myszol212 04.03.16, 19:25 Witam Warszawiaków i proszę o pomoc. Jak mogę dojechać z Akademii Pedagogiki Specjalnej na Szczęśliwickiej do Złotych Tarasów (Złota 58) - chodzi mi o linię autobusową. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lula.1311 Re: jak dojechać 04.03.16, 22:43 warszawa.jakdojade.pl/ Polecam skorzystac Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: jak dojechać 05.03.16, 09:25 Ta uczelnia jest dość blisko Dworca Zachodniego, a Złote Tarasy - Dwoca Centalnego. Najprościej więc dojść do Alej Jerozolimskich (od Szczęśliwickiej w lewo Kopińską), a potem w lewo do przystanku autobusowego Dworzec Zachodni 01. Jest to normalny przystanek, nie "na żądanie", co ułatwia sprawę. Wsiadasz w jeden z trzech autobusów, które zatrzymują się przy Dworcu Centralnym (bodajże 517, 127 lub 158; sprawdź na wszelki wypadek nawet na przystanku, albo pytaj innych ludzi). Mniej więcej po 10-ciu minutach wysiadasz przy Dworcu Centralnym. Złote Tarasy są za dworcem, skorzystaj z przejścia podziemnego. Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: jak dojechać 07.03.16, 08:59 A to jak już się jest przy Dworcu Zachodnim - to nie lepiej wsiąść w pociąg zamiast w autobus? Może to być SKM-ka, pociąg osobowy Kolei Mazowieckich lub WKD. Dojedzie się nim na Śródmieście PKP lub Śródmieście WKD leżące nieopodal Złotych Tarasów (sąsiadują z Dworcem Centralnym, a może też trafić się pociąg (lotniskowy lub przyspieszony KM, względnie SKM linii S3) zatrzymujący się na samym Centralnym. Czas oczekiwania na pociąg w tej sytuacji nie powinien przekroczyć kilku minut, a czas zaoszczędzony na stanie autobusu przed światłami, o korkach już nie mówiąc - bezcenny. Oczywiście, zakładam że ma się bilet okresowy ZTM, honorowany przez KM i WKD, bo z 20-minutowym można pojechać tylko SKM-ką lub pociągiem lotniskowym KM. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: jak dojechać 07.03.16, 12:21 O tyle nie lepiej, że więcej czasu straci na dojście co dworca i znalezienie pociągu, niż trwa sama jazda autobusem. Przecież przystanek autobusowy ma dużo bliżej, bez przechodzenia na drugą stronę Alej. No i autobusy jeżdżą dużo częściej, zwłaszcza że jest kilka linii. Też w pierwszej chwili pomyślałam o pociągu, ale osoba będąca pierwszy raz na tamtym terenie naprawdę może być nieco zagubiona. Poza tym nie wiem, jak jest z wzajemnym honorowaniem biletów jednorazowych KM i SKM, bo to się stale zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: jak dojechać 08.03.16, 11:48 horpyna4 napisała: > O tyle nie lepiej, że więcej czasu straci na dojście co dworca i znalezienie pociągu, niż trwa > sama jazda autobusem. Przecież przystanek autobusowy ma dużo bliżej, bez >przechodzenia na drugą stronę Alej. Bez przesady, dłużej ma szanse czekać na autobus (w dni powszednie te trzy linie jeżdżą co 15 minut, przy czym w godzinach szczytu odjazdy 127 i 517 się dublują, w soboty zaś - co 20 minut) niż dojdzie od przystanku pod Alejami na peron. No i szczególnie jeśli trafi się pociąg jadący przez Centralną, to się zaoszczędzi na dojściu do Złotych Tarasów: z przystanku każdego z pasujących autobusów też trzeba przechodzić pod Alejami, i potem pod dworcem. > No i autobusy jeżdżą dużo częściej, zwłaszcza że jest kilka linii. Ale ich rozkłady są mniej przewidywalne, gdy są korki mogą przyjechać fsyskie tsy na raz. Tymczasem samych tylko pociągów w których ważne są bilety jednorazowe ZTM mamy jak następuje: S-1, S-2, S-3 oraz KML (Warszawa Lotnisko Chopina - Modlin) które są rozłożone dość regularnie, sumarycznie mniej więcej co kwadrans. Wskazywałem zresztą że z pociągu opłaca się korzystać głownie wtedy gdy się ma bilet okresowy ZTM (dobowy, weekendowy, 30 lub 90 dniowy) bo wtedy dochodzą jeszcze wszystkie pozostałe pociągi Kolei Mazowieckich oraz WKD (jednorazowy bilet na te pociągi jest wyraźnie droższy od biletu 20-minutowego ZTM). Przy czym nie ma możliwości aby pomylić pociągi: pasuje każdy pociąg podmiejski (SKM, KM lub WKD) jadący w kierunku wschodnim, podczas gdy niewłaściwy autobus wywiezie nie tam gdzie trzeba. Należy tylko uważać aby nie pomylić Impulsa KM z p...dolino PKP PIC, bo taka pomyłka kosztuje 650PLN ;'-( > Też w pierwszej chwili pomyślałam o pociągu, ale osoba będąca pierwszy raz na tamtym > terenie naprawdę może być nieco zagubiona. Rzecz jednak w tym że osoby przyjezdne często w ogóle nie mają zakodowane w świadomości że poza busem do których przyzwyczaiły się gdzieś tam pod Zamościem lub Pcimiem jest jeszcze pociąg. Swego czasu miałem niezłą polewkę gdy na forum Piaseczna jakiś mieszkaniec Dęblina dopytywał się gorączkowo czy istnieją bezpośrednie połączenia busowe do Piaseczna. Nie pomogło tłumaczenie moje oraz Administratora tamtego forum, że normalnie to się jeździ pomiędzy tymi miastami pociągiem KM (do wyboru: przez Warszawę lub Radom) przy czym w drodze powrotnej to się może trafić nawet połączenie bezpośrednie. Gościu z gałami jak denka słoików poszedł za radą trolla znanego jako Aron i w desperacji zdecydował się jechać busem z Dęblina do Kozienic, licząc że tam złapie jakiegoś busa w kierunku Warszawy, i jeszcze się w nim zmieści. Dlatego warto by wyedukować Koleżankę także i w tym zakresie; nie uważasz? ;-) > Poza tym nie wiem, jak jest z wzajemnym honorowaniem biletów jednorazowych KM i SKM, > bo to się stale zmienia Zmienia się tam gdzie trwają remonty; np. na linii otwockiej (najpierw był remont torów, obecnie trwa budowa tunelu drogowego w Międzylesiu tamująca ruch kołowy). Natomiast w pociągach lotniskowych KML bilety jednorazowe ZTM honorowane są praktycznie od początku; pociągi Elf wyposażone są w kasowniki ZTM tak jak SKM-ki. Póki co nie wiemy nawet z jakiego biletu korzysta Autorka zapytania; może akurat ma Kartę Miejską? Odpowiedz Link Zgłoś