, strasznie dużo parków
    • Gość: YoYoMa Re: Co sądzicie o Powiślu?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 16:48
      a jak się przechodzi koło fabryki cukierków, to taki słodki zapach się unosi...
      No i największy plus: blisko biblioteka, blisko centrum.
      • xeniii Re: Co sądzicie o Powiślu?? 13.09.04, 18:51
        Szukam własnie jakieś prztulnej kawalerki na Powiślu i te wasze opinie trochę
        mnie podbudowały. Czy wiecie może jak wyglądją mieszkania , czy są to tylko
        jakieś stare zabudowania,jaka ulica najlepsza czy można jakąś ładną kawalerkę
        znaleźć?? A może znacie kogoś kto chce wynająć???
        • Gość: tintin Powiśle czy Solec?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 16:13
          Żeby za bardzo nie mieszać zakładam że pisząc Powiśle chodzi ci również o
          okolice ul. Rozbrat. Zarówno na Powiślu jak i Solcu istnieje dużo przedwojennej
          zabudowy, występuje również zabudowa z lat 60(ta lepsza) i 70(niestety). Jest
          też kilka nowych apartamentowców zwłaszcza na Solcu. Jeżeli chodzi ci o
          najlepszą ulicę to moim zdaniem Śniegockiej,Fabryczna,Zagórna(Solec) oraz
          Smulikowskiego, Jaracza, Czerwonego Krzyża i Radna(Powiśle). Pozdrawiam
          • Gość: Margo Re: Powiśle czy Solec?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 17:29
            Ja mieszkalam 5 lat na Powislu,najpierw na Fabrycznej potem na Gornoslaskiej
            przy Rozbrat.I gdyby nie to ,ze mieszkanko zaczelo sie robic ciasne nigdy bym
            sie z tamtad nie wyprowadzila.Przepiekna okolica,mnostwo parkow,wszedzie blisko
            (autobusem mozna wszedzie dojechac),cicho i spokojnie(choc jak wszedzie czasem
            zdarzaja sie rozne incydenty).Ceny mieszkan wysokie,nawet tych do wynajecia
            (wiem bo sama wynajmowalam,teraz niestety sprzedalam)
            Pozdrawiam Powisle
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka