Dodaj do ulubionych

Nowe zasady stawania na "kopertach"

03.07.15, 08:20
Jeszcze we wtorek na "kopertach" parkować mogło około 900 tysięcy osób. Od środy uprawnienia ma już tylko 200 tysięcy niepełnosprawnych, wyposażonych w nowy dokument. Nie wszyscy o tym wiedzą. Przez pierwsze dwa tygodnie grożą im tylko upomnienia; potem posypią się mandaty.
tvnwarszawa.tvn24.pl/ulice,news,nowe-zasady-stawania-na-kopertach-700-tys-osob-stracilo-uprawnienia,172969.html
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Skądś muszą wziąć na in vitro 03.07.15, 18:02
      Wiadomo, że w Polsce biorą od najsłabszych grup.
      • thea19 Re: Skądś muszą wziąć na in vitro 03.07.15, 22:57
        taaaa, lewe karty parkingowe maja wybitni i biedni slabeusze.
        • taki-sobie-nick Znawczyni tematu 03.07.15, 23:34
          thea19 napisała:

> taaaa, lewe karty parkingowe maja wybitni i biedni slabeusze.

To do mnie? Ja takowej nigdy nie potrzebowałam, zresztą nie mam prawa jazdy. :-P

Ad meritum: możesz udowodnić swoją wybitną tezę?
          • thea19 Re: Znawczyni tematu 03.07.15, 23:41
            kartami parkingowymi posluguja sie namietnie zdrowe i leniwe osoby. karta wystawiona na babcie, dziadka, czesto juz niezyjacego. koperty poobstawiane przez takich cwaniakow i jak prawdziwy inwalida chce zaparkowac, to nie ma miejsca. bardzo dobrze, ze uniewaznili stare bezterminowe, ograniczy to cwaniactwo.
            • taki-sobie-nick Re: Znawczyni tematu 04.07.15, 00:53
              thea19 napisała:

> kartami parkingowymi posluguja sie namietnie zdrowe i leniwe osoby. karta wysta
              > wiona na babcie, dziadka, czesto juz niezyjacego.

To znaczy widziałaś te zdrowe osoby i te karty z personaliami babć tudzież dziadków?

• thea19 Re: Znawczyni tematu 04.07.15, 19:49
                Wiele razy. Takie nadzwyczajne? Poza tym to wlasnie byl jeden z powodow calego zamieszania z wymiana kart.
                • taki-sobie-nick Re: Znawczyni tematu 04.07.15, 20:02
                  thea19 napisała:

> Wiele razy. Takie nadzwyczajne?

Owszem, jakoś mnie dziwi, że policjant akceptuje kartę parkingową wydaną na nazwisko Bożena Kowalska (urodzona, powiedzmy, 1950), przedstawianą przez młodego chłopa.

Poza tym to wlasnie byl jeden z powodow calego
                  > zamieszania z wymiana kart.

A przy okazji od delikwentów niepełnosprawnych w stopniu umiarkowanym żąda się stawienia przed komisją, by ta orzekła, czy delikwent zasługuje na kartę parkingową.

A nasz ZUS ma skłonność do uzdrawiania. Niestety tylko formalnie. Krótko mówiąc - delikwent nadal jest niepełnosprawny, tylko nie ma orzeczenia. Albo prawa do karty.

Jest to znakomity sposób na formalne obniżenie bezrobocia wśród niepełnosprawnych. Wprawdzie nadal są oni i niepełnosprawni, i bezrobotni, ale nie istnieją jako tacy w systemie.

Więc jeśli jest tak, jak piszesz, to i tak przy okazji sporo osób straci uprawnienia, które im przysługują (nie po babci, tylko na skutek prawdziwej niepełnosprawności).
                  • thea19 Re: Znawczyni tematu 05.07.15, 08:45
                    do czego zmierzasz? to, ze zabrano karty osobom starszym z wieloma chorobami, to nie popieram (moj tesc, nie chcial sie odwolywac), zabranie karty parkingowej mojemu mezowi (a formalnie mu sie nalezy) - nie mam zdania - jest w takim stanie, ze daje rade normalnie funkcjonowac. z karty korzystalismy moze ze 2 razy na rok - bo nie bylo nigdy wolnych kopert. popieram zabieranie kart bezterminowych, wystawionych na osoby niezyjace, nie popieram korzystania z cudzych kart, nie popieram cwaniactwa.
                    • taki-sobie-nick Re: Znawczyni tematu 05.07.15, 18:27
                      thea19 napisała:

> do czego zmierzasz?

Do niczego.

Chcę sobie pomarudzić na idiotyczny pseudopomocowy system.

A cwaniactwu też jestem przeciwna.

Nie bądź taka czujna, wróg za węgłem nie czyha. :-P
                  • Gość: oloo Re: Znawczyni tematu IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.15, 09:18
                    Niepełnosprawny umiarkowany ma nadal orzeczenie o niepełnosprawności tylko nie ma w nim zaznaczone z przysługuje mu karta parkingowa.
                    • thea19 Re: Znawczyni tematu 05.07.15, 09:31
                      powaznie? niesamowita informacja
                    • taki-sobie-nick Re: Znawczyni tematu 05.07.15, 18:28
                      Gość portalu: oloo napisał(a):

> Niepełnosprawny umiarkowany ma nadal orzeczenie o niepełnosprawności tylko nie
                      > ma w nim zaznaczone z przysługuje mu karta parkingowa.

No właśnie. A komisja ZUS-owska stwierdzi, że jest zdrowiutki jak rybka i karty nie potrzebuje.
                      • thea19 Re: Znawczyni tematu 05.07.15, 22:09
                        komisja zusowska nie przyznaje kart parkingowych. komisja w zusie orzeka czy ktos moze miec zasilek chorobowy, rente czy jest zdolny do pracy.
    • albwu Re: Nowe zasady stawania na "kopertach" 05.07.15, 13:28
      Uważam, ze zamiast ograniczać powinno się ROZSZERZYC prawo do korzystania z kopert. Przecież każdy ma jakąś babcię lub dziadka, na którą/którego musi gdzies poczekać lub dowieźć. I zlikwidować karty, które są w wielu przypadkach oszustwem. Powinna być tylko deklaracja slowna.
      • taki-sobie-nick Re: Nowe zasady stawania na "kopertach" 05.07.15, 18:31
        albwu napisał:

> Uważam, ze zamiast ograniczać powinno się ROZSZERZYC prawo do korzystania z kop
        > ert. Przecież każdy ma jakąś babcię lub dziadka

Primo nie każdy, secundo może mieć w innym mieście, tertio samo bycie dziadkiem nie powinno uprawniać do karty parkingowej.

na którą/którego musi gdzies p
        > oczekać lub dowieźć. I zlikwidować karty, które są w wielu przypadkach oszustwe
        > m. Powinna być tylko deklaracja slowna.

I wtedy będzie mniej oszustw? Hmmm...

• Gość: qwer Re: Nowe zasady stawania na "kopertach" IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.15, 13:21
          Taka sobie czy owaka ,czy ty się nie za dużo mądrzysz,kociej mordy możesz od tego dostać.
      • agulha Re: Nowe zasady stawania na "kopertach" 05.07.15, 23:19
        Byś sobie stanęła na kopercie w Tel Awiwie. Tam oddano kontrolę w ręce firmy prywatnej. Tak dziarsko jeżdżących po mieście lawet nie widziałam nigdzie. Widziałam ich akcje z tarasu kawiarni nieopodal bulwaru nadmorskiego. Do jedynego samochodu, który oszczędzili (a stały dwa czy trzy), faktycznie za czas jakiś podjechał mężczyzna na wózku inwalidzkim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka